Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ. Μάθημα Ρ : Κεφάλαια 33ον & 34ον - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 апр 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν πρός υπενθύμιση, τον κύκλο φιλοσοφίας
    «ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος του ΠΛΑΤΩΝΟΣ σε 24 μαθήματα».
    Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
    Μάθημα Ρ Κεφάλαια 33ον & 34ον.
    Το μάθημα παρεδόθη στην αίθουσα "Τερψινόη" της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ (Αριστοτέλους 183, Αθήνα).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο ΠΛΑΤΩΝ "Κρατύλος - Περί Ονομάτων Ορθότητος" των Γιώργου Λαθύρη - Μαρίας Μαραγκού. © Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αθήνα 2015.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 33ον - «Συμφέρον, σύμφορον, κερδαλέον, κέρδος, λυσιτελοῦν, ὠφέλιμον, βλαβερόν, βλάπτον.»
    Ακολούθως οι δύο συνομιλητές προχωρούν στην ανάλυση εννοιών όπως «συμφέρον, σύμφορον, κερδαλέον, κέρδος, λυσιτελοῦν, ὠφέλιμον, βλαβερόν», από την οποία προκύπτει η εφαρμογή της ίδιας αρχής της κινήσεως και ροής για τα θετικής σημασίας ονόματα και της ανασχέσεως ή κωλύματος της ροής για τα αρνητικής σημασίας ονόματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτό που κρύβεται στην ανάλυση της λέξεως «βλαβερόν».
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 34ον - «Σύγκριση παλαιάς και νέας γλώσσας. Ετυμολογία των ονομάτων "ἡμέρα, ζυγός, δέον, ζημιῶδες". Κριτήριο του νομοθέτη - ονοματοθέτη για την δημιουργία ονομάτων θετικών και αρνητικών εννοιών.»
    Είπαμε ότι η μορφή των ονομάτων στο πέρασμα του χρόνου μπορεί ν’ αλλάξει με προσθαφαίρεση ή αλλαγή γραμμάτων και ότι όσο πιο παλαιός ο τύπος του ονόματος τόσο πιο ορθός, διότι απεικονίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που ήθελε να πει ο ονοματοθέτης: «Μόνον τούτων δηλοῖ τὸ ἀρχαῖον ὄνομα τὴν διάνοιαν τοῦ θεμένου».
    Όσο λοιπόν πιο παλαιά η καταγωγή ενός ονόματος τόσο ορθότερο είναι το όνομα.
    Η νέα γλώσσα μάλιστα άλλαξε σε ορισμένες περιπτώσεις το νόημα των ονομάτων με τις αλλαγές που επέφερε, εξαφανίζοντας την αρχική τους σημασία ενώ η παλαιά γλώσσα εξακολουθεί να δηλώνει σαφώς την σημασία τους.
    Ο Σωκράτης παραθέτει εδώ ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα με τα ονόματα «δέον» και «ζημιῶδες», τα οποία στην νέα γλώσσα σημαίνουν το αντίθετο απ’ ό,τι στην παλαιά: «Ἡ μὲν νέα φωνὴ ἡμῖν ἡ καλὴ αὑτηὶ καὶ τοὐναντίον περιέτρεψε μηνύειν τὸ δέον καὶ τὸ ζημιῶδες, ἀφανίζουσα ὅτι νοεῖ, ἡ δὲ παλαιὰ ἀμφότερον δηλοῖ ὃ βούλεται τοὔνομα».
    Συνεχίζει παραθέτοντας τις συνηθέστερες μεταβολές γραμμάτων (το "ι" έγινε "ε" ή "η" καὶ τὸ "δ" έγινε "ζ"), καθώς και παραδείγματα ονομάτων όπου βλέπουμε αυτήν την μεταβολή, δίνοντας τον αρχαίο και νέο τους τύπο, όπως «ἡμέρα» και «ζυγός».
    Ακολούθως ανάγει την ετυμολογία του ονόματος «ζημιῶδες» στην παλαιά γλώσσα και με αυτήν την αφορμή διατυπώνει πιο ολοκληρωμένα τώρα το κριτήριο του νομοθέτη, στο οποίο είχε κάνει αναφορά στο Κεφάλαιο 26, για την δημιουργία ονομάτων που εκφράζουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές έννοιες: «τὸ διακοσμοῦν καὶ ἰὸν πανταχοῦ ἐγκεκωμιασμένον, τὸ δὲ ἴσχον καὶ δοῦν ψεγόμενον».
    Δηλαδή: «αυτό που διακοσμεί και διατρέχει τα πάντα εγκωμιάζεται ενώ αυτό που εμποδίζει και δεσμεύει ψέγεται».
    Συμπέρασμα: Τα ονόματα που δείχνουν θετικές έννοιες αναλύονται σε πρώτα ονόματα που δηλώνουν απρόσκοπτη κίνηση, όπως «ροή», «ἰόν», «ἰέναι», «φορά» ενώ αυτά που δείχνουν αρνητικές έννοιες αναλύονται σε πρώτα ονόματα ποὺ δηλώνουν εμπόδιο, δέσιμο και γενικώς ανάσχεση της κίνησης, όπως «δοῦν», «δεσμός», «ἴσχον».
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
    Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
    drive.google.com/file/d/0B3fk...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μαθήματα του κύκλου "ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος" στον σύνδεσμο: • Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ - Γι...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 6

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 месяца назад +10

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @dimitris1ification
    @dimitris1ification 2 месяца назад +5

    Ευχαριστώ πολύ ευγνώμων

  • @user-sd9vm7sp2e
    @user-sd9vm7sp2e 2 месяца назад +5

    Υπέροχος όπως καί σέ όλες τίς διδασκαλίες σας ευχαριστώ όλους

  • @user-nh7iu6gs3x
    @user-nh7iu6gs3x 2 месяца назад +4

  • @sarakatsanosgr
    @sarakatsanosgr 24 дня назад

    Να είστε καλά

  • @user-nh7iu6gs3x
    @user-nh7iu6gs3x 2 месяца назад +1

    Τι σημάνει ανατολή-δυση-βορράς-νότος.....ένα μάθημα για αυτές τις λέξεις