Bilimkurgu'daki Bilim / Yanlışlar, Spekülasyonlar - 5 : Uzayda Ses, Savaş; Görünmezlik, Robotlar vb.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024
  • Merhaba Merak Edenler!
    “Bilimkurgudaki Bilim” programımızın 4. ve son kısmı olan “Yanlışlar, Spekülasyonlar ve Bilime Aykırılıklar” serisinin bu 5. ve son videosunda, bilinen bilime aykırılıkları konuşmaya devam ediyoruz.
    Uzay gemileri ve savaşları sahneleri ile başlıyoruz: Gemilerin, patlamaların seslerinin duyulması, lazer ışınlarının görülmesi, savaş gemilerinin ani dönüşleri ne kadar gerçekçi? Sonra, bir zamanların “Uzay 1999” dizisinin mizansenlerini değerlendiriyor, H.G. Wells’den Uzay Yolu’na görünmezlik kavramını irdeleyerek devam ediyoruz. Son olarak, bilimkurgunun hangi gerçek gelişmeleri öngöremediği ya da çarpık bir şekilde öngördüğünü konuşarak bitiriyoruz. Bonus: Aya gidilmediği iddiaları konusundaki fikirlerim :-)
    Yayınlanan tüm bölümleri görmek/izlemek için:
    • BİLİMKURGUDAKİ BİLİM
    #kafayoranlar #kafayoranlartv #hayatadair #güncel #hayat #savaşekşioğlu #drkubilaykemertaş #drsalihkaragözoğlu #ilginçbilgiler #merakettikleriniz #bilim #sanat #kültür #tarih #felsefe #profdribrahimsemiz #ibrahimsemiz #fizik #bilimkurgu #uzayyolu #startrek #uzaysessiz #uzaydases #uzaydasavaş #2001aspaceodyssey #starwars #battlestargalactica #lazer #space1999 #uzay1999 #theinvisibleman #hgwells #görünmezlik #görünmezlikkalkanı #warpdrive #warpmotoru #sputnik #yurigagarin #valentinatereshkova #alekseyleonov #köşereflektörü #robotlar #insansırobot #yapayzeka

Комментарии • 22

  • @jcroca
    @jcroca 3 месяца назад

    çok teşekkür ederim, çok ilginç bir programdı!

  • @averageman2063
    @averageman2063 3 месяца назад +1

    İbrahim hoca dehşet bilgiler veriyor. Dünya ne garip.

  • @bulentiseri8468
    @bulentiseri8468 3 месяца назад

    Teşekkür ederim

  • @j.fitness5701
    @j.fitness5701 3 месяца назад

    İbrahim Hocam çok yaşayın.
    Tabii en son "Bilimkurguda robotların insan şeklinde üretilmesi"ndan bahsettiğinizde benim de aklıma gerek Bilimkurgu olsun gerekse de özellikle Japon'ların "Anime" dedikleri çizgiroman ve çizgifilmlerinde önemli bir tema olarak kullanılan 3-4 katlı apartman boyutlarındaki "Gundam" diye tabir edilen büyük savaş robotları geldi.
    Hatta bilenler bilir. Vaktiyle 1986 senesinde falan olsa gerek (tabii o zamanlar internet falan da yok) meşhur Anime çizgifilmi "Robotech" sanırım hatta TRT2'de yayınlanmaya başlamıştı. Bu çizgi filmde de işte hem uçak olabilen hem de şekil değiştirip insan şeklinde robota dönüşen devasa "Gundam"lar çizgifilmdeki temel unsurlardan biriydi.
    Günümüzde bu tip araçların neden son derece işlevsiz, pahalı, ve kolayca çok daha ucuz ve basit silahlar tarafından bertaraf edilebilecek gereksiz araçlar olduğundan bahsederseniz çok memnun olurum.
    (Hatta buna benzer bir örneği günümüz Rusya-Ukrayna savaşında görüyoruz. 1000 Dolarlık Drone'lar milyon dolarlık savaş tanklarını cephede madara ediyorlar.)
    Sanırım hatta bir önceki bölümde boyut probleminden bahsetmiştiniz. Mesela apartman boyutlarında devasa insan şeklinde bir robot, Robotech çizgi filminde tasvir edildiği çeviklikte hareketler yapabilmesi için bırakın MegaWattı belki hatta GigaWatt düzeyinde enerjiye sahip motorları, hidrolik pistonları işte nebiliyim servoları falan olması gerekiyor.
    Aynı şekilde o çeviklikte hareketler yaparken o kollarını savurması o hızda bacaklarını hareket ettirerek o devasa robotların kolunun bacağının, bükülmeden, hasar almadan hatta kopmadan koşabilmesi için neredeyse aşırı kalın ve dayanıklı işte atıyorum çelik, titanyumdan bile belki daha sağlam üretilmiş bir yapısı olması gerekiyor ki bu nerdeyse günümüz teknolojisiyle mümkün değil.
    Tabii çizgifilm dünyasında onlar işte süper hafif ve dayanıklı kompozit bir materyalden üretiliyordur diye düşünülebilinir, nebiliyim işte efendime söyleyeyim gelen lazer ışınlarını ve patlamaları soğuracak "enerji kalkanları" falan vardır işte hatta içlerinde barındırdıkları "mini füzyon" reaktörlerinin ürettiği "GigaWatt"lar mertebesinde enerji sayesinde de o ağır aksamlarını bir kedi çevikliğinde hareket ettirebiliyorlardır ama bu tabii günümüz dünyasının teknolojisi ve fizik kanunları açısından mümkün olmayan şeyler.
    Ha elbette Sinema-Çizgifilm-Çizgiroman öncelikle bir görsel sanattır ve görsellik illa da büyük oranda en başta ve ön planda olduğu için aynı "Star Wars" filmlerinde tıpkı o savaşan uzay araçlarının aslında 2. Dünya Savaşındaki "Dog Fight"ları betimlemesi gibi biz o çizgifilmleri seyrederken (Özellikle tabii yaşımız da küçük olduğu için, ben mesela o zamanlar 11-12 yaşlarındaydım) çok severek, mest olmuş, büyülenmiş bir şekilde, hayal dünyasında o dünyanın gerçeklerini kabullenmiş bir şekilde fiziksel gerçekliğe hiçbir şekilde uymayan ancak duygu ve hayal dünyamızı tetikleyen çizgifilmleri seyrederdik.

  • @Berkonomi
    @Berkonomi 3 месяца назад

    Kardashev cetvelini detaylıca incelesek çok güzel olurdu.

    • @ibrahimsemiz8009
      @ibrahimsemiz8009 3 месяца назад +1

      “Galakside kaç uygarlık” başlıklı videomuzda (Dünyadışı Yaşam-5) bahsettik detaylıca.

  • @Doğalgözlemci
    @Doğalgözlemci 3 месяца назад +1

  • @ebruaydnloglu6444
    @ebruaydnloglu6444 3 месяца назад

    ❤❤❤❤❤❤❤❤🙏🙏🙏

  • @hattatnihat
    @hattatnihat 3 месяца назад +1

    05:44 bilim meraklisini arka planda gorebildinizmi, guzelmi guzel bir kopekcik.

  • @HD-zw8ts
    @HD-zw8ts 3 месяца назад

    Hocam Mandrake çizgi romanındaki bilimkurgu ögeleri çok ilginç. Çoğu gerçek oldu😅

  • @cakirismail78
    @cakirismail78 3 месяца назад +1

    Şeffaf hayvanların gözleri şeffaf değil.

    • @ibrahimsemiz8009
      @ibrahimsemiz8009 3 месяца назад +1

      İlginç, ve söylediğimizi destekleyici bir gözlem.

  • @ZaferCelik
    @ZaferCelik 3 месяца назад

    köpeğin adı kesin Astro dur. Jetgillerden

  • @mahmuta2217
    @mahmuta2217 3 месяца назад

    Hologramları atlamışsınız. Filmlerde, hologramı olan bir insan etrafını görebiliyor sanki oradaymış gibi. Bir nevi, Zeki Müren de bizi görüyor oluyor.

  • @umuttanokutan4235
    @umuttanokutan4235 3 месяца назад

    Sigara yerine bir tütsü yakılabilir.Çocukların deney yapabilmesi için daha uygun olur.

  • @giyotyn
    @giyotyn 3 месяца назад

    Aya gittiler de nasıl döndüler onu ben bir türlü anlayamıyorum

    • @giyotyn
      @giyotyn 3 месяца назад

      @@schmerkampfmunde Tatlım şimdiki teknolojiyle bile aydan sağ salim geri dönebilmek büyük problemdir.

    • @giyotyn
      @giyotyn 3 месяца назад

      @@schmerkampfmunde Mesela: Ayın yörüngesine uyduyu oturttun. Bu uydudan bir modül ayrılıp içinde iki astronot, yakıt ve o yakıtı yakmak için oksijen vs alıp ay yüzeyine indi. O modülün tekrar ayın yörüngesine oturmuş uydu ile birleşmesi gerekir ki dünyaya dönebilsinler. İşte o birleşme faslı biraz fazla ince işçilik isteyen bir iş. Ay yüzeyinde mini roketli modülünü ateşleyeceksin de yörüngedeki uyduyu yakalayacaksın da kusursuz bir birleşme sağlayıp o uyduyla tekrar dünyanın atmosferine girerken parçalanmadan yeryüzüne ineceksin. O zamanın teknolojisiyle belki 5000 kez tecrübe etmen gereken hassas ayarlar bunlar.

    • @giyotyn
      @giyotyn 3 месяца назад

      @@schmerkampfmunde Mesela:
      Ayın yörüngesine uydunu oturttun. O uydudan bir modül ayrılıp içinde iki astronot, yedek yakıt, o yakıtı ateşlemek için oksijen vs alıp ay yüzeyine indi diyelim. O modülün tekrar yukarıdaki uydu ile birleşmesi gerekir ki birlikte dünyaya dönebilsinler. İşte bu tekrar birleşme faslı çok ince işçilik isteyen bir iş.
      Ay yüzeyinden mini roketli modülü ateşleyeceksin de yukarıdaki uydunu yakalayacaksın da kusursuz bir birleşme sağlayıp parçalanmadan dünya atmosferini geçerek yeryüzüne ineceksin. Biraz fazla hassas ayarlar bunlar (şimdiki teknoloji ile bile). O zamanın teknolojisi ile en az 5000 kez tecrübe etmen gerekir. Ama bizim amerigalılar tek seferde insanlı aracı ay yüzeyine indirip bir de geri dönmüşler.
      Had de lennn!!!

    • @giyotyn
      @giyotyn 3 месяца назад

      @@schmerkampfmunde cevapladım hatta iki kez cevapladım ama yutub yorumumu göstermiyor. İlginç

  • @rifatoguzcu1778
    @rifatoguzcu1778 3 месяца назад

    Bilimkurgu deyü bir tamlama olamaz..bilim kurgusu... ilmî kurgu...olmalı