Toch wel weer bijzonder dat de inflatie compleet buiten beschouwing laten? Je kan wel 5% rente ontvangen maar als de inflatie in dat jaar 7% bedraagt dan heb je in feite gewoon verlies waarover je dan ook nog een keer belasting mag betalen. En de centrale banken maar euros bijdrukken zo wordt je dubbel bestolen door de overheid. Je spaargeld wat je met hard werken hebt verdiend en waar je al ruim inkomstenbelasting over hebt betaald holt dubbel achteruit en dan zijn er mensen die het logisch en normaal vinden om nog een keer 30% af te dragen over de rente van het spaargeld omdat het lijkt op de inkomsten belasting over het loon??
Inflatie is gewoon een andere belasting. Dus als je je pand straks voor 500k méér verkoopt dan je het kocht, dan betekent dat eigenlijk dat je koopkracht al met 50% is afgenomen. En dan mag je van de Staatsroofdienst nog eens vermogensaanwas belasting betalen over die inflatiebelasting. Ofwel: we worden aan alle kanten bestolen waar we bij staan.
@@erikmooij7333 makkelijke reactie klopt niet? Dan heb je echt geen idee waar overheden en centrale banken mee bezig zijn. Door inflatie en verhogen belasting wordt je opgebouwde vermogen in korte termijn van je afgepakt.
Rekening houdende met een stabiele markt groeit je aandeel altijd mee met de inflatie. Het is inderdaad balen, maar als je 5% winst pakt terwijl de inflatie 7% is heb je een slechte investering gedaan. Daarbij wordt er nu al uitgegaan van een rendement van 6,04% op aandelen, dus wat dat betreft is het nieuwe stelsel zo gek nog niet. Het idee van de boxen is natuurlijk dat je belasting betaalt over elke euro die je verdient, op welke manier dan ook. Rendement hoort daar ook bij.
Mijn insziens zijn ze bezig om te zorgen dat het praktisch onmogelijk wordt om financiële vrijheid te bereiken. We zullen en moeten straks allemaal aan het werk moeten blijven om de boel draaiende te houden.
Mensen hier . . de vraag moet zijn, gaan we deze mensen en hun acties nog pikken??? Hou nou op, dit is belachelijk. Iedereen weet dat maar we gaan er weer doen alsof het normaal is? Dit gaat niet stoppen als we niets doen
Zelfs met alle online informatie voorzieningen tegenwoordig, heeft nog steeds 80% van de mensen in Nederland geen idee. Het interesseert men niet. Er zijn nog genoeg mensen die denken dat de centrale bank van de overheid is....men informeert zich totaal niet hoe de wereld echt werkt en op welke manieren je genaaid wordt. Dit komt ook omdat mensen in Nederland het nog te goed hebben en daardoor elke vorm van kritisch denkvermogen ontbreekt.
De globalisten willen een neo-communistisch wereldbeeld. Waarbij je niks meer echt kan bezitten en totaal afhankelijk wordt gemaakt. Als mensen dit nu NOG niet zien of snappen, dan is het wel echt slecht gesteld met je.
Wat wil je doen ? In je uppie begin je niks en de gemiddelde Nederlander steekt liever zijn kop in het zand als een struisvogel om vervolgens zonder vaseline gepakt te worden door de (R)overheid. Zie de geschiedenis maar na, wij zijn niet als de Fransen of Spanjaarden. Wij buigen en kijken weg om geplukt te worden tot de laatste veer zodat mensen in DH met ons geld strooien kunnen bij hun vriendjes in het buitenland 😂
FVD wilt de vermogensbelasting geheel afschaffen omdat een echt rendement berekenen inhoud dat ze letterlijk elke transactie die jij doet moeten kunnen bekijken. Ofwel een totale controle staat.
Precies !! Ik begrijp er ook echt helemaal niks van. Iedereen loopt te klagen en iedereen ziet en zegt dat wat er gebeurt niet kan en niet normaal is, maar iedereen blijft het gewoon slikken.
Waarom denkje dat steeds meer mensen vertrekken dat zijn de mensen die nadenken, dit land is verrot je betaald je eigen scheel voor de handjes ophouders en geluk zoekers.
Maar het stelsel is wel beter dan nu. Nu wordt je eigenlijk geforceerd om te (risicovol) te beleggen omdat je anders gewoon verlies maakt door de belasting. Maar 36% is wel erg veel belasting. Daarnaast had ik eigenlijk verwacht dat ze het progressief zouden maken zoals box 1 of zelfs gewoon bij box 1 bij voegen
@@icarusthefly5458 Hoe wordt het beter? Ze heffen nog steeds op fictief rendement in de vorm van ongerealiseerde winsten, maar nu geen 1.6% maar 36%. Het risico van beleggen gaat dus 23x omhoog.
@@henryjubeda7617 het is beter in de zin dat het beter aansluit op de realiteit. Ik ben absoluut geen fan van ongerealiseerde winsten belasten. Dat zorgt voor enorme fluctuaties terwijl er aan het besteedbaar vermogen niets veranderd. Je kan het vermogen pas besteden als je de aandelen verkoopt. De belastingpercentages zijn nog niet vrijgegeven dus eigenlijk kan daar nog niets over gezegd worden.
Je zou maar een tesla geval hebben of een andere immens stijgende aandeel. Dan moet je ineens bakken met geld gaan betalen. En het jaar erop krijg je het weer terug. Heel handig om waardeontwikkeling mee te nemen....... Waardeontwikkeling van aandelen moeten gewoon bij verkoop. Het is absurd om dit als inkomsten te zien omdat je dit niet kan nuttigen. Je kan het pas nuttigen als je verkoopt en dan kan het heel makkelijk meegenomen worden in de winstbelasting. De brokers houden dit aan verkoopprijzen volledig bij dus de overheid moet dit prima kunnen gebruiken
Heel slim, want zo worden 'rijken' ook het slachtoffer van inflatie. Stel we krijgen hyperinflatie, dan groeit de waarde van je beleggingen per jaar met een factor 1000. En daar betaal je dan 36% belasting over. In dat geval betaal je dus jaarlijks meer dan 30 keer zo veel belasting als in het oude stelsel (van 1,2%). Toen Omtzicht als CDA kamerlid vragen stelde over belasting over inflatie kreeg hij al te horen dat het niet de bedoeling voor is dat daar een vrijstelling voor komt en nu wil hij het zelf ook niet meer.
Waarom? Niet verkochte aandelen is een van de meest gebruikelijke manieren voor de super rijken om belastingen te ontwijken. Ik zou graag hebben dat de vermogensbelasting omhoog gaat zodat misschien de BTW omlaag kan. Het is altijd beter voor de economie als vermogensbelasting hoog is en consumptie belasting laag en nu is het tegenovergestelde het geval.
Ja, als jij deel bent van een land en gebruik maakt van de rechtbanken, veiligheid, rechten en voorzieningen die dat land bied dan heb je een bijdrage te maken.
@@MrMarinus18 Heb je de afgelopen jaren opgelet wat men met die rechtbanken, veiligheid, rechten en voorzieningen hebben gedaan? Maar het staat je vrij hoor om al je bezittingen, vrijheid e.d. op te geven hoor. Zolang je er maar een ander niet mee lastig valt.
@@smobach Die hele houding van "Laten we niks doen om het te verhelpen en gewoon doen alsof het goed gaat" heb ik nooit begrepen. Denk je werkelijk dat de hele wereld om jouw draait? Je bent maar een deel van het land dat een deel is van Europa dat een deel is van de wereld. Als er problemen zijn moeten die opgelost worden want jij en ik zijn afhankelijk van de staat net als ieder ander.
@@MrMarinus18 Voor als je het (nog niet) in de gaten had: je vrijheid, bezittingen en voorzieningen staan al een poosje op het spel. En dat heeft niets te maken met belastingverlagingen en/of belastingontwijking, maar alles met een niets ontziende overheid die dat allemaal gaat onteigenen tot aan uw spaargeld toe.
Inderdaad, want stel een aandeel gaat door het dak vanaf oktober bijvoorbeeld in okt 2028. Rond 1 jan 2029 een waarde stijging van dik 500%. Je denkt ik hou het aandeel aan want goed nieuws, wellicht zit er meer in. En rond maart april 2029 stort het aandeel in. Duikt de prijs zelfs nog onder de prijs van een jaar geleden. En dan krijg je een aanslag die net zo hoog is als je huidige PF. Dan zou je dit wel kunnen middelen later maar dan nog. Het risico wordt extreem op deze manier. Dit kan zelfs impact krijgen op de markt dynamiek. Zodra deze constructie is geïmplementeerd gaat de geldpers aan.
Waarheen peter? Als je gaat emigreren betaal je 30% over je vermogen dat je NL uithaald. Dan ga je waar wonen? De belastingen zijn in andere landen nog hoger.
En het ergste is nog waar het geld dan weer aan uitgegeven wordt. Lees: oorlogen, woke en vooral de rest van de wereld, maar vooral niet aan de Nederlander zelf.
Paar feiten: Nederland heeft een ondergemiddelde belastingdruk. Gemiddeld dus lagere belasting dan bijvoorbeld in Belgie of Duitsland. Nederland heeft gemiddeld hogere salarissen dan Duitsland en Belgie. Nederland heeft op basis van infrastructuur uitmuntende kwaliteit. Kwaliteit wegen, internet, water, gas elektra. Noem het maar op, het is in uitmuntende staat. Nederland heeft 1 van de meest efficiente overheden in de wereld. Waarin dus de belasting geld het meest effectief ingezet is. Ook daar staan we hoog boven aan. Dat gejank altijd over dat Nederland het niet goed doet is eigenlijk gebaseerd op verschrikkelijke onderbuik gevoel. De feiten zijn echter anders. Mijn vraag is, waarom vinden mensen het zo fijn om tegen zichzelf te liegen? En niet de feiten de aanvaarden?
Saintine Tja...en geloof je dan nog dat Nederland een democratisch land is? Niemand wil de overheid die er zit, die er zat en die er straks gaat komen. Wat en op wie je stemt, maakt niks uit, elke regering die overigens NIET gekozen is, de koning ook niet, doet wat het wil, maar luistert naar de EU en naar de VS, naar de banken en multi nationals. ER is geen oog voor de armen en behoeftigen, niet voor de weinig verdieners en de middenklasse verdieners. Het stemrecht is een fopspeen om argeloze kiezertjes zoet te houden.
Was, Duitsland en Spanje, heeft een lagere belastingdruk dan Nederland. Daarnaast, ja wat kan je belastingdruk noemen, en ten slotte het is geen gejank het is een feit. Zie bv currency's als crypto die zouden ze nooit belasten zoals ze in 2027 gaan doen, want het was een currency, nu komt er een 36% tax op dat rendement. Vooral het belasten van rendement van niet eens verkochte aandelen. Hetzelfde voor huizen, auto's en nu moet je zelfs op Marktplaats tegenwoordig verantwoorden. Het maakt mij niet uit, nog beter, ik hoop zelfs dat ze alles nog harder belasten en nog meer en nog meer en nog meer. Nederlanders klagen er toch niet over, omdat ze alles maar slikken, maar als ze dan in Thailand op vakantie zijn, dan kunnen ze met een local ruzie maken om €0.30 cent flesje water die duurder is dan een anderen en komen ze helemaal los.
@@HermanWillems feit is dat we gewoon worden uitgeknepen, steeds vaker en steeds meer. Waar staan weregenwoordig überhaupt nog voor te werken. Niet voor ons zelf in ieder geval.
Inflatie is gewoon een andere belasting. Dus als je je pand straks voor 500k méér verkoopt dan je het kocht, dan betekent dat eigenlijk dat je koopkracht al met 50% is afgenomen. En dan mag je van de Staatsroofdienst nog eens vermogensaanwas belasting betalen over die inflatiebelasting. Ofwel: we worden aan alle kanten bestolen waar we bij staan.
De traditionele kartelmedia pakt haar rol niet op. We verschuiven stoelen op het dek van de Titanic en worden 24/7 bezig gehouden met BS en fake problemen.
vwb. verkoopwinst onroerend goed is dit een bijzonder onvriendelijk systeem op 3 punten: 1. stel je verbouwt de boel voor 50K, en daardoor wordt de woning 50K meer waard ... dan betaal je bij verkoop belasting over de verbouwing 2. stel je hebt een huis van 400K ooit gekocht voor 300K, je wilt verhuizen naar een ander huis van 400K ... buiten de overdrachtsbelasting zul je dan over die 100K moeten afrekenen ... dat is niet eerlijk 3. stel je hebt 30 jaar geleden een woning gekocht van 30K, die is bij verkoop 400K waard inmiddels, moet je dan over 370K afrekenen ? ... of wordt de taxatiewaarde van 2027 genomen ? ... als je over die 370K moet afrekenen wordt het dus interessant om vlak voor de ingangsdatum je huis nog even te verkopen en een ander huis te kopen. Er is eigenlijk maar 1 oplossing ... emigreren, want Nederland is Nederland niet meer, het wordt te gek met belasting.
1. 50k die je erin stopt is niet opeens winst, dus niet belast 2. primaire woning valt niet in box 3 (je hebt het over verhuizen), bij 2e,3e woning of beleggingspand etc klopt het wel idd.. 3. Goeie, ik heb een sterk vermoeden dat wet zal zeggen waardestijging vanaf 2027. Dus goed taxeren eind 2026
@@thuibbyu 1. bij verkoop is die 50K wel winst: verkoopprijs minus aankoopprijs = de verkoopwinst die belast is 2. verkoopwinst op primaire woning wordt ook gewoon belast tegen 36% 3. ambtenaren denken niet na, dus ik vraag het me af. Verder kun je niet van alle woningbezitters verwachten dat ze een taxatie uit laten voeren. Dat kost nu 700 Euro (!!!)
Mwah, dat is een zienswijze. Met vermogen kan je gewoon (veel) geld verdienen, net zoals arbeid. Wat je verdient met vermogen is nog niet belast geweest. Daarnaast: Waarom zou je arbeid zwaarder belasten dan mensen die geld verdienen met vermogen?
@@thuibbyu Het is maar hoe je ernaar kijkt er zijn genoeg mensen die liever huren, dan kopen. Die liever luxe spullen kopen, dan het geld beleggen/investeren. Het is dan vervelend als je gestraft wordt, omdat je anders met je geld om gaat. Een particulier die bijv. een tweede huis koopt zou de overheid met rust moeten laten, maar bezit je 5 of meer woningen dan zou ik zeggen daar ga je dan zoveel procent meer belasting over betalen, omdat je dan veel geld genereert.
Het is gewoon Talmudisme/Communisme. Hoe willen ze dat echte rendement verifiëren? Je zult alles via overheidssoftware moeten doen, anders kunnen ze het niet volgen
Ja en mocht je nog wat overhouden aan het eind, bijna onmogelijk voor de gemiddelde mens, dan mogen je kinderen nog erfbelasting betalen, over waar al tig x belasting is betaald.
Ik sla even aan op het zinnetje: "Als ik het zo zie lijkt het beter dan een BV". Dat is het volgens mij niet als je het hebt over aandelen of crypto. Want in een BV worden ongerealiseerde winsten niet belast. Dat is meest misdadige regel die ze willen toepassen. Onteigenen van goed renderende assets terwijl je niet van plan was deze te verkopen.
@SwiftlyJack niet gerealiseerde resultaten zijn fictief. Ofwel ze gaan je belasten op geld dat niet bestaat. Op 1 januari staat jouw aandeel op 100 eur, op 2 januari klapt het hele bedrijf en is het waardeloos. Dan ben je dus niet alleen je geld kwijt, zeg 500k, maar je moet ook nog steeds over de "winst" betalen die je op 1 januari had. Dit is waarom met Lehman brothers in 2008 zoveel mensen zelfmoord pleegden. Je raakt op deze manier heel gemakkelijk al je bezittingen kwijt.
Dat beleggingsvoorbeeld kan spannende situaties opleveren voor gepensioneerden die van hun vermogen moeten leven omdat enkel een AOW (als die blijft bestaan) onvoldoende is. 1. Stel de aandelen gaan omhoog in waarde en je moet daar dan 36% over betalen. 2. Concreet kan dat betekenen dat je aandelen moet verkopen om voldoende cash te hebben om de belastingdienst te betalen. 3. Als die grap een paar jaar voortduurt, slinken de beleggingen en zit uit als gepensioneerde ondernemer uiteindelijk op zwart zaad. Of reken ik nu verkeerd?
Bedankt Thijs! Wel bijzonder dat je in het nieuwe stelsel over de waardeaangroei van de aandelen direct belasting moet aftikken. In het voorbeeld heeft die persoon voldoende spaartegoed om de box 3 belasting te kunnen betalen. Stel als dit niet het geval is, dan moet je dus je aandelen verkopen om box 3 belasting te betalen (zo lijkt het nu) In de BV is dat anders dan betaal je pas bij verkoop van de aandelen. Sowieso zou het eerlijk zijn om het reele rendement te belasten en dan neem je m.i. ook het inflatiepercentage mee. Wel zo netjes lijkt mij.
Viel mij ook op. Lijkt me zeer lastig te rechtvaardigen zo, stel 5 jaar winst en dan 8 jaar verlies, allemaal verrekenen? en andersom? wat in de Vpb gebeurd (moment verkoop) is veel netter
Mag hopen dat er een heffingsvrij vermogen blijft. Ik ben keihard bezig om 114k bij elkaar te sparen (en beleggen natuurlijk). Was van plan om daarna elk jaar alles boven de 114k (belastingvrij) af te romen voor in de pensioenpot, vakanties en leuke dingen. Zou zwaai genaaid zijn als ik straks jaarlijks even een paar duizend extra belasting mag gaan betalen omdat de overheid zelf niet met geld om kan gaan.
Als je vermogend bent kun je het beter inbrengen in je B.V. Je hebt inderdaad een iets hogere belastingdruk in Box 2 dan Box 3, maar je hebt geen last meer van de vermogensaanwasbelasting. Daarnaast kun je in plaats van dividend ook gewoon een onbelaste kapitaalteruggave doen. Zo kan je winst heel lang tegen enkel de VPB belast worden, terwijl je rustig je aandelenkapitaal op eet. Uiteindelijk betaal je een aantal procent meer belasting, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het uitsteleffect.
Hoi Thijs, Dankjewel voor alle waardevolle video's die je maakt! Voor mij is het verdiepen in de wereld van de financiën nog redelijk nieuw en ik onderzoek voor mijzelf wat de mogelijkheden zijn die het beste bij mij passen. Deze video geeft aan dat wat ik tot nu toe heb geleerd, over een aantal jaar enorm veranderd. Om eerlijk te zijn raak ik door de enorme informatie die ik moet leren en hoe er tegelijkertijd van alles veranderd, de draad een beetje kwijt. Ik merk dat ik in de war raak en twijfel over de keuzes die ik in het grotere geheel zou willen maken. Nu vraag ik me af of er ook een manier is dat mensen met elkaar gaan samenwerken? Ik heb iets gelezen over het oprichten van een familie-trust, APV en stichting, thema's die meer vragen oproepen... Als ik het goed heb begrepen spreken we in geval van een stichting/APV van ''opvolgers'' i.p.v. ''erfgenamen''. Dat klinkt een stuk gunstiger. Weet jij hoe het werkt om een vermogen op te bouwen binnen zo'n samenwerking en/of om je individuele vermogen over te hevelen? Zit hier een oplossing in om onszelf en elkaar te beschermen? En als je nu (nog) geen ondernemer en/of vermogend bent, maar wel gericht wil leren om tot een plan van aanpak te komen voor de langere termijn, waar begin je dan? Kan het in zo'n situatie slim zijn om te starten met anderen betrekken om aan een gezamenlijk doel en plan te werken in de vorm van een stichting? Of is het toch verstandiger om individueel te beginnen met bijvoorbeeld pensioen beleggen? Ik ben daarnaast ook op zoek naar orde en structuur die ik kan aanbrengen om een duidelijk overzicht (bij) te houden van de verschillende facetten binnen financiën. Heb jij tips over het tussentijds evalueren en het bijstellen van financiële doelen? Welke standaard vragen zijn belangrijk om telkens opnieuw te behandelen? En hoe vaak doe je dat? Misschien heb je tijd/zin om hierover een video te maken? En mocht dit niet het geval zijn, heb je dan tips/tools/websites waar ik mijn vragen zelf kan onderzoeken? Groetjes, Anne
@@henryjubeda7617 het probleem is dan als je wil gaan verkopen. Waar komen die spullen vandaan? Die registratie is er al bij grote hoeveelheden... Tenzij je het in kleine brokjes particulier gaat verkopen, maar daar heb je dan ook een hoop werk aan.
@@Franky1976 Klopt, het is niet zo gemakkelijk als digitaal geld waar de overheid zo bij kan, maar dat is het idee. Er zijn over de hele wereld overal juweliers and handelaren waar je het zo kwijt kunt. In Nederland zelf is er bijvoorbeeld amsterdam gold waar je via hun eigen pakketdienst je metaal kunt versturen om te verkopen. Europeanmint is ook een betrouwbare partij als je in bulk wilt kopen. Die registratie voor aankopen binnen Nederland is vanaf meer dan 10k eur dus het valt mee. De Griekenland crisis van de Drachme en nog recenter Venezuela laten zien hoe onbetrouwbaar overheidsgeld is. Ze printen de euro helemaal kapot en Nederland staat al garant voor meer dan 700 miljard aan zuidelijke schulden. Wanneer de euro om gaat dan ben je blij dat je eten kunt kopen met iets. Een zilveren troy ounce kon je als gezin een week van eten terwijl socialistisch Venezuela 10% van zijn bevolking verloor aan honger.
Thijs, wat gebeurd er dan bij het rekenvoorbeeld 3 als je vermogen minder waard wordt en een aantal jaar later weer stijgt? Dan betaal je over de stijging weer ~36% belasting? Zou erg oneerlijk zijn dat wel de stijging wordt belast, maar waardevermindering niet wordt meegenomen qua teruggave dan ofzo. Als je als overheid daar op kan sturen (qua regelgeving), dan kan je een aantal jaar later extra belasting ophalen bij de burger. Of is dat de verrekening van de waarde vermindering?
Je hebt gelijk maar dit voorstel is sowieso kansloos want stel. Je hebt 100k in november, 1 januari heb je 200k, vervolgens wilt belasting dienst dat je laten we zeggen 40k betaald over die 100k winst Dan vervolgens maart is het 30k ipv 200k dus daling van 170k Dan kan je niet eens die 40k betalen🤣 Het feit dat plan oprecht serieus wordt genomen is voor mij de reden dat de belastingdienst gerunt wordt door kleuters die uit hun neus lopen te vreten en uit kijken naar de koffie pauzes. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ze slecht zijn in het bedenken van systemen. Aangezien zelf maar dingen lopen te bedenken en aan de hand van makkelijke rekenvoorbeelden ons helpen. Terwijl klaarblijkelijk ze geen enkel idee hebben hoe de aandelen markt, woning markt werkt. Naar mijn mening een falend mechanisme ik vindt het gewoon zo vermoeiend en vrij sneu dat geld belast wordt terwijl in andere landen(vs) geld geprint wordt waardoor dollar minder waard wordt waardoor euro minder waard wordt waardoor met zijn alle armer worden en dan door systemen zoals dit nog ff een tikkie armer. Is gwn triest en daarom enige uitweg is vluchten want wie zegt dat nu ineens een beter idee komt. Nu geven ze het slechste voorbeeld waardoor het nieuwe voorstel veeeeeeeel beter is waardoor we ineens blij zijn met zijn alle van jongens we worden maar voor 20% belast!!!! Jippie!!!! Nee het is een falende staat aan het worden dat is het
Duidelijke video weer! Bedankt! Een mooie volgende video kan zijn om de nieuwe vermogensbelastingen uit box 3 te vergelijken met de belasting in box 2. Dan kan ik en anderen besluiten om van eenmanszaak over te stappen naar BV.
Hoezo veel landen doen het op deze manier? Volgens mij doen bijna geen landen het op deze manier. De meeste landen belasten daadwerkelijk gerealiseerd rendement. Ze dwingen je niet om constant je aandelen te verkopen, wat Nederland wel wil gaan doen. Gelukkig hebben we nog een paar jaar om een leuke woning in Belgie te vinden
Veel Nederlanders (zonder vermogen) vergelijken inkomen uit beleggen met inkomen uit werken. Ze stellen dan, het is logisch dat je 36% belasting moet betalen. Het is een verkeerde vergelijking. 1. Vermogen heb je opgebouwd uit inkomen waar al belasting over ingehouden is 2. Het is een onzeker inkomen (bij beleggingen) 3. Er is inflatie. 4. Als vermogende wordt je al benadeeld, je moet altijd meer betalen, je krijgt geen bijdragen, je huur stijgt altijd maximaal, etc. 5. Je bent minder belastend voor de maatschappij Verder, het kan heel fout gaan (voor begrijpelijkheid werk ik zonder drempels enzo).. Stel, je hebt 1M en je hebt in het jaar 1M winst. Dan betaal je 360k aan belasting. Het jaar erna duikt het aandeel dat voor die stijging zorgde weer volledig in elkaar. Je hebt dat aandeel niet verkocht, maar je hebt een ander aandeel verkocht. Je vermogen gaat dis met 1M omlaag. Dus, je eindigt jaar 2 met 640k. Terwijl er feitelijk NIETS aan de koersen is veranderd over de gehele periode. Toch moest je 360k belasting betalen over niet gerealiseerde winsten. En dan toch nog een laatste andere aandachtspunt, nu voor de overheid. Voor de overheid is deze methode van belasting heffen een risico. Aangezien iedereen belegt in de zelfde beurs zal gemiddeld gezien iedereen ongeveer in de zelfde richting zitten wat rendement betreft. In een goed beursjaar zal de overheid veel belasting binnen halen, als dat een paar jaar door gaat gaat men zich ook nog rijk rekenen. Tot dat het een paar jaar slecht gaat. Dan zul je zien dat uit deze bron totaal nul belasting binnenkomt. En afhankelijk van de methode zou bij verlies ook nog geld teruggestort moeten worden.
Dat terug storten gaan ze natuurlijk alleen doen voor een heel klein select groepje bankiers net als toen selectief EU banken gered werden met grote Israëlische belangen terwijl de rest gewoon kapot mocht
Incompetente mensen maken regels, Niet bij nadenkende hoeveel risico mensen nemen om bepaalde winsten te realiseren. En zijn dat daadwerkelijke winsten in verhouding met inflatie? De meeste mensen snappen niet eens de term inflatie.
In verlies jaren mag je toch compenseren? Voor de rest: het argument is dat je belasting betaalt op het inkomen op dat kapitaal. Dat is wel eerlijk om te vergelijken met arbeid. Niet het kapitaal zelf wordt belast maar het fruit daarvan. In theorie wel eerlijk. Echter het punt van inflatie als extra belasting is ook terrecht. Daar wordt niet extra voor gecompenseerd.
Stel, ik koop een prachtig dividend aandeel dat 4% uitkeert. Netjes toch? Zou je denken. Nu belast de overheid de dividend uitkering als inkomen tegen 36%, daarmee blijft er effectief 2,5% over. Daarmee houd je nieteens de inflatiedoelstelling van 3% bij.
De ironie is dat dit het gevolg is mensen met (flinke) beleggingen of spaartegoeden die vonden dat ze met een fictief rendement werden 'gepakt' door de belastingdienst. Ok, zegt de overheid, u heeft gelijk, we gaan uw echte rendement belasten alsof het inkomsten zijn. Maakt niet uit of het vast zit in aandelen / beleggingen, we komen even cash afrekenen alsof je het geld hebt uitgegeven. En onder aan de streep hou je straks veel minder van dat opgebouwde vermogen over en wordt het nog moeilijker om je eigen vermogen op te bouwen. De oplossing: alles op de pof, zorgen dat je hele vermogen weg gestreept kan worden tegen schulden. Te bizar voor woorden dat het nodig is...hard werken combineren met zuinig leven is dan helemaal niet gunstig.
Bedenk wel dat het Ministerie van Financiën niet het werkelijke rendement wilt belasten. Het Ministerie van Financiën wilt vasthouden aan het belasten van een fictief rendement. De Hoge Raad oordeelde op 24 december 2021 echter anders (zie ECLI:NL:HR:2021:1963). Volgens de Hoge Raad is het huidige stelsel in strijd met EVRM. Naar aanleiding van deze uitspraak van de Hoge Raad, heeft het Ministerie van Financiën de Wet herstel box 3 bedacht om dichter bij het werkelijke rendement aan te sluiten als overbruggingsregeling. Over deze wet loopt dat ook weer een procedure die waarschijnlijk ook nadelig gaat uitpakken voor het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst (zie ECLI:NL:PHR:2023:655).
Nee, vermogensaanwas is geen echt rendement. Dat is het pas bij verkoop. Net als je huis: Stel dat je een overwaarde hebt van een ton. Is dat winst? Nee, natuurlijk niet! Dat is het pas als je huis verkocht is.
Je werkgever betaald winstbelasting. Hopelijk betaald die van wat er overblijft onder andere jouw salaris, daar gaat ook weer belasting overheen. Jij spaart en spaart tot een bepaald niveau, en jahoor ook weer belasting over je spaargeld. Ga je tanken van je overgebleven geld, hoppa weer belasting erover. Ff een boodschap halen, jahoor weer belasting erover. Of liever op de fiets, koop je die fiets in de winkel, hop belasting erover. Kom je thuis van een koude rit, ff verwarming aan, hoppa belachelijk veel belasting over je energie. Helemaal klaar mee en wil je op vakantie, vliegtax. Krijg je er de schijt van, naar toilet, hoppa gemeente rioolheffing. Doortrekken, waterschapsbelasting voor gebruik en dunea voor verbruik, ook met belasting. Gaat er iemand dood van al deze ellende..ja hoor, erfbelasting (behalve voor het koningshuis natuurlijk want ja die erven toch bijna niks dus wat maakt het uit.)
Je werkgever kan jouw salaris aftrekken van de omzet, dus betaalt niet eerst belasting en daarna je salaris, maar belasting over omzet minus alle kosten.
Oke, in rekenvoorbeeld 3 zou het dus kunnen dat Maria een deel van haar beleggingen en/of spaargeld van de hand moet doen om de belasting te betalen. Lekker dan!
En ik maar denken dat als ik nu all in de aandelen stap (etf's) kan ik nog een leuke pensioen vermogen opbouwen 😂😂😂 dag dromen Dank je wel thijs Groeten arme zzper
Dat wordt verhuizen maat, of idd je vermogen laten staan van laten we zeggen 10k - 1 miljoen(als je met pensioen gaat)(wat niet eens zeker is) en dan vervolgens jaarlijks bijna 40% betalen telkens elk jaar terwijl je het geld niet eens hebt🤣 Besef ze verstoren dus het compound effect, het zijn echt ratten holy shit
@@justvanrooijen5121Ik zit nu zelf als 22 jarige op een aandelen portefeuille van 15k, het gaat voor mij dus onmogelijk worden om binnen een normaal tijdsbestek vermogen op te bouwen. Op deze manier kunnen kleine beleggers nooit gaan compounden inderdaad.
Hey thijs bedankt voor je video ik vind het eigenlijk wel zorgwekkend hoe ze het allemaal onderdrukken tegenwoordig het voelt een beetje alsof je vrijheid en kijk op een beter leven een soort van ontnomen wordt
“ Let op: alle tarieven, percentages en bedragen staan nog niet vast. Ter illustratie is gerekend met een heffingvrij inkomen van € 1.000, een verliesdrempel van € 500, een belastingtarief van 36%.” Laten we hopen dat het een stuk minder dan 36% wordt en een stuk meer dan €1000.
Dus dadelijk kan je geen vastgoed verkopen en er iets gelijkwaardigs voor terug kopen? En vervolgens staan ze zeker gek te kijken dat mensen niks verkopen?
@@williamklap9619 Dat is heel persoonlijk. In mijn ogen is het een combinatie van dingen zoals belastingen , klimaat , de infrastructuur in de brede zin van het woord in het land ( internet , transport , zorg etc.. ). In het kort : de kwaliteit van het leven waar jij genoegen mee neemt en acceptabel vindt. Ik woon zelf 6 maanden in het jaar in Dubai zodat ik daar mijn internationale belasting status heb. In de zomermaanden is het te warm en ben ik in de positie om overal ter wereld te zijn en rond te reizen omdat mijn werk online is. Ik hoop over een paar jaar in Monaco te kunnen gaan wonen. Ook daar moet je minimaal 6 maanden in het jaar zijn om daar de internationale belastingstatus te hebben. Zoals je merkt er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken en ben je niet verplicht om vast te zitten aan 1 plek. MAAR dit is natuurlijk erg persoonlijk en ligt aan maar net aan wat je wil en wat mogelijk is en wat voor levensstijl je wilt en hebt..... Een ander simpel voorbeeld, maar wederom persoonlijk. Als ik van mijn pensioen zou kunnen genieten in Zuid-Spanje of Zuid-Portugal of op Kreta, dan zou ik daar voor kiezen alleen al omdat het klimaat daar een stuk beter is in mijn ogen terwijl de rest van de maatschappelijke infrastructuur acceptabel is voor mij of gelijkwaardig met Nederland...Mensen in Nederland hebben een beetje dezelfde AIR over zich als Amerikanen en denken dat alles in eigen land vele malen beter is dan in veel andere landen of dat het in andere landen niet gelijkwaardig is of beter. Ik kan je nog genoeg voorbeelden geven maar de comment is al te lang haha. Nogmaals vele plekken kunnen beter zijn voor mensen, maar dit is heel persoonlijk.
Voor mij is de hamvraag of het een eerlijke belastingheffing is. Als je er veel aan over houdt, prima om te betalen. Zoals het nu werkt betaal ik veel te veel belasting over mijn vermogen en is het gewoon niet proportioneel meer.
we schieten in NL ons zelf in de voet door steeds meer voor een koophuis te gaan betalen gaan alle Woz waardes ook mee omhoog . Dus uiteindelijk gaan we straks meer belasting betalen ivm hogere woningwaarde😂. Hypotheekrentes omlaag , creëer een tekort aan woningen en we lopen met zijn allen in onszelf gecreëerde fuik
De overheid is gewoon een groep geesteszieke mensen die denkt dat ze een soort Goddelijk mandaat hebben om hun medemens te beroven en te commanderen. Belastingen zijn vrije uitloop slavernij
3. vragen van mijn kant wellicht heeft iemand hier ideeen over? 1.Momenteel is er nog een heffingsvrij vermogen, wordt dit dan in het nieuwe stelsel geheel buiten beschouwing gelaten? (aangezien niet zichtbaar in de rekenvoorbeelden) 2. Waar vallen obligatieleningen met dit nieuwe stelsel onder, momenteel wordt de rente hiervan niet belast, alleen de bezitting wordt meegerekend als vermogen. Hoe is dit in het nieuwe stelsel? rente ontvangen = rendement? 3. Is er iets bekend over groensparen/beleggen en de vrijstelling hiervan in het nieuwe stelsel?
Belasting is diefstal! Het is onze morele plicht om belasting te ontwijken. Degenen die belasting ontduiken hebben mijn steun en doen het morele juiste in mijn ogen. Maar aangezien ik geen held ben laat ik mij onvrijwillig beroven.
Ik wil dit nog sterker uitdrukken. Het wordt gelegaliseerde diefstal. NL is ontstaan doordat De Spaanse koning de 10de penning wilde/ging heffen (10%). Waarom komen we nu niet in opstand tegen deze dievenoverheid. Ben het ook niet eens met hun besteding van de belastinggelden
@@henryjubeda7617 nou mooi. Je kunt er naar kijken en het poetsen maar je hebt er verder niks aan. Geen inkomen. Wat ik zoek zijn investeringen waarvan ik de vrucht kan eten, maar de boom in tact blijft. Bij vastgoed kan je de huur gebruiken als inkomen en het pand houdt zijn waarde min of meer. Bij edelmetalen heb je dat niet. Het ligt gewoon in de kast. Het is goed tegen inflatie en je kan het makkelijk overdragen bij overlijden, maar dat is het wel zo een beetje.
Belasting is diefstal? Hoe denk je in godsnaam dat dit land opgebouwd is? Van aalmoezen en collectebussen? Nee, met belasting koop je beschaving. Ja, er zal vast hier en daar wat verspild worden, maar minimaal 95% van onze belasting wordt prima besteed aan voorzieningen waar jullie ook gebruik van maken. Stelletje profiteurs. Als je geen belasting wilt betalen verhuis je maar naar een land als Somalië waar geen belasting wordt geïnd.
Persoonlijk zou ik BV interessanter vinden bij aandelen, zelfs met een belastingdruk van effectief 38%. De reden is het moment van belasting afdragen. Als je winst op verkoop van een aandeel maakt, betaal je op dat moment de vpb. Dit tarief is lager dan het box 3 tarief dus als je het bedrag dat overblijft weer herinvesteert, maak je ook rendement op het verschil tussen het box 3 tarief en het vpb tarief. Daarnaast word je in box 3 jaarlijks op de nog steeds theoretische winst (!!) belast en in de BV pas bij verkoop van je aandeel, dit remt ook je opstapelende rendement. Op termijn kan dit dus flink opstapelen. Uiteindelijk ga je natuurlijk wel AB afdragen, maar dit is over een hoger bedrag waardoor je er in absolute zin beter vanaf komt. Wanneer je jaarlijks, of maandelijks, een inkomen uit vastgoed of rente ontvangt is het om het even, behalve als je van plan bent panden te kopen en verkopen.
Dit is inderdaad een belangrijk punt. BV wordt redelijk interessant hiermee tenzij je bijv een hoge aflossingsvrije hypotheek hebt met hoge rente ;) hypotheekrenteaftrek is weer helemaal terug 🎉
Hi Thijs, Does youtube offer a way for you to auto generate english subtitle when you publish ? I can only see it in dutch and my basic A1 / A2 is not good enough to keep up.
vind dat met de stijging van aandelen wel bizar. heb je een goed jaar betaal je zo 36% over stijging, jaar erna stort de markt in en betaal je 0. alleen krijg je niet terug wat je het jaar ervoor betaald hebt
Deze waanzin zou me over 2021 95k gekost hebben. Ben echt zoekende als crypto houder. Heb de crypto niet eens uitgekeerd naar euro's. Kan alleen maar hopen dat het uitgesteld gaat worden of überhaupt niet door gaat.
Dank voor informatie. Bij vergelijking BV en Prive vergeet je één belangrijk ding. Wanneer je binnen de BV je vastgoed hebt, dan kan je de dividend belasting uitstellen door bijvoorbeeld met de vrije kasstromen nieuwe panden te kopen. Compounding effect is daardoor veel hoger, aangezien je jaarlijks niet 36% maar 19% afdraagt. Schulden zijn overigens ook goedkoper (i.e. lagere rente) te verkrijgen via een BV. Ik had daarnaast nog een vraag voor je. Wat denk je over vastgoed in Belgie? Naar mijn weten is Belgie nog erg fiscaal vriendelijk met de belasting op fictief vastgoed inkomen. Al helemaal wanneer je een resident bent.
Stel je koopt vastgoed aan (box 3 bezit). En dit is betaald vanuit het opnemen van overwaarde (box 1). Dan gaat het tegen elkaar wegstrepen niet op? Of zijn hier nog opties?
Thijs dankjewel voor de goede video met duidelijke uitleg. Ik als jong volwassene die opnieuw thuis is gaan wonen om te sparen en begonnen met beleggen val sinds kort onder het kopje ‘box3’. Ik heb hier dus nog niet zoveel verstand van dus als ik naar de bekende weg vraag, please be easy om me :) Zoals ik er nu naar kijk was het ideaal om vermogen op te bouwen tot €114k (met fiscaal partner) en het daarna in een BV te stoppen omdat je (volgens mij) niet je negatief vermogen eindeloos kan strekken. Vraagje 2; wanneer ik dividend ontvang wordt daar ook dividendbelasting op geheven. Zijn dit ook kosten die ik maak op mijn rendement? Zo ja; wordt deze belasting dan weer opgeheven als het nieuwe stelsel in gaat? Zoals ik al zei; ik ben nog echt een beginner als het gaat om financiën en ben nog onderzoek aan het doen. Mocht je toevallig video’s hebben waarvan je denkt dat het mij zou helpen, ik sta open voor suggesties! :)
Dit wordt echt nog gewijzigd. Dit is een absurde cashgrab. 36% vragen over een rendement van een risiocovolle belegging. Zo lust ik er nog wel een paar. Heel speculerend Nederland verhuist zijn inkomsten op deze manier.
@gerardhenzen7731 Dat wordt verrekend in het jaar erna, zie voorbeeld (Thijs had het besproken). Desalniettemin idd absurde %, ik mag toch hopen dat die nog sterk afgezwakt gaan worden.
WT is er netto aan een salaris?? Je moet vervolgens nog inkomsten bel. betalen, gemeente bel. Benzine, gas, elektra, overal zit weer giga belasting op. Boodschappen 21%. Ga zo maar door. Waar houdt het graaien op? Er zijn trustfondsen op ons gemaakt, ook daar maken ze gebruik van. Ik ga er verder niet op in, maar het mag duidelijk zijn dat wij hier alles betalen en aan dingen waar ik niet aan mee wil betalen.
Je gaat al vrij snel fout met bezittingen rechtstreeks te salderen met schulden. Zo werkt het nu niet. Je hebt 3 categoriën: banktegoeden, overige bezittingen en schulden. Deze hebben allen een fictief rendement tegen verschillende percentages.
Wat als je aandelen op pijldatum een hoge waarde heeft en op het moment dat je moet betalen een lage waarde? Dan kan je hele beleggingsportefeuille in een keer verdampen.
Maar kan kan ik dan beter mn crypto centen gebruiken om dan nu mn hypotheek omlaat te brengen ? straks bij elke boeking naar priv naar inkomst mag ik flink inleggen wanneer ik opneem naar euri
Veruit het meeste vermogen zit in onroerend goed. Aangezien dit stuk vermogen 1. zo groot is, 2. de belasting lastig te ontwijken is en 3. relatief weinig negatieve effecten op de reëele economie heeft….is het voor de overheid uitermate aantrekkelijk om dit stuk vermogen te belasten. En dat zal ook gebeuren. EN ze kunnen elk jaar bepalen hoe aan deze knop te draaien. Ik voorspel dat dit type belasting in box 3 alleen maar zal stijgen de komende 20 jaar.
Nu rijst bij mij de vraag: we betalen nu 15% dividendbelasting, gaan we in het nieuwe stelsel ook nog eens 36% belasting betalen over de rest van het dividend? Daarnaast is het belasten van ongerealiseerde vermogensgroei in aandelen schandalig. Net zo goed als in vastgoed zouden mensen dan alsnog aandelen moeten verkopen om de belasting te kunnen betalen. Hoe kan iemand dan nog fatsoenlijk een beetje vermogen opbouwen voor zijn pensioen? Ik verwacht van de pensioenfondsen namelijk niet veel meer....
Het oogt juist beter want nu moeten mensen ook belasting betalen, zelfs als ze geen rendement hebben (fictief rendement). Dat je meer belasting moet betalen over rendementen is op zich niet gek, maar dan zou het wel eerlijker worden als ze arbeid verlagen.
Het grootste probleem is een aandelenbubbel waardoor je afrekent op torenhoge koersen en de betaalde belasting niet mag verrekenen met de verliezen bij het klappen van een bubbel. Als de koersen van 100 naar 1000 gaan je tikt 300 af en vervolgens het restant terug naar 70 heb je nul koerswinst gemaakt maar heb je wel 30% van je vermogen afgedragen. Beetje extreem voorbeeld. Lijkt op alleen verrekenen van verliezen uit het verleden (carry forward) en niet op nieuw mogen berekenen van belastingen over voorgaande jaren(Carry backward). Verder natuurlijk wel redelijk dat vermogensgroei niet langer met 1.2% wordt belast. De drempel zou een percentage moeten zijn van het vermogen gekoppeld aan inflatie in plaats van een vast bedrag.
Het probleem van ‘carry forward’ is dat je dan wel geen belasting hoeft te betalen, het door jou teveel betaalde deel ook niet kan renderen. Ik zie een volgende rechtzaak al aankomen, want belasting heffen over niet gerealiseerde winst is mijns inziens niet wettig.
@@andrehoefs ik denk dat de mogelijkheid om in plaats van dividend, share buy backs te doen, het argument van niet gerealiseerde winst enigszins onder druk zet. Het is te makkelijk te omzeilen. En zelfs retained earnings die door het bedrijf worden geïnvesteerd in plaats van dividend of share buy backs zouden een manier zijn om dan niets af te hoeven dragen. Zelfs als je beleggingen niet verkoopt zijn er mogelijkheden om te profiteren van de groei van de waarde omdat het als marge verplichting kunt aanhouden of als onderpand voor een lening. De maker van deze video en de vele commentaren hier lijken de indruk te wekken dat ze alle verantwoordelijkheid voor het functioneren van de economie uit de weg willen gaan. Maar een economie zonder nivellering en zonder overheidsdiensten verliest uiteindelijk aan kracht.
Ik ben tegen dit soort trucjes. Je laat je sturen door de overheid. Gewoon weigeren belasting over je huis te betalen. Ze kunnen wijzigen wat ze willen in de wet. Ik heb mijn huis gekocht onder een andere wet.
Welke wet is dat? Stuur jij de belastingdienst bericht terug dat jij niks gaat betalen? En dat accepteren ze? Ik zou hier graag meer van weten.. ik heb overwaarde maar als ik verkoop dit jaar geen zin om mega in te leveren aan deze 'dienst'
Wel een beetje ingewikkeld....ben benieuwd hoeveel ik over mijn crypto bezittingen en winst moet betalen en of er verschil is tussen crypto beleggen en traden..?
Ik zit pas rond een ton eigen vermogen en dacht telkens het rendement van box3 naar box 1 te halen. Investeren in het huis of naar een groter huis te gaan.
Die grens van 114.000 komt dus te vervallen in het nieuwe systeem, het gaat nu echt om het rendement en als je meer dan 1.000 euro (voor nu) rendement maakt, ga je daar boven 36% betalen.
Spaartegoed is momenteel 1% rente. Ik denk dat toen men met dit voorstel kwam was het 0.5%. Het is realistisch (helaas). Bedankt voor deze video Thijs. Ik denk dat ik maar een Grieks paspoort ga kopen 😅 (Tom Hanks heeft het ook gedaan)
Hoe zit het met de verbeteringen en onderhoud wat je aan je huis doet waardoor er meerwaarde wordt gecreëerd, bv koop een huis voor 500k en in de loop van de jaren verspijker ik daar 100k aan dan moet dat toch ook afgetrokken kunnen worden. Te simpel om te zeggen als ik het voor 700k verkoop dat 200k winst is lijkt mij
Duidelijke video. Ik denk dat dit stelsel specifiek voor mij is gemaakt sinds mijn beleggingen van 20.000 naar 140.000+ gingen. Het stukje 'liquide beleggingen' is vrij dubieus, verwacht wel dat dit gerealiseerd wordt. Andere de kant snap ik deze invoering wel, want dit is makkelijker door te voeren. Maand decemer wordt een verkoopmaand, januari een aankoopmaand 😂
Verkopen in December en weer terugkopen in Januari wordt naar mijn weten gezien als belastingontduiking. Ook bij het huidige stelsel zou dit anders veel belasting schelen, maar het mag niet.
@@spinnie0 gaan ze kijken jaar peildatum 1 januari? Of wat je had over het hele jaar? Volgens mij doen veel bedrijven en rijke individuen exact volgens de letter van de wet onder het mom van belastingvermindering. Ontduiking is niet volgens de letter van de wet en vermogen ergens houden en niet opgeven.
@@harmhoeks5996 ja peildatum 1 januari. Als je verkoopt in December en weer koopt in Januari moet je kunnen aantonen dat dat niet om belastingtechnische redenen was. Anders kan je een boete krijgen of zelfs worden vervolgd. Er moet minstens 3 maanden zitten tussen de verkoop en de koop om de dans te ontspringen.
Dit gaat to veel te ver, hoeveel belasting moeten wij gaan betalen! Als je alles al optelt betalen we al 70% of meer. Dat ook nog eens belasten over geld waar je al belasting over hebt betaald. Dit jaagt alleen maar meer mensen weg.
deze bedragen staan nogg niet vast heh, dit is een rekenvoorbeeld. Hier heb je meer informatie over landen om ons heen: zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-783313.pdf
zo te zien wel, maar vermogen wordt dan ook niet belast, maar het rendement; waardevermeerdering in de vorm van Rente/Dividend/huurinkomsten of aandelen- of WOZ-waardestijging
Nederland is tientallen jaren een geweldige plek geweest voor mega bedrijven om belastingen te ontwijken maar de druk mag voor burgers en middenstand wel opgevoerd worden..
In spanje betaal je winstbelasting over de winst van je woning na aftrek alle kosten zoals verbouwingen, notaris en advocaat kosten etc etc. Volgens mij 19% tot een bepaalde leeftijd en dat is volgens mij 62 jaar. Daarna bij verkoop EIGEN woning geen winstbelasting meer.
Zie die kosten maar aan te tonen. Erg veel ouderen in de problemen al verkopen ze hun huis is het nog te weinig om de belastingen te betalen. Die gemeenten zijn zo corrupt.
Toch wel weer bijzonder dat de inflatie compleet buiten beschouwing laten? Je kan wel 5% rente ontvangen maar als de inflatie in dat jaar 7% bedraagt dan heb je in feite gewoon verlies waarover je dan ook nog een keer belasting mag betalen.
En de centrale banken maar euros bijdrukken zo wordt je dubbel bestolen door de overheid. Je spaargeld wat je met hard werken hebt verdiend en waar je al ruim inkomstenbelasting over hebt betaald holt dubbel achteruit en dan zijn er mensen die het logisch en normaal vinden om nog een keer 30% af te dragen over de rente van het spaargeld omdat het lijkt op de inkomsten belasting over het loon??
Nee. Klopt niet wat je neerzet.
Inflatie is gewoon een andere belasting.
Dus als je je pand straks voor 500k méér verkoopt dan je het kocht, dan betekent dat eigenlijk dat je koopkracht al met 50% is afgenomen. En dan mag je van de Staatsroofdienst nog eens vermogensaanwas belasting betalen over die inflatiebelasting.
Ofwel: we worden aan alle kanten bestolen waar we bij staan.
@@erikmooij7333 makkelijke reactie klopt niet? Dan heb je echt geen idee waar overheden en centrale banken mee bezig zijn. Door inflatie en verhogen belasting wordt je opgebouwde vermogen in korte termijn van je afgepakt.
Allemaal facts
Rekening houdende met een stabiele markt groeit je aandeel altijd mee met de inflatie. Het is inderdaad balen, maar als je 5% winst pakt terwijl de inflatie 7% is heb je een slechte investering gedaan. Daarbij wordt er nu al uitgegaan van een rendement van 6,04% op aandelen, dus wat dat betreft is het nieuwe stelsel zo gek nog niet.
Het idee van de boxen is natuurlijk dat je belasting betaalt over elke euro die je verdient, op welke manier dan ook. Rendement hoort daar ook bij.
Mijn insziens zijn ze bezig om te zorgen dat het praktisch onmogelijk wordt om financiële vrijheid te bereiken. We zullen en moeten straks allemaal aan het werk moeten blijven om de boel draaiende te houden.
Mensen hier . . de vraag moet zijn, gaan we deze mensen en hun acties nog pikken???
Hou nou op, dit is belachelijk. Iedereen weet dat maar we gaan er weer doen alsof het normaal is? Dit gaat niet stoppen als we niets doen
Zelfs met alle online informatie voorzieningen tegenwoordig, heeft nog steeds 80% van de mensen in Nederland geen idee. Het interesseert men niet. Er zijn nog genoeg mensen die denken dat de centrale bank van de overheid is....men informeert zich totaal niet hoe de wereld echt werkt en op welke manieren je genaaid wordt. Dit komt ook omdat mensen in Nederland het nog te goed hebben en daardoor elke vorm van kritisch denkvermogen ontbreekt.
De globalisten willen een neo-communistisch wereldbeeld. Waarbij je niks meer echt kan bezitten en totaal afhankelijk wordt gemaakt. Als mensen dit nu NOG niet zien of snappen, dan is het wel echt slecht gesteld met je.
Wat wil je doen ? In je uppie begin je niks en de gemiddelde Nederlander steekt liever zijn kop in het zand als een struisvogel om vervolgens zonder vaseline gepakt te worden door de (R)overheid.
Zie de geschiedenis maar na, wij zijn niet als de Fransen of Spanjaarden. Wij buigen en kijken weg om geplukt te worden tot de laatste veer zodat mensen in DH met ons geld strooien kunnen bij hun vriendjes in het buitenland 😂
FVD wilt de vermogensbelasting geheel afschaffen omdat een echt rendement berekenen inhoud dat ze letterlijk elke transactie die jij doet moeten kunnen bekijken. Ofwel een totale controle staat.
Precies !! Ik begrijp er ook echt helemaal niks van. Iedereen loopt te klagen en iedereen ziet en zegt dat wat er gebeurt niet kan en niet normaal is, maar iedereen blijft het gewoon slikken.
Dit land is echt ziek, mensen die durven te investeren worden weer zwaar genaaid.
Waarom denkje dat steeds meer mensen vertrekken dat zijn de mensen die nadenken, dit land is verrot je betaald je eigen scheel voor de handjes ophouders en geluk zoekers.
Maar het stelsel is wel beter dan nu. Nu wordt je eigenlijk geforceerd om te (risicovol) te beleggen omdat je anders gewoon verlies maakt door de belasting.
Maar 36% is wel erg veel belasting. Daarnaast had ik eigenlijk verwacht dat ze het progressief zouden maken zoals box 1 of zelfs gewoon bij box 1 bij voegen
Ja, PVV heh..
@@icarusthefly5458 Hoe wordt het beter? Ze heffen nog steeds op fictief rendement in de vorm van ongerealiseerde winsten, maar nu geen 1.6% maar 36%. Het risico van beleggen gaat dus 23x omhoog.
@@henryjubeda7617 het is beter in de zin dat het beter aansluit op de realiteit. Ik ben absoluut geen fan van ongerealiseerde winsten belasten. Dat zorgt voor enorme fluctuaties terwijl er aan het besteedbaar vermogen niets veranderd. Je kan het vermogen pas besteden als je de aandelen verkoopt.
De belastingpercentages zijn nog niet vrijgegeven dus eigenlijk kan daar nog niets over gezegd worden.
Dus met inflatie erbij ga je nu vrijwel zeker ieder jaar je opgebouwde spaargeld/vermogen afbouwen. Dit land gaat echt naar de knoppen.
Is al naar de knoppen!
pensioen was al niks paar tientjes....kopen ze,af voor habbekrats.
Ja, je zult ieder jaar aandelen moeten verkopen om de belastingen te kunnen betalen
Je zou maar een tesla geval hebben of een andere immens stijgende aandeel. Dan moet je ineens bakken met geld gaan betalen. En het jaar erop krijg je het weer terug.
Heel handig om waardeontwikkeling mee te nemen.......
Waardeontwikkeling van aandelen moeten gewoon bij verkoop. Het is absurd om dit als inkomsten te zien omdat je dit niet kan nuttigen. Je kan het pas nuttigen als je verkoopt en dan kan het heel makkelijk meegenomen worden in de winstbelasting. De brokers houden dit aan verkoopprijzen volledig bij dus de overheid moet dit prima kunnen gebruiken
Het belasten van rendement van niet verkochte aandelen is toch echt bizar.
Ja, dat kan toch niet!
Heel slim, want zo worden 'rijken' ook het slachtoffer van inflatie. Stel we krijgen hyperinflatie, dan groeit de waarde van je beleggingen per jaar met een factor 1000. En daar betaal je dan 36% belasting over. In dat geval betaal je dus jaarlijks meer dan 30 keer zo veel belasting als in het oude stelsel (van 1,2%). Toen Omtzicht als CDA kamerlid vragen stelde over belasting over inflatie kreeg hij al te horen dat het niet de bedoeling voor is dat daar een vrijstelling voor komt en nu wil hij het zelf ook niet meer.
Waarom? Niet verkochte aandelen is een van de meest gebruikelijke manieren voor de super rijken om belastingen te ontwijken. Ik zou graag hebben dat de vermogensbelasting omhoog gaat zodat misschien de BTW omlaag kan.
Het is altijd beter voor de economie als vermogensbelasting hoog is en consumptie belasting laag en nu is het tegenovergestelde het geval.
Dat is eigenlijk gewoon onteigening door de overheid. Waar is onze rechtsbescherming gebleven?
@@MrMarinus18 superrijken gaan gewoon weg
Own nothing, be happy.
Ze komen voor al je bezit. Links- EN rechtsom.
Ja, als jij deel bent van een land en gebruik maakt van de rechtbanken, veiligheid, rechten en voorzieningen die dat land bied dan heb je een bijdrage te maken.
@@MrMarinus18 Heb je de afgelopen jaren opgelet wat men met die rechtbanken, veiligheid, rechten en voorzieningen hebben gedaan? Maar het staat je vrij hoor om al je bezittingen, vrijheid e.d. op te geven hoor. Zolang je er maar een ander niet mee lastig valt.
@@smobachDe belasting verlagingen voor de rijken en al de belasting ontduiking is de voorzieningen niet ten goede gegaan.
@@smobach Die hele houding van "Laten we niks doen om het te verhelpen en gewoon doen alsof het goed gaat" heb ik nooit begrepen. Denk je werkelijk dat de hele wereld om jouw draait?
Je bent maar een deel van het land dat een deel is van Europa dat een deel is van de wereld. Als er problemen zijn moeten die opgelost worden want jij en ik zijn afhankelijk van de staat net als ieder ander.
@@MrMarinus18
Voor als je het (nog niet) in de gaten had: je vrijheid, bezittingen en voorzieningen staan al een poosje op het spel. En dat heeft niets te maken met belastingverlagingen en/of belastingontwijking, maar alles met een niets ontziende overheid die dat allemaal gaat onteigenen tot aan uw spaargeld toe.
Ook hier maakt een rechter gehakt van, waardeontwikkeling beleggingen is geen werkelijk rendement, werkelijk rendement ontstaat pas bij verkoop.
Inderdaad, want stel een aandeel gaat door het dak vanaf oktober bijvoorbeeld in okt 2028. Rond 1 jan 2029 een waarde stijging van dik 500%. Je denkt ik hou het aandeel aan want goed nieuws, wellicht zit er meer in. En rond maart april 2029 stort het aandeel in. Duikt de prijs zelfs nog onder de prijs van een jaar geleden. En dan krijg je een aanslag die net zo hoog is als je huidige PF.
Dan zou je dit wel kunnen middelen later maar dan nog. Het risico wordt extreem op deze manier. Dit kan zelfs impact krijgen op de markt dynamiek.
Zodra deze constructie is geïmplementeerd gaat de geldpers aan.
Yesss dit is wat ik ook dacht
Klopt op aandelen willen ze allleen heffen bij verkoop. Al het overige niet,
Ik hoop dat je gelijk hebt want als dit werkelijkheid wordt, is de enige manier om nog een beetje vermogen op te bouwen te verhuizen
Waarheen peter?
Als je gaat emigreren betaal je 30% over je vermogen dat je NL uithaald. Dan ga je waar wonen? De belastingen zijn in andere landen nog hoger.
En het ergste is nog waar het geld dan weer aan uitgegeven wordt.
Lees: oorlogen, woke en vooral de rest van de wereld, maar vooral niet aan de Nederlander zelf.
Paar feiten: Nederland heeft een ondergemiddelde belastingdruk. Gemiddeld dus lagere belasting dan bijvoorbeld in Belgie of Duitsland. Nederland heeft gemiddeld hogere salarissen dan Duitsland en Belgie. Nederland heeft op basis van infrastructuur uitmuntende kwaliteit. Kwaliteit wegen, internet, water, gas elektra. Noem het maar op, het is in uitmuntende staat. Nederland heeft 1 van de meest efficiente overheden in de wereld. Waarin dus de belasting geld het meest effectief ingezet is. Ook daar staan we hoog boven aan. Dat gejank altijd over dat Nederland het niet goed doet is eigenlijk gebaseerd op verschrikkelijke onderbuik gevoel. De feiten zijn echter anders. Mijn vraag is, waarom vinden mensen het zo fijn om tegen zichzelf te liegen? En niet de feiten de aanvaarden?
Saintine
Tja...en geloof je dan nog dat Nederland een democratisch land is?
Niemand wil de overheid die er zit, die er zat en die er straks gaat komen.
Wat en op wie je stemt, maakt niks uit, elke regering die overigens NIET gekozen is, de koning ook niet, doet wat het wil, maar luistert naar de EU en naar de VS, naar de banken en multi nationals.
ER is geen oog voor de armen en behoeftigen, niet voor de weinig verdieners en de middenklasse verdieners.
Het stemrecht is een fopspeen om argeloze kiezertjes zoet te houden.
Was, Duitsland en Spanje, heeft een lagere belastingdruk dan Nederland. Daarnaast, ja wat kan je belastingdruk noemen, en ten slotte het is geen gejank het is een feit. Zie bv currency's als crypto die zouden ze nooit belasten zoals ze in 2027 gaan doen, want het was een currency, nu komt er een 36% tax op dat rendement. Vooral het belasten van rendement van niet eens verkochte aandelen. Hetzelfde voor huizen, auto's en nu moet je zelfs op Marktplaats tegenwoordig verantwoorden. Het maakt mij niet uit, nog beter, ik hoop zelfs dat ze alles nog harder belasten en nog meer en nog meer en nog meer. Nederlanders klagen er toch niet over, omdat ze alles maar slikken, maar als ze dan in Thailand op vakantie zijn, dan kunnen ze met een local ruzie maken om €0.30 cent flesje water die duurder is dan een anderen en komen ze helemaal los.
jij lijdt aan cognitieve dissonantie @@HermanWillems
@@HermanWillems feit is dat we gewoon worden uitgeknepen, steeds vaker en steeds meer. Waar staan weregenwoordig überhaupt nog voor te werken. Niet voor ons zelf in ieder geval.
Zuur voor de mensen die zo hun pensioen probeerde te regelen en straks 36% moeten inleveren 😢
Echt he!
Ja, het is gewoon een doodvonnis in dat opzicht. Het is al niet mogelijk om genoeg rendement te halen om de inflatie bij te houden
Kun je toch gwn nu nog op inspelen, snap niet waarom iedereen zich daar zo druk over maakt
@@GuidoHaverkort your sure about that?
Je kunt ondertussen wel meer in een lijfrente steken. Ik schat zo dat die wel buiten deze regeling zal blijven
Inflatie is gewoon een andere belasting.
Dus als je je pand straks voor 500k méér verkoopt dan je het kocht, dan betekent dat eigenlijk dat je koopkracht al met 50% is afgenomen. En dan mag je van de Staatsroofdienst nog eens vermogensaanwas belasting betalen over die inflatiebelasting.
Ofwel: we worden aan alle kanten bestolen waar we bij staan.
Echt bizar dit land, en we blijven het allemaal maar pikken!
Was het maar alleen Nederland.
De traditionele kartelmedia pakt haar rol niet op. We verschuiven stoelen op het dek van de Titanic en worden 24/7 bezig gehouden met BS en fake problemen.
Stemmen met je voeten en je portemonnee!
vwb. verkoopwinst onroerend goed is dit een bijzonder onvriendelijk systeem op 3 punten:
1. stel je verbouwt de boel voor 50K, en daardoor wordt de woning 50K meer waard ... dan betaal je bij verkoop belasting over de verbouwing
2. stel je hebt een huis van 400K ooit gekocht voor 300K, je wilt verhuizen naar een ander huis van 400K ... buiten de overdrachtsbelasting zul je dan over die 100K moeten afrekenen ... dat is niet eerlijk
3. stel je hebt 30 jaar geleden een woning gekocht van 30K, die is bij verkoop 400K waard inmiddels, moet je dan over 370K afrekenen ? ... of wordt de taxatiewaarde van 2027 genomen ? ... als je over die 370K moet afrekenen wordt het dus interessant om vlak voor de ingangsdatum je huis nog even te verkopen en een ander huis te kopen.
Er is eigenlijk maar 1 oplossing ... emigreren, want Nederland is Nederland niet meer, het wordt te gek met belasting.
Er wordt geen rekening gehouden met inflatie. Daarmee legaliseert je diefstal.
1. 50k die je erin stopt is niet opeens winst, dus niet belast
2. primaire woning valt niet in box 3 (je hebt het over verhuizen), bij 2e,3e woning of beleggingspand etc klopt het wel idd..
3. Goeie, ik heb een sterk vermoeden dat wet zal zeggen waardestijging vanaf 2027. Dus goed taxeren eind 2026
Waar is het beter dan
@@thuibbyu 1. bij verkoop is die 50K wel winst: verkoopprijs minus aankoopprijs = de verkoopwinst die belast is
2. verkoopwinst op primaire woning wordt ook gewoon belast tegen 36%
3. ambtenaren denken niet na, dus ik vraag het me af. Verder kun je niet van alle woningbezitters verwachten dat ze een taxatie uit laten voeren. Dat kost nu 700 Euro (!!!)
@@williamklap9619 Spanje, Portugal, Hongarije, Cyprus ... overal is het zo'n beetje beter. Belgie ook.
Het is echt belachelijk voor woorden. Belasting op belasting. Het is echt te zielig voor woorden.. Want dit kan toch niet!!!
Mwah, dat is een zienswijze. Met vermogen kan je gewoon (veel) geld verdienen, net zoals arbeid. Wat je verdient met vermogen is nog niet belast geweest. Daarnaast: Waarom zou je arbeid zwaarder belasten dan mensen die geld verdienen met vermogen?
@@thuibbyu Het is maar hoe je ernaar kijkt er zijn genoeg mensen die liever huren, dan kopen. Die liever luxe spullen kopen, dan het geld beleggen/investeren. Het is dan vervelend als je gestraft wordt, omdat je anders met je geld om gaat. Een particulier die bijv. een tweede huis koopt zou de overheid met rust moeten laten, maar bezit je 5 of meer woningen dan zou ik zeggen daar ga je dan zoveel procent meer belasting over betalen, omdat je dan veel geld genereert.
Het is gewoon Talmudisme/Communisme. Hoe willen ze dat echte rendement verifiëren? Je zult alles via overheidssoftware moeten doen, anders kunnen ze het niet volgen
Ja en mocht je nog wat overhouden aan het eind, bijna onmogelijk voor de gemiddelde mens, dan mogen je kinderen nog erfbelasting betalen, over waar al tig x belasting is betaald.
Ik sla even aan op het zinnetje: "Als ik het zo zie lijkt het beter dan een BV". Dat is het volgens mij niet als je het hebt over aandelen of crypto. Want in een BV worden ongerealiseerde winsten niet belast. Dat is meest misdadige regel die ze willen toepassen. Onteigenen van goed renderende assets terwijl je niet van plan was deze te verkopen.
Letterlijk
Klopt dit? Je moet toch herwaarderen elk jaar. Bij de herwaardering heb je dus winst als de aandelen zijn gestegen.
Waarom niet één lijn trekken met vastgoed . Het is pas winst als je iets realiseert 😉.
@SwiftlyJack niet gerealiseerde resultaten zijn fictief. Ofwel ze gaan je belasten op geld dat niet bestaat. Op 1 januari staat jouw aandeel op 100 eur, op 2 januari klapt het hele bedrijf en is het waardeloos. Dan ben je dus niet alleen je geld kwijt, zeg 500k, maar je moet ook nog steeds over de "winst" betalen die je op 1 januari had.
Dit is waarom met Lehman brothers in 2008 zoveel mensen zelfmoord pleegden. Je raakt op deze manier heel gemakkelijk al je bezittingen kwijt.
@caskleverlaan4381 omdat dan mensen simpelweg hun dividend aandelen nooit verkopen en dan kunnen ze niet stelen
Dat beleggingsvoorbeeld kan spannende situaties opleveren voor gepensioneerden die van hun vermogen moeten leven omdat enkel een AOW (als die blijft bestaan) onvoldoende is.
1. Stel de aandelen gaan omhoog in waarde en je moet daar dan 36% over betalen.
2. Concreet kan dat betekenen dat je aandelen moet verkopen om voldoende cash te hebben om de belastingdienst te betalen.
3. Als die grap een paar jaar voortduurt, slinken de beleggingen en zit uit als gepensioneerde ondernemer uiteindelijk op zwart zaad.
Of reken ik nu verkeerd?
Toch zijn ze wel realistisch. Mo, Ravi, Maria en Esther betalen belasting. Jan en Henk zijn m blijkbaar al gesmeerd 😂
Precies!
Ik ken een hoop Mo’s, maar die werken vrijwel allen in het belastingvrije circuit 😊
Video nog niet gezien maar jouw content is wel next level omdat jij duidelijk weet waar je het over hebt.
Bedankt Thijs! Wel bijzonder dat je in het nieuwe stelsel over de waardeaangroei van de aandelen direct belasting moet aftikken. In het voorbeeld heeft die persoon voldoende spaartegoed om de box 3 belasting te kunnen betalen. Stel als dit niet het geval is, dan moet je dus je aandelen verkopen om box 3 belasting te betalen (zo lijkt het nu) In de BV is dat anders dan betaal je pas bij verkoop van de aandelen. Sowieso zou het eerlijk zijn om het reele rendement te belasten en dan neem je m.i. ook het inflatiepercentage mee. Wel zo netjes lijkt mij.
Viel mij ook op. Lijkt me zeer lastig te rechtvaardigen zo, stel 5 jaar winst en dan 8 jaar verlies, allemaal verrekenen? en andersom? wat in de Vpb gebeurd (moment verkoop) is veel netter
Ik ben sinds 2022 gaan investeren in aandelen. Maar als het er nu zo uitziet... Dan kan ik beter emigreren!!! Nederland wordt steeds zieker!
Per 1 januari 2025 betaal je emigratiebelasting. Opschieten dus!!
@@bbruinink715die belasting is op inkomsten in het land waar je werkt voor 5 jaar als je nou 5 jaar op vakantie gaat met een camper ben je er vanaf
Mag hopen dat er een heffingsvrij vermogen blijft. Ik ben keihard bezig om 114k bij elkaar te sparen (en beleggen natuurlijk). Was van plan om daarna elk jaar alles boven de 114k (belastingvrij) af te romen voor in de pensioenpot, vakanties en leuke dingen.
Zou zwaai genaaid zijn als ik straks jaarlijks even een paar duizend extra belasting mag gaan betalen omdat de overheid zelf niet met geld om kan gaan.
Als je vermogend bent kun je het beter inbrengen in je B.V. Je hebt inderdaad een iets hogere belastingdruk in Box 2 dan Box 3, maar je hebt geen last meer van de vermogensaanwasbelasting. Daarnaast kun je in plaats van dividend ook gewoon een onbelaste kapitaalteruggave doen. Zo kan je winst heel lang tegen enkel de VPB belast worden, terwijl je rustig je aandelenkapitaal op eet. Uiteindelijk betaal je een aantal procent meer belasting, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het uitsteleffect.
Thanx
Hoi Thijs,
Dankjewel voor alle waardevolle video's die je maakt! Voor mij is het verdiepen in de wereld van de financiën nog redelijk nieuw en ik onderzoek voor mijzelf wat de mogelijkheden zijn die het beste bij mij passen. Deze video geeft aan dat wat ik tot nu toe heb geleerd, over een aantal jaar enorm veranderd. Om eerlijk te zijn raak ik door de enorme informatie die ik moet leren en hoe er tegelijkertijd van alles veranderd, de draad een beetje kwijt. Ik merk dat ik in de war raak en twijfel over de keuzes die ik in het grotere geheel zou willen maken.
Nu vraag ik me af of er ook een manier is dat mensen met elkaar gaan samenwerken? Ik heb iets gelezen over het oprichten van een familie-trust, APV en stichting, thema's die meer vragen oproepen... Als ik het goed heb begrepen spreken we in geval van een stichting/APV van ''opvolgers'' i.p.v. ''erfgenamen''. Dat klinkt een stuk gunstiger. Weet jij hoe het werkt om een vermogen op te bouwen binnen zo'n samenwerking en/of om je individuele vermogen over te hevelen? Zit hier een oplossing in om onszelf en elkaar te beschermen? En als je nu (nog) geen ondernemer en/of vermogend bent, maar wel gericht wil leren om tot een plan van aanpak te komen voor de langere termijn, waar begin je dan? Kan het in zo'n situatie slim zijn om te starten met anderen betrekken om aan een gezamenlijk doel en plan te werken in de vorm van een stichting? Of is het toch verstandiger om individueel te beginnen met bijvoorbeeld pensioen beleggen? Ik ben daarnaast ook op zoek naar orde en structuur die ik kan aanbrengen om een duidelijk overzicht (bij) te houden van de verschillende facetten binnen financiën. Heb jij tips over het tussentijds evalueren en het bijstellen van financiële doelen? Welke standaard vragen zijn belangrijk om telkens opnieuw te behandelen? En hoe vaak doe je dat?
Misschien heb je tijd/zin om hierover een video te maken? En mocht dit niet het geval zijn, heb je dan tips/tools/websites waar ik mijn vragen zelf kan onderzoeken?
Groetjes, Anne
Gewoon fysiek edelmetaal in huis verstoppen en niet opgeven, dit gedoe blijft maar escaleren
@@henryjubeda7617probeer dan maar te verkopen, staat de bank direct als controleur aan je voordeur
@@henryjubeda7617 het probleem is dan als je wil gaan verkopen.
Waar komen die spullen vandaan? Die registratie is er al bij grote hoeveelheden...
Tenzij je het in kleine brokjes particulier gaat verkopen, maar daar heb je dan ook een hoop werk aan.
@@Franky1976 Klopt, het is niet zo gemakkelijk als digitaal geld waar de overheid zo bij kan, maar dat is het idee. Er zijn over de hele wereld overal juweliers and handelaren waar je het zo kwijt kunt. In Nederland zelf is er bijvoorbeeld amsterdam gold waar je via hun eigen pakketdienst je metaal kunt versturen om te verkopen. Europeanmint is ook een betrouwbare partij als je in bulk wilt kopen. Die registratie voor aankopen binnen Nederland is vanaf meer dan 10k eur dus het valt mee.
De Griekenland crisis van de Drachme en nog recenter Venezuela laten zien hoe onbetrouwbaar overheidsgeld is. Ze printen de euro helemaal kapot en Nederland staat al garant voor meer dan 700 miljard aan zuidelijke schulden. Wanneer de euro om gaat dan ben je blij dat je eten kunt kopen met iets. Een zilveren troy ounce kon je als gezin een week van eten terwijl socialistisch Venezuela 10% van zijn bevolking verloor aan honger.
Thijs, wat gebeurd er dan bij het rekenvoorbeeld 3 als je vermogen minder waard wordt en een aantal jaar later weer stijgt? Dan betaal je over de stijging weer ~36% belasting? Zou erg oneerlijk zijn dat wel de stijging wordt belast, maar waardevermindering niet wordt meegenomen qua teruggave dan ofzo. Als je als overheid daar op kan sturen (qua regelgeving), dan kan je een aantal jaar later extra belasting ophalen bij de burger. Of is dat de verrekening van de waarde vermindering?
Je hebt gelijk maar dit voorstel is sowieso kansloos want stel. Je hebt 100k in november, 1 januari heb je 200k, vervolgens wilt belasting dienst dat je laten we zeggen 40k betaald over die 100k winst
Dan vervolgens maart is het 30k ipv 200k dus daling van 170k
Dan kan je niet eens die 40k betalen🤣
Het feit dat plan oprecht serieus wordt genomen is voor mij de reden dat de belastingdienst gerunt wordt door kleuters die uit hun neus lopen te vreten en uit kijken naar de koffie pauzes.
Daarbij komt ook nog eens kijken dat ze slecht zijn in het bedenken van systemen. Aangezien zelf maar dingen lopen te bedenken en aan de hand van makkelijke rekenvoorbeelden ons helpen. Terwijl klaarblijkelijk ze geen enkel idee hebben hoe de aandelen markt, woning markt werkt.
Naar mijn mening een falend mechanisme ik vindt het gewoon zo vermoeiend en vrij sneu dat geld belast wordt terwijl in andere landen(vs) geld geprint wordt waardoor dollar minder waard wordt waardoor euro minder waard wordt waardoor met zijn alle armer worden en dan door systemen zoals dit nog ff een tikkie armer.
Is gwn triest en daarom enige uitweg is vluchten want wie zegt dat nu ineens een beter idee komt. Nu geven ze het slechste voorbeeld waardoor het nieuwe voorstel veeeeeeeel beter is waardoor we ineens blij zijn met zijn alle van jongens we worden maar voor 20% belast!!!! Jippie!!!!
Nee het is een falende staat aan het worden dat is het
Duidelijke video weer! Bedankt!
Een mooie volgende video kan zijn om de nieuwe vermogensbelastingen uit box 3 te vergelijken met de belasting in box 2. Dan kan ik en anderen besluiten om van eenmanszaak over te stappen naar BV.
Hoezo veel landen doen het op deze manier? Volgens mij doen bijna geen landen het op deze manier. De meeste landen belasten daadwerkelijk gerealiseerd rendement. Ze dwingen je niet om constant je aandelen te verkopen, wat Nederland wel wil gaan doen. Gelukkig hebben we nog een paar jaar om een leuke woning in Belgie te vinden
hoe is het in Belgie dan ?
Veel landen Om ons heen hebben niets eens vermogensbelasting.. Duitsland bijv
zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-783313.pdf
Veel Nederlanders (zonder vermogen) vergelijken inkomen uit beleggen met inkomen uit werken. Ze stellen dan, het is logisch dat je 36% belasting moet betalen.
Het is een verkeerde vergelijking.
1. Vermogen heb je opgebouwd uit inkomen waar al belasting over ingehouden is
2. Het is een onzeker inkomen (bij beleggingen)
3. Er is inflatie.
4. Als vermogende wordt je al benadeeld, je moet altijd meer betalen, je krijgt geen bijdragen, je huur stijgt altijd maximaal, etc.
5. Je bent minder belastend voor de maatschappij
Verder, het kan heel fout gaan (voor begrijpelijkheid werk ik zonder drempels enzo)..
Stel, je hebt 1M en je hebt in het jaar 1M winst. Dan betaal je 360k aan belasting. Het jaar erna duikt het aandeel dat voor die stijging zorgde weer volledig in elkaar. Je hebt dat aandeel niet verkocht, maar je hebt een ander aandeel verkocht. Je vermogen gaat dis met 1M omlaag.
Dus, je eindigt jaar 2 met 640k. Terwijl er feitelijk NIETS aan de koersen is veranderd over de gehele periode. Toch moest je 360k belasting betalen over niet gerealiseerde winsten.
En dan toch nog een laatste andere aandachtspunt, nu voor de overheid. Voor de overheid is deze methode van belasting heffen een risico. Aangezien iedereen belegt in de zelfde beurs zal gemiddeld gezien iedereen ongeveer in de zelfde richting zitten wat rendement betreft.
In een goed beursjaar zal de overheid veel belasting binnen halen, als dat een paar jaar door gaat gaat men zich ook nog rijk rekenen. Tot dat het een paar jaar slecht gaat. Dan zul je zien dat uit deze bron totaal nul belasting binnenkomt. En afhankelijk van de methode zou bij verlies ook nog geld teruggestort moeten worden.
Dat terug storten gaan ze natuurlijk alleen doen voor een heel klein select groepje bankiers net als toen selectief EU banken gered werden met grote Israëlische belangen terwijl de rest gewoon kapot mocht
Incompetente mensen maken regels, Niet bij nadenkende hoeveel risico mensen nemen om bepaalde winsten te realiseren. En zijn dat daadwerkelijke winsten in verhouding met inflatie? De meeste mensen snappen niet eens de term inflatie.
Je slaat de spijker op z'n kop. Vermogen komt altijd pas in box 3 nadat het eerst al in box 1 en/of box 2 belast is.
In verlies jaren mag je toch compenseren? Voor de rest: het argument is dat je belasting betaalt op het inkomen op dat kapitaal. Dat is wel eerlijk om te vergelijken met arbeid. Niet het kapitaal zelf wordt belast maar het fruit daarvan. In theorie wel eerlijk. Echter het punt van inflatie als extra belasting is ook terrecht. Daar wordt niet extra voor gecompenseerd.
Stel, ik koop een prachtig dividend aandeel dat 4% uitkeert. Netjes toch? Zou je denken. Nu belast de overheid de dividend uitkering als inkomen tegen 36%, daarmee blijft er effectief 2,5% over. Daarmee houd je nieteens de inflatiedoelstelling van 3% bij.
Eens, klopt. Maar het halen van inflatie doelstellingen is geen recht dat je hebt. Ze mogen het gewoon afpakken. Het is een vorm van onteigening
Eens, klopt. Maar het halen van inflatie doelstellingen is geen recht dat je hebt. Ze mogen het gewoon afpakken. Het is een vorm van onteigening
Ik ben zelf een beginnende dividend belegger die nog in de opbouwfase zit, als dit doorgaat kan ik wel inpakken..
Thijs je ziet er vermoeid uit maar wel bedankt voor je video.
Ik wilde al hetzelfde zeggen. Thijs, neem tijd voor je gezondheid en gezin/relatie/jezelf. Neem het van iemand van levenservaring.
De ironie is dat dit het gevolg is mensen met (flinke) beleggingen of spaartegoeden die vonden dat ze met een fictief rendement werden 'gepakt' door de belastingdienst. Ok, zegt de overheid, u heeft gelijk, we gaan uw echte rendement belasten alsof het inkomsten zijn. Maakt niet uit of het vast zit in aandelen / beleggingen, we komen even cash afrekenen alsof je het geld hebt uitgegeven. En onder aan de streep hou je straks veel minder van dat opgebouwde vermogen over en wordt het nog moeilijker om je eigen vermogen op te bouwen. De oplossing: alles op de pof, zorgen dat je hele vermogen weg gestreept kan worden tegen schulden. Te bizar voor woorden dat het nodig is...hard werken combineren met zuinig leven is dan helemaal niet gunstig.
Bedenk wel dat het Ministerie van Financiën niet het werkelijke rendement wilt belasten. Het Ministerie van Financiën wilt vasthouden aan het belasten van een fictief rendement. De Hoge Raad oordeelde op 24 december 2021 echter anders (zie ECLI:NL:HR:2021:1963). Volgens de Hoge Raad is het huidige stelsel in strijd met EVRM. Naar aanleiding van deze uitspraak van de Hoge Raad, heeft het Ministerie van Financiën de Wet herstel box 3 bedacht om dichter bij het werkelijke rendement aan te sluiten als overbruggingsregeling. Over deze wet loopt dat ook weer een procedure die waarschijnlijk ook nadelig gaat uitpakken voor het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst (zie ECLI:NL:PHR:2023:655).
Nee, vermogensaanwas is geen echt rendement. Dat is het pas bij verkoop. Net als je huis: Stel dat je een overwaarde hebt van een ton. Is dat winst? Nee, natuurlijk niet! Dat is het pas als je huis verkocht is.
Je werkgever betaald winstbelasting. Hopelijk betaald die van wat er overblijft onder andere jouw salaris, daar gaat ook weer belasting overheen. Jij spaart en spaart tot een bepaald niveau, en jahoor ook weer belasting over je spaargeld. Ga je tanken van je overgebleven geld, hoppa weer belasting erover. Ff een boodschap halen, jahoor weer belasting erover. Of liever op de fiets, koop je die fiets in de winkel, hop belasting erover. Kom je thuis van een koude rit, ff verwarming aan, hoppa belachelijk veel belasting over je energie. Helemaal klaar mee en wil je op vakantie, vliegtax. Krijg je er de schijt van, naar toilet, hoppa gemeente rioolheffing. Doortrekken, waterschapsbelasting voor gebruik en dunea voor verbruik, ook met belasting.
Gaat er iemand dood van al deze ellende..ja hoor, erfbelasting (behalve voor het koningshuis natuurlijk want ja die erven toch bijna niks dus wat maakt het uit.)
Dit is het meest grappige wat er is🤣🤣🤣🤣 en tergelijk zo sneu omdat het de waarheid is
'in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes'
Je werkgever kan jouw salaris aftrekken van de omzet, dus betaalt niet eerst belasting en daarna je salaris, maar belasting over omzet minus alle kosten.
Kijk eens voor emigratie naar Paraguay. Wel ver weg, maar doet niet mee aan deze gekheid in de wereld
Oke, in rekenvoorbeeld 3 zou het dus kunnen dat Maria een deel van haar beleggingen en/of spaargeld van de hand moet doen om de belasting te betalen.
Lekker dan!
Geschift is het. Belachelijk
En ik maar denken dat als ik nu all in de aandelen stap (etf's) kan ik nog een leuke pensioen vermogen opbouwen 😂😂😂 dag dromen
Dank je wel thijs
Groeten arme zzper
Dat wordt verhuizen maat, of idd je vermogen laten staan van laten we zeggen 10k - 1 miljoen(als je met pensioen gaat)(wat niet eens zeker is) en dan vervolgens jaarlijks bijna 40% betalen telkens elk jaar terwijl je het geld niet eens hebt🤣
Besef ze verstoren dus het compound effect, het zijn echt ratten holy shit
@@justvanrooijen5121Ik zit nu zelf als 22 jarige op een aandelen portefeuille van 15k, het gaat voor mij dus onmogelijk worden om binnen een normaal tijdsbestek vermogen op te bouwen. Op deze manier kunnen kleine beleggers nooit gaan compounden inderdaad.
Hey thijs bedankt voor je video ik vind het eigenlijk wel zorgwekkend hoe ze het allemaal onderdrukken tegenwoordig het voelt een beetje alsof je vrijheid en kijk op een beter leven een soort van ontnomen wordt
Belastingen zijn vrije uitloop slavernij en ze verwijderen langzaam het vrije
ik voel dit net zo
“ Let op: alle tarieven, percentages en bedragen staan nog niet vast. Ter illustratie is gerekend met
een heffingvrij inkomen van € 1.000, een verliesdrempel van € 500, een belastingtarief van 36%.”
Laten we hopen dat het een stuk minder dan 36% wordt en een stuk meer dan €1000.
In veel andere E.U. landen zit het rond de 15%
36%? Schattig. Het zal eerder 40% worden
Investeerders zijn nodig voor veel verschillende projecten denk dan ook dat project ontwikkelaars moeilijker aan geld zullen komen.
Dus dadelijk kan je geen vastgoed verkopen en er iets gelijkwaardigs voor terug kopen?
En vervolgens staan ze zeker gek te kijken dat mensen niks verkopen?
Ze willen echt de vermogende mensen weg hebben uit Nederland...
Iedereen, en eerlijk gezegd, ik wil graag weg!
Waar is het beter dan
@@williamklap9619 Dat is heel persoonlijk. In mijn ogen is het een combinatie van dingen zoals belastingen , klimaat , de infrastructuur in de brede zin van het woord in het land ( internet , transport , zorg etc.. ). In het kort : de kwaliteit van het leven waar jij genoegen mee neemt en acceptabel vindt. Ik woon zelf 6 maanden in het jaar in Dubai zodat ik daar mijn internationale belasting status heb. In de zomermaanden is het te warm en ben ik in de positie om overal ter wereld te zijn en rond te reizen omdat mijn werk online is. Ik hoop over een paar jaar in Monaco te kunnen gaan wonen. Ook daar moet je minimaal 6 maanden in het jaar zijn om daar de internationale belastingstatus te hebben. Zoals je merkt er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken en ben je niet verplicht om vast te zitten aan 1 plek. MAAR dit is natuurlijk erg persoonlijk en ligt aan maar net aan wat je wil en wat mogelijk is en wat voor levensstijl je wilt en hebt.....
Een ander simpel voorbeeld, maar wederom persoonlijk. Als ik van mijn pensioen zou kunnen genieten in Zuid-Spanje of Zuid-Portugal of op Kreta, dan zou ik daar voor kiezen alleen al omdat het klimaat daar een stuk beter is in mijn ogen terwijl de rest van de maatschappelijke infrastructuur acceptabel is voor mij of gelijkwaardig met Nederland...Mensen in Nederland hebben een beetje dezelfde AIR over zich als Amerikanen en denken dat alles in eigen land vele malen beter is dan in veel andere landen of dat het in andere landen niet gelijkwaardig is of beter. Ik kan je nog genoeg voorbeelden geven maar de comment is al te lang haha. Nogmaals vele plekken kunnen beter zijn voor mensen, maar dit is heel persoonlijk.
@@jacktihs2963 Ik ben al weg!
Nee hoor eerst alle ondernemers afbreken en nu de bevolking. Failliet
Ben in 2012 afgevoerd door de belastingdienst . Dat stond in de laatste brief van de boys. Nooit meer blauwe brieven , dat slaapt stukken beter😊😊
Ben erg onder de indruk van jou uitleg helemaal top.
Voor mij is de hamvraag of het een eerlijke belastingheffing is. Als je er veel aan over houdt, prima om te betalen. Zoals het nu werkt betaal ik veel te veel belasting over mijn vermogen en is het gewoon niet proportioneel meer.
we schieten in NL ons zelf in de voet door steeds meer voor een koophuis te gaan betalen gaan alle Woz waardes ook mee omhoog . Dus uiteindelijk gaan we straks meer belasting betalen ivm hogere woningwaarde😂. Hypotheekrentes omlaag , creëer een tekort aan woningen en we lopen met zijn allen in onszelf gecreëerde fuik
😢😢😢de domme Nederlander ze laten zich al jaren als domme schapen naar die eu slachtbank leiden!
80% in Nederland denkt hier helemaal niet over na. Elke vorm van kritisch denkvermogen ontbreekt bij de meeste mensen.
Alsof het inderdaad vooraf bedacht is 🙂
Ik betaal niks meer, criminelen blijven criminelen ook al is het de overheid.
@cr-pb5vj; betaal niks meer? Dan komt er een autotje voorrijden met feestverlichting op dak en sluiten ze je op in een hok
De overheid is gewoon een groep geesteszieke mensen die denkt dat ze een soort Goddelijk mandaat hebben om hun medemens te beroven en te commanderen.
Belastingen zijn vrije uitloop slavernij
Dan komen ze halen
3. vragen van mijn kant wellicht heeft iemand hier ideeen over?
1.Momenteel is er nog een heffingsvrij vermogen, wordt dit dan in het nieuwe stelsel geheel buiten beschouwing gelaten? (aangezien niet zichtbaar in de rekenvoorbeelden)
2. Waar vallen obligatieleningen met dit nieuwe stelsel onder, momenteel wordt de rente hiervan niet belast, alleen de bezitting wordt meegerekend als vermogen. Hoe is dit in het nieuwe stelsel? rente ontvangen = rendement?
3. Is er iets bekend over groensparen/beleggen en de vrijstelling hiervan in het nieuwe stelsel?
Op zich is dit systeem wel een vooruitgang, vooral dat je in een slecht jaar niet alsnog 2% van je vermogen mag betalen.
Het wordt steeds gekker!
Belasting is diefstal!
Het is onze morele plicht om belasting te ontwijken.
Degenen die belasting ontduiken hebben mijn steun en doen het morele juiste in mijn ogen.
Maar aangezien ik geen held ben laat ik mij onvrijwillig beroven.
Ik wil dit nog sterker uitdrukken. Het wordt gelegaliseerde diefstal. NL is ontstaan doordat De Spaanse koning de 10de penning wilde/ging heffen (10%). Waarom komen we nu niet in opstand tegen deze dievenoverheid. Ben het ook niet eens met hun besteding van de belastinggelden
Gewoon wat edelmetaal op zolder leggen en niet opgeven. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn
@@henryjubeda7617 nou mooi. Je kunt er naar kijken en het poetsen maar je hebt er verder niks aan. Geen inkomen.
Wat ik zoek zijn investeringen waarvan ik de vrucht kan eten, maar de boom in tact blijft. Bij vastgoed kan je de huur gebruiken als inkomen en het pand houdt zijn waarde min of meer.
Bij edelmetalen heb je dat niet. Het ligt gewoon in de kast. Het is goed tegen inflatie en je kan het makkelijk overdragen bij overlijden, maar dat is het wel zo een beetje.
Belasting is diefstal? Hoe denk je in godsnaam dat dit land opgebouwd is? Van aalmoezen en collectebussen? Nee, met belasting koop je beschaving. Ja, er zal vast hier en daar wat verspild worden, maar minimaal 95% van onze belasting wordt prima besteed aan voorzieningen waar jullie ook gebruik van maken. Stelletje profiteurs. Als je geen belasting wilt betalen verhuis je maar naar een land als Somalië waar geen belasting wordt geïnd.
Belasting ontwijken en belasting ontduiken zijn twee verschillende dingen. Het ene is legaal en het andere is strafbaar.
Persoonlijk zou ik BV interessanter vinden bij aandelen, zelfs met een belastingdruk van effectief 38%.
De reden is het moment van belasting afdragen. Als je winst op verkoop van een aandeel maakt, betaal je op dat moment de vpb. Dit tarief is lager dan het box 3 tarief dus als je het bedrag dat overblijft weer herinvesteert, maak je ook rendement op het verschil tussen het box 3 tarief en het vpb tarief. Daarnaast word je in box 3 jaarlijks op de nog steeds theoretische winst (!!) belast en in de BV pas bij verkoop van je aandeel, dit remt ook je opstapelende rendement.
Op termijn kan dit dus flink opstapelen. Uiteindelijk ga je natuurlijk wel AB afdragen, maar dit is over een hoger bedrag waardoor je er in absolute zin beter vanaf komt.
Wanneer je jaarlijks, of maandelijks, een inkomen uit vastgoed of rente ontvangt is het om het even, behalve als je van plan bent panden te kopen en verkopen.
Dit is inderdaad een belangrijk punt. BV wordt redelijk interessant hiermee tenzij je bijv een hoge aflossingsvrije hypotheek hebt met hoge rente ;) hypotheekrenteaftrek is weer helemaal terug 🎉
Hi Thijs, Does youtube offer a way for you to auto generate english subtitle when you publish ?
I can only see it in dutch and my basic A1 / A2 is not good enough to keep up.
Gaat nog erger worden dit is allemaal het begin!
Wederom een top video Thijs! Dankjewel :D
Gelukkig ga ik al emigreren! succes allemaal!
Waar ga je heen? Waarom juist dat land?
😅
Voorbeeld 3.2, daar zijn de aandelen toch niet van verkocht, dan is het nog steeds fictief? Moet je dan de aandelen verkopen om belasting te betalen?
voorbeeld 4 heeft 50.000 spaargeld?
@@ToVe-rf3pithanks..ik bedoelde 3 het tweede voorbeeld van Maria
Nu maar hopen dat een nieuwe regering hier een streep door zet. Als dat niet het geval is weten we meteen wat we aan de PVV hebben.
Naar het buitenland: enkele reis. Of een kalasjnikov kopen. Kan je die aftrekken ?
Asset inflatie met 36% belasten.
Echt absurd.
De overheid wil de vermogensopbouw ontmoedigen
vind dat met de stijging van aandelen wel bizar. heb je een goed jaar betaal je zo 36% over stijging, jaar erna stort de markt in en betaal je 0. alleen krijg je niet terug wat je het jaar ervoor betaald hebt
Bedankt voor de videos Thijs!
Deze waanzin zou me over 2021 95k gekost hebben. Ben echt zoekende als crypto houder. Heb de crypto niet eens uitgekeerd naar euro's. Kan alleen maar hopen dat het uitgesteld gaat worden of überhaupt niet door gaat.
Dank voor informatie. Bij vergelijking BV en Prive vergeet je één belangrijk ding. Wanneer je binnen de BV je vastgoed hebt, dan kan je de dividend belasting uitstellen door bijvoorbeeld met de vrije kasstromen nieuwe panden te kopen. Compounding effect is daardoor veel hoger, aangezien je jaarlijks niet 36% maar 19% afdraagt. Schulden zijn overigens ook goedkoper (i.e. lagere rente) te verkrijgen via een BV.
Ik had daarnaast nog een vraag voor je. Wat denk je over vastgoed in Belgie? Naar mijn weten is Belgie nog erg fiscaal vriendelijk met de belasting op fictief vastgoed inkomen. Al helemaal wanneer je een resident bent.
Stel je koopt vastgoed aan (box 3 bezit). En dit is betaald vanuit het opnemen van overwaarde (box 1). Dan gaat het tegen elkaar wegstrepen niet op? Of zijn hier nog opties?
Thijs dankjewel voor de goede video met duidelijke uitleg. Ik als jong volwassene die opnieuw thuis is gaan wonen om te sparen en begonnen met beleggen val sinds kort onder het kopje ‘box3’.
Ik heb hier dus nog niet zoveel verstand van dus als ik naar de bekende weg vraag, please be easy om me :)
Zoals ik er nu naar kijk was het ideaal om vermogen op te bouwen tot €114k (met fiscaal partner) en het daarna in een BV te stoppen omdat je (volgens mij) niet je negatief vermogen eindeloos kan strekken.
Vraagje 2; wanneer ik dividend ontvang wordt daar ook dividendbelasting op geheven. Zijn dit ook kosten die ik maak op mijn rendement? Zo ja; wordt deze belasting dan weer opgeheven als het nieuwe stelsel in gaat?
Zoals ik al zei; ik ben nog echt een beginner als het gaat om financiën en ben nog onderzoek aan het doen. Mocht je toevallig video’s hebben waarvan je denkt dat het mij zou helpen, ik sta open voor suggesties! :)
Dit wordt echt nog gewijzigd. Dit is een absurde cashgrab. 36% vragen over een rendement van een risiocovolle belegging. Zo lust ik er nog wel een paar. Heel speculerend Nederland verhuist zijn inkomsten op deze manier.
stel je hebt verlies gelden, krijg je dan een teruggaaf?
@gerardhenzen7731 Dat wordt verrekend in het jaar erna, zie voorbeeld (Thijs had het besproken). Desalniettemin idd absurde %, ik mag toch hopen dat die nog sterk afgezwakt gaan worden.
Goed moment om te verhuizen naar het buitenland
WT is er netto aan een salaris?? Je moet vervolgens nog inkomsten bel. betalen, gemeente bel. Benzine, gas, elektra, overal zit weer giga belasting op. Boodschappen 21%. Ga zo maar door. Waar houdt het graaien op?
Er zijn trustfondsen op ons gemaakt, ook daar maken ze gebruik van. Ik ga er verder niet op in, maar het mag duidelijk zijn dat wij hier alles betalen en aan dingen waar ik niet aan mee wil betalen.
Thijs, dank je wel weer voor de toelichting.
Je gaat al vrij snel fout met bezittingen rechtstreeks te salderen met schulden. Zo werkt het nu niet. Je hebt 3 categoriën: banktegoeden, overige bezittingen en schulden. Deze hebben allen een fictief rendement tegen verschillende percentages.
Wat als je aandelen op pijldatum een hoge waarde heeft en op het moment dat je moet betalen een lage waarde? Dan kan je hele beleggingsportefeuille in een keer verdampen.
Jup
Is er nog een ander land met een hoger belastingdruk?
Tijd voor fysiek goud?
Maar kan kan ik dan beter mn crypto centen gebruiken om dan nu mn hypotheek omlaat te brengen ? straks bij elke boeking naar priv naar inkomst mag ik flink inleggen wanneer ik opneem naar euri
Veruit het meeste vermogen zit in onroerend goed. Aangezien dit stuk vermogen 1. zo groot is, 2. de belasting lastig te ontwijken is en 3. relatief weinig negatieve effecten op de reëele economie heeft….is het voor de overheid uitermate aantrekkelijk om dit stuk vermogen te belasten. En dat zal ook gebeuren. EN ze kunnen elk jaar bepalen hoe aan deze knop te draaien. Ik voorspel dat dit type belasting in box 3 alleen maar zal stijgen de komende 20 jaar.
Hoe wordt er naar onroerend goed in het buitenland gekeken? Bijvoorbeeld huurinkomsten van buitenland en/of verkoopwinst
Dan betaal je volgens mij de belasting in het land waar je het vastgoed bezit.
Heb huis in Spanje gekocht. Ook daar belasting bij aankoop en nogmaals bij winst bij verkoop. En elk jaar een beetje als hier. Geen spijt hoor.
Nu rijst bij mij de vraag: we betalen nu 15% dividendbelasting, gaan we in het nieuwe stelsel ook nog eens 36% belasting betalen over de rest van het dividend?
Daarnaast is het belasten van ongerealiseerde vermogensgroei in aandelen schandalig. Net zo goed als in vastgoed zouden mensen dan alsnog aandelen moeten verkopen om de belasting te kunnen betalen. Hoe kan iemand dan nog fatsoenlijk een beetje vermogen opbouwen voor zijn pensioen? Ik verwacht van de pensioenfondsen namelijk niet veel meer....
Dank voor je video! heb je ook een video van het huidige stelsel?
Het oogt juist beter want nu moeten mensen ook belasting betalen, zelfs als ze geen rendement hebben (fictief rendement). Dat je meer belasting moet betalen over rendementen is op zich niet gek, maar dan zou het wel eerlijker worden als ze arbeid verlagen.
@Thijs. Jammer dat je niet de absolute bedragen noemt bij oude EN nieuwe stelsel in de voorbeelden. Dan kan je beter vergelijken.
Het grootste probleem is een aandelenbubbel waardoor je afrekent op torenhoge koersen en de betaalde belasting niet mag verrekenen met de verliezen bij het klappen van een bubbel. Als de koersen van 100 naar 1000 gaan je tikt 300 af en vervolgens het restant terug naar 70 heb je nul koerswinst gemaakt maar heb je wel 30% van je vermogen afgedragen. Beetje extreem voorbeeld. Lijkt op alleen verrekenen van verliezen uit het verleden (carry forward) en niet op nieuw mogen berekenen van belastingen over voorgaande jaren(Carry backward). Verder natuurlijk wel redelijk dat vermogensgroei niet langer met 1.2% wordt belast. De drempel zou een percentage moeten zijn van het vermogen gekoppeld aan inflatie in plaats van een vast bedrag.
Het probleem van ‘carry forward’ is dat je dan wel geen belasting hoeft te betalen, het door jou teveel betaalde deel ook niet kan renderen. Ik zie een volgende rechtzaak al aankomen, want belasting heffen over niet gerealiseerde winst is mijns inziens niet wettig.
@@andrehoefs ik denk dat de mogelijkheid om in plaats van dividend, share buy backs te doen, het argument van niet gerealiseerde winst enigszins onder druk zet. Het is te makkelijk te omzeilen. En zelfs retained earnings die door het bedrijf worden geïnvesteerd in plaats van dividend of share buy backs zouden een manier zijn om dan niets af te hoeven dragen. Zelfs als je beleggingen niet verkoopt zijn er mogelijkheden om te profiteren van de groei van de waarde omdat het als marge verplichting kunt aanhouden of als onderpand voor een lening. De maker van deze video en de vele commentaren hier lijken de indruk te wekken dat ze alle verantwoordelijkheid voor het functioneren van de economie uit de weg willen gaan. Maar een economie zonder nivellering en zonder overheidsdiensten verliest uiteindelijk aan kracht.
Ik ben tegen dit soort trucjes. Je laat je sturen door de overheid. Gewoon weigeren belasting over je huis te betalen. Ze kunnen wijzigen wat ze willen in de wet. Ik heb mijn huis gekocht onder een andere wet.
Welke wet is dat? Stuur jij de belastingdienst bericht terug dat jij niks gaat betalen? En dat accepteren ze? Ik zou hier graag meer van weten.. ik heb overwaarde maar als ik verkoop dit jaar geen zin om mega in te leveren aan deze 'dienst'
Wel een beetje ingewikkeld....ben benieuwd hoeveel ik over mijn crypto bezittingen en winst moet betalen en of er verschil is tussen crypto beleggen en traden..?
Niet opgeven laat ze dood vallen
Zeker. Als je trade, moet je dus elke transactie gaan bijhouden. Niet te doen dus.
Ik zit pas rond een ton eigen vermogen en dacht telkens het rendement van box3 naar box 1 te halen. Investeren in het huis of naar een groter huis te gaan.
Thx. Komt de eigen woning (hoofdverblijf) ook in box3 vanaf 2027? Dat is mij niet geheel duidelijk.
Lees ik het goed dat over dividend in dit systeem twee keer belasting geint wordt (de normale dividend belasting maar ook vermogensaanwas belasting)?
Gewoon je netjes onder die 114000 met je patner houden alles wat je meer opbouwt oldtimers of kunst investeren
Die grens van 114.000 komt dus te vervallen in het nieuwe systeem, het gaat nu echt om het rendement en als je meer dan 1.000 euro (voor nu) rendement maakt, ga je daar boven 36% betalen.
@@daveytavenier3682 Mag je dan wel je GEHELE hypotheek(aflossingsvrij) aftrekken?
@@rhuisjes02 er wordt niks meer afgetrokken. Al onze centen gaan richting oorlogshulp en opvang van vluchtelingen
Vallen huurinkomsten uit het buitenland hier ook onder? Of hoe worden die belast.
Leuke vlogzonder belasting bedrog, ik ga mijn huis verkopen moet ik dan belasting betalen over mijn overwaarde?, als ik boven de 120.000 uit kom?
Wordt de werkelijke inflatie daar nog vanaf gehaald?
Spaartegoed is momenteel 1% rente. Ik denk dat toen men met dit voorstel kwam was het 0.5%. Het is realistisch (helaas).
Bedankt voor deze video Thijs. Ik denk dat ik maar een Grieks paspoort ga kopen 😅 (Tom Hanks heeft het ook gedaan)
1 is wel heel laag genoeg plekken waar je meer kan krijgen
Hoe zit het met de verbeteringen en onderhoud wat je aan je huis doet waardoor er meerwaarde wordt gecreëerd, bv koop een huis voor 500k en in de loop van de jaren verspijker ik daar 100k aan dan moet dat toch ook afgetrokken kunnen worden. Te simpel om te zeggen als ik het voor 700k verkoop dat 200k winst is lijkt mij
mensen moeten klein gehouden worden en aan de ketting liggen..intensieve mensenhouderij, zeker straks in die 15 minute cities..
Duidelijke video.
Ik denk dat dit stelsel specifiek voor mij is gemaakt sinds mijn beleggingen van 20.000 naar 140.000+ gingen.
Het stukje 'liquide beleggingen' is vrij dubieus, verwacht wel dat dit gerealiseerd wordt. Andere de kant snap ik deze invoering wel, want dit is makkelijker door te voeren. Maand decemer wordt een verkoopmaand, januari een aankoopmaand 😂
lol, alsof de verkoop uitmaakt? het enige wat krijgt is een januari met 36% minder aandelen. daartegen kan je niet eens beleggen.
Verkopen in December en weer terugkopen in Januari wordt naar mijn weten gezien als belastingontduiking. Ook bij het huidige stelsel zou dit anders veel belasting schelen, maar het mag niet.
@@spinnie0 gaan ze kijken jaar peildatum 1 januari? Of wat je had over het hele jaar?
Volgens mij doen veel bedrijven en rijke individuen exact volgens de letter van de wet onder het mom van belastingvermindering. Ontduiking is niet volgens de letter van de wet en vermogen ergens houden en niet opgeven.
@@harmhoeks5996 ja peildatum 1 januari. Als je verkoopt in December en weer koopt in Januari moet je kunnen aantonen dat dat niet om belastingtechnische redenen was. Anders kan je een boete krijgen of zelfs worden vervolgd. Er moet minstens 3 maanden zitten tussen de verkoop en de koop om de dans te ontspringen.
Dit gaat to veel te ver, hoeveel belasting moeten wij gaan betalen! Als je alles al optelt betalen we al 70% of meer. Dat ook nog eens belasten over geld waar je al belasting over hebt betaald. Dit jaagt alleen maar meer mensen weg.
deze bedragen staan nogg niet vast heh, dit is een rekenvoorbeeld. Hier heb je meer informatie over landen om ons heen: zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-783313.pdf
En als je alles in een OFF-SHORE company zet ? Of in een Trust ?
En als je geen inkomsten neem eruit maar schulden - dus je leen uit je off-shore
Dus die €57000 heffingsvrij vermogen gaat gewoon weg 😮
Nee toch ? Dus iedereen betaalt over gemaakte winst?
@@geertkiefte yes
zo te zien wel, maar vermogen wordt dan ook niet belast, maar het rendement; waardevermeerdering in de vorm van Rente/Dividend/huurinkomsten of aandelen- of WOZ-waardestijging
Kortom investeren voor een rendement van minder dan 10% is totaal niet meer rendabel. Dit gaat Nederland wel merken lijkt mij.
Voordeel bij een bv is dat je btw terug krijgt van kosten? Of zeg ik nu iets stoms? Of Is dat zonder bv ook?
Nederland is tientallen jaren een geweldige plek geweest voor mega bedrijven om belastingen te ontwijken maar de druk mag voor burgers en middenstand wel opgevoerd worden..
In spanje betaal je winstbelasting over de winst van je woning na aftrek alle kosten zoals verbouwingen, notaris en advocaat kosten etc etc. Volgens mij 19% tot een bepaalde leeftijd en dat is volgens mij 62 jaar. Daarna bij verkoop EIGEN woning geen winstbelasting meer.
En in andalusia ? 😅
Maak dat je weg komt en kijk eerst hoeveel belasting je dan zou betalen.
Maar ook die landen worden gedwongen
meer belasting te heffen.
Zie die kosten maar aan te tonen. Erg veel ouderen in de problemen al verkopen ze hun huis is het nog te weinig om de belastingen te betalen.
Die gemeenten zijn zo corrupt.
@@jajaed5946 juist daar