Dan Alexe, Rodica Zafiu și Radu Paraschivescu - despre volumul „Babel. La început a fost cuvântul”

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 янв 2023
  • Întâlnire cu Dan Alexe și noul să volum, „Babel. La început a fost cuvântul”. Partenerii de dialog ai autorului la această lansare de carte sunt Rodica Zafiu și Radu Paraschivescu.
    „Originea limbajului a fascinat întotdeauna omenirea, în toate culturile. Cu toate astea, misterul acelei origini rămâne total, ceea ce nu ne împiedică să-l abordăm aici, în această carte care nu este altceva decât o inițiere ludică în știința lingvisticii și în care încercăm să curățăm această taină a originii limbajului uman și a clasificării limbilor de vegetația luxuriantă a miturilor populare și a ideilor preconcepute. Aceasta este și o carte care te va învăța că, dacă așa ai procedat, ai făcut rău abandonând, la o vârstă încă fragedă, studiul limbii franceze (sau ruse, germane etc.) ori al alteia pentru care simțeai că ai fi avut o vocație, dar te-au descurajat profesorii rigizi, care la rândul lor fuseseră traumatizați de predecesorii lor tiranici și disprețuitori și care n-au făcut decât să-ți transmită convingerea că diversitatea nesfârșită și aparent inutilă a limbilor este o pedeapsă și un chin. Vei mai afla aici și care e cea mai bună metodă pentru a învăța o limbă străină (sau mai multe, oricâte); de ce româna nu datorează nimic limbii ruse; sau care este cea mai satisfăcătoare clasificare a limbilor vorbite pe planetă, imaginabile sau posibile.“ - DAN ALEXE
    Găsiți cartea în librării și online. Și pe #Libhumanitas aici: www.libhumanitas.ro/babel-la-...
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 70

  • @gigizismangusta
    @gigizismangusta 3 месяца назад +1

    O singura obiecție am : Invadatorii au schimbat când au putut și când timpul ocupației lor a fost destul încât sa împământenească noile cuvinte și reguli de vorbire , așadar între Maramureș și Salonic nu e atât de greu , sau imposibil de crezut ca populatia sa vorbească aceiași limba, “cea de vatra”,.. iar diferitele stăpânirii au putut duce la modificarea lor , in mod total aleatoriu ce tine de sansa data de durata de pana la următoarea Năvălirea, invazie, influența s.a.m.d. Toate limbile europene sunt dialecte dezvoltate in timp , datorate diverselor conjuncturi.., ale aceleiași limbi de vatra , pe care as numi-o in mod deloc original “pelasga”, și asta doar pentru a fi mai ușor de identificat in discuție .

  • @2nasoare845
    @2nasoare845 Год назад +10

    Cata substanta in Dan Alexe ! Experientele sale de intelectual din tinerete au rodit cunoastere si interes pt limba .Dezvaluie cu atata charm ceea ce a descoperit ...Adorabile comori ! Ce frumoase sunt toate limbile ! E rusine sa ii spui cuiva ca are o limba urata ...

    • @tiborortenzky9189
      @tiborortenzky9189 5 месяцев назад +1

      daca un betivan dependent de alcool, fara studii superioare e intelectual ....eu ce mai pot spune ? Sunt deja obisnuit cu Paraschivescu, care e un slugoi de prost gust, promoveaza toate lichelele sorosiste . Toate, fara exceptie.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      Mare scofală!
      Ceva concret ai de zis?

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      Păi, asta e relitatea, adică unele limbi ni se par mai frumoase decît altele. Mie italiana mi se pare mai frumoasă decît germana. Le vorbesc pe amîndouă. Vrei să spui că maghiara e frumoasă ca franceza? Sînt de acord că nu e frumos să spui cuiva că are o limbă urîtă.
      Dan Alexe poate fi luat in considerație ca mare lingvist cînd va aduce dovada că româna se trage din latină, adică nu teorie bazată pe comparație de cuvinte. Aia e teorie care poate fi combătută cu altă teorie. O dovadă nu poate fi combătută de vreun om de știință fără să se facă de rîs. O dovadă ar fi un text scris în latina vulgară, nu in latina cultă. Nu există nici unul. Cum s-a umplut Dacia de vorbitori de latină vulgară, dar toate textele scrise din Dacia sint în latina cultă? Nu ar fi scris și in latina vulgară dacă aceasta ar fi existat?

  • @zxcv1234245
    @zxcv1234245 10 месяцев назад +1

    Din pacate pe substrat spiritual subtirel. Domnisoru Daniel.

    • @danielrus1082
      @danielrus1082 9 месяцев назад

      Ce spiritual,ca nu cred in Dumnezeu...?!

  • @simonailies8017
    @simonailies8017 Год назад +7

    Excelentă carte! Mulțumim autorului și editurii Humanitas!

    • @csabavoss7811
      @csabavoss7811 4 месяца назад

      e clar, ori nu ai citit cartea ori esti incult .

  • @ionel496
    @ionel496 8 месяцев назад +1

    Cum este corect, d-le Paraschivescu , a preîntâmpina ? Va multumesc !

  • @Alinutza78
    @Alinutza78 Год назад +1

    Multumim!!

  • @bznabba
    @bznabba Год назад +1

    Excelent!

  • @BogdanLiviu7
    @BogdanLiviu7 Год назад +4

    Felicitari pentru dialog! Excelenta carte.

  • @sabinmurariu8612
    @sabinmurariu8612 Год назад +1

    🎩🎩🎩

  • @zxcv1234245
    @zxcv1234245 Год назад +1

    Va place arta Moderna?

  • @elvirasapunaru4326
    @elvirasapunaru4326 Год назад +5

    Eu cred că la început a fost tăcerea ... Limba română (ca și altele) reprezintă un cumul de cuvinte din multe limbi - dovadă a faptului că oamenii și cărțile au călătorit și călătoresc dintr-o zonă / țară în alta, preluând cuvinte, expresii, proverbe etc. Cuvântul CRATIMĂ provine din limba greacă (conf. și dicționarului lb. române, unde sunt notate etimologiile). Este mai simplu să spui / să scrii CRATIMĂ, decât LINIUȚĂ DE UNIRE . Acum englezismele sunt extrem de utilizate (vezi domeniul IT), la fel cum erau cândva franțuzismele - care împreună au contribuit și contribuie, volens - nolens, la dezvoltarea vocabularului limbii române. Neologismele, mulți termeni științifici, provin majoritar din latină, greacă, dar și din germană. De ce să ne mirăm de cuvântul CRATIMĂ, provenit dintr-o țară geografic mai apropiată de România decât Anglia ?! Important este să ne înțelegem, indiferent de zona geografică. Comunicarea (verbală și scrisă) va evolua continuu - este inevitabil. Oamenii au circulat și vor circula în continuare, influențând limbile vorbite în diverse teritorii, chiar dacă nu mai există Imperiul Roman, sau Imperiul Bizantin, sau Imperiul Otoman (partea de Sud a Angliei a fost parte din Imperiul Roman, pe lângă Franța, Spania, Dacia). Sigur, acum există imperiul U.E. Cândva se vorbea de un posibil limbaj universal, Esperanto ... Pe vremea lui Caragiale se foloseau franțuzisme - mersi , bonjur, pardon. Acum se folosesc englezisme - Ești O.K. ? - Da, sunt O.K. , sau diverse expresii - unele folosite la posturile de știri TV - Breaking News, de exemplu). Fiecare epocă istorică are specificul ei, reflectat inclusiv în comunicarea verbală și scrisă. Este normal. Există în limba română și multe cuvinte turcești (pot fi recunoscute, conform etimologiei, în dicționarul limbii române, unele denumind realități arhaice). Lingvistul Emil Suciu a scris despre cuvintele turcești din limba română, prezentându-le în ordine alfabetică. Mai avem slavismele - prezente în continuare în limbă română. ,,Vecinii,, dau și iau cuvinte / vorbe / ziceri, cât timp va exista omenirea. (Se poate spune că există nu numai comerț de mărfuri, care a favorizat preluarea cuvintelor, dar, implicit, există un ,,comerț,, de cuvinte. ) Pace tuturor !

  • @szilvia2080
    @szilvia2080 Год назад +12

    „Scurtcircuituri”?! (min. 12:50) Aud în premieră absolută această formă de plural în loc de „scurtcircuite”. (O fi știind dna prof. Zafiu ceva ce nu știm noi...)

    • @SDF1899
      @SDF1899 Год назад +2

      Ahh, doar a subliniat involuntar flexibilitatea inerentă a limbii române

    • @ciprianoglan6717
      @ciprianoglan6717 Год назад

      "Circuit" mai avea si pluralul "circuituri", odinioara, vezi Scriban dar si mai recentul Dictionar de neologisme 1986 Persoanele de vârsta dumneaei au cunoscut initial o varianta de plural care probabil i s-a întiparit mai profund, dar care s-a modificat între timp. Nimic neobisnuit, dar poate suna ciudat în urechile tinerei generatii care nu a prins ambele forme

    • @BogdanLiviu7
      @BogdanLiviu7 Год назад +10

      dintr-o discutie de doua ore sa ramai doar cu asta - ce infrangere!

    • @nic2661
      @nic2661 Год назад +2

      Și râdeam de Eba cu succesurile ei. Dar cine poate ști? Poate peste ceva timp.... Nimeni nu-i fără greșeală( nu-i așa) fără doară dumniezău drăguțu' că numa' ,,iel" le știe pe toate și încă vreo două trei pe deasupra.

    • @szilvia2080
      @szilvia2080 Год назад +2

      @@nic2661 Păi, atunci cînd a intrat în lb. română, pe filieră franceză, termenul „succes” avea forma de plural neutru în -uri: succesuri. Dar, pentru că neutrul are și o formă de plural mai economică, cea în -e, după o vreme s-a preferat forma scurtă: succese. Ăsta e drumul neologismelor spre forma de plural mai scurtă, conform principiului economiei în limbă. Nu se mai spune aziluri, ci azile (vezi DOOM3), nu se mai spune suveniruri, ci suvenire etc.

  • @danielrus1082
    @danielrus1082 9 месяцев назад +2

    Am crezut ca nu mai termina intro,Radu Paraschivescu....oare l-a luat valul ?!

  • @alexandruepurescu6210
    @alexandruepurescu6210 Год назад +2

    VERITAS ?? ? ÎN VINO VERITAS 🙃

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 Год назад +7

    ,Sunt' e o prostie,ca și cele 3semne :ă,â,î.Aici,antiacademismul lui Alexe e corect.Interesant,cum 2 mari lingviști ai școlii ieșene-Alexe și Vinereanu sânt opuși: unu ieste latinopat,celălalt iaste dacopat!

    • @ionel496
      @ionel496 8 месяцев назад

      Resping dacopatia 😮

    • @predabuzescu3475
      @predabuzescu3475 8 месяцев назад +3

      Alexe nu e latinopat. E doar unn betivan

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      @@ionel496Mi se rupe-n14 ce respingi tu!

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      @@predabuzescu3475 da, este el bețivan și destrăbălat, dar e și latinoman.

    • @predabuzescu3475
      @predabuzescu3475 2 месяца назад +1

      @@florincroitoru1502 asa si ? Daca e latinoroman are voie sa fie taranoi ?

  • @zxcv1234245
    @zxcv1234245 Год назад

    Cu î din a, e mult mai bine.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      Cu â e mult mai rău! Asta pt că în limbă nu sînt două feluri de î! â e doar un moft al latinomanilor zăpăciți, proști, răi și tîmpiți.
      El a târât gunoil la ghenă.
      El târî gunoil la ghenă.
      Ce e asta? În „târî” sînt două feluri de î scrise. Poftim dovada prostiei acestui sistem de scris.

  • @octavianc3360
    @octavianc3360 Год назад +3

    Pronunția din Moldova e aproape la fel cu cea a Aromânilor! In schimb ipoteza lui Roesler in gura lui Alexe e stranie. Radule, de ce nu intervii? de ce lași să se promoveze aberații?

    • @predabuzescu3475
      @predabuzescu3475 8 месяцев назад +2

      pt ca nu are voie. Asta e trendul, trebuie sa i se faca reclama acestui betivan care contrazice tot ce a scris Eugen Coseriu. Cautati sa vedeti cine a fost Coseriu si apoi intrebati-va de ce nimeni nu sare in sus fata de mizeriile acestui betivan de profesie

  • @zxcv1234245
    @zxcv1234245 Год назад

    Saussure nu are dreptate de loc.

  • @Marius-qs2jw
    @Marius-qs2jw 2 дня назад

    E o greșeală de logică sa consideri ca dacă la fiecare 1000 de ani se schimbă 15% din cuvintele unei limbi atunci la 6000 de ani s-a schimbat tot fondul de cuvinte.E o prostie... Se vor schimba mereu doar cuvintele din limba originală si niciodată cele noi apărute?Absurd..

  • @tiborortenzky9189
    @tiborortenzky9189 5 месяцев назад +2

    Tov Paraschivescu, de unde scoti periatul asta slinos ? Alexe e cercetator si om de siinta ? Woww, poate ne spui dumneata unde si-a facut minunatele studii la ce universitate ? Sau macar unde a terminat Liceul ne puteti spune ? Ca la lingvistiica Alexe e zero barat. Doar trepadusi ca dumneata ii dai crezare.
    Cartea cu Dacopatia a foost demontata de cativa istorici cu staif, nu alcoolisti din astia care se pretind istorici si ei nu au terminat scoala dar au plecat in lumea larga sa faca pe desteptii
    Daca ajunge ca un betivan sa faca programa de limba romana deja ne-am ars rau de tot

    • @ionel496
      @ionel496 4 месяца назад

      LA BUZAU A FACUT LICEUL

    • @csabavoss7811
      @csabavoss7811 4 месяца назад +1

      @@ionel496 Ne puteti spune ce liceu a terminat?

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      @@csabavoss7811dan alexe a făcut la Iași filologia. A fost coleg cu lingvistul Mihai Vinereanu.
      Nu contează cîtă școală are ci contează ce spune! Ce spune el e în general greșit.

  • @predabuzescu3475
    @predabuzescu3475 8 месяцев назад +4

    Neomarxismul ii face reclama betivanului Alexe Dan Am mai auzit una, betivanul descifreaza limba etrusca ha ha ha

  • @alexandruirimescu8143
    @alexandruirimescu8143 8 месяцев назад

    Fără fi un expert în domeniu, avea cu respect o opinie personală și puțin dizidentă: schimbarea toponimicelor din Ucraina de la Kiev la Kiyv, spre exemplu, e o formă de decolonizare a Ucrainei, de derusificare.
    În altă ordine de idei, schimbarea modului în care este scris și pronunțat un toponimic în limba română nu este o noutate. Pur exemplificativ, Viena era cunoscută în Țările Române drept Beci, așa cum era cunoscută la turci.

    • @k.1827
      @k.1827 7 месяцев назад

      Asta e o prostie, ca nu rusii au inventat alfabetul chiliric si nu il manipuleaza ei.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      las că vine înapoi rusificarea că mai e olecuță și armata Ucrainei va ceda total. Din Ucraina in cel mai bun caz va rămîne un sfert pt o perioadă. Oricum toți știu rusește in Ucraina. Pt valahii din Ucraina, tătari etc e groaznic acum să se apuce de ucraineană. Ei știu rusește.
      Vă frămîntă soarta Ucrainei? Dacă veți face ce a făcut Ucraina, veți avea aceeași soartă.

  • @donson1977
    @donson1977 Год назад +3

    Dubioasă intreprindere, emisiunea aceasta. Cu tot efortul disimulatoriu al domnului Alexe, susținut din naivitate intelectuală - vreau să cred - de participanții din stânga și din dreapta dumnealui, s-a vorbit aici numai și numai de subminare lingvistică, de sorginte moscovită. Nici nu mai amintesc aici idiosincraziile urât mirositoare ale aceluiaș domn Alexe față de vocile care resping influența moscovită pe linie ortodoxă.

    • @ionel496
      @ionel496 8 месяцев назад

      Naivitate intelectuala? 😀😡

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 месяца назад

      @@ionel496da....a vrut să spună prostie, dar a vrut să fie drăguț.

  • @zxcv1234245
    @zxcv1234245 Год назад +1

    E clar ca e in gasca cu antiromani

    • @ionel496
      @ionel496 8 месяцев назад

      Cine nu-i .ca dumneata e antiroman ? Detest nationalismul 😡

    • @gabrielamaramures289
      @gabrielamaramures289 5 месяцев назад

      ​@@ionel496, psiholog ați încercat?

    • @ionel496
      @ionel496 4 месяца назад +1

      Ce -ti veni ?

    • @ionel496
      @ionel496 4 месяца назад

      ​@@gabrielamaramures289 Nu inteleg

  • @dantaylor9601
    @dantaylor9601 Год назад +5

    Dl. Alexe îl aprobă pe Roessler.. In 5 cuvinte. Nimeni nu protestează, nu întreabă.. Nu comentează. Macar cei doi filologi de față

    • @predabuzescu3475
      @predabuzescu3475 8 месяцев назад +2

      o mizerie de emisiune. Tanti aia nu stia de Eugen Coseriu adica ? Pe bune? Ce mizerie

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 Год назад +4

    Alexe e un f.bun lingvist.Da are și el limitele lui :la istorie de pildă,ori în problema dacopatiei.Apa e un dacism,chiar dacă latinopații îl trag din lat.aqua.Iar dorul dorință nu are treabă cu durerea portugheză!

    • @romeochelaru7308
      @romeochelaru7308 Год назад +2

      @@spa7299 Dicționarul Vinereanu semnalează indo-iranianul ap,apa.Tot el citează topo-hidronime antice ce conțin Apa:Zaldapa în Dobrogea,Apia în Grecia etc...

    • @ambarabacicicoco914
      @ambarabacicicoco914 Год назад +1

      ​@@spa7299 tartaria

    • @ambarabacicicoco914
      @ambarabacicicoco914 Год назад

      ​@@spa7299 simplu...

    • @ambarabacicicoco914
      @ambarabacicicoco914 Год назад

      ​@@spa7299 aaaaa ....multe ...

    • @csabavoss7811
      @csabavoss7811 4 месяца назад

      Alexe nu e lingvist.