Què és el programa Guèisers?, amb Montse Badia

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Les incerteses del present comporten la necessitat de repensar-se profundament. Repensar els sistemes i les premisses establertes. Els museus no són aliens a aquestes urgències i s'obren a reflexionar sobre el seu paper a la societat. Així ho feia palès l'ICOM en actualitzar la definició de museu*. Els i les artistes contemporanis poden desenvolupar un paper clau en aquest repensar-se. Poden contribuir a que els museus canviïn la tradicional mirada colonialista per una de més antropològica, rellegeixin els discursos històrics i contextualitzin les seves col·leccions.
    En aquest marc contextual i vital neix el programa Guèisers sota el paraigües del programa Artistes al Museu. Els guèisers responen a un fenomen natural i estrany. Són fonts termals que resulten del contacte entre l'aigua superficial i les roques escalfades del magma subterrani. En entrar en contacte, aquesta aigua escalfada torna a la superfície a través de roques poroses i pot aparèixer de diferents maneres: en forma de vapor, d'espectaculars guèisers de font o de guèisers de con amb dolls més estables, entre altres.
    Aquesta imatge, evocadora de processos naturals i orgànics, la traslladem al museu, de manera que el treball que les artistes contemporànies fan són els guèisers. Les artistes investiguen in situ, a partir del seu propi bagatge cultural i personal, reaccionen als continguts, es fixen en les històries que explica el museu, el seu discurs, els seus fons, el que es veu i el que no es veu. I a partir d'aquí apareixen itineraris transversals, formes i formats inesperats i no predictius.

Комментарии •