hocam en gerçek vatanseverlerden birisiniz bu ülke sizin gibi bir değere sahip olduğu için çok şanslı lütfen yılmadan yaptığınızı yapmaya devam edin.saygılar
Üstad Türkiyede top3 teki firmalardan biriside çalışıyorum. En büyük sorun adamcılık ve torpil. Acemilik dönemide çok çalıştım ve ödülüm daha fazla iş oldu. Yıllık değerlendirmede bana, 'verilen görevi yaptın' denirken. Köşede basit işleri yapan adamların en iyi övgüleri aldığına şahit oldum. 'Network don't work' çoğu kişinin mottosu. Bu nedenle bu ülkenin ileri gidebileceğine olan inancım artık yok. Ben kendimi kurtarıp başka bir ülkeye geçebilmenin yolarını arıyorum. Sizlere de başarılar dilerim.
Son 25 yıl tüm dünya için oldukça önemli bir dönemdi. Türkiye bu dönemi olabilecek en kötü şekilde harcadı ve bahsettiğiniz kritik dönemeç 12 yıl önceydi. Geçmiş olsun. Biz bu treni kaçıralı çok oldu. Bu ülkeden artık olmaz.
Peki bir öneriniz var mı yani ne yapalım hepimiz ülkeyi terk mi edelim yapmayın lütfen biz sen ben çocuklarımız değiştirebilir her şeyi evet hala bir umut var ve tükenmemeli de
@@AkademikLink Hocam bu alanda en uzman insanlara mesela openai - anthropic mühendislerine falan isterseniz aylık 1 milyon dolar verin, hatta abartıyorum aylık 100 milyon dolar verin, Türkiye'ye artık gelmezler. Çok optimistsiniz.
@@AkademikLinkHocam yapay zekadan daha hızlı gelişen ve son 30 yıldır Ülkemizi sürekli geri götüren bilim düşmanı Siyasal İslamcılar oldukça biz gelişmiş Ülkelerin en az 50 yıl gerisinde olmaya devam ederiz.Ülkede bilim düşmanı 1000 yıl önceki kafa ile nefes alan menfaatçi, çıkarcı,mezarcı kula kulluk seven tarikat cemaat zırcahil Makarnacı 🐑 kafalı en az 40 milyon insan var.
Yönetici adam 'cahilin feraseti' zırvasına inandığı için eğitimde yol katetmemizi istemez. Oysa feraset doğruyu yanlıştan ayırt etme yeteneğidir ki bu da cahilde olmaz zaten.
hocanın bahsettiğini anlamamışsınız,kursu açsın açmasına da kursu kim verecek kursu verecek hocayı yetiştirecek altyapı ve akademisyen yok bu iş bilgisayar dersinde excel öğretmeye benzemiyor,kurs verecek adamları yetiştiren hocaları da sağdan soldan torpille girmiş işçi statüsünde kapağı bir şekilde bi yerlere atmış adamla aynı maaşı vererek elinde tutamazsın 60 bin lira bugün bir sağlık bakanlığındaki temizlikçi güvenlik görevlisi de alıyor üstelik yan hakları emeklilikleri zartı zurtu da daha fazla sen bu adama 70 versen ne olur bu tarz adamlar dünyada aranan adamlar,okumuş kesime giderlerse gitsin demenin acılarını yaşıyoruz önünüzdeki dönemde yaşayacağız.işin kötü tarafı içerde bunu anlayacak kapasitede çok az insan olması problemin çözülmesi bir kenara daha problemin ne olduğunu anlatmakta anlamakta sorun yaşıyoruz.
Sana göre bize göre boş beleş kardeş onlara göre boş değil ki. O kaynakları boşuna mı aktarıyorlar sanıyorsun sen. Parayı sistemden çıkarmak için aktarıyorlar ve aktardıktan sonra kendi ceplerine atıyorlar. Yoksa kimse hayrına bir vakfa milyonlar bagislamaz.
Bilişim teknolojileri öğretmeniyim. Müfredatta yapay zeka, robotik vb. dersler bir anda konuldu. Kardeşim sen bunu bize üniversitede öğretmedin. Ben nasıl anlatayım bu dersleri, beni bir süre hizmet içi eğitime al ve öğret ki anlatayım diyorum. Son teknolojileri takip edip öğrenmek senin görevin diyorlar. Peki tamam öğreneyim de bilgisayarım yok. Alamıyorum çok pahalı, uygun bir bilgisayar 2 aylık maaşım, bilişimcilere vergiyi kaldırın da alıp evde öğreneyim diyorum olmaz diyorlar. Sonuç, derslerde yüzeysel anlatımlar oluyor ve öğretmenler biliyorMUŞ gibi, hakkıyla anlatıyorMUŞ gibi yapmaya devam ediyor. Bakanlık da herşey yolundayMIŞ gibi yapmaya devam ediyor.
mışlar muşlar ülkesiyiz cidden yurtdışından öğretmen getirip burda öğretmen yetiştirmiyor mu bu devlet yüzyıllardır yapılan şeyi bile yapamıyor mu ne kadar acı
Ücretli öğretmenlik yaparken okulda bilgisayar sınıfı vardı bilgisayar öğretmeni yok diye eğitim vereyim dedim 3 gün anahtarını aradılar, projeksiyon vardı kablosu yoktu şimdide aynı geçmiş üzerinden 20 sene
Zihniyet hiç değişmiyor. 90'ların başında fakultede bilgisayar dersi vardı ama okulda bilgisayar yoktu ve hoca tahtada kutucuk çizerek anlatıyordu, sınavdan bilgisayar kursuna giderek gecebilmistim. Daha windows yayılmamıştı düşünün. Zihniyet hep aynı. Fotoğrafçılık dersinden fitoğraf makinesini elimizde tutmadan geçmiştik. Mesele sadece zihniyette, egitime yapılan yatırımla diyaneti kıyaslamak yeterlidir sanırım. 1990, 2025 kafaca hiç değismemişiz hatta bi çok alanda geriye bile gittik.
Hocam bu ülkeden ümidimi kesmedim çünkü siz varsınız. Sizin gibi ugrasan baska insanlarda var. 17 yasinda fidan gibi bir delikanlı olarak bende bu ülke icin harbiden fedakarlık yapan insanlar kervanina girmek icin çalışıyorum. Adana kitap fuarinda da karsilastik hocam kitabınızı ayni gun içinde bitirdim. Çok güzeldi hocam daha once boyle bir kitap okumadim valla:) seviliyorsunuz hocam.
Bir akademisyenin üretebilmesi için kafası rahat olması lazım, yani ay sonunu nasıl getiririm diye, şu uluslararası kongreye gitsem çok pahalıya mal olacak mı diye düşünmemesi lazım.. aynı şey diğer sektörler için de geçerli ..
Hocam size fazlasıyla katılıyorum. Bırakın akademisyenlerin üretmesini!!! 5 katı yükle mesai yaparken 5 te bir oranında daha az maaş aldığımız bu sistemden beklentimiz….
@@serkanguney7336 katılıyorum zorluklar bilimsel gelişmeleri tetikler savaşlar sonucunda teknolojilerin gelişmesi gibi.. Ancak Tesla gibi sıradışı kişiliklere ne sıklıkla rastlıyoruz.. Çoğu insan temel ihtiyaçlarını karşılama derdinde ondan sonra bilim sanata yönelebiliyor..
@@serkanguney7336 mükemmel bir bakış açısı. Aynı kişi Avrupa veya Amerika gibi yerlerde burda kazanacağının 10 20 katını kazanıp maddi hiçbir kaygısı olmadan araştırma yapması varken burada maddi ve birçok diğer kaygı içinde bilimi geliştirir. Kesin burayı seçer. MÜKEMMEL BİR BAKIŞ AÇISI AYNEN DEVAM
@@serkanguney7336 bu düşünceyle en iyi bilimin Nijerya'dan Zimbabwe'den çıkması gerekiyor. Düşüncelerinizi destekleyebilecek güncel örneklerinizi bekliyorum.
Çok doğru. Kâr hırsı yüzünden, hayati önlemlerin bile alınmadığı ülkede, keşke bir yere istiflenen paraların kimseye bir hayır getiremeyeceğini, sonraki kuşaklarını güvenceye almaya çalışan büyük sermayeye öğretebilsek. Para bölüşülür, erir gider. Gelecek kuşaklar için esas güvence, toplumun bütünüyle yeni gelen yüzyıllara uyum sağlayabilmesi. Çok sağolun.
Selamlar. İstanbul teknokentte bir firmada çalışmaktayım yaklaşık 9 yıldır. Firmamıza alınan yapay zeka personelleri max. 3-5 ayda işi bıraktılar. Firmanın maaş politikası sonucu olan bu iş , devlette sanırım işe başlamadan bırakmak şeklinde gerçekleşiyor artık :) Uzakdoğuda okumuş dopdolu bir beyin olan embedded yazılımcısı arkadaşımız ise maalesef verilen vaatlerin yerine getirilmemesi sonucu 1 yıl kadar dayanabilmişti. Bir arkadaşımız da bizden ayrılıp savunma sanayiinde çok daha süper şartlarda ilerlemişti. Firmalar maalesef devlet kurumlarının birer minyon protototipi gibi. Babişkolara ( firmamızdaki akraba köylü yeğenler vs gibi ) Selamlar.
Sevgili kardeşi sen o tekno kentte Ölüme çare bulsan alacağın mayiş belli! Siz x tirr edin yapay zekayı quantum bilgisayarı alın bi çin malı motor gelin kurye olun ben bu hafta motoru alıyorum. Kum tanesi büyüklüğünde bir katıyı süper pozisyona sokmuş bilim adamları bense koca motorla süper pozisyona gireceğim ve gözlemci (trafik polisi oluyor o gözlemci ) bakmadığında aynı anda şehrin bir ucundan öteki ucuna paket atacağım. Süper pozisyon ile çoklu paket rekoru kıracağım ve firma ödül vermek yerine hesabımı inaktif edecek. Bak bu ülkede zaman yolculuğu ne kolay kahin gibi geleceği gördüm. Peki önümüzdeki 10 yıl içinde siz kendinizi nerede görüyorsunuz?
@@anlataymdadinle9598 :) kesinlikle haklısın kardeşim. Oğlum el.hab.müh. oldu ve bana bakarak , "ben elektronikçi olmak istemiyorum " deyip 6 ay online kurs ile yazılımcı oldu. Benim yaklaşık 2 katım kadar maaş + multinet felan alıyor. 1 hafta evde 1 hafta ofisinde çalışıyor. Ben ise 45 yıllık tecrübemle hala çalışmaktayım :) 10 yıl sonra ömrüm varsa 20 yıllık bir emekli olarak park bahçelerde geziyor olmayı umut ediyorum :) Ama gençlerin durumunu pek aydınlık olarak göremiyorum...
Kessinlikle dediklerinize bende katılıyorum, liyakatsizlik ve torpil bu ülkenin beka sorunudur, kalesiz (eğitim kurumları olmayan) ülkemizin askerlerinin (irfanlı nesiller) çoğalması dileğiyle. Sizin gibiler çoğaldıkça ümidimizde kat be kat artacaktır. Şüphesiz kalan ve kendini hep geliştiren beyinler en vatanseverdir.
Bir genç olarak izlerken içim sıkıldı. Bizim farkındalık ve talep dışında elimizden bir şey gelmiyor. Yetkili birileri de bu videoyu izliyor mu bilmiyorum. Bizim değil onların izlemesi lazım
Hocam selamlar, Kadir Demirden'in basinda oldugu Black State ekibi,ülke icin global anlamda çok güzel calismalara imza attı.Nvidia'in yeni kartlarini tanitirken teknolojisini gostermek icin kullandigi 3 oyundan biri Black State oldu.Tarihte ilk diyebilecegimiz bir durum ve ülkemiz icin gurur verici bir sey.Bu konu hakkinda çogu insanin haberi yoktur eminim.Kendilerine ulasip bu basariyi toplumumuza yaymak ve onlara destek olmak amacli bir video icerigi yapabilirseniz cok sevinirim.İyi calismalar dilerim
Yalın Hocam yine niş bir konuya değinmişsiniz. -mış gibi yaparak çok zaman kaybettik çok enerji kaybettik halen de kaybediyoruz. Belirttiğiniz gibi en büyük problemlerden bir tanesi eğitimle ilgili ve bu konuda ivedilikle önlem almak zorundayız.Nesillerimizi yapay zekayı bilen konuşan ve üreten bireyler haline getirmek zorundayız. Ancak eğitim camiamızın bu anlamda ciddi bir toparlanmaya ihtiyacı var.
Hocam yapay zeka ile ilgili daha fazla video bekliyoruz. Yaşanan devrimde olası riskler olası fırsatlar neler veya gençlerin şu anda yapması gereken nedir? Bunları ele alan daha çok içerik üretin lütfen.
Hocam Ege Üniversitesinde bu sene açılan 2 yıllık bir bölümde okuyorum ana dersimiz olan 2 derse hoca bulunamadı 8 hafta boyunca denemeler oldu 3-4 akademik eğitim vermemiş kişiler geldi gitti ama sektörün çok altında fiyatlar konuşulduğu için gerçekten bizim bölümle ilgili insanların hiçbirisi başvuru yapmadı veya teklifi kabul etmedi. En sonunda bize bir hoca buldular ve kendisi hali hazırda emekli olan ve yurtdışında uzunca süredir yaşadığı için türkçe ve ingilizceyi karıştırabilen bir kişi bazen o bizi anlamıyor bazen biz onu yuvarlanıp gidiyoruz. Umarım bir an önce mezun oluruz ve bizden sonra gelen kişilere yardımcı olabiliriz neyse bu da aslında söylediğiniz şeyin doğruluğunu biraz olsun kanıtlar nitelikte umarım sesinizi daha yüksekteki sağırlar duymayı başarır sevgiler ve saygılar.
@@armagtube Part iş kurye ol hatta büyük ihtimalle ilk gelen ve maaşı beğenmeyen hocalar şu anda paket atıyor olabilir! Taylanda tatil diye git sonra yerleş brokoli sat hayatını kurtar ( brokoli kısmı şakaydı ha... )
Geçmiş olsun ! Çoktan kaçtı tren . Bir bilgisayar mühendisi olarak 2000 Li yıllarda Microsoft bağımlısı olmayalım dedim. Ne diyor dediler. 2015 de doktora çalışmasında yapay zeka ile uğraşırken hangi gezegende yaşıyor dediler . Ülkenin profesörü daha yeni ayıldı ise . Neyi kaçırmayacağız?
@@nysman en azından devlet kurumlarında o dönem için pardus'e geçilebilirdi. Devlet kurumlarımızın hemen hemen hepsi KAÇAK lisanssız windows kullanıyor. Yarın microsoft'taki bir intörnün canı sıkılıp kapat tuşuna bassa ülkede çalışacak devlet kurumu kalmayacak
@@nysman 80 li yıllarda ilk pc ler çıktığında da aynı şeyler konuşuldu ama eğitimine yönelinmedi , eski bir stajyerim yazılımcı olup 2010 şu yıllarda IOT öğrenmeye başlamıştı. Karnını ancak doyurdu yıllarca. Çark büyük , küçük vidalar arada ezilip gidiyor maalesef. 94 den beri , mecbur kalmadıkça yeni şeyler öğrenmemeye karar vermiş biri olarak 2025 yılında yaklaşık 70 kişilik bir firmada hala en bilgili kişilerden biri olmam da bu gerçeğe işaret eder. Bu arada ben müh. tekniker ve teknisyen bile değilim diploma olarak... :)
@@mstq._ Ar-ge mühendislerinin hatalı tasarımlarının hatasını gösterip , şu şöyle olsa daha doğru olmaz mı dediğim hiçbir şey yapılmadı ve sonuçta da yanlış kabullenilmedi maliyetine rağmen. Firma sahipleri , sırf yakınları olan bu insanlara bedel ödetmek yerine , zararını çalışan maaşlarından giderme yolunu seçti. Böylece , işe yaramayan bilgilerle dolu olmanın bu ülkede hiçbir işe yaramadığını bizzat yaşayarak öğrendim. Bu ülkede insanların egoları , patron yakınlıkları ve ehliyetsiz+liyakatsiz amirleri , işin doğru yapılmasından önce geliyor maalesef. Bu kanalı takip etmem de 25-30 senede değişen birşeylerin olup olmadığını gözlemlemek. Ve her şey aynen devam etmekte... Saygılar...
Abi yapay zeka geliyor, bunu anlıyorlar, tamam ama kafa hemen inşaat yapalım, bölüm açalım, oraya öğrenciler, profesörler koyalım, bir "yapay zeka sorumlusu" istihdam edelim de yapay zeka gelmiş olsun şeklinde çalışıyor. Yapay zeka bunlara "gözüyle" gülüyor.
Kaçan gelir diye bir şey yok. Günümüz teknolojisi parlak bir fikirle olmuyor artık, mucitlik falan bitti. Yapay zeka alanında da öyle. Altında muazzam kaynaklar olması lazım ki bunları test edip geliştirebilesin , üretip satabilesin. Arı kovanı olmadan, çiçek olmadan arıya bal yaptırmaya çalışmak gibi bu. Kaçanlar kovana çiçeğe kaçıyor. Bizde çiçekleri öküzler yedi bitirdi, kovanı da sattılar, yeni kovan yapacak vizyonları da yok.
Tek mesele maaş değil. düşük maaşla çalışacak idealizme sahip bir sürü iyi eğitimli insan var.. Yapay zeka geliştirebilmek için ülke çapında çok gelişkin bir bilgisayar altyapısı lazım. Yani bir araştırmacının aklına bir fikir gelirse onu üzerinde deneyebileceği çok güçlü bilgisayar sistemlerine ihtiyaç var. Bu altyapı tek tek üniversitelerde kurulamaz. Ülke çapında tek bir merkezin kurulması ve yapay zeka algoritmaları geliştirecek araştırmacıların bu merkezlere bağlanıp bu altyapıdan faydalanabilmesi lazım.. Türkiye'de truba var ama çok yetersiz.. Türk halkı çocuğun çukulatayı istemesi gibi yapay zekayı istiyor. Ama bunun için beş kuruşluk fedakarlık yapmak istemiyor. Eline para geçer geçmez bilgisayar merkezine değil imam hatibe ve ilahiyat fakültesine harcıyor. Son 20 yıldır türkiye'de ota boka milyarlarca dolar harcandı. Ülkenin dış borcu 130 milyar dolardan 550 milyar dolara çıktı. Ama ülkedeki bütün akademisyenlerin faydalanabileceği gelişkin bir bilgisayar merkezi için gerekli olan 10-15 milyon dolar bir türlü bulunamadı.. Ben de yapay zeka konusunda çalışıyorum. İyi bilgisayarlarda bir kaç saat içinde sonuç verecek programları kendi şahsi bilgisayarlarımızda 8-10 günde çalıştırıyoruz. Ama türk halkının demokratik seçimi bu yönde.. Neyse akp döneminin de kazanımları oldu.. Mesela eskiden "ölülerimiz ortada kalacak" diye korkardık. Hamdolsun akp bol bol gassal yetiştirdi.. Şimdi ölülerimizin ortada kalmayacağını bilmenin huzuru içindeyiz.
Hocam yapay zeka trenini kaçırabiliriz değil, yapay zeka trenini kaçırdık bile. Öyle hızlı ilerleyen bir alan ki bu konuda yazılan geçen senenin makaleleri bile antika şeyler gibi kalıyor. OpenAI bu işe 2015 yılında başladı. Nvidia'ın en yüksek teknoloji yapay zeka yongalarına erişim konusunda Türkiye banlanmış durumda. Bildiğim kadarıyla Selçuk Bayraktar'ın bazı girişimleri var bu konuda. Bakalım hayırlısı...
Şu ömrümü köpeklerimle kedilerimle beraber sağlıklı bir şekilde yaşayayım gerisi umrumda değil. Eskiden vatanımı milletimi devletini düşünürdüm şimdi hiçbiri umrumda değil cehaletlerinde boğulsunlar. Ben de naçizane bir mühendis, veteriner teknikeri, konservatuvar mezunu birisi olarak şu an marangozluk yapıyorum neden? Çünkü kimsenin emri altında değilim. Kapitalist sistemin olabildiğince dışındayım…
Bu arada yapay zekayı çok efektif kullanıyorum, kendi ihtiyaçların doğrultusunda onu eğitiyorum artık insanlara anlatmiyorum yapay zekayı çünkü anlattığın insanlar sonra nankörlük yapıyorlar küçük dağları kendileri yaratmışlar gibi, biz sadece kullanıyoruz daha kullanmasını bile beceremiyoruz yolumuz çok uzun…
Elinize ağzınıza sağlık. Güzel tespitler. Türkiye için son fırsat "kaçtı" videosu da olmuş bir yerde aslında. Olsun. Geç kaldık, son fırsat, kaçıyor gibi videoları son yirmi yıldır görmeye alıştım. Bunlar bir can çekişin, uyarının sinyalleriydi. saygılar
Hocam işsizliğin artması talebi de olumsuz yönde etkiler ve firmaların kapasite kullanım oranlarının düşmesini sağlar. Yani işsizlik firmaların satışlarını düşürür ve kar marjlarını azaltır (yüksek gelir kesimine hitap eden firmalar hariç). Yapay zeka ile bu kadar işsizlik artacaksa bu insanlara ne olacak sorusu aklıma takılıyor ve bu gelişmeler birçok firmanın batmasına yol açaçaktır.
Şu anda lise birinci sınıfta 3 tane din kültürü dersi var . Bunlardan 3 tane yapıp çocukların akıllarını karıştırmak yerine keşke alıp bir tane de yapay zeka - yazılım dersi geliştirip ekleseniz. Zaten bu derslere nitelikli öğretmenler girmiyor o ayrı bir sorun ama kitaba ve ezbere dayalı sistemden sonra çocuklar üniversiteye geçince tökezliyorlar . Öğrenmek uzun ama eğlenceli bir süreçtir . İlla bir kitabı açıp önemli kelimelerin altını çizip ezberleyip sınava girip bir şey öğrenemezsiniz .
ülkenin gerçeklerini yüzümüze vuruyorsun. bizlerde kişisel planlamamızı, gelecek beklentimizi buna göre şekillendirmeye çalışıyoruz. en azından söylenenleri anlayabiliyorum. sizin gibiler eksik olmasın hayatımızdan.
RUclipsda dünya kadar yazılım, yapay zeka anlatan video var. İsteyen izleyerek bile öğrenir. Bizim sıkıntımız öğrenen yurtdışına kaçıyor. Ülke kaçmalık bir halde.
Merhaba.İcerikleriniz çok gerçekçi ve eğitici.Maalesef ülkemiz hangi alanda teknolojik liderlik yapmış ki ileri düzey teknoloji de ben de varım diyecek?Çok ilkel kaldık .Bu bağnaz ülkede hiç bir buluş çıkmaz diyen biri vardı çok haklıydı....
Yapay zeka bazı ülkeri daha zengin yapmayacak. Bazı kişileri daha zengin yapacak. Yapay zeka tam tersine eğitimden eşitlik getirecek. 2. Yapay zeka alanında çok fazla rekabet var. Çok iyi LLM modelleri open source olarak sunuluyor. Asıl sorun donanım gpu erişinde. Oda ABD dışındaki her ülke için sorun.
Selamlar hocam. Cuma gunu kalabalik bir yemekte denk geldik. Firsat bulabilseydim yaniniza gelip tanismak ve sizi severek izledigimizden bahsetmek isterdim. O aksam firsat bulamadim. Ancak sevildiginizi/izlendiginizi bilin istedim. O yuzden en azindan buraya yaziyorum 😉
Devlet üniversitelerinden çok zor hocam bu dediğiniz şekilde mantıklı hareketler ki maaş yüksek olursa oraya nitelikli personel değil torpilli personel gelir her türlü. Benim umudum özel sektör; yapay zekaya fon aktarırsa ordan bir atak olabilir.
çok haklısınız hocam. Ben Çinde ögrenciyim, burdaki çocuklar sabah saat 8 den akşam saat 5 e kadar ders çalışıyorlar. Lise ögrencileri ise sabah 8 den akşam saat 21 e kadar ders çalışıyor. Demekki onlar birşeyleri doğru yapıyorlar .
02:48 Hocam oda bir şey mi:) bizde de lunaparktaki hız trenini insan ağırlığında ağırlıkla denemek yerine işçilerle denemişlerdi. Bize çok uzak değil yani :)
Yapay zekayı ilk geliştiren deeplearning firmasından sertifika almışlığım var. Veri Bilimi alanında 2 yıl kendimi geliştirdim. CV göndermediğim kurum sektör kalmadı, 60 bine ben eğitim amacıyla çalışırım 👍
2011 yılında asistanlığımın ilk senesinde alanımdaki en iyi konferans çindeydi ve devlet üniversitesi beni 5 gün oraya yolluk yevmiye katılım ücreti ödenerek gönderdi ve alanimda bir sürü insanla tanisarak ilerledim. Sene 2025 profesörlüğüm geldi ve bana herhangi bir konferans katılımı için ödenen para 1500 TL ki aynı konferansın katılım ücreti 850 euro. Biz kenarından köşesinden yokluklar içinde cebimizden malzeme alıp ordan burdan taşıyarak birseyler yapıp yayın yapabildik ama bizden sonrakilerin hiçbir şansı olmayacak. BAP proje bütçesi 30 bin ve 4 senedir artmazken her sene kendi kurumumuzun merkez labı %80'e yakın analiz ücretlerini arttırıyor. Bu şekilde bilim yapılması mümkün mü sizce. Yaa herseyi gectim üniversitemiz akademik personeline office programlarının bile lisansını almazken yapay zekaya ulaşım çok ütopik değil mi??
Ülkede ayaklar baş, başlarda ayak olduğu için yapay zeka ile ilgili çalışma yapan yok. Tübitak ta uzun uğraşlar sonucu yapay zeka ile ilgili proje Kabul ettiren akademisyen bir üniversitemizin ayakkabıcılık bölümüne güçlükle giren başarılı bir hoca. İmkan verilse çok başarılı olabilir, umarım başına birşey gelmez.
Milli Eğitim yeni programda 9. sınıflarda algoritma konusunu koymuş. Umarım faydası olur. Ayrıca maaşları artırmak gerekli ancak bu durumda babişko Asumanlar daha da artacaktır.
Bildiğimiz bir gerçekliği kendi tarafınızdan da belgelendirmişsiniz 🙏 ancak son çıkışı geçtiğimizi düşünüyorum. Ne zaman toplum olarak ayacağız ki sizde bunu hizmet ediyorsunuz 🙏 o zaman ilerideki kavşaktan dönüp geçte olsa o son çıkışa girmiş olacağız.
Hocam eğer mesajları okuyorsanız siz ve yetiştirdiğiniz öğrencileriniz köydeki kadınlara ulaşa bilirseniz bu ülke çok büyük adımlar atar çünkü yeni nesiller onların ilk eğitim aldığı yer .
Tümüne katılırım. Türkiye once ne tür bir ülke olacağına karar vermeli.1. ÜRETİM TOPLUMU - 2.ALSAT TOPLUMU - 3.HİZMET TOPLUMU 2. VE 3.toplumlar için yapay zeka halkı sorgulamaya iter .NATO ve AB bunu ister mi ?
Hocam Üniversite kampüs turu ve üniversitesinin tüm gerçekleri videosu gelsin çok özledik ❤ Bide Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi gelirse iyi olur hocam seviliyorsunuz. ❤❤
Hocam sıkıntı yok, dunya nüfusu azalma eğiliminde. Bir sonraki teknoloji, nüfus sayimiza uygun olacak , devletler artık nufus arttırma girişimlerini ortadan kalkacak. Durum iyi👍
Hocam önce kafayı değiştirmemiz lazım, bu kafayla olmaz. Çünkü bu kafa değişimi kabullenemeyen, geçmişe saplanıp kalmış, liyakatı önemsemeyen ve ileriyi göremeyen bir kafa. Bu kafayla değişim ve gelişim imkansız.
Eğitim sektörü gerçekten vasat halde torpiller desen havada ve en önemlisi ülkemizde adalet yok adaletin içinde bile bir torpil olduğu dönemdeyiz ne kadar acı verici
Savunma sanayinden cikip yurtdisina tasinali 10 sene olmus. Bunun 5 senesi uzman yazilim muh olarak ve sonrasinda, Amerika da Georgia Tech te yapay zeka master programim sonrasi 5 senesi de yapay zeka uzmani olarak gecti. En son calistigim dunyanin en buyuk mikrocip tasarim sirketinden cikip soyle bir memleketime donsem de oralarda calissam cok ozledim diye esimle dertlesiyorduk ki gecenlerde Turkiyem den yapay zeka arastirmacisi olarak bir is teklifi geldiginde soylenen maas 150K gibi komik bir rakam olunca dedim ki, 10 sene gecmis ama memleket hala akillanmamis. Hala MIS gibi yaparak bir yere gelebilecegini sananlara iyi uykular. Insallah torunlarim kendi memleketlerinde refah icinde insan gibi yasayabilme luksune sahip olabilirler gunun birinde. Insanin boyle bir duasinin olmasi ne aci
hocam o tren bizim için kaçalı 10 sene oldu ve işin acı tarafı sorunu çözecek doğru adımların uygulanması gerekirken daha sorunun ne olduğunun farkında olmayan sorunu göstermeye çalışanın da yıpratıldığı bir düzen ve bu düzeni destekleyen kitle olması ama ben başka bir konuya değinmek istiyorum,bu kadroların ilerleyen dönemlerde de boş kalacağını doldurulsa bile niteliksiz kişilerle doldurulacağını fason üretimden öteye geçilemeyeceğini düşünüyorum çünkü eskiden giden beyin göçlerimiz ülkeden giderken milli ve manevi duygularla gittiler. yeterli mesleki ve maddi tatmini yaşadıktan sonra ülkesine fayda sağlamak için maddiyata bakmayarak dönenleri çok oldu.bugün durum böyle değil.toplumda yaşanan yozlaşmayla birlikte nitelikli kesim hor görülerek dışlanarak giderseler gitsinler gözüyle bakılarak yurtdışına gidiyor,ilerleyen zamanlarda bireysellik çok daha ön plana çıkacak.bunu neden söylüyorum çünkü eğitim sistemi yüzünden biz artık mardinin köyünden bir aziz sancar çıkartamıyoruz,zenginin çocuğu zaten yabancı kolejlerle yabancı kültürlerle yetişecek,internet çağında yetişen çocuklar zaten daha global çocuklar olarak yetişiyor. dünyada dinlenen müzikleri izlenen filmleri izleyerek büyüyor içinde yaşadığı toplumla kültürel olarak zaten çok farklı yetiştiği için dışarıda yaşaması daha kolay oluyor daha rahat adapte oluyorlar.demem o ki bu çocuklar öz kültürümüzle çok bağlı çocuklar olmaktan ziyade daha global ve bireysel çocuklar,üstüne hak ettiği değeri göremeyince birde kalkındırmaya uğraştığı kitle tarafından dışlanarak hor görülerek yurtdışına gittiğinde daha sonradan daha fazla para versek bile geri döndürmemiz artık çok zor.
İnternet her eve girdikten sonra bilgi herkes için ulaşılabilir hale geldi. Zengin ile fakir insanın arasındaki olanak farkı azaldı. Şimdi bilinçli ailelerin devri. Sorgulamayı, bilgiyi kullanmayı öğrenen çocukların devri artık.
Merak ettiğim bir şey var. Eğer yapay zeka çoğunluğu işsiz bırakırsa bu teknolojiye yatırım yapan kâr odaklı şirketler kimden para kazanacak? Yani ihtiyaçlarımız ve lükslerimiz doğrultusunda para harcayan bizler, harcamalarımızı kısarsak ya da güç yetiremezsek yapay zeka teknolojisine yatırım yapan şirketler dahil, herkes bundan olumsuz etkilenmez mi? Acaba aradaki bu denge göz ardı mı ediliyor?
Para kazanmayı yanlış yorumluyorsun. Zaten her şeye sahipsen para kazanmana gerek yok. 5 tane adam olsun örneğin. 2 tanesi tüm üretim araçlarına ve doğal kaynaklara sahip olsun. Bu ikisi tamamen kendi aralarında ekonomik faaliyet sürdürebilir. Diğer 3'ünün ekonomide hiç bir anlamı yok, onlar da çabalayıp diğer 2'si gibi kaynak ve üretim arçalarının rantına sahip olmaya çalışır. Eskiden iş gücü bir üretim aracıydı. Gelişen teknoloji ile birlikte iş gücünün üretimdeki payı teknolojik yeniliklere aktarıldı. Şirketlerdeki kar odağının , büyümenin sebebini düşün. Senin sahip olduğun kaynakları elde etmek, refah artışı ve güç. Eğer eski iş gücünü , insanları , işsiz olan toplumu güçlü bir otorite ile bastırabilirlerse, yani kendi güvenliklerini sağlayabilirlerse bu sürekli bahsedilen "ama onların da müşteriye ihtiyacı var." düşüncesine gerek kalmaz. Çünkü yaratılan zenginlik ve refahın topluma değil kendilerine yayılmasının yolu açılmış olur. Buna amerikada "zenginler için komunizm fakirler için kapitalizm " deniyor.
20.yy kapitalizmini düşünürken insanlık tarihi atlıyorsunuz hep. Kölelik, soyluluk, toprakların ve devletin sahipliği. Güçlü şehir devletleri , krallıklar doğal kaynaklara sahipken, bu kaynaklara sahip olmayan insanlar her zaman sistemin dışına itildi. Yeni teknofeadalism ya da kapitalizm kimin nasıl tabir etmek istediği önemli değil. İnsanları belirli bir kast ile sistemin dışına itecektir. Bu dediğim fenomen zaten devletlerin varlık sebeplerinden biri. Sınırlarını ve halkını çizerek diğerlerini kendi sisteminin dışında tutmak. Neden? çünkü o insanların bu topraklarda hakkı yok, buradaki kaynaklarda hakkı yok. Gelecekte de sadece sınırlarla değil ekonomik sistemin ulaştığı her alanda belirli insanlar kulübe üye belirli insanlar dışarıda bırakılacaktır. Müşteriye(elinde bir değer taşıyan ve bunu bir mal veya hizmetle takas etmek isteyenlere) falan ihtiyaçları yok. Çünkü tüm değer , mal ve hizmetlere kendileri sahip olacaklar. Şu an değiller ama zamanla bu servet transferi sahip oldukları gücün doğası gereği gerçekleşecek.
@@djan0889 Kusura bakmayın. Çok anlamadım. Eğer üreticinin, tüketici için üretme morivasyonu yoksa bu, ihtiyaç boşluğunu doldurmak isteyecek bir sürü rakip firma doğurmaz mı? Onlar da daha ucuza mal temin ederek nüfuz ve güç elde ederler. Ve yeterince nüfüsunuz olursa kaynakların sahibi siz bile olsanız o kaynakların atıl kalmasına müsaade etmezler. Yani varlığınızı sürdürebilmek için rekabetin içinde olmanız gerekir. Ekonomiden zerre anlamıyorum. Ama diyelim ki beş kişi var. Sunduğunuz hizmeti satın alabilecek iki kişi olsun. Bu diğer üç kişinin potansiyelinden mahrum kalacağınız anlamına gelir. iki satış mı yapmak sizi daha güçlü yapar yoksa beş satış mı?
Aklıma Recep İvedikteki bir sahne geldi: "Profesör maaşı az efendim!". Evet haklısınız hocam da bunun için hocaların kendi piyasa değerenin arttığını gösterecek adımları atması gerek. Örnek, Cerrah piyasaya giderse karşılık buluyor, ama her üniversite hocası bunu başaramıyor. Arttırın demek yetmeyebilir.
Yapay zekada, önemli olan şey veri ve verilerdeki tutarlılık. Mış gibiliğin bukadar yaygın olduğu bir toplum ve sistemde yapay zekayı besliyecek veriyi oluşturmak zor. Öte taraftan bu mış gibiliği ezip ortadan kaldırabilecek şey de yapay zeka olabilir...
Sayın hocam. Bu çabamız çok güzel. Size bir bilgi vermek isterim. Tanıdığım birisi (Erdal Alkış) daha önce MEF ünv rektörü Muhammed hoca ile Zekeriyaköy de yapay zeka odaklı teknopark kuruyorlardu. (İnternette aratırsanız baya bilgi var) Ama sonra siyaset devreye girdi ve yapılamadı. Şimdi Erdal bey Çerkezköy de kurulan ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİNDE sanırım büyük bir yer ve iş almış. Bahsettiğiniz bu projeyi orada yapacak ve görüşmelere başlamış. Onunla tanismanizi (ben de aracı olabilirim) çok iyi olabilir.
Hocam sizi severek izlerim ama bu sefer videonuzu izlerken kendimi tutamadım sürekli güldüm. Hemen anlatayım hocam. Hocam biz ülke olarak kendi vatandaşımızın bilgilerini bile koruyamadık. Bakan çıkıp bilgiler çalındı şeklinde açıklama yapıyor. Sizce hocam böyle bir ortamda bu dediklerinizi yapabilecek irade görebiliyor musunuz? Hocam ülke olarak kurtuluş artık sıfır o yüzden bireysel kurtuluş şart ben kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum inşallah yurt dışında fırsat gördüğümde gideceğim.
Hocam geç kalmasak ne olur Abd başkanı Tıırrrr ramp et gerekli donanımlara ambargo koydu geçmiş olsun biz anca kumda oynarız, kıyıda oynarız, çok açılmamıza izin yok! Tabi bir anda nanometre boyutunda çip üretmeye başlarsak işte o zaman bir şansımız olur ancak öyle bir fabrika kuracağın o paraya ultra lüx inşaat yaparsın daha karlı bence.
Myanmar da buzdolabı yoktu demek bu ülkeye buzdolabıni biz getirdik demekle aynı, hangi yılda gittiniz hocam? 20. yüzyılın başlarında Mmar bölgenin en gelişmiş devletiyken 60 70 darbesiyle bu hale düşmüştür, güzel bir case study ❤
Vasat övüldüğü sürece, torpil yok edilmediği sürece bizden olmaz
Bakınız şekil 2a :) Olan ortada...
Kesinlikle öyle kardeşim
adam dayısının oğlunu itfaiye müdürü yapmış inanılacak gibi değil
Arabın dini için zaymilyarlar bilime harcansa daha iyi olur ülke adına .
vasat övmek malesef sol komunizm gibi saçmalıklardan dolayı malesef dünyanın her yerinde var vasat övmek.
Aynen, liyakatsizlik ve torpil bu ülkenin beka sorunudur. Herkes uyanmalı
hocam en gerçek vatanseverlerden birisiniz bu ülke sizin gibi bir değere sahip olduğu için çok şanslı lütfen yılmadan yaptığınızı yapmaya devam edin.saygılar
Çok teşekkürler hocam 🙏
Arabın dini için zaymilyarlar bilime harcansa daha iyi olur ülke adına .
Üstad Türkiyede top3 teki firmalardan biriside çalışıyorum. En büyük sorun adamcılık ve torpil. Acemilik dönemide çok çalıştım ve ödülüm daha fazla iş oldu. Yıllık değerlendirmede bana, 'verilen görevi yaptın' denirken. Köşede basit işleri yapan adamların en iyi övgüleri aldığına şahit oldum. 'Network don't work' çoğu kişinin mottosu. Bu nedenle bu ülkenin ileri gidebileceğine olan inancım artık yok. Ben kendimi kurtarıp başka bir ülkeye geçebilmenin yolarını arıyorum. Sizlere de başarılar dilerim.
İslam ve erdoğan Türkler için bir ziyandır .
Katılıyorum, torpil ve liyakatsizlik bu ülkenin beka sorunu.
Son 25 yıl tüm dünya için oldukça önemli bir dönemdi. Türkiye bu dönemi olabilecek en kötü şekilde harcadı ve bahsettiğiniz kritik dönemeç 12 yıl önceydi. Geçmiş olsun. Biz bu treni kaçıralı çok oldu. Bu ülkeden artık olmaz.
Bence hala umut var
Peki bir öneriniz var mı yani ne yapalım hepimiz ülkeyi terk mi edelim yapmayın lütfen biz sen ben çocuklarımız değiştirebilir her şeyi evet hala bir umut var ve tükenmemeli de
@@AkademikLink Siz Meb bakanı yada cumhurbaşkanı olursanız umut var.
@@AkademikLink Hocam siz genelde evrakla konuşursunuz umut var dediğiniz veriyi paylaşabilirseniz çok sevinirim :)
@@AkademikLink Hocam bu alanda en uzman insanlara mesela openai - anthropic mühendislerine falan isterseniz aylık 1 milyon dolar verin, hatta abartıyorum aylık 100 milyon dolar verin, Türkiye'ye artık gelmezler. Çok optimistsiniz.
Hocam en kötü olduğumuz eğitimde önümüzdeki yıllarda daha da kötü olacağımız ortada. Hiçbir yöneticinin umrunda değil gibi duruyor eğitim.
Ne yazık ki yap boz tahtasına döndü bizde eğitim
@@AkademikLink Keşke yapan olsa hocam, gelenler hep bozuyor.
@@AkademikLinkHocam yapay zekadan daha hızlı gelişen ve son 30 yıldır Ülkemizi sürekli geri götüren bilim düşmanı Siyasal İslamcılar oldukça biz gelişmiş Ülkelerin en az 50 yıl gerisinde olmaya devam ederiz.Ülkede bilim düşmanı 1000 yıl önceki kafa ile nefes alan menfaatçi, çıkarcı,mezarcı kula kulluk seven tarikat cemaat zırcahil Makarnacı 🐑 kafalı en az 40 milyon insan var.
@@AkademikLink Hocam parti kurarsam Meb başkanlığına sizi koyacağım aklınızda bulunsun :)
Yönetici adam 'cahilin feraseti' zırvasına inandığı için eğitimde yol katetmemizi istemez. Oysa feraset doğruyu yanlıştan ayırt etme yeteneğidir ki bu da cahilde olmaz zaten.
👏👏
Milli Eğitim Bakanlığı, boş beleş vakıf ve derneklere kaynak aktaracağına bu konularda kurs ve eğitim programları açsa keşke
milli eğitim imamhatip ve gassal yetiştiriyor, sınıfta mezar maketi getirilmiş, ölü nasıl gömülür dersi veriyorlar.
hocanın bahsettiğini anlamamışsınız,kursu açsın açmasına da kursu kim verecek kursu verecek hocayı yetiştirecek altyapı ve akademisyen yok bu iş bilgisayar dersinde excel öğretmeye benzemiyor,kurs verecek adamları yetiştiren hocaları da sağdan soldan torpille girmiş işçi statüsünde kapağı bir şekilde bi yerlere atmış adamla aynı maaşı vererek elinde tutamazsın 60 bin lira bugün bir sağlık bakanlığındaki temizlikçi güvenlik görevlisi de alıyor üstelik yan hakları emeklilikleri zartı zurtu da daha fazla sen bu adama 70 versen ne olur bu tarz adamlar dünyada aranan adamlar,okumuş kesime giderlerse gitsin demenin acılarını yaşıyoruz önünüzdeki dönemde yaşayacağız.işin kötü tarafı içerde bunu anlayacak kapasitede çok az insan olması problemin çözülmesi bir kenara daha problemin ne olduğunu anlatmakta anlamakta sorun yaşıyoruz.
Arabın dini için zaymilyarlar bilime harcansa daha iyi olur ülke adına .
Sana göre bize göre boş beleş kardeş onlara göre boş değil ki. O kaynakları boşuna mı aktarıyorlar sanıyorsun sen. Parayı sistemden çıkarmak için aktarıyorlar ve aktardıktan sonra kendi ceplerine atıyorlar. Yoksa kimse hayrına bir vakfa milyonlar bagislamaz.
Bilişim teknolojileri öğretmeniyim. Müfredatta yapay zeka, robotik vb. dersler bir anda konuldu.
Kardeşim sen bunu bize üniversitede öğretmedin. Ben nasıl anlatayım bu dersleri, beni bir süre hizmet içi eğitime al ve öğret ki anlatayım diyorum. Son teknolojileri takip edip öğrenmek senin görevin diyorlar.
Peki tamam öğreneyim de bilgisayarım yok. Alamıyorum çok pahalı, uygun bir bilgisayar 2 aylık maaşım, bilişimcilere vergiyi kaldırın da alıp evde öğreneyim diyorum olmaz diyorlar.
Sonuç, derslerde yüzeysel anlatımlar oluyor ve öğretmenler biliyorMUŞ gibi, hakkıyla anlatıyorMUŞ gibi yapmaya devam ediyor. Bakanlık da herşey yolundayMIŞ gibi yapmaya devam ediyor.
mışlar muşlar ülkesiyiz cidden yurtdışından öğretmen getirip burda öğretmen yetiştirmiyor mu bu devlet yüzyıllardır yapılan şeyi bile yapamıyor mu ne kadar acı
Ücretli öğretmenlik yaparken okulda bilgisayar sınıfı vardı bilgisayar öğretmeni yok diye eğitim vereyim dedim 3 gün anahtarını aradılar, projeksiyon vardı kablosu yoktu şimdide aynı geçmiş üzerinden 20 sene
Hocam geçmiş olsun. Bir imam hatip lisesine tayin isteyin. Orada her türlü robot, ai, drone, bilgisayar hizmeti var. Ordan yararlanabilirsiniz.
30-40 binlik bilgisayarlarla olmaz mi hocam bu iş? Gerçekten merakımdan soruyorum.
Zihniyet hiç değişmiyor. 90'ların başında fakultede bilgisayar dersi vardı ama okulda bilgisayar yoktu ve hoca tahtada kutucuk çizerek anlatıyordu, sınavdan bilgisayar kursuna giderek gecebilmistim. Daha windows yayılmamıştı düşünün. Zihniyet hep aynı. Fotoğrafçılık dersinden fitoğraf makinesini elimizde tutmadan geçmiştik. Mesele sadece zihniyette, egitime yapılan yatırımla diyaneti kıyaslamak yeterlidir sanırım.
1990, 2025 kafaca hiç değismemişiz hatta bi çok alanda geriye bile gittik.
Hocam bu ülkeden ümidimi kesmedim çünkü siz varsınız. Sizin gibi ugrasan baska insanlarda var. 17 yasinda fidan gibi bir delikanlı olarak bende bu ülke icin harbiden fedakarlık yapan insanlar kervanina girmek icin çalışıyorum. Adana kitap fuarinda da karsilastik hocam kitabınızı ayni gun içinde bitirdim. Çok güzeldi hocam daha once boyle bir kitap okumadim valla:) seviliyorsunuz hocam.
Çok teşekkürler hocam 🙏🙏🙏
Kendini çok güzel ifade etmişsin kardeşim dediklerini yapabilecek potansiyelde olduğun kanaatine vardım bile sadece bu yazdıklarından
Helal olsun kardeş. Ülkeyi siz(ler) kurtaracaksınız.
İslam ve erdoğan Türkler için bir ziyandır .
Bir akademisyenin üretebilmesi için kafası rahat olması lazım, yani ay sonunu nasıl getiririm diye, şu uluslararası kongreye gitsem çok pahalıya mal olacak mı diye düşünmemesi lazım.. aynı şey diğer sektörler için de geçerli ..
Hocam size fazlasıyla katılıyorum. Bırakın akademisyenlerin üretmesini!!! 5 katı yükle mesai yaparken 5 te bir oranında daha az maaş aldığımız bu sistemden beklentimiz….
Nikola Tesla nın da kafası rahatmıymış? 😃Bilim zorluklarla gelişir
@@serkanguney7336 katılıyorum zorluklar bilimsel gelişmeleri tetikler savaşlar sonucunda teknolojilerin gelişmesi gibi.. Ancak Tesla gibi sıradışı kişiliklere ne sıklıkla rastlıyoruz.. Çoğu insan temel ihtiyaçlarını karşılama derdinde ondan sonra bilim sanata yönelebiliyor..
@@serkanguney7336 mükemmel bir bakış açısı. Aynı kişi Avrupa veya Amerika gibi yerlerde burda kazanacağının 10 20 katını kazanıp maddi hiçbir kaygısı olmadan araştırma yapması varken burada maddi ve birçok diğer kaygı içinde bilimi geliştirir. Kesin burayı seçer. MÜKEMMEL BİR BAKIŞ AÇISI AYNEN DEVAM
@@serkanguney7336 bu düşünceyle en iyi bilimin Nijerya'dan Zimbabwe'den çıkması gerekiyor. Düşüncelerinizi destekleyebilecek güncel örneklerinizi bekliyorum.
"Bize en çok, okumamış, eğitimsiz kesim oy veriyor" diyen bir partinin, iktidarda olduğu dönemde bu çok zor.
Çok doğru. Kâr hırsı yüzünden, hayati önlemlerin bile alınmadığı ülkede, keşke bir yere istiflenen paraların kimseye bir hayır getiremeyeceğini, sonraki kuşaklarını güvenceye almaya çalışan büyük sermayeye öğretebilsek. Para bölüşülür, erir gider. Gelecek kuşaklar için esas güvence, toplumun bütünüyle yeni gelen yüzyıllara uyum sağlayabilmesi. Çok sağolun.
Selamlar. İstanbul teknokentte bir firmada çalışmaktayım yaklaşık 9 yıldır. Firmamıza alınan yapay zeka personelleri max. 3-5 ayda işi bıraktılar. Firmanın maaş politikası sonucu olan bu iş , devlette sanırım işe başlamadan bırakmak şeklinde gerçekleşiyor artık :) Uzakdoğuda okumuş dopdolu bir beyin olan embedded yazılımcısı arkadaşımız ise maalesef verilen vaatlerin yerine getirilmemesi sonucu 1 yıl kadar dayanabilmişti. Bir arkadaşımız da bizden ayrılıp savunma sanayiinde çok daha süper şartlarda ilerlemişti. Firmalar maalesef devlet kurumlarının birer minyon protototipi gibi. Babişkolara ( firmamızdaki akraba köylü yeğenler vs gibi ) Selamlar.
Sevgili kardeşi sen o tekno kentte Ölüme çare bulsan alacağın mayiş belli! Siz x tirr edin yapay zekayı quantum bilgisayarı alın bi çin malı motor gelin kurye olun ben bu hafta motoru alıyorum. Kum tanesi büyüklüğünde bir katıyı süper pozisyona sokmuş bilim adamları bense koca motorla süper pozisyona gireceğim ve gözlemci (trafik polisi oluyor o gözlemci ) bakmadığında aynı anda şehrin bir ucundan öteki ucuna paket atacağım. Süper pozisyon ile çoklu paket rekoru kıracağım ve firma ödül vermek yerine hesabımı inaktif edecek. Bak bu ülkede zaman yolculuğu ne kolay kahin gibi geleceği gördüm.
Peki önümüzdeki 10 yıl içinde siz kendinizi nerede görüyorsunuz?
@@anlataymdadinle9598 :) kesinlikle haklısın kardeşim. Oğlum el.hab.müh. oldu ve bana bakarak , "ben elektronikçi olmak istemiyorum " deyip 6 ay online kurs ile yazılımcı oldu. Benim yaklaşık 2 katım kadar maaş + multinet felan alıyor. 1 hafta evde 1 hafta ofisinde çalışıyor. Ben ise 45 yıllık tecrübemle hala çalışmaktayım :) 10 yıl sonra ömrüm varsa 20 yıllık bir emekli olarak park bahçelerde geziyor olmayı umut ediyorum :) Ama gençlerin durumunu pek aydınlık olarak göremiyorum...
Kessinlikle dediklerinize bende katılıyorum, liyakatsizlik ve torpil bu ülkenin beka sorunudur, kalesiz (eğitim kurumları olmayan) ülkemizin askerlerinin (irfanlı nesiller) çoğalması dileğiyle. Sizin gibiler çoğaldıkça ümidimizde kat be kat artacaktır. Şüphesiz kalan ve kendini hep geliştiren beyinler en vatanseverdir.
Bir genç olarak izlerken içim sıkıldı. Bizim farkındalık ve talep dışında elimizden bir şey gelmiyor.
Yetkili birileri de bu videoyu izliyor mu bilmiyorum.
Bizim değil onların izlemesi lazım
Yetkililer işinin ehli değil ki !Öncü buncu diye atanan yetkililerden ne beklenir🥹
Hocam selamlar, Kadir Demirden'in basinda oldugu Black State ekibi,ülke icin global anlamda çok güzel calismalara imza attı.Nvidia'in yeni kartlarini tanitirken teknolojisini gostermek icin kullandigi 3 oyundan biri Black State oldu.Tarihte ilk diyebilecegimiz bir durum ve ülkemiz icin gurur verici bir sey.Bu konu hakkinda çogu insanin haberi yoktur eminim.Kendilerine ulasip bu basariyi toplumumuza yaymak ve onlara destek olmak amacli bir video icerigi yapabilirseniz cok sevinirim.İyi calismalar dilerim
Notumu aldım hocam ,teşekkürler
Yalın Hocam yine niş bir konuya değinmişsiniz. -mış gibi yaparak çok zaman kaybettik çok enerji kaybettik halen de kaybediyoruz. Belirttiğiniz gibi en büyük problemlerden bir tanesi eğitimle ilgili ve bu konuda ivedilikle önlem almak zorundayız.Nesillerimizi yapay zekayı bilen konuşan ve üreten bireyler haline getirmek zorundayız. Ancak eğitim camiamızın bu anlamda ciddi bir toparlanmaya ihtiyacı var.
Konferans ve seminerlerde sadece şakşakçılar var. İş yapacak insanları davet bile etmiyorlar maalesef...
Keşke milli eğitim bakanımız olsan
Batarız:))
@@AkademikLink Zaten batıyoruz bari birşeyler yapmaya çabalayan adam batırsın 😂
@@AkademikLink 🙂
@@AkademikLink Eğer Meb bakanı olacaksanız, vallahi de billahi de tillahi de razıyım.
@@AkademikLink 😂😂😂
Hocam yapay zeka ile ilgili daha fazla video bekliyoruz. Yaşanan devrimde olası riskler olası fırsatlar neler veya gençlerin şu anda yapması gereken nedir? Bunları ele alan daha çok içerik üretin lütfen.
maaşlar artsa bile o maaşları babişko asumanlar alacak hocam bu işe kesin net bir çözüm lazım
Bir de orası var tabii işin
Hocam Ege Üniversitesinde bu sene açılan 2 yıllık bir bölümde okuyorum ana dersimiz olan 2 derse hoca bulunamadı 8 hafta boyunca denemeler oldu 3-4 akademik eğitim vermemiş kişiler geldi gitti ama sektörün çok altında fiyatlar konuşulduğu için gerçekten bizim bölümle ilgili insanların hiçbirisi başvuru yapmadı veya teklifi kabul etmedi. En sonunda bize bir hoca buldular ve kendisi hali hazırda emekli olan ve yurtdışında uzunca süredir yaşadığı için türkçe ve ingilizceyi karıştırabilen bir kişi bazen o bizi anlamıyor bazen biz onu yuvarlanıp gidiyoruz. Umarım bir an önce mezun oluruz ve bizden sonra gelen kişilere yardımcı olabiliriz neyse bu da aslında söylediğiniz şeyin doğruluğunu biraz olsun kanıtlar nitelikte umarım sesinizi daha yüksekteki sağırlar duymayı başarır sevgiler ve saygılar.
Hangi bölüm?
O emekliden ingilizce öğren, yarim Türkçe konuşmasın.
Kütüphanede takil
Part iş bul çalış
@@armagtube Part iş kurye ol hatta büyük ihtimalle ilk gelen ve maaşı beğenmeyen hocalar şu anda paket atıyor olabilir! Taylanda tatil diye git sonra yerleş brokoli sat hayatını kurtar ( brokoli kısmı şakaydı ha... )
Geçmiş olsun ! Çoktan kaçtı tren . Bir bilgisayar mühendisi olarak 2000 Li yıllarda Microsoft bağımlısı olmayalım dedim. Ne diyor dediler. 2015 de doktora çalışmasında yapay zeka ile uğraşırken hangi gezegende yaşıyor dediler . Ülkenin profesörü daha yeni ayıldı ise . Neyi kaçırmayacağız?
2015 de yapay zeka popüler sayılırdı abartma😂 bir Microsoft bağımlısı olmayalim demiş tüm dünya alternatif çıkaramadı senin gücün neyine?
@@nysman en azından devlet kurumlarında o dönem için pardus'e geçilebilirdi. Devlet kurumlarımızın hemen hemen hepsi KAÇAK lisanssız windows kullanıyor. Yarın microsoft'taki bir intörnün canı sıkılıp kapat tuşuna bassa ülkede çalışacak devlet kurumu kalmayacak
@@nysman 80 li yıllarda ilk pc ler çıktığında da aynı şeyler konuşuldu ama eğitimine yönelinmedi , eski bir stajyerim yazılımcı olup 2010 şu yıllarda IOT öğrenmeye başlamıştı. Karnını ancak doyurdu yıllarca. Çark büyük , küçük vidalar arada ezilip gidiyor maalesef. 94 den beri , mecbur kalmadıkça yeni şeyler öğrenmemeye karar vermiş biri olarak 2025 yılında yaklaşık 70 kişilik bir firmada hala en bilgili kişilerden biri olmam da bu gerçeğe işaret eder. Bu arada ben müh. tekniker ve teknisyen bile değilim diploma olarak... :)
@@untkemhocam neden yeni şeyler ögrenmiyorsunuz
@@mstq._ Ar-ge mühendislerinin hatalı tasarımlarının hatasını gösterip , şu şöyle olsa daha doğru olmaz mı dediğim hiçbir şey yapılmadı ve sonuçta da yanlış kabullenilmedi maliyetine rağmen. Firma sahipleri , sırf yakınları olan bu insanlara bedel ödetmek yerine , zararını çalışan maaşlarından giderme yolunu seçti. Böylece , işe yaramayan bilgilerle dolu olmanın bu ülkede hiçbir işe yaramadığını bizzat yaşayarak öğrendim. Bu ülkede insanların egoları , patron yakınlıkları ve ehliyetsiz+liyakatsiz amirleri , işin doğru yapılmasından önce geliyor maalesef. Bu kanalı takip etmem de 25-30 senede değişen birşeylerin olup olmadığını gözlemlemek. Ve her şey aynen devam etmekte... Saygılar...
Videonun en can alıcı noktası "... üniversitesinde çalışmaya çalışıyorum..."
Pazar kahvaltısi yaparken açtım iştahım kaçtı mutsuz günler hocam 😢
Gelecek hakkında kaygılarınızı anlatırken günümüz türkiyesini anlatıyorsunuz sanki
Türkiye için son fırsat deyince bende babusko Asuman bardağı tekrar satışa çıktı sandım
Hshsha böyle fırsat mı olur hocam:)
Abi yapay zeka geliyor, bunu anlıyorlar, tamam ama kafa hemen inşaat yapalım, bölüm açalım, oraya öğrenciler, profesörler koyalım, bir "yapay zeka sorumlusu" istihdam edelim de yapay zeka gelmiş olsun şeklinde çalışıyor. Yapay zeka bunlara "gözüyle" gülüyor.
Yapay zeka için,
doğal zeka lazım.
Önce, kaçan doğal zekaların gelmesi gerek.
@@Dış-Güç dogal zeka yok yapay zeka diyorlar saka gibi😄
Kaçan gelir diye bir şey yok. Günümüz teknolojisi parlak bir fikirle olmuyor artık, mucitlik falan bitti. Yapay zeka alanında da öyle. Altında muazzam kaynaklar olması lazım ki bunları test edip geliştirebilesin , üretip satabilesin. Arı kovanı olmadan, çiçek olmadan arıya bal yaptırmaya çalışmak gibi bu. Kaçanlar kovana çiçeğe kaçıyor. Bizde çiçekleri öküzler yedi bitirdi, kovanı da sattılar, yeni kovan yapacak vizyonları da yok.
Çok haklı ve doğru bir tespit olmuş. Gelecek nesilimiz için Endişelenmemiz gereken önemli konulardan biri.
Tek mesele maaş değil. düşük maaşla çalışacak idealizme sahip bir sürü iyi eğitimli insan var..
Yapay zeka geliştirebilmek için ülke çapında çok gelişkin bir bilgisayar altyapısı lazım. Yani bir araştırmacının aklına bir fikir gelirse onu üzerinde deneyebileceği çok güçlü bilgisayar sistemlerine ihtiyaç var. Bu altyapı tek tek üniversitelerde kurulamaz. Ülke çapında tek bir merkezin kurulması ve yapay zeka algoritmaları geliştirecek araştırmacıların bu merkezlere bağlanıp bu altyapıdan faydalanabilmesi lazım..
Türkiye'de truba var ama çok yetersiz..
Türk halkı çocuğun çukulatayı istemesi gibi yapay zekayı istiyor. Ama bunun için beş kuruşluk fedakarlık yapmak istemiyor. Eline para geçer geçmez bilgisayar merkezine değil imam hatibe ve ilahiyat fakültesine harcıyor. Son 20 yıldır türkiye'de ota boka milyarlarca dolar harcandı. Ülkenin dış borcu 130 milyar dolardan 550 milyar dolara çıktı. Ama ülkedeki bütün akademisyenlerin faydalanabileceği gelişkin bir bilgisayar merkezi için gerekli olan 10-15 milyon dolar bir türlü bulunamadı..
Ben de yapay zeka konusunda çalışıyorum. İyi bilgisayarlarda bir kaç saat içinde sonuç verecek programları kendi şahsi bilgisayarlarımızda 8-10 günde çalıştırıyoruz. Ama türk halkının demokratik seçimi bu yönde..
Neyse akp döneminin de kazanımları oldu.. Mesela eskiden "ölülerimiz ortada kalacak" diye korkardık. Hamdolsun akp bol bol gassal yetiştirdi.. Şimdi ölülerimizin ortada kalmayacağını bilmenin huzuru içindeyiz.
Hocam yapay zeka trenini kaçırabiliriz değil, yapay zeka trenini kaçırdık bile. Öyle hızlı ilerleyen bir alan ki bu konuda yazılan geçen senenin makaleleri bile antika şeyler gibi kalıyor. OpenAI bu işe 2015 yılında başladı. Nvidia'ın en yüksek teknoloji yapay zeka yongalarına erişim konusunda Türkiye banlanmış durumda. Bildiğim kadarıyla Selçuk Bayraktar'ın bazı girişimleri var bu konuda. Bakalım hayırlısı...
Bence hala şansımız var
@AkademikLink umarım dediğiniz gibidir ve umarım bu düşüncemde hayatımın en büyük yanılgısını yaşarım. Saygılar ve sevgiler.
Şu ömrümü köpeklerimle kedilerimle beraber sağlıklı bir şekilde yaşayayım gerisi umrumda değil. Eskiden vatanımı milletimi devletini düşünürdüm şimdi hiçbiri umrumda değil cehaletlerinde boğulsunlar. Ben de naçizane bir mühendis, veteriner teknikeri, konservatuvar mezunu birisi olarak şu an marangozluk yapıyorum neden? Çünkü kimsenin emri altında değilim. Kapitalist sistemin olabildiğince dışındayım…
Bu arada yapay zekayı çok efektif kullanıyorum, kendi ihtiyaçların doğrultusunda onu eğitiyorum artık insanlara anlatmiyorum yapay zekayı çünkü anlattığın insanlar sonra nankörlük yapıyorlar küçük dağları kendileri yaratmışlar gibi, biz sadece kullanıyoruz daha kullanmasını bile beceremiyoruz yolumuz çok uzun…
Çok doğru bir noktayta değindiniz hocam. Dünyanın en büyük gücü olmakta en küçüğü olmakta mümkün bu dakikada.
Elinize ağzınıza sağlık. Güzel tespitler. Türkiye için son fırsat "kaçtı" videosu da olmuş bir yerde aslında. Olsun. Geç kaldık, son fırsat, kaçıyor gibi videoları son yirmi yıldır görmeye alıştım. Bunlar bir can çekişin, uyarının sinyalleriydi. saygılar
Keşke sizin gibi değerli insanların anlattıkları değerlendirilse bir heyet oluşturulsa ve orada alınan kararlar uygulansa. Emeğinize sağlık
Hocam işsizliğin artması talebi de olumsuz yönde etkiler ve firmaların kapasite kullanım oranlarının düşmesini sağlar. Yani işsizlik firmaların satışlarını düşürür ve kar marjlarını azaltır (yüksek gelir kesimine hitap eden firmalar hariç). Yapay zeka ile bu kadar işsizlik artacaksa bu insanlara ne olacak sorusu aklıma takılıyor ve bu gelişmeler birçok firmanın batmasına yol açaçaktır.
Dişarı satarlar.
Hocam Ümit Kaynağımızsınız. Sizi Örnek Almaya Çalışıyorum.Çok Güzel Bilgiler Sağlıyorsunuz Çok Teşekkür Ederim Geleceğimiz İnşallah Çok Güzel Olur🙏
Şu anda lise birinci sınıfta 3 tane din kültürü dersi var . Bunlardan 3 tane yapıp çocukların akıllarını karıştırmak yerine keşke alıp bir tane de yapay zeka - yazılım dersi geliştirip ekleseniz. Zaten bu derslere nitelikli öğretmenler girmiyor o ayrı bir sorun ama kitaba ve ezbere dayalı sistemden sonra çocuklar üniversiteye geçince tökezliyorlar . Öğrenmek uzun ama eğlenceli bir süreçtir . İlla bir kitabı açıp önemli kelimelerin altını çizip ezberleyip sınava girip bir şey öğrenemezsiniz .
Behçet hocam bu kafayla gidilirse her şeyi kaçırmaya devam ederiz.
ülkenin gerçeklerini yüzümüze vuruyorsun.
bizlerde kişisel planlamamızı, gelecek beklentimizi buna göre şekillendirmeye çalışıyoruz.
en azından söylenenleri anlayabiliyorum.
sizin gibiler eksik olmasın hayatımızdan.
Destek yorumu hocam❤
RUclipsda dünya kadar yazılım, yapay zeka anlatan video var. İsteyen izleyerek bile öğrenir. Bizim sıkıntımız öğrenen yurtdışına kaçıyor. Ülke kaçmalık bir halde.
Merhaba.İcerikleriniz çok gerçekçi ve eğitici.Maalesef ülkemiz hangi alanda teknolojik liderlik yapmış ki ileri düzey teknoloji de ben de varım diyecek?Çok ilkel kaldık .Bu bağnaz ülkede hiç bir buluş çıkmaz diyen biri vardı çok haklıydı....
Seninle gurur duruyoruz.
🙏🙏🙏
İslam ve erdoğan Türkler için bir ziyandır .
x2 de izlemediğim sayılı kanallardan biri🎉
:)
Teşekkür ederim hocam
Yapay zeka bazı ülkeri daha zengin yapmayacak. Bazı kişileri daha zengin yapacak. Yapay zeka tam tersine eğitimden eşitlik getirecek. 2. Yapay zeka alanında çok fazla rekabet var. Çok iyi LLM modelleri open source olarak sunuluyor. Asıl sorun donanım gpu erişinde. Oda ABD dışındaki her ülke için sorun.
Selamlar hocam. Cuma gunu kalabalik bir yemekte denk geldik. Firsat bulabilseydim yaniniza gelip tanismak ve sizi severek izledigimizden bahsetmek isterdim. O aksam firsat bulamadim. Ancak sevildiginizi/izlendiginizi bilin istedim. O yuzden en azindan buraya yaziyorum 😉
Selamlar iyi pazarlar harikasınız ❤❤❤❤❤❤❤
Emeğimize sağlık.
🙏🙏
Şükür şimdiden işsizim. Geleceğe gerek kalmadı 🥲
:(
O zaman gelecekten endişen iş bulma olasılığının daha da azalacak olması olsun.
@Volkan-Dogan gelecekte mesleğimle alakalı bir şey kalacağını sanmıyorum. Zaten dert yumağındayım bir de bu geleceği düşünüp depresyona mı gireyim :/
Devlet üniversitelerinden çok zor hocam bu dediğiniz şekilde mantıklı hareketler ki maaş yüksek olursa oraya nitelikli personel değil torpilli personel gelir her türlü. Benim umudum özel sektör; yapay zekaya fon aktarırsa ordan bir atak olabilir.
2556. yargıda reform paketiyle uğraşıyoruz; teknolojiymiş yatırımmış bunları anlayacak kapasitede bir bürokrasi yok.
çok haklısınız hocam. Ben Çinde ögrenciyim, burdaki çocuklar sabah saat 8 den akşam saat 5 e kadar ders çalışıyorlar. Lise ögrencileri ise sabah 8 den akşam saat 21 e kadar ders çalışıyor. Demekki onlar birşeyleri doğru yapıyorlar .
Teşekkürler hocam...
🙏
02:48 Hocam oda bir şey mi:) bizde de lunaparktaki hız trenini insan ağırlığında ağırlıkla denemek yerine işçilerle denemişlerdi. Bize çok uzak değil yani :)
analiz yeteneklerine bayıldım hocam çok benzer düşünceler...
Biz Orta Çağ'ı yaşıyoruz. O yüzden kimse strese girmesin.
Emek ve gayretleriniz için Teşekkürler hocam.
Başarılar.
Yapay zekayı ilk geliştiren deeplearning firmasından sertifika almışlığım var. Veri Bilimi alanında 2 yıl kendimi geliştirdim. CV göndermediğim kurum sektör kalmadı, 60 bine ben eğitim amacıyla çalışırım 👍
iyi çalışmalar hocam
2011 yılında asistanlığımın ilk senesinde alanımdaki en iyi konferans çindeydi ve devlet üniversitesi beni 5 gün oraya yolluk yevmiye katılım ücreti ödenerek gönderdi ve alanimda bir sürü insanla tanisarak ilerledim. Sene 2025 profesörlüğüm geldi ve bana herhangi bir konferans katılımı için ödenen para 1500 TL ki aynı konferansın katılım ücreti 850 euro. Biz kenarından köşesinden yokluklar içinde cebimizden malzeme alıp ordan burdan taşıyarak birseyler yapıp yayın yapabildik ama bizden sonrakilerin hiçbir şansı olmayacak. BAP proje bütçesi 30 bin ve 4 senedir artmazken her sene kendi kurumumuzun merkez labı %80'e yakın analiz ücretlerini arttırıyor. Bu şekilde bilim yapılması mümkün mü sizce. Yaa herseyi gectim üniversitemiz akademik personeline office programlarının bile lisansını almazken yapay zekaya ulaşım çok ütopik değil mi??
Ülkede ayaklar baş, başlarda ayak olduğu için yapay zeka ile ilgili çalışma yapan yok. Tübitak ta uzun uğraşlar sonucu yapay zeka ile ilgili proje Kabul ettiren akademisyen bir üniversitemizin ayakkabıcılık bölümüne güçlükle giren başarılı bir hoca. İmkan verilse çok başarılı olabilir, umarım başına birşey gelmez.
Milli Eğitim yeni programda 9. sınıflarda algoritma konusunu koymuş. Umarım faydası olur. Ayrıca maaşları artırmak gerekli ancak bu durumda babişko Asumanlar daha da artacaktır.
Maalesef babisko asuman konusu hep bir engel
hocam kral adamsınız ❤
🙏🙏🙏
Bildiğimiz bir gerçekliği kendi tarafınızdan da belgelendirmişsiniz 🙏 ancak son çıkışı geçtiğimizi düşünüyorum. Ne zaman toplum olarak ayacağız ki sizde bunu hizmet ediyorsunuz 🙏 o zaman ilerideki kavşaktan dönüp geçte olsa o son çıkışa girmiş olacağız.
Iyiyayınlar
🙏🙏
Az gelişmiş ülkelerde bu pozisyonlarda iş bulması zor, yazılım okuyanlar ve iş aramışlar bilir!
hocam ses çok düşük. duymak neredeyse imkansız
Hocam eğer mesajları okuyorsanız siz ve yetiştirdiğiniz öğrencileriniz köydeki kadınlara ulaşa bilirseniz bu ülke çok büyük adımlar atar çünkü yeni nesiller onların ilk eğitim aldığı yer .
Bizde hep Vatan Millet Sakarya modu açık hocam. Onu da çoğu insan artık yemiyor.
Tümüne katılırım. Türkiye once ne tür bir ülke olacağına karar vermeli.1. ÜRETİM TOPLUMU - 2.ALSAT TOPLUMU - 3.HİZMET TOPLUMU 2. VE 3.toplumlar için yapay zeka halkı sorgulamaya iter .NATO ve AB bunu ister mi ?
Hocam Üniversite kampüs turu ve üniversitesinin tüm gerçekleri videosu gelsin çok özledik ❤ Bide Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi gelirse iyi olur hocam seviliyorsunuz. ❤❤
Hocam olur da 10 sene içinde hükümet değişirse sizin de yeni hükümetlerde görev almanız gerektiğini düşünüyorum.
Hocam sıkıntı yok, dunya nüfusu azalma eğiliminde. Bir sonraki teknoloji, nüfus sayimiza uygun olacak , devletler artık nufus arttırma girişimlerini ortadan kalkacak. Durum iyi👍
Eğitim, eğitim, eğitim her alanda eğitim ve doğru kişilere doğru yetki verilerek ilerleme geçmişten günümüze hep aynı olmuştur.
Hocam önce kafayı değiştirmemiz lazım, bu kafayla olmaz. Çünkü bu kafa değişimi kabullenemeyen, geçmişe saplanıp kalmış, liyakatı önemsemeyen ve ileriyi göremeyen bir kafa. Bu kafayla değişim ve gelişim imkansız.
Teşekkürler behçet hocam
Eğitim sektörü gerçekten vasat halde torpiller desen havada ve en önemlisi ülkemizde adalet yok adaletin içinde bile bir torpil olduğu dönemdeyiz ne kadar acı verici
Savunma sanayinden cikip yurtdisina tasinali 10 sene olmus. Bunun 5 senesi uzman yazilim muh olarak ve sonrasinda, Amerika da Georgia Tech te yapay zeka master programim sonrasi 5 senesi de yapay zeka uzmani olarak gecti. En son calistigim dunyanin en buyuk mikrocip tasarim sirketinden cikip soyle bir memleketime donsem de oralarda calissam cok ozledim diye esimle dertlesiyorduk ki gecenlerde Turkiyem den yapay zeka arastirmacisi olarak bir is teklifi geldiginde soylenen maas 150K gibi komik bir rakam olunca dedim ki, 10 sene gecmis ama memleket hala akillanmamis. Hala MIS gibi yaparak bir yere gelebilecegini sananlara iyi uykular. Insallah torunlarim kendi memleketlerinde refah icinde insan gibi yasayabilme luksune sahip olabilirler gunun birinde. Insanin boyle bir duasinin olmasi ne aci
hocam o tren bizim için kaçalı 10 sene oldu ve işin acı tarafı sorunu çözecek doğru adımların uygulanması gerekirken daha sorunun ne olduğunun farkında olmayan sorunu göstermeye çalışanın da yıpratıldığı bir düzen ve bu düzeni destekleyen kitle olması ama ben başka bir konuya değinmek istiyorum,bu kadroların ilerleyen dönemlerde de boş kalacağını doldurulsa bile niteliksiz kişilerle doldurulacağını fason üretimden öteye geçilemeyeceğini düşünüyorum çünkü eskiden giden beyin göçlerimiz ülkeden giderken milli ve manevi duygularla gittiler.
yeterli mesleki ve maddi tatmini yaşadıktan sonra ülkesine fayda sağlamak için maddiyata bakmayarak dönenleri çok oldu.bugün durum böyle değil.toplumda yaşanan yozlaşmayla birlikte nitelikli kesim hor görülerek dışlanarak giderseler gitsinler gözüyle bakılarak yurtdışına gidiyor,ilerleyen zamanlarda bireysellik çok daha ön plana çıkacak.bunu neden söylüyorum çünkü eğitim sistemi yüzünden biz artık mardinin köyünden bir aziz sancar çıkartamıyoruz,zenginin çocuğu zaten yabancı kolejlerle yabancı kültürlerle yetişecek,internet çağında yetişen çocuklar zaten daha global çocuklar olarak yetişiyor. dünyada dinlenen müzikleri izlenen filmleri izleyerek büyüyor içinde yaşadığı toplumla kültürel olarak zaten çok farklı yetiştiği için dışarıda yaşaması daha kolay oluyor daha rahat adapte oluyorlar.demem o ki bu çocuklar öz kültürümüzle çok bağlı çocuklar olmaktan ziyade daha global ve bireysel çocuklar,üstüne hak ettiği değeri göremeyince birde kalkındırmaya uğraştığı kitle tarafından dışlanarak hor görülerek yurtdışına gittiğinde daha sonradan daha fazla para versek bile geri döndürmemiz artık çok zor.
İnternet her eve girdikten sonra bilgi herkes için ulaşılabilir hale geldi. Zengin ile fakir insanın arasındaki olanak farkı azaldı. Şimdi bilinçli ailelerin devri. Sorgulamayı, bilgiyi kullanmayı öğrenen çocukların devri artık.
Merak ettiğim bir şey var. Eğer yapay zeka çoğunluğu işsiz bırakırsa bu teknolojiye yatırım yapan kâr odaklı şirketler kimden para kazanacak? Yani ihtiyaçlarımız ve lükslerimiz doğrultusunda para harcayan bizler, harcamalarımızı kısarsak ya da güç yetiremezsek yapay zeka teknolojisine yatırım yapan şirketler dahil, herkes bundan olumsuz etkilenmez mi? Acaba aradaki bu denge göz ardı mı ediliyor?
Hiç bunu düşünmemiştim ve aşırı derecede haklısın
Para kazanmayı yanlış yorumluyorsun. Zaten her şeye sahipsen para kazanmana gerek yok. 5 tane adam olsun örneğin. 2 tanesi tüm üretim araçlarına ve doğal kaynaklara sahip olsun. Bu ikisi tamamen kendi aralarında ekonomik faaliyet sürdürebilir. Diğer 3'ünün ekonomide hiç bir anlamı yok, onlar da çabalayıp diğer 2'si gibi kaynak ve üretim arçalarının rantına sahip olmaya çalışır. Eskiden iş gücü bir üretim aracıydı. Gelişen teknoloji ile birlikte iş gücünün üretimdeki payı teknolojik yeniliklere aktarıldı. Şirketlerdeki kar odağının , büyümenin sebebini düşün. Senin sahip olduğun kaynakları elde etmek, refah artışı ve güç. Eğer eski iş gücünü , insanları , işsiz olan toplumu güçlü bir otorite ile bastırabilirlerse, yani kendi güvenliklerini sağlayabilirlerse bu sürekli bahsedilen "ama onların da müşteriye ihtiyacı var." düşüncesine gerek kalmaz. Çünkü yaratılan zenginlik ve refahın topluma değil kendilerine yayılmasının yolu açılmış olur. Buna amerikada "zenginler için komunizm fakirler için kapitalizm " deniyor.
20.yy kapitalizmini düşünürken insanlık tarihi atlıyorsunuz hep. Kölelik, soyluluk, toprakların ve devletin sahipliği. Güçlü şehir devletleri , krallıklar doğal kaynaklara sahipken, bu kaynaklara sahip olmayan insanlar her zaman sistemin dışına itildi. Yeni teknofeadalism ya da kapitalizm kimin nasıl tabir etmek istediği önemli değil. İnsanları belirli bir kast ile sistemin dışına itecektir. Bu dediğim fenomen zaten devletlerin varlık sebeplerinden biri. Sınırlarını ve halkını çizerek diğerlerini kendi sisteminin dışında tutmak. Neden? çünkü o insanların bu topraklarda hakkı yok, buradaki kaynaklarda hakkı yok. Gelecekte de sadece sınırlarla değil ekonomik sistemin ulaştığı her alanda belirli insanlar kulübe üye belirli insanlar dışarıda bırakılacaktır. Müşteriye(elinde bir değer taşıyan ve bunu bir mal veya hizmetle takas etmek isteyenlere) falan ihtiyaçları yok. Çünkü tüm değer , mal ve hizmetlere kendileri sahip olacaklar. Şu an değiller ama zamanla bu servet transferi sahip oldukları gücün doğası gereği gerçekleşecek.
@@djan0889 Kusura bakmayın. Çok anlamadım. Eğer üreticinin, tüketici için üretme morivasyonu yoksa bu, ihtiyaç boşluğunu doldurmak isteyecek bir sürü rakip firma doğurmaz mı? Onlar da daha ucuza mal temin ederek nüfuz ve güç elde ederler. Ve yeterince nüfüsunuz olursa kaynakların sahibi siz bile olsanız o kaynakların atıl kalmasına müsaade etmezler. Yani varlığınızı sürdürebilmek için rekabetin içinde olmanız gerekir.
Ekonomiden zerre anlamıyorum. Ama diyelim ki beş kişi var. Sunduğunuz hizmeti satın alabilecek iki kişi olsun. Bu diğer üç kişinin potansiyelinden mahrum kalacağınız anlamına gelir. iki satış mı yapmak sizi daha güçlü yapar yoksa beş satış mı?
Öğle yemeği yiyemen iyi beslenemeyen iyi bir laptop alamayan çocuklara ve gençliğe ne verdiniz gelecek var mı?
Aklıma Recep İvedikteki bir sahne geldi: "Profesör maaşı az efendim!". Evet haklısınız hocam da bunun için hocaların kendi piyasa değerenin arttığını gösterecek adımları atması gerek. Örnek, Cerrah piyasaya giderse karşılık buluyor, ama her üniversite hocası bunu başaramıyor. Arttırın demek yetmeyebilir.
Yine içim karardı hocam
Yapay zekada, önemli olan şey veri ve verilerdeki tutarlılık. Mış gibiliğin bukadar yaygın olduğu bir toplum ve sistemde yapay zekayı besliyecek veriyi oluşturmak zor. Öte taraftan bu mış gibiliği ezip ortadan kaldırabilecek şey de yapay zeka olabilir...
"Seni neden hoş karşılayayım? Gandalf! Felaket tellalı!" Kral Theoden
Sayın hocam. Bu çabamız çok güzel. Size bir bilgi vermek isterim. Tanıdığım birisi (Erdal Alkış) daha önce MEF ünv rektörü Muhammed hoca ile Zekeriyaköy de yapay zeka odaklı teknopark kuruyorlardu. (İnternette aratırsanız baya bilgi var) Ama sonra siyaset devreye girdi ve yapılamadı.
Şimdi Erdal bey Çerkezköy de kurulan ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİNDE sanırım büyük bir yer ve iş almış. Bahsettiğiniz bu projeyi orada yapacak ve görüşmelere başlamış. Onunla tanismanizi (ben de aracı olabilirim) çok iyi olabilir.
Hocam cok doğrusun gerçekten
Hocam sizi severek izlerim ama bu sefer videonuzu izlerken kendimi tutamadım sürekli güldüm. Hemen anlatayım hocam.
Hocam biz ülke olarak kendi vatandaşımızın bilgilerini bile koruyamadık. Bakan çıkıp bilgiler çalındı şeklinde açıklama yapıyor. Sizce hocam böyle bir ortamda bu dediklerinizi yapabilecek irade görebiliyor musunuz?
Hocam ülke olarak kurtuluş artık sıfır o yüzden bireysel kurtuluş şart ben kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum inşallah yurt dışında fırsat gördüğümde gideceğim.
Aynen bu ülkeden geçti. Bireysel olarak kendimizi kurtarmalıyız.
sizin gibi hocaların sayısının ciddi artması gerektiğini düşünüyorum sayın hocam . fakat benim bu ülkeye dair bir umudum yok açıkcası..
Hocam geç kaldık bile ABD, YZ çiplerini sadece 18 ülkeye satacak. Bu ülkeler arasında biz yokuz.
Bu bölüme Oğuz Ergin’i konuk etseydiniz neyin ne olduğunu size daha açık bir biçimde gösterirdi.
Hocam maaşları iyileştirilmesi tamam ne olcak babisko asumanlar daha çok maaşları alacak yani nitelikli kişiler mi gelecek😮
Hocam PARTİ KUR OY VERELİM
Hocam geç kalmasak ne olur Abd başkanı Tıırrrr ramp et gerekli donanımlara ambargo koydu geçmiş olsun biz anca kumda oynarız, kıyıda oynarız, çok açılmamıza izin yok! Tabi bir anda nanometre boyutunda çip üretmeye başlarsak işte o zaman bir şansımız olur ancak öyle bir fabrika kuracağın o paraya ultra lüx inşaat yaparsın daha karlı bence.
hocam sizinleyiz
Teşekkürler hocam
Myanmar da buzdolabı yoktu demek bu ülkeye buzdolabıni biz getirdik demekle aynı, hangi yılda gittiniz hocam?
20. yüzyılın başlarında Mmar bölgenin en gelişmiş devletiyken 60 70 darbesiyle bu hale düşmüştür, güzel bir case study ❤
Yapay zeka Türkiye de uygulanamaz, çünkü o yazılımı çalıştıracak donanımı biz üretmiyoruz, sanayide kullandığım İtalyan yapımı makina 38 yaşında