Voltaj Regülatörleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 июн 2018
  • Ucretsiz Kitap: "VOLTAGE REGULATION AND
    POWER CONVERSION" artofelectronics.net/wp-conte...
    0:11 Giriş
    0:12 İhsan Kehribar bu bölümde, tasarladığınız elektronik cihazların güç ile alakalı kısımlarının nasıl halledilebileceği hakkında pratik bilgilerin verileceğini aktardı. Kullanılması gereken regülatörler nelerdir, hangi çeşit regülatörler vardır gibi soruların cevaplanacağı belirtildi.
    0:56 İhasan Kehribar projenin bir şekilde elektrik alması gerektiğini ve genellikle firma projelerinde DC adaptörlerin ya da çeşitli pil kaynaklarının kullanıldığını aktardı.
    1:13 DC adaptörlerin genellikle 9 volt 12 volt 15 volt gibi istenilen amperaj değerlerinde satın alınabileceği belirtildi. Devrenizin içerisine direkt olarak şebeke elektriği takmak yerine yüksek voltajla alakalı olan kısımları harici bir adaptörle çözüp, onu daha sonra DC plug ile beraber istenilen voltu elde edebilmenin çok daha avantajlı olduğu belirtildi. İhsan Kehribar, bir çok ülkeyle çalıştıklarını, bu ülkelerin AC voltaj değerlerinin değişiklik gösterdiğini aktardı. Ülkelerin farklı voltaj değerleri olduğu için kullanılan DC adaptörün SMPS denilen switch power supply tipinde olmasının avantajlı olduğu söylendi. İhsan Kehribar, ürünlerde DC adaptör ya da Canon lp6 pil kullandıklarını aktardı.
    4:29 İhsan Kehribar, kullanılan bataryalarda bir voltaj değerini başka bir değere dönüştürmek istediğimizde regülatörlerin devreye girdiğini söyledi.
    5:25 Linear vs Switching regülatör nedir? İhsan Kehribar konuyu çizim üzerinde anlattı. Örnek olarak elinizde 12V bir adaptörünüz var ve bunu magic kutu içerisinden 3V3 volta çıkartmak istiyorsunuz ve burada önemli olan şeyin dropout voltaj olduğu belirtildi. Çizilen örnekte dropout voltajın 8.7V olduğu anlatıldı. İhsan Kehribar, linear legülatör kullanılırsa dropaut olan 8.7V linear legülatör içirisinde ısıya dönüşüyor dedi.
    8:34 Eğer switching regülatör kullanıyor olsaydı %X verim katsayıları olduğu için %90 verimle 3.3 volta çevrilebileceği anlatıldı.
    10:52 Linear regülatörlerin avantajı nedir? İhsan Kehribar, linear regülatörlerin gürültü ile alakalı problemlerinin çok daha az olduğunu sinyal üretiminde daha sessiz çalıştıklarını aktardı. İkinci avantaj olarak malzeme sayısı olarak daha verimli olduğu aktarıldı. 3 pinli bir kompanent kullanıp giriş kapasitörü, çıkış kapasitörü ve kendisi olarak kullanılabileceği söylendi.
    12:36 İhsan Kehribar, switching regülatörler doğru tasarlanmazsa çalıştırılmasının ilk aşamada daha zor olabileceğini ve çalışsa bile gürültü seviyesinin istenilenin üstünde olacağını aktardı.
    16:27 Step motorların yüksek voltaj ile sürülmesi gerektiği için başka bir tekniğin ortaya çıktığı söylendi. Buck converter azaltırken boost converter'ın voltajı artırabildiği aktarıldı. İhsan Kehribar, bunun switching tabanlı bir sistemle yapılabileceğini söyledi.
    17:40 İhsan Kehribar, regülatör seçimi yapılırken input/output voltage range değerlerine dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. İhsan Kehribar, örnek olarak elinizdeki regülatörünüz 3.3V üretebilme kabiliyetine sahip ama 7.2V verildiğinde de 3.3V üretebilsin derseniz input voltage range değerine dikkkat etmeniz gerekiyor dedi.
    18:44 Fixed voltaj regülatörlerinin genellikle çizimdeki 3 pinli bir sistemle gösterilebileceği belirtildi. Adjustable voltaj regülatörlerde ise direnç ayarları birbirlerine göre yapıldığında, çıkışın limitler dahilinde ayarlanabildiği belirtildi.
    20:30 PSRR: Power supply rejection ratio değeri nedir? İhsan Kehribar, bu değerin yüksek olmasının kullanım açısından daha iyi olduğunu söyledi. Sinyal aktarımında gürültüyü azaltmak istediğinizde bu değerin öneminin arttığı vurgulandı.
    24:00 Output current değeri nedir? İhsan Kehribar, örnek olarak 300mA değerinde bir akım çekilirse, regülatörün istenilen voltaj değerini oluşturabileceğini anlatan anahtar kelime olduğunu aktardı.
    25:14 Dropout voltage değeri nedir? Linear ve Switching regülatörlerde önemli bir değer olduğu belirtildi. İhsan Kehribar, low dropout output gibi bir terimin olduğunu ve bunun düşük dropout çıkışı olan regülatörlere denildiğini aktardı. Dropout voltajının fix olmadığı belirtildi.
    30:01 Stability criteria değeri nedir? İhsan Kehribar, bu değerin voltajı sabir tutma seviyesi olduğunu belirtti.
    31:50 Iq: quiescent current ve sleep current nedir? İhsan Kehribar, low power bir sistem tasarlanmak isteniyorsa yani bataryasının çok uzun süre gitmesi isteniyorsa bu iki terimin önem kazandığını aktardı. Iq terimi: sistemin çalıştığı anda çektiği akım olduğu söylendi. Sleep current terimi: regülatörlerin uyku haline geçtiği anda çektiği akım değerini gösterdiği belirtildi.
    37:15 The Art Of Electronics adlı kitap pdf'sinin içeriğinden bahsedildi. İhsan Kehribar bu kitabın uygulamaya yönelik çok fazla bilgi içerdiğini belirtti. Kitabın okunmasının çok faydalı olacağı vurgulandı.
    41:25 Kapanış.
  • НаукаНаука

Комментарии • 38

  • @b.s.3193
    @b.s.3193 5 лет назад +3

    internette teknik konular ile ilgili en ufak birşey aradığımızda kendi dilimizde hiçbirşey bulamadığımız bir ortamda bizden birilerinin çıkıp hiçbir karşılık beklemeden hatta kıymetli zamanlarını harcayarak birşeyler paylaşmasi ne kadar güzel bir şey bu paylaşımlarınız için hepinize çok teşekkür ederim.

  •  3 года назад +3

    Hocam gerçekten çok samimi söylüyorum bu kadar güzel anlatım yapan başka bir youtube kanalı yok . Arada biraz fazla yabancı terimler oluyor ama oda benim eksiğim . Lütfen bu kanal için yeni videolar çekin . Ben gibi elektronik aşığı yeni nesillerin sizin gibi insanlara ihtiyaçları var☺

  • @ibrahimbabayev7344
    @ibrahimbabayev7344 Год назад

    teşekkürler video oldukça bilgilendirici ve uygulamaya yönelik tavsiyeler mükemmel Azerbaycandan selamlar

  • @vlkakn
    @vlkakn 6 лет назад +1

    Vakit ayırıp böyle videolar çekiyorsunuz süper.. Teşekkürler.

  • @Mustafa_Dinc_
    @Mustafa_Dinc_ 3 года назад +1

    V ref konularınıda üstünden geçmenizi tavsiye ederim, bayağı araştırma yapmama rağmen çok fazla kaynak bulamadım, analog ölçüm hassasiyeti tamamen referans voltajlarının doğru seçilmesine bağlı , Anlatımınız güzel di, teşekkürler

  • @serkanaytin
    @serkanaytin 5 лет назад

    Bu kadar güzel içeriklerin hazırlanmasına ön ayak olan Edelkrone ailesi başta olmak üzere siz sevgili İhsan Kehribar'a sonsuz teşekkürler.

  • @emretulu8797
    @emretulu8797 6 лет назад

    Bu tarz bir bilgiye bu kadar güzel bir anlatımla ulaşmak çok güzel ve değerli. Gerçekten teşekkürler

  • @mehmetkaratay863
    @mehmetkaratay863 5 лет назад

    Ne kadar içten anlatmışsınız , süper. o derecede doyumlu anlatımız için teşekkürler . Emeğinize sağlık. Süper olmuş

  • @thesquealer1907
    @thesquealer1907 6 лет назад +6

    Pcb tasarımı videosu bekliyoruz

  • @muhammetkale8615
    @muhammetkale8615 6 лет назад

    emeğinize sağlık. Çok yararlı oldu, iyi ki varsınız.

  • @engineer580
    @engineer580 3 года назад

    harika anlatım. ağzınıza sağlık

  • @kalay6161
    @kalay6161 3 года назад

    Güzel bir çalışma teşekkür ederim

  • @trengineer5348
    @trengineer5348 6 лет назад +10

    Bu değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Özellikle çift regülatör kullanıp gürültüyü azaltma olayı daha önce gördüğüm kartlarda pek yapılmayan bir şey. Endüstriyel ürünlerde bile daha çok devrenin akım ihtiyacına göre lm2576, lm2596 gibi switching mode regulatorler kullanılıyor( gördüğüm kadarıyla).Gürültü olayı için ise bypass kapasitörler bulunuyor. Bunların da detayına girip de ESR ESL değerlerine bakılıyor mu bilmiyorum ama mevcut bahsettiğiniz çift regülatör kullanımı hangi alanlarda yapılıyor acaba ?
    "Uğraştığınız devre şu şu işi yapıyorsa çift regülatör koyun, bu kadarcık gürültü bile etkiler " dediğiniz uygulamalara örnek verebilir misiniz acaba? Ben kendi tasarımlarımda özellikle switching mode regülator kullanınca pcb nin işlemci katından olabildiğince uzakta olamasına dikkat ediyorum. Filtreleme için de denetleyicinin olabildiğince yakınına koyuyorum filtre elemanlarını. Yeterli mi değil mi diye daima bir şüphe duyuyorum. Bu konuda da dikkat edilmesi gerekenler hakkında sizden bir içerik gelmesi çok iyi olurdu :) İyi çalışmalar dilerim .

  • @Eren-yl2qi
    @Eren-yl2qi 3 года назад

    Video için teşekkürler

  • @alpagutsencer
    @alpagutsencer 6 лет назад

    Bir detay eklememi mazur görürseniz: LDO kullanırken örnek olarak ams1117, çıkış ve girişte aliminyum elektrolitik kondansatör kullanılacaksa yüksek frekanslı gürültüleri engellemek için seramik kapasitör eklemek güzel bir practice olacaktır. Ben genelde avx markasını kullanıyorum plakaları dead short olmaya daha az yatkın diye. Teşekkürler

  • @ugursen9020
    @ugursen9020 4 года назад

    çok kaliteli içerik teşekkürler. bunun yanında bir fb vermek istersem eğer, 40dklık videolar yerine kısa kısa bir kaç bölüm daha ilgi çekici olacaktır. tesekkurler

  • @omer.kalayci
    @omer.kalayci 6 лет назад +1

    Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim çok faydalı bir kaynak olmuş, elektronikle ilgili daha fazla yayınınızı heyecan ile bekliyorum özellikle profesyonel satılabilir bir ürün için PCB tasarlarken geçtiği bütün aşamaları çok merak ediyorum tasarımına ilk başlanıpta ürüne konuncaya kadarki süreci, hangi standartları sağlaması gerekiyor, bu süreçte kimlerle iş birliği yapılıyor, nelere dikkat edilmesi gerekir, PCB'nin elektronik gürültüden etkilenmemesi için nasıl bir çalışma, özellikle pratikte kullandığınız teorik kısımları merak ediyorum ve kullandığınız yol gösterici dökümanlar varsa paylaşırsanız bizim için çok güzel bir referans olur.

  • @plazmax
    @plazmax 6 лет назад

    hocam mikrofon sesini bundan sonraki videolarınızda 1-2 tık arttırırmısınız. bir kaç ornekte guzel olurdu bu konuya esp12 ayda esp32 ornek seması wifi nin cektigi akım vb gibi konularada ornek ustunden değinirdik (sleep,deepsleep vs)

  • @pusatberk4193
    @pusatberk4193 6 лет назад

    ripple
    güç bir ve iki yi aldım birseneden daha yararlı oldu :D

  • @AhmetTasdemirDJLuds
    @AhmetTasdemirDJLuds 6 лет назад

    yaptığım lab power station da kaynağım 19v du booster ile 60v 32A a yükseltip (1.5-50v_15A) + (2-32v_5A)+(2-32v_5A) modüllere verip ayni anda 3 farklı ayarlanabilir v reg e vermiştim Hepsini ayni anda rahat kullanabiliyorum

  • @oguzyagful
    @oguzyagful 7 месяцев назад

    🙏🙏

  • @kaankarakaya4278
    @kaankarakaya4278 6 лет назад +1

    microdenetleyiciler icin video gelsin

  • @rdvanaltun7668
    @rdvanaltun7668 6 лет назад

    Hocam sizi bugün freeduino.gen.tr sitesinde gördüm web archive üstünden 👌 İyi çalışmalar diliyorum.

  • @emrah8057
    @emrah8057 6 месяцев назад

    Hocam size bir sorum olacak ben 200 ah bir akuyu 10 ah le calisan bir motora baglamak istiyorum bunun icin akudeki amperi dusurmem gerekirmi devre yanarmi asiri amperden voltajlari ayni ben sadece mesafeyi artirmak icin bunu yapmak istitorum yoksa araya bir amper regulatoru filanmi takmam lazim?

  • @icatci6895
    @icatci6895 Год назад

    Hocam merhaba bir sorum olacak
    Düşük voltaj ve amper ile beslediğim
    yüksek Volt almak için kendi içinde 10 adet seri bağlı
    yüksek Amper almak için kendi içinde 10 adet paralel bağlı voltaj yükseltici iki grubun çıkışlarını paralel bağlarsam yüksem volt ve amper sorunsuz alırmıyım
    ( örnek 400V 200A)

  • @Dartanghan
    @Dartanghan 4 года назад

    hocam dediniz ya bu marketing yanıltmalarından nasıl kaçınabiliriz hani mesela farklı bir konu hakkında mesela sensörler bir sensör arıyorum ama kataloglarda hep böyle belirsiz ifadeler kullanıyolar hangi ürünü alacağımı seçemiyorum bu konu hakkında ne yapabilirim?

  • @seferkaya5935
    @seferkaya5935 5 лет назад

    Arkadaslar 12v cikis veren olabildigince dropout giris gerilim farki dusuk olan pozitif regulator tavsiseniz varmi cekecegim akim 30ma civari

  • @elsever.operator
    @elsever.operator 4 года назад

    Hocam 100 k lik ayarli direncin onune bor tane 50 k normal direnc baglarsam.ayarli diremcimi 50 k plarak calisdirabilirmjyim? Mesela bana 50 k lazim.elimde 100 k var .

  • @yunusbolat3025
    @yunusbolat3025 3 года назад

    Mrb evimin elektirigi 220 den az geliyor .Haliyle beyaz eşyalar falan bazen arıza veriyor ve kaliteli calismiyor. 10 kilwat regulator takilsa çözüm olurmu 220 ye çıkarmı eleltirk

  • @yunusbolat3025
    @yunusbolat3025 4 года назад

    Mrb evimin elektirigi 220 den az geliyor .elimde çamaşır makinası bukasik makinasi buzfolabi ve derin dondurucu var.kac kilowat regulator almam lazım acaba

  • @kadiryilmaz6544
    @kadiryilmaz6544 4 года назад

    Regülatör kompanizasyon görevi görürmü hocam 3 fazli regulator

  • @muslumkucuk6114
    @muslumkucuk6114 6 лет назад

    Anlatım anlatın anlatın. Her zaman anlatın, daha çok anlatın 😀

  • @ortadoguled
    @ortadoguled 3 года назад

    AMS1117 5V icin ayrinti istiyorz iyi çalışmalar

  • @borayurt66
    @borayurt66 5 лет назад

    We seviyoruz Turklish...

  • @RobotHobisi
    @RobotHobisi 2 года назад

    Çinlilere gerçekten elektronik cihaz satabilen var mı? :) Eli öpülesi biri olması lazım.

  • @pusatberk4193
    @pusatberk4193 6 лет назад

    bu kameranın arkasında bir insan yok bence

  • @feridunaydogan8975
    @feridunaydogan8975 2 года назад

    Çok güzel anlatıyorsun ama sanırım İngilizlere hitap ediyorsunuz. Türkçe kullanmak bu kadar zormu ? Dilimize haksızlık etmiş olmuyormusumuz.

  • @oysa21
    @oysa21 2 года назад

    Elektronikten anlamayan buraya ugramasın lütfen.. Tamamen yüzeysel bilgiler olmasına karşın göz korkutan ejderha şekline büründürülmüş..