HASTANE ÖNÜNDE İNCİR AĞACI / GÜLŞEN KUTLU KİMDİR? / MEDYADA YER BULAMAYAN SESLER 99.BÖLÜM

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 окт 2021
  • Hastane Önünde İncir Ağacı
    ( Köy Enstitülü Bir Gencin Acı Hikayesi )
    Akdağmadeni Türküsü (Yozgat)
    Kaynak Kişi : Nida Tüfekçi
    İletişim : nevzat3yildiz@gmail.com
    Gülşen Kutlu. 1963 Yılında Şereflikoçhisar' da doğdu. Türk Halk Müziğinin gelmiş geçmiş en iyi seslerinden biridir. 12 Albüm, sayısız televizyon ve binlerce radyo programı yaptı. Yurt içinde ve dışında bini aşkın konser verdi, yüzü aşkın ödül aldı. Kendi alanında en zor sınavlardan biri kabul edilen TRT' nin "Yetişmiş Sanatçı Sınavı" nı 1981 yılında birincilikle kazandı. Mütevazi, ağırbaşlı sanata ve yaşama "Yunusça Bakışı" , güzelliği ve tabi ki sesiyle milyonların gönlünde taht kurdu.
    REPERTÜKÜL, SAVAŞ AKBIYIK’A GÖRE
    TÜRKÜNÜN ÖYKÜSÜ
    Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda okuma - yazma oranı % 5'in altındaydı ve toplam nüfusun % 80'den fazlası köylerde yaşamaktaydı.
    Mevcut olan az sayıdaki geleneksel öğretmen okullarında yetişmiş olan öğretmenler için de köylerde öğretmenlik yapmak, günümüzde de olduğu gibi istenerek yapılan bir görevden ziyade bir zorunluluk olarak algılanıyor ve pek de verim alınamıyordu. Zorunluluk yerine özveriyle öğrenci yetiştirecek, köye göre öğretmen fikri ile büyük bir bölümü öğretmensiz olan Anadolu Köyleri'nin bu gerçeği de göz önüne alınarak, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün himayesinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından, İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında, şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın, yurdun tarıma elverişli değişik bölgelerinde, "köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere", 1940 - 1946 yılları arasında toplam 18 Köy Enstitüsü kuruldu.
    Yetiştirilen öğretmenler, köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma - yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğreteceklerdi. Öğretmenler, gittikleri bölgelerde bilinmeyen tarım türlerini de köylülere öğreteceklerdi. Açılan her Köy Enstitüsü'nde, kendisine ait tarlalar, bağlar, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeler oluşturuldu. Bu okullarda sadece o ilin değil, oraya yakın tüm bölgenin zeki köylü çocukları eğitime alınıyordu. Derslerin yarısı temel örgün eğitim konularını, geri kalanı bölümü ise uygulamalı eğitimi içermekteydi.
    İşte bu enstitülerden bir tanesi de 1940 yılında kurulan Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü idi. Buradaki öğrencilerin çoğunluğunu Kayseri ve Yozgat İlleri'ne bağlı köylerden gelen öğrenciler oluştururken, Nevşehir, Kırşehir, Niğde... vb. civar illerden gelen öğrenciler de vardı...
    "HASTANE ÖNÜNDE İNCİR AĞACI" ismiyle bilinen türkü de Yozgat Akdağmadenli Nedret isimli, evlilik hayalleri kuran nişanlı bir öğrencinin, Pazarören Köy Enstitüsü'nde eğitim görürken yaşamını yitirmesi üzerine yakılmış bir ağıttır.
    Nida Tüfeçi'nin kız kardeşi Aysel Sezer Tüfekçi ve eşi Naci Sezer'in anlatımlarına göre; bu türkünün öyküsü şöyledir;
    Yozgat Akdağmadenli Naci Sezer'in, Pazarören Köy Enstitüsü'nde okuduğu yıllarda, aynı okulda, aynı zamanda hemşehrisi de olan ve kendisinden 2 yaş büyük olan "Nedret" isminde bir öğrenci arkadaşı daha okumaktadır.
    Nedret, sarı saçlı - mavi gözlü çok güzel bir kız ile nişanlıdır ve arkadaşlarına okulunu biran evvel bitirip öğretmen olarak atandıktan sonra, çok sevdiği nişanlısı ile hemen yuvasını kurmayı hayal ettiğini anlatmaktadır.
    Tesadüf bu ki; Nedret'in nişanlısı olan sarı saçlı - mavi gözlü o çok güzel kız, yıllar sonra Naci Sezer'in evleneceği Aysel Sezer Tüfekçi'nin de uzaktan akrabasıdır. (NOT : Aysel Sezer Tüfekçi, kızın adını önce hatırlayamadı, sonrasın hatırlasa da halen yaşadığı ve de başka birisiyle evli olduğu için ismini yazmamızı istemedi.)
    Nedret isimli genç, Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü'nde okurken, 1947 yılının çok çetin geçen kış aylarında üşütüp rahatsızlanır ve yarı ahşap yarı toprak olan enstitünün revirine yatırılır. Revirde yattığı sırada yangın çıkar. Nedret, hasta ve bitkin olduğu için hızla alev alan revirden dışarı kaçamaz. Arkadaşları ve öğretmenleri onu kurtarana kadar maalesef vücudunda çok ciddi yanıklar oluşmuştur. Bunun üzerine, okul arkadaşları ve öğretmenleri, aman vermeyen kar ve tipiye rağmen olağanüstü bir gayret ile çalışarak, küreklerle yolları açarak Nedret'i, Kayseri'deki bir hastaneye yetiştirmeyi başarırlar. Doktorlar vücudunun büyük bölümü ciddi şekilde yanmış olan bu genç adam için çok uğraşsalar da, Nedret birkaç gün içinde maalesef hayatını kaybeder.
    Bu olay, hastanenin önünde iyi haber bekleyen arkadaşlarını ve öğretmenlerini derin bir üzüntüye boğar... Cenazeyi alarak enstitüye doğru yola çıkarlar... Yolculuk sırasında Naci Sezer'in çok gayret etmesine rağmen ismini bir türlü hatırlayamadığı Nedret'in sınıf arkadaşlarından bir Avşar genci tarafından, içli bir ağıt yakılır.
  • ВидеоклипыВидеоклипы

Комментарии • 4

  • @NevzatUcyldz
    @NevzatUcyldz  2 года назад +2

    Videoyu beğenirseniz dostlarınızla paylaşmanızı, beğen-like tuşuna basmanızı kanala abone değilseniz ABONE OLUP ZİL SESİNİ AÇMANIZI DİLERİM.

  • @aliuguz9734
    @aliuguz9734 2 года назад

    2009dan bu yana ses epeyce değişmiş..🤭

  • @selahattinkaptan
    @selahattinkaptan 2 года назад +1

    Sazlar fazla curcunalı ve arabeski olmuş.hikaye ve sözlere destek olmak yerine önüne geçmiş abi

    • @NevzatUcyldz
      @NevzatUcyldz  2 года назад +2

      Nefis bir tespit. Gönlüne sağlık kardeşim.