Fysik 1 Impuls

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • Förklaring av begreppet impuls, med en kort härledning från Newtons andra lag och likformig acceleration. Två olika exempel på hur man kan använda impuls.

Комментарии • 9

  • @oliviaune
    @oliviaune 9 лет назад +8

    Du räddar verkligen dagen här borta! Tack(!) för att du orkar gå igenom allt så grundligt och ge oss nycklarna för att lyckas!

  • @TomasSverin
    @TomasSverin  10 лет назад +3

    Hugo Hjelm:
    Tack för din kommentar!
    Det stämmer att man kan använda sig av Newtons andra lag (F=ma), men man måste även använda sig av sambandet acceleration=hastighetsförändring/tid (a=delta-v/t) vilket innebär att man kommer fram till sambandet
    F*t=m*delta-v (som jag även kommer fram till i videon)
    Precis som du påpekar så använder jag definitionen av impuls för att komma fram till detta samband, eftersom impuls härleds från de två sambandet (F=ma) och (a=delta-v/t).
    Jag valde att utgå från impuls eftersom det är vad denna video handlar om, men exempel kan givetvis lösas på olika sätt.

  • @marcusforslund1693
    @marcusforslund1693 3 года назад +2

    Undra hur många gånger han sa att impuls är ändringen av rörelsemängden

  • @skogsnallen
    @skogsnallen 10 лет назад

    Vill bara tacka för dina bra förklaringar, hjälper mycket! Till framtiden får du gärna ta med typ ett E-exempel (lättare) och ett A-exempel (svårare), så man även får lite utmaning när man förstått grundprincipen.

    • @TomasSverin
      @TomasSverin  10 лет назад +1

      Tack för din kommentar! Jag är glad över att mina videos även kommer till användning utanför min undervisningskrets. När det gäller antal exempel och av vilken svårighetsgrad finns det alltid en balansvåg mellan hur många och på vilken svårighetsgrad de bör ligga. I många fall tycker jag att det finns behov av att visa fler exempel på grundläggande nivå, eftersom ett samband kan används på olika sätt. Jag har förståelse för att man ibland kanske skulle vilja se lite svårare exempel, och jag har som syfte med mina vidoes att ge en grundläggande förståelse för begrepp och samband. Personligen tycker jag att den största utmaningen är att kunna använda sig av begrepp och formler i svårare uppgifter, vilket innebär att det finns ett syfte att själv försöka lösa en svårare uppgift utifrån sina kunskaper. Jag tror man tjänar mycket på det (och det ger även en viss tillfredsställelse). Sedan kan det visa sig att man inte kommer fram till någon lösning, och då kan det vara lämpligt att få hjälp från annat håll. Eftersom mina vidoes är en envägskommunikation så finns inte den responsmöjligheten för de som befinner sig utanför min undervisningskrets. Att visa ett svårare exempel innebär i sig inte per automatik att det ger mer utmaning, eftersom själva utmaningen är att komma på lösningen, men visst kan det vara en hjälp på vägen i hur man kan resonera.

  • @Wineitot90
    @Wineitot90 2 года назад

    Mycket bra förklaringar! Tydligt och bra struktur.
    På sista uppgiften ska det väl vara kgm=N och inte kgm/s^2=N?

    • @TomasSverin
      @TomasSverin  2 года назад

      (kgm/s)/s ger kgm/s^2 på motsvarande sätt som att (1/2)/2 är 1/4
      Enheten newton kan även fås genom att göra en enhetsanalys av kraftekvationen: F = m * a, där massan anges i kg och accelerationen anges i m/s^2. Detta ger att N = kgm/s^2

  • @hugohjelm7386
    @hugohjelm7386 10 лет назад +1

    Tycker det är lättare att använda (F=ma) på ditt sista exempel,
    men du gör väl så som du gör bara för att det ska passa det du går igenom.

  • @xavy1967
    @xavy1967 2 года назад

    Du stal Azats penna