NIEUWE PENSIOENWET? IK LEG HET UIT!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 дек 2024

Комментарии • 114

  • @langzaamrijker
    @langzaamrijker  Год назад +1

    Goed om even te benadrukken om verwarring te voorkomen:
    De nieuwe pensioenwet heeft vooral invloed op hoe het pensioen in de 2e pijler, het pensioen via de werkgever, er achter de schermen uit komt te zien.
    Daarnaast heeft het invloed op de jaarruimte. Deze wordt hoger waardoor je meer pensioen zou kunnen opbouwen in de 3e pijler, zoals ik laat zien in mijn dashboard.
    Zorg dat je de verschillen tussen de 1e, 2e en 3e pijler begrijpt. Voor mij is dat logisch, maar misschien ben ik daar te snel aan voorbij gegaan. In eerdere videos leg ik de verschillen aan je uit, zoals in deze video: ruclips.net/video/0B4B-lcBivg/видео.html

  • @Elbisrever
    @Elbisrever Год назад +16

    M.a.w.: zorg dat je zelf iets opbouwt waar je zelf de controle over hebt in plaats van je souvereiniteit uit handen te geven aan andere instanties, want ze kunnen de spelregels veranderen tijdens het spelen. Bedankt voor je heldere uitleg en moeite, Tim!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +4

      Pensioenbeleggen blijft ook een spel waarvan de spelregels veranderd kunnen worden. Gelukkig niet met terugwerkende kracht naar het verleden, maar zaken zoals de AOW leeftijd of de belastingdruk voor gepensioneerden kunnen wel wijzigen.

    • @p.m.8316
      @p.m.8316 Год назад

      idd de overheid is zo onbetrouwbaar als de pest je kan er donder op zeggen dat ze de regels gaan aanpassen.

    • @erikvankemenade1928
      @erikvankemenade1928 7 месяцев назад

      Ook als je zelf iets opbouwt worden de spelregels veranderd. Vanaf (verwachting) 2027 mag je een giga klap belasting gaan betalen over je niet gerealiseerde en gerealiseerde winst inclusief de winsten (rente, dividend) die daaruit komen. Zoek maar eens naar vermogensaanwasbelasting en vermogenswinstbelasting.

    • @erikvankemenade1928
      @erikvankemenade1928 7 месяцев назад

      Met zelf opbouwen worden de spelregels ook veranderd. Zoek maar eens naar vermogensaanwasbelasting en vermogenswinstbelasting. Dit zal naar verwachting in 2027 worden ingevoerd en vreet je rendement op.

  • @Mendelian
    @Mendelian Год назад +1

    Toffe video! Wat is voor jou het grote verschil tussen als zzp’er pensioen opbouwen via een pensioenrekening als brandnewday en zelf beleggen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Voor 95% de fiscale voordelen. Voor 5% het feit dat je er niets geks mee kan doen, want je kan het niet opnemen tot je AOW leeftijd.

    • @Mendelian
      @Mendelian Год назад

      @@langzaamrijker goed punt! En wat was voor jou de doorslaggevende factor om bij BND te sparen ipv de Giro?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Die vraag werd eerder ook in de comments gesteld, check daar even m'n antwoord 👍

  • @aeroblizz1987
    @aeroblizz1987 Год назад +1

    Ik zit ook bij brand new day, wel heldere organisatie

  • @jeffrey-825
    @jeffrey-825 Год назад +3

    Hi Tim! Dank voor de informatie. Ik ben nooit echt kijkende geweest in de pensioensregelingen, dus voor beide situaties heb ik weinig kaas van gegeten. Wat ik wel zou willen weten, worden wij tzt geïnformeerd over onze eigen potje, hoe we dit kunnen bereiken en wat we moeten doen om bij dat potje te komen om zelf te kunnen investeren? Klinkt allemaal weer iets waar je op moet gaan letten, zo veel regels en details waar we hier in Nederland rekening mee moeten houden, dat houd een mens toch niet allemaal bij?

  • @ElJasperino
    @ElJasperino Год назад +2

    Ik ben vooral benieuwd naar wat er gebeurt als je potje leeg is of als je over hebt aan het eind van de rit eigenlijk.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Een deel van de inleg (ik meen 10%), komt in een apart gezamenlijk potje. Pensioenfondsen kunnen dat gebruiken om bijvoorbeeld aan te vullen in slechte jaren. Ze mogen dat beleid wel zelf bepalen en de toekomst moet dus uitwijzen hoe het precies ingezet gaat worden. Het langlevenrisico wordt collectief gedragen, net zoals nu.

    • @ElJasperino
      @ElJasperino Год назад +1

      @@langzaamrijker oh daar is dat potje voor. Thanks!

  • @Johanneslol11
    @Johanneslol11 Год назад +2

    Het grootste probleem, is dat het een nadeel is voor mensen in hun 40 en ouder maar als ze 10 jaar er over doen om dit systeem in te stellen dan is het voor iedereen die nu werkt dus slecht. Aangezien mensen die in hun 30ste zijn dan ook in de 40 zijn. Alleen de mensen jonger dan 30 hebben er mogelijk wat voordeel van

    • @frank9712
      @frank9712 6 месяцев назад

      is het geld op

  • @Rowin05
    @Rowin05 Год назад +2

    Hoi Tim, vandaag was er Bunq update. Je kan nu wekelijks i.p.v. maandelijks je rente uit laten keren. Ze hebben ook toegevoegd dat je in meerdere valuta kan sparen en hogere rentes kan behalen. Zou je hier misschien in de toekomst een video over willen maken?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Klopt. Ik deelde er gisteren het eea over op Instagram, dus volg me daar zeker even als je IG hebt. Vreemde valuta heeft risico's, doe ik zelf zeker niet

    • @Rowin05
      @Rowin05 Год назад +1

      @@langzaamrijker Ah Oke, Thanks voor je reactie. Ga je zeker ff volgen!

  • @ABpassivecapital
    @ABpassivecapital Год назад +1

    Goedemorgen! weet jij vanaf wanneer je de keuze kunt gaan maken of je met een hoog/gemiddeld of laag risico wilt beleggen? En dat doe je gewoon in je ABP dossier ?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Hoe dat specifiek bij ABP zit weet ik niet. De pensioenfondsen hebben tot 2026 om dit op orde te krijgen, dus dat kan allemaal nog wel even duren. Sommige specialisten geven zelfs aan dat ze denken dat de deadlines niet gehaald zullen worden. Doel van het delen van de video is dat men nu begrijpt hoe het in elkaar steekt, zodat dadelijk de praktische veranderingen niet als een verassing komen.

  • @miegieltres
    @miegieltres Год назад +1

    Als iedereen een eigen potje heeft, wat is dan nog de meerwaarde van een pensioenfonds? Blijft er toch nog een deel collectief als een soort buffer? En weegt die buffer op tegen de kosten die een pensioenfonds maakt? Ik bedoel, als ik elke euro die ik via een pensioenfonds beleg zelf ga beleggen, bespaar je de kosten van het pensioenfonds en hou ik dan aan het eind van de rit niet meer over? (Mits de fiscale regelingen hetzelfde zouden zijn)

    • @naomikoopmans
      @naomikoopmans Год назад

      Volgens mij zit het verschil tussen zelf beleggen en een pensioenfonds in (1) pensioengeld is aftrekbaar van inkomensbelasting (Box 1) en (2) je betaalt geen vermogensbelasting over je pensioenvermogen tot het bereiken van de AOW leeftijd en dan betaal je er het lage AOW belastingtarief over, terwijl je wel vermogensbelasting betaalt (Box 3) over beleggingsgeld vanaf, volgens mij, €50.000. Zo heb ik het in ieder geval begrepen. Ik zeg er meteen bij dat ik me er zeer kort geleden in ben gaan verdiepen en dat ik er heel weinig vanaf weet.

  • @Sjoefke
    @Sjoefke 11 месяцев назад +1

    Maar als je dood gaat dan krijgen je nabestaanden niks in deze constructie? En als je ziek wordt bouw je dan nog iets op? Of helemaal niks? Allemaal belangrijke dingen die normaal allemaal gedekt zijn. En als je van werkgever veranderd en een lager loon krijgt moet je dan nog steeds hetzelfde gekozen maandbedrag afdragen? Veel vragen maar dit is echt moeilijke materie.

  • @kennethvanlieshout
    @kennethvanlieshout Год назад +1

    Je zou eens moeten kijken naar de rendementen van de wereld index van BND Hedged versus unhedged. Voor mij een reden om Hedged zoveel mogelijk te laten liggen.

  • @wolfshondbk
    @wolfshondbk Год назад +1

    Hallo Tim, bedankt voor je duidelijke video.
    Geldt het vermogen op een pensioenbelegrekening ook mee voor het verkrijgen van een Hypotheek? Of kijkt de Hypotheek verstrekker hier totaal niet naar?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Goede vraag. Dat weet ik eerlijk gezegd niet, dat moet ik eens nazoeken. Ik heb wel een vermoeden maar deel het niet omdat ik het niet zeker weet 😊

    • @wolfshondbk
      @wolfshondbk Год назад

      @@langzaamrijker oke bedankt voor je reactie ik ben benieuwd. Voor mijn werk maak ik veel overuren. Deze laat ik meestal uitbetalen want tijd voor tijd zou mij te veel vrije tijd opleveren (nog jong en geen gezin 😀). Daardoor betaal ik er wel 'veel' belasting over, ik zou dit deels kunnen compenseren door een deel van mijn inkomen op een pensioen rekening te beleggen maar omdat ik ook relatief binnenkort een woning wil kopen zou het wel mooi zijn dat dit meegerekend wordt in het vaststellen van een hypotheek.

  • @256mo
    @256mo Год назад +1

    Goed om te weten: de Belastingdienst update hun rekenmodule naar de nieuwe situatie in September.
    Ik heb er wel 45 minuten voor in de wacht moeten staan bij de Belastingtelefoon, dus haal je voordeel er mee dat jij dit nu niet hoeft.

  • @geje3386
    @geje3386 Год назад

    Hoi, vraagje, ik zit bij DeGiro, als ik nu wil swingtraden. Stoploss en TP tegelijk gaat niet, wat is beste methode om toch verlies te kunnen beperken ? Kan wel tegelijk maar niet met alle aandelen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Beste methode om verlies te beperken is om niet te swingtraden 😁 Swingtrade gurus worden rijk van het verkopen van cursussen, swingtraders leggen het bijna altijd af tegen de lange termijn investeerders.
      Als je toch wilt gaan 'traden' is degiro wellicht niet de beste optie.

  • @RS-sk6eu
    @RS-sk6eu Год назад +2

    Vanaf 1 januari 2024 kun je tot maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen in één keer opnemen. ook leuk om te bespreken.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Klopt inderdaad! Let wel, alleen als je de pensioenleeftijd bereikt hebt. Handig voor als je bijv een wereldreis wilt maken aan het begin van je pensioen.

    • @naomikoopmans
      @naomikoopmans Год назад

      @@langzaamrijker wordt hier bedoeld maximaal %10 opnemen zonder boete?

  • @dylanmaas2472
    @dylanmaas2472 Год назад +1

    Tim! Volgens mij kan je gewoon 5/10 jaar voor je AOW je opgebouwde bedrag bij een brand new day gewoon alvast opnemen met een lijfrente

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      new.brandnewday.nl/veelgestelde-vragen/aanvullend-pensioen/wanneer-kan-ik-mijn-aanvullend-pensioen-laten-uitkeren/

  • @robinbonke2449
    @robinbonke2449 Год назад +1

    Goede video weer! Heel duidelijk.
    Ik vraag me wel 1 ding af... als we dadelijk een eigen pensioen potje hebben en deze word uitgekeerd als we met pensioen gaan, raakt dit potje dan op een gegeven moment niet op?
    Er word in het filmpje weliswaar gezegd dat ons pensioen "gegarandeerd blijft" ook als we een gemiddeld hoge leeftijd bereiken. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe dit werkt.

    • @ferryl6345
      @ferryl6345 Год назад +1

      Nee, jouw pensioenpotje raakt niet leeg als je een bepaalde leeftijd bereikt.
      Het aan te kopen pensioen is gebaseerd op het vermogen in jouw potje afgezet tegen de gemiddelde sterfteleeftijd. Iemand die voortijdig komt te overlijden financiert zo diegene die langer leeft.
      Dat is het macrolanglevenrisico en is een vorm van solidariteit die ook nog gewoon in het nieuwe pensioenstelsel zit (net zoals nu).

    • @JeroenBoersma
      @JeroenBoersma Год назад

      @@ferryl6345dus wat er overblijft in mijn pensioenpotje na mijn overlijden wordt niet uitgekeerd als erfenis?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Is zo niet te zeggen. Bij het werkgeverspensioen (2e pijler) is het afhankelijk van welke voorwaarden het pensioen heeft. Bouw je je eigen pensioen op in de 3e pijler, dan komt het toe aan je erfgenamen. Echter maakt het ook uit of je voor of tijdens je pensioen komt te overlijden. Van de pensioenpot wordt tzt een uitkering aangekocht, en iedere uitkering heeft z'n eigen voorwaarden.
      Kort samengevat:
      - 2e pijler voor AOW: Afhankelijk van pensioen, mogelijk bijvoorbeeld nabestaandenpensioen
      - 3e pijler voor AOW: Bedrag valt volledig binnen de erfenis
      - Na AOW leeftijd: Afhankelijk van de voorwaarden van het pensioenfonds of de aangekochte uitkering

    • @naomikoopmans
      @naomikoopmans Год назад

      @@ferryl6345 goed uitgelegd, dankjewel

  • @piggelbos
    @piggelbos Год назад +1

    Hey Tim, zou je een video kunnen maken over Lightyear? Is dit de Robinhood voor Europa en zijn er addertjes onder het gras? Lijkt haast te mooi om waar te zijn

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Ik zet m'n geld sowieso liever niet in bijvoorbeeld Estland, dus voor mij valt dat al snel af. Persoonlijke overweging, maar daardoor ook geen video.

  • @manisymone8622
    @manisymone8622 9 месяцев назад

    Hi Tim, vanaf welke leeftijd zou jij minder offensief en meer defensief beleggen? Bij 50+ of 60? Hele informatieve video!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  9 месяцев назад +1

      Ik heb daar nog niet echt over nagedacht. Ik beleg bij BND en zij bouwen het risico vanaf 15 jaar voor pensioenleeftijd langzaam af.

  • @ABpassivecapital
    @ABpassivecapital Год назад +1

    Nog even een andere vraag, stel je hebt bijvoorbeeld 50k om te beleggen. Binnen hoeveel tijd zou jij dat in de markt willen hebben? Zo snel mogelijk? Want ‘time in the market beats timing the market’ of over langere periode dca, zo ja hoe lange periode zou je dan kiezen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Laat ik beginnen met te zeggen dat je nooit weet wat beter is, dat weet je pas achteraf. Dat gezegd hebbende is het een keuze tussen rationaliteit of gemoedsrust. In de meeste gevallen was het in het verleden beter geweest om het in 1x in te leggen. Echter kan dat voor veel emotie zorgen en kan spreiden gemoedsrust geven.
      Ik heb er een uitgebreider blog over geschreven (incl video). Die kan je hier terug vinden: langzaamrijker.nl/beleggen-en-fire/nu-beginnen-met-beleggen-of-wachten/

    • @ABpassivecapital
      @ABpassivecapital Год назад +1

      Nice! Thanks voor de snelle reacties!

  • @Altaranalt
    @Altaranalt Год назад +1

    Ik kijk vrij veel Amerikaanse finance channels dus ik raak een beetje in de war.
    Is het nou (qua belasting) voordeliger om bij een pensioenfonds te beleggen of dit zelf te doen, zoals bijvoorbeeld deGiro?
    Ik denk dat ik in de war ben met een 401K, en of ik de belasting nu zou moeten betalen of wanneer ik het opneem.
    Wel weer een goeie video!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      Je haalt inderdaad een aantal dingen door elkaar. Bekijk even de videos over pensioen die ik eerder heb gemaakt en benoem in deze video. Dan al het een en ander een stuk duidelijker worden. Wat pensioen betreft is iedere minuut die je naar Amerikaanse content kijkt verspilde tijd ;) Het heeft alles te maken met belastingwetgeving.

  • @denisderuijter1636
    @denisderuijter1636 Год назад

    Heeft dit ook invloed op werknemers die een DC regeling hebben bij een verzekeringsmaatschappij ?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Dat weet ik helaas niet. Mocht je het antwoord ergens tegen komen dan hoor ik het graag!

  • @miepkraak7763
    @miepkraak7763 Год назад +1

    Als ik het goed begrijpt is het verstandig om zelf ook te beleggen voor je pensioen. Maar de meeste mensen weten helemaal niks van beleggen. Laat staan hoe een prijsactie werkt in aandelen. En welke aandelen ''leven'' nog na bv 40 jaar , dus al met al is het voor de meeste mensen niet te doen om zelf te belleggen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      "Prijsactie" is een term die daytraders gebruiken, omdat ze denken de markt op de lange termijn te kunnen verslaan. Dat heeft niets met beleggen voor je pensioent te maken 😊 Ik maak zelf gebruik van indexfondsen.
      Echter, is het pensioen via de werkgever ook veelal belegd. Het is dus niet zo dat je per se zelf moet kunnen beleggen om een pensioen op te bouwen. In de 2e pijler wordt dit meestal voor je gedaan.

    • @miepkraak7763
      @miepkraak7763 Год назад

      @@langzaamrijker Bedankt voor je reactie, begrijp het nu beter, maar ik blijf sceptisch hoe het straks in de praktijk er uit gaat zien.

  • @icarusthefly5458
    @icarusthefly5458 Год назад

    Mooie video. Het lijkt er eigenlijk op dat pijler 2 op pijler 3 gaat lijken. Het verschil is alleen dat in pijler 2 een werkgever geld stort

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Ja en nee. Je krijgt een eigen pensioenpotje waar op jongere leeftijd vooral aandelen in zitten, en dat lijkt op pijler 3 voor mij en veel andere beleggers. Er zijn echter ook mensen die sparen in pijler 3, daar lijkt het dan weer niet op. Daarnaast is het de vraag hoe het er in de praktijk uit gaat zien, maar mijn verwachting is dat je in pijler 2 niet ineens zelf heel veel flexibiliteit krijgt om te beleggen bij de pensioenfondsen. Ik denk dat zij dat nog altijd zelf blijven doen, maar dus individueel bijhouden wat van wie is. Overigens zijn er 1001 scenario's hoor, ik kon zelf in pijler 2 wel kiezen hoeveel ik wou beleggen in aandelen en hoeveel in obligaties, terwijl anderen geen enkele flexibiliteit hebben. Het is dus in iedere situatie weer anders.

  • @coolivato
    @coolivato Год назад

    Hey Tim! Als ik via mijn werkgever minder pensioen wil opbouwen, wordt mijn jaarruimte dan groter?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Je jaarruimte is afhankelijk van je inkomen, maar als je minder 'benut' via de werkgever is er waarschijnlijk meer 'onbenutte jaarruimte' over om zelf in te leggen. Iedere situatie is echter anders dus ik kan vanuit mijn positie geen uitsluitsel geven over jouw situatie.

    • @coolivato
      @coolivato Год назад

      @@langzaamrijker je hebt gelijk, de jaarruimte blijft het zelfde. Ik zei het verkeerd. Maar het lijkt mij logisch dat het 'onbenutte' deel dan groter wordt. Maar ik kan nergens terug vinden of dat ook echt zo is.

  • @Anck1644
    @Anck1644 Год назад +4

    Ik snap best dat er geld moet worden verdiend, maar ik vind het heel onlogisch om uitgebreid een IB-product (lijfrente) te pluggen, terwijl je video gaat over de nieuwe WTP.
    Ik mis daarnaast info over bijv. universele premie, solidariteitsreserves en hoogte nabestaandenpensioen.
    Video’s van je vind ik meestal erg leuk. Maar deze is wat incompleet.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Die details meenemen was inderdaad een afweging. Of helemaal in detail treden, of de grootste tastbare veranderingen uitleggen. Ik heb besloten de details in de edit eruit te laten, anders werd de video namelijk 27 minuten en mijn ervaring is dat men dan afhaakt. Daarnaast maakt het de video onnodig ingewikkeld.
      Echter doen die zaken in mijn ogen niet af aan een pensioen opbouwen in de 3e pijler. Wel ben ik misschien wat te snel door de uitleg van de pijlers heen gegaan. Voor mij gesneden koek, maar ik kan me voorstellen dat het voor kijkers verwarrend kan zijn. Ik heb even een comment gepinned met wat meer toelichting.

  • @Peter-fs6vt
    @Peter-fs6vt Год назад

    Het geld dat je stopt in een pensioenbeleggingsrekening, mag je dat aftrekken van je vermogen? In verband met toeslagen (kindgebonden budget) zou ik nog een jaartje extra hiervan kunnen genieten als mijn vermogen beneden 160k blijft.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Als je een pensioenbelegrekening hebt (zoals die van mij), dan telt dat vermogen niet mee voor de box 3 belasting. Hoe dat in jouw situatie precies zit weet ik niet 🙂 Weet wel dat er veel voor- en nadelen zijn die je moet afwegen, het mag nooit een "doe ik even snel" keuze zijn in mijn ogen. Bekijk ook even mijn oudere videos om een complete uitleg te krijgen.

  • @lolzorkont
    @lolzorkont Год назад

    Op kantoor werd er door onze werkgever en partner een presentatie gegeven over het nieuwe pensioen. Wij zitten ook in een fusie dus we gaan wat eerder samen over naar het nieuwe stelsel. Ze zeiden dat je inleg voor pensioen nu leeftijdsonafhankelijk wordt. Echter ik leg nu relatief weinig in zo'n 10% en de werkgever ook maar dan 2x. Hoe ouder ik word des te meer ik ga inleggen en mijn werkgever ook. Echter, nu gaat dat leeftijdseffect er dus uit er komt een tabel maar daar konden ze niks over zeggen. Kwam de volgende sessie. Weet jij hoe die tabel er uit ziet bij het nieuwe pensioen. Waarop is het gebaseerd? Want ik wil wel dat het omhoog blijft gaan. Zowel voor mijzelf als voor mijn werkgever.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Geen flauw idee. Je werkgever is niet verplicht iets voor pensioen te regelen. Dat zijn dus afspraken die ze zelf maken, of die mogelijk in je CAO staan. Dit is niet wettelijk vastgelegd.

    • @lolzorkont
      @lolzorkont Год назад

      @@langzaamrijker ok dank, ik ga daar scherp op zijn dan. Want ze komen met een persoonlijk aanbod (voor iedereen vanwege de fusie). Daar ga ik dan wel letten op het % premie dat ik/de werkgever jaarlijks betaal. Nu en de komende jaren.

  • @sheming106
    @sheming106 Год назад

    Hoi Tim, dankjewel voor de duidelijke uitleg. Ik heb alleen nog een vraag, stel je hebt 1.000.000 euro opgebouwd met pensioenbeleggen. Wat gebeurt er dan precies? Ik weet dat je een aanbieder kan uitkiezen, maar zou je daar eens wat voorbeelden van kunnen geven?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Je kan met het opgebouwde bedrag een uitkering aanschaffen. Stel het is 100.000 euro. Dan kan je bijvoorbeeld 10 jaar lang 1.000 per maand ontvangen. Of 20 jaar lang 500 per maand. Het zijn zomaar even voorbeeld getallen, maar je moet op dat moment dus aanbieders gaan vergelijken. Je koopt dus een uitkering met dat potje.

    • @naomikoopmans
      @naomikoopmans Год назад

      @@langzaamrijker wat gebeurt er intussen met het geld dat nog niet is opgenomen? Krijg je daar dan ook weer rente over? Bijvoorbeeld, na een jaar heb ik van de €100.000 opgenomen: (12 x €100 = ) €12000. Krijg ik dan rente over de resterende (€100.000 - 12000 = ) €88000?

  • @stefanstefan6790
    @stefanstefan6790 Год назад

    Waarom heb je gekozen voor BND voor je pensioenbeleggingsrekening? Op site van de Giro staat een mooi rekenvoorbeeld dat de giro een stuk goedkoper is.
    Ben zelf veel aan het lezen en uitzoeken waar ik een pensioen beleggingsrekening wil openen.
    BND betaal je bij elke transactie, best een nadeel als je maandelijks wilt storten

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Ik zat al bij BND vanuit mijn werkgever in de 2e pijler en heb daar dus ook een eigen rekening geopend. Ik kies niet voor DEGIRO omdat ik pensioen heel passief én met een laag risico wil insteken. Bij DEGIRO moet je zelf de transacties doen en kan je in de verleiding komen losse aandelen te kopen. Ook moet je zelf je risico gaan afbouwen als je ouder wordt. Prima voor het geld dat ik kan missen in box 3, maar voor m'n pensioen doe ik dat niet. Is een persoonlijke afweging dus.
      De kosten voor transacties zijn een percentage, dus het maakt niet uit of je maandelijks inlegt of dat eens per jaar doet. De kosten zijn inderdaad wel hoger dan bij een 'doe het zelf' rekening zoals bij DEGIRO.

  • @Leon-hw5sj
    @Leon-hw5sj Год назад

    Gaat de jaarruimte van vorige jaren ook omhoog? Of is dit alleen vanaf 2023?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      De jaarruimte van voorgaande jaren blijft gelijk

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Год назад +1

    Complimenten voor de ontwerper van deze Thumbnail 👍

  • @borisduijf
    @borisduijf Год назад

    Mijn brein draaide de i en de s om dus was ik even verward door de tietel

  • @BeginnerBowler300
    @BeginnerBowler300 Год назад

    Kun je je eigen aandelen kiezen ? Waarvan jij denkt dat ze flink zullen stijgen ?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Dat ligt eraan wat voor product je kiest. Veelal werkt men met indexfondsen, zoals bij BND bijvoorbeeld. Maar als je een rekening bij DEGIRO opent kan je met losse aandelen werken. Besef je wel dat je gaat beleggen voor je pensioen, daar wil ik zelf niet te veel risico mee lopen.

    • @PaintrainX
      @PaintrainX Год назад

      Nee. Niet voor de nieuwe pensioenwet. In de video wordt over twee compleet verschillende dingen gesproken. De nieuwe pensioenwet verandert de manier van pensioenopbouw, maar je hebt er zelf geen invloed op (ondanks dat het zogenaamd meer individueel is).
      Pensioenbeleggen is iets heel anders. Dat kun je op eigen initiatief doen als aanvulling op AOW en pensioen via de werkgever. Bij pensioenbeleggen kun je dus zelf wel kiezen wat er in je portfolio komt en hoeveel. Pensioenbeleggen heeft belastingvoordeel, maar is net zo risicovol als zelf beleggen. Daarnaast zijn de kosten behoorlijk hoog. Als het een beetje tegen zit, lijkt het heel veel op de beruchte woekerpolissen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      ​@@PaintrainXGoed om even het onderscheid nogmaals te benadrukken inderdaad. De nieuwe belastingwet heeft grotendeels invloed op de 2e pijler, het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt. Dit wordt achter de schermen anders. Zelf kan je ook nog wat opbouwen in de 3e pijler, zoals ik doe. De nieuwe belastingwet heeft daar invloed op doordat de jaarruimte een stuk groter wordt.
      De 3e pijler kan je zelf doen dmv een pensioen rekening bij een partij zoals DEGIRO. Je kan het ook zelf doen maar dan puur met indexfondsen zoals bij BND of andere concurrenten.
      Woekerpolissen is wel echt iets anders. Je bouwt gewoon een eigen vermogen op waar je later een eigen uitkering mee aan kan kopen. Uiteraard belangrijk om op de kosten te letten. Bij BND liggen die ongeveer op 0,70% jaarlijks en 0,50% eenmalig bij storting. Beetje afhankelijk van welke indexfondsen je aanschaft.

  • @AnneliesvanEs
    @AnneliesvanEs Год назад

    Je hoort nooit hoe het gaat worden voor de mensen die al met pensioen zijn. Houden zij hetzelfde pe siren?

  • @HenkNoeken
    @HenkNoeken 5 месяцев назад

    Ik vertrouw het niet

  • @proxydudez
    @proxydudez Год назад

    Je kan je pensioen 10 jaar naar voren halen. Dan heb je all die jaren nog steeds het voordeel gehad dat het niet belast wordt. Als je het uitbetaald.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Heb je een linkje met wat meer informatie? Ik weet dat er pensioenregelingen zijn die aanbieden iets eerder met pensioen te gaan, tegen een lagere uitkering. Maar voor zover ik weet is dat niet iets wat bij wet geregeld is.

  • @alifar2
    @alifar2 Год назад +1

    Ligt het aan mij of lijkt het alsof er peniswet staat als je snel naar de thumbnail kijkt? 😂

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      Je ziet wat je wilt zien 😋

    • @alifar2
      @alifar2 Год назад

      @@langzaamrijker dat zal het zijn 😆

  • @king12qwaszx12
    @king12qwaszx12 11 месяцев назад

    je pensioen pijler, 3 mag je 10 jaar eerder uit laten betalen

    • @king12qwaszx12
      @king12qwaszx12 11 месяцев назад

      Dat klopt. Je pensioenpijler 3 mag je 10 jaar eerder uit laten betalen dan je AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd in 2024 is 67 jaar en 3 maanden. Dus als je in 2024 bent geboren, mag je je pensioenpijler 3 vanaf 2034 uit laten betalen.
      Er zijn wel twee voorwaarden verbonden aan het vervroegd uit laten betalen van je pensioenpijler 3:
      Je moet minimaal 50 jaar oud zijn.
      Je moet in Nederland wonen.
      Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je je pensioenpijler 3 uit laten keren in de vorm van een levenslange uitkering, een uitkering met een vaste duur of een uitkering ineens.
      Als je kiest voor een uitkering ineens, betaal je revisierente. Dit is een boete van 20% over het bedrag dat je ineens uit laat keren.
      Een voordeel van het vervroegd uit laten betalen van je pensioenpijler 3 is dat je er eerder van kunt genieten. Een nadeel is dat je pensioenuitkering dan lager zal zijn dan wanneer je zou wachten tot je AOW-leeftijd.
      Het is dus belangrijk om goed af te wegen of vervroegd met pensioen gaan voor jou de juiste keuze is. Je moet hierbij rekening houden met je financiële situatie, je levensstijl en je gezondheidssituatie.
      Als je overweegt om vervroegd met pensioen te gaan, is het verstandig om hierover advies te vragen aan een financieel adviseur.

  • @Ravencroft81
    @Ravencroft81 Год назад

    Dacht even dat het over België ging. Specifieker zijn in je titels aub!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +3

      Ik ben Nederlander, en 85% van de kijkers ook 😁 Belgen zijn meer dan welkom hoor, maar ik heb geen kennis van het belastingstelsel in Belgie. Als iets specifiek over België gaat zal ik het er specifiek bij zetten 👍

    • @Ravencroft81
      @Ravencroft81 Год назад

      @@langzaamrijker Als het een Nederlandstalige vid is ga er dan maar vanuit dat het over Nederland gaat. Mag ik dat arrogant noemen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +2

      ​@@Ravencroft81Als een Nederlander over pensioen spreekt mag je er vanuit gaan dat het over Nederland gaat. En andersom zal een Belg waarschijnlijk over België spreken 👍
      Het spijt me als ik je verward heb, maar al mijn 265 videos gaan over Nederland dus dat zet ik niet in iedere titel erbij.

    • @Ravencroft81
      @Ravencroft81 Год назад

      @@langzaamrijker Ja, want wij hebben geen pensioenen in België. Je hebt een subscriber minder in ieder geval, maar dat voel je toch niet. 👍

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад +1

      ​@@Ravencroft81Pensioenen zijn vrij complex, en hebben alles te maken met de belasting regelgeving. Ik heb aanvullende opleidingen gevolgd om mezelf te ontwikkelen op dit gebied, dat is soms vrij pittig. Helaas is het iets te ver gegrepen om dit ook voor België te doen, simpelweg omdat ik geen levenservaring rondom de Belgische belastingwetten heb.
      Ik begrijp dat het vervelend kan zijn als er onduidelijkheid ontstaat en dat zal ik proberen te voorkomen, maar daadwerkelijk videos maken over de Belgische wetgeving laat ik over aan de Vlaamse youtubers met meer kennis van zaken.

  • @investeren.io_
    @investeren.io_ Год назад

    Je kunt beter zelf een 401k plan maken door te leren profiteren met investeren en traden 😎

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  Год назад

      Een 401k is een belastingregeling in de VS die niets te maken heeft met ons stelsel. En traden voor je pensioen lijkt me ook niet heel wenselijk. Maar ieder zijn eigen ding natuurlijk. Ik zou vooral willen benadrukken dat je pensioen iets serieus is waar je geen onnodige risico's mee wilt lopen. Dat doe je liever met een potje geld wat je kan missen.

    • @investeren.io_
      @investeren.io_ Год назад

      @@langzaamrijker Klopt …met “401k” bedoel ik meer dat je het veel beter in eigen hand kunt nemen ipv al die pensioenfondsen, want daar zal je veel meer aan hebben …je loopt altijd risico en ik zeg ook absoluut niet dat je met al jouw vermogen hoeft te gaan investeren of traden (overigens twee verschillende dingen), maar normaal gesproken doe je ook aan risicobeheer waardoor je nooit meer risico loopt dan een zeer gering percentage op jouw totale portefeuille (dus niet totale vermogen) …terwijl de opbrengsten veel hoger liggen, educatie speelt hierin wel een hoofdrol …