Ζαχ. Μίχας : Η νέα Τουρκολιβυκή συμφωνία, η Ελληνική αβελτηρία και οι προοπτικές

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • Ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας - ΙΑΑΑ/ISDA, Ζαχαρίας Μίχας , συνεργάτης του defence-point , μιλώντας στον 98.4 σημείωσε ότι η νέα Τουρκολιβυκή συμφωνία αποδεικνύει πως η Τουρκία, ακόμα κι όταν επικαλείται τον διάλογο, τον κατανοεί με την πρότερη επιβολή τετελεσμένων. Η Αθήνα φέρει ακεραία ευθύνη, δια των παραλείψεών της, για την τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει συζητηθεί μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου που αποστερεί το δικαίωμα ΑΟΖ από την Κρήτη.
    Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν η τουυρκολιβυκή συμφωνία θα αφορά ολόκληρη τη λιβυκή ΑΟΖ, ή κάποιες περιοχές της. Εάν αφορά περιοχές οι οποίες είναι νοτίως της μέσης γραμμής που χωρίζει την ελληνική από τη λιβυκή ΑΟΖ, ουδέν μεμπτόν, αφού είναι δικαίωμα της Τρίπολης να παραχωρεί δικαιώματα έρευνες και αξιοποίησης κοιτασμάτων σε όποια εταιρία επιλέξει. Εάν, όμως, συμπεριλάβει περιοχή που ορίζεται από το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο και η οποία με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ανήκει στην ΑΟΖ της Κρήτης, τότε θα προκύψει κρίση.
    Εάν τουρκικά ερευνητικά πλοία και στη συνέχεια τουρκικό γεωτρύπανο κάνουν έρευνα σε ελληνική ΑΟΖ ανατολικά και νότια της Κρήτης, η Αθήνα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ή θα πρέπει να αντιδράσει εμπράκτως με σκοπό να αποτρέψει τέτοιες έρευνες, ή να περιοριστεί σε διπλωματικές αντιδράσεις και να «καταπιεί» το τουρκικό τετελεσμένο σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ελληνικού φοβικού συνδρόμου έναντι της Τουρκίας, αλλά και της παθητικότητας έναντι αυτών που συμβαίνουν στη Λιβύη.
    Μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια άλλη αιτιολογία για τη μη κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής ΑΟΖ στον ΟΗΕ, όταν το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία, καταθέτοντας συντεταγμένες που σφετερίζονται ελληνική ΑΟΖ; Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει αποφύγει να καταθέσει συντεταγμένες της κατά την άποψή της ελληνικής ΑΟΖ, φοβούμενη πως εάν το έκανε θα υποχρεωνόταν σε περίπτωση παραβίασης να την υπερασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο. Με άλλα λόγια, θα της ήταν πολύ δύσκολο να αδρανήσει.
    Ενώ δηλαδή η Ελλάδα κόπτεται για το διεθνές δίκαιο, αρνείται να το εφαρμόσει όταν αυτό ευνοεί τα εθνικά της συμφέροντα, όπως στην περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων και της ανακήρυξης ΑΟΖ. Η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει μεγιστοποιήσει τη σημασία των ισχυρά πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην δυνάμει ελληνική ΑΟΖ και είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα συνεχίζει ουσιαστικά την παθητική στάση της, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι το κενό θα το καλύψει η Τουρκία…
    Αυτό δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης που έχει σφετεριστεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η παθητικότητα αφορά και τις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται κοιτάσματα καθοριστικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η Τουρκία, έχοντας φροντίσει να ελέγξει γεωπολιτικά τη Λιβύη, ήδη ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα της όχι μόνο με έρευνες της τουρκικής TPAO, αλλά και υποδαυλίζοντας παράλογες λιβυκές αξιώσεις στην περιοχή νότια των Χανίων και του Ρεθύμνου.
    Από την άλλη , όπως σημειώνει ο Ζαχαρίας Μίχας ,υπάρχει και η θετική διάσταση, που εστιάζεται στο ότι η επερχόμενη κρίση θα εκδηλωθεί σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική πλευρά. Η «εξωτερική νομιμοποίηση» της ελληνικής πολιτικής βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Ο όρος αναφέρεται στην αποδοχή που συναντά στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο συνήθως αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης συμμαχιών, φυσικά πάντα με βάση το κοινό συμφέρον.
    Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για την τουρκική πλευρά. Πρόκειται για «κατόρθωμα» του Ερντογάν, ο οποίος πάνω από δυο δεκαετίες μετά την εκλογή του, βλέπει τις επιλογές του να προκαλούν αντιδράσεις και αντισυσπειρώσεις, που παρόμοιες δεν έχει συναντήσει η Τουρκία μεταπολεμικά. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμού των Τούρκων, η οποία καθιστά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης σχεδόν αδύνατη.
    Subscribe: goo.gl/SK4FTd
    Το πρωί ενημέρωση, ψυχαγωγία όλη μέρα...
    Ακούστε μας ζωντανά εδώ: www.radio984.gr
    ____
    🟥 Μάθε πρώτος όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο www.neakriti.gr/
    ____
    Ακολουθήστε μας σε όλα μας τα δίκτυα
    Facebook: goo.gl/EZjvXN
    Instagram: bit.ly/2OMtJOc
    Twitter: bit.ly/2ybopKV
    LinkedIn: bit.ly/340oEGy
    Μέλος του ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV
    Subscribe CreteTv: goo.gl/qyDHtn
    Subscribe neakriti: bit.ly/2zSmuw7

Комментарии • 15

  • @spibar7439
    @spibar7439 Год назад +5

    Το Ρήγα Φεραίο τον θυμόμαστε?

  • @georgethanos1661
    @georgethanos1661 Год назад +10

    Όταν είχε ζητήσει ο Χαφταρ να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Ανατολική Λιβύη δεν το κάναμε. Θα ήταν η αντίστοιχη κίνηση που έκανε η Τουρκία με την Τρίπολη της Λιβύης.

  • @spibar7439
    @spibar7439 Год назад +2

    Που είναι η χάρτα του?

  • @giorgoselexplorador3745
    @giorgoselexplorador3745 Год назад +2

    Ο κύριος συνιστά να περιμένουμε.. Πρέπει να είναι σύμβουλος του ΠΘ

  • @spibar7439
    @spibar7439 Год назад +1

    Να την ξαναβγαλουμε

  • @Tyras-ow6hq
    @Tyras-ow6hq Год назад +2

    Οπως ειπε ο Μιχας στο αρθρο του αν ανακυρηξουμε αοζ θα πρεπει να την υπερασπιστουμε κιολας
    Σωστο
    Κ η Κυπρος εκανε αοζ κ εκοψε οικοπεδα
    Μπαινει τρυπαει ο Τουρκος αλλα οχι εκει που τρυπανε οι μεγαλοι
    Ειτε ετσι ειτε αλλιως η Κυπρος την κανει την δουλεια της ενεργειακα προχωραει δεν ειναι στασιμη οπως εμεις
    Γιατι δε κανουμε κ μεις το ιδιο;
    Εχουμε κοιτασματα που παραμενουν αναξιοποιητα κ ειδικα στο ιονιο που δεν υπαρχει τουρκικη απειλη

  • @Tyras-ow6hq
    @Tyras-ow6hq Год назад +2

    Πως να απαντησει ο Μιχας γιατι δεν καναμε 12 μιλια;
    Ρωτηστε ολους αυτους που ψηφιζετε εδω κ δεκαετιες

  • @JerrySeriatos
    @JerrySeriatos Год назад

    και ο Συρίγος ( ο ντε φακτο ΥΠ ΕΞ για τα καναλια) λέει οτι το ΔΔ δεν απαγορεύει την τμηματική ανακυρηξη ΑΟΖ....