ESMAYLA BİLMEK - TEVHİD-İ ESMA - 24. SÖZ'ÜN 1. DALI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 сен 2024
  • / sozlerdersi
    3:00 “Yaratan Rabbinin adıyla oku” emredilmiş. Bir okuma yapacaksın. Bu okuma için anahtar esmâ-i İlahiye’dir. (“Hâlık” yerine “Rab” ismi tercihi işaret eder ki; yaratmış ve bırakmış değil, yarattıklarını idare ve terbiye ediyor.)
    5:14 Varlıkta çeşitlilik var. Bu çeşitlilik esmâ-i İlahiye’nin cilvelerinin çeşitliliğinden geliyor. Varlıktaki farklı güçleri tek merkezde toplama (tevhid edebilme) esmâ-i İlahiye’yi Cenâb-ı Allah’ın zâtı ve sıfatları ile ilişkili anlamaya bağlı.
    9:55 Yaratıcı ile yaratılan arasındaki ilişki, yine esmâ ve sıfatların bilgisi ile anlaşılır. Diğer dinlerde Hâlık ile mahluk arasına aracılar konması, esmâ-i İlahiye’nin anlaşılamamasından kaynaklanmış.
    15:00 Kur’an-ı Kerîm, varlığı hep esmâ-i İlahîye ile irtibatlandırarak anlatır, fezlekeleri hep esmâ-i İlahiye ile sonuçlandırır.
    Kâinata Rab olan, kâinat içinde mazlum küçük mahlukların dertlerini görmek, feryatlarını işitmek gerektir. Dertlerini görmeyen, feryatlarını işitmeyen, “Rab” olamaz. Öyle ise اِنَّ اللّٰهَ سَمٖيعٌ بَصٖيرٌ cümlesiyle iki hakikat-i azîmeyi tesbit eder.” (25. Söz)}
    15:21 Risale-i Nur, Kur’an ile kâinat arasındaki ilişkiyi aklımızda ve kalbimizde yeniden tesis etmeye yönelik bir eser olduğu için esmâ-i İlahiye üzerinde yoğunlaşıyor.
    16:38 “Nasıl ki bir sultanın (…)”
    Sultan derken de bir esmâ-i İlahiye ile başladık. Hem Uluhiyet hiyerarşide en üstte olduğunu hem de birliğini nazara veriyor.
    18:46 Sultan tek bir Zat olduğu halde herbir dairede şahsiyet-i mâneviyesiyle ve telefonu ile her yerde bulunur ve bilir; herbir tabakada kanunuyla, nizamıyla, mümessiliyle görünür ve görür; herbir mertebede hükmüyle, ilmiyle, kuvvetiyle idare eder ve bakar.
    22:45 “Rahmân ismi, Rezzâk burcunda parlak bir güneş gibi tulû etti.”
    Açtım, karnımı doyurdum, rezzakiyeti bildim, rezzakiyetten rahmaniyeti temaşa ettim. Rahmeti rızık sûretinde görünmüş oldu.
    25:35 Cenâb-ı Allah’ın bazen haşmetli bir icraatı oluyor, mesela deprem oluyor. Şefkat tokatı diyoruz. Bir babanın ateşe elini uzatan çocuğunun eline vurması gibi, Cenâb-ı Allah gadabı ile terbiye ediyor.
    30:18 Celallî tecellilerin Allah ile olan ilişkisini kurup esmâ-i İlahiye ile olan ilişkisini kuramadığın zaman, Allah’ın icraatini beğenmeyebilirsin, hatta O’na düşman olabilirsin.
    30:28 “Hâlık-ı Zülcelâl her şeye yakın olduğu halde, yetmiş bine yakın nuranî perdeleri vardır.”
    Bu nuranî perdeler ardındaki melekût, bizi görebiliyor; biz melekûtu göremiyoruz.
    35:32 Cenâb-ı Allah Hakîm’dir, hikmeti ile her şeyi bir sebebe bağlayarak yaratmış. Ancak diğer kutuptan Kadîr ismi ile, sebepler üstü tecellîlerde bulunabiliyor.
    Hz. İbrahim Hakîm ve Rahîm esmâsına mazhar. İmtihanları bu iki esmanın gereklerine zıt şekilde geliyor. Ateş yakmıyor, bıçak kesmiyor. İmtihan ile diğer esmâları aynelyakîn ufkunda tecrübe ederek zülcenaheyn oluyor.
    “Herbir ismin cilvesinden sair esmâya intikal etmezse zarar eder.”
    Hz. Ebû Bekir cemalî isimlere mazhar, çok rakik bir zât (Hz. İbrahim ve Hz. İsa gibi). Hz. Ömer celalî isimlere mazhar (Hz. Nuh ve Hz. Musa’daki gibi).
    45:05 “Kadîr ve Hâlık isminin eserini görse, Alîm ismini görmezse, gaflet ve tabiat dalâletine düşebilir.“
    Ateistler maddeyi ve onun ardındaki gücü ve enerjiyi kabul ediyor. Ancak ardındaki irade (tercih) ve ilmi kabul etmiyor. Tesadüfe veriyor.
    50:15 “Fırtınalı bir denizden, zelzeleli bir zeminden sor. "Ne diyorsunuz?" de. Elbette "Yâ Celîl, yâ Celîl, yâ Azîz, yâ Cebbâr" dediklerini işiteceksin.”
    O esnada bunu herkes kalp kulağı ile duyuyor, aklı ile tasdik ediyor. Ama Hz. İsa’nın mucizelerini görüp (mucize olduğunu farkedip, “Allah Allah” diyerek şaşırıp) gece imanlı yatıp sabah kâfir olarak uyanan hahamlar gibi; depremin ikazı ile uyanan insanlar, “fay hattı kırıldı” deyip tekrar gözlerini kapayabiliyorlar.
    52:39 “Merhamet ve şefkatle terbiye edilen küçük hayvanattan ve yavrulardan sor. "Ne diyorsunuz?" de. Elbette "Yâ Cemîl, yâ Cemîl, yâ Rahîm, yâ Rahîm" diyecekler.
    Küllî icraatlarda celalden cemale intikal edeceksin, cüz’ilerde de cemalden celale intikal edeceksin.
    53:59 “İnsan olan bir insandan sor. Bak, nasıl bütün Esmâ-i Hüsnâyı okuyor ve cephesinde yazılı; sen de dikkat etsen okuyabilirsin.”
    54:33 “Güya kâinat azîm bir musika-i zikriyedir. En küçük nağme, en gür nağamâta karışmakla, haşmetli bir letâfet veriyor.”
    Kâinat âdeta bir orkestra gibi, incecik müzikler büyük davulların arasında muhteşem bir konser veriyor.
    55:11 “Tenevvü-ü esmâ, insanların dahi bir derece tenevvüüne sebep olmuştur.“
    Peygamberlerin mu’cizeleri ve evliyaların kerametleri mazhar oldukları esmâ ile ilgili. Hz. İsa ve Abdulkadir Geylanî, Kadîr ve Muhyî isimlerine mazhar. Hz. Isa ölüleri diriltme mu’cizesi gösterirken, Abdulkadir Geylanî “Kum biiznillâh!” diyerek pişmiş tavuğu kemiklerinin toplanıp tavuk olarak yemek kabından çıkması kerametini göstermiş.
    Kimi peygamberler “Allah’ım bunları kahret” diye dua ederken, kimileri “Allah’ım bunları mağfiret et” diye dua ediyor. Allah’ın farklı isimlerine mazharlar.

Комментарии • 31

  • @yukselsahin9925
    @yukselsahin9925 2 месяца назад +1

    🤲💚 Muhteşem.

  • @yusufz6268
    @yusufz6268 Месяц назад +1

    Hz.İbrahim a.s Efendimiz
    İsmi Hakim ve Rahim Burçlarının İnsan-ı Kamil deki En Yüksek Burçlarında Sınanmış ki Kurbiyetinin Meyvesi ve Çekirdeğini Halilullah Habibullah Burcunu netice verebilsin ve dahi vermiş Elhamdülillahi Rabbil Alemin cc ❤
    Hürmetlerimle. 🎉🎉🎉

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Месяц назад

      Elhamdulillah haza min fadli Rabbi.
      Bilmukabele kıymetli kardeşim

  • @gulyildiz2066
    @gulyildiz2066 Год назад +3

    Allah razı olsun hocam🤲Emeğine sağlık🙏🙏🙏

  • @have808
    @have808 Год назад +2

    Allah ebeden razı olsun

  • @nihatyilmaz460
    @nihatyilmaz460 Год назад +2

    Allah razı olsun ,

  • @serifenalcaci7527
    @serifenalcaci7527 Год назад +3

    Allah ilminizi artırsın hocam

  • @papatyakilic5230
    @papatyakilic5230 Год назад +3

    Allah razı olsun hocam tamda sormak istediğim soruların cevablarınıda buldum Ayrıntılıda dinlicem inşaalah 🌷🌷🌷🌷

  • @risaleinurdaneczalar
    @risaleinurdaneczalar Месяц назад +1

    3:00 İlk âyette “Yaratan Rabbinin adıyla oku” emredilmiş. Yani bir okuma yapacaksın. Bu okuma için bazı anahtar kelimelere ihtiyacın olacak. O anahtar kelimeler esmâ-i İlahiye’dir. Yani âyette “esmâ-i İlahiye ile oku” anlamı vardır. (“Hâlık” yerine “Rab” ismi tercihi işaret eder ki; yaratmış ve bırakmış değil, yarattıklarını idare ve terbiye ediyor.)
    5:14 Varlıkta çeşitlilik var. Bu çeşitlilik esmâ-i İlahiye’nin cilvelerinin çeşitliliğinden geliyor. Bu çeşitlilik aynı zamanda bir şaşkınlığı da netice verebilir, ki vermiş. Şirk dediğimiz farklı güç tasavvurları var. Bu sebeple, varlıktaki farklı güçleri tek merkezde toplama (yani tevhid edebilme) esmâ-i İlahiye’yi Cenâb-ı Allah’ın zâtı ve sıfatları ile ilişkili olarak anlamaya bağlı.
    9:55 Yaratıcı ile yaratılan arasındaki ilişki, yine esmâ ve sıfatların bilgisi ile anlaşılır. Diğer dinlerde Hâlık ile mahluk arasına aracılar konması, esmâ-i İlahiye’nin tam anlaşılamamasından kaynaklanmış. Mitolojilerdeki tanrıların herbiri, esmâ-i İlahiye’nin tanrılaştırılması ile ortaya atılmış. Veya şu zamanda tesir sahibi zannolunan “tabiat kanunları”, aslında Cenâb-ı Allah’ın Hakîm isminin tecellisidir. “Tabiat Ana” dedikleri ise, Rahîm isminin tecellisi olan varlıktaki şefkatin yanlış yere atfedilmesidir.
    15:00 Kur’an-ı Kerîm, varlığı hep esmâ-i İlahîye ile irtibatlandırarak anlatır, fezlekeleri hep esmâ-i İlahiye ile sonuçlandırır.
    {Mesela
    قَدْ سَمِعَ اللّٰهُ قَوْلَ الَّتٖى تُجَادِلُكَ فٖى زَوْجِهَا وَتَشْتَكٖٓى اِلَى اللّٰهِ وَاللّٰهُ يَسْمَعُ تَحَاوُرَكُمَا اِنَّ اللّٰهَ سَمٖيعٌ بَصٖيرٌ
    (Allah, kocası hakkında seninle tartışan ve Allah’a şikâyette bulunan kadının sözünü işitmiştir. Allah, sürdürdüğünüz konuşmayı (zaten) işitmekteydi. Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. [Mücadele Sûresi/1. Ayet])
    (…) Kâinata Rab olan, kâinat içinde mazlum küçük mahlukların dertlerini görmek, feryatlarını işitmek gerektir. Dertlerini görmeyen, feryatlarını işitmeyen, “Rab” olamaz. Öyle ise اِنَّ اللّٰهَ سَمٖيعٌ بَصٖيرٌ cümlesiyle iki hakikat-i azîmeyi tesbit eder.” (25. Söz)}
    15:21 Risale-i Nur, Kur’an ile kâinat arasındaki ilişkiyi bizim aklımızda ve kalbimizde yeniden tesis etmeye yönelik bir eser olduğu için en çok esmâ-i İlahiye üzerinde yoğunlaşıyor. Çünkü Kur’an ile kâinat arasında ilişki kurmak, esmâ-i İlahiye ile mümkün.
    16:38 “Nasıl ki bir sultanın (…)”
    Sultan derken de bir esmâ-i İlahiye ile başladık. Hem hiyerarşide en üstte olduğunu hem de birliğini nazara veriyor.
    18:46 Sultan tek kişi olduğu halde herbir dairede şahsiyet-i mâneviyesiyle ve telefonu ile bulunur ve bilir; herbir tabakada kanunuyla, nizamıyla, mümessiliyle görünür ve görür; herbir mertebede hükmüyle, ilmiyle, kuvvetiyle idare eder ve bakar.
    22:45 “Rahmân ismi, Rezzâk burcunda parlak bir güneş gibi tulû etti.”
    Açtım, karnımı doyurdum, rezzakiyeti bildim, rezzakiyetten rahmaniyeti temaşa ettim. Yani onun rahmeti rızık sûretinde bana görünmüş oldu.
    25:35 Cenâb-ı Allah’ın bazen haşmetli bir icraatı oluyor, mesela deprem oluyor. Şefkat tokatı diyoruz. Bir babanın ateşe elini uzatan çocuğunun eline vurması gibi, Cenâb-ı Allah gadabı ile terbiye ediyor. (Âhiret ateşine giden kullarını celallî icraati ile yoldan çeviriyor).
    30:18 Celallî tecellilerin Allah ile olan ilişkisini kurup esmâ-i İlahiye ile olan ilişkisini kuramadığın zaman, Allah’ın icraatini beğenmeyebilirsin, hatta O’na düşman olabilirsin.
    30:28 “Hâlık-ı Zülcelâl her şeye yakın olduğu halde, yetmiş bine yakın nuranî perdeleri vardır.”
    Bu nuranî perdeler ardındaki melekût, bizi görebiliyor; biz melekûtu göremiyoruz (tül perdenin mahrem alanı nâmahremden gizlemesi gibi).

    • @risaleinurdaneczalar
      @risaleinurdaneczalar Месяц назад

      35:32 Cenâb-ı Allah Hakîm’dir, hikmeti ile her şeyi bir sebebe bağlayarak yaratmış. Ancak diğer kutuptan Kadîr ismi ile, sebepler üstü tecellîlerde bulunabiliyor.
      Hz. İbrahim Hakîm ve Rahîm esmâsına mazhar. Ancak imtihanları bu iki esmanın gereklerine zıt şekilde geliyor. Ateş yakmıyor, bıçak kesmiyor. Evladını kesmekle ve eşi ile çocuğunu susuz bir çölde bırakıp arkasını dönüp gitmekle imtihan oluyor. Yani Hakîm ve Rahîm esmasına mazhariyetle yükselirken, birden diğer kutuptan gelen imtihan ile diğer esmâları aynelyakîn ufkunda tecrübe ederek zülcenaheyn (iki kanatlı) oluyor.
      “(Cenâb-ı Hakk’ın) tasarrufatı birbirine yardım edip itmam eder. Ve rububiyetin mütenevvi terbiyeleri birbirine imdat edip muavenet eder. (…) Herbir ismin cilvesinden sair esmâya intikal etmezse zarar eder.”
      Cibalî Baba meselesinde olduğu gibi, o zât “Yâ Rabbî, benim gavurcuklarımı koru” diyor. Çünkü her şeye rahmet nazarı ile bakıyor; ancak bu bir dengeyi yitirmeyi netice veriyor.
      “Muhammed Allah’ın Rasûlüdür. Beraberinde bulunan mü’¬minler kâfirlere karşı çok sert ve tavizsiz, kendi aralarında gâyet merhametlidirler.” (Fetih Sûresi/29. Ayet)
      Hz. Ebû Bekir cemalî isimlere mazhar, çok rakik bir zât (Hz. İbrahim ve Hz. İsa gibi). Hz. Ömer celalî isimlere mazhar (Hz. Nuh ve Hz. Musa’daki gibi). Halbuki Hz. Ebû Bekir zekat meselesinde çok şiddetli davranmış; çünkü dini korumak konusunda bir gayreti var. {Hz. Ömer ise sarığını kapıp kaçan hırsızın ardından: Sana hediye ettim, “kabul ettim” de, Cehennem ateşi sana dokunmasın, diye bağırmış.}
      45:05 “Kadîr ve Hâlık isminin eserini görse, Alîm ismini görmezse, gaflet ve tabiat dalâletine düşebilir.“
      Ateistler maddeyi ve onun ardındaki gücü ve enerjiyi kabul ediyor. Ancak ardındaki irade (tercih) ve ilmi kabul etmiyor. Tesadüfe veriyor.
      50:15 “Fırtınalı bir denizden, zelzeleli bir zeminden sor. "Ne diyorsunuz?" de. Elbette "Yâ Celîl, yâ Celîl, yâ Azîz, yâ Cebbâr" dediklerini işiteceksin.”
      O esnada bunu herkes kalp kulağı ile duyuyor, aklı ile tasdik ediyor. Ama Hz. İsa’nın mucizelerini görüp (mucize olduğunu farkedip, “Allah Allah” diyerek şaşırıp) gece imanlı yatıp sabah kâfir olarak uyanan hahamlar gibi; depremin ikazı ile uyanan insanlar, “fay hattı kırıldı” deyip tekrar gözlerini kapayabiliyorlar.
      52:39 “Merhamet ve şefkatle terbiye edilen küçük hayvanattan ve yavrulardan sor. "Ne diyorsunuz?" de. Elbette "Yâ Cemîl, yâ Cemîl, yâ Rahîm, yâ Rahîm" diyecekler.
      Küllî icraatlarda celalden cemale intikal edeceksin, cüz’ilerde de cemalden celale intikal edeceksin.
      53:59 “İnsan olan bir insandan sor. Bak, nasıl bütün Esmâ-i Hüsnâyı okuyor ve cephesinde yazılı; sen de dikkat etsen okuyabilirsin.”
      Bu sebeple insan-ı kâmili tahattur etmek, rabıta yapmak; bir anlamda ibadettir.
      54:33 “Güya kâinat azîm bir musika-i zikriyedir. En küçük nağme, en gür nağamâta karışmakla, haşmetli bir letâfet veriyor.”
      Kâinat âdeta bir orkestra gibi, incecik müzikler büyük davulların arasında muhteşem bir konser veriyor.
      55:11 “Tenevvü-ü esmâ, insanların dahi bir derece tenevvüüne sebep olmuştur.“
      Peygamberlerin mu’cizeleri ve evliyaların kerametleri mazhar oldukları esmâ ile ilgili. Mesela Hz. İsa ve Abdulkadir Geylanî, Kadîr ve Muhyî isimlerine mazhar. Hz. Ali ölüleri diriltme mu’cizesi gösterirken, Abdulkadir Geylanî “Kum biiznillâh!” diyerek pişmiş tavuğu kemiklerinin toplanıp tavuk olarak yemek kabından çıkması kerametini göstermiştir.
      Kimi peygamberler “Allah’ım bunları kahret” diye dua ederken, kimileri “Allah’ım bunları mağfiret et” diye dua ediyor. Çünkü Allah’ın farklı isimlerine mazharlar.

  • @yukselsahin9925
    @yukselsahin9925 Год назад +3

    🙏

  • @papatyakilic5230
    @papatyakilic5230 Год назад +2

    Selam aleyküm.24. Söz Rabbim muaffak etsin inşaalah .Allah razı olsun hocam
    Varlığın ezeli tercümesi olan kuran an I azim ü şan ,Allah’ı ve varlığı bizlere tercüme ederken Esma I ilahiye dürbini ile bakabilmeyi…
    Risaleyi nur ,kuran ve kainat arasındaki ilişkiyi bizim aklımızda kalbimizde yeniden telif etmeye yönelik bir eserler bütünü olduğu için en çok esma ilahi üzerinde temerküz ediyor…..
    24. sözün birinci dalında ise esma ilahi bilgisinde istikamet sağlanamadığında …yanlış anlayışlardan nasıl kurtulabiliriz
    1.Varlıktaki çeşitlilik
    2.Hem bu zıtlık
    3.Hem bu cüz i külli ilişkisi
    4.Hepsinden önemlisi yaratıcı ve yaratılan arasındaki ilişki…. Varlıkla Cenab I Allah arasında bir tenzihle birlikte devamlı bir irtibat
    Bunların hepsi esma ilahi bilgisindeki istikamet ile irtibatlı meseleler
    Farklı bakış açılarından varlığa nazar edildiği zaman Allah’ın icraatının bizzat’ Tanrılaştırıldığını da görebiliyoruz gibi……inhiraflar kaymalar ….sapmalar …..
    24. Söz 1. Dal
    Esmaların birbirlerini temaşa eder yönleri var meselesini ,Rezzakıyetten Rahmaniyete ,rahmaniyetten ruhubiyet intikal edebilme…..
    Cehennem Kahrane cebbberane mevcut bir ülkesidir üzerinden kahhariyet ve cebbariyet aslında kuddusiyetve mutahhhariyet hesabına çalışıyor…….
    Yani bir esma sadece zahirdeki bir meseleye baktığı zaman ,
    o esmadaki icraata kaldığı zaman ,
    arka planına geçmediği zaman ,
    diğer Esma’yla ilişkileri kuramadığı zaman ,
    Cenabı Allah’ın zatî ile icraatındaki hikmeti ile varlıktaki bütünlükle değerlendirilemediği zaman ,Allahla ilişkisini kurdu ama diğer esma ile ilişkisini kuramadığı zaman Allah’ın icraatını kötü görebilir hatta ha Allah’a düşman olabilir …
    Ha İbrahim in Başta Mevhibe olarak hakim ve rahim isimleriyle uruç etmesi ,daha sonra zülcenaheyn olabilmesi için verili durumun diğer kutbuna İntikal etmesi aynelyakin ufkunda tecrübeyle .. imtihanlarıda mazhar olduğu esmalara zıt burçlarda görüyoruz…
    Kadir ve halık isminin eserlerini görse alim ismini görmezse gaflet ve tabiat dalaletine düşebilir….Vücutta illeti tamme ilim irade kudret
    Bu hakikatler benim için çok önemli Allah razı olsun hocam örnekler çok güzeldi meseleler çok güzel açıldı Rabbim muaffak etsin Allah razı olsun özet yazarken karışık yazmış olabilirim Allah herkesten razı olsun

    • @papatyakilic5230
      @papatyakilic5230 Год назад +2

      Çok ihtiyaç vardı bu derse hocam .yakın arkadaşlarımız çevremizde okadar çok yeni akımlar var ki . Esma ilahi bilgisinin tam Anlaşılamamasından kaynaklı Problemler var. Bu dersler tamda bu zamana hitap ediyo . Allah razı olsun Rabbim idrak edebilmeyi nasip etsin .üstadımız Allah ondan razı olsun..
      Rabbime binlerce şükürler olsun risaleyi nur u üstadımız I hocamızı bize vermiş .Rabbim bizleri onlara layık talebe olabilmeyi nasip etsin..

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Год назад

      Amin amin amin

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Год назад

      Çok güzel bir özet olmuş. Tebrik ediyorum

  • @arifkizilay
    @arifkizilay Год назад +3

    Kalbinize, zihnize saglik. bu mesele muhim. sebeplerin aslinda esma oldugu, olusun aslinda isimlerden geldigi(disa vurum, manifastation) akli olarak anlasilabilmesi cok buyuk bir mesele. Bir metod olarak meselenin detaylarda merkezilestirillmesi, detaylarla aciga kavusturulmasi aciklayici olur. devamini dilerim, binler selam.

  • @yusufyilmaz1476
    @yusufyilmaz1476 Год назад +1

    Allah razı olsun hocam

  • @ozgurakdag3294
    @ozgurakdag3294 Год назад +2

    💙💙💙

  •  Год назад +4

    Abi, kendi tecrübenize dayanarak kitap okumak ve ilim elde etmek, okuduğunuzu hafızada tutmak adına kendiniz kullandığınız metotları söyler misiniz lütfen 🙏

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Год назад +1

      Metedolojik açıdan başarılı birisi değilim. Öğrenme açlığı, hakikat talebi olursa ve fantazilere kapılmadan temel eserler süreklilik arz eder tarzda okunursa inşallah maksad hasıl olur. Rabbim talep edeni cevapsịz bırakmaz.

  •  Год назад +4

    Allah derslerinizi bereketli eylesin! Abi, siz bazı dersler esnasında Freud’ın psikolojisine atıf yapıyorsunuz. Bir derste risaleleri 10-15 defa anlayarak okumadan sonra atıf yaptığınız kitaplara bakmanın daha faydalı olduğunu söylemiştiniz. Değişik alanlarda, esasen psikolojiye dair okumaya tavsiye eden kitaplar söyler misiniz lütfen 🙏

  • @gorkemgebes6042
    @gorkemgebes6042 Год назад +2

    MasAllah abi❤

  • @omeraziz1523
    @omeraziz1523 Год назад +2

    Müthişti. Bilader Soru: Allah'ın isimleri ve sıfatları sonsuzdur, değil mi? Bilebildiğimiz kaç ismi var? İnsanlar Allah'ın bütün esmasına mazhar mı? Tek kelimelik cevaplar yeterlidir.

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Год назад +2

      Tasavvuf literatüründe sonsuz esma olduğuna dair ifadeler var ama bunu ayetler veya hadisler üzerinden temellendirmemiz mümkün değil. Üstad Hazretleri binbir esma diyerek hadislerde haber verilen 99 esmadan öte isimler olduğunu bildiriyor. ancak bunları bizim isimlendirmemiz doğru değil zira olmayan isimleri isnad etmemiz caiz olmaz. ancak arifler Münacat-ı Kur'an'da olduğu gibi Kurân-ı Kerim'de geçen ilahi efalden isimler çıkarılmış. Kur'an ve Kainat bilgisinde derinleşildiği nispette bu tür çıkarımlar olabilir ve dua edilebilir. İnsan'ın bilinen isimlere bazen aynıyla bazen misliyle bazen zıddıyla mazhariyeti söz konusu olabilir.

  • @ahmetaydogan6171
    @ahmetaydogan6171 23 дня назад +1

    2.dalı bulamadım

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  23 дня назад

      Zühre katre reşha. Geniş bir ders olacağından ertelemiştik. inşallah yakın zamanda bu dersi yapmaya gayret edeceğiz.

  • @ibrahimusta4877
    @ibrahimusta4877 Год назад +2

    Hocam devami nerede videonun

    • @SeyidNurFethiErkal
      @SeyidNurFethiErkal  Год назад

      Dersin sanırım bir dakikası edit sırasında kesilmiş. Daha fazla bir kesinti yok.

  • @yalcnguler-uw4hx
    @yalcnguler-uw4hx Год назад +2

    Slm..Abi ben YALÇIN gorusemedik hala..