BALATA ÇEŞİTLERİ (GARAJ SOHBETLERİ) W/ BALATA UZMANI 🤙 - EMRE ERTÜRK

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 янв 2025

Комментарии • 10

  • @boltmoto
    @boltmoto 9 месяцев назад

    Çok güzel video olmuş. Emeğine sağlık 🙌

  • @orhanak4624
    @orhanak4624 9 месяцев назад

    Cok faydali bilgiler edindim tesekkurler.

  • @olcayerturk5353
    @olcayerturk5353 9 месяцев назад

    👏👏👏👏👏

  • @yldrsn
    @yldrsn 9 месяцев назад

    Bu yarı sinter tam sinter olayı nedir, performanslı sürüşte ne kadar fark oluşur. Ek olarak ortalama balatanın ne süre ve/veya KM'de bir değişmesi gerekir? Bu bilgileri videoda göremedim o yüzden yorum olarak yazıyorum.

    • @emreerturkyc
      @emreerturkyc  9 месяцев назад +2

      Selamlar tam veya full sinter olarak isimlendirilen balatalar, genelde bakır yoğunlukta olmakla beraber birçok farklı metalin ısı ve basınçla birleştirilmesiyle oluşur. Kullanılan metal karışımları ve ısıl işlemin uygulanma şekli firmadan firmaya değişiklik gösterir. Bu da hem ömrünü hem de performansını belirler.
      Yarı sinter ise kabaca bu metal karışımın organik veya karbon balata içeriğiyle “seyreltilmesi” denebilir. Burada da yarı tabiri %50-50 olduğu anlamına gelmiyor. Bu işlemin yapılmasının sebebi; organik balatanın düşük sıcaklıkta(yola yeni çıkmışken), sinterli balatanın sıcaklık yükseldikçe daha iyi performans göstermesini (yüksek performansa yönelik üretildiğinden çalışma sıcaklığı daha yüksek) birleştirmek amaçlanıyor. sinterli balatalar hem ısırma hissi, hem de performanslı sürüşlerdeki yüksek sıcaklığa dayanımı ve frenleme gücünü koruması açısından benim tercih ettiğim tiptir.
      Balatanın ömrü konusunda bir şey söylemek çok mümkün değil. Bu sizin kullanım stilinize, balatanıza, kaliper tipinize, motosikletinizin tipine ve güç ağırlık dengesine göre farklılıklar gösterir. Birebir aynı motosiklette ve aynı balatada bile bir kullanıcı 5.000 kullanırken diğeri 20-25.000 kullanabilir. Tabii ki burada kaliper temizliği yapmanın da büyük önemi var. Motosikleti daha agresif kullanmak, balata ömrünü daha fazla kısaltır. Bir silgiyi, yavaş ve aralık vererek kullanırsak daha az erir, fakat sürekli ve hızlı sürterek kullandığımızda, ısınan yüzeyden daha fazla silgi parçacığı koptuğunu görebiliriz. Balatayı da benzer şekilde düşünebilirsiniz.
      Balatanızın bittiğini de iki yolla anlayabilirsiniz. Birisi kaliperin açıklığından diske doğru bakarak, diske temas eden balatanın et kalınlığını gözlemlemek. Bir diğeri de hidrolik sıvısının seviyesini kontrol etmek (eğer sistemde kaçak yoksa). Balatalar eridikçe seviye aşağıya iner.

  • @cemozcan3630
    @cemozcan3630 9 месяцев назад

    Emre bey'in arka balata değişim videosuyla fren balatamı değiştirdim bugün. Her şeyi eksiksiz yaptım ama arka frene sonuna kadar bassam bile %30 civarı performans gösteriyor. Neyi eksik/yanlış yapmış olabilirim?

    • @emreerturkyc
      @emreerturkyc  9 месяцев назад

      Selamlar birkaç sebebi olabilir. Öncelikle balatanızın diskinize alışması için bir süre kullanmanız lazım. Bu süre içerisinde fren performansı ciddi derecede azalır. Bu sürecin sonunda (takribi 200-300km) eğer hala bir değişim yoksa, balatanızın materyali sürüşünüze uygun olmayabilir (özetle sinterli geç ısınır yüksek sıcaklıkta daha iyi performans verir, organik düşük sıcaklıkta daha iyi performans verir vb). Balatanızdan da eminseniz, daha detaylı bir kaliper temizliği yapabilirsiniz. Bir de hidrolik sıvınızı da değiştirmenizi tavsiye ederim🤙🏻

    • @cemozcan3630
      @cemozcan3630 9 месяцев назад

      @@emreerturkyc Hızlı yanıt için teşekkürler. Fren performansının başlarda düşük olacağını zaten videonuzda da söylemiştiniz. Bu kadarını beklemiyorudum sadece :) Hidrolik sıvısı değişim videosu da isteriz o zaman :)

    • @emreerturkyc
      @emreerturkyc  9 месяцев назад +1

      Rica ederim. Yakında hidrolik sıvısı değişimini de çekmeyi planlıyorum😅🤙🏻