Kışın Yeni Doğranmış Formunda Kavanoz Domates Yapımı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 окт 2024
  • Hobidaşlarım Merhaba,
    Bugün sizlere tarla ve bahçelerimizde yetiştirdiğimiz domateslerimizi kışın kullanmak üzere, kaynatma işlemi yapmadan zahmetsizce sadece evimizdeki teknolojiden yararlanarak , kavanozların bozularak patlama ihtimalini nasıl en aza indirebileceğimizden bahsedeceğim.
    Öncelikle domateslerimizi tozundan, sapından ve üzerindeki bahçe kalıntılarından arındırmak üzere tek tek yıkıyoruz. Yıkamış olduğumuz domatesleri kışın hangi yemeklerde kullanacağımızı göz önünde bulundurarak küp küp dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz , kavanozlama da uygulayacağımız yöntemde domatesler çok sulanmayacağından ve küp formunu büyük ölçekte koruyacağından küplerin büyüklüklerine dikkat etmeliyiz. Eğer gelecek sene tarla yada bahçenizi tekrardan ekmeyi planlıyor ama tohumunuz yoksa doğradığınız domatesin suyunu bir kavanoza koyarak ortalama 1 hafta bekletip tohumları kendi suyunda olgunlaştırabilirsiniz.
    Doğrama işlemi bitti artık kavanozlamaya geçiyoruz ancak bundan sonrası çok önemli, kullandığımız kavanozlar 3 aşamalı kilit özelliğine sahiptir ve bu özelliği çoğu kullanıcı bilmez ve bu sebepten çoğu zaman kavanozlar hava alır ve domatesler bozulur patlayarak istemediğimiz durumlarla karşı karşıya kalırız yani kısaca emek ve zaman kaybı yaşarız. Peki nedir bu 3 aşamalı güvenlik ? kavanozlarımızı doldurup kapaklamaya geçtiğimiz de kapağı 3 defa sola çevirip 3 tık sesi duyarak dişlerin yerine oturduğundan emin olup sonrasında 1 kez sıkıca sağa çeviriyoruz ve kapağı kilitleyip mühürlemiş oluyoruz. Bu yöntemle kapaklarda fabrikasyon hata olup olmadığını anlayabiliriz. Hatalı kapaklar 3 sol bir sağ yaptığınızda kapanması gerekirken atlama yaparak kapanmayacaktır.
    Evet kavanozları kapatma işlemi sona erdi içinizden domatesleri neden kaynatmadığımız sorusunu soranlar vardır. Ev hanımlarının geleneksel olarak kullandığı yöntem, domatesleri doğrayıp kaynatıp sıcak olarak kavanozlara doldurup kapatmaktır. Ancak bu yöntem hem zahmetli hem de domatesler suyunu salar ve salça kıvamına gelir. Bizim amacımız kışın yeni doğranmış küp formunda domates kavanozları elde etmek. Videonun başında da bahsettiğim gibi evimizdeki teknolojiden yararlanarak kavanozlarımızı pastörize etme yöntemi saklayacağız. Bu yöntem ile kışın açtığımız kavanozlardan yeni doğranmış küp formunda domatesler elde edebiliriz. Peki nedir bu yöntem? Tüketimiz gıdalarda bulunan patojenik organizmalar gıdaların çürümesine neden olur ve bahsettiğim bu organizmalar 60 derece ve üzerinde yok olur işte tam bu anda evimizde kullandığımız yeni nesil bulaşık makineleri yardımımıza koşmakta. Bir çok bulaşık makinasının 70 derece kademesinde yıkama özelliği vardır vardır. Aslında 60 derecelik programlarda mevcut ancak bulaşık makinaları gıda pastörizesine yönelik üretilmediğinden yıkama aşamasında 60 derece sabit kalmayabiliyor, 2-3 derece altında yada üstünde sapma olması muhtemeldir. Biz bu riski göze almayıp direk 70 derece kademesinde çalıştırarak kavanozlarımız pastörize etmiş olacağız.
    Kavanozlarımızı makinamıza düzdük artık ilgili programa getirip başlatıyoruz burada önemli bir konu ise makinemize kesinlikle makinede boş yer var diyerek kirli bulaşıklarımızı koymuyoruz ve makine deterjanı kullanmıyoruz sadece sıcak su ile pastörize işlemi yapacağız. Makinamız yıkama işlemini bitirdikten sonra kapağı açmayalım içerideki sıcaklık ile yaklaşık 12 saat kavanozlar makinanın içinde kalsın. Daha sonra saklayacağımız alana kavanozlarımızı alabiliriz. Bu alanın güneş görmeyen serin bir ortam olması kavanozların daha uzun ömürlü ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
    Bu videonun da sonuna geldik Paylaştıkça Çoğalan şeyler arasında bilgininde olduğunu hatırlatıyorum ve sizlere sağlıklı iyi günler diliyorum.

Комментарии • 89