Felicitari pentru ceea ce faci! Si eu tot ce stiu am invatat de pe youtube. Am terminat si eu liceu economic iar ca si faculta am terminat informatica. Nimeni din familie sau apropiati n-a avut atelier sau tragere spre asa ceva. Efectiv vizionand clipuri pe youtube, am ajuns sa visez cu ochii deschisi la ce as putea sa fac daca as avea strung. Primul strung mi l-am luat in 2014 si atunci am lucrat prima data pe un strung. Atunci criteriul de selectie a fost sa incapa in pivnita unde-mi facusem atelier. Am petrecut multe sute de ore mesterind si modificandu-l, pana la urma l-am convertit la cnc, si de acolo am intrat pe taramul automatizarilor. Dintr-o cearta zdravana cu tata care parca ii era ciuda ca eu aveam o chestie care ma facea fericit, am luat decizia de a-mi lua un garaj in cluj, asa ca mi-am mutat atelierul la cluj. Si aici a fost un nou inceput! Sunt recunoscator ca IT-ul mi-a asigurat suportul financiar necesar incat sa investesc vreo 40k euro in ultimii 7 ani in atelierul meu. Nu am un business plan pe chestia asta, insa imi e clar ca o sa fac asta pentru tot restul vietii mele, si sculele o sa se vanda dupa ce mor eu, daca n-o sa fie altcineva interesat de ele. Mi-as dori sa fie mai multi ca tine in Romania, poate se mai lipeste de cineva chestia asta si-si mai descopera cineva o chemare in directia asta.
Salut! Bravo! Si eu am un atelier care deocamdata inghite bani, din cand in cand mai iau cate o piesa sau dispozitiv. Cine intra in el ma crede nebun ca bag atatia bani degeaba in el.....dar e pentru linistea sufletului... Poate in viitor va si produce.. Succes in continuare!!
Salut Emil! Felicitări in primul rând tatălui tău cât şi ție !!! Foarte interesantă povestea ta , mă bucur mult că te-ai gândit să faci o introducere de genul ăsta , să ştii că urmăresc cu atenție clipurile tale şi cu mare drag . Mult Succes !!! 👍👍👍👍👍
Felicitări pentru atelier cat și pentru prezentările expuse. Știu din proprie experienta ce înseamnă un atelier cât mai dotat și câți bani și efort sa depus pana s-a ajuns la asemenea performante. Multă sănătate și cât mai multe realizări.
Având in vedere ca si alții si-au mai spus povestea, începând cu tine Emil, vreau sa îmi spun si eu partea, care se aseamănă puțin cu a ta, si anume. Eu nu is prea bătrân(19 ani) si tatăl meu nu e de meserie prelucrător prin așchiere, ba din contra el se ocupa cu dulgherie, dar are baze bune in chestiile astea mecanice si m-a învățat multe chestii. Eu am început sa fiu interesat de prelucrările acestea prin așchiere, tot printr-un proiect pe care il făceam cu tata(un cart cu pedale de bicicleta), si na, trebuiau axe si piese făcute la strung si freza, si atunci am ajuns in primul atelier, unu in care am stat multe veri si am învățat de la un lăcătuș de mașini unelte, omul era foarte deschis la idei si sugestii noi majoritatea timpului, nu era de accord cu CNC-urile si asa am fost si eu mult timp, dar care a ajuns strungar după Revoluție. Primul strung pe care am învățat sa lucrez era un TOS SV 18RA, încă caut unu sa il achiziționez, si pe la 7 ani am început sa învăț una alta. Pe la vreo 12 ani am primit cadou un strung pioneer si 5 ani numai cu ala m-am jucat pe acasă, evident mergeam si îmi făceam piese si pe TOS si pe un SN400 pe care il avea strungarul acela si mai avea un FUS22, bătut de soarta, dar atunci am învățat ca o scula proasta te învața mai bine decât una noua. Prin 2018 am ajuns la un SN320, ceea ce deja a fost o îmbunătățire considerabila si de 1 an mi-am achiziționat un FUS32 si o mașina de ascuțit scule UAS-200. Si eu, ca si multi alții, bag majoritatea baniilor in atelier, si nu regret nimic. Iți multumesc pentru faptul ca faci video-uri pe acest subiect, ceva ce nu prea găsești la noi in Romania, si ma întristează. Succes in continuare si spor la cat mai mult span si piese cat mai reușite!
Mulțumesc la fel . In atelierele mari cred ca sunt reticienti cu filmarea + ca sunt piese care nu se pot filma și poate patronului nu ii convine tu sa filmezi in loc sa lucrezi. Și eu pierd relativ mult timp cu filmările .
Frumoasa povestea ! Genul de oamenii pe care i-ai intalnit i-am avut colegi si este greu sa faci ceva mai bine sau altfel intr-o sectie unde ei sunt majoritatea pentru ca primesti o gramada de critici si iti pot face viata destul de grea. Cu ceasul comparator am patit aceasi lucru , daca il foloseam pe strung sau freza eram din nou criticat cu celebrul " da unde ai vazut tu asta ? ca nu asa se face" si asa isi mai faceu o parere negativa in plus iar daca le spui ca te-ai inspirat de pe internet sa faci un lucru mai bine sau sa repari un utilaj este cel mai rau lucru pe care il poti face , spune mai bine orice dar nu de pe internet.
Cunosc perfect tot ce ai spus și tu. Pana la urma facem cum consideram noi ca este cel mai bine . Și asta zic eu ca se vede și in rezultate . Firmele cărora le fac piese , au văzut acest lucru și au încetat colaborarea cu altii exact din acest motiv . Calitatea lucrării .
Salut ! mi-ai facut duminica mai frumoasa cu acest video. Fix la fel s-a intamplat si la mine. Prin 2013 am avut nevoie sa rectific niste placute dreptunghiulare taiate cu flacara oxi(erau un fel de flanse cu 4 gauri pe care le folosesc pentru prinderea automatizariilor de porti pe stalpul de beton), practic trebuia sa fie estetice si cumva in vinclu, sa le dau la freza imi cereau cam mult, asa ca am cautat pe internet o posibilitate de a le rectifica mai rapid si mai ieftin. RUclips m-a condus catre un canal unde era prezentat un slefuitor (belt-grinder). Mi-am dat seama ca este exact ce am nevoie.la cateva zile youtube mi-a sugerat un video in care era prezentat modul in care il poti fabrica singur(DIY). Am incercat pe la diverse ateliere locale sa il fac insa, reticienta totala (costa mult, ce e prostia asta etc..) Ideea ma rodea mult, cum sa il fac eu?.Intre timp, am dat peste canalul lui Emil; vazand ce atelier are, mi-am dat seama ca asta imi doresc maxim si am inceput prin a inchiria o hala, am inceput sa investesc cam 80% din ce produceam, (ba chiar l-am si sunat pentru sfaturi de dotari). Dupa ce am ajuns sa am freza, strung...tot:))(chiar si platou) dotari similare cu ale lui Emil, am inceput sa produc belt-grindere:)) (absolut totul am invatat de pe youtube) Mentionez faptul ca nu traiesc din acest bussiness, insa a ajuns pasiunea vietii, cum am putin timp liber ma duc la hala si mai incep cate un proiect pe care il vad pe youtube. P.S rog nu radeti de mine este doar pasiune,Emil a avut un mare aport pentru pasiunea mea in acest domeniu .
Felicitari domnule Emil! Va urmacesc cu drag, eu sunt de varsta tatalui dvs, asa este, cei care lucrau prin fabrici, in mod special cei de la intretinere fusharae faceau Cutite, cu cutitele facute in fabrici atunci am fi putut inarma o oaste sa-i bata pe turci Sa nu va mire ca acele uzine au faiesat Erau si cativa meneriasi, cam 5 dintr--o suta Ma mira repulsia tatalui dvs pentru pratou pentu ca la masinile de rectificat erau dndispensabile platourile Am doua Sp 400, adevarate bijuturii pentru piese mici doar ca sunt intretinute Pe unul chiar vreau sa-l pun pe rulment Succes in continuare-
Problema cu unele persoane este ca nu dorește sa vadă sau sa încerce altceva de cât știe el , practic se autolimiteaza . Cred ca am menționat si in video , eu in consider un om destul de tehnic si meseriaș , nici nu vreau sa știu cum erau cei slabi . Cred ca este vorba si de conflictul între generații si unii in varsta pur si simplu nu vor sa învețe de la tineri .
Salut, foarte tare clipul. Cat despre Abom79 se pare ca este o sursa de inspiratie, si eu il urmaresc. In meseria asta, daca imi permiti, eu fiind aschietor ca si calificare, limita este imaginatia fiecaruia.
Salut, frumos ca avem si noi asa ceva, urmaresc Abom79 de mai mult de un an, deja e prea comercial canalul, nu mai face mai nimic doar prezita echipamente..
Frumoasa poveste . Mult succes în continuare si mult spor ! ... imi este cunoscut mare parte din ce ai zis si eu am fost susținut enorm si inca sunt de tataul meu ,pe partea tehnica chiar daca este nu este strungarie ... conteaza mult sa ai un ajutor chiar daca de multe ori nu este de acord cu avansul tehnologic... inca odata mult succes si ești unul dintre canalale favorite din aceasta platforma 🙏
Bună, Emil ! Sunt pe filmulețul tău și îndraznesc un pic dar nu să mă laud, sincer să ne bucurăm impreună de ceea ce știm și putem să facem. Am și eu un atelier mecanic proprietate, o parte din el este ocupat cu echipamente și surse de sudare chiar și de ultimă oră și cealaltă parte este ocupată de două strunguri , unul fiind SN 320 , celălalt SNA 400 cu degajare în sanie, două mașini de găurit cu coloană, respectiv Morse 4 și Morse 5, patru polizoare de banc , mașină de debitare cu disc de 400 mm. și altele. Ce vreau să subliniez, eu am sudura la bază ca și studii , și simțeam că atelierul meu nu este complet. Am adus strungari și de la care am invățat câte ceva bine , dar mi-am luat cărți , respectiv : INDRUMĂTOR PENTRU RIDICAREA CALIFICĂRII STRUNGARILOR VOLUMUL 1 și Volumul 2 . Am citit , am ințeles și după aceea am văzut rodul. Mă bucur că văd un om care vorbește frumos despre el dar și despre tatăl său. Vă felicit!
De la toți ai ce învață . Chiar și de cei pe care am criticat și de la aceea ai ce sa înveți . Ii critic pentru ei au renunțat la ideea de a învață și înțeleagă ca exista multe lucruri pe care nu le cunoaștem , indiferent de cine suntem și ce am lucrat .
Salut Emil. Felicitări ție și la tatăl tău. Eu m-am întors din străinătate după 22 de ani. Am plecat în Italia la vârsta de 12 ani. Acum lucrez cu tatăl meu într-o încăpere de 30 mp.😅 Strung, freză tradiționale, abea avem loc sa ne mișcam. Vreau sa fac ceva mai mare( hala) 200mp, numai că sa dai drumul la lucrări ai de aștept o grămadă in ce privesc actele, autorizările etc, sincer nu mă așteptam să fie așa de greu. Obiectivul meu este să costruesc matrițe prin injecție de la proiectare,prelucrare și eventual producția de mase plastice.. Sper sa reușesc să iau și un CNC. drumul este lung😁😁.Locuiesc in Bacău.pe viitor poate putem sta de vorba. Te urmăresc mereu pe canalul tău de You tube. Sa ai baftă in continuare. Salut.
Gratulálok Emil. Ha jól sejtem önnek valami köze van a magyarokhoz is ugye? A hangsúly és a hanglejtés meg az észjárása alapján gyanítom ezt. Nagyon tetszenek a videói.
@@emilgabor88 akkor jól gondoltam. Gratulálok a videókhoz. Nekem is van két esztergám(sn 320 és egy koreai 450x 1500 ) és két marogepem (fus 200 amit vesogepnek használok és egy fus 22) és hobbi szinten őrölöm a vasat.
Multă sănătate și fericire ție ,familiei tale si mai ales tatălui care tea sprijinit în toată viața ta și iată-l că nare săracul nici o vină că așa se lucra pe timpul lui. Mult succes și Dumnezeu să-ți ajute să ai și clienți care să-ți aducă și niște bănuți. Și eu mi-am cumpărat un strung acum vreo 4 ani nou diametrul maxim al piesei de prelucrat de 320 ,și lungimea presei de max. 500 mm. O chinezărie asemanatoare cu a ta (sp 4oo) nu mai sint solide cum se făceau o dată pe vremea părinților noștri Nu a avut cine a mă învăța (tatăl meu nu era de meserie) pur și smplu mia plăcut să lucrez văzând pe un muncitor cum lucra și când pleca de la munca eu rămâneam peste program și îi ceream voie sau fără ai cere voie am început să lucrez pe el (SN 320), mințind-ul că am mai lucrat pe strung numai să îmi dea voie. Îmi făceam tot ce aveam nevoie (axuri diverse, mînere, duze la pompa de stropit via, balamale de porți, etc. ), se supăra a doua zi că trebuia să-și ascută cuțitele care i l-am stricat ,sau toceam. Asa am învățat să lucrez eu pe strung prima dată. Tatăl meu na avut posibilități mari ca al tău.
Multumesc la fel. Sunt și utilaje chinezești bune , doar ca putini le importa , fiind relativ scumpe. China face și lucru bun și prost , depinde de prețul pe care îl platesti .
@@emilgabor88 Așa este dar să dai o sutăpaisprezece milioane 114.000 pe un strung asemănător cu sp400 care să stea pe un dulap de tabla și să se bălăngane când lucrezi cu el un e o performanță și sp 400 macar avea un dulap solid de fontă care nu se balangane ca al meu. Mai bine îmi luam un sn 320 românesc solid la mana doua și cu scule și unelte materiale tot cu bani ăștea, sau chiar și mai eftin. Cu 70000 găsisem aproximativ pe OLX.la mina a doua.
@@mariumoldoveanu3221 nu m-am uitat la strunguri așa mici. Sunt cateva strunguri chinezești pentru care am cerut oferta de preț . Un strung 450x1500 este 22000euro + TVA . Cea ce pentru mine momentan este prea mult . Dar este clasa industrială .
@@emilgabor88 Poate dacă o să-ți ajute Dumnezeu să-ți cumperi sper să nu-ți amintești de cuvinteleele mele de mai sus, și să te uiți la strungul tău sn 400 și să regretați totuși nu pot a contesta îmbunătățirile vremurilor în care ne aflam pe care le sint aduse.îți urez baftă. Iar dacă aș fi în locul tău m-aș lua unul automat.Cu multă stima și mult respect Marius.
Noi TCM-istii am ajuns sa lucram treburi "mai putin destepte". O sa se aleaga praful de tara asta pana la urma, din pacate. Spor la treaba in continuare, sper sa nu inchizi atelierul
referitor la chesti mai putin destepte, mie cat imi place ce fac, in sensul ca fac in mare linii de productie sa mearga si de multe ori le reproiectez.
Si se fabricau in continuare strunguri la ARAD....🤣 Super interesanta povestea, chiar inginer TCM nu ma gândeam.Mai este un ucrainean, Didko Maxim , si el inginer economist.Mai "tehnic" ca Aboom.La Aboom, trei sfert sunt sculele....Mult noroc si putere de munca in continuare iti doresc.Si să ti se implineasca toate visele!!!!Sunt unul dintre pasionatii de meșterit(cu altă meserie de bază, chiar ciudată in acest context), care urmareste cu placere lucrarile si experientele tale.Si da, toti mai avem de învățat.Si in meseria de baza, si in pasiuni....👍
Ii greu cu fabricarea mașinilor convenționale , deoarece cererea este in continua scădere . Pana la urma de asta au dat faliment multe firme din România, pentru nu au știut sa se adapteze la cererea pieței și la avansările tehnologice care s-au făcut .
@@emilgabor88 din pacate asta este adevarul si in occident este la fel,in orasul unde traiesc afost omare firma care au construit strunguri conventionale,au de vreo 30 ani faliment.deceaba multi romani spun ,da am avut industrie daca lucri in pierdere,ce lipseste sunt firmele mici,daca ai o firma de familie lucri si 18sau 20 de ore pe zi si poate
Cel care întreabă este prost pentru 5 minute, dar cel care nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna. abom79 a oferit multe informatii in decursul anilor stiu ca de prin 2007 a inceput sa posteze si chiar imi place modul lui de a expune lucurile. ceea ce imi pare mie rau ca nu exista o comunitate in Ro asa mare.
@@razvandionise7253 și eu eram activ , dar la un moment dat trebuia sa resetez parola la fiecare logare , cumva nu ținea minte parola si am renunțat sa mai intru
Buna,sunt niște filmulețe pe YT,unde niste MEȘTERI din Pakistan fac lucruri incredibile,ținînd cont de condiții si care in două cazuri din trei folosesc 4 bacuri si comparator, spor la treabă
Am lucrat an ani 80 la iat timisoara ca electronist si acolo am anvatat multe lucruri legate de prelucrari metalice Acolo am facut multe ambielaje de motocicleta fiind pasionat moto Am folosit de fiecare data comparatorul si multi dintre strungari centau piesele cu comparatorul de asemenea lucrau ore antregi la cate un dispozitiv de prindere si centrare Ereau niste oameni care lucrau cu pasiune si de la care aveai ce sa anveti dar erea si oameni mai retrograzi ca peste tot
Da categoric erau și buni meseriașii . Dar raportat la câți oameni erau la fabricile mari unde erau mii de angajați , erau putini . Ca erau 10-20 oameni meseriașii și restul de umplutura .
Salut domnul Emil as vrea sa te cunosc si sa imi spui una alta despre meseria asta adica sa o cunosc mai bine si eu sunt pe un strung lucrez ca strungar si as vrea sa cunosc mai bine meseria asta
Am un prieten ...croitor ca formare profesionala si sa vezi ce prelucrator prin aschiere bun e ! Si da,am avea nevoie de ingineri TCM cu experienta practica care sa-i invete pe proiectantii de masini actuali ca: materialele cand le prelucrezi se deformeaza ,snururile de sudura nu se pot face la zecime de milimetru (asta cand le iau in calcul) si multe aspecte intalnite in practica -numai in practica .
Da, platou înseamnă universal cu patru bacuri independente. Dar asta e denumirea lui în toate cărțile sau toate cataloagele românești găsești această denumirea de platou .Am fost certat de niște moși când am spus universal cu patru bacuri independente. Rezultă că nici cum nu este bine
Salut Emil ,eu am început de la "zero",acum am un strung "zmm",un320 ,o mașină de găurit "G10",și un polizor .Toate cumpărate de mine ,cu puțin ajutor de la părinți și în plus scule luate din târg și plus o plansaiba de 250 ,pentru zmm.
Și toate astea pentru că, deși lucrez pe 3-4 mașini iau salariul minim pe economie, și cum cer o mărire de salariu să mi se spună "iar ajungem la salariul tău? ". Ai dori să-mi trimiți numărul tău de telefon, ca să vorbim pe Whatsapp? Mi-ar fi mai ușor așa. Mulțumesc anticipat.
Salut cu respect pentru treaba buna ce o faceti, am o intrebare sper sa nu fie cu suparare... INTREBAREA mea este daca faceti si piese la pe comanda dupa schita cu masuratorile aferente desigur din otel 4140 si 4340❗❓❗ Nu gasesc un mester destul de priceput... parca toata lumea munceste numai in domeniul IT sau cum sa ii pacaleasca pe alti conationali, nimeni nu mai cunoaste sa traga de cheie de 36/42 sau cum sa masoare cu ruleta . MULTA SANATATE SI SPOR❗❗❗
Dacă o mergeți la meșter și spuneți ca vreți din 4140 și 4340 nici unul care este peste 40 ani nu o să îți facă ca nu le știe … pentru ca denumită esta este în AISI . Iar în România se folosește de numită de DIN sau EN 42crmo4 . Iar AISI 4340 nu este un otel care se găsește în România , dar sunt destule care sunt foarte asemănătoare și se pot înlocuii … Bine-nțeles ca facem piese după schiță . Piesele se fac doar după schiță , ori veniți cu schița ori veniți cu piesa și după mai multe întrebări faci noi schița și o executăm .
Si ieu iam zis unui tip mai an varsta fost strungar ca bucata aia de metal este carbura de wolfram nu este vidia ca vidia era o fima care importa carbura mai ca mar fi luat la bataie
Termenul Widia vine din germana pentru plăcuțele din carburi metalice și însemna " wie diamanten" adică tare ca și diamantul... Termen folosit și adoptat din uzinele Krupp unde se strunjeau și frezau tunuri și piese pentru ele...
Felicitari pentru ceea ce faci!
Si eu tot ce stiu am invatat de pe youtube.
Am terminat si eu liceu economic iar ca si faculta am terminat informatica. Nimeni din familie sau apropiati n-a avut atelier sau tragere spre asa ceva. Efectiv vizionand clipuri pe youtube, am ajuns sa visez cu ochii deschisi la ce as putea sa fac daca as avea strung.
Primul strung mi l-am luat in 2014 si atunci am lucrat prima data pe un strung. Atunci criteriul de selectie a fost sa incapa in pivnita unde-mi facusem atelier.
Am petrecut multe sute de ore mesterind si modificandu-l, pana la urma l-am convertit la cnc, si de acolo am intrat pe taramul automatizarilor.
Dintr-o cearta zdravana cu tata care parca ii era ciuda ca eu aveam o chestie care ma facea fericit, am luat decizia de a-mi lua un garaj in cluj, asa ca mi-am mutat atelierul la cluj.
Si aici a fost un nou inceput!
Sunt recunoscator ca IT-ul mi-a asigurat suportul financiar necesar incat sa investesc vreo 40k euro in ultimii 7 ani in atelierul meu.
Nu am un business plan pe chestia asta, insa imi e clar ca o sa fac asta pentru tot restul vietii mele, si sculele o sa se vanda dupa ce mor eu, daca n-o sa fie altcineva interesat de ele.
Mi-as dori sa fie mai multi ca tine in Romania, poate se mai lipeste de cineva chestia asta si-si mai descopera cineva o chemare in directia asta.
Știu cum este . Banii se cheltuie ușor pe scule 😂
Bravo Emil , felicitări și mult succes pe mai departe ! HK
Interesanta poveste dai inainte sa fii sanatos 🤚👍👍
Salut! Bravo! Si eu am un atelier care deocamdata inghite bani, din cand in cand mai iau cate o piesa sau dispozitiv. Cine intra in el ma crede nebun ca bag atatia bani degeaba in el.....dar e pentru linistea sufletului... Poate in viitor va si produce.. Succes in continuare!!
Sigur va și produce , trebuie doar perseverenta
Asta-i nebunie bună. Măcar dacă ne-ar apuca pe toți asta! Continuă așa!
Salut Emil! Felicitări in primul rând tatălui tău cât şi ție !!! Foarte interesantă povestea ta , mă bucur mult că te-ai gândit să faci o introducere de genul ăsta , să ştii că urmăresc cu atenție clipurile tale şi cu mare drag . Mult Succes !!! 👍👍👍👍👍
Mulțumesc la fel
Felicitări pentru atelier cat și pentru prezentările expuse.
Știu din proprie experienta ce înseamnă un atelier cât mai dotat și câți bani și efort sa depus pana s-a ajuns la asemenea performante.
Multă sănătate și cât mai multe realizări.
Având in vedere ca si alții si-au mai spus povestea, începând cu tine Emil, vreau sa îmi spun si eu partea, care se aseamănă puțin cu a ta, si anume. Eu nu is prea bătrân(19 ani) si tatăl meu nu e de meserie prelucrător prin așchiere, ba din contra el se ocupa cu dulgherie, dar are baze bune in chestiile astea mecanice si m-a învățat multe chestii. Eu am început sa fiu interesat de prelucrările acestea prin așchiere, tot printr-un proiect pe care il făceam cu tata(un cart cu pedale de bicicleta), si na, trebuiau axe si piese făcute la strung si freza, si atunci am ajuns in primul atelier, unu in care am stat multe veri si am învățat de la un lăcătuș de mașini unelte, omul era foarte deschis la idei si sugestii noi majoritatea timpului, nu era de accord cu CNC-urile si asa am fost si eu mult timp, dar care a ajuns strungar după Revoluție. Primul strung pe care am învățat sa lucrez era un TOS SV 18RA, încă caut unu sa il achiziționez, si pe la 7 ani am început sa învăț una alta. Pe la vreo 12 ani am primit cadou un strung pioneer si 5 ani numai cu ala m-am jucat pe acasă, evident mergeam si îmi făceam piese si pe TOS si pe un SN400 pe care il avea strungarul acela si mai avea un FUS22, bătut de soarta, dar atunci am învățat ca o scula proasta te învața mai bine decât una noua. Prin 2018 am ajuns la un SN320, ceea ce deja a fost o îmbunătățire considerabila si de 1 an mi-am achiziționat un FUS32 si o mașina de ascuțit scule UAS-200. Si eu, ca si multi alții, bag majoritatea baniilor in atelier, si nu regret nimic. Iți multumesc pentru faptul ca faci video-uri pe acest subiect, ceva ce nu prea găsești la noi in Romania, si ma întristează. Succes in continuare si spor la cat mai mult span si piese cat mai reușite!
Mulțumesc la fel . In atelierele mari cred ca sunt reticienti cu filmarea + ca sunt piese care nu se pot filma și poate patronului nu ii convine tu sa filmezi in loc sa lucrezi. Și eu pierd relativ mult timp cu filmările .
Multi inainte emil eu mam angajat in 1986🤚
Frumoasa povestea ! Genul de oamenii pe care i-ai intalnit i-am avut colegi si este greu sa faci ceva mai bine sau altfel intr-o sectie unde ei sunt majoritatea pentru ca primesti o gramada de critici si iti pot face viata destul de grea. Cu ceasul comparator am patit aceasi lucru , daca il foloseam pe strung sau freza eram din nou criticat cu celebrul " da unde ai vazut tu asta ? ca nu asa se face" si asa isi mai faceu o parere negativa in plus iar daca le spui ca te-ai inspirat de pe internet sa faci un lucru mai bine sau sa repari un utilaj este cel mai rau lucru pe care il poti face , spune mai bine orice dar nu de pe internet.
Cunosc perfect tot ce ai spus și tu. Pana la urma facem cum consideram noi ca este cel mai bine . Și asta zic eu ca se vede și in rezultate . Firmele cărora le fac piese , au văzut acest lucru și au încetat colaborarea cu altii exact din acest motiv . Calitatea lucrării .
Te urmaresc si apreciez sinceritatea si piceperea de care dai dovada👍👍👍
Super povestioara. Felicitari.
Mulțumesc
Salut ! mi-ai facut duminica mai frumoasa cu acest video. Fix la fel s-a intamplat si la mine. Prin 2013 am avut nevoie sa rectific niste placute dreptunghiulare taiate cu flacara oxi(erau un fel de flanse cu 4 gauri pe care le folosesc pentru prinderea automatizariilor de porti pe stalpul de beton), practic trebuia sa fie estetice si cumva in vinclu, sa le dau la freza imi cereau cam mult, asa ca am cautat pe internet o posibilitate de a le rectifica mai rapid si mai ieftin. RUclips m-a condus catre un canal unde era prezentat un slefuitor (belt-grinder). Mi-am dat seama ca este exact ce am nevoie.la cateva zile youtube mi-a sugerat un video in care era prezentat modul in care il poti fabrica singur(DIY). Am incercat pe la diverse ateliere locale sa il fac insa, reticienta totala (costa mult, ce e prostia asta etc..) Ideea ma rodea mult, cum sa il fac eu?.Intre timp, am dat peste canalul lui Emil; vazand ce atelier are, mi-am dat seama ca asta imi doresc maxim si am inceput prin a inchiria o hala, am inceput sa investesc cam 80% din ce produceam, (ba chiar l-am si sunat pentru sfaturi de dotari). Dupa ce am ajuns sa am freza, strung...tot:))(chiar si platou) dotari similare cu ale lui Emil, am inceput sa produc belt-grindere:)) (absolut totul am invatat de pe youtube) Mentionez faptul ca nu traiesc din acest bussiness, insa a ajuns pasiunea vietii, cum am putin timp liber ma duc la hala si mai incep cate un proiect pe care il vad pe youtube.
P.S rog nu radeti de mine este doar pasiune,Emil a avut un mare aport pentru pasiunea mea in acest domeniu .
Super 👍, incet incet aduni și tu multe jucării . Ultimul proiect care mi l-ai arat este chiar interesant .
Nu cred că un om sănătos la cap ar putea să râdă de tine. Ai încredere în tine și fă-ți reclamă.
Cel mai tare esti! Nu lucrez pe strung dar te urmaresc cu mare drag! Bravo!!🙏🙏
Felicitari domnule Emil!
Va urmacesc cu drag, eu sunt de varsta tatalui dvs, asa este, cei care lucrau prin fabrici, in mod special cei de la intretinere fusharae faceau
Cutite, cu cutitele facute in fabrici atunci am fi putut inarma o oaste sa-i bata pe turci
Sa nu va mire ca acele uzine au faiesat
Erau si cativa meneriasi, cam 5 dintr--o suta
Ma mira repulsia tatalui dvs pentru pratou pentu ca la masinile de rectificat erau dndispensabile platourile
Am doua Sp 400, adevarate bijuturii pentru piese mici doar ca sunt intretinute
Pe unul chiar vreau sa-l pun pe rulment
Succes in continuare-
Problema cu unele persoane este ca nu dorește sa vadă sau sa încerce altceva de cât știe el , practic se autolimiteaza . Cred ca am menționat si in video , eu in consider un om destul de tehnic si meseriaș , nici nu vreau sa știu cum erau cei slabi . Cred ca este vorba si de conflictul între generații si unii in varsta pur si simplu nu vor sa învețe de la tineri .
Salut, foarte tare clipul. Cat despre Abom79 se pare ca este o sursa de inspiratie, si eu il urmaresc. In meseria asta, daca imi permiti, eu fiind aschietor ca si calificare, limita este imaginatia fiecaruia.
Așa este 👍
Salut, frumos ca avem si noi asa ceva, urmaresc Abom79 de mai mult de un an, deja e prea comercial canalul, nu mai face mai nimic doar prezita echipamente..
Felicitari !
Frumoasa poveste . Mult succes în continuare si mult spor ! ... imi este cunoscut mare parte din ce ai zis si eu am fost susținut enorm si inca sunt de tataul meu ,pe partea tehnica chiar daca este nu este strungarie ... conteaza mult sa ai un ajutor chiar daca de multe ori nu este de acord cu avansul tehnologic... inca odata mult succes si ești unul dintre canalale favorite din aceasta platforma 🙏
Mulțumesc la fel
La ce zici platou, la face plate sau la universal cu 4 bacuri independente?
Bună, Emil !
Sunt pe filmulețul tău și îndraznesc un pic dar nu să mă laud, sincer să ne bucurăm impreună de ceea ce știm și putem să facem.
Am și eu un atelier mecanic proprietate, o parte din el este ocupat cu echipamente și surse de sudare chiar și de ultimă oră și cealaltă parte este ocupată de două strunguri , unul fiind SN 320 , celălalt SNA 400 cu degajare în sanie, două mașini de găurit cu coloană, respectiv Morse 4 și Morse 5, patru polizoare de banc , mașină de debitare cu disc de 400 mm. și altele.
Ce vreau să subliniez, eu am sudura la bază ca și studii , și simțeam că atelierul meu nu este complet.
Am adus strungari și de la care am invățat câte ceva bine , dar mi-am luat cărți , respectiv : INDRUMĂTOR PENTRU RIDICAREA CALIFICĂRII STRUNGARILOR
VOLUMUL 1 și Volumul 2 .
Am citit , am ințeles și după aceea am văzut rodul.
Mă bucur că văd un om care vorbește frumos despre el dar și despre tatăl său.
Vă felicit!
De la toți ai ce învață . Chiar și de cei pe care am criticat și de la aceea ai ce sa înveți . Ii critic pentru ei au renunțat la ideea de a învață și înțeleagă ca exista multe lucruri pe care nu le cunoaștem , indiferent de cine suntem și ce am lucrat .
Salut Emil. Felicitări ție și la tatăl tău. Eu m-am întors din străinătate după 22 de ani. Am plecat în Italia la vârsta de 12 ani. Acum lucrez cu tatăl meu într-o încăpere de 30 mp.😅 Strung, freză tradiționale, abea avem loc sa ne mișcam. Vreau sa fac ceva mai mare( hala) 200mp, numai că sa dai drumul la lucrări ai de aștept o grămadă in ce privesc actele, autorizările etc, sincer nu mă așteptam să fie așa de greu. Obiectivul meu este să costruesc matrițe prin injecție de la proiectare,prelucrare și eventual producția de mase plastice.. Sper sa reușesc să iau și un CNC. drumul este lung😁😁.Locuiesc in Bacău.pe viitor poate putem sta de vorba. Te urmăresc mereu pe canalul tău de You tube. Sa ai baftă in continuare. Salut.
Super mult noroc și sănătate
Gratulálok Emil. Ha jól sejtem önnek valami köze van a magyarokhoz is ugye? A hangsúly és a hanglejtés meg az észjárása alapján gyanítom ezt. Nagyon tetszenek a videói.
Igen . Beszélek magyarul
@@emilgabor88 akkor jól gondoltam. Gratulálok a videókhoz. Nekem is van két esztergám(sn 320 és egy koreai 450x 1500 ) és két marogepem (fus 200 amit vesogepnek használok és egy fus 22) és hobbi szinten őrölöm a vasat.
Multă sănătate și fericire ție ,familiei tale si mai ales tatălui care tea sprijinit în toată viața ta și iată-l că nare săracul nici o vină că așa se lucra pe timpul lui. Mult succes și Dumnezeu să-ți ajute să ai și clienți care să-ți aducă și niște bănuți. Și eu mi-am cumpărat un strung acum vreo 4 ani nou diametrul maxim al piesei de prelucrat de 320 ,și lungimea presei de max. 500 mm. O chinezărie asemanatoare cu a ta (sp 4oo) nu mai sint solide cum se făceau o dată pe vremea părinților noștri Nu a avut cine a mă învăța (tatăl meu nu era de meserie) pur și smplu mia plăcut să lucrez văzând pe un muncitor cum lucra și când pleca de la munca eu rămâneam peste program și îi ceream voie sau fără ai cere voie am început să lucrez pe el (SN 320), mințind-ul că am mai lucrat pe strung numai să îmi dea voie. Îmi făceam tot ce aveam nevoie (axuri diverse, mînere, duze la pompa de stropit via, balamale de porți, etc. ), se supăra a doua zi că trebuia să-și ascută cuțitele care i l-am stricat ,sau toceam. Asa am învățat să lucrez eu pe strung prima dată. Tatăl meu na avut posibilități mari ca al tău.
Multumesc la fel. Sunt și utilaje chinezești bune , doar ca putini le importa , fiind relativ scumpe. China face și lucru bun și prost , depinde de prețul pe care îl platesti .
@@emilgabor88 Așa este dar să dai o sutăpaisprezece milioane 114.000 pe un strung asemănător cu sp400 care să stea pe un dulap de tabla și să se bălăngane când lucrezi cu el un e o performanță și sp 400 macar avea un dulap solid de fontă care nu se balangane ca al meu. Mai bine îmi luam un sn 320 românesc solid la mana doua și cu scule și unelte materiale tot cu bani ăștea, sau chiar și mai eftin. Cu 70000 găsisem aproximativ pe OLX.la mina a doua.
@@mariumoldoveanu3221 nu m-am uitat la strunguri așa mici. Sunt cateva strunguri chinezești pentru care am cerut oferta de preț . Un strung 450x1500 este 22000euro + TVA . Cea ce pentru mine momentan este prea mult . Dar este clasa industrială .
@@emilgabor88 Poate dacă o să-ți ajute Dumnezeu să-ți cumperi sper să nu-ți amintești de cuvinteleele mele de mai sus, și să te uiți la strungul tău sn 400 și să regretați totuși nu pot a contesta îmbunătățirile vremurilor în care ne aflam pe care le sint aduse.îți urez baftă. Iar dacă aș fi în locul tău m-aș lua unul automat.Cu multă stima și mult respect Marius.
.Tu știi cel mai bine ce iti trebuie si ce lucrări ai. Nu te lua după un necunoscut ca mine cum sint eu.
Salut.Imi spoti spune ce vârf de centrare are pe arborele mașini strungul din dreapta ta? Mulțumesc anticipat.
Te salut. Se pare ca avem povesti asemanatoare. Numai ca eu fac constructii metalice. Mult succes in continuare.
Noi TCM-istii am ajuns sa lucram treburi "mai putin destepte". O sa se aleaga praful de tara asta pana la urma, din pacate. Spor la treaba in continuare, sper sa nu inchizi atelierul
atelier nu cred ca o sa il inchid, poate il mut in alta tara daca o sa emigrez. dar de inchis nu cred ( poate temproar pana ma mut, daca o fi cazul).
referitor la chesti mai putin destepte, mie cat imi place ce fac, in sensul ca fac in mare linii de productie sa mearga si de multe ori le reproiectez.
Si se fabricau in continuare strunguri la ARAD....🤣
Super interesanta povestea, chiar inginer TCM nu ma gândeam.Mai este un ucrainean, Didko Maxim , si el inginer economist.Mai "tehnic" ca Aboom.La Aboom, trei sfert sunt sculele....Mult noroc si putere de munca in continuare iti doresc.Si să ti se implineasca toate visele!!!!Sunt unul dintre pasionatii de meșterit(cu altă meserie de bază, chiar ciudată in acest context), care urmareste cu placere lucrarile si experientele tale.Si da, toti mai avem de învățat.Si in meseria de baza, si in pasiuni....👍
Ii greu cu fabricarea mașinilor convenționale , deoarece cererea este in continua scădere . Pana la urma de asta au dat faliment multe firme din România, pentru nu au știut sa se adapteze la cererea pieței și la avansările tehnologice care s-au făcut .
@@emilgabor88 din pacate asta este adevarul si in occident este la fel,in orasul unde traiesc afost omare firma care au construit strunguri conventionale,au de vreo 30 ani faliment.deceaba multi romani spun ,da am avut industrie daca lucri in pierdere,ce lipseste sunt firmele mici,daca ai o firma de familie lucri si 18sau 20 de ore pe zi si poate
Cel care întreabă este prost pentru 5 minute, dar cel care nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna. abom79 a oferit multe informatii in decursul anilor stiu ca de prin 2007 a inceput sa posteze si chiar imi place modul lui de a expune lucurile. ceea ce imi pare mie rau ca nu exista o comunitate in Ro asa mare.
Poate incet incet o sa avem și noi o comunitate .
Forumul electronistilor, sectiunea prelucrari prin aschiere. eram mult mai activi acum cati-va ani, spun eram pentru ca si eu postam frecvent...
@@razvandionise7253 și eu eram activ , dar la un moment dat trebuia sa resetez parola la fiecare logare , cumva nu ținea minte parola si am renunțat sa mai intru
ma puteti ajuta cu pinioanele de filete de la un snb 320?
Economic am gatat și eu , sunt inginermecanic AR , dar am avut același strung ca tine la început 😂 vremuri ...
Da, incet incet dezvoltam atelierele
Nu umblau cu ceas comparator la.uzină ca sa nu se sperie :)))))))
La tolerante de milimetrii , nici nu le trebuie …
Buna,sunt niște filmulețe pe YT,unde niste MEȘTERI din Pakistan fac lucruri incredibile,ținînd cont de condiții si care in două cazuri din trei folosesc 4 bacuri si comparator, spor la treabă
Da. Așa este
Am lucrat an ani 80 la iat timisoara ca electronist si acolo am anvatat multe lucruri legate de prelucrari metalice Acolo am facut multe ambielaje de motocicleta fiind pasionat moto Am folosit de fiecare data comparatorul si multi dintre strungari centau piesele cu comparatorul de asemenea lucrau ore antregi la cate un dispozitiv de prindere si centrare Ereau niste oameni care lucrau cu pasiune si de la care aveai ce sa anveti dar erea si oameni mai retrograzi ca peste tot
Da categoric erau și buni meseriașii . Dar raportat la câți oameni erau la fabricile mari unde erau mii de angajați , erau putini . Ca erau 10-20 oameni meseriașii și restul de umplutura .
Salut domnul Emil as vrea sa te cunosc si sa imi spui una alta despre meseria asta adica sa o cunosc mai bine si eu sunt pe un strung lucrez ca strungar si as vrea sa cunosc mai bine meseria asta
Am un prieten ...croitor ca formare profesionala si sa vezi ce prelucrator prin aschiere bun e !
Si da,am avea nevoie de ingineri TCM cu experienta practica care sa-i invete pe proiectantii de masini actuali ca: materialele cand le prelucrezi se deformeaza ,snururile de sudura nu se pot face la zecime de milimetru (asta cand le iau in calcul) si multe aspecte intalnite in practica -numai in practica .
Buna Emil cat ma costa sa îmi faci o fulie pentru curea dubla diametru exterior de rulare a curelelor 20 cm gaura ax 25 mm cu pana de blocaj ?
Spune pe intelesul tuturor ca ,,platou" inseamna universal cu 4 bacuri ca eu m-am prins cam greu
Da, platou înseamnă universal cu patru bacuri independente. Dar asta e denumirea lui în toate cărțile sau toate cataloagele românești găsești această denumirea de platou .Am fost certat de niște moși când am spus universal cu patru bacuri independente. Rezultă că nici cum nu este bine
Salut Emil ,eu am început de la "zero",acum am un strung "zmm",un320 ,o mașină de găurit "G10",și un polizor .Toate cumpărate de mine ,cu puțin ajutor de la părinți și în plus scule luate din târg și plus o plansaiba de 250 ,pentru zmm.
Super 👍
Și toate astea pentru că, deși lucrez pe 3-4 mașini iau salariul minim pe economie, și cum cer o mărire de salariu să mi se spună "iar ajungem la salariul tău? ". Ai dori să-mi trimiți numărul tău de telefon, ca să vorbim pe Whatsapp? Mi-ar fi mai ușor așa. Mulțumesc anticipat.
Mulțumesc frumos pentru apreciere.
@@stefangeorgescu808 0748753311
Mulțumesc frumos, multă sănătate vă doresc !
Salut cu respect pentru treaba buna ce o faceti, am o intrebare sper sa nu fie cu suparare... INTREBAREA mea este daca faceti si piese la pe comanda dupa schita cu masuratorile aferente desigur din otel 4140 si 4340❗❓❗ Nu gasesc un mester destul de priceput... parca toata lumea munceste numai in domeniul IT sau cum sa ii pacaleasca pe alti conationali, nimeni nu mai cunoaste sa traga de cheie de 36/42 sau cum sa masoare cu ruleta . MULTA SANATATE SI SPOR❗❗❗
Dacă o mergeți la meșter și spuneți ca vreți din 4140 și 4340 nici unul care este peste 40 ani nu o să îți facă ca nu le știe … pentru ca denumită esta este în AISI . Iar în România se folosește de numită de DIN sau EN 42crmo4 . Iar AISI 4340 nu este un otel care se găsește în România , dar sunt destule care sunt foarte asemănătoare și se pot înlocuii …
Bine-nțeles ca facem piese după schiță . Piesele se fac doar după schiță , ori veniți cu schița ori veniți cu piesa și după mai multe întrebări faci noi schița și o executăm .
Salutare domnul Emil m-ați putea ajuta cu un nr de telefon as avea nevoie de niste informatii de la dumneavoastră vă sint recunoscător, mulțumesc.
0748753311
Si ieu iam zis unui tip mai an varsta fost strungar ca bucata aia de metal este carbura de wolfram nu este vidia ca vidia era o fima care importa carbura mai ca mar fi luat la bataie
Da. Majoritatea au aceasta reacție . Atata pot ei .
Termenul Widia vine din germana pentru plăcuțele din carburi metalice și însemna " wie diamanten" adică tare ca și diamantul...
Termen folosit și adoptat din uzinele Krupp unde se strunjeau și frezau tunuri și piese pentru ele...