Ünal kardeş ana arıyı aşağı aldın kovanı hangi çıtayla tamamladın ballık taki çıtalarımı koydunuz
4 месяца назад
@@Cemalettin_58 kovanı ister mevcut çerçeveleri ile kışa sokarsınız isterseniz yeni çerçeve ekleyip tamamlarsınız. Üstteki çerçeveler varroa yükünü tamamen üstlenmiş olan ve doğacak olan yavrular hasarlı olanlardır, ister bölme yapıp ana arılandırmazsınız üç hatta bekler ilaçlarsınız ister arılarını silkeler çerçeveleri imha edersiniz. İmha en doğrusudur aslında fakat kişiye kalmış...
Kovanın yeniden yavrulanması 42 günü bulur bu zamanda koloni nüfusu çok azalmıyormu yaptığınız teknik çok güzel ama sorun koloni nüfusu gibi geliyor bana saygılar
4 месяца назад
@@Cemalettin_58 işçi arılar nektara çalışmadığı ve yavru bakımı yapmadığı için ömürleri hızla azalmaz. Alttan gelen yeni nesil sağlıklı ve sapasağlam olacağı için kovanın gelişimi sizi şaşırtır. Burada maksat tertemiz kış arılarına sahip olan bir koloni oluşturmak.
Bi hafta sonra geldiniz yüksük yaptı dedinz ya. Onu hangi çerçeveyle kaç gün sonra bölme yaptınız. Yüksük kapanınca mı gün vs. Acemi arıcının anlayacağı şekilde anlatırmısnz.
Unal kardeşim merhabalar uygulaman çok mantıklı beğendim bizlerle baylaşmanda ayrı güzel peki bu üst katda ayırdığın açık ve kapalı yavrulu iki çıtayı ne yapıyorsun ? Senin de söylediğin gibi varrolar da onlarda kuluçgaladı arılarını silkeleyiy imhamı ediyorsun o kısmını açıklayabilirmisin
Kolay gelsin Ünal kardeşim. Ben de bu seneden itibaren oksalik püskürtme ve damlatmadan başka varroa mücadelesi yapmıyorum. Dediğin gibi en masum ,en sağlam ve en temiz mücadele budur.Tabi baharın erkek arı hasadını da yazmayı unutmayayım. Olmazsa olmazlardandır.
4 года назад
Çok teşekkür ederim hocam. Yüksek sayıda arı kovanı olanlar için püskürtme zor olabilir fakat hem ekonomik, hem direnç kazanılamaması hem de nokta atışı olduğu için kendimi böyle ayarlıyorum. Erkek arı gözeneklerinin alınması demek en az üç katı kadar işçi arının kurtarılması demek o yüzden benim içinde olmazsa olmazlardandır. Bazen vaktini kaçırıp doğdukları da oluyor ama napalım :)
@ bahardan yaz sonuna kadar kaç defa erkek gözü alıyorsunuz? Bunu yarım yemliktenmi yapıyorsunuz yoksa boş çıtadan?
2 года назад+1
@@Ceyhunabdullayev144 bir iki sefer yapıyorum bazı temiz kovanlara hiç yapmadığımda oluyor. Normal bir çerçevenin yarı belden aşağısını kesmek yeterli arılar erkek arı gözü olarak örüyorlar ilkbaharda sonra.
Ünal hocam tek kat yavrulu kovanlardaki uygulama nasıl olacak.
4 года назад+3
Ben bu arıyı baldan sonra ızgara üzerine iki çerçeve ile ana arıyı hapsederek hemen ayarlamıştım şimdi sizin arılar tek katta ise aynı işlemi yapmak için bütün yavrulu çerçeveleri hasat etmeniz gerekli eğer bölgenizde polen gelişi yeterli düzeyde olmayacaksa bundan sonra arıya darbe vurmuş olursunuz. Yavrulu çerçeveleri arılarıyla alıp yeni bir bölme yapabilirsiniz (kendisine ana arı yapmasına müsade etmeden) üç hafta sonra aynı uygulamayı yapıp hazır ana arı verebilirsiniz. Ana kovanda yavrusuz çerçevelerle ana arı kalır yine ilaçlamayı yaparsınız. Dediğim gibi polen gelmeyecekse bölgenizde uygulamayı seneye erteleyebilirsiniz benim olduğum bölgede kasım ayında bile polen geliyor arı yavrusuna bakım yapabiliyor.
@ geçen yıl formik asit uygulamıştınız sanırım. Olumsuz etkileri ne oldu. Bu sistemi yılda 2 defadan daha çok yapmak doğru olur mu?
4 года назад
@@omeraliaydogan8095 Formik asitte yeterli buharlaşma olmazsa bir faydası olmuyor, maalesef ilaç üreticileri Türkiye'de formik asit buharlaştırma aparatları üretmiyorlar illa ki kimyasal ürünlerin kullanımını devam ettiriyorlar. Oksalik asit püskürtmeyi yavrusuz olarak bir sefer yavrulu olarak ise iki hafta ara ile tekrar ettiğimde oldu fakat baya zahmetli o kadar çerçeveyi çekip püskürtme yapmak.
Sarıkamış dan selamlar burası şuan eksi 25 arılara oksalik asit yapsam olurmu şimdi sonbahardada oksalik asit yapmamıştım yada ilk baharda yapsam olurmu
3 года назад+1
Şimdi yapmayın sizin için en uygun zaman aralık ayıdır.
@@etemcihangir1234 baldan sonra veya aralık ayında uygulama şekilleri var. Püskürtme ve damlatma olarak. İnternetten iyice araştırın güvenlik tedbirlerini alarak kovanlarınızın yarısında deneme yapın ilk önce.
Kardeş, biliyoruz ki oksalik asit, formik asit, rulamit gibi çeşitli varroa mücadele ilaçları ve yöntemleri var. Acaba sadece rulamitle yapilamaz mi bu mücadele? Yani bunların farkı nedir ki?
4 года назад+1
Sadece amitraz veya flumetrin ile yapılamıyor maalesef. Varroa direnç geliştirmeye başlamış çünkü bu etken maddelere, sadece tek bir madde ile gidersen ikinci sezonda artık fayda etmemeye başlayacak. Organik asitlere karşı bağışıklık kazanamadığı için en sağlam yollardandır bence.
Ustam ben balı aldıktan sonra bölmelerimi yaparken ya da aynı bu şekilde ana arıyı iki çerçevede tutarak arıyı yavrusuz hale getirdikten sonra bu uygulamayı yapıyorum işin verimide mantığıda burada. Şimdi yaparsanız sadece arı üzerindeki varroları dökersiniz vasat bir uygulama olmuş olur.
Ünal Ustam çok açıklayıcı olmuş eline sağlık, burada sormak istediğim şu, püskürtmenin işçiliği biraz fazla gibi bu uygulamada oksalik buharlaştırma tercih edilse daha kolay olmaz mı? Kolonide herhangi bir olumsuzluğa sebep olabileceği için mi buharlaştırma tercih etmediniz? Teşekkürler şimdiden 🤗
4 года назад
Ben teşekkür ederim. Buharlaştırma oksalik asit uygulamalarının arıya en az zarar vereni, bana göre en güzel olanı. Hoşuma giden aleti var yurt dışında fakat çok pahalı o yüzden şimdilik edinemedim yoksa ilk tercihim o olurdu. Püskürtme ve damlatmanın yavru ve ergin arıya olan zararının yani kulukça gelişimini yavaşlatmasının buharlaştırmadan daha fazla olduğunu gösteren araştırmalar var. Buharlaştırmada işçilik daha az ve daha kısa sürede tekrar edilebilir olduğundan avantajı daha çok. Buharlaştırmanın en önemli ve en büyük dezavantajı koruma maskesini ve kıyafetlerini giymeden uygulama yapılırsa insan sağlığını tehdit etmesi.
Merhaba. Kullandiginiz Oksalik toz halindemi? Asitin uretimi Türkiyemi? Kalite bakımından soruyorum. Bazı videoda gördüğüm kadarıyla elini değiyor ve yakmıyor ?
2 года назад
Merhaba. Evet toz halinde ve Türkiye üretimidir. Deriye temas anında asıl yakıcı olan formik asittir, oksalik asit deri altına işlerse veya buharı solunursa tehlikelidir.
Abi ben biyeri kaciriyormuyum.. 3 hafta oldu asagi ana ari inmedi. Yavrulu citalari ayirdin ve genc arilarida beraberinde ayirdin. Sonra bu ana arinin attigi yavrular 3 hafta sonra cikacaklar. Aradan alti hafta gecti ve arinin omrude bildigim kadariyla 6 hafta oldugundan butun arilarin olecek. O kovanda sadece yeni cikan ve cikacak olan arilar kalacak. Dogrumu.
4 года назад+1
Tamam adım adım gidelim. Ana arı aşağıya inmedi sadece üstteki iki çerçeveye yumurtladı ızgara altında kalan aşağıdaki yavruların hepsi 3 hafta sonra doğdu. Aşağıdaki çerçevelerde hiç yavru kalmadığında ana arıyı alt kata alıp üstteki yavrulu çerçeveleri kovandan çıkartıyorum. Bütün varrolar giripte beslenecek ve üreyecek yavru bulamadığından arıların üzerine çıktılar, işte aradığım fırsatta buydu. 6 hafta beklemiyorum alttaki çerçevelerden yavrular 3 hafta sonra sökülünce ana arıyı alt kata indirip kovanı tek kata düşürüyorum üstteki ana arının yavruladığı çerçeveleri kovandan çıkartıyorum. Varsa takıldığın yer tekrar konuşalım. Arının ömrüde sabit 6 hafta değildir larva iken aldığı besine, yavru bakımının yoğunluğuna ve tarlacılık faaliyetine göre değişir.
@ kardeşim öncelikle eline emeğine sağlık.Bende yukarda kalan yavrulu çerçevelerin akıbetini merak ediyorum.Ana arı indi aşağısı tertemiz kapağı örttük.Üst kattaki yavrulu yumurtalı çıtalar ne olacak
Kolay gelsin. %3 lük oksalik asit yapıyorsunuz değil mi? Ayrıca damlatma diyorsunuz ama püskürtme yapıyorsunuz. Bunu anlayamadım.
4 года назад+1
Teşekkür ederim. Evet %3 lük oksalik asit püskürtme yapıyorum, damlatmayı kış döneminde arı salkımdayken çerçeve çekemeyeceğim için yapıyorum. Bir ara püskürtme yerine damlatma dedim onuda yazıyla düzelttim o kısımı mı diyorsunuz acaba.
Selamünaleyküm kardeşim Ben yarın bir kovanımı bölüp ana arı vermek düşünüyorum ne fikir verirsin. Böldüğü gibimi yoksa biraz daha sonramı ana arı vereyim. Cevap verirsen çok memnun olurum. Hayırlı bereketli kazançlar diliyorum.
4 года назад
Ve aleyküm selam. En sağlamı bölmede ne yumurta ne larva kalmasıdır ondan sonra daha sağlam olur. Elinizde hazır kafeste ana arı varsa hemen verin ve daha sonra yapılan yüksükleri kırın.
Ünal usta bu anlattığın kesin sonuçsa ocakta neden damlatma yapıyorsun geçen sene kovanın söndü damlatmadan + çok takıntı yapmışsın varoa illaki olacak ..
4 года назад
Damlatmayı kışın yine yapacağım, sönen kovanı paylaştım ki izleyenlerin de başına gelmesin dozunu kimse kaçırmasın diye. Yavrusuz arıda tek sefer püskürtme yapınca kışa kadar herhangi bir ilaçlamaya gerek kalmıyor hem sağlam hem ekonomik oluyor ayrıca arılarımın sağlını düşünmek takıntı mı?
Ana arıyı ikinci bal akımı başlamadan ızkaradan hazırlanmış ve yahutda hazır satılan kafese alıyorsun 21 günıük orada olan tüm yavrular çıkıyor hem bal akımından çok yüksek kar ediyorsun hemde o kovanda kabalı açık hiç bir yavru olmuyor balı südükten sonra aynı sizin yapığızı yapıyorsun 100/99 varoanı mahf ediyorsun sizin yaptığınızda kapalı yavru var orada varoa mücadelesi 100/70dir sayqılar
Merhabalar Ünal bey. Bazı anlamsız yorum yazan arıcılarımız hangi yöntemleri kullanıyorlar merak ediyorum. Yıllardır varrodan sıkıntı çeken arıcılarımızın çoğu hala sıkıntı çekiyor. Ana sebebi varroanın ilaçlara direnç kazanması ve hala ısrarcı olmamız diye düşünüyorum. Bu yıl yani 2020 sezonunda bahar ayında erkek yavru alarak Ağustos ayında ana yenilettiğim kovanlara sizin ile aynı yöntemi kullanarak ve aralık ayında 4 derece civarında oksalik asit(organik arıcılıkta kullanılıyor) damlatma yöntemi uygulayarak 44 arıyla girdiğim kışlatmadan aynı mevcutla çıkmanın mutluluğunu yaşıyorum. Video çekcektim sizin videonuz yeterli gibi geldi olumsuz yorumlara aldırış etmeyin iyi çalışmalar 👋
3 года назад+2
Merhabalar Durmuş bey elinize sağlık, tebrik eder devamını dilerim. Varroa artık bizim için dert değil ilerde kovan sayısı çok artarsa çerçeve çekecek vaktim olmazsa o zamanda oksalik buharlaştırmaya geçerim diye düşünüyorum kendi adıma. Bence videolar çekmelisiniz. Size de iyi çalışmalar. 👍🏻
Bravo. Sanırım dr liebig takipçisisin. Böl ve temizle :)
4 года назад+1
Teşekkür ederim sağ olun. Dr. Liebig benim ufkumun açılmasına vesile olan insandır. Gurbette onun uygulamalarını yapan gurbetçi vatandaşlarımızı ve dünyanın farklı coğrafyalarında arıcılık yapıp paylaşanları takip ederek, bloglarını okuyarak yeni yeni şeyler öğrendim kendime uyarladım. İyi ki internet var :)
@ yurt dışındaki arıcılaru takip ediyormuşsun benim videolarima baktınmı bari:) Dt liebig in öğrencisi dr pıa var onuda takip et. Almancada anlamadığın yerler olursa yardımcı olurum.
4 года назад+1
@@Ertugrul__28 Sizin arıların siyah cisimlere saldırmayı tercih ettiğini gösteren videonuzu izlemiştim en son. O hanımefendiyide takip ediyorum. Teşekkür ederim sizi de takibe aldım :)
hocam hava sıcaklığının derecesi önemli mi?günün hangi vaktinde yapmak uygun? ayrıca sizde ana katta bizde sadece kuluçkalık var şuan aynı işlemi ana arının olduğu çerçeveye de yapabilir miyiz? ya da sadee yavrusuz çerçevelerin üzerindeki arılara uygulamalıyız/yani sadece o çerçevelere uygulasak olur mu ?
4 года назад+2
Hava sıcaklığı önemli değil arı salkımdayken damlatma usulü yapılıyor. Akşam üstü ya da sabah yapılırsa daha çok tarlacıda ilaçlanmış olur. Ana arının üzerinede gelebilir sorun olmaz. Mantık şu; arıda hiç yavru olmayacak ki varroanın kaçıp saklanabileceği bir yeri olmayacak mecburen arının üzerinde duracak işte o zaman bu uygulama tam olarak etki ediyor ve çoook büyük başarı sağlıyor.
@ teşekkürler hocam. Ananın yavru atımına bi yan etkisi de yok değil mi? Sizin yaptıgınız şekilde işlemi yapmadıgımızdqn seneye kaldı. Şimdi oldugu kadarıyla yapsam yine de faydalı olur dimi?
4 года назад+1
@@muhammedulusoy6094 Ana arıya bi sorun teşkil etmez fakat direkt olarak yavrulu çerçevelere sıktığınızda denk geldiği yumurta ve larvalara zarar verir biraz yatay püskürtmek zararı en aza indirir. Elinizde varsa yapabilirsiniz tabi en ekonomik mücadele budur.
Acemi ariciyim binlerce video bakıyorum senin gibi mantıklı işi bilen yapan yoktur Allah razı olsun
Vardır kardeşim yine de sağ ol.
Kardeşim kolaygelsin, güzel bir uygulama olmuş. Hayırlı işler hayırlı cumalar dilerim. 👍
Çok teşekkür ederim kardeşim. Sana da hayırlı işler, hayırlı cumalar.👍🏻
Sıcaklık kac olub ??benim bi sorum da olmuşdur.
Üstad üsteki yavrulu petekleri ne yaptın oksalit asit sanırım yavruyu zehirliyor
Onları ayırdım bütün yavrular çıkınca yine aynı şekilde ilaçladım
Oxalid asit yavruyu zehirlemez yuva kapali olunca icine islemez oxalit asitin yavruya hic bir zarari yok
Kayıl besleme ünitesi olsa altına erkek arı gözü yapsa varova mücadelesine faydalı olurmu selam ve dua ile
Bal mevsiminde ilaçlama yapılamayacağı için o dönemde destek olur.
Kekik yağını kovanın zeminine 10 15 damla damlatsak buharlaşma ile varoaya etki eder mi
Ben hiç kekik yağı kullanmadım bilmiyorum açıkçası.
Selamın aleyküm. Benim yeni bölme ana arının üstünde varroa var ne yapmalıyım acaba kışı çıkartmada sıkıntı olurmu.
Abi Azərbaycandan selamlar.
Bunu ilkbaharda , bal sağımından və sombaharda nasıl yapırlar? Yani burada geniş yazmanı rica edirəm
Oksalit asit baldan sonra kullanma kapalı yavruya zarar vermez mi tşk
Ünal kardeş ana arıyı aşağı aldın kovanı hangi çıtayla tamamladın ballık taki çıtalarımı koydunuz
@@Cemalettin_58 kovanı ister mevcut çerçeveleri ile kışa sokarsınız isterseniz yeni çerçeve ekleyip tamamlarsınız.
Üstteki çerçeveler varroa yükünü tamamen üstlenmiş olan ve doğacak olan yavrular hasarlı olanlardır, ister bölme yapıp ana arılandırmazsınız üç hatta bekler ilaçlarsınız ister arılarını silkeler çerçeveleri imha edersiniz. İmha en doğrusudur aslında fakat kişiye kalmış...
Kovanın yeniden yavrulanması 42 günü bulur bu zamanda koloni nüfusu çok azalmıyormu yaptığınız teknik çok güzel ama sorun koloni nüfusu gibi geliyor bana saygılar
@@Cemalettin_58 işçi arılar nektara çalışmadığı ve yavru bakımı yapmadığı için ömürleri hızla azalmaz. Alttan gelen yeni nesil sağlıklı ve sapasağlam olacağı için kovanın gelişimi sizi şaşırtır.
Burada maksat tertemiz kış arılarına sahip olan bir koloni oluşturmak.
Doğru haklısın teşekkür ederim hayırlı bereketli bir yeni sezon dileğiyle saygılar
@@Cemalettin_58 amin cümlemize inşallah. Saygılar bizden.
Bi hafta sonra geldiniz yüksük yaptı dedinz ya. Onu hangi çerçeveyle kaç gün sonra bölme yaptınız. Yüksük kapanınca mı gün vs. Acemi arıcının anlayacağı şekilde anlatırmısnz.
Unal kardeşim merhabalar uygulaman çok mantıklı beğendim bizlerle baylaşmanda ayrı güzel peki bu üst katda ayırdığın açık ve kapalı yavrulu iki çıtayı ne yapıyorsun ? Senin de söylediğin gibi varrolar da onlarda kuluçgaladı arılarını silkeleyiy imhamı ediyorsun o kısmını açıklayabilirmisin
Kolay gelsin bu arı irkindan ana arı varmı Nisan'da alsak çok sakin arilariniz
Teşekkür ederim. Nisan ayında olmaz büyük ihtimalle ancak mayıs haziran aylarında olur.
@ teşekkürler Mayıs ayında görüşmek üzere...
@@hasanbasriyosma3214 Tamam ustam o zamanlarda yine haberleşiriz.
Tarifi yoruma yazacak birisi varmı arkadadlsr ya hocam sesiniz videoda çok az çıkıyor
Aldığın ana memesinden çıkacak ana arıyı sunnu mi döllüyorsun yoksa doğal yollamı Ünal
Kendi halinde abi.
Kolay gelsin Ünal kardeşim. Ben de bu seneden itibaren oksalik püskürtme ve damlatmadan başka varroa mücadelesi yapmıyorum. Dediğin gibi en masum ,en sağlam ve en temiz mücadele budur.Tabi baharın erkek arı hasadını da yazmayı unutmayayım. Olmazsa olmazlardandır.
Çok teşekkür ederim hocam. Yüksek sayıda arı kovanı olanlar için püskürtme zor olabilir fakat hem ekonomik, hem direnç kazanılamaması hem de nokta atışı olduğu için kendimi böyle ayarlıyorum. Erkek arı gözeneklerinin alınması demek en az üç katı kadar işçi arının kurtarılması demek o yüzden benim içinde olmazsa olmazlardandır. Bazen vaktini kaçırıp doğdukları da oluyor ama napalım :)
@ bahardan yaz sonuna kadar kaç defa erkek gözü alıyorsunuz? Bunu yarım yemliktenmi yapıyorsunuz yoksa boş çıtadan?
@@Ceyhunabdullayev144 bir iki sefer yapıyorum bazı temiz kovanlara hiç yapmadığımda oluyor. Normal bir çerçevenin yarı belden aşağısını kesmek yeterli arılar erkek arı gözü olarak örüyorlar ilkbaharda sonra.
Abi körükte ne kullaniyorsun
Ünal hocam tek kat yavrulu kovanlardaki uygulama nasıl olacak.
Ben bu arıyı baldan sonra ızgara üzerine iki çerçeve ile ana arıyı hapsederek hemen ayarlamıştım şimdi sizin arılar tek katta ise aynı işlemi yapmak için bütün yavrulu çerçeveleri hasat etmeniz gerekli eğer bölgenizde polen gelişi yeterli düzeyde olmayacaksa bundan sonra arıya darbe vurmuş olursunuz. Yavrulu çerçeveleri arılarıyla alıp yeni bir bölme yapabilirsiniz (kendisine ana arı yapmasına müsade etmeden) üç hafta sonra aynı uygulamayı yapıp hazır ana arı verebilirsiniz. Ana kovanda yavrusuz çerçevelerle ana arı kalır yine ilaçlamayı yaparsınız. Dediğim gibi polen gelmeyecekse bölgenizde uygulamayı seneye erteleyebilirsiniz benim olduğum bölgede kasım ayında bile polen geliyor arı yavrusuna bakım yapabiliyor.
@ geçen yıl formik asit uygulamıştınız sanırım. Olumsuz etkileri ne oldu. Bu sistemi yılda 2 defadan daha çok yapmak doğru olur mu?
@@omeraliaydogan8095 Formik asitte yeterli buharlaşma olmazsa bir faydası olmuyor, maalesef ilaç üreticileri Türkiye'de formik asit buharlaştırma aparatları üretmiyorlar illa ki kimyasal ürünlerin kullanımını devam ettiriyorlar. Oksalik asit püskürtmeyi yavrusuz olarak bir sefer yavrulu olarak ise iki hafta ara ile tekrar ettiğimde oldu fakat baya zahmetli o kadar çerçeveyi çekip püskürtme yapmak.
Ünal bey yer neresi acaba
Trabzon
Sarıkamış dan selamlar burası şuan eksi 25 arılara oksalik asit yapsam olurmu şimdi sonbahardada oksalik asit yapmamıştım yada ilk baharda yapsam olurmu
Şimdi yapmayın sizin için en uygun zaman aralık ayıdır.
Oksalik asit kimler satıyor kaliteli ve kalitesiz varmı nerden anlıyoruz teşekkürler
Arı ürünleri satan sitelerde olması lazım.
Uygulamayı ne zaman yapıyım
@@etemcihangir1234 baldan sonra veya aralık ayında uygulama şekilleri var. Püskürtme ve damlatma olarak. İnternetten iyice araştırın güvenlik tedbirlerini alarak kovanlarınızın yarısında deneme yapın ilk önce.
Teşekkürler
Olcek ne olmali yuzde kac
Körükde nə yakıyorsun abi
Oluklu karton mukavva, karton yumurta viyolü, ahşap tornasından çıkan uzun talaşlar...
Bunların balmumunda kalını bırakmadığını siz mi tespit ettiniz? Yoksa bilimsel bir çalışma mı?
Yok ustam benlik bir şey yok araştırılmış sonuçları paylaşılmış.
Oksalik asit yavrulara zarar verirmi?açıq yavrulara?
Püskürtmede verir.
Kardeş, biliyoruz ki oksalik asit, formik asit, rulamit gibi çeşitli varroa mücadele ilaçları ve yöntemleri var. Acaba sadece rulamitle yapilamaz mi bu mücadele? Yani bunların farkı nedir ki?
Sadece amitraz veya flumetrin ile yapılamıyor maalesef. Varroa direnç geliştirmeye başlamış çünkü bu etken maddelere, sadece tek bir madde ile gidersen ikinci sezonda artık fayda etmemeye başlayacak. Organik asitlere karşı bağışıklık kazanamadığı için en sağlam yollardandır bence.
Sayın hocam bu dönemde yapsak sıkıntı olurmu
Ustam ben balı aldıktan sonra bölmelerimi yaparken ya da aynı bu şekilde ana arıyı iki çerçevede tutarak arıyı yavrusuz hale getirdikten sonra bu uygulamayı yapıyorum işin verimide mantığıda burada. Şimdi yaparsanız sadece arı üzerindeki varroları dökersiniz vasat bir uygulama olmuş olur.
Ünal Ustam çok açıklayıcı olmuş eline sağlık, burada sormak istediğim şu, püskürtmenin işçiliği biraz fazla gibi bu uygulamada oksalik buharlaştırma tercih edilse daha kolay olmaz mı? Kolonide herhangi bir olumsuzluğa sebep olabileceği için mi buharlaştırma tercih etmediniz? Teşekkürler şimdiden 🤗
Ben teşekkür ederim. Buharlaştırma oksalik asit uygulamalarının arıya en az zarar vereni, bana göre en güzel olanı. Hoşuma giden aleti var yurt dışında fakat çok pahalı o yüzden şimdilik edinemedim yoksa ilk tercihim o olurdu. Püskürtme ve damlatmanın yavru ve ergin arıya olan zararının yani kulukça gelişimini yavaşlatmasının buharlaştırmadan daha fazla olduğunu gösteren araştırmalar var. Buharlaştırmada işçilik daha az ve daha kısa sürede tekrar edilebilir olduğundan avantajı daha çok. Buharlaştırmanın en önemli ve en büyük dezavantajı koruma maskesini ve kıyafetlerini giymeden uygulama yapılırsa insan sağlığını tehdit etmesi.
@ çok teşekkür ediyorum Ünal hocam, peki bu bağlamda yerli buharlaştırma aparatı hakkında tavsiyeniz olur mu?
@@farukkorkmazzz Rica ederim. Hiç denemedim bilmiyorum o yüzden yorum yapamam.
Merhaba. Kullandiginiz Oksalik toz halindemi? Asitin uretimi Türkiyemi? Kalite bakımından soruyorum. Bazı videoda gördüğüm kadarıyla elini değiyor ve yakmıyor ?
Merhaba. Evet toz halinde ve Türkiye üretimidir. Deriye temas anında asıl yakıcı olan formik asittir, oksalik asit deri altına işlerse veya buharı solunursa tehlikelidir.
jkolay gelsin birde uzun kol giymek lazım kardeşim ne olur olmaz :)
Haklısınız ustam hava sıcak olunca öyle geldik arılığa 👍🏻
Videolarınız ve Bilgilerinz için teşekkür ederim. Yılda sadece iki kez mi damlatma ve püskürtme mi yapıyrsunuz başka bir uygulama yapmıyor musnz?
Kışın ve bal hasadından sonra yavrusuz olan arılara damlatma ve püskürtme yapıyorum.
Ustam iletişim için numara veriyormusun
Abi ben biyeri kaciriyormuyum..
3 hafta oldu asagi ana ari inmedi. Yavrulu citalari ayirdin ve genc arilarida beraberinde ayirdin. Sonra bu ana arinin attigi yavrular 3 hafta sonra cikacaklar. Aradan alti hafta gecti ve arinin omrude bildigim kadariyla 6 hafta oldugundan butun arilarin olecek. O kovanda sadece yeni cikan ve cikacak olan arilar kalacak. Dogrumu.
Tamam adım adım gidelim. Ana arı aşağıya inmedi sadece üstteki iki çerçeveye yumurtladı ızgara altında kalan aşağıdaki yavruların hepsi 3 hafta sonra doğdu. Aşağıdaki çerçevelerde hiç yavru kalmadığında ana arıyı alt kata alıp üstteki yavrulu çerçeveleri kovandan çıkartıyorum. Bütün varrolar giripte beslenecek ve üreyecek yavru bulamadığından arıların üzerine çıktılar, işte aradığım fırsatta buydu. 6 hafta beklemiyorum alttaki çerçevelerden yavrular 3 hafta sonra sökülünce ana arıyı alt kata indirip kovanı tek kata düşürüyorum üstteki ana arının yavruladığı çerçeveleri kovandan çıkartıyorum. Varsa takıldığın yer tekrar konuşalım.
Arının ömrüde sabit 6 hafta değildir larva iken aldığı besine, yavru bakımının yoğunluğuna ve tarlacılık faaliyetine göre değişir.
@ kardeşim öncelikle eline emeğine sağlık.Bende yukarda kalan yavrulu çerçevelerin akıbetini merak ediyorum.Ana arı indi aşağısı tertemiz kapağı örttük.Üst kattaki yavrulu yumurtalı çıtalar ne olacak
Kolay gelsin. %3 lük oksalik asit yapıyorsunuz değil mi? Ayrıca damlatma diyorsunuz ama püskürtme yapıyorsunuz. Bunu anlayamadım.
Teşekkür ederim. Evet %3 lük oksalik asit püskürtme yapıyorum, damlatmayı kış döneminde arı salkımdayken çerçeve çekemeyeceğim için yapıyorum. Bir ara püskürtme yerine damlatma dedim onuda yazıyla düzelttim o kısımı mı diyorsunuz acaba.
Selamünaleyküm kardeşim Ben yarın bir kovanımı bölüp ana arı vermek düşünüyorum ne fikir verirsin. Böldüğü gibimi yoksa biraz daha sonramı ana arı vereyim. Cevap verirsen çok memnun olurum.
Hayırlı bereketli kazançlar diliyorum.
Ve aleyküm selam. En sağlamı bölmede ne yumurta ne larva kalmasıdır ondan sonra daha sağlam olur. Elinizde hazır kafeste ana arı varsa hemen verin ve daha sonra yapılan yüksükleri kırın.
Allah razı olsun kardeşim çok teşekkür ederim ömrüne bereket sağlık olsun.
Tamamdır.
@@osmansahin4185 Ben teşekkür ederim kardeşim sağ ol cümlemizden razı olsun. İşlerin rast gitsin.
Bence bu zaman da bölme yapmayın en doğrusu ben yaptım yapan kaçtı gitti
@@playerdestiny5023 selamünaleyküm kardeşim bölme yaptım hemde güzel oldu.
Ünal usta bu anlattığın kesin sonuçsa ocakta neden damlatma yapıyorsun geçen sene kovanın söndü damlatmadan + çok takıntı yapmışsın varoa illaki olacak ..
Damlatmayı kışın yine yapacağım, sönen kovanı paylaştım ki izleyenlerin de başına gelmesin dozunu kimse kaçırmasın diye.
Yavrusuz arıda tek sefer püskürtme yapınca kışa kadar herhangi bir ilaçlamaya gerek kalmıyor hem sağlam hem ekonomik oluyor ayrıca arılarımın sağlını düşünmek takıntı mı?
@ takıntınin böylesi baştacı fark yok herkesin ayrı dır usta..
Mrb kardeşim kolay gelsin
Teşekkür ederim sağ olasın.
Ana arıyı ikinci bal akımı başlamadan ızkaradan hazırlanmış ve yahutda hazır satılan kafese alıyorsun 21 günıük orada olan tüm yavrular çıkıyor hem bal akımından çok yüksek kar ediyorsun hemde o kovanda kabalı açık hiç bir yavru olmuyor balı südükten sonra aynı sizin yapığızı yapıyorsun 100/99 varoanı mahf ediyorsun sizin yaptığınızda kapalı yavru var orada varoa mücadelesi 100/70dir sayqılar
Kardeşim yavrulu çerçeveleri alıyorum bırakmıyorum kovanda.
İnsana bile bukadar zararlı olan bir şey küçüçük bir arıya zarar vermez mi
Zarar vermemesi için ölçeğinde uygulama yapıyorum. Aşırıya kaçınca zarar veriyor tabi ki.
Merhabalar Ünal bey. Bazı anlamsız yorum yazan arıcılarımız hangi yöntemleri kullanıyorlar merak ediyorum.
Yıllardır varrodan sıkıntı çeken arıcılarımızın çoğu hala sıkıntı çekiyor. Ana sebebi varroanın ilaçlara direnç kazanması ve hala ısrarcı olmamız diye düşünüyorum. Bu yıl yani 2020 sezonunda bahar ayında erkek yavru alarak Ağustos ayında ana yenilettiğim kovanlara sizin ile aynı yöntemi kullanarak ve aralık ayında 4 derece civarında oksalik asit(organik arıcılıkta kullanılıyor) damlatma yöntemi uygulayarak 44 arıyla girdiğim kışlatmadan aynı mevcutla çıkmanın mutluluğunu yaşıyorum. Video çekcektim sizin videonuz yeterli gibi geldi olumsuz yorumlara aldırış etmeyin iyi çalışmalar 👋
Merhabalar Durmuş bey elinize sağlık, tebrik eder devamını dilerim. Varroa artık bizim için dert değil ilerde kovan sayısı çok artarsa çerçeve çekecek vaktim olmazsa o zamanda oksalik buharlaştırmaya geçerim diye düşünüyorum kendi adıma. Bence videolar çekmelisiniz. Size de iyi çalışmalar. 👍🏻
Bravo. Sanırım dr liebig takipçisisin. Böl ve temizle :)
Teşekkür ederim sağ olun.
Dr. Liebig benim ufkumun açılmasına vesile olan insandır.
Gurbette onun uygulamalarını yapan gurbetçi vatandaşlarımızı ve dünyanın farklı coğrafyalarında arıcılık yapıp paylaşanları takip ederek, bloglarını okuyarak yeni yeni şeyler öğrendim kendime uyarladım. İyi ki internet var :)
@ yurt dışındaki arıcılaru takip ediyormuşsun benim videolarima baktınmı bari:)
Dt liebig in öğrencisi dr pıa var onuda takip et. Almancada anlamadığın yerler olursa yardımcı olurum.
@@Ertugrul__28 Sizin arıların siyah cisimlere saldırmayı tercih ettiğini gösteren videonuzu izlemiştim en son. O hanımefendiyide takip ediyorum. Teşekkür ederim sizi de takibe aldım :)
@ teşekkürler bende seni takip ediyorum. Umarım bu sene kestanede rekor kırmışsınızdır. Saygılar
@@Ertugrul__28 Bu yıl tanıdığım herkesin yüzü güldü. Çok teşekkür ederim benden de selamlar, saygılar.
hocam hava sıcaklığının derecesi önemli mi?günün hangi vaktinde yapmak uygun? ayrıca sizde ana katta bizde sadece kuluçkalık var şuan aynı işlemi ana arının olduğu çerçeveye de yapabilir miyiz? ya da sadee yavrusuz çerçevelerin üzerindeki arılara uygulamalıyız/yani sadece o çerçevelere uygulasak olur mu
?
Hava sıcaklığı önemli değil arı salkımdayken damlatma usulü yapılıyor.
Akşam üstü ya da sabah yapılırsa daha çok tarlacıda ilaçlanmış olur.
Ana arının üzerinede gelebilir sorun olmaz.
Mantık şu; arıda hiç yavru olmayacak ki varroanın kaçıp saklanabileceği bir yeri olmayacak mecburen arının üzerinde duracak işte o zaman bu uygulama tam olarak etki ediyor ve çoook büyük başarı sağlıyor.
@ teşekkürler hocam. Ananın yavru atımına bi yan etkisi de yok değil mi? Sizin yaptıgınız şekilde işlemi yapmadıgımızdqn seneye kaldı. Şimdi oldugu kadarıyla yapsam yine de faydalı olur dimi?
@@muhammedulusoy6094 Ana arıya bi sorun teşkil etmez fakat direkt olarak yavrulu çerçevelere sıktığınızda denk geldiği yumurta ve larvalara zarar verir biraz yatay püskürtmek zararı en aza indirir. Elinizde varsa yapabilirsiniz tabi en ekonomik mücadele budur.
@ şahanesiniz. Çok teşekkürler hocam.
@@muhammedulusoy6094 Çok teşekkür ederim ustam 🙂👍🏻
Ben varroadan olen ar gormedim ama mum guvesi benim babam aglatd
O da sınırı aşınca çok büyük sorun oluyor evet.
Korugunde esaslı korukmus
Evet iyi tütüyor.
Oksalik asit yavrusuz dönemde eyvallah ama, kapalı yavru gözlerine zararı vardır.
Hayır iyi veya kötü kapalı yavruya bir etkisi yoktur.
varroa ilaçlaması dedin arılara bişey püskürttün hiçbir izahat yok kim ne anladı bundan anlayan beri gelsin
Videonun açıklama kısmında yazdım püskürttüğüm çözeltiyi.
Yani her halûkarda zehir kulaniyon boşuna youtube dan takip ediyormusuzseni takibi ve aboneliği bırakıyorum yazık
Oksalik asit bitki kökenlidir, doğada bulunur, ölçeğinde kullanılırsa zehirle alakası yoktur. Yolunuz ve bahtınız açık olsun işleriniz rast gitsin.