Hemşirelik | Amerika'da yönetici hemşirelik yapan bir Türk'le yayın

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 фев 2025
  • Göçmen Hemşire Kenan Ören bu videoda bizimle Amerika deneyimlerini ve nasıl gittiğini paylaştı. Göçmen Hemşire blog ve sosyal medya hesaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
    gocmenhemsire....
    instagram: / gocmenhemsire youtube: / göçmen hemşire
    Bu kanalda hastanede ve üniversitede deneyim paylaşımı videoları çekiyoruz. Kanala destek olmak için yorum yapmayı, beğenmeyi ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın :)
    İNSTAGRAM SAYFAMIZ;
    / intorntv
    TWİTCH;
    / intorntv
    TWİTTTER;
    / intorntv
    DİSCORD;
    / discord
    Videoda giydiğim tişörtler için;
    shopier.com/NA...

Комментарии • 29

  • @burakata4534
    @burakata4534 4 года назад +13

    27 dakika nasıl geçti anlamadım , çok güzel video olmuş.

  • @buse537
    @buse537 4 года назад +30

    Umarım bir gün Amerikada çalışmak dileğiyle demek yerine ülkemizde de mesleğimizin hakkettiği değere ulaşması ve hemşirelerin gözardı edilmediği bir gelecek dileğiyle

  • @sirinay7337
    @sirinay7337 4 года назад +2

    Bu güzel ve aydınlatıcı video için teşekkür ederiz

  • @ahmetozan3646
    @ahmetozan3646 4 года назад +14

    Burada da hemşire yardımcısı olarak mezun olup klinik destek olarak atanan arkadaşlar lisans hemşirelerden fazla maaş alıyor.Ne güzel ya

    • @ufuksertoglu6139
      @ufuksertoglu6139 3 года назад +1

      Bizdekiler bizimle dalga geçiyordu abi siz neden okudunuzki aynı parayı alıyoruz diye :)

  • @h.a8194
    @h.a8194 3 года назад +1

    Emeginize sağlık teşekkürler.

  • @mirxbaz
    @mirxbaz 2 года назад

    çok bilgilendirici bir video olmuş emeğinize sağlık.

  • @kasmkarakuzu4892
    @kasmkarakuzu4892 4 года назад +14

    Hemşirelik ile ilgili işleyişe ve mesleği geliştirmek için alınan kararlara elbette hemşireler karar vermelidir. Bizde ne yazık ki böyle değil. Görev tanımı bile belli değil ne yazık ki bizim ülkede idarenin inisiyatifine bırakılmış her şey.

    • @aaa.258
      @aaa.258 4 года назад +3

      Bizim burda hemsireligi adam yerine mi koyuyorlar saglik butundur bir tanesi isi yanlis yapsa cok kotu durumlar ortaya cikar doktorundan tut temizlik personeline kadar

  • @elifisk6108
    @elifisk6108 4 года назад +1

    Teşekkürler, bilgilendirici oldu.

  • @esmamerve895
    @esmamerve895 4 года назад +1

    Çok güzel olmuş emeğinize sağlık. 🌸 Yalnız atama olmadan Aile Hekimliği Birimlerinde ve Aile SAĞLIĞI Merkezlerinde çalışma hakkında da bilgi verir misiniz 🙏

  • @savaskartal3981
    @savaskartal3981 3 года назад +4

    Hayaller amerika hayatlar gop 😀

  • @tinkiminki6916
    @tinkiminki6916 3 года назад

    Fazla verilen vergiyi geri alabiliyorsunuz deyince gülesim geldi 🤣🤣🤣🤣🤣

  • @hakankurt3198
    @hakankurt3198 3 года назад +3

    yurtdisinda yasayan ama doktor veya hemsire olmayan sadece Türkiye ve Avusturya da bir cok ameliyat olmus bir hasta olarak gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Ilk önce bilgi ve tecrübe ,kendisini gelistirmislik acisindan ayni kategoride calisan iki doktordan Türk doktorunun uzerine yok onu bir defa söylemem lazim. Fakat bunu maalesef hemsire acisindan soylemem mumkun deyil.
    Birde hastaya davranis bicimi acisindan soylemek gerekirse maalesef Türk doktoru da hemsiresi de sinifta kalir. Bunun buyuk sebebinin doktor olsun , hemsire olsun hatta diger hasanedeki birsuru eleman acisindan olsun yetersiz personel sayisindan kaynakli oldugunu iyi biliyorum. Yani is yükünün coklugunun bunda en buyuk etken oldugunu dusunuyorum.
    Ülkemizde birseyleri yapmaya calisiyoruz fakat hep eksik uyguluyoruz. Örnekler vermek gerekirse aVRUPA DA en iyi saglik sistemine sahip ülke Avusturya dir. Avusturya da Cok acil bir durumunuz olmadigi surece ,bu acil durum da ancak ambulansla olur . Hastaneye gidemezsiniz. Bir rahatsizliginiz var ise ilk once ev doktoruna gitmeniz lazim ,ancak o gerektigi zaman sizi hastahaneye sevk eder ve hastahaneden randevu alarak durum önceliginize gore gidebilirsiniz. Diyelimki ameliyat oldunuz burada kesinlikle refekatci olayi yoktur. Hemsire gerektigi kadar vardir. Bir zile bastiginizda aninda en az iki hemsire kosarak gelir. ve hic terslemeden hersenizle ilgilenir. Bu aslinda biraz da egitim meselesi. okullarda bu sekilde ögretiyorlar . Birde hastahanelerde herkezin isi bellidir . mesela transportcular vardir ellerinde telefon. hangi hasta röntgene gidecek , hangi hasta ameliyata girecek vs.vs. bu kisiler aninda gelerek bütün isleri hallederler.
    Bu durum ise Türkiye de caok yanlis isliyor. Neredeyse basi agriyan disi agriyan herkez hastahaneye kosuyor. Bu da doktorlara extra cok buyuk yük bindiriyor.insanlar aile doktorlarina sadece ilac yazdirmak icin gidiyorlar. zaten ev doktorlarinin muayene hanesinde de gerekli ileri tetkik ekipmanlarinin oldugunu gormedim. Türkiye de bir hastahane de ameliyat oldum. Bilmiyorum bu belkide sadece bu hastahanede olmustur baska yerde nasil bilmiyorum. Odalar ,esyalar son model hersey cok guzel. Fakat hemsire yok. gece bir katta sadece 1 tane hemsire var. Agri kesici istemem lazim , zile bastim tam yarim saat zil caldi. sonunda hemsire kizarak geldi ne basiyorsun zile mllet iyiyor dedi. Dedim ama ben uyuyamiyorum. Bir serum taktiriyorum serim yarim saatte bitiyor. 5 saat serumu cikartmaya gelen yok. Röntgene gitmem lazim , tekerlekli sandalyaye bindim . Dediler refekatcin göturecek röntgene. Ben ne bileyim refakatcim nerden bilsin röntgen nerede cekiliyor. Sora sora zorla ögrendik ve gidip disardan gelenlerle birlikte kan torbasi takili olarak röntgen sirasi bekledim.
    Ama Turkiye de Hastahaneler de hic eleman sikintisi olmayan tek meslek sahibi insanlar temizlikciler herhalde. Doktorun da hemsirenin de en az 10 kati temizlik elemani var ve ne ise yaradiklarini da anlamis deyilim. Vw ler hala istenilen seviyede temiz deyil.
    Kisacasi Türkiye de Eleman eksikligi cok özellikle de yetismis eleman.

    • @sevdrk
      @sevdrk 3 года назад

      Ben de Türkiye' de hemşireyım. Çok çok doğru analizler yapmışsınız. Malesef herkes hastaneye koşuyor. Ben çocuk acilde hemşireyım. Sürekli gün aşırı 24 nöbetler tutuyorum. Nöbetler çok fazla yoğun geçiyor. Alanda 4 hemşireyız ve 24 saat içinde 1000' den fazla hasta gelıyor. Koşuşturuyoruz adeta. Tükenmiş olarak eve dönüyorum. Çocuğunu alan hastaneye gelıyor hem de acile. Karın ağrısı, diş ağrısı, ufak bır öksürük... Gelmişken baktırayım diyen, gelmişken kardeşine de baktıralım, doktordan illa kan tahlili isteyen, bızden illa serum takın diyen, gece yarısı öksürük, karın ağrısı vs basit şikayetlerle ambulansla gelen. 1.5 yıldır atandım 25 yaşındayım, tükendim. Yaa bır şekilde yurt dışına gıdeceğim ya da istifa edeceğim. 4 yıl üniversite okuduğuma üzülüyorum bazen. Ülkemizde bu mesleğin hiç değeri yok, iş yükü çok çok fazla. Şimdiden bel, bacak ağrılarım çok fazla olıyor nöbetten sonraları.

    • @hakankurt3198
      @hakankurt3198 3 года назад +1

      @@sevdrk Maalesef hemşirelerin azlığından dolayı olan, hemşirelerin üzerine binen çok fazla iş yükü ve buna bağlı olarak ta ortaya çıkan kalitesiz iş. Bunun tek ve basit çözümü ev doktorlugunun gelişmesi aslında. Bir defa zaten Türkiye de uygulanan ev doktorluk sistemi baştan yanlış. Buradaki sistemden kisaca bahsedeyim .Her ev doktorunun kendi muayenehanesi var aynı eskiden TR de olan özel muayenehaneler gibi. Bir daire kiraliyorlar 3-4 odalı. Her oda bir hastanın muayene olabileceği şekilde hazırlanmış. Doktor masası bilgisayar hasta yatağı acil muayene ekipmanları . Ayrica serum takılması gerekiyor sa bir hastaya serum takma bölümleri var ve serum takılan hasta orada serum bitene kadar kalıyor. Ve en az birisi kayıt bölümünde olmak üzere 1 sekreter ve 3 tane hemşire var ev doktorlarının muayenehanesinde. Devamlı gelen hastalar odalara alınıyor ve doktor odaları dolaşıyor. Yani olay hastahaneye varmadan orada bitiyor. Çok acil bir durum var ise doktor hastahaneye sevk ediyor. Bu ev doktorları genel doktor yani hersey ile ilgileniyorlar. Birde özel bölüm doktorları var . Mesela iç hastalıkları,kadın hastalıkları, nöroloji, dis doktoru ,çocuk doktoru vs.vs bunlarında aynı bu şekil özel muayenehaneleri var ama masrafları aynı şekilde devlet karşılıyor. Buralar da muayene olan hastalar gerek görülürse hastahaneye yönlendirilir ameliyat sa ameliyat ediliyor. Yani kısacası hasta deyil doktor karar veriyor hastahaneye gidip gidemeyeceğini. Öyle elini sallayarak hastahaneye gidemiyor hasta. Gitsede zaten almıyorlar acil bir durumun olur mesela bir yerin kırılır veya kesilir. O zaman gidebilirsin ki zaten bu da acil bir durumdur. Bu şekilde olduğu zaman hemşireler de illa hastahanelerde çalışmak zorunda kalmiyorlar. Dolayısı ile de kalite de yükselmiş oluyor. Çünkü burda devlet doktor a baktığı hasta sayısına göre para ödüyor yanındaki hemşirenin maaşını da doktor ödüyor. Yani hemşire ister böyle yerlerde isterse de hastahanede calisiyor. Buradaki en önemli mesele denetleme meselesi. Devlet her ne iş yaparsa yapsın ve ya yaptırsın mutlaka denetlemeyi çok iyi yapacak. Ancak bu şekilde kalite yükselir.

    • @sevdrk
      @sevdrk 3 года назад

      @@hakankurt3198Aynen öyle dediğiniz gibi. Burdaki sistem tamamen yanlış. Aile hekımi herşeyı tekrar bize yolluyor. Öksürük, kusma vb. basit şeyleri. Çünkü dediğiniz gibi yeterince donanımı yok, bır serum bile takılamıyor malesef. Madem öyle keşke kapatılsa. Ordakı hekım ve hemşireler hastanelere acillere verilse çünkü çok eksik var ciddi anlamda. Ya da geliştirecekler. Ama buna hiç inancım yok malesef. Madem her hastayı tekrar bize yolluyorlar olmalarının bır anlamı yok dediğiniz gibi sadece ilaç yazdırılan bir yer gibi. Ben atanmadan önce istabulda çok özel bır hastanede de çalıştım. Evet herşey lüks eşya vs ama hemşire gece tüm Katta 1 tane oluyor. Koştura Koştura çalışıyorsun, köle gibisin. Devlete atandım buranın da farkı yok. Yıne eksik yine eksik. Dediğim gibi koskaca çocuk acilde sadece 4 hemşireyiz 1000 den fazla hasta, hele ki kötü hasta gelırse kırmızı alana kalbi duran vs kilitlenıyor alan zaten. Yönetime çıkıyorsun hemşire eksiği var bızim yapacak bırşeyimiz yok dıyorlar. Bu kadar dışarda işsiz hemşire varken neden almıyorlar, en azından 1 gün dinlenerek çalışırız. 1 ay boyunca insan gün aşırı 24 nöbet tutabılır mi insanlık dışı resmen. Gercekten verdiğim emeğe 4 yılıma yanıyorum. Hayatın başındayken bu hale gelmeme üzülüyorum. Sizin gibi bilinçli ve farkında olan bır insanın olması sevindırdı benı. Çünkü hastaların çoğu bıze yüklenıyor sorun çıkarıyor çok sıra var 2 saattir beklıyoruz diye. Kan alma ve enjeksiyon kuyrukları uzayıp gıdıyor. Nefes almadan çalışıyoruz ama bıtmıyor. Yerı gelıyor 10 15 dk da hızla yemek yıyıp iniyoruz alana çünkü yetişemıyoruz :(

    • @hakankurt3198
      @hakankurt3198 3 года назад +1

      @@sevdrk bu kadar olduğunu bilmiyordum gercekten üzüldüm. Bu kadar kaliteli hastahanelerin oldugu yerde bu durumların olması çok üzücü. Gönül isterdi ki hemşire ve doktorların en az bir defa yurtdisinda hastahaneleri görsün. . En azından çalışanların olmasa da hastahane yöneticilerinin bir defa da olsa yurtdisina çıkıp hastahaneleri gezip içlerinden en iyi sistemi uygulayani görüp bunları TR de gerekli yere anlatmasını ve bunlar içi de iyi olanın uygulanmasi için baskı yapılmasını isterdim. Ama dediğim gibi bilgi açısından bizim doktorumuz bizim çalışanımız daha donanımlı. Bazen orada da çıldırıyorsun. Doktora gidiyorsun cihaz hastasın derse hastasın deyil derse ne olursa olsun hasta deyilsin. Bu yüzden de bizzat ben çok sıkıntılar cektim. Somun da TR de ameliyatlar oldum. Basit bir safra kesesi rahatsızlığını 2 sene bulamadılar. Ağrılar içinde 2 sene geçirdim. İdrar yolu tıkanıklığım vardı 1 sene birsey bulamadılar tahliller de birsey çıkmadığı için. Yine TR de buldum çareyi. Tecrube çok önemli ve bu konuda bizim doktorların üzerine yok.
      Diyeceğim Allah sabır versin. Insaallah iyi olur hersey. Eminim ki bu kadar ilerleme kaydedilen ülkemiz de bu konulara da çare bulunacaktır.

    • @sevdrk
      @sevdrk 3 года назад

      @@hakankurt3198 inşallah olur. Keşke sağlık da gercekten ciddi reformlar yapılsa, düzenlemeler olsa. Mesela her başı ağrıyan, karnı ağrıyan ambulans çağıramasın bır cezası olsa gerçekten. Aile hekımlikleri geliştirilse vs vs. Ben hemşireliği araştırdım bayağı. Mesela Almanya da lise eğitimi gibi bır eğitim verılıyor, hemşirelik bakımına yönelik. Burda ben Marmara üniversitesi nde okudum gercekten ciddi iyi bır eğitim aldık hem akademik olarak hem uygulamalı olarak. Burda acilde cpr den tutun hastayı entübe etmeye kadar ciddi görevler yükleniyoruz. Kaliteli hekım ve hemşireler var. Ama şu an çoğusu yabancı Dil öğrenip gitmek istiyor, bu şartlardan dolayı :(

  • @nisangulsoy5831
    @nisangulsoy5831 2 года назад

    paramedikliği dgs ile hemşireliğe tamamlasak(açıköğretim auzef ile) amerikada iş bulabilir miyiz sorun olur mu sizce?

  • @hamityurgiden5070
    @hamityurgiden5070 3 года назад

    merhabalar denklik almak için nasıl bir yol izlemeliyim teksas eyaletinde nereye baş vuracağım ben houstonu düşünüyorum. amerikan k ültür derneğinden almış olduğum b1 sertifikam var. evliyim eşim anestezi teknikeri ve 2 çocuğum var. 2007 den beri kamu kurumunda sağlık memuruyum

    • @ChnTrky
      @ChnTrky 11 месяцев назад

      NCLEX sınavını geçmek gerekiyor, B1 belgeniz varsa denklik işlemlerinizi başlatın, denkliği alana kadar NCLEX sınavına hazırlanın

  • @puskevit2
    @puskevit2 2 года назад

    Brüt 90k çook az değil mi?

    • @mirxbaz
      @mirxbaz 2 года назад

      umarım dalga geçiyorsundur :d

    • @puskevit2
      @puskevit2 2 года назад

      @@mirxbaz yoo ciddiyim yazılımcı olarak gitmek daha mantıklı

    • @mirxbaz
      @mirxbaz 2 года назад +1

      @@puskevit2 yazılım sektöründe çok büyük bir yığılma var ve adam akıllı bir yerden mezun olmanız lazım bunlarda ilk 20 binde efendim hemşirelik ise öyle değil buna rağmen yazılımcılarla çok fazla maaş farkı yok yeni bir yazılımcı 80k dolarla başlıyor.

  • @enescetinkaya7869
    @enescetinkaya7869 4 года назад +2

    Ahh yerinde olmak vardı