Iliotibial Band Syndrome

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • In iliotibial band syndrome, athletes who run long, such as marathons, bike, or trail hiking, experience pain due to repetitive friction in the outer part of the knee. Pain that starts rapidly during exercise goes away when the training is stopped. There are more complaints in downhill runs. It should be distinguished from meniscus tears and intra-articular problems. In the treatment, resting and iliotibial band stretching exercises, steroid (cortisone) injection, and surgery can be considered if it does not go away.

Комментарии • 38

  • @resuloz2638
    @resuloz2638 2 года назад +1

    Verdiğiniz bilğiler için çok teşekkür ederim hocam ❤️❤️💯💯🧿🧿

    •  2 года назад

      Çok teşekkür ederim 😊

  • @dermoremi8832
    @dermoremi8832 2 года назад

    Yine şahane bilgiler👍🏻Teşekkür ederiz…

    •  2 года назад

      Çok teşekkür ederim. RUclips'da başarılı videolar yapan birinden yorum almak çok güzel. 🙏

  • @defaultbot_xtype9785
    @defaultbot_xtype9785 6 месяцев назад

    Bu hastalığı ben yaşadım. Çok çektirdi, yenmesi çok zor ama bi şekilde uzun da sürse yendim. ITB sendromunu nasıl yendim anlatayım;
    Koşuya 1 yıl ara vermiştim iş güç yoğunluğundan dolayı, sonra bir gün kafama esti canım istedi ve fazla ısınmadan aniden 5km hızlı koşu yapmıştım, ertesi gün bacaklarım çok ağrıdı. Aradan 3-4 gün geçti ağrılar azaldı ve 1 haftaya yok oldu, fakat bu sefer de sağ dizimde şiddetli ağrı başladı. Doktora da gidemedim param yoktu. İlk başta menisküsten yada kireçlenmeden şüphelendim, fakat konu o değildi, çünkü daha önceden hiç o tür şikayetlerim olmamıştı. Kaldıki bacaklarım ve dizlerim son derece sağlam ve kaslıdır, yıllarca spor geçmişim var fakat aniden bu ağrı başladı. Ağrı da değil aslında bildiğiniz acı. Arada bir durup dururken ağrı olabiliyor nadir.
    Daha sonra youtubedan yerli ve yabancı videoları izledim. En sonunda kendime ITB sendromu teşhisi koydum çünkü tam tarif edilen gibiydi bendeki acı ve ağrılar.
    İlk olarak 3 ay spordan uzak kaldım. Sadece spor da değil, merdiven çıkmak, yokuş çıkmak veya inmek, uzun yürüyüş vs hepsini terkettim. Evet evde mal gibi oturdum. En az 2-3 ay dize hiçbir şekilde yüklenme yapmadım. Markete bile giderken en yakına gidip alışveriş yapıp hemen geliyodum. Araba bile çok kullanmamak gerekiyor. İlk 2-3 ayı bu şekilde atlattım. Evet kaslarım biraz zayıfladı yapacak bişi yoktu. Çünkü üzerine yük binmemesi gerekiyor vücut ağırlığı dahil. Sonrasında ağrılar baya azalınca yavaş yavaş yere uzanarak ve ayakta fizik tedavi hareketlerine başladım. Tam geçti derken yeniden geliyordu, fake atıyor adeta. 1km yürü hemen ağrı başlıyo, öyle bi ağrıki mecburen oturacaksın, daha fazla yürüyemezsin. Gayet aktif kaslı ve genç bir sporcu olmama rağmen.
    Hayattan soğutmuştu beni bu ITB olayı. Pes etmedim. Tekrardan bacaklarımı güçlendirdim. Özellikle kalça bölgesini. Çünkü bu ağrının esas noktası kalça. Kalçadan dize bağlanan kas arızalanıyo. Eğer ITB kasını bir bütün olarak düşünüp topyekün güçlendirirseniz yavaş yavaş ağrı geçiyo. ITB olayının özeti kalça arıza yapıyo diz ağrıyo, öyle düşünün. Esas düzeltilmesi gereken yer kalça diz değil yani. Kalça sağlamlaşınca dizdeki ağrıda otomatik geçiyo. Olay bu.
    Toparlayacak olursak, ilk 3 ay hiçbişi yapma, yürüme merdiven ve yokuş çıkma inme hiçbirini yapma. Mümkün mertebe kası kendi haline bırakki dinlensin tamir olsun. Sonra da yavaştan fizik tedavi hareketlerine başla evde. Hemen geçti deme çünkü geçmiyo sadece fake atıyo. 6 aydan önce geçirebilen duymadım hiçbiyerde. 6 ay baya bi zorlu geçecek, tek bacak iptal şekilde. Ama sabırla savaşırsanız kazanan siz oluyosunuz. Benim hikayem bu şekildeydi, herkesde farklı konularda cereyan edebilir, eğer kendinizden emin olamıyosanız mutlaka yinede bi doktara görünün. Sağlıkla kalın.

    •  6 месяцев назад +1

      İlginize çok teşekkürler. Bu sorunu çekenler için ilk elden bir yorum olmuş 😊

    • @defaultbot_xtype9785
      @defaultbot_xtype9785 6 месяцев назад

      @ evet hocam. Ben bu hastalığı daha çok gizli diz ağrısı olarak adlandırdım. Ülkemizde çok da bilinen bi hastalık türü değil ayrıca sadece sporcularda genelde cereyan ediyo ve o sebeple fazla rastanılan bi hastalık değil. Bu hastalığın en sıkıntılı tarafı anlattığım gibi "fake" atması. Tam geçti diyosunuz artık bişi yok diyosunuz, azcık bi aktivite yapınca geçmediğini anlıyosunuz. Ama dediğim gibi sabırla 5-6 ay savaşınca geçirdim ben. Belki makinelerde fizik tedavi görsem daha hızlı geçerdi pro sporcular gibi, ama ben evde kendi imkanlarımla geçirdim elimden gelen anca bu oldu. Bilgilendirici videolarınız için teşekkürler.

  • @gulfidankoksal3713
    @gulfidankoksal3713 2 года назад

    Cok tesekkur ederim verdiğiniz bilgiler için 🙏

    •  2 года назад

      Gülfidan hanım ilginize çok teşekkür ediyorum sevgiler selamlar.

  • @ozkanb8967
    @ozkanb8967 8 месяцев назад

    Teşekkürler hocam

    •  8 месяцев назад

      İlginize çok teşekkür ederim🙏

  • @ertugrulotay3835
    @ertugrulotay3835 Год назад +1

    Hocam kondamalazi patella hakkında bilgi verirmisiniz.

    •  Год назад

      Patellar kondromalazi hekimler için bile çok muğlak bilgilerin olduğu bir konu. Video yapmayı düşündüm ama kalın bir kitap dolusu bilginin olduğu bir konu ve kesin bilgiler veremeyip bir çok soruya muhatap olacağım için şimdilik yapmamaya karar verdim.

    • @erdemakgus4339
      @erdemakgus4339 8 месяцев назад

      ​@hocam kondromalazi patella çok Muğlak bir konu dediniz peki şöyle sorsak cevap vermeniz mümkün olur mu bu var ise nelerden sakınmalıyız. Bende merdiven, yokuş aşağı inerken kısmen çıkarken ağrı oluyor birde patella kemiği çok oynak adım attıkça çat çut ses geliyor Sani o oynaması gereken kanal da değil hafif girip çıkıyor gibi bir his Dr gittim teşhis koyamadı fiziki muayene de mr da maalesef çamur gibi ded. Ben quadriceps kaslarımı esnetince bir rahatlama geliyor ama geçici olarak yarım gün kadar gibi. Mesela bu kondromalazi patella var ise quadriceps kaslarımı esnetmek için bükmek veya çömelme gibi hareket zararlı mı daha fazla ilerletirmi

    • @UGUR-rl3mm
      @UGUR-rl3mm 7 месяцев назад

      @@erdemakgus4339 merhaba bende 5 aydır iki dizimdede ağrı var Dr lar sebebini bulamadılar.kesinlikle comelemiyorum yetimi kaybettim.siz comelebiliyormusunuz

    • @UGUR-rl3mm
      @UGUR-rl3mm 7 месяцев назад

      ​@@erdemakgus4339merhaba comelebiliyormusunuz.ben 5 aydır çekiyorum.Mr görüntülerim temiz çıkıyor .ilk 2 ay ağrı vardı biraz .Yürürken dizlerimi hafif kırıp yuruyordum

  • @honeybadger1621
    @honeybadger1621 2 года назад

    sayın hocam sizden rica etsek bir videoda kaynamayan kemikler ile ilgili yaparsanız çok bilgilendirici olur.yazılı ve görsel medyada çokça kaynak bulamadım özellikler diyabet hastaları ve kaynamayan kemikler nasıl iyileşir bilgilendirirseniz bizi çok mutlu edersiniz.selamlar ve saygılar

    •  2 года назад +1

      Çok haklısınız, aslında yapılabilecek o kadar çok video var ki. Covit kısıtlamalarının olduğu dönemde vaktim bol ve çok sık video çıkarabiliyordum. Şu anda işlerin yoğunluğundan dolayı maalesef bu kadar sık video çıkartamıyorum. Anlattığım her videonun arkasında gerçekten çok büyük emek var. Her bir video için tüm konuyla ilgili makaleleri tekrardan gözden geçirip yeni bir değişiklik var mı diye bakıyorum. Ama bu konu da çok güzel bir video konusu olacaktır mutlaka.

    • @honeybadger1621
      @honeybadger1621 2 года назад

      @ teşekkür ederim değerli hocam.kendim tip1 diyabet hastasıyım ve maalesef tibia şaft kırığı oluştu bende 45nci günde röntgen sonucuma göre kaynama bulgusu yok 1 ay sonra doktor tekrar gel dedi. diyabetli bireylerde kırılmalarda kaynama ne kadar zaman sonra başlar. süreç sonu kaynama olmazsa nasıl müdahale edilir,diyabetli bireylerde kemik kırıkları iyileşirmi?sizden ricam burdan bile bana cevap yazsanız inanın çok mutlu olurum.saygılar .

    •  2 года назад +1

      @@honeybadger1621 Bu kemik kırıklarının onlarca alt grubu kırık olup hastanın yaşı, travmanın şiddeti, eşlik eden hastalıkları ve yapılan tedavinin başarısına göre yüzlerce farklı şekilde sonlanabilir. İyileşme 4-6 ay olup 3 aydan önce iyileşmez. Çivileme, çivilenmişse değişim çivile veya greftleme uygulanabilir. Sonucun öngörülebilmesi ancak yazdığım değişkenlerin bilinmesine göre olacaktır. Doğal olarak bütün bunları değerlendirebilecek en iyi kişi kendi hekiminizdır.

    • @honeybadger1621
      @honeybadger1621 2 года назад

      @ çok teşekkür ederim değerli hocam sağolun varolun.

  • @haticecubukovasi3761
    @haticecubukovasi3761 Год назад

    Atletizm ciyim ve omurgam kırildi cok uzuluyorum

    •  Год назад

      😢

  • @Aylakose16
    @Aylakose16 9 месяцев назад

    Hocam atletim ve ayni yer de agrim var ve iki hafta sonra cok önemli bir yarışım var kisa surede gecme gibi bir şansı yok ve bu benim başıma gelmişti ve 2 ayda geçmişti tekrar aynisi olsun istemiyorum

    •  9 месяцев назад

      Maalesef süreçte tam da sizin belirttiğiniz gibi.

    • @Aylakose16
      @Aylakose16 9 месяцев назад

      @ anlıyorum hocam

  • @sennuraskoglu
    @sennuraskoglu Год назад

    👏👏👏👏🍀🍀

  • @seymaonen9128
    @seymaonen9128 Год назад

    Ben sporcu değilim ama bana bu teşhiş kondu sebebi ne olabilir

    •  Год назад

      Gün içinde temposu yüksek olan ve çok yürüyenlerde de olabilir. Anatomik yapısı kemikteki çıkıntının fazla olsuğu durumlarda da olabilir ya da tanı yanlıştır. Geçmiş olsun.

  • @zaferozturk2022
    @zaferozturk2022 Год назад

    Hocam merhabalar koşu bandını bir süre çok fazla kullandım dizin dış kısmında bahsettiğiniz yerde hafif hafif uzadıkça ağrılarım oluyordu ama sonra geçiyordu sonra halıshaada ağrım artmaya başladı bir kaç tana spor hekimine göründüm 2. Derece menüsküs dendi ançak şuan bile benim dizimin tam bahsettiğiniz yeri ağrımakta spora baya ara verdim ancak geçmedi. Bir hekimde plika sendromu teşhisi koydu ameliyat olmamı söyledi ancak ben bahsettiğiniz şeyden şüpeleniyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor teşekkür ederim 😊

    •  Год назад +1

      Zafer bey, MR çekildiğinde raporda yazılan her problem mutlaka ağrının sebebi değildir. Pika sendromu ve iliotibial bant sendromu deneyimli bir hekim tarafından çok kolaylıkla ayrımı yapılabilir. İliotibial bant sendromu maalesef hekimlerin de çok bilmediği bir rahatsızlık. Şüphede kaldığınan zamanlarda iliotibial bant üzerine yapılabilecek bir kortizon enjeksiyonu hem test amaçlı hem de tedavi olarak görev görebilir.

    • @zaferozturk2022
      @zaferozturk2022 Год назад

      @ teşekkür ederim hocam cevap verdiğiniz için

  • @haticeakcay3222
    @haticeakcay3222 2 года назад

    Hocam merhaba benim ayak bileklerimde üşüme hissi var ve çok ağrım da oluyo sürekli ayaklarımı haraket ettirmek istiyorum genelde bileğimin yannardaki kemiklerde oluyo üşüme hissi ve sızlıyo beni çok zorluyo napmam gerekiyo birde kemik amalitatı oldum dizimden bir yıl oldu kemik kesilip vidalar var dizimde pilak var

    •  2 года назад

      Anlattığınız şikayetler net olarak bir rahatsızlığın sonucudur diyemem. Hekime görünmenizde fayda var.

    • @haticeakcay3222
      @haticeakcay3222 2 года назад

      @teşekkür ediyorum hocam

  • @erdemakgus4339
    @erdemakgus4339 9 месяцев назад

    Hocam bu sendrom merdiven çıkarken daha fazla da inerken hatta yokuş aşağı yürürken diz önü veya genel olarak diz bölgesinde ağrı yapar mı

    •  9 месяцев назад

      Evet yapabilir ama diğer deçenekler de olabileceği için doktora görünmeniz daha uygun olur.

    • @erdemakgus4339
      @erdemakgus4339 9 месяцев назад

      @ hocam siz nasıl sabırlı nasıl nazik nasıl bir kral insansınız Allah sizden razı olsun işleriniz hep rast gelsin. Her sorumuza cevap veriyorsunuz hürmetler 🙏