Yıllardır meslek seçecek yaşta olmadığımız halde bizi buna mecbur bırakıp sonra da yeterince "olgun" olmadığımızı düşündükleri için bize seçtiğimiz bölümle ilgili gerçekleri anlatmadılar. Ben de bu konuda mağdur olanlardanım 😅Aynı şeyleri siz de yaşamayın diye eğrisiyle doğrusuyla, eğitim hayatından kariyer hayatına moleküler biyoloji ve genetik bölümünü anlatmaya çalıştım. Sorularınızı ve katkılarınızı bekliyorum. 😇
Peki siz bu yaptığınız tercihten memnun musunuz ve bu düşünceler sizi halen bu bölümü okurken karamsarlığa sokmuyor mu? Bu bölüm hep mi karamsar hep mi kötü?
@@darksey1508 Merhaba, açıkçası ben uzun yıllar bölümümden nefret ettim. Hala yüzde yüz iyiki seçmişim diyemem, artık kabullenmiş durumdayım sanırım. Okurken karamsarlık oluyor evet ama ne kadar başarılı olursanız aslında o kadar mutlu oluyorsunuz yani sizin elinizde herşey. Tabiki hep kötü bir bölüm diyemeyiz, bu zorluklara rağmen yaptığı küçük şeylerle çok mutlu olanlar da aramızda :)
Şeyma Çalış Peki nefret etmenizin sebebi neydi ? Severek girmediniz ya da bilgisiz olarak mı tercih yaptınız? Çünkü nereden dinlersem dinleyeyim herkes bir olumsuz konuşuyor bu bölümle ilgili . Tüm okullardaki proflar doçlar neden şikayet etmiyor herkes mutlu ve durmadan tavsiye ediyorlar anlamıyorum bu çelişkiyi. Okuyanlar perişan , okuyup bir yere gelenler okuyun diyor?
@@darksey1508 Tabiri caizse hocalarımızın tuzu kuru da ondan :) Emin olun bu yollardan geçerken onların da birçoğu bırakmak istemiştir, nefret etmiştir vs. Ben bölümümü karakterime göre seçmedim, problem buydu. Yeterince idealist değilim, biraz materyalist bir yanım da var ve o yüzden "ürettiklerim" beni memnun etmiyor, çünkü gözle görülür birşey üretemiyorum. Bölümle ilgili gereğinden fazla bilgim vardı. Bütün hayalim yurtdışında yaşamaktı ve mbg okursam bunun daha kolay olacağını biliyordum. Fakat sırf böyle bir sebeple okunacak bir bölüm olmadığını baya geç anladım :)
Bilimi seviyorsanız,insanlığı,yaradılışı,bu tip bilimle alakalı şeylerden bahs ederken kalbiniz yerinden fırlıyor,ve kendinizi dünyanın en mutlu aynı zamanda ne kadar az bir şey bildiyinizi hiss ediyorsanız,dünya ile alakalı,bilimle alakalı konuları duyunca yaşamak hevesiniz artıyorsa, ve gece uyumaya gittiğiniz zaman insanlığı,bilimi düşünüb uykunuz kaçıyorsa bu bölümü seçin!!!
Arkadaşımın ablası İtü Mbg mezunu ve şu an Almanya’da yüksek lisansını burslu olarak yapıyor ve şimdiden para kazanmaya başladı ama siz “uzun yıllar para kazanamayacaksınız maddi geliriniz olmayacak” diyorsunuz. Bu kesinlikle kişiden kişiye değişen bir şey, bölümü severseniz ve iyi bir başarı elde ederseniz böyle bir durumla karşılaşmazsınız, her şekilde bir yolunu bulursunuz. Bu yorumu benim gibi bu videoyu izleyipte umutsuzluğa kapılan arkadaşlar için yazdım illa böyle olacak diye bir şey yok.
Ben de mezun olduğumdan beri para kazanıyorum? Herkes için böyle bir genelleme yapacak kadar aptala mı benziyorum acaba :) Tabiki çalışkansanız ve doğru adımları atarsanız çok rahat burs bulursunuz.
Yalnız şöyle birşey var.Para kazanmak için eğer kendi işinizi kurmayacaksanız ya devlette yada özel sektörde iş bulmanız lazım.Ancak bidlgiim kadarıyla devletimiz var olan haklarımızı çala çala geriye pek birşey kalmadı.İçini boşalttı diyebiliriz.TUS hakkımız alındı.Meslek tanımı bile yeni yeni yapıldı.Laboratuvar teknikerlerini küçümsemiyorum ancak bizi onların bile altında görüyorlar.Dunyadaki uygulama ve yetkiler ile karşılaştırılamayacak kadar saçma işler dönüyor bizde.Kendini geliştirip iş sahip olanlar olduğu gibi olamayanlar da var maalesef.
Arkadaşlar ben endüstri mühendislisğinden bu bölüme yatay geçiş yaptım. Bile isteye ve ortalama bir üniversiteye. Sebebi şuydu hayatımı yağ kokulu bir fabrikada sırf patronum daha zengin olsun diye çürüterek geçirmek istemedim. Dünyaya bir şeyler katmaktı çocukluğumdan beri hayalim ve ne meslek yapacağımı lise döneminde de bilmiyordum ne yazıkki. Babam mühendis ve o beni mühendisliğe yönlendirmişti ilk tercihimde. Bir yıl kadar okudum ve inanılmaz depresyona girdim. Kesinlikle bana uygun bir meslek değildi ve matematikle aram mühendislik okuyacak kadar mükemmel değildi. Gerçekten hayatımı kararttığımı falan düşünmüştüm. Sonra araştırdıktan sonra çocukluk ideailimi gerçekleştirebileceğim bu bölümü keşfettim ve günel doğdu resmen benim için. Şimdi muğlada okuyorum. İlk yılımı bitirdim ve değişiklik olduğu için biraz bocaladım. Ama ders çalışırken öğrendikçe keyif aldığımı farkettim. Hocamız da bize açık açık para istiyorsanız okumayın dedi. Ama aslında benim umrumda olan şey istediğim şeyi becerebilmekti. Yani hayatım boyunca seveceğim bir mesleği yapmayı ortalama bir mühendis olmaya tercih ederim diye düşündüm. Belki çok uçuk hayallerim var ve bu tarz videolar ekonomik durumda canımı sıksa da hallolmayacağını düşünmüyorum. Biraz sizin değer algılarınızla alakalı aslında her meslek böyle aslında bakarsanız. Bahsettiği müteahitlerin çoğu bir şey mezunu bile değil. Bu sizin tercihleriniz ve çabalarınızla alakalı. Benim derdim zengin olmak değil diyorsanız ve seveceğinize inanıyorsanız hayallerinizin peşinden gitmenizi öneririm. Babam 50 yaşında ve yanlış meslek tercihi yapmış. Yıldız teknik makina mezunu önüne çok güzel yollar açıldı fakat ömrü stres ve mutsuzlukla geçti emekli olmayı bekliyor. Lütfen her şeyi göz önünde bulundurun saygılar..
Biyolojiyi çok seviyorum olay yeri inceleme uzmanı olmak istiyorum bunun hakkında bir bilgin var mı ? Moleküler biyoloji ve genetik okursam olur muyum ? ( araştırmıştım ama kimse bu konu hakkında konuşmadı ) Neredeyse 10 video izledim ve bunun hakkinda kimse bir şey söylememiş. Çok şüpheye düştüm şuan lütfen cevap verir misin 😔
@@HzBik Merhaba bende MBG okuyup 4 yillik lisans egitimim sonun da kozmetik uretip gelistirebilecegim bir kurumda calisabilir miyim yani cilde iyi gelen serum kremler gibi :)
@@GuyloveARTPOP kozmatik sanayi de çalışabilirsin tabiki ama o alan moleküler biyolohlardan daha çok kimyagerlerin işi. Ama genetik çalışmalarınla yaşlılık karşıtı krem falan geliştirmeyi planlıyorsan neden olmasın.
İlk defa bir kanal, tüm gerçekleriyle bir mesleği ele almış. Meslekler hakkında video çeken çok fazla kanal var ve neredeyse hepsi asıl bilgileri vermiyor. -ee güzel, tercih edebilirsiniz, şu ders var bu ders var gibisinden şeyler söyleniyor ve asıl öğrenmemiz gereken şeyler hakkında sorular sorulmuyor. Ya da kanala çıkanlar okuduğu meslek hakkında geleceğe yönelik çok az bilgi veriyor. Neyseki siz diğer içeriklerden farklı olarak eğrisiyle doğrusuyla tüm konuyu ele almışsınız gerçekten çok teşekkür ediyorum. Aradığım soruların cevabını alabildim. Ve burdan çok olumsuz konuşmuşsun diyen arkadaşlara sesleniyorum, acı gerçekler yüzünüze çarpınca ne diyeceğinizi bilememişsiniz. Şahsen gerçek cevaplara burdan ulaştığımı düşünüyorum çünkü üniversitenin derse girip çıkmayla dertsiz tasasız okunmadığını, beni hemen işe kabul etmeyeceklerini ve maalesef ki para kazanmanın öyle kolay olmadığını düşünüyorum. Diğer videolar hep toz pembeydi bana kalırsa. Yani gerçekten bilinçli olmanız geleceğinizi düşünmeniz gerek öyle ha bunu yazayım nasıl olsa okuruz değil. Umarım kendimi anlatabilmişimdir:)
Merhaba sevgili gençler.Bir doktor, bir hekim bir tıbbi genetikci olarak abi tavsiyesi vermek istiyorum.Tıp fakültesi bittikten sonra uzmanlık sınavıyla bölümler seçilir.En güzel bölümlerden biri tıbbi genetiktir.Hem hekim hem yüksek lisans yaparak moleküler genetikci olursunuz.Şunu unutmayın hastayı kim görüyorsa araştırmayı vesaire o yapar parayı o kazanır.Eğer bu ülkede genetikci olmak istiyorsanız önce tıp okuyun 6 yıl sonra 4 yıl uzmanlık sonuç olarak klinik bir genetikci olursunuz ( Tıbbi genetik hekimi).Öte yandan moleküler genetik okuyacaksanız 4 yıl lisans yüksek lisans doktora vesaire sıkıntılı süreçler. Benim şahsi düşüncem bu ülkenin parlak geçleri hekim olup genetikci olmalıdır böylece genetik daha güzel yerlere gelebilir.Arkadaşlar ne insanlar gördüm cobanlık yaparak tıp kazanan emek verirseniz yaparsınız.Her şey gönlünüzce olsun. Benim ki sadece öneri..
@@mwlo06jMerhaba melek matematik,fizik,geometrim mecburen iyiydi.Sevmiyordum ama yapacak birsey yok.Bu tur derslerde calisirken konu okumakla cok zaman kaybetmemel gerek bi kac defa konuyu okuduysan bol bol soru cöz devami gelecektir.
Hamza Polat 6 yıllık tıp eğitimini nerede aldığının bir farkı var mı pekii? her üniversite aynı imkanları sağlayamıyor sonuçta tıp eğitimi açısından. genetik yol çizmek isteyen biri lisans ve yüksek lisans eğitimini nerelerde almalı?
hocam dediğiniz yönde ilerler isek yurt dışı imkanları elverişli mi bizler için? Şahsen ben genetik yazmayı düşünüyordum uzun süredir ancak bu tıp artı üstüne tusta genetik seçmeyi yeni keşfettim. Genetik kadar yüksek ihtimalli ve seçenekli yurt dışı imkanımız var mıdır? Teşekkürler.
güzel açıklamışsınız benim aklıma takılan bir soru olmadı fakat iş imkanları hakkında mezun olup özel firmalarda ilaç kozmetik vs. laboratuvarlarda çalışma imkanları da gün geçtikçe artıyor (böyle firmalarda çalışanlar da var genel olarak akademik ilerleyenler olsa da) ve tüp bebek merkezlerinde genetik araştırmalarda vs. de görev alıp iyi para kazanma gibi şans da var tabi ki bunlarda kendini geliştirme bölümü sevme referans gibi faktörlerde etkili ama istekli olanlar karakteri çalışma yapısı da uyuyorsa umutsuzluğa da kapılmasın bence video için teşekkürler
Evet Moleküler biyoloji genetik öğrencisiyim ve bu ablamızın anlattıklarının aynısını yaşadım.Okula gelmeden önce sabahtan akşama kadar lablarda araştırma yapma içerisindeydim ama okula gelince göreceğiniz manzara bambaşka oluyor arkadaşlar.Devlet üniversiteleri için konuşuyorum bir çoğunda hocaların torpille orada bulunduklarına bir akademik çalışma için kıllarını kıpırdatmadıklarına şahit olacaksınız.Hocalara yarışmalara katılalım akademik çalışma yapalım diye gittiğinizde azar yiyecek (yaşandı) eğer bir akademik çalışma yapacak olsak biz hocalar yaparız sizi niye aramıza alalım diyen hocaları göreceksiniz (yaşandı) ve bir çoğunda da hocalarınız yeterince ödeneğim yok diye önünüze bahaneler sürecek. Hocalarınız gelip siz 2.sınıfın başındayken hepiniz işsiz kalacaksınız neden bu bölümü seçtiniz diye sınıfta konuşma yapacak.Moraliniz iyice bozulacak.Ve cidden çevrenizden hep bu lafı duymaya başlayacaksınız.İnanmak istemeyeceksiniz kendinizi geliştirmeye adayacaksınız.Ancak sizi geliştirmeyen üniversite hocaları siz kendiniz bir şeyler yapmak istediğinizde destek değil köstek olacaklar.Mesela şeyma ablamın da bahsettiği gibi yurtdışında cambridge ayarında bir okuldan 1 senelik erasmus stajı kazanacaksınız.Bölüm başkanınız bir kağıda imza atmayı unuttu diye hakkınız yanacak.(Bu da yaşandı) Genetik okumak cidden çok zordur arkadaşlar.Her dersi geçmek ölüm gibidir.Bakın bunu diğer bölümlerle kıyaslamak için söylemiyorum.Ancak genetik Türkiyede çok yeni bir alan.Yeterince Türkçe kaynak yok.Lab yok ve okullar böyle saçma sapan hoca geçinen insanlarla dolu. Şimdi bu yazı genetiği seçmeyin genetikten uzak durun gibi cümleler içermiyor.Aranızda bilimle yatan her makale okuduğunda tatminin dibine vuran gözü araştırmadan başka hiç bir şey görmeyen insanlar var.Moleküler biyoloji genetik bu insanlar için biçilmiş kaftan.Bİlimi de geliştiren bu insanlar zaten.Para ev araba maddi tatmin onlar için hiç önemli değil.Bu insanlar genetikte çok mutlu olacaklar inanıyorum Ama... Aranızda büyük çoğunluğu oluşturan bilimi çok seven ama yaptığı işten çok para kazanmak isteyen,güzel ev güzel araba güzel tatil isteyen arkadaşlar.Bu bölüm size uygun değil.Evet yine para kazanacaksınız.Ama para 3. belki 4.sırada olacak sizin için.Yaptığınız işin asla karşılığı olmayacak.Kazanacağınız para başlarda anca yaşam giderlerinizi karşılamaya yetecek.10 birim iş yapıp 1 birim kazanacaksınız. O yüzden bu bölüme kesinlikle para odaklı gelmeyin.Ve bölümü istemeden önce eksisozluk.com/molekuler-biyoloji-ve-genetik--95221 burayı okuyun.Düşünün ve kararınızı verin.Para benim için kaçıncı sırada?Hayatım boyunca saba akşam çalışmaya eve iş getirmeye deneylerimin hayatımda 1.öncelik olmasına katlanabilir miyim gibi. Sorularınız olursa buraya yazın yardımcı olurum elimden geldiğince. Umarım birilerinin işine yarar bu yazı.
Şeyma gerçekten anlatırken bile araya "üfff!" ekleyecekmişsin de zor tutuyormuşsun gibi. Ama şöyle düşün. Bu bölümü seçerken tam da o zamanda alacağın en iyi karar buydu. Bir sınıf öğretmeni olarak ve de eşimle beraber bizi tatmin eden bir maaş karşılığında çalıştığımız için en azından ben kendimi böyle avutuyorum. İdeallerimin beni yönlendirmesini isterdim ancak maddiyat beni belki de yoracaktı. Maddiyat konusunda şu an sıkıntım yok ama ideallerim maalesef yok oldu. Seni aslında iyi anlıyorum. Yine de video için teşekkür ederim. Senin yerinde olmak için bir çok şey verebilirdim.
Merhaba, beğenmenize çok sevindim. Anlatacak çok şey olunca videolar da uzuyor malum. İzleyenler sıkılmasın, ilgilerini çeken kısımları izleyebilsin diye böyle bir çözüm getirdim :)
Bu kadar aydınlatıcı bir videonun altına olumsuz yorum yapanları kesinlikle anlayamıyorum. Amacınız bu konuyla ilgili bilgi almaksa size ne yutkunmasından ?? Bu kadar ayrıntılı bilgi verdiğin için çok teşekkür ederim, mbgde doktora öğrencisi olarak hayatım gözlerimin önünden geçti 😂
Şeyma abla herşeye rağmen Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümünü yazdım ve geldi yorumları okudum yazdığıma pişmanmıyım hayır yine olsa yine yazardım ve İyiki yazdım herşeyi para endeksli gidersek veya Türkiye de baktığımızda hemen hemen bütün bölümlerin önü kapatılmaya çalışılıyor zaten bu bölmü okusamı olanlar yoruma yazıyor yazamamayanda bölmü sekmeye uğratıyor.vido nuz için teşekkürler yeni bir MBG öğrencisi olarak Şeyma hocam🌼
Ben yabancı örenciyim, ytü mbg kazandım ve istanbul sabahattin zaim bilgisayar mühendisliği100% burusla kazandım.hangisini okuyacam kafam karıştı.ama ikisinide severek tercih etmiştim.
Neden bu kadar aptal yorumlar gelmiş anlamadım.Kız en gerçekçi şekilde anlatmış ne bu hayalim yıkıldı duyarı ya.Hayalleriniz yıkılmamalı daha çok çalışacağım vs demelisiniz.
Ne parası ne geleceği için sadece çocukluğumdan beri kendi laboratuvarım olsun ve sürekli araştırma yapabilmek istiyordum. Deneyip yanılmak hatta çıkmaza girip beklenmedik sonuçlar görmek istiyorum. Işsiz bile kalsam mutlu bir işsiz olmak istiyorum. :)))
Haklısınız. Bahsettiği paralar zaten her meslekte kazanılmıyor her mühendis 100 lerce bin lira kazanmıyor. Mesleği severseniz başarılı olursunuz bu iş böyle. Yıllarca 4 milyar maaşla çalışan mühendis tanıdıklarımda var ayda 15 bin lira kazanan öğretmen tanıdıklarım da 😄 sanırım herkes şey sanıyor mesleğin adı olursa tüm kapılar bana açılır.. öyle değil o işler ne yazıkki..
gerçekçi olmakla insanın hevesinin orta yerine limon sıkmak arasındaki farkı biri sana anlatmalı onlarca iş alanı saydın ve sonrasında yani iş alanı baya kısıtlı dedin veterinersen hayvanların sağlığıyla ilgili alanlarda çalışabilirsin ya da mühendis olduysan okuduğun mühendislikle alakalı bölümde çalışabilirsin bence sen mbg okuyup cerrah olmak ister gibi konuştun iş imkanları oldukça fazla ama bunlar sizin ideallerinize uygun mu değil mi bunu bilmiyorum şeklinde konuşsan daha mantıklı olmaz mıydı
benim annem benim annemdir ben tecrübeyle konuşuyorum. Tanıdığım tanımakta olduğum yüzlerce insanın tecrübeleriyle konuşuyorum. Gerçekler bunlar. Anlatmaya çalıştığımı anlasaydınız şu an bu diyalog gerçekleşmezdi. Evet birçok alan var, ama bu alanlarda çalışabilmek için sadece lisans okumak yetmiyor. Örneğin iş imkanları ile ilgili videomu izlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Her gün bana instagramdan bin bir çeşit öğrenci yazıyor ve açıkçası çoğu ne hayal ettiğinin bile farkında değil. Bu videoyu çekmemin amacı sizi nelerin bekleyebiliyor olacağını anlamanızı istemem.
@@Seymaa tabii ki ne istediğini bilmeyen öğrenciler var ama ne istediğini bilmeyen bir öğrenci bu videoyu izlediğinde daha çok korkacaktır söylediklerinizin yanlış olduğunu değil de söyleme şeklinizin yanlış olduğunu düşünüyorum daha motive edici konuşarak da gerçeklerin söylenebileceğini düşünüyorum
O gelecek Türkiye'yi teğet geçti genetik dünya çapında çok onemli bir konumda zaten ama biz napıyoruz prestijli bölümleri sadece hukuk,tıp ve muhendislikle sınırliyoruz.
arkadaşlar anlamadım iyi mi kötü mü ne yapcaz hedefim buydu yorumlar çok kötü işsiz mi kalınıyor hiç anlamadım seneye bunu yazmak istiyordum kararsızım şimdi
Ben MBG üçüncü sınıf öğrencisi olarak çok teşekkür ederim bu video için. Hem korktum hem rahatladım. Ama hiçbir işin kolay olmadığını bildiğim gibi mesleğiminde kolay olmadığının farkındayım. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim 😊 İnşallah güzel yerlere geliriz hepimiz 😊
Eyvallah güzel düşüncelerin için sağol bu bölümü okumasaydım şuan bir fabrikada 3-4 bin arası maaş alcaktım ama şimdi asgari ücrete calisirsin . Laba da girsen öyle maalesef
Benimde bi sorum olcak abla umarım cevaplarsın. Moleküler biyoloji ve genetik okuyup bitirince ordan sonra ales kpds gibi sınavlardan birine girip polis akademesi güvenlik birimleri entitüsüne başvurmayı düşünüyorum eğer kabul edilirsemde kriminoloji üzerinden gitmek istiyorum ama hani moleküler biyoloji ve genetik okuyup kriminilog olabilme ve orda laboratuvarlarda çalışma olasılığım nasıldır bir bilgin var mı ?
Şeyma Çalış Merhabalar ben bu sene sınava hazırlanıyorum aslında durağan bi meslek yapmak istemiyorum sürekli bilimle uğraşmak istiyorum bu konuda bu bölümün beni tatmin edeceğini düşünüyorum ama insan yine de maddi durumu düşünmeden edemiyo siz bir yorumda burssuz kalmadım demişsiniz acaba bu miktar yeterli bi miktar mı yaşam standartları ele alındığında ?
LİL TÜFEK VERT Merhaba. Aslında maalesef pek de iyi burslar verilmiyor. 2015 yılından beri aldığım burslara bakılırsa hep asgari ücretin bir tık üzerinde 😊 yani tek başınıza yaşamak istediğinizde hele ki istanbulda pek de yeterli değil maalesef
Ben genetik muhendisi olmak istiyorum butun hayatimi o meslek uzerine kurdum bilmiyorum ama her zorluga gogus gerecem ve altindan kalkacam bu sene dna konusunda genetik muhendligine kafayi yordum ve gercekten cok meraklandim bu meslegi yapmak icin can atiyorum ya genetik muhendisligi ya yazilim muhendisligi ikisi arasindayimmm
Danbi BTS ben de öyle istiyorum ama çok ürküyorum ya senelerimi buna verip hazırlanıp sonra bir şey olamamaktan adını bile duyuramamaktan ve hiç okumamış gibi olmaktan evet öğrenmek çok önemli ama paran olmadıktan sonra hiç bir şekilde dikkate alınmıyorsun parayı 2. Plana atarım ama 3. 4. Plana atabileceğimi pek sanmıyorum çünkü kendi ayaklarım üzerinde durabilmek hem araştırıp hem hayatımı yaşayabilmek istediğim... o yüzden çok muallaktayım sen kendini buna karşı nasıl motive ediyorsun biraz anlatır mısın bu bölümü 10. Sınıftan beri istiyorum bu arada sanırım şu an yaşıtız :)
Moneküler biyolojik okuyup sonrasında iş imkanım kısıtlı olacaksa niye o bölümü okuyım ki saçma Türkiye de de hem kısıtlı iş imkanları var yani çok yorucu bir bölüm.Gerçekten bu işi yapacaklar okusun bu bölümü.
Nerdeyse her iş için durum bu malesef çareyi ya doktor ya dişçi olmakta gören de öğretmen olsan atanamazsın akademisyen olsan yılların gider yırt dışı için imkan kollarsın hayatın iş aramakla geçer ne yapmak istiyorsan onu yap fani dünya. Para amaç olmasın araç olsun bu hayatta
Anlatırken gözlerinizdeki yorgunluğu gördüm. Kim bilir ne kadar emek verdiniz ve buna rağmen değeriniz bilinmedi. Malesef Türkiye'de tıp dışında hiçbir bölümün garantisi yok. Ben de tıp istemiyorum(ne kadar daha lise 1 olsam da) MBG nin hayalini kuruyorum. Söylediğiniz özelliklere sahibim ama para da benim için önemli çünkü kendi ayakları üstünde duran bağımsız bir kişi olmak istiyorum ama bilim insanı da olmak istiyorum. Puanları gayet yüksek olan, çok iyi üniversitelerde ingilizce bölümleri olan, bu kadar önemli bir bölümün mezunları neden böyle zorluklar yaşıyor ? Üni 1in yaz tatilinde ve bütün tatillerde staj yapmamız + üni 2 den itibaren okurken de staj yapmamız mümkün mü ve eğer öyle bir şey olursa hâlâ işsiz kalma ihtimalimiz var mı?
Zorluk yaşamamızın sebebi yeterli yatırımın yapılmaması bence. Özellikle doktora öncesi öğrencilere köle gözüyle bakılıyor. Halbuki bu insanlar belli bir lisans eğitimini tamamlamış, hayata atılmaya çalışan insanlar. istediğiniz her zaman staj yapabilirsiniz. araştırırsanız illa ki sizi kabul eden hocalar olur. Bizim labımızda Tıp öğrencisi, hazırlığı yeni bitirmiş stajyerlerimiz var. Kendinizi geliştirip, çevrenizi genişletirseniz güzel yerlerde güzel fırsatlarla karşılaşacaksınızdır.
@@Seymaa teşekkürler yanitladiginiz için. Birkaç gündür sürekli bu meslek ile ilgili videolar izliyorum ve internetten araştırıyorum. Çoğunda da olumsuz şeyler duyuyorum. Daha önümde zaman var belki benim sınava gireceğim zamana kadar(3 sene sonra) bir şeyler değişir 💫
Şeyma Çalış daha önce bi bölümü pişman olup bıraktım, şu an iyi sıralama bekliyorum o yüzden yanlıs karar vermeyi tekrardan hic istemiyorum, bölüm hakkında daha fazla yardımcı olabileceginiz instagram adresiniz falan mı? Kafamda cok soru işareti var da
Şeyma abla sinirbilim üzerinede bir video cekebilir misin? Ben çok istiyorum da hangi yollardan geçip o bölüme gitmeliyim yani benim için en sağlıklı yol ? Ve geleceğe dair iş imkanları var mıdır önü açık mı? Çalışmalarınız nasıl oluyor? Çok merak ediyorummm abla :)
Öncelikle çok aydınlatıcı bir video olmuş teşekkürler benim sorum 5 yıl sonra sizce anlattığiniz şartlar değisebilir mi çünkü gercekten istiyorum okumayı ama işsiz kalma korkusuda yok değil
molekül biyoloji ve genetik muhendisliği arasında ne fark var ? ve patoloji laboratuvar okuyanlar icin molekül biyoloji bölümü girmesi ve okuması ne kadar zor yada kolay olabilir mi ??
Merhaba. Öncelikle görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim -çok faydalı oldu benim için- Şuan 11.sınıf öğrencisiyim ve biyolojiye karşı aşırı ilgi ve merak duygusu var içimde. Aklımda bir kaç soru var onları sormak istiyorum. Örneğin bölümü bitirdikten sonra tüp bebek çalışmaları olsun kök hücre yerleri , aşı ilaç üretimi gibi alanlarda iş bulmak ne kadar kolay? Buralara yüksek lisans yapmadan tercih edilme olasılığı kaç ve bu sektörlerde iş bulabilme şansımız varsa da moleküler biyologlar çok tercih ediliyor mu? Bir diğer sorum ise Devlet üniversitelerinden hangisinde bu bölümün daha şanslı olduğunu ve önde olduğunu düşünüyorsunuz ? İzmirde yaşıyorum İYTE MBG hakkında bir bilginiz var mı mesela ? Hem bu bölümü çok okumak hem de işin içinde olmak istiyorum ama bir o kadar da korkuyorum kararsızım. Her şey için teşekkürler doktoranızda başarılarr
Merhaba.İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, videoyu yararlı bulmanıza sevindim :) Öncelikle bahsettiğiniz alanlarda iş bulmak çok çok zor değil ama pek de seçeneğiniz olmayan alanlar bunlar ve hekimler genellikle mbg mezunlarına tercih ediliyorlar. Yüksek lisans yapmadan bu tarz sektörlerde çalışmak isterseniz imkansız diyemem ama bu durumda size teknisyen muamelesi yaparlar ve emin olun mesleğinizde mutlu olamazsınız. Devlet üniversitelerini karşılaştırırsak bence tabiki ODTÜ daha başarılıdır. Bunu söylememin sebebi sadece mbg bölümünde aldığınız eğitim değil aynı zamanda hazırlığından ODTÜ kültürüne birçok faktör var (her ne kadar Bilkent'liler olarak ODTÜ'yü pek sevmesek de gerçekçi olmak lazım :D). İYTE mbg hakkında pek bir bilgim yok fakat bölüm hocalarına şöyle bir baktığımda eğitim geçmişlerinin gayet iyi olduğunu gördüm. Diğer üniversitelere nazaran bitki genetiği çalışan da birçok hocaları var. Onun dışında yine insan genetiği üzerine yoğunlaşılmış. Bence tercih edilebilir gibi duruyor bölüm özelinde konuşursak. Fakat genel olarak üniversite ile ilgili bir bilgim yok maalesef. Umarım faydalı olabilmişimdir. Başarılar dilerim :)
MBG okumak istiyorum şuan 11. sınıf öğrencisiyim ve yanlış bir tercih yapmak istemiyorum ama kendimi bildim bileli biyoloji beni hep heycanlandırmıştı okulda mikroskoptan gözlem yaparken çok keyif alıyorum ama üniversitenin beni yanıltıcağından korkuyorum eğer bu bölümü okursam mezun olduktan sonra yurtdışı düşünüyorum yani üniversitede kalmak istiyorum ama kafam çok karışık şuanın tadını çıkaramıyorum bu da beni çok üzüyor
Merhaba :) Ben de sizinle aynı düşüncelere sahip olarak yazmıştım bu bölümü fakat çok hayal kırıklığına uğradım. Sizin için de böyle olacak diye bir şart yok tabiki. Bence bu yaz vaktiniz olursa bir laboratuvarda kısa süreli de olsa staj yapmayı deneyin. Hocalara gözlem yapmak istediğinizi, mesleği tanımak istediğinizi söylerseniz hayır demeyeceklerdir. Belki bu şekilde oradaki master ve doktora öğrencileriyle de konuşarak daha güzel ve kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.
@@Seymaa Merhaba verdiğiniz fikir için çok teşekkür ederim ama böyle bir firsat bulabileceğimi sanmıyorum (malum sınav senesi olucağı için) onun yerine bu bölümü okuyan birine kahve ısmarlayıp merak ettiklerimi sorsam etkli olur sanırım bir de biyomühendislik hakkinda ne düşünüyorsunuz ? Genellikle MBG yan dalları diye geçiyor ama internette tam olarak net bilgiler bulamadiğim için size sormak istedim :) cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz
@@cansuukahramann Evet kahve fikri de iyiymiş :) Biyomühendislik bölümlerinde mühendislik dersleri de oluyor %30 oranında sanırsam çoğunlukla. MBG'den bir diğer farkı da mühendis ünvanı almanız. Dersler ve sonraki süreçler yaklaşık aynı aslında ama biyomühendislik sonrası biyoinformatik, biyofizik gibi bölümlere daha hızlı adapte olabilirsiniz. Biyomühendislik mezunları da MBG mezunlarıyla benzer ortamlarda çalışıyorlar çoğunlukla. Akademide de aynı şekilde aramızda pek de fark olduğunu görmedim ben.
Vallaha 8. Sinifim sınava Hazirlaniyordum genetik mühendisliği Bakıyordum bu geldi eğer zengin degilsen bilkente girmek icin çok zeki olmak ve burs lazım zengin senizde girebilirsiniz
siz bölümünüzden memnun değilsiniz diye başkalarının hevesini kırmanız çok yanlış bence bu başlık altında çok video yorum gördüm sizin kadar olumsuzunu görmedim ve merak ettiğim bir şey var mühendislik tercih etmediniz diye pişmanım demişsiniz bir yorumda bilkentte okuyacak kadar yüksek puanınız varken neden yatay geçiş hakkınızı kullanmadınız cevaplarsanız çok sevinirim :)
Bu videoyu çekmekteki amacım insanların hevesini kırmak değildi, öncelikle bunu anlamanızı isterim. Herkes gerçekleri anlatmıyor ve sırf özendikleri için bu bölümü okuyup da pişman olan çok insan var. İşin içinde olan benim ve emin olun bölümü bitirip akademide devam edenlerin de, özel sektörde çalışanların da en az %50'si mesleğinden memnun değil. Bu azımsanacak bir rakam değil takdir edersiniz ki. Ben yatay geçiş yapmadım çünkü Bilkent'i çok seviyordum ve başka bir üniversite hiç düşünmedim. Mühendislik adına aklımdaki tek seçenek bilg müh olurdu ve benim zamanımda Bilkent bilg müh çok daha yüksekti, dolayısıyla oraya da paralı okumak için geçmek istemedim. Umarım açıklayıcı olmuştur :)
Ben de Bilkent mbg de okumak istiyorum, 2 ay sonra sınavım var bakalım hayırlısı. Açıkcası video biraz korkutucu ama eğlenceli yanı da bu değil mi zaten :) Bilkentde fizik bölümüyle mbg nin çift ana dal proğramı var mı acaba ? Video için teşekkürler çok keyifliydi.
İbrahim Kahraman merhaba, videoyu beğenmenize çok sevindim ☺️ Kimse farketmese de mbg bölümü de bence cesaret isteyen bir bölüm, 17-18 yaşımızda kimse bizi ciddiye alıp da gerçekleri anlatmadı, ben gençlerin daha bilinçli tercih yapmalarından yanayım. Bu videoyla belki az insanı da olsa bilinçlendirebilirim diye düşündüm. Bilkent çift anadalı ilk gerçekleştiren üniversite, fakat daha sonra öğrencilere ağır geldiği için kaldırılmış, benim zamanımda da yoktu. Fakat yandal yapabilirsiniz. Mbg ile genelde kimya ya da psikoloji bölümünden yandal yapılıyor ama fizikten yapacağım derseniz de kimse karşı çıkmaz. Yalnız bilkent fizik gerçekten zor, dahi denebilecek düzeyde adamların olduğu bir yer. Zor ama fiziği seven biri için de inanılmaz keyiflidir diye düşünüyorum. Umarım hedeflerinize ulaşırsınız, başarılar dilerim 😊
@@Seymaa Çok teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz :) Verdiğiniz bilgiler çok kıymetliydi benim için. Sınavda istediğim sıralamayı elde edebilirsem tercih döneminde tekrar danışabilirim size :) Umarım hayat size istediklerinizi verir, başarılar dilerim :)
Merhaba bir yerde genetik mühendisliğinden sonra tıpa geçmenin daaha avantajlı hatta tıp doktorasının bile süresinin kısaldığını okumuştum. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Tıptan genetik mühendisliğiyle mi yoksa genetik mühendisliğinden tıpla mı daha kolay imkan bulurum?
Şeyma Hanım Merhaba . Videonuz için teşekkürler öncelikle. Gerçekçi bir çok noktaya dokunmussunuz. Bilkent Üniversitesi'nin MBG tanıtım videosunda bay hocamız çok pozitif ve fırsatlarla dolu hem de ülkemiz öğrencileri icin bir tablo çizmisdi. Seyretmissinizdir eminim. Ülkemizde MBG için araştırma acigi ve bütçe fazlası var, deniyordu bu videoda. Sanırım ; tablo bu kadar renkli değil , diyorsunuz. Bütün yorumları ve soruları okudum. Benim de bir iki sorum var musadenizle. 1- İzmirden ayrılmam zor olduğu için IYTE düşünüyorum. BİLKENT mezunu bir kaç hoca da varmış bu bolumde. Peki bu bölümün araştırmacı yetiştirme kapasitesi ve yurt dışı lisans sonrası referans olanakları ve kabul edilebilirliliği hakkında duyumlariniz var mı acaba ? 2- Kendimizi nasıl gelistirecegiz veya lisans üstü için nasıl hazırlayacagiz lisansta ? Notlar yüksek olacak ok. Hatta sizin de bir sıkıntınız olmuş özellikle mat ve fizik derslerinde sanirim. Birinci sınıftan itibaren lab ve bol bol staj da deniyor. Ama notların düşmemesi için de yoğun ders çalışmak gerekiyor, artı ing bir ton makale. Ne yapmamız lazım ? Zamanı nasıl yonetecegiz ? LÜTFEN lisans nasıl okunur , akademik gelecek için lisansta nasıl kendimizi gelistirebiliriz/ hazirlayabiliriz , biraz bunlardan söz edebilir misiniz ? Mesela mezuniyet notuna yogunlasin, kendinizi yetiştirmeyi yükseğe bırakın mi dersiniz ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Tam istediğim şey bu. Ben hastalıklara tedavi bulmak istiyorum çok ilginç hastalıklar var ve insanların bunlardan muzdarip olup sadece ellerine geçen 1 tanecik hayatlarını acı dolu yaşamalarına engel olmak istiyorum.
@@beyzaozbek549 , Sizi anlıyorum keşke bunun başka bir çaresi olsa ama maalesef ki yok... Size bir sorum olacak bu konudan bağımsız: Önce veterinerlik okuyup sonra moleküler biyoloji okumak nasil olurdu sizce?
@@Hasanovax veterinerlik düşünmüştüm ama biyolojiye aşkım ve bilim insanı olma fikrinin cazibesi yüzünden bu alanı okumak daha güzel geliyor. Zaten asıl amacım ilaç üretmek dediğim gibi.
Merhaba ben 3. Sınıfa geçeceğim ve iş konusunda sıkıntı olduğunu düşündüğüm için bu sene hazırlanıp tıp mı kazansam düşüncesi var ama geç olduğunu düşünüyordum Sizi görünce umutlandım ne dersiniz geçmeli miyim ben de
@@dostyokeskisigibi4672 merhaba. Bu 3 yılda benim bölümden beklentilerim değişti. Mbg yi seçerken oldukça idealisttim; biyolojiyi seviyorum, laboratuvarda araştırma yapma düşüncesi beni çok mutlu ediyordu. Ben mutlu olduktan sonra kendime yetecek kadar param olsa yeter diye düşünüyordum. Ayrıca insanlarla uğraşmayacagım bir işim olsun istedim. Zamanla bu idealizmim yerini gelecek kaygısına bıraktı. Emeğimin karşılığını alamama ihtimalinin olması beni çok kaygılandırdı. Bu arada biyolojiyi hâlâ seviyorum, çocukluktan beri istediğim şey zaten tıptı. Ben de son sene yatay geçiş yaptım tıbba. Çok memnunum. Bu arada bütün bunları anlattığım videolar var kanalımızda izleyebilirsiniz :)
@@iremnur7294 merhaba. Yani en az 30 sene bu işi yapacaksınız, 3 sene kayıp değil. Aksine sevmediğiniz işte 30 yıl kaybetmek daha büyük bir kayıp. Ama iyi karar vermenizi, iyi araştırmanızı öneririm. Ben memnunum yaptığım tercihten ama belirteyim.😁 Bu arada bu süreçten kanalımızda bahsettik isterseniz izleyebilirsiniz.
Şu günlerde bu mesleğin öneminin farkındayız bence. Ben baştan beri bilgisayar mühendisliği istiyorum ama bu günlerde bu bölümü de düşünmeye başladım. Biyoloji dersim de iyi ve seviyorum zaten biyolojiyi. Şu anki düşüncelerin nedir ?
Bundan 4 sene sonra bilgisayar mühendisi iş bulabilir bence fakat mbg iş bulamaz yani çoook çok zor diye düşünüyorum ya şahsi fikrim fakat çok iyi üniversitelerde mbg okumak isteyen tabiiki okusun bilemiyorum ya yardımcı olmak istiyorum sadece de benimde kafam karışık
Yani yazmak zorunda olan mbg yazsın rakip elemeye çalışmıyorım gerçekten ama başka bişey yazabilme imkanınız varsa sıralamanız iyiyse mbg okumayın bence iş sorunu büyük sıkıntı olur ileride sizler için
Öncelikle hazırladığınız ve kendimce de gayet elzem bulduğum bu video için teşekkür ederim :) videoda bahsettiğiniz yurt dışında staj için veya mezun olduktan sonra yurt dışında çalışabilmemiz için çok ciddi önem arz eden ortalama mevzusu hakkında bir şey sormak istiyorum. Mesela Boğaziçi Üniversitesinde okuyup sırf yüksek ortalamayla mezun olabilmek için derslerle daha çok cebelleşmek yerine daha düşük sıralamalarla öğrenci kabul eden üniversitelere (örn. Abdullah Gül Üniversitesi) gitmeyi tercih etmek daha mantıklı bir tercih olur mu ?
Merhaba benim biyoloji öğretmenim de MBG mezunuydu. Biraz konuştuk ve ilk 5 üniversite dışında pek iyi bir gelecek sunamayacağını söyledi. Özel sektör ağırlıklı bir bölüm olduğu için tavsiye etmem bende.
Bende MBG okuyan biri olarak bölümden nefret ede ede okuyorum. Gerçekten hem çok zor hem de işsiz kalma düşüncesiyle boğuştuğunuz bir bölüm... Maalesef ben bölümü bırakmaya cesaret edemedim ama hayatım boyunca çok pişman olacağımı da biliyorum.
Yanlış üniversite 4, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir. Yanlış yolda olduğunuzu düşünüyorum fakat hayat sizin hayatınız. Başarılar diliyorum Allah gönlünüze göre versin.
Merhaba ilk önce evet Türkiye bazında işsiz bir meslek, ama gerçekten sevdiğiniz meslek ise dünya genelinde düşünün derim, Herkes bilim insanı olamıyor evet ama istemediğiniz bir bölüme de gönül vermeyin bence
Siz de Güney Kore'ye gidebilirsiniz. Benimki bence şans değildi, o dönem birçok hocaya mail atmıştım ve sadece bir kişi dönmüştü bana :) Yani kararlı olursanız hayalleriniz gerçeğe dönüşecektir.
@Ilgın Uçar ben de senin gibi tıptan genetik gibi alanlara geçmeyi planlıyordum ama tıp olmayacak gibi çok kararsızım diş yazıp gitmeli miyim yoksa 1 yıl daha tıp için çalışmalı miyim bilmiyorum 🙁
2000. oldum ama puanımı heba etmek de istemiyorum oysa 11. sınıfa kadar hayalim moleküler biyoloji ve genetikti. Bu gidişle odtü elektrik elektronik yazacağım
Ytü nün mbg eğitimi hakkında ne düşünüyosun ve burada okursam yurtdışına çıkma imkanım olur mu ingilizce biliyorum ama sadece bu yeterli değil biliyorum biyolojiye gerçekten ilgim var kendimi verebileceğim bi bölüm olacağını düşünüyorum ve yurtdışı hayalim var sizce ytü de bu mümkün olabilir mi Ek olarak nükleer enerji mühendisliği hakkında düşündüğünüz bir şey var mı
seyma abla merhaba umarim bu yorumu gorursun:) yksden 56k yaptim hedefim de tip bi yil daha hazirlanirsam yapabilecegimi dusunuyorum ama akrabalarim annem bazi doktorlar1 yil daha hazirlanma seneye daha dusuk yaparsin diyolar akrabalarim kendi cocuklarindan ornek vererek bunu soyluyo ama cok calistiklarini dusunmuyorum ki siralamalari dussun ondan biraz aklim karisti eczacilikla mbg suan tip disinda en yakin gelenler ama onlar da bu akil karisikliligindan yoksa 3 saat once direkt mezunum diyodum ama tercih yapip ilerde pisman olmaktan da korkuyorum cunku kendimi bildim bileli tip istiyorum ama suan saglikli dusunebiliyo muyum onun da farkinda degilim napmaliyim lutfen yardimci olabilir misin❤
narin celik eğer gerçekten tıp istiyorsan mbg ya da eczacılık seni mutlu etmeyecektir. Tıp isteyip de mbg okuyan çok arkadaşım oldu ve hala pişmanlar bir sene daha hazırlanmadıklarına. Hayalin için 1 sene kaybetmek hiçbir şey değil bence. Gerçekten iyi çalışırsan sıralamanı yükseltebilirsin diye düşünüyorum 😊
Merhaba Şeyma Hocam benim ufak sorum olacak ünilerin eğitim düzeyi hakkında bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim. Ben şahsen Boğaziçi’nde okumak istiyorum MBG birinci sebebi devlet okulu olması diğer bir sebep ise ilk sıralamada Yks bazında . Birinci sorum Bu bölümü vakıf okullarında ya devlette okumanın yararı zararı olur mu ? Sebepsiz bir şekilde bana devlet okulları daha sıcak geliyor ama bu benim için sadece bir ön yargı iyi bir önyargı mı bilmiyorum sizce vakıf veya devlet bazında eğitim , iş bulma , kendime daha fazla şeyler katabilmek, daha çok yurtdışı bağlantılı olması ( üniversitenin) böyle şeyler etkiliyor mu vakıf veya devlet olması. Diğer bir sorum ise ben 12. Sınıfı USA da okudum geri döndüğümde diplomamı aldım ve şu an mezunum 12 sınıfım YOk gibi çünkü iki ülke arası müfredat farklı ve bu da tabiki benim YKS yi yakalamam konusunda zorluklar çıkarıyor. Şu ana kadar elimden geleni yüzde yüz yapmadım ve bu beni endişelendiriyor. Çünkü istediğim üni yaklaşık ilk 20 bin ve benim biraz korkularım var Boğaziçi eğer gelmezse diye . Ve şunu da biliyorum ki her bölüm her ünide iyi bir eğitim sağlamıyor bu yüzden sizce en son hangi üni ye kadar bu bölüm okunalabilir ? ( kastettiğim sadece sırf okumak için okumak değil tabikide ) Ben birşeyler yapabileceğimi hep inanandım ama hayat bu diğer seneye girmeye şansım olmayabilir başka sebeplerden ve eğer bu sene gitmek zorumda kalsam birazcık ve eğer Boğaziçi olmasa , Acıbadem(23-25k) de veya ODTÜ’de (20-25k) Bahçeşehir (30k) , İTÜ (30k) (yaklaşık olarak sıralamaları) sizce bu ünilerin de eğitimler Boğaziçi’nde daha mi iyi daha mı kötü ya da herhangi bir tavsiyeniz var mı ? Benim birazda Boğaziçi’ni istemem ( duyduğum kadarıyla) yurtdışına öğrenci gönderiyorlarmış okul destek sağlıyormuş(?) ama dediğim gibi hep kulaktan duyduğum şeyler bildiğiniz şeyler arasında yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim şimdiden çooook teşekkür ederim ve aynı zamanda iyi ki böyle bilgilendirici tarza şu an ki ve gelecekte meslek seçimi yapmak için akıllarımda bir sürü muamma bulunan İnsanlara ışık oluyorsunuz çok teşekkürler ☺️☺️
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim 😊içinde bulunduğunuz karmaşayı anlıyorum, böyle genç yaşlarda bize yükledikleri sorumluluktan kastım da bu aslında, çok kayboluyoruz bu süreçte. Öncelikle boğaziçi tabiki en başta adı sebebiyle çok prestijli bir üniversite. Lisansüstü için ben pek tavsiye etmesem de lisans düzeyinde size çok güzel şeyler verebilir diye düşünüyorum çünkü köklü ve artık bölüm adına herşeyi oturtmuş bir üniversite. Acıbadem gibi hala oldukça yeni sayılabilecek üniversiteleri kesinlikle tavsiye etmem. Laboratuvar derslerinde özellikle yeterli özeni gösteremiyorlar, bocalıyorlar. Bahçeşehir'in yurtdışı ve üniversite imkanları çok iyi olsa da MBG özelinde pek iyi olmadığını bizzat orada okumuş arkadaşlarımdan dinledim. İTÜ ise size yine kampüs imkanları, network oluşturma vs. gibi konularda çok yardımcı olabilir. Hocaları da fena sayılmaz ama (şuan bir İTÜ'lü de olsam 😅) bence ODTÜ lisans ve hatta lisansüstü eğitimde (yine MBG özelinde) daha iyi diye düşünüyorum. Bu zamanda artık birçok üniversitenin yurtdışı imkanları bulunmakta, zaten dışarıdan bulabileceğiniz burslar da olacaktır yurtdışına gitmek isterseniz. MBG için ise bence zorlayacaksanız Koç ya da Bilkent için zorlayın derim 😊Umarım hayallerinize kavuşursunuz, sınavda başarılar dilerim :)
Çok emek isteyen bir bölüm ama benim için biyoloji ile uğraşmak hobi gibi bir şey ,sizin de dediğiniz gibi eğer sabır ve istek olursa insanın çok daha ilerleyeceğini düşünüyorum , ben de küçüklükten beri mbg okumak istiyorum ama çevremdeki çoğu insan tıptan geçiş yapmamı tercih ediyor ama duyduğuma göre tıptan mezun olunca daha çok insan genetiği üzerinde uğraşıyormuşsun , mbg de ise canlı genetiği ile ilgili oluyormuş , mesela staj için yazı harcayan insanlar bir böcek türü üzerinde onca ayını geçiriyormuş bu doğru mu ¿ Her şeye rağmen Boğaziçi mbg istiyorum galiba ...
Merhaba. Tıptan mezun da olsanız kimse size illa insan çalışacaksın demez, aynı şekilde mbg ya da biyoloji mezunuysanız da istediniz her alanda lisansüstü eğitiminize devam edebilirsiniz. Bitki, böcek, insan genetiği vs. çalışacağınız konu tamamen size bağlı. Aslında MBG mezunları çoğunlukla insan genetiği üzerine yoğunlaşıyorlar, çünkü daha ilgi çekici geliyor çoğu insana. Fakat dediğim gibi, bitki, böcek, mikrobiyoloji, biyoinformatik gibi çok farklı alanlarda çalışanlar da var. Bence de tıp okuduktan sonra araştırmaya yönelmeniz daha güzel olur. Çünkü bu bölümü okurken pişman olan çok var :) Hekim olursanız en azından seçme şansınız olur. Ama illa MBG okumak istiyorsanız, Boğaziçi'ni tavsiye etmem. Yalnızca adı olan bir okul (MBG bölümü özelinde konuşuyorum). Zaten boğaziçi kazanacak düzeydeyseniz bence Koç Üniversitesi'ni burslu tercih etmeniz sizin için çok çok daha iyi olacaktır. Çok daha genç, dinamik ve ciddi manada size araştırmayı sevdirebilecek hocaları var :) Başarılar dilerim.
çok rica etsem bana birkaç kitap önerebilir misin. biyolojiye çok ilgim var. diş hekimliği öğrencisiyim. kendi kendimi geliştirmek istiyorum. siz üniversitede hangi kitapları okudunuz.
Vidyonun karamsar olması beni üzdü ama açıkcası bundan kat kat kötü blog yazıları okumuştum beni sadece anlık üzüyo bunlar gene istediğimden eminim.Biyolojiyi çok seviyorum genetik kısmını özellikle ve bu alanda da okunabilecek en güzel bölüm bence.Hatta düşününce tercih listesine yazacağım ikinci tür bir bölüm bile bulamıyorum baya araştırdım.Ki ben küçüklüğümden beri çok sayıda meslek değiştirmişimdir ilk defa bu kadar uzun süredir kararlıyım.Ve böyle yazılar vidyolar görünce düşünüyorum eğer bu bölümü okuyamıyacaksam neden üniversite sınavına çalışıyım ki ?.Moleküler biyoloji ve genetiği zaten bi basamak olarak görüryorum bu alanda ilerleyen insanlara baktığımda sinir bilim yapan var,Biyoteknoloji yapan var hep farklı alanlara yönelmişler.Bende genetik mühendisliği istiyorum aslen ama böyle bi lisans bölümü yok(olsada puanı :( ).Yüksek lisans ya da doktora ile “Mühendisi” ünavını alıyosun.Benim genetik mühendisliği için geçmem gereken yolda tek bu bölüm var gibi görünüyor.Eğer farklı bir bölüm önerebilirsen sevinirim.(Mbg puanlarına yakın-Yani 50 bin ile biyoloji okumak dışında)
Merhaba. Birçok videonun karamsar olması normal, çünkü mbg bölümü de akademik süreç de gerçekten zor. Bazılarımız yolda pişman olabiliyoruz. Herkese göre değil bu bölümü okumak. Öncelikle yüksek lisans veya doktora ile mühendis ünvanı alınmaz, yalnızca lisans ile alınabilir. Ama bizim bölümümüz için mühendis ünvanı pek de birşey ifade etmiyor zaten. Bence YTÜ biyomühendisliği bir araştırın derim. Başarılar 😊
Öncelikle video çok iyi, siz çok iyisiniz ve bir çok lonuya ayrıntılı değinmişsiniz. Teşekkürler. Ben iş olanakları olarak ilaç sektöründe de bulunabileceğimizi duymuştum. Hatta bu bölümden mezun olmuş birini tanıyordum, kendisi polislik sınavlarına girip adli tıpta görev yapmaya başlamıştı. Ancak sizin sunduğunuz alanlar da çok faydalı oldu. Bemim söylediklerim de doğru mudur, iş olanakları olarak?
@@merve8936 doğru diyorsun aslında, her bölümün dezavantajları var zaten ama mbgde iş probleminin olduğunu herkes söylüyor, ve hayatımın en güzel yıllarını parasız geçirmek... Bilemiyorum çok zor bir seçim bölüm seçimi ve teşekkürler
@@karbyy12 maalesef ülkede tıp hariç her bölüm ışşiz. Geçen sene ben de bu durumdaydım tıp hariç hiç bir şey yazamam hepsi ıssız diyordum mezuna kaldım yine bu mesleklerden seçmek durumundayım o yüzden gerçekten işsizliğe bakma
@@merve8936 yani her türlü bu sistemin kölesi olacağız, ya burda ya yurt dışında o zaman işsizliğe değil de nerede daha az kölelik yaparımın cevabına göre hareket edeceğiz artık. Hayırlısı olsun ne diyeyim
Bende bu bölümde okumak istiyorum ama mezun olduktan sonra ne yaparlar ben bi ilaç firması veya bi test yapan biri olmak istemiyorum geleceğe değişik çılgın şeyler yapmak istiyorum
Oğuzhan Yüce daha çok bana uygun olmadığı için. Ben yaptığım işin sonunda somut birşey görmek istiyorum, motivasyonum hep görsellik üzerine. Mbg için bu söz konusu değil. Yıllarca çalışıp belki bir iki makale belki de elinizde bir hiç ile kalıyorsunuz. Eğitimci olma kısmı da beni hiç tatmin etmiyor açıkçası. Dolayısıyla zamanında neden mimarlık okumadım diye yıllarca çok ağladım 😂
@@Seymaa tesekkürler ilgine, sıradan bir mbg öğrencisi olmadığın icin fikirlerin benim icin altın degerinde. tabii ki bazı kısımları kisisel cevapladığını biliyorum. son olarak, yks19 da say. 20k yapsaydın(benim gibi..) önceliğin hangi meslek(ler)/bölüm olurdu?
merhaba ben normalde hukuk okuyan biriydim ara verdim daha sonra bu bölümü okumalı mıyım diye düşünmeye başladım açıklamalarınız da bölümle ilgili karamsarlık biraz ağırlıklı olduğunu izledim 😞Boğaziçin de mbg okuyayım dedim acaba boğaziçi bu karamsarlığı bastırır mı bide çok fazla zaman harcamak istemiyorum okul sonrası doktora yükseklisans birkaç sene daha gelirsiz geçsiz istemiyorum burs falan çıkmazsa diye düşnüyorum en kötü ihtimal olarak yani çok uzatmadan okuldan mezun olduktan sonra yurtiçi yurtdışı iş bulma olasılığım gerçekten düşük mü (hani geleceğin mesleği) bu arada araştırmayı seven ama çabuk sıkılan biriyim bide anlatımlarınızla düşünürsem biraz vazgeçme noktasına geldim açıkcası galiba bilg. müh. yada yazılım müh. gibi bu alanlara direksiyonu kırabilirim maaş konusunda bir şeyler diyebilir misiniz? Herhalde bir devlet memurundan fazla alacaktır diye tahmin ediyorum 2020 de en düşük memur maaşı 4.200 olacağı söyleniyor mesela sözde çok uzatmadan bitirecektim cümleyi nereye kadar gelmişim bu kadar uzun bir paragrafı okuduğunuz için teşekkürler:)
Eğer cevap verirseniz çok sevinirim :) Biyoloji aşığı bir insan olarak bu bölümü okumayı çok ama çok istiyorum ama sınav kapasitem çok iyi değil say puanında ilk 150.000 lik bi okula gitmeyi planlıyorum eğer kazanabilirsem bölüm ingilizce ve erasmus imkanı olan bir üniversite ve haliyle erkek olduğum için para kazanmaya çoooook geçmeden başlamam gerekir sizce erasmus yapsam yurtdışında stajlar yapsam ortalamamda güzel olsa geleceğim nasıl olur? Türkiyede en azından 5000-6000 maaşla iş bulabilirmiyim veya avrupada kendi hayatımı kurabilirmiyim?
Şeyma Çalış demek çok çaba ve zaman istiyor... Gidip 30-40 yıl boyunca her gün lanet ederek yapacağım bi iştense gideyim gerçekten seveceğim işi yapayım imkanları daha zor olsada :)
Ben Muğla'da bu bölümü okuyorum hocalarımız bir çok üniversiteye göre çok kaliteli hocalar, bizleri çok güzel yönlendiriyorlar bu mesleği seven işsiz kalmaz arkadaşlar yeter ki istekli, istikrarlı, heyecanlı ve meraklı olun
@@melody6319 haydi hayırlısı bakalım, çok çalışma isteyen bir bölüm kendini her an gelistirmelisin yoğun olmadığın günleri gelecek hedeflerinden Dilmen gerekebilir ama tabiki hiçbirimiz robot değiliz sosyal olmak da önemli girişken olman çok önemli
hacettepe biyoloji yazdım tercihime çalışma ortamı olarak çok iyi hocalar lablarda birlikte çalışma imkanı veriyorlar. birkaç labına girdirdiler. hocalar çok ilgiliyi. ilerlemek istediğin bölüm hakkında çalışabiliyorsun ki bu benim için en önemli kriterdi. öğrencilerle de konuştum çok yardımseverlerdi zaten biyolojiyi seviyosan gel mutlu olursun dediler. sorun varsa yanıtlayabilirim ben araştırma yaptım baya
Yıllardır meslek seçecek yaşta olmadığımız halde bizi buna mecbur bırakıp sonra da yeterince "olgun" olmadığımızı düşündükleri için bize seçtiğimiz bölümle ilgili gerçekleri anlatmadılar. Ben de bu konuda mağdur olanlardanım 😅Aynı şeyleri siz de yaşamayın diye eğrisiyle doğrusuyla, eğitim hayatından kariyer hayatına moleküler biyoloji ve genetik bölümünü anlatmaya çalıştım. Sorularınızı ve katkılarınızı bekliyorum. 😇
çok merak ettiğim bir bölümdü. faydalı bi video olmuş 👍👍
Peki siz bu yaptığınız tercihten memnun musunuz ve bu düşünceler sizi halen bu bölümü okurken karamsarlığa sokmuyor mu? Bu bölüm hep mi karamsar hep mi kötü?
@@darksey1508 Merhaba, açıkçası ben uzun yıllar bölümümden nefret ettim. Hala yüzde yüz iyiki seçmişim diyemem, artık kabullenmiş durumdayım sanırım. Okurken karamsarlık oluyor evet ama ne kadar başarılı olursanız aslında o kadar mutlu oluyorsunuz yani sizin elinizde herşey. Tabiki hep kötü bir bölüm diyemeyiz, bu zorluklara rağmen yaptığı küçük şeylerle çok mutlu olanlar da aramızda :)
Şeyma Çalış Peki nefret etmenizin sebebi neydi ? Severek girmediniz ya da bilgisiz olarak mı tercih yaptınız? Çünkü nereden dinlersem dinleyeyim herkes bir olumsuz konuşuyor bu bölümle ilgili . Tüm okullardaki proflar doçlar neden şikayet etmiyor herkes mutlu ve durmadan tavsiye ediyorlar anlamıyorum bu çelişkiyi. Okuyanlar perişan , okuyup bir yere gelenler okuyun diyor?
@@darksey1508 Tabiri caizse hocalarımızın tuzu kuru da ondan :) Emin olun bu yollardan geçerken onların da birçoğu bırakmak istemiştir, nefret etmiştir vs. Ben bölümümü karakterime göre seçmedim, problem buydu. Yeterince idealist değilim, biraz materyalist bir yanım da var ve o yüzden "ürettiklerim" beni memnun etmiyor, çünkü gözle görülür birşey üretemiyorum. Bölümle ilgili gereğinden fazla bilgim vardı. Bütün hayalim yurtdışında yaşamaktı ve mbg okursam bunun daha kolay olacağını biliyordum. Fakat sırf böyle bir sebeple okunacak bir bölüm olmadığını baya geç anladım :)
Bilimi seviyorsanız,insanlığı,yaradılışı,bu tip bilimle alakalı şeylerden bahs ederken kalbiniz yerinden fırlıyor,ve kendinizi dünyanın en mutlu aynı zamanda ne kadar az bir şey bildiyinizi hiss ediyorsanız,dünya ile alakalı,bilimle alakalı konuları duyunca yaşamak hevesiniz artıyorsa, ve gece uyumaya gittiğiniz zaman insanlığı,bilimi düşünüb uykunuz kaçıyorsa bu bölümü seçin!!!
Arkadaşımın ablası İtü Mbg mezunu ve şu an Almanya’da yüksek lisansını burslu olarak yapıyor ve şimdiden para kazanmaya başladı ama siz “uzun yıllar para kazanamayacaksınız maddi geliriniz olmayacak” diyorsunuz. Bu kesinlikle kişiden kişiye değişen bir şey, bölümü severseniz ve iyi bir başarı elde ederseniz böyle bir durumla karşılaşmazsınız, her şekilde bir yolunu bulursunuz. Bu yorumu benim gibi bu videoyu izleyipte umutsuzluğa kapılan arkadaşlar için yazdım illa böyle olacak diye bir şey yok.
Ben de mezun olduğumdan beri para kazanıyorum? Herkes için böyle bir genelleme yapacak kadar aptala mı benziyorum acaba :) Tabiki çalışkansanız ve doğru adımları atarsanız çok rahat burs bulursunuz.
Şeyma Çalış hayır aptala benzemiyorsun ben öyle mi dedim ya kkfnsnsnsns
Bende mbg düşünüyorum videoyu izleyince karamsarlığa düştüm yorumun için teşekkürler :)
Yalnız şöyle birşey var.Para kazanmak için eğer kendi işinizi kurmayacaksanız ya devlette yada özel sektörde iş bulmanız lazım.Ancak bidlgiim kadarıyla devletimiz var olan haklarımızı çala çala geriye pek birşey kalmadı.İçini boşalttı diyebiliriz.TUS hakkımız alındı.Meslek tanımı bile yeni yeni yapıldı.Laboratuvar teknikerlerini küçümsemiyorum ancak bizi onların bile altında görüyorlar.Dunyadaki uygulama ve yetkiler ile karşılaştırılamayacak kadar saçma işler dönüyor bizde.Kendini geliştirip iş sahip olanlar olduğu gibi olamayanlar da var maalesef.
@@Seymaa Biraz agir soz etmissin☺
Arkadaşlar ben endüstri mühendislisğinden bu bölüme yatay geçiş yaptım. Bile isteye ve ortalama bir üniversiteye. Sebebi şuydu hayatımı yağ kokulu bir fabrikada sırf patronum daha zengin olsun diye çürüterek geçirmek istemedim. Dünyaya bir şeyler katmaktı çocukluğumdan beri hayalim ve ne meslek yapacağımı lise döneminde de bilmiyordum ne yazıkki. Babam mühendis ve o beni mühendisliğe yönlendirmişti ilk tercihimde. Bir yıl kadar okudum ve inanılmaz depresyona girdim. Kesinlikle bana uygun bir meslek değildi ve matematikle aram mühendislik okuyacak kadar mükemmel değildi. Gerçekten hayatımı kararttığımı falan düşünmüştüm. Sonra araştırdıktan sonra çocukluk ideailimi gerçekleştirebileceğim bu bölümü keşfettim ve günel doğdu resmen benim için. Şimdi muğlada okuyorum. İlk yılımı bitirdim ve değişiklik olduğu için biraz bocaladım. Ama ders çalışırken öğrendikçe keyif aldığımı farkettim. Hocamız da bize açık açık para istiyorsanız okumayın dedi. Ama aslında benim umrumda olan şey istediğim şeyi becerebilmekti. Yani hayatım boyunca seveceğim bir mesleği yapmayı ortalama bir mühendis olmaya tercih ederim diye düşündüm. Belki çok uçuk hayallerim var ve bu tarz videolar ekonomik durumda canımı sıksa da hallolmayacağını düşünmüyorum. Biraz sizin değer algılarınızla alakalı aslında her meslek böyle aslında bakarsanız. Bahsettiği müteahitlerin çoğu bir şey mezunu bile değil. Bu sizin tercihleriniz ve çabalarınızla alakalı. Benim derdim zengin olmak değil diyorsanız ve seveceğinize inanıyorsanız hayallerinizin peşinden gitmenizi öneririm. Babam 50 yaşında ve yanlış meslek tercihi yapmış. Yıldız teknik makina mezunu önüne çok güzel yollar açıldı fakat ömrü stres ve mutsuzlukla geçti emekli olmayı bekliyor. Lütfen her şeyi göz önünde bulundurun saygılar..
Biyolojiyi çok seviyorum olay yeri inceleme uzmanı olmak istiyorum bunun hakkında bir bilgin var mı ? Moleküler biyoloji ve genetik okursam olur muyum ? ( araştırmıştım ama kimse bu konu hakkında konuşmadı ) Neredeyse 10 video izledim ve bunun hakkinda kimse bir şey söylememiş. Çok şüpheye düştüm şuan lütfen cevap verir misin 😔
En iyisini yapmışsın senin adına cok sevindim
@@saysalckadn6436 evet adli tıp bu bölümün dallarından birisi. Biraz geç oldu ama yeni gördüm kusura bakma
@@HzBik Merhaba bende MBG okuyup 4 yillik lisans egitimim sonun da kozmetik uretip gelistirebilecegim bir kurumda calisabilir miyim yani cilde iyi gelen serum kremler gibi :)
@@GuyloveARTPOP kozmatik sanayi de çalışabilirsin tabiki ama o alan moleküler biyolohlardan daha çok kimyagerlerin işi. Ama genetik çalışmalarınla yaşlılık karşıtı krem falan geliştirmeyi planlıyorsan neden olmasın.
İlk defa bir kanal, tüm gerçekleriyle bir mesleği ele almış. Meslekler hakkında video çeken çok fazla kanal var ve neredeyse hepsi asıl bilgileri vermiyor. -ee güzel, tercih edebilirsiniz, şu ders var bu ders var gibisinden şeyler söyleniyor ve asıl öğrenmemiz gereken şeyler hakkında sorular sorulmuyor. Ya da kanala çıkanlar okuduğu meslek hakkında geleceğe yönelik çok az bilgi veriyor. Neyseki siz diğer içeriklerden farklı olarak eğrisiyle doğrusuyla tüm konuyu ele almışsınız gerçekten çok teşekkür ediyorum. Aradığım soruların cevabını alabildim.
Ve burdan çok olumsuz konuşmuşsun diyen arkadaşlara sesleniyorum, acı gerçekler yüzünüze çarpınca ne diyeceğinizi bilememişsiniz. Şahsen gerçek cevaplara burdan ulaştığımı düşünüyorum çünkü üniversitenin derse girip çıkmayla dertsiz tasasız okunmadığını, beni hemen işe kabul etmeyeceklerini ve maalesef ki para kazanmanın öyle kolay olmadığını düşünüyorum. Diğer videolar hep toz pembeydi bana kalırsa. Yani gerçekten bilinçli olmanız geleceğinizi düşünmeniz gerek öyle ha bunu yazayım nasıl olsa okuruz değil.
Umarım kendimi anlatabilmişimdir:)
neden bu ülkede bir yerlere gelebilmek için polis,öğretmen,avukat vs. gibi mesleklere gitmemiz gerek anlamıyorum şu an ağlıyorum hüüü :(
Çok iyi dinleyin yoksa aptallık etmiş olursunuz.Tecrübeli bir insan ve doğru şeyler anlatıyor.
Çok teşekkürler Şeyma. Şuana kadar MBG ile alakalı rastladığım en içeriği dolu ve gerçekçi videoydu. Hemen abone oluyorum :)
👏👏👏 Tebrikler İşsiz kaldınız 👏👏👏
Merhaba sevgili gençler.Bir doktor, bir hekim bir tıbbi genetikci olarak abi tavsiyesi vermek istiyorum.Tıp fakültesi bittikten sonra uzmanlık sınavıyla bölümler seçilir.En güzel bölümlerden biri tıbbi genetiktir.Hem hekim hem yüksek lisans yaparak moleküler genetikci olursunuz.Şunu unutmayın hastayı kim görüyorsa araştırmayı vesaire o yapar parayı o kazanır.Eğer bu ülkede genetikci olmak istiyorsanız önce tıp okuyun 6 yıl sonra 4 yıl uzmanlık sonuç olarak klinik bir genetikci olursunuz ( Tıbbi genetik hekimi).Öte yandan moleküler genetik okuyacaksanız 4 yıl lisans yüksek lisans doktora vesaire sıkıntılı süreçler. Benim şahsi düşüncem bu ülkenin parlak geçleri hekim olup genetikci olmalıdır böylece genetik daha güzel yerlere gelebilir.Arkadaşlar ne insanlar gördüm cobanlık yaparak tıp kazanan emek verirseniz yaparsınız.Her şey gönlünüzce olsun. Benim ki sadece öneri..
Hocam bir şey sorabilirmiyim sizin öğrenciyken matematiğiniz iyimiydi ben zorlanıyorum açıkçası sınava da girecem tavsiyeleriniz nelerdir
@@mwlo06jMerhaba melek matematik,fizik,geometrim mecburen iyiydi.Sevmiyordum ama yapacak birsey yok.Bu tur derslerde calisirken konu okumakla cok zaman kaybetmemel gerek bi kac defa konuyu okuduysan bol bol soru cöz devami gelecektir.
@feracelitipci * ikisini birden yurutemez bir yil onemli bir kayip degil hatta iki yil bile hazirlanabilir.Yeter ki istedigi bolum olsun
Hamza Polat 6 yıllık tıp eğitimini nerede aldığının bir farkı var mı pekii? her üniversite aynı imkanları sağlayamıyor sonuçta tıp eğitimi açısından. genetik yol çizmek isteyen biri lisans ve yüksek lisans eğitimini nerelerde almalı?
hocam dediğiniz yönde ilerler isek yurt dışı imkanları elverişli mi bizler için? Şahsen ben genetik yazmayı düşünüyordum uzun süredir ancak bu tıp artı üstüne tusta genetik seçmeyi yeni keşfettim. Genetik kadar yüksek ihtimalli ve seçenekli yurt dışı imkanımız var mıdır? Teşekkürler.
güzel açıklamışsınız benim aklıma takılan bir soru olmadı fakat iş imkanları hakkında mezun olup özel firmalarda ilaç kozmetik vs. laboratuvarlarda çalışma imkanları da gün geçtikçe artıyor (böyle firmalarda çalışanlar da var genel olarak akademik ilerleyenler olsa da) ve tüp bebek merkezlerinde genetik araştırmalarda vs. de görev alıp iyi para kazanma gibi şans da var tabi ki bunlarda kendini geliştirme bölümü sevme referans gibi faktörlerde etkili ama istekli olanlar karakteri çalışma yapısı da uyuyorsa umutsuzluğa da kapılmasın bence video için teşekkürler
Evet Moleküler biyoloji genetik öğrencisiyim ve bu ablamızın anlattıklarının aynısını yaşadım.Okula gelmeden önce sabahtan akşama kadar lablarda araştırma yapma içerisindeydim ama okula gelince göreceğiniz manzara bambaşka oluyor arkadaşlar.Devlet üniversiteleri için konuşuyorum bir çoğunda hocaların torpille orada bulunduklarına bir akademik çalışma için kıllarını kıpırdatmadıklarına şahit olacaksınız.Hocalara yarışmalara katılalım akademik çalışma yapalım diye gittiğinizde azar yiyecek (yaşandı) eğer bir akademik çalışma yapacak olsak biz hocalar yaparız sizi niye aramıza alalım diyen hocaları göreceksiniz (yaşandı) ve bir çoğunda da hocalarınız yeterince ödeneğim yok diye önünüze bahaneler sürecek.
Hocalarınız gelip siz 2.sınıfın başındayken hepiniz işsiz kalacaksınız neden bu bölümü seçtiniz diye sınıfta konuşma yapacak.Moraliniz iyice bozulacak.Ve cidden çevrenizden hep bu lafı duymaya başlayacaksınız.İnanmak istemeyeceksiniz kendinizi geliştirmeye adayacaksınız.Ancak sizi geliştirmeyen üniversite hocaları siz kendiniz bir şeyler yapmak istediğinizde destek değil köstek olacaklar.Mesela şeyma ablamın da bahsettiği gibi yurtdışında cambridge ayarında bir okuldan 1 senelik erasmus stajı kazanacaksınız.Bölüm başkanınız bir kağıda imza atmayı unuttu diye hakkınız yanacak.(Bu da yaşandı)
Genetik okumak cidden çok zordur arkadaşlar.Her dersi geçmek ölüm gibidir.Bakın bunu diğer bölümlerle kıyaslamak için söylemiyorum.Ancak genetik Türkiyede çok yeni bir alan.Yeterince Türkçe kaynak yok.Lab yok ve okullar böyle saçma sapan hoca geçinen insanlarla dolu.
Şimdi bu yazı genetiği seçmeyin genetikten uzak durun gibi cümleler içermiyor.Aranızda bilimle yatan her makale okuduğunda tatminin dibine vuran gözü araştırmadan başka hiç bir şey görmeyen insanlar var.Moleküler biyoloji genetik bu insanlar için biçilmiş kaftan.Bİlimi de geliştiren bu insanlar zaten.Para ev araba maddi tatmin onlar için hiç önemli değil.Bu insanlar genetikte çok mutlu olacaklar inanıyorum Ama...
Aranızda büyük çoğunluğu oluşturan bilimi çok seven ama yaptığı işten çok para kazanmak isteyen,güzel ev güzel araba güzel tatil isteyen arkadaşlar.Bu bölüm size uygun değil.Evet yine para kazanacaksınız.Ama para 3. belki 4.sırada olacak sizin için.Yaptığınız işin asla karşılığı olmayacak.Kazanacağınız para başlarda anca yaşam giderlerinizi karşılamaya yetecek.10 birim iş yapıp 1 birim kazanacaksınız.
O yüzden bu bölüme kesinlikle para odaklı gelmeyin.Ve bölümü istemeden önce eksisozluk.com/molekuler-biyoloji-ve-genetik--95221 burayı okuyun.Düşünün ve kararınızı verin.Para benim için kaçıncı sırada?Hayatım boyunca saba akşam çalışmaya eve iş getirmeye deneylerimin hayatımda 1.öncelik olmasına katlanabilir miyim gibi.
Sorularınız olursa buraya yazın yardımcı olurum elimden geldiğince.
Umarım birilerinin işine yarar bu yazı.
Genetik Yaşam Çok teşekkür ederim 🙏🙌
Instagram verir misin birkaç soru sormak istiyorum
Hangi üniversiteden mezunsunuz acaba
@@GuyloveARTPOP evet bende yurt dışında bayaa imkan var diye okudum
Gay Love biyolog ve moleküler biyoloji ve genetik aynı şey mi ?
Şeyma gerçekten anlatırken bile araya "üfff!" ekleyecekmişsin de zor tutuyormuşsun gibi. Ama şöyle düşün. Bu bölümü seçerken tam da o zamanda alacağın en iyi karar buydu. Bir sınıf öğretmeni olarak ve de eşimle beraber bizi tatmin eden bir maaş karşılığında çalıştığımız için en azından ben kendimi böyle avutuyorum. İdeallerimin beni yönlendirmesini isterdim ancak maddiyat beni belki de yoracaktı. Maddiyat konusunda şu an sıkıntım yok ama ideallerim maalesef yok oldu. Seni aslında iyi anlıyorum. Yine de video için teşekkür ederim. Senin yerinde olmak için bir çok şey verebilirdim.
artık bu bölümü istemiyorum teşekkürler şeyma kfjkdshgkjshd
Hayallerim kırıldı resmen
Kırılmasına izin verme
sonraki konu yazma fikri çok iyi olmuş.
Merhaba, beğenmenize çok sevindim. Anlatacak çok şey olunca videolar da uzuyor malum. İzleyenler sıkılmasın, ilgilerini çeken kısımları izleyebilsin diye böyle bir çözüm getirdim :)
Bu kadar aydınlatıcı bir videonun altına olumsuz yorum yapanları kesinlikle anlayamıyorum. Amacınız bu konuyla ilgili bilgi almaksa size ne yutkunmasından ?? Bu kadar ayrıntılı bilgi verdiğin için çok teşekkür ederim, mbgde doktora öğrencisi olarak hayatım gözlerimin önünden geçti 😂
Sadece yurdışına gidebilmek için bu bölüm okunur mu
Şeyma abla herşeye rağmen Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümünü yazdım ve geldi yorumları okudum yazdığıma pişmanmıyım hayır yine olsa yine yazardım ve İyiki yazdım herşeyi para endeksli gidersek veya Türkiye de baktığımızda hemen hemen bütün bölümlerin önü kapatılmaya çalışılıyor zaten bu bölmü okusamı olanlar yoruma yazıyor yazamamayanda bölmü sekmeye uğratıyor.vido nuz için teşekkürler yeni bir MBG öğrencisi olarak Şeyma hocam🌼
Mehmet Şahin Tebrik ederim 🥳 umarım beklentilerinizi bile aşan güzel bir eğitim alırsınız 😊
Ben yabancı örenciyim, ytü mbg kazandım ve istanbul sabahattin zaim bilgisayar mühendisliği100% burusla kazandım.hangisini okuyacam kafam karıştı.ama ikisinide severek tercih etmiştim.
Hangi üni
@@Merve-gm9vc ne yazdın
merhaba nasıl gidiyor bölüm?
tıp okumak istemiyorum, mbg okumak istiyorum diyordum bölümün bana uygun olmadığını fark ettim en iyisi okumamak
ne okumak istiyosun
@@dortyaprakliyonca5854 okumamak istiyor
Neden bu kadar aptal yorumlar gelmiş anlamadım.Kız en gerçekçi şekilde anlatmış ne bu hayalim yıkıldı duyarı ya.Hayalleriniz yıkılmamalı daha çok çalışacağım vs demelisiniz.
abla Allah razı olsun çok aydınlattın ama kendinden ne hatalar yaptığından da bahsedermisin
Ben de bu mesleğin hayalini kurup uyuyordum aklımda çok acayip projeler de vardı ama şu an subaylık okuyorum. Ne olacağı hiç belli değil be
Ne parası ne geleceği için sadece çocukluğumdan beri kendi laboratuvarım olsun ve sürekli araştırma yapabilmek istiyordum. Deneyip yanılmak hatta çıkmaza girip beklenmedik sonuçlar görmek istiyorum. Işsiz bile kalsam mutlu bir işsiz olmak istiyorum. :)))
Haklısınız. Bahsettiği paralar zaten her meslekte kazanılmıyor her mühendis 100 lerce bin lira kazanmıyor. Mesleği severseniz başarılı olursunuz bu iş böyle. Yıllarca 4 milyar maaşla çalışan mühendis tanıdıklarımda var ayda 15 bin lira kazanan öğretmen tanıdıklarım da 😄 sanırım herkes şey sanıyor mesleğin adı olursa tüm kapılar bana açılır.. öyle değil o işler ne yazıkki..
Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.Her bir bilgi altın değerindeydi benim için.
gerçekçi olmakla insanın hevesinin orta yerine limon sıkmak arasındaki farkı biri sana anlatmalı onlarca iş alanı saydın ve sonrasında yani iş alanı baya kısıtlı dedin veterinersen hayvanların sağlığıyla ilgili alanlarda çalışabilirsin ya da mühendis olduysan okuduğun mühendislikle alakalı bölümde çalışabilirsin bence sen mbg okuyup cerrah olmak ister gibi konuştun iş imkanları oldukça fazla ama bunlar sizin ideallerinize uygun mu değil mi bunu bilmiyorum şeklinde konuşsan daha mantıklı olmaz mıydı
benim annem benim annemdir ben tecrübeyle konuşuyorum. Tanıdığım tanımakta olduğum yüzlerce insanın tecrübeleriyle konuşuyorum. Gerçekler bunlar. Anlatmaya çalıştığımı anlasaydınız şu an bu diyalog gerçekleşmezdi. Evet birçok alan var, ama bu alanlarda çalışabilmek için sadece lisans okumak yetmiyor. Örneğin iş imkanları ile ilgili videomu izlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Her gün bana instagramdan bin bir çeşit öğrenci yazıyor ve açıkçası çoğu ne hayal ettiğinin bile farkında değil. Bu videoyu çekmemin amacı sizi nelerin bekleyebiliyor olacağını anlamanızı istemem.
@@Seymaa tabii ki ne istediğini bilmeyen öğrenciler var ama ne istediğini bilmeyen bir öğrenci bu videoyu izlediğinde daha çok korkacaktır söylediklerinizin yanlış olduğunu değil de söyleme şeklinizin yanlış olduğunu düşünüyorum daha motive edici konuşarak da gerçeklerin söylenebileceğini düşünüyorum
@@ekinyagmur421 motive olup bir çukura atlayacağıma gerçeklerin lap lap yüzüme vurup da beni vazgeçirmesini tercih ederim canım
fikirlerim çok değişti, bu gerçekçi yorumların için çok teşekkürler 🙏
Aslında bölüm geleceğin bölümü ama ne yazkki ülkemizde değer verilmeyen bir meslek
Ülkemizin de geleceği var midir ki olsun
O gelecek Türkiye'yi teğet geçti genetik dünya çapında çok onemli bir konumda zaten ama biz napıyoruz prestijli bölümleri sadece hukuk,tıp ve muhendislikle sınırliyoruz.
görmüş geçirmiş biri herkese göre değil bu bölüm tabi kız iyi kötü deneyimlerini anlatıyor bir video ile fikrimiz değişecek değil ya 🍷👍🏻👍🏻
Ben bu mesleği çok istiyordum ama bu videoyu izledikten sonra varzgectim yeminle soguttun beni
@@ayselnesil5691 biyomühendislik şuan daha yakın geliyor
İzlemeseydin
lan ben de jffhvuseıjfhgu
@@ayocok1405 bilader sen mal mısın
@@ayocok1405 ciddimisin ya djsjfhsjdh
arkadaşlar anlamadım iyi mi kötü mü ne yapcaz hedefim buydu yorumlar çok kötü işsiz mi kalınıyor hiç anlamadım seneye bunu yazmak istiyordum kararsızım şimdi
gidilmez ya bende çok istiyorum ama düşünmüyorum artık
@@buse6912 coğrafya kaderdir
Türkiye de nerdeyse her meslek işsiz o yüzden yurt dışına çıkmak gerekiyor okuyan zaten beyin göçü yapıyor
@@iremekinci1219 agaa seneye yazıcam inşallah istediğim mesleği yapmak istiyorum herkes gönlündeki mesleği yaparsa çok iyi olur
Henüz zamanı değil
Aylardır böyle bir video arıyordum, çok çok çok teşekkürler. Kafamdaki soru işaretlerini azaltabildiğim için çok mutluyum!💛🤗
al işte bu da olmadı ben ne okucam ya
Ne okucaz?
Yapacak meslek yok varsada iş inkanı yok😏
@@yigityigit2275 yurtdışı 😆
ne okudun
@@betulkarabyk7931 biyoloji🙃
Ben MBG üçüncü sınıf öğrencisi olarak çok teşekkür ederim bu video için. Hem korktum hem rahatladım. Ama hiçbir işin kolay olmadığını bildiğim gibi mesleğiminde kolay olmadığının farkındayım. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim 😊 İnşallah güzel yerlere geliriz hepimiz 😊
Dostum okudum ve 3 senedir işsizim
@@instantviralvideo8231 inşallah gönlüne göre çok güzel bir yerde işin olur. Hayat olumsuz bakmak için çok kısa 😊
Eyvallah güzel düşüncelerin için sağol bu bölümü okumasaydım şuan bir fabrikada 3-4 bin arası maaş alcaktım ama şimdi asgari ücrete calisirsin . Laba da girsen öyle maalesef
👏👏👏Tebrikler İşsiz kaldınız 👏👏👏
@@instantviralvideo8231 videoda yorum yapan herkese yorum yapmışsın. Anladık işsizsin kes artık
Benimde bi sorum olcak abla umarım cevaplarsın. Moleküler biyoloji ve genetik okuyup bitirince ordan sonra ales kpds gibi sınavlardan birine girip polis akademesi güvenlik birimleri entitüsüne başvurmayı düşünüyorum eğer kabul edilirsemde kriminoloji üzerinden gitmek istiyorum ama hani moleküler biyoloji ve genetik okuyup kriminilog olabilme ve orda laboratuvarlarda çalışma olasılığım nasıldır bir bilgin var mı ?
Kötü yanlarını da anlattığın için çok faydalı bir video olmuş. Teşekkürler. Çoğu kişi aynı şeyleri geveliyor. Kötü yanlarınından bahsedilmiyor pek
Sınava 2 gün kala buradayım bu bölümü çok istiyordum sağol sayende kendimi çaresiz hissediyorum
aynı bu durumdayım şuan ben de
Of brnde
Bende aynı durumdayim
toplanıp grup açalım bu konuyu tartisalim
@@ugurgrglu telegram olur mu
Sonunda yillardir youtube da olmayan video ☺ Tesekkurler
Videomu beğenmenize çok sevindim :) izlediğiniz için ben teşekkür ederim
Şeyma Çalış Merhabalar ben bu sene sınava hazırlanıyorum aslında durağan bi meslek yapmak istemiyorum sürekli bilimle uğraşmak istiyorum bu konuda bu bölümün beni tatmin edeceğini düşünüyorum ama insan yine de maddi durumu düşünmeden edemiyo siz bir yorumda burssuz kalmadım demişsiniz acaba bu miktar yeterli bi miktar mı yaşam standartları ele alındığında ?
LİL TÜFEK VERT Merhaba. Aslında maalesef pek de iyi burslar verilmiyor. 2015 yılından beri aldığım burslara bakılırsa hep asgari ücretin bir tık üzerinde 😊 yani tek başınıza yaşamak istediğinizde hele ki istanbulda pek de yeterli değil maalesef
Ben genetik muhendisi olmak istiyorum butun hayatimi o meslek uzerine kurdum bilmiyorum ama her zorluga gogus gerecem ve altindan kalkacam bu sene dna konusunda genetik muhendligine kafayi yordum ve gercekten cok meraklandim bu meslegi yapmak icin can atiyorum ya genetik muhendisligi ya yazilim muhendisligi ikisi arasindayimmm
Bende aynı öyle genetik mühendisliği muhteşem
Danbi BTS ben de öyle istiyorum ama çok ürküyorum ya senelerimi buna verip hazırlanıp sonra bir şey olamamaktan adını bile duyuramamaktan ve hiç okumamış gibi olmaktan evet öğrenmek çok önemli ama paran olmadıktan sonra hiç bir şekilde dikkate alınmıyorsun parayı 2. Plana atarım ama 3. 4. Plana atabileceğimi pek sanmıyorum çünkü kendi ayaklarım üzerinde durabilmek hem araştırıp hem hayatımı yaşayabilmek istediğim... o yüzden çok muallaktayım sen kendini buna karşı nasıl motive ediyorsun biraz anlatır mısın bu bölümü 10. Sınıftan beri istiyorum bu arada sanırım şu an yaşıtız :)
Moneküler biyolojik okuyup sonrasında iş imkanım kısıtlı olacaksa niye o bölümü okuyım ki saçma Türkiye de de hem kısıtlı iş imkanları var yani çok yorucu bir bölüm.Gerçekten bu işi yapacaklar okusun bu bölümü.
Nerdeyse her iş için durum bu malesef çareyi ya doktor ya dişçi olmakta gören de öğretmen olsan atanamazsın akademisyen olsan yılların gider yırt dışı için imkan kollarsın hayatın iş aramakla geçer ne yapmak istiyorsan onu yap fani dünya. Para amaç olmasın araç olsun bu hayatta
Ya ben bir video izledim 4-5 sene sonra iş imkanları çok artacak diyorlardı
@@travisbickle3835 taaa bir ay olmuş ama link atabilir misin ya da adı neydi videonun hatırladığın kadarıyla
@@travisbickle3835 Türkiye de oyle bişi olabileceğini hiç zannetmiyorum
Anne Hathaway 'ın ikizi gibisin :))
Allahım en beğendiğim kadınlardandır kendisi! çok mutlu oldum şu an biraz da şımarmış olabilirim :D teşekkür ederim :)
Aşırı istikrarlı olsaydım tıp okuyacak o sıralamayı alırdım. Sanırım vazgeçiyorum
işte ben
Bu yorum beni derin düşüncelere sürükledi...
Para kazanamayabilirsiniz diyor bu ne demek simdi benim cok ilgim car lakin ben bunca yil zaten para kazanmak icin okuyorum boyle sacmalik olamaz.
Ayn
Uygulamalı yoğunluk bir sağlık alanı okuyup yurtdışına çıkın, bu bölüm temel bilim yoğunluk 👍
Anlatırken gözlerinizdeki yorgunluğu gördüm. Kim bilir ne kadar emek verdiniz ve buna rağmen değeriniz bilinmedi. Malesef Türkiye'de tıp dışında hiçbir bölümün garantisi yok. Ben de tıp istemiyorum(ne kadar daha lise 1 olsam da) MBG nin hayalini kuruyorum. Söylediğiniz özelliklere sahibim ama para da benim için önemli çünkü kendi ayakları üstünde duran bağımsız bir kişi olmak istiyorum ama bilim insanı da olmak istiyorum. Puanları gayet yüksek olan, çok iyi üniversitelerde ingilizce bölümleri olan, bu kadar önemli bir bölümün mezunları neden böyle zorluklar yaşıyor ? Üni 1in yaz tatilinde ve bütün tatillerde staj yapmamız + üni 2 den itibaren okurken de staj yapmamız mümkün mü ve eğer öyle bir şey olursa hâlâ işsiz kalma ihtimalimiz var mı?
Zorluk yaşamamızın sebebi yeterli yatırımın yapılmaması bence. Özellikle doktora öncesi öğrencilere köle gözüyle bakılıyor. Halbuki bu insanlar belli bir lisans eğitimini tamamlamış, hayata atılmaya çalışan insanlar. istediğiniz her zaman staj yapabilirsiniz. araştırırsanız illa ki sizi kabul eden hocalar olur. Bizim labımızda Tıp öğrencisi, hazırlığı yeni bitirmiş stajyerlerimiz var. Kendinizi geliştirip, çevrenizi genişletirseniz güzel yerlerde güzel fırsatlarla karşılaşacaksınızdır.
@@Seymaa teşekkürler yanitladiginiz için. Birkaç gündür sürekli bu meslek ile ilgili videolar izliyorum ve internetten araştırıyorum. Çoğunda da olumsuz şeyler duyuyorum. Daha önümde zaman var belki benim sınava gireceğim zamana kadar(3 sene sonra) bir şeyler değişir 💫
Off 50 bin kişi izlemiş. Ne çok rakip var :)
Video harika ve çok doğru bilgiler içeren bir video olmuş, emeğinize sağlık, başarılar dilerim.💕
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim :)
niye yurtdışına çıkmayla ilgili bi başlıktan bahsetmemişsin
Onu okuma,bunu asla yazma, hayatınızı karartmayın, hayatınızı mahvetmeyin vs ne okuyalım peki? Var mı öneriniz???
Onur bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği. Gelecek bu mesleklerle şekilleniyor şuan.
Şeyma Çalış daha önce bi bölümü pişman olup bıraktım, şu an iyi sıralama bekliyorum o yüzden yanlıs karar vermeyi tekrardan hic istemiyorum, bölüm hakkında daha fazla yardımcı olabileceginiz instagram adresiniz falan mı? Kafamda cok soru işareti var da
Seymathecalis instagram hesabımdan yazabilirsiniz, yardımcı olmaya çalışırım 😊
Teşekkür ederim
Şeyma abla sinirbilim üzerinede bir video cekebilir misin? Ben çok istiyorum da hangi yollardan geçip o bölüme gitmeliyim yani benim için en sağlıklı yol ? Ve geleceğe dair iş imkanları var mıdır önü açık mı? Çalışmalarınız nasıl oluyor? Çok merak ediyorummm abla :)
Kimler okumalı neyle karşılaşıcaz kısmını çok ayrıntılı anlattığınız için teşekkürler buna ihtiyacım vardı
Öncelikle çok aydınlatıcı bir video olmuş teşekkürler benim sorum 5 yıl sonra sizce anlattığiniz şartlar değisebilir mi çünkü gercekten istiyorum okumayı ama işsiz kalma korkusuda yok değil
Cok dogru anlatmis 👍 tüm olumlu ve olumsuz yönlerini net sekilde anlatmis bravo
molekül biyoloji ve genetik muhendisliği arasında ne fark var ?
ve patoloji laboratuvar okuyanlar icin molekül biyoloji bölümü girmesi ve okuması ne kadar zor yada kolay olabilir mi ??
Biyoteknoloji bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz? cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhaba. Öncelikle görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim -çok faydalı oldu benim için- Şuan 11.sınıf öğrencisiyim ve biyolojiye karşı aşırı ilgi ve merak duygusu var içimde. Aklımda bir kaç soru var onları sormak istiyorum. Örneğin bölümü bitirdikten sonra tüp bebek çalışmaları olsun kök hücre yerleri , aşı ilaç üretimi gibi alanlarda iş bulmak ne kadar kolay? Buralara yüksek lisans yapmadan tercih edilme olasılığı kaç ve bu sektörlerde iş bulabilme şansımız varsa da moleküler biyologlar çok tercih ediliyor mu? Bir diğer sorum ise Devlet üniversitelerinden hangisinde bu bölümün daha şanslı olduğunu ve önde olduğunu düşünüyorsunuz ? İzmirde yaşıyorum İYTE MBG hakkında bir bilginiz var mı mesela ? Hem bu bölümü çok okumak hem de işin içinde olmak istiyorum ama bir o kadar da korkuyorum kararsızım. Her şey için teşekkürler doktoranızda başarılarr
Merhaba.İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, videoyu yararlı bulmanıza sevindim :) Öncelikle bahsettiğiniz alanlarda iş bulmak çok çok zor değil ama pek de seçeneğiniz olmayan alanlar bunlar ve hekimler genellikle mbg mezunlarına tercih ediliyorlar. Yüksek lisans yapmadan bu tarz sektörlerde çalışmak isterseniz imkansız diyemem ama bu durumda size teknisyen muamelesi yaparlar ve emin olun mesleğinizde mutlu olamazsınız. Devlet üniversitelerini karşılaştırırsak bence tabiki ODTÜ daha başarılıdır. Bunu söylememin sebebi sadece mbg bölümünde aldığınız eğitim değil aynı zamanda hazırlığından ODTÜ kültürüne birçok faktör var (her ne kadar Bilkent'liler olarak ODTÜ'yü pek sevmesek de gerçekçi olmak lazım :D). İYTE mbg hakkında pek bir bilgim yok fakat bölüm hocalarına şöyle bir baktığımda eğitim geçmişlerinin gayet iyi olduğunu gördüm. Diğer üniversitelere nazaran bitki genetiği çalışan da birçok hocaları var. Onun dışında yine insan genetiği üzerine yoğunlaşılmış. Bence tercih edilebilir gibi duruyor bölüm özelinde konuşursak. Fakat genel olarak üniversite ile ilgili bir bilgim yok maalesef. Umarım faydalı olabilmişimdir. Başarılar dilerim :)
Teşekkür ederim tekrardan 🙏🏻
MBG okumak istiyorum şuan 11. sınıf öğrencisiyim ve yanlış bir tercih yapmak istemiyorum ama kendimi bildim bileli biyoloji beni hep heycanlandırmıştı okulda mikroskoptan gözlem yaparken çok keyif alıyorum ama üniversitenin beni yanıltıcağından korkuyorum eğer bu bölümü okursam mezun olduktan sonra yurtdışı düşünüyorum yani üniversitede kalmak istiyorum ama kafam çok karışık şuanın tadını çıkaramıyorum bu da beni çok üzüyor
Merhaba :) Ben de sizinle aynı düşüncelere sahip olarak yazmıştım bu bölümü fakat çok hayal kırıklığına uğradım. Sizin için de böyle olacak diye bir şart yok tabiki. Bence bu yaz vaktiniz olursa bir laboratuvarda kısa süreli de olsa staj yapmayı deneyin. Hocalara gözlem yapmak istediğinizi, mesleği tanımak istediğinizi söylerseniz hayır demeyeceklerdir. Belki bu şekilde oradaki master ve doktora öğrencileriyle de konuşarak daha güzel ve kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.
@@Seymaa Merhaba verdiğiniz fikir için çok teşekkür ederim ama böyle bir firsat bulabileceğimi sanmıyorum (malum sınav senesi olucağı için) onun yerine bu bölümü okuyan birine kahve ısmarlayıp merak ettiklerimi sorsam etkli olur sanırım bir de biyomühendislik hakkinda ne düşünüyorsunuz ? Genellikle MBG yan dalları diye geçiyor ama internette tam olarak net bilgiler bulamadiğim için size sormak istedim :) cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz
@@cansuukahramann Evet kahve fikri de iyiymiş :) Biyomühendislik bölümlerinde mühendislik dersleri de oluyor %30 oranında sanırsam çoğunlukla. MBG'den bir diğer farkı da mühendis ünvanı almanız. Dersler ve sonraki süreçler yaklaşık aynı aslında ama biyomühendislik sonrası biyoinformatik, biyofizik gibi bölümlere daha hızlı adapte olabilirsiniz. Biyomühendislik mezunları da MBG mezunlarıyla benzer ortamlarda çalışıyorlar çoğunlukla. Akademide de aynı şekilde aramızda pek de fark olduğunu görmedim ben.
@@Seymaa Bilgilerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim 😄💛
Cansu Kahraman umarım yardımcı olmuşumdur, benim için zevk 😇
Sırf videoya tıkladığınız için teşekkür ederim dediğinden like. Fazla kibarsın
Vallaha 8. Sinifim sınava Hazirlaniyordum genetik mühendisliği Bakıyordum bu geldi eğer zengin degilsen bilkente girmek icin çok zeki olmak ve burs lazım zengin senizde girebilirsiniz
siz bölümünüzden memnun değilsiniz diye başkalarının hevesini kırmanız çok yanlış bence bu başlık altında çok video yorum gördüm sizin kadar olumsuzunu görmedim ve merak ettiğim bir şey var mühendislik tercih etmediniz diye pişmanım demişsiniz bir yorumda bilkentte okuyacak kadar yüksek puanınız varken neden yatay geçiş hakkınızı kullanmadınız cevaplarsanız çok sevinirim :)
Bu videoyu çekmekteki amacım insanların hevesini kırmak değildi, öncelikle bunu anlamanızı isterim. Herkes gerçekleri anlatmıyor ve sırf özendikleri için bu bölümü okuyup da pişman olan çok insan var. İşin içinde olan benim ve emin olun bölümü bitirip akademide devam edenlerin de, özel sektörde çalışanların da en az %50'si mesleğinden memnun değil. Bu azımsanacak bir rakam değil takdir edersiniz ki. Ben yatay geçiş yapmadım çünkü Bilkent'i çok seviyordum ve başka bir üniversite hiç düşünmedim. Mühendislik adına aklımdaki tek seçenek bilg müh olurdu ve benim zamanımda Bilkent bilg müh çok daha yüksekti, dolayısıyla oraya da paralı okumak için geçmek istemedim. Umarım açıklayıcı olmuştur :)
Şeyma Çalış teşekkürler açıklayıcı oldu:)
👏👏👏 Tebrikler İşsiz kaldiniz 👏👏👏
aynı durumlar biyokimya bölümü içinde geçerli. biyomühendislik içinde öyle olduğunu düşünüyorum.
çift ana dal hakkında ne düşünüyorsun (ARTISI OLUR MU BİZE AKADEMİK KARİYERDE)
Ben de Bilkent mbg de okumak istiyorum, 2 ay sonra sınavım var bakalım hayırlısı. Açıkcası video biraz korkutucu ama eğlenceli yanı da bu değil mi zaten :)
Bilkentde fizik bölümüyle mbg nin çift ana dal proğramı var mı acaba ?
Video için teşekkürler çok keyifliydi.
İbrahim Kahraman merhaba, videoyu beğenmenize çok sevindim ☺️ Kimse farketmese de mbg bölümü de bence cesaret isteyen bir bölüm, 17-18 yaşımızda kimse bizi ciddiye alıp da gerçekleri anlatmadı, ben gençlerin daha bilinçli tercih yapmalarından yanayım. Bu videoyla belki az insanı da olsa bilinçlendirebilirim diye düşündüm. Bilkent çift anadalı ilk gerçekleştiren üniversite, fakat daha sonra öğrencilere ağır geldiği için kaldırılmış, benim zamanımda da yoktu. Fakat yandal yapabilirsiniz. Mbg ile genelde kimya ya da psikoloji bölümünden yandal yapılıyor ama fizikten yapacağım derseniz de kimse karşı çıkmaz. Yalnız bilkent fizik gerçekten zor, dahi denebilecek düzeyde adamların olduğu bir yer. Zor ama fiziği seven biri için de inanılmaz keyiflidir diye düşünüyorum. Umarım hedeflerinize ulaşırsınız, başarılar dilerim 😊
@@Seymaa Çok teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz :)
Verdiğiniz bilgiler çok kıymetliydi benim için.
Sınavda istediğim sıralamayı elde edebilirsem tercih döneminde tekrar danışabilirim size :)
Umarım hayat size istediklerinizi verir, başarılar dilerim :)
@@ibrahimkahraman9592 nasıl geçti sınav gelir mi Bilkentt 🙃👨🎓
Merhaba bir yerde genetik mühendisliğinden sonra tıpa geçmenin daaha avantajlı hatta tıp doktorasının bile süresinin kısaldığını okumuştum. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Tıptan genetik mühendisliğiyle mi yoksa genetik mühendisliğinden tıpla mı daha kolay imkan bulurum?
Sorduğun konu hakkında bir cevap bulabildin mi?
Şeyma Hanım Merhaba . Videonuz için teşekkürler öncelikle. Gerçekçi bir çok noktaya dokunmussunuz. Bilkent Üniversitesi'nin MBG tanıtım videosunda bay hocamız çok pozitif ve fırsatlarla dolu hem de ülkemiz öğrencileri icin bir tablo çizmisdi. Seyretmissinizdir eminim. Ülkemizde MBG için araştırma acigi ve bütçe fazlası var, deniyordu bu videoda. Sanırım ; tablo bu kadar renkli değil , diyorsunuz. Bütün yorumları ve soruları okudum. Benim de bir iki sorum var musadenizle. 1- İzmirden ayrılmam zor olduğu için IYTE düşünüyorum. BİLKENT mezunu bir kaç hoca da varmış bu bolumde. Peki bu bölümün araştırmacı yetiştirme kapasitesi ve yurt dışı lisans sonrası referans olanakları ve kabul edilebilirliliği hakkında duyumlariniz var mı acaba ? 2- Kendimizi nasıl gelistirecegiz veya lisans üstü için nasıl hazırlayacagiz lisansta ? Notlar yüksek olacak ok. Hatta sizin de bir sıkıntınız olmuş özellikle mat ve fizik derslerinde sanirim. Birinci sınıftan itibaren lab ve bol bol staj da deniyor. Ama notların düşmemesi için de yoğun ders çalışmak gerekiyor, artı ing bir ton makale. Ne yapmamız lazım ? Zamanı nasıl yonetecegiz ? LÜTFEN lisans nasıl okunur , akademik gelecek için lisansta nasıl kendimizi gelistirebiliriz/ hazirlayabiliriz , biraz bunlardan söz edebilir misiniz ? Mesela mezuniyet notuna yogunlasin, kendinizi yetiştirmeyi yükseğe bırakın mi dersiniz ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Tam istediğim şey bu. Ben hastalıklara tedavi bulmak istiyorum çok ilginç hastalıklar var ve insanların bunlardan muzdarip olup sadece ellerine geçen 1 tanecik hayatlarını acı dolu yaşamalarına engel olmak istiyorum.
Bunları isteyen insanlara; umarım yollarımız bir gün kesişir :)
@@Hasanovax gerçi benim de kafam karışık, hayvanlar üzerinde deney nasıl yapabilirim bilmiyorum. Üzücü bir şey
@@beyzaozbek549 , Sizi anlıyorum keşke bunun başka bir çaresi olsa ama maalesef ki yok...
Size bir sorum olacak bu konudan bağımsız: Önce veterinerlik okuyup sonra moleküler biyoloji okumak nasil olurdu sizce?
@@Hasanovax veterinerlik düşünmüştüm ama biyolojiye aşkım ve bilim insanı olma fikrinin cazibesi yüzünden bu alanı okumak daha güzel geliyor. Zaten asıl amacım ilaç üretmek dediğim gibi.
@@beyzaozbek549 , Anlıyorum umarım başarılarla dolu bir yaşamınız olur, hedeflediğiniz yolda başarılar dilerim :)
Coook faydalı bir vidyo oldu benim icnin .çok tesekkur ederim
Eee yani bu bölüm de mi iyi değil biz ne okucaz
Aynen ya
Bilkent koç sabancı boğaziçinde okuyacaksanız okulda gelişerek işinizi kurtarabilirsiniz fakat yinede türkiyede kalcaksanız pek iyi bir bölüm değil
bu bölüm ile ilgili izlediğim en iyi en faydalı video çok teşekkür ederim 💞
İTÜ, Boğaziçi ve ODTÜ yü karşılaştırdığımızda lisans için hangisini önerirsiniz? Birde hangi ülke bu bölümde kendimizi geliştirmemiz için daha uygun?
Ben bu bölümü detaylıca araştırdım Lisans için en iyi olanı 1.Bilkent 2.Boğaziçi
çok gerçekçi ve güzel anlatmışsın çok teşekkür ederim
Abla ben bu bölümü çok seviyorum ya .... ama sen onun hakkında çok olumsuz özellikler söyledin 😖 bilmiyorum ya
Son sene genetikten tıbba geçmiş biri olarak söylediklerine tamamen katılıyorum.
Merhaba süreçten ve nedenlerinden bahseder misiniz?
Merhaba ben 3. Sınıfa geçeceğim ve iş konusunda sıkıntı olduğunu düşündüğüm için bu sene hazırlanıp tıp mı kazansam düşüncesi var ama geç olduğunu düşünüyordum Sizi görünce umutlandım ne dersiniz geçmeli miyim ben de
@@dostyokeskisigibi4672 merhaba. Bu 3 yılda benim bölümden beklentilerim değişti. Mbg yi seçerken oldukça idealisttim; biyolojiyi seviyorum, laboratuvarda araştırma yapma düşüncesi beni çok mutlu ediyordu. Ben mutlu olduktan sonra kendime yetecek kadar param olsa yeter diye düşünüyordum.
Ayrıca insanlarla uğraşmayacagım bir işim olsun istedim. Zamanla bu idealizmim yerini gelecek kaygısına bıraktı. Emeğimin karşılığını alamama ihtimalinin olması beni çok kaygılandırdı. Bu arada biyolojiyi hâlâ seviyorum, çocukluktan beri istediğim şey zaten tıptı. Ben de son sene yatay geçiş yaptım tıbba. Çok memnunum. Bu arada bütün bunları anlattığım videolar var kanalımızda izleyebilirsiniz :)
@@iremnur7294 merhaba. Yani en az 30 sene bu işi yapacaksınız, 3 sene kayıp değil. Aksine sevmediğiniz işte 30 yıl kaybetmek daha büyük bir kayıp. Ama iyi karar vermenizi, iyi araştırmanızı öneririm. Ben memnunum yaptığım tercihten ama belirteyim.😁 Bu arada bu süreçten kanalımızda bahsettik isterseniz izleyebilirsiniz.
Ece & Ege Özen teşekkür ederim en kısa zamanda videonuzu da izleyeceğim :)
Şu günlerde bu mesleğin öneminin farkındayız bence.
Ben baştan beri bilgisayar mühendisliği istiyorum ama bu günlerde bu bölümü de düşünmeye başladım.
Biyoloji dersim de iyi ve seviyorum zaten biyolojiyi.
Şu anki düşüncelerin nedir ?
Seçme derim.Maalesef değersiz görülüyoruz.Mesela son 18 bin kişilik atamadaki sayımıza yada bir teşekkürü bile fazla gören sağlık bakanlığına
Ben de pc mühendisliği diyodum ama mbg ye kaydım gibi ilgim çok ig:emiin.erol yaz konuşalım istersen reis
Emin Erol ben puan düşüklüğünden mbg yi seçicem fakat cidden hayrına konuşucak olursam bilgisayar mühendisliğini öneririm sana iyi düşün
Bundan 4 sene sonra bilgisayar mühendisi iş bulabilir bence fakat mbg iş bulamaz yani çoook çok zor diye düşünüyorum ya şahsi fikrim fakat çok iyi üniversitelerde mbg okumak isteyen tabiiki okusun bilemiyorum ya yardımcı olmak istiyorum sadece de benimde kafam karışık
Yani yazmak zorunda olan mbg yazsın rakip elemeye çalışmıyorım gerçekten ama başka bişey yazabilme imkanınız varsa sıralamanız iyiyse mbg okumayın bence iş sorunu büyük sıkıntı olur ileride sizler için
Öncelikle hazırladığınız ve kendimce de gayet elzem bulduğum bu video için teşekkür ederim :) videoda bahsettiğiniz yurt dışında staj için veya mezun olduktan sonra yurt dışında çalışabilmemiz için çok ciddi önem arz eden ortalama mevzusu hakkında bir şey sormak istiyorum. Mesela Boğaziçi Üniversitesinde okuyup sırf yüksek ortalamayla mezun olabilmek için derslerle daha çok cebelleşmek yerine daha düşük sıralamalarla öğrenci kabul eden üniversitelere (örn. Abdullah Gül Üniversitesi) gitmeyi tercih etmek daha mantıklı bir tercih olur mu ?
Merhaba benim biyoloji öğretmenim de MBG mezunuydu. Biraz konuştuk ve ilk 5 üniversite dışında pek iyi bir gelecek sunamayacağını söyledi. Özel sektör ağırlıklı bir bölüm olduğu için tavsiye etmem bende.
Bende MBG okuyan biri olarak bölümden nefret ede ede okuyorum. Gerçekten hem çok zor hem de işsiz kalma düşüncesiyle boğuştuğunuz bir bölüm... Maalesef ben bölümü bırakmaya cesaret edemedim ama hayatım boyunca çok pişman olacağımı da biliyorum.
Demek ki sevmiyormussun
Yanlış üniversite 4, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir. Yanlış yolda olduğunuzu düşünüyorum fakat hayat sizin hayatınız. Başarılar diliyorum Allah gönlünüze göre versin.
Merhaba ilk önce evet Türkiye bazında işsiz bir meslek, ama gerçekten sevdiğiniz meslek ise dünya genelinde düşünün derim, Herkes bilim insanı olamıyor evet ama istemediğiniz bir bölüme de gönül vermeyin bence
Sakın kötü düşünme. Sen bir bilim insanı olucaksın gidebilme imkanın barsa yurtdışına gider orada bir laboratuvarda iş bulabilirsin.
Yol yakınken birak
Bende Güney Kore'de istiyorum. Çok şanslısın.
Siz de Güney Kore'ye gidebilirsiniz. Benimki bence şans değildi, o dönem birçok hocaya mail atmıştım ve sadece bir kişi dönmüştü bana :) Yani kararlı olursanız hayalleriniz gerçeğe dönüşecektir.
*Tamam vazgeçtim teşekkürler* 👏
Aşıyı üretenler mbgciler değil mi korona yüzünden bence nitelik kazanır! Bence akadamisyen olarak devam edetiz ya umudunuzu kaybetmeyin!
@Ilgın Uçar Sanirim haklisin
@Ilgın Uçar ben 1 yil kaldim mezuna maalesef Tıp gelmez.
@Ilgın Uçar ben de senin gibi tıptan genetik gibi alanlara geçmeyi planlıyordum ama tıp olmayacak gibi çok kararsızım diş yazıp gitmeli miyim yoksa 1 yıl daha tıp için çalışmalı miyim bilmiyorum 🙁
@Ilgın Uçar bu yıl tıp kontenjanı artmış belki tutabilir o yüzden. Sonuçları bekleyelim bakalim
Çok güzel bir video olmuş elinize ağzına sağlık hocam
2000. oldum ama puanımı heba etmek de istemiyorum oysa 11. sınıfa kadar hayalim moleküler biyoloji ve genetikti. Bu gidişle odtü elektrik elektronik yazacağım
Kardeşim nasıl çalıştığını anlatabilirmisin
Kardeşim Koç üni. geçen sene 2.8 ile %100 burslu almış. Bence bölümü istiyosan oraya gidebilirsin.
O kadar heba etmek istemiyorsan tıp yaz
Koça %100 bursla gir
Ekinsss koç %100 burs ilk 87yi falan alıyor haberin olsun :)
Ytü nün mbg eğitimi hakkında ne düşünüyosun ve burada okursam yurtdışına çıkma imkanım olur mu ingilizce biliyorum ama sadece bu yeterli değil biliyorum biyolojiye gerçekten ilgim var kendimi verebileceğim bi bölüm olacağını düşünüyorum ve yurtdışı hayalim var sizce ytü de bu mümkün olabilir mi
Ek olarak nükleer enerji mühendisliği hakkında düşündüğünüz bir şey var mı
seyma abla merhaba umarim bu yorumu gorursun:) yksden 56k yaptim hedefim de tip bi yil daha hazirlanirsam yapabilecegimi dusunuyorum ama akrabalarim annem bazi doktorlar1 yil daha hazirlanma seneye daha dusuk yaparsin diyolar akrabalarim kendi cocuklarindan ornek vererek bunu soyluyo ama cok calistiklarini dusunmuyorum ki siralamalari dussun ondan biraz aklim karisti eczacilikla mbg suan tip disinda en yakin gelenler ama onlar da bu akil karisikliligindan yoksa 3 saat once direkt mezunum diyodum ama tercih yapip ilerde pisman olmaktan da korkuyorum cunku kendimi bildim bileli tip istiyorum ama suan saglikli dusunebiliyo muyum onun da farkinda degilim napmaliyim lutfen yardimci olabilir misin❤
narin celik eğer gerçekten tıp istiyorsan mbg ya da eczacılık seni mutlu etmeyecektir. Tıp isteyip de mbg okuyan çok arkadaşım oldu ve hala pişmanlar bir sene daha hazırlanmadıklarına. Hayalin için 1 sene kaybetmek hiçbir şey değil bence. Gerçekten iyi çalışırsan sıralamanı yükseltebilirsin diye düşünüyorum 😊
@@Seymaa umarim seyma abla cok tesekkur ederim❤❤❤
Başkaları yapamadıkları için seninde yapamayacağını sanıyorlar gerçekten çok istiyorsan Bir yılını daha feda et umarım hakkında hayırlısı olur 😊
Merhaba Şeyma Hocam benim ufak sorum olacak ünilerin eğitim düzeyi hakkında bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim. Ben şahsen Boğaziçi’nde okumak istiyorum MBG birinci sebebi devlet okulu olması diğer bir sebep ise ilk sıralamada Yks bazında . Birinci sorum Bu bölümü vakıf okullarında ya devlette okumanın yararı zararı olur mu ? Sebepsiz bir şekilde bana devlet okulları daha sıcak geliyor ama bu benim için sadece bir ön yargı iyi bir önyargı mı bilmiyorum sizce vakıf veya devlet bazında eğitim , iş bulma , kendime daha fazla şeyler katabilmek, daha çok yurtdışı bağlantılı olması ( üniversitenin) böyle şeyler etkiliyor mu vakıf veya devlet olması.
Diğer bir sorum ise ben 12. Sınıfı USA da okudum geri döndüğümde diplomamı aldım ve şu an mezunum 12 sınıfım YOk gibi çünkü iki ülke arası müfredat farklı ve bu da tabiki benim YKS yi yakalamam konusunda zorluklar çıkarıyor. Şu ana kadar elimden geleni yüzde yüz yapmadım ve bu beni endişelendiriyor. Çünkü istediğim üni yaklaşık ilk 20 bin ve benim biraz korkularım var Boğaziçi eğer gelmezse diye . Ve şunu da biliyorum ki her bölüm her ünide iyi bir eğitim sağlamıyor bu yüzden sizce en son hangi üni ye kadar bu bölüm okunalabilir ? ( kastettiğim sadece sırf okumak için okumak değil tabikide ) Ben birşeyler yapabileceğimi hep inanandım ama hayat bu diğer seneye girmeye şansım olmayabilir başka sebeplerden ve eğer bu sene gitmek zorumda kalsam birazcık ve eğer Boğaziçi olmasa , Acıbadem(23-25k) de veya ODTÜ’de (20-25k) Bahçeşehir (30k) , İTÜ (30k) (yaklaşık olarak sıralamaları) sizce bu ünilerin de eğitimler Boğaziçi’nde daha mi iyi daha mı kötü ya da herhangi bir tavsiyeniz var mı ?
Benim birazda Boğaziçi’ni istemem ( duyduğum kadarıyla) yurtdışına öğrenci gönderiyorlarmış okul destek sağlıyormuş(?) ama dediğim gibi hep kulaktan duyduğum şeyler bildiğiniz şeyler arasında yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim şimdiden çooook teşekkür ederim ve aynı zamanda iyi ki böyle bilgilendirici tarza şu an ki ve gelecekte meslek seçimi yapmak için akıllarımda bir sürü muamma bulunan İnsanlara ışık oluyorsunuz çok teşekkürler ☺️☺️
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim 😊içinde bulunduğunuz karmaşayı anlıyorum, böyle genç yaşlarda bize yükledikleri sorumluluktan kastım da bu aslında, çok kayboluyoruz bu süreçte. Öncelikle boğaziçi tabiki en başta adı sebebiyle çok prestijli bir üniversite. Lisansüstü için ben pek tavsiye etmesem de lisans düzeyinde size çok güzel şeyler verebilir diye düşünüyorum çünkü köklü ve artık bölüm adına herşeyi oturtmuş bir üniversite. Acıbadem gibi hala oldukça yeni sayılabilecek üniversiteleri kesinlikle tavsiye etmem. Laboratuvar derslerinde özellikle yeterli özeni gösteremiyorlar, bocalıyorlar. Bahçeşehir'in yurtdışı ve üniversite imkanları çok iyi olsa da MBG özelinde pek iyi olmadığını bizzat orada okumuş arkadaşlarımdan dinledim. İTÜ ise size yine kampüs imkanları, network oluşturma vs. gibi konularda çok yardımcı olabilir. Hocaları da fena sayılmaz ama (şuan bir İTÜ'lü de olsam 😅) bence ODTÜ lisans ve hatta lisansüstü eğitimde (yine MBG özelinde) daha iyi diye düşünüyorum. Bu zamanda artık birçok üniversitenin yurtdışı imkanları bulunmakta, zaten dışarıdan bulabileceğiniz burslar da olacaktır yurtdışına gitmek isterseniz. MBG için ise bence zorlayacaksanız Koç ya da Bilkent için zorlayın derim 😊Umarım hayallerinize kavuşursunuz, sınavda başarılar dilerim :)
Ben şuan meslek arayışındayım ve tıp ile moleküler biyoloji arasındayım. Neye göre seçmeliyim
Çok emek isteyen bir bölüm ama benim için biyoloji ile uğraşmak hobi gibi bir şey ,sizin de dediğiniz gibi eğer sabır ve istek olursa insanın çok daha ilerleyeceğini düşünüyorum , ben de küçüklükten beri mbg okumak istiyorum ama çevremdeki çoğu insan tıptan geçiş yapmamı tercih ediyor ama duyduğuma göre tıptan mezun olunca daha çok insan genetiği üzerinde uğraşıyormuşsun , mbg de ise canlı genetiği ile ilgili oluyormuş , mesela staj için yazı harcayan insanlar bir böcek türü üzerinde onca ayını geçiriyormuş bu doğru mu ¿ Her şeye rağmen Boğaziçi mbg istiyorum galiba ...
Merhaba. Tıptan mezun da olsanız kimse size illa insan çalışacaksın demez, aynı şekilde mbg ya da biyoloji mezunuysanız da istediniz her alanda lisansüstü eğitiminize devam edebilirsiniz. Bitki, böcek, insan genetiği vs. çalışacağınız konu tamamen size bağlı. Aslında MBG mezunları çoğunlukla insan genetiği üzerine yoğunlaşıyorlar, çünkü daha ilgi çekici geliyor çoğu insana. Fakat dediğim gibi, bitki, böcek, mikrobiyoloji, biyoinformatik gibi çok farklı alanlarda çalışanlar da var. Bence de tıp okuduktan sonra araştırmaya yönelmeniz daha güzel olur. Çünkü bu bölümü okurken pişman olan çok var :) Hekim olursanız en azından seçme şansınız olur. Ama illa MBG okumak istiyorsanız, Boğaziçi'ni tavsiye etmem. Yalnızca adı olan bir okul (MBG bölümü özelinde konuşuyorum). Zaten boğaziçi kazanacak düzeydeyseniz bence Koç Üniversitesi'ni burslu tercih etmeniz sizin için çok çok daha iyi olacaktır. Çok daha genç, dinamik ve ciddi manada size araştırmayı sevdirebilecek hocaları var :) Başarılar dilerim.
Şeyma Çalış çok teşekkür ederim , görüşlerinizi dikkate alacağım ...
çok rica etsem bana birkaç kitap önerebilir misin. biyolojiye çok ilgim var. diş hekimliği öğrencisiyim. kendi kendimi geliştirmek istiyorum. siz üniversitede hangi kitapları okudunuz.
Temel Moleküler Biyoloji kitabını tavsiye ederim
Campbell biyoloji
Vidyonun karamsar olması beni üzdü ama açıkcası bundan kat kat kötü blog yazıları okumuştum beni sadece anlık üzüyo bunlar gene istediğimden eminim.Biyolojiyi çok seviyorum genetik kısmını özellikle ve bu alanda da okunabilecek en güzel bölüm bence.Hatta düşününce tercih listesine yazacağım ikinci tür bir bölüm bile bulamıyorum baya araştırdım.Ki ben küçüklüğümden beri çok sayıda meslek değiştirmişimdir ilk defa bu kadar uzun süredir kararlıyım.Ve böyle yazılar vidyolar görünce düşünüyorum eğer bu bölümü okuyamıyacaksam neden üniversite sınavına çalışıyım ki ?.Moleküler biyoloji ve genetiği zaten bi basamak olarak görüryorum bu alanda ilerleyen insanlara baktığımda sinir bilim yapan var,Biyoteknoloji yapan var hep farklı alanlara yönelmişler.Bende genetik mühendisliği istiyorum aslen ama böyle bi lisans bölümü yok(olsada puanı :( ).Yüksek lisans ya da doktora ile “Mühendisi” ünavını alıyosun.Benim genetik mühendisliği için geçmem gereken yolda tek bu bölüm var gibi görünüyor.Eğer farklı bir bölüm önerebilirsen sevinirim.(Mbg puanlarına yakın-Yani 50 bin ile biyoloji okumak dışında)
Merhaba. Birçok videonun karamsar olması normal, çünkü mbg bölümü de akademik süreç de gerçekten zor. Bazılarımız yolda pişman olabiliyoruz. Herkese göre değil bu bölümü okumak. Öncelikle yüksek lisans veya doktora ile mühendis ünvanı alınmaz, yalnızca lisans ile alınabilir. Ama bizim bölümümüz için mühendis ünvanı pek de birşey ifade etmiyor zaten. Bence YTÜ biyomühendisliği bir araştırın derim. Başarılar 😊
Merhabalar bu bölüm mezunlarının adli bilimlerde(olay yeri inceleme uzmanı olmak gibi) çalışabilme şansı var mıdır ?
Pazartesi laboratuvara gelmiyorum Şeyma. Hoca sorarsa bu videoyu gösterirsin.
maide paksoy sensiz olmaz maidoş 😭 pes edemezsin! 😂
Çok teşekkürler. Aklımdaki bütün soru işaretleri silindi.
Öncelikle video çok iyi, siz çok iyisiniz ve bir çok lonuya ayrıntılı değinmişsiniz. Teşekkürler. Ben iş olanakları olarak ilaç sektöründe de bulunabileceğimizi duymuştum. Hatta bu bölümden mezun olmuş birini tanıyordum, kendisi polislik sınavlarına girip adli tıpta görev yapmaya başlamıştı. Ancak sizin sunduğunuz alanlar da çok faydalı oldu. Bemim söylediklerim de doğru mudur, iş olanakları olarak?
Günlerdir bu bölümle alakalı videolar izliyorum, sonunda realistic bir sunum... Çok çok teşekkürler ve evet vazgeçtim :'(
Viodolara göre karar verme sen gerçekten ne istiyorsun ona bak yoksa böyle böyle hiçbir sey bulamazsin
@@merve8936 doğru diyorsun aslında, her bölümün dezavantajları var zaten ama mbgde iş probleminin olduğunu herkes söylüyor, ve hayatımın en güzel yıllarını parasız geçirmek... Bilemiyorum çok zor bir seçim bölüm seçimi ve teşekkürler
@@karbyy12 maalesef ülkede tıp hariç her bölüm ışşiz. Geçen sene ben de bu durumdaydım tıp hariç hiç bir şey yazamam hepsi ıssız diyordum mezuna kaldım yine bu mesleklerden seçmek durumundayım o yüzden gerçekten işsizliğe bakma
@@merve8936 yani her türlü bu sistemin kölesi olacağız, ya burda ya yurt dışında o zaman işsizliğe değil de nerede daha az kölelik yaparımın cevabına göre hareket edeceğiz artık. Hayırlısı olsun ne diyeyim
Bende bu bölümde okumak istiyorum ama mezun olduktan sonra ne yaparlar ben bi ilaç firması veya bi test yapan biri olmak istemiyorum geleceğe değişik çılgın şeyler yapmak istiyorum
Kariyerine gelince 3 farklı üniversiteden söz ediyorsun fakat sevmediğin bir bölüm/meslek alanı gibi bahsediyorsun. Bunun nedeni ne
Oğuzhan Yüce Çünkü sevmiyorum yaptığım işi ama cesaretim de yok tamamen bırakmaya, para kazanmam lazım
Evet ya. Sevmiyormuş gibi sanki, bu beni ürkütmüştü biraz
@@Seymaa umduğunu bulamadığın için mi yoksa sana göre olmadığı için mi sevmiyorsun?
Oğuzhan Yüce daha çok bana uygun olmadığı için. Ben yaptığım işin sonunda somut birşey görmek istiyorum, motivasyonum hep görsellik üzerine. Mbg için bu söz konusu değil. Yıllarca çalışıp belki bir iki makale belki de elinizde bir hiç ile kalıyorsunuz. Eğitimci olma kısmı da beni hiç tatmin etmiyor açıkçası. Dolayısıyla zamanında neden mimarlık okumadım diye yıllarca çok ağladım 😂
@@Seymaa tesekkürler ilgine, sıradan bir mbg öğrencisi olmadığın icin fikirlerin benim icin altın degerinde. tabii ki bazı kısımları kisisel cevapladığını biliyorum. son olarak, yks19 da say. 20k yapsaydın(benim gibi..) önceliğin hangi meslek(ler)/bölüm olurdu?
merhaba ben normalde hukuk okuyan biriydim ara verdim daha sonra bu bölümü
okumalı mıyım diye düşünmeye başladım açıklamalarınız da bölümle ilgili karamsarlık biraz ağırlıklı olduğunu izledim 😞Boğaziçin de mbg okuyayım dedim acaba boğaziçi bu karamsarlığı bastırır mı bide çok fazla zaman harcamak istemiyorum okul sonrası doktora yükseklisans birkaç sene daha gelirsiz geçsiz istemiyorum burs falan çıkmazsa diye düşnüyorum en kötü ihtimal olarak yani çok uzatmadan okuldan mezun olduktan sonra yurtiçi yurtdışı iş bulma olasılığım gerçekten düşük mü (hani geleceğin mesleği) bu arada araştırmayı seven ama çabuk sıkılan biriyim bide anlatımlarınızla düşünürsem biraz vazgeçme noktasına geldim açıkcası galiba bilg. müh. yada yazılım müh. gibi bu alanlara direksiyonu kırabilirim maaş konusunda bir şeyler diyebilir misiniz? Herhalde bir devlet memurundan fazla alacaktır diye tahmin ediyorum 2020 de en düşük memur maaşı 4.200 olacağı söyleniyor mesela sözde çok uzatmadan bitirecektim cümleyi nereye kadar gelmişim bu kadar uzun bir paragrafı okuduğunuz için teşekkürler:)
Eğer cevap verirseniz çok sevinirim :)
Biyoloji aşığı bir insan olarak bu bölümü okumayı çok ama çok istiyorum ama sınav kapasitem çok iyi değil say puanında ilk 150.000 lik bi okula gitmeyi planlıyorum eğer kazanabilirsem bölüm ingilizce ve erasmus imkanı olan bir üniversite ve haliyle erkek olduğum için para kazanmaya çoooook geçmeden başlamam gerekir sizce erasmus yapsam yurtdışında stajlar yapsam ortalamamda güzel olsa geleceğim nasıl olur? Türkiyede en azından 5000-6000 maaşla iş bulabilirmiyim veya avrupada kendi hayatımı kurabilirmiyim?
Söylediklerinizi yaparsanız geleceğiniz güzel olur ama 5000-6000 maaş almak için en azından doktorayı bitirmeniz gerekebilir ki bu da yıllar alıyor.
Şeyma Çalış demek çok çaba ve zaman istiyor... Gidip 30-40 yıl boyunca her gün lanet ederek yapacağım bi iştense gideyim gerçekten seveceğim işi yapayım imkanları daha zor olsada :)
yüksek lisans yaparken üniversitede araştırma görevlisi olabiliyorsun eğer şanslıysan tabi
Yani iş bulabilmek için 4 sene genetik okumak yetmiyor doktorasiydi yuksek lisansıydı rahat 10 sene sürüyor.
Çoğunlukla evet ama akademik devam etmek istemezseniz bazı şirketlerde iş de bulabilirsiniz.
evet
Peki bu mesleğin Yurt dışında tepkisi nedir gitsem iş bulurmuyum
tabiki
hacettepe vs gibi yerlerde okuduğunda talep geliyormuş diye duydum yurtdışından ama tabiki kulaktan kulağa bi bilgi
@@eda9953 hacettepede böyle bi bölüm yok .d?
Osakagami dediğim gibi kendim araştırıp baktığım bir şey değil duyduğum bir şey. biyoloji dersinde hocaya sorduğumuzda söylemişti
Boğaziçi, ODTÜ, Bahçeşehir, Acıbadem ve Bilkent.
Bu üniversiteleri karşılaştırsanız yorumununuz ne olurdu?
ruclips.net/video/dGf8Pf9fluE/видео.html bu linke tıkla cevabını bulursun.Bilkent en iyisi bu saydıkların arasından
Sayende üniversitede hangi bölümü okuyacağımı buldum.Çok teşekkür ederim, umarım kariyerinde başarılı olursun.
Bir daha düşün bence
bu videoyu izleyip nasıl istin
@@dortyaprakliyonca5854 sadece bu video olduğunu nereden çıkardın?
Yurtdışında staj yaparken herhangi bir maaş alınıyor mu?
Abla balıkesirde ya da muğla da okusam işsiz kalır mıyım
Aynen şu an benim de en çok merak ettiğim bu
muhtemelen
Ben Muğla'da bu bölümü okuyorum hocalarımız bir çok üniversiteye göre çok kaliteli hocalar, bizleri çok güzel yönlendiriyorlar bu mesleği seven işsiz kalmaz arkadaşlar yeter ki istekli, istikrarlı, heyecanlı ve meraklı olun
Badegül Akyol sen adamsın ablam sağol yazdım tercihime bakalım belki sana gelirim 😂
@@melody6319 haydi hayırlısı bakalım, çok çalışma isteyen bir bölüm kendini her an gelistirmelisin yoğun olmadığın günleri gelecek hedeflerinden Dilmen gerekebilir ama tabiki hiçbirimiz robot değiliz sosyal olmak da önemli girişken olman çok önemli
Merhaba biyoloji bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?Hacettepeyi düşünüyorum da .Cevaplarsaniz sevinirim 😊
Hacettepe ve ODTÜ gibi üniversitelerde okuyun derim ama ortalama üniversitelerde biyoloji okumanızı tavsiye etmem :)
hacettepe biyoloji yazdım tercihime çalışma ortamı olarak çok iyi hocalar lablarda birlikte çalışma imkanı veriyorlar. birkaç labına girdirdiler. hocalar çok ilgiliyi. ilerlemek istediğin bölüm hakkında çalışabiliyorsun ki bu benim için en önemli kriterdi. öğrencilerle de konuştum çok yardımseverlerdi zaten biyolojiyi seviyosan gel mutlu olursun dediler. sorun varsa yanıtlayabilirim ben araştırma yaptım baya
Scorpion sana nerden ulaşabilirim