BÖBREK BİYOPSİSİ RENAL BIOPSY

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Böbrek Biyopsisi Neden Yapılır?
    İki temel neden ile yapılır. Sıklıkla böbrek parankim hastalığından şüphelendiğinde ya da daha nadir olarak böbrekte yer işgal eden bir patoloji olduğunda ve bu kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğu ayırt edilemediği durumlarda yapılır. Parankim hastalığı denilen durum böbrek dokusunda hastalık bulunduğunu destekleyen kan ya da idrar tahlillerinde bozulmanın olmasıdır. Örneğin idrar protein bulunması diğer adıyla protein kaçağı ya da kan keratin değerinin yükselmesi gibi.
    Böbrek Biyopsisi Nasıl Yapılır?
    İşlem önce kan sulandırıcı ilaçlar eğer kullanılıyor ise 5 gün ara verilir. PT, PTT ve hemogram kan testlerine bakılır. Hastadan işlem günü en az 6 saatlik açlık ve susuzluk istenir. İşlem ultrasonografi eşliğinde, genel anestezi gerektirmeden, lokal anestezi ve sedoanaljezi ile, yüzü koyun yatarak, steril koşullara uyularak yapılır. İşlemde en az iki doku örneğinin alınması gerekir.
    İşlemden sonra hastanın en az 6 saat yakın takibi gerekir. En önemli komplikasyon kanama olması nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Kanama böbrek çevresine olabileceği gibi idrarda da kan görülmesi şeklinde olabilir. Kanamanın ciddiyetine bağlı bulgular sınırlı olabileceği gibi hastanın tansiyonunda düşme ve nabız sayısında artış şeklinde ciddi bulgular görülebilir. Kendini sınırlayan kanamalarda takip yeterli olabileceği gibi hemoglobin de düşme devam etmesi durumunda anjiyografi yapılmalı ve gereğinde embolizasyon uygulanmalıdır.

Комментарии • 63