"De lat in het leesonderwijs mag omhoog" |

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024

Комментарии • 97

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Месяц назад +8

    Een zeer goed en deskundig gesprek. Deze dame weet waar zij over praat.

  • @titia8428
    @titia8428 Месяц назад

    Ik kom uit een onderwijs -familie en ben blij dat de Nieuwe Wereld hier zo veel goede aandacht aan besteedt. Mijn moeder was remedial teacher en werkte met taal- en rekenzwakke kinderen. Zij maakte ook zelf lesmaterialen. Zij zei altijd: je moet alle zintuigen gebruiken. Taarten echt snijden voor breuken. Teksten hardop lezen of woorden in de lucht schrijven. De kinderen gingen heel graag naar mijn moeder toe.

  • @Klopger1982
    @Klopger1982 Месяц назад +1

    Hoewel het me verdrietig stemt, vind ik het een supergesprek. Deze dame weet waarover ze het heeft. Hopelijk wordt er wat gedaan met haar adviezen.

  • @anderlecht1969
    @anderlecht1969 Месяц назад +4

    Gewoon prioriteiten stellen binnen het onderwijs. Alle bijkomstigheden afschaffen en focussen op de kern van de zaak. In essentie is het terugkeren naar de methodiek van vroeger.

  • @Satyr1971
    @Satyr1971 Месяц назад +2

    Wow, Marita is geweldig! Zéér nuttige video, thanx!

  • @Satyr1971
    @Satyr1971 Месяц назад +9

    Mag omhoog??? MOET omhoog!!!

  • @josvandenanjerklucht
    @josvandenanjerklucht Месяц назад

    dank voor de informatie

  • @ericspoor8175
    @ericspoor8175 Месяц назад +4

    Vakvrouw hoor. Genot om haar haar kennis en kunde te horen delen en begrijpelijk te maken. Ook haar voorkomen lijkt er geheel op aan te sluiten: De haardracht, de wat uitstekende schoudervulling, de sierraden. Het eerste woord dat bij me opkwam na ik haar een aantal minuten haar uiteenzetting heb mogen aanschouwen is "magister". Uitstekend gesprek.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg Месяц назад +2

      Grappig; ik heb precies het tegenovergestelde gevoel....haar hele voorkomen staat mij enorm tegen! Haar verhaal is niet vreselijk..

    • @ericspoor8175
      @ericspoor8175 Месяц назад

      @@Jannette-mw7fg dus je vertrouwt iets niet in haar? Kun je het duiden?

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg Месяц назад +4

      @@ericspoor8175 Ja, ze is het "prototype" jongere vrouw die gelooft in een rationele wetenschappelijke benadering. Ze denkt het 'beter te weten', te zeker, zonder twijfel. Dit soort vrouwen ben ik te vaak tegen gekomen, ze luisteren niet, en willen abstracte ideeën ten koste van te veel door drukken....?

    • @ericspoor8175
      @ericspoor8175 Месяц назад

      @@Jannette-mw7fg ja, is het zo abstract? Dacht dat ze toch met praktische voorbeelden kwam zoals onder andere, langere teksten of standaard 400 minuten per week voor leesvaardigheid dacht ik. Ook begrijp ik uit het gesprek dat ze zelf de nodige ervaring als lerares onder de knie heeft en daar ook met wat voorbeelden kwam hoe de aandacht zien vast te houden bij de leerlingen. Leek my rethorisch toch op praktisch inzicht te duiden. Aan de andere kant geen idee hoe haar leerlingen hebben gepresteerd. Maar de manier waarop ze het gesprek voert en aan de hand van hoe haar rhetoriek is opgezet gun ik haar toch eerder de voordeel van de twijfel.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg Месяц назад +2

      @@ericspoor8175 Dat ze ook wel praktische punten had ben ik wel met u eens hoor, ik vond het verhaal ook niet slecht...maar ze wil overheidscontrole op gebruikte methoden {waar ik geen vertrouwen meer in heb, want dan gaan ze ook controleren op politieke correctheid}, ze wil basisschoolkinderen teksten laten lezen met inhoud over klimaat opwarming en inderdaad 400 minuten lezen, dan kijk je naar de inzet, niet naar het resultaat.....Het is ook meer een intuïtief gevoel dat gebaseerd is op hoe ze praat dan op wat ze precies zegt. Ze noemt intelligentie en migratie niet wat wezenlijke punten zijn. Ik ben bang dat ze te veel het instrument; lezen, verruild voor het doel; mooie, spannende, interessante, teksten of informatie tot je nemen. Maar u mag haar zeker het voordeel van de twijfel geven!

  • @jonhagedoorn4874
    @jonhagedoorn4874 Месяц назад +13

    'Schrijven en Rekenen' mag ook wel omhoog hoor.
    Altijd handig bij een 'Great Cyber Attack' van ome Klaus S. en Bill G.
    Een velletje papier en een potlood of balpen is ook handig.

  • @S.A.T.NL.000
    @S.A.T.NL.000 Месяц назад +2

    kinderen die leven zonder (of met minimaal) internet, popmuziek, tv, film, sport. hebben heel veel tijd voor boeken lezen, huiswerk maken, klusjes doen, helpen in de huishouding, enz.

  • @robertvermeer5951
    @robertvermeer5951 Месяц назад +6

    Ik vond de NL taal altijd prima totdat men begon over zinsontleding. Daar haakte ik af. Had geen zin om elke keer hele puzzels te moeten maken om simpelweg iets op te schrijven.

    • @casaamaril
      @casaamaril Месяц назад +2

      Dat begrijp ik wel. Op de middelbare school was taal in het algemeen iets waar ik graag mee bezig was, maar van de zinsontleding snapte ik niet veel en raakte ik gedemotiveerd. Nu werk ik als vertaler, goed je moet weten wat een onderwerp en een lijdend voorwerp is maar het meeste gaat op gevoel.

    • @sandervb9491
      @sandervb9491 Месяц назад +2

      Wat leuk om dit te lezen. Ik heb ook op deze video gereageerd met ongeveer een gelijke observatie.

    • @babblingalong7689
      @babblingalong7689 Месяц назад +4

      Mee eens. Ad & Marita hadden het over kennis waar je later wat aan hebt. De grammaticalessen v/d basisschool schoten me te binnen. Totaal waardeloze kennis. Tenzij je inderdaad later als vertaler aan de slag gaat, dat geldt niet voor het gros van de kinderen.

    • @robertvermeer5951
      @robertvermeer5951 Месяц назад +1

      @@casaamaril Gelukkig heeft deze tekortkoming mij uiteindelijk nooit belemmerd om veel te lezen. :)

    • @MrMath2001
      @MrMath2001 Месяц назад

      Zo moeilijk was die ontleding toch niet. Het geeft inzicht in taal structuur. En dat ontbreekt bij de huidige generatie. Kinderen kunnen amper zinnen maken van meer dan 10 woorden en een opstel maken is al helemaal een taak te veel.

  • @cyberidiot12
    @cyberidiot12 Месяц назад +6

    Nostalgie of niet? 1961, 1e klas lagere school; leren spellen en lezen met "aap noot mies"(leesplank).
    Midden 2e klas met plezier boeken van Pinkeltje en Paulus de Boskabouter (begrijpend) gelezen .
    Let wel, deze "leesvaardigheid" was een algemeen gemiddelde. Was deze bovengenoemde
    eenvoudige (inclusief voorlezen en dictee) methodiek, zo aan verbetering toe de laatste 5 decennia??

    • @arieh6368
      @arieh6368 Месяц назад

      die Pinkeltje was een zeikerd

  • @marjanhemme3964
    @marjanhemme3964 Месяц назад

    Dank voor dit uitstekende gesprek.👌 Wat het onderwerp betreft: lesmethode makers, wat hebben die een schade aangericht. Onbelemmerd
    Waar waren de zo belangrijke toezicht, toetsing en aansprakelijkheid?

  • @milates7278
    @milates7278 Месяц назад +2

    Eric van de Beek werd geïnterviewd door Marlies, en dat interview komt niet online!!!???
    Zo was het ook met een interview met Willem Engel!!!

  • @christa144
    @christa144 Месяц назад +5

    Heel jammer dat jullie het interview met Eric van Beek over MH17 niet online durfden te zetten. Gelukkig durfden andere kanalen dit wel! 🎉

  • @leonardvanbiljouw5330
    @leonardvanbiljouw5330 Месяц назад +2

    Taalontwikkeling is niet beperkt tot informatie verwerving. Taalverwerving is van nog meer belang om te redeneren, om gedachten en gevoelens vorm te geven. Des te beter de taalbeheersing, des te meer toegang tot formuleringen die ons helpen om onszelf, onze naasten en de wereld om ons heen te kunnen begrijpen en om bewuste keuzes te maken. Of onszelf te verklaren aan onze naasten.

  • @ExploringChannelNetherlands
    @ExploringChannelNetherlands Месяц назад +5

    Wanneer komt het interview door Marliels met Eric van de Beek online Ad?

  • @bertramgrummels6499
    @bertramgrummels6499 Месяц назад +8

    Ad denkt regelmatig dat als we doen wat de leraar vroeger deed het vanzelf wel goed komt. Hij vergeet dat de kinderen zijn veranderd, dat de samenstellingen van klassen zijn veranderd, dat thuissituaties zijn veranderd, dat ouders met een mobiele telefoon lopen ipv een boek lezen enz. Wanneer je nu met elkaar een tekst leest, begrijpt de helft van de klas de tekst wel, maar de andere helft de tekst niet ivm een andere thuistaal. Ga daar maar eens aan staan als leerkracht.

    • @jean-louisgordijn9960
      @jean-louisgordijn9960 Месяц назад +1

      Kinderen zijn niet veranderd. Wat we erin stoppen is veranderd.

  • @janpieters9840
    @janpieters9840 Месяц назад +8

    De lat moet omhoog. De onderwijzer en leraar moet weer gezag nemen. Dat betekent wel dag zeggen tegen veel linkse mensen want die zijn te veel vertegenwoordigd in het onderwijs. Ook op andere plakken zoals de ambtenarij

    • @caskraker
      @caskraker Месяц назад

      Want rechtse mensen hebben meer gezag? Wat een idioot ben jij.

    • @marnixoudega6948
      @marnixoudega6948 Месяц назад

      Want linkse mensen kunnen het niet goed doen/hebben geen gezag? Dat is klinkklare onzin.

  • @Wamubodo
    @Wamubodo Месяц назад

    Dit is echt interssant omdat het gaat over didactiek. Zelf niet in het vak maar wel (als ieder persoon) ervaringsdeskundige. Wat me zo moeilijk lijkt om voor iedere leerling een goede leercurve te bepalen. In groep 3 (eerste klas) was ik niet gemotiveerd omdat ik het gevoel had dat mijn lerares gestrest was. In groep 4 was het totaal anders. Mijn broer zat op dezelfde school en zijn favoriete leraar was mijn nachtmerrie. Beetje overdreven maar het geeft aan hoe persoonlijk het is..
    In groep 7 had ik een lerares die bekend stond om haar strengheid. En dat was ze ook maar ik heb heel veel aan haar te danken.
    Gesprekken over onderwijs zijn zo moeilijk. Iedereen heeft een ander verhaal.
    Maar als ik terugdenk zie ik inderdaad alleen maar kapstokken. Leg een basis neer van basale vaardigheden en dan voornamelijk taal.Dat is toch de voornaamste kapstok in het leven. Ik had ook klasgenoten met een achtergrond uit Marokko, Turkiye en China. Maar taal was nooit een probleem. En dat is de lagere school.
    Het zal tegenwoordig anders zijn en het lijkt me als docent (in dit klimaat) behoorlijk lastig om maatwerk te kunnen leveren. Sommige kinderen hebben meer structuur nodig terwijl andere kinderen prima naar een vrije school kunnen. Maar het is de keus van de ouders.

  • @ThijsB-se5ir
    @ThijsB-se5ir Месяц назад +5

    Dit verhaal hebben we nu 1000 keer gehoord.... Dit is nu de kletsende klasse waar een bekend hoogleraar het continu over heeft. Deze dame (met haar 8 jaar ervaring!!! :)) gaat het ons nu vertellen.... Ga lesgeven en hou op te ouwehoeren trutje

    • @Satyr1971
      @Satyr1971 Месяц назад

      Je hoort overduidelijk dat dit, overigens zeer aantrekkelijke :-) , trutje, juist dankzij haar 8 jaren èchte onderwijservaring (i.e. zelf ècht lesgeven aan klassen) weet waarover ze spreekt! Dit verhaal kan niet vaak genoeg herhaald worden totdat het nlse taal- en rekenonderwijs weer op niveau is zoals het vroeger was. Ik ben dan ook erg blij dat Marita dit "ons", en dan voornamelijk al die onderwijskundologen en lerarenopleidingen, nu vertelt en ik hoop dat ze dit blijft doen, want dat is meer dan broodnodig. Ook ben ik blij dat deze bekende hoogleraar dit onder onze aandacht blijft brengen ,want gezien jouw reactie is dat, wederom, meer dan broodnodig. Probeer zèlf eens les te geven ipv als beste stuurlui aan de wal zo respectloos te reageren mongool grrrrr.

    • @TheElderScrib
      @TheElderScrib Месяц назад

      Ik ben heel blij dat mensen als Marita in die onderwijsconsultantwereld vol geldwolven en kwakzalverij zich inzetten om beproefde methoden van de daken te schreeuwen en mensen te helpen die methoden aan te leren. Dat u dit voor de zoveelste keer gehoord heeft, is een grote luxe. Ik werk op een school en zo veel van de ideeën hier open deuren zijn, zijn bij een deel van mijn collega 's onbekend of onbemind. Soms zelfs aangeleerd gekregen op docentenopleiding om het weg te wuiven.

  • @margostratumvan5325
    @margostratumvan5325 Месяц назад

    Marita heeft sterke overall kennis van alle aspecten van lezen. Dat zou iedere docent in po en vo moeten hebben. Een inspectie zou nooit moeten checken op resultaten (dat leidt tot “handig” testen en dat kan heel schadelijk zijn). Als de inspectie van belang is dan moet dat op interventies en met individuele casussen. Niet op “gemiddelden” van wat dan ook.

  • @ncadekok
    @ncadekok Месяц назад +8

    Ik begrijp oprecht niet waarom hier het wiel opnieuw wordt uitgevonden. We weten toch al decennia lang hoe we kinderen moeten leren lezen. Dit is oude wijn in oude zakken. Het niveau van de leraren en de lerarenopleiding schiet te kort. De bewezen methodieken niet.
    Deze vrouw legt het goed uit voor mij als leek, maar ik zou wel als tip willen meegeven om minder gebarentolk te spelen.

  • @joopvandermast
    @joopvandermast Месяц назад +1

    Zou het niet verstandig zijn als we het verschil tussen begrijpen en verstaan eerst duidelijk maken?
    Als we wel weten wat we bedoelen, maar niet weten wat we zeggen, ontstaat chaos.
    De inhoud of zeggingskracht van een woord, zou wel eens heel anders kunnen zijn dan , dan definities en betekenissen, welke wij aan woorden geven, ons vertellen.
    Vrede zij u allen.

    • @CheeseburgerCowboy
      @CheeseburgerCowboy Месяц назад

      Het is goed om stil te staan bij hoe we ideeën overbrengen, op een wijze dat de ontvanger/leerling precies begrijpt wat er gezegd wordt.
      Meest bijzonder is dat de beste communicators bijlesdocenten op RUclips zijn en niet zozeer de docent voor de klas.

  • @arieh6368
    @arieh6368 Месяц назад +2

    ik kon al lezen op mijn tweede jaar: IK begreep het woordje au!!!!

  • @Danilo44
    @Danilo44 Месяц назад +4

    😂😂
    Ja sorry Ad, ik schiet oprecht in de lach.
    Zonder de video te bekijken overigens.
    Ik schiet in de lach omdat ik al eind jaren 90 dacht.....
    "Wat gaat dat SMS taalschrift voor een invloed hebben op volgende generaties en ook op die van mij?"
    Aangezien ik zelf al veel ben vergeten over Nederlandse grammatica en spelling.
    (Nederlands en Engels waren mijn beste vakken)
    En ik heb al die jaren SMS taal vermeden.
    En het komt ook door immigratie, kan ik niet ontkennen.
    Deze vind ikzelf al jaren grappig;
    "Een patat mayo....
    Op eten of meenemen?"
    "Nee, ik gooi het gelijk weg"
    Zeg ik dan vaak.
    Het is...
    Wilt u/jij het meenemen of wilt u het hier/gelijk op eten?
    😊
    Ik vind het nog grappuger😉😁 dat academici er zo laat mee komen, ruim 25 jaar na dato.
    "Hoe zou dat toch komen?.... 🤔hmmmmm....."
    😉✌️
    Chao

  • @docentvo4899
    @docentvo4899 Месяц назад

    Ouders moeten weer ouders worden en minder met zichzelf bezig zijn maar meer met hun kinderen. Dat is de enige manier waarop onderwijzers hun werk goed en effectief kunnen doen. Kinderen die in een stabiele thuissituatie waar Nederlands gesproken wordt en discipline en liefde heerst, daar kan je wat mee als onderwijzer. Helaas ontbreekt dit steeds vaker. Zoek de oplossing dus thuis, niet op school.

  • @Dennis-uh2cu
    @Dennis-uh2cu Месяц назад +2

    mensen denken vaak dat ze genoeg hebben aan 300 woorden engels want daarmee kunnen ze zich redden in de primark, basic fit, jumbo en albert heijn maar ze veronachtzamen dat ze in nederland wonen en dat je er niet komt met een beetje engels en weinig of geen nederlands

  • @maartennijland8429
    @maartennijland8429 Месяц назад

    U vergeet dat vanaf groep 1, alle lees- en leerstof vanuit de ministeries aangestuurd, voorgekauwd word!! Wat uiteraard gevolgen heeft voor de parate kennis, inlevingsvermogen etc. etc. etc. !!

    • @rrdam72
      @rrdam72 Месяц назад

      Juist niet. Het ministerie heeft zich volledig teruggetrokken. PO en VO raad en uitgevers bepalen wat er gebeurt.

  • @AntoinetteJanssen
    @AntoinetteJanssen Месяц назад

    De liefde van een kind voor een boek ontwikkelt zich vanaf het moment dat iemand met dat kind(je) gaat zitten, op de eerste plaats in een soort twee-eenheid, die, wanneer er een interactie komt met het boek, een drie-eenheid wordt. Het voorlezen aan meer dan 1 kind, bijvoorbeeld daar waar kinderen buiten schooltijd opgevangen worden, en op school zelf. Verder is er een totaal ondergewaardeerde vorm van het leren van woorden, hoe die te schrijven, en te lezen, dat proces dat plaats vindt tijdens schrijflessen. Nieuwe onderwijsmethodes hanteren invul-methodes, multiple choice methodes, waardoor het schrijven met de hand totaal verwaarloosd wordt. Het intikken van letters is niet hetzelfde als het schrijven van letters, woorden. En dan is er de mobiele telefoon, waarbij je gewoon simpel emojis gebruikt in plaats van woorden te gebruiken. De armoede van teks-berichten is zo dramatisch groot dat mensen niet eens meer een normaal email kunnen schrijven. Het telefoonscherm is zo klein dat het een normale brief schrijven ontmoedigt, plus dat via computer geschreven emails voor de ontvanger te lang zijn om nog gelezen te worden. "De mobiele telefoon maakt meer kapot dan je lief is" zou de nieuwe slogan moeten worden in het onderwijs, en de opvoeding thuis, en uiteraard in alle soorten relaties.

    • @AntoinetteJanssen
      @AntoinetteJanssen Месяц назад

      Voor gedegen want doordacht schrijfonderwijs, google op "Auteur en schrijfspecialiste Corrie van Eerd-Smetsers"

  • @Philippe_Gruijthuijzen
    @Philippe_Gruijthuijzen Месяц назад +3

    Zijn er onderwijsadviseurs die wel nog les geven?
    Te druk zal het wel niet zijn. Ex-premier Rutte gaf vrijwel elke week les aan een vmbo klas.
    Op een of andere manier heb ik vaak moeite met adviseurs die zelf het werk niet meer doen.
    Ik zou graag meer mensen willen zien die werelden verbinden.
    On topic: Vanaf 49:52 wordt het gesprek pas enigzins interessant voor mij althans. Vanuit Ad dan, want de andere spreker gaat gewoon verder met doorpraten.

  • @pienekev.La-Sch
    @pienekev.La-Sch Месяц назад +1

    💚💛💜

  • @sibelle1
    @sibelle1 Месяц назад +2

    Dit gaat weer over het promoten van methodiek misbruik makend van de wetenschap. Wanneer gaan we nu eens echt nadenken en analyseren in plaats van praatjes verkopen?

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Месяц назад

    Sinds enige tijd lees ik staand en ik heb gemerkt dat ik me beter kan concentreren. Dus ik zou graag willen toevoegen dat kinderen staand moeten lezen.

    • @robertvermeer5951
      @robertvermeer5951 Месяц назад

      Is dat wetenschappelijk bewezen dan?

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 Месяц назад

      @@robertvermeer5951 Ik heb dat niet gecheckt, maar ik ervaar dit zelf. Ik weet wel dat in de middeleeuwen monniken eveneens staand schreven en lazen. Ik zou zeggen: probeer het eens.

    • @robertvermeer5951
      @robertvermeer5951 Месяц назад

      @@orlandofurioso357 Heb dat zelf met telefoneren. Mijn punt is alleen dat men persoonlijke ervaringen niet moet veralgemeniseren.

  • @renederuiter4786
    @renederuiter4786 Месяц назад +1

    zag ik Ad Verbrugge nou bij nieuwe video bij ongehoord op youtube ook?

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  Месяц назад

      Welke video bedoelt u?

    • @Filmpjes
      @Filmpjes Месяц назад

      ​@@DeNieuweWereldTV Haha hij bedoelt deze video: "Er is geen klimaatcrisis" - Interview met geoloog Gregory Wrightstone

  • @AntoinetteJanssen
    @AntoinetteJanssen Месяц назад

    Ik zou het zeer waarderen indien hier een vervolg op zou komen: niet uitgaande van het kind, maar de volwassene, de politicus, die zelfs al is die op de meest perfecte wijze opgeleid in alles wat in de heldere uitleg in bovenstaande video wordt aangereikt, kennelijk een andere taal heeft geleerd en die zeer efficiënt praktiseert om het volk te misleiden. ZELFS de hele context (de kennis van de wereld rondom, dus via andere vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde, etc.) weg laat, alsof die niet bestaat, en het volk dat geleerd heeft de taal juist te gebruiken en te interpreteren als misleiders en conspiracy theorists weg te zetten, en "dus" redenen hebbende om deze te censureren, en accounts te deleten. De taal dus van Ursula von der Leyen, NATO, van Rob Bauer, Mark Rutte, NOS, Nieuwsuur, etc. etc. waardoor oorlogen worden gefinancierd mogelijk gemaakt omdat het gemanipuleerde volk de feiten wordt onthouden. Waar wordt de taal van de politici gedoceerd? Of waren zij simpelweg domme leerlingen?

  • @ielke2693
    @ielke2693 Месяц назад +1

    Mijn inmiddels volwassen kinderen heb ik zelf leren lezen omdat de methode op school bij hen niet aansloeg. Heel veel voorgelezen wat het begrijpend lezen ten goede kwam.

  • @Judge_Magister
    @Judge_Magister Месяц назад

    Die lat kan alleen omhoog als we eerst de schoolbank (leer)plicht afschaffen.

    • @hansjohan3150
      @hansjohan3150 Месяц назад

      Dus het niveau is niet al tientallen jaren dalende volgens U?

    • @Judge_Magister
      @Judge_Magister Месяц назад

      @@hansjohan3150 ja doelbewust dankzij de afgedwongen schoolbankplicht wordt het volk dom gehouden en kritisch denken naar de achtergrond gewerkt. Het school systeem moet geprivatiseerd worden. Je gaat toch ook niet alle restaurants nationaliseren, de bevolking vervolgens verplichten om er te eten en dan verwachten dat we allemaal wat fatsoenlijks te vreten krijgen?

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 Месяц назад +2

    14:40 Zoals het nu omschreven wordt begint me iets vaag duidelijk te worden. De methode zelf is verkeerd. Het is uitsluitend op nadoen gebaseerd. Prent je de methode (van nadoen in) en alles zal goed komen. Nee, dat komt het niet. Want de schrijver is jou niet.
    * Wanneer ik het zo lees, dan heb ik daar mijn eigen gedachten bij (wat stom of idioot dat iemand zoiets denkt komt niet meer voor in de gedachten, wanneer men alleen technisch goed moet kunnen lezen). U bent zelf het probleem mevrouw.
    Ik meen dat er al eerder aandacht aan dit onderwerp gegeven is in een gesprek. Over de twee manieren van onderwijs geven. Instampen (de methode voordoen die alleen nog maar nagedaan hoeft te worden om het goed na te kunnen doen), of leren zelfstandig na te denken. Het begrip zelf wat in de tekst gehanteerd wordt begrijpen. Wat altijd los van de tekst zelf staat. Het hele begrip is altijd ruimer dan wat de schrijver schrijft.
    Het (buiten alle eerder genoemde problemen) gaat dus over de verwarring over hoe er lesgegeven moet worden.
    Ook uit de technische uitleg van hoe u het probleem omschrijft (technische dingen niet kunnen), blijkt dat u het hele probleem niet begrijpt. De vogel kraait zoals ze gebekt is.

  • @margostratumvan5325
    @margostratumvan5325 Месяц назад

    Vraag Marita waarom ze geen les meer geeft?
    Dat wat zij miste als docent zou in docentschap verweven moeten zijn.

  • @ingridjobst1618
    @ingridjobst1618 Месяц назад +1

    Opzoeken via Google …tja🤷‍♀️🤔

  • @sandervb9491
    @sandervb9491 Месяц назад

    Ik vond de lessen in zinsontleding altijd zo saai. Iets wat wij tot in de treuren moesten doen. Daarom kreeg ik vaak een hekel aan het vak Nederlands/Taal. Veel zinvoller lijkt het mij dan ook meer te oefenen met opdrachten begrijpend lezen.
    Veel leerzamer, minder saai en door het selecteren van de juiste teksten kun je er ook veel meer van leren.

  • @roodborstkalf9664
    @roodborstkalf9664 Месяц назад +1

    Jij moet de leerlingen ook verleiden om te willen leren lezen. Dat kan door spannende boeken te gebruiken. Dat deden zij vroeger, toen ik kind was ook. Maar als ik de laatste 30 jaar wel eens boekjes van basisschoolkinderen inkeek, leken de meesten mij erg saai. Dit is natuurlijk maar één aspect, maar het helpt niet.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg Месяц назад +1

      Ja dat denk ik ook!! Echte mooie teksten, of heel spannend, iets wat het kind echt interesseert! Zodat hij DOOR de inhoud de vorm leert. Dat zouden voor kinderen met lees weerzin ook stripboeken moeten mogen zijn volgens mij...

  • @ric3380
    @ric3380 Месяц назад

    Komkommertijd, ook bij DNW ;)

  • @MrMath2001
    @MrMath2001 Месяц назад

    Ze heeft in het basis onderwijs gewerkt. Ze klinkt ook echt als een juf😅 kan ze ook niks aan doen...verder inhoudelijk ben ik wel met haar eens. Ik moest op de lagere school rekenkundig en taalkundig ontleden. Gebeurt dat tegenwoordig nog? Kinderen van tegenwoordig kunnen amper zinnen maken😢

  • @pienekev.La-Sch
    @pienekev.La-Sch Месяц назад

    zeker belangrijk lezen en hoofdrekenen, zodra ik kon lezen, geen boek was veilig, oa studieboeken van mijn zus voor medicijnen in leiden, nu nog veel lezen. en leer kinderen oversteken zonder verk.licht, als electra uitslaat weten ze niet eens over te steken op straat

  • @coromacovidee779
    @coromacovidee779 Месяц назад +1

    Aap, Noot en Mies.