ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA İLGİLİ KESİN OLAN

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 дек 2024

Комментарии •

  • @ozgozb1637
    @ozgozb1637 28 дней назад +1

    İçerik için teşekkürler.. Devamını merakla bekliyorum.

    •  28 дней назад

      ... kanalda konuyla ilgili çok içerik var. Örneğin: ruclips.net/video/fM9g_FQHYMg/видео.html

  • @herseym
    @herseym 27 дней назад +1

    Arabam standart menzil Togg yılda 10kez Ankara-Manavgat yapıyorum (~520km) yol üzerinde iki kere şarj ediyorum (30 dakika ve 20 dakika şeklinde) hayatımdan memnunum. Emeğinize sağlık.

    •  27 дней назад

      ... Türkiye'nin havasını kirletmediğiniz için sizi kutlarım.

  • @burakczmc1201
    @burakczmc1201 Месяц назад +1

    Depolamalı şarj istasyonlarının yaygınlaşması , Silikon - Karbür çipler , Bataryaların ömür/devir sayısı , araç içi elektriğinde 12V`dan 48V mimariye geçilmesi , Elektrik motorlarında verimliliğin arttırılması , Isı pompaları ve batarya güç yönetim sistemleri....vs vs . Gidilecek çok yol var gibi ama sektör (Çin-ABD rekabeti sağolsun) bu yolu çok hızlı kat ediyor.

    •  Месяц назад +4

      ... fosil yakıtlı araçlar da başlangıçta benzer engeller ile karşılaşmıştı. Ama şu günlerde İspanya'daki şarj istasyonlarının sayısı, benzin istasyonu sayısını aşmış. Bu umut verici bir gelişme. Diğer yandan otomotiv kartellerinin gardının düşmesi söz konusu. Piyasaya yeni oyuncular giriyor. Hem de anlı şanlı şirketlerden daha iyi ürünler üretiyorlar. İspanyolların Silence marka motosiklet üreticisi, mikro arabasını yakında piyasaya sürecekmiş. BMW, ne ne yapıyorsun baba? Hık mık, kem küm...!

  • @BilgeBaykusTOL
    @BilgeBaykusTOL Месяц назад +2

    İzninizle buraya not düşmek isterim.
    Doğalgaz ve Kapasitör hibrit otomobil tasarımını bu yılın başlarında tasarlamıştım ve bana göre çok mantıklı gelmişti.
    Hazırdaki motorları, hidrojen elektrik sistemi gelinceye kadar; Batarya olarak süper kapasitör hücrelerini kullanarak ve Hidrojen tüplerinden kesinlikle uzak kalarak, doğal gaz ile eski ve yeni tüm araçlarda bu hibrit sistem kullanılabilir.
    Daha uzak bir gelecekte ise: Zaten yine hazırdaki motorlara "doğrudan motora verilen" hidrojeni üreten hücreler (Bu yöntemi Amerikada iş makinelerinde "tüplere depolanmış" hidrojenle de kullanıyorlarmış.) yada Toyota'nın ürettiği hidrojenden elektriğe çevrim yapan hücreler ile bu dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum.
    Çoğu kişi süper kapasitörlerin patlayacağı konusunda korkuyorlar ama: parça parça ve zayıf kapakları aracın altına bakacak şekilde olursa; hehangi bir patlama durumunda küçük ve zararsız + kısa süreli bir patlama olacaktır. Ki bu da Lityum bataryaların yangınlarından yada hidrojen tüplerinin patlamasından daha az tehlikelidir.
    Bu nedenle araçlardaki geri kazanım için; kesinlikle süper kapasitörlerin kullanılmasının çok daha çevreci ve verimli olacağı şeklinde düşünüyorum.

    •  Месяц назад +2

      ... benim gördüğüm kadarıyla bu sektör pek de rasyonalite ve bilime dayalı olarak ilerlemiyor. Kanıt: Fransa'da bir mühendis havayla (aslında hava basıncı) çalışan bir araba üretti. Arabanın bir sorunu yok ve her benzin istasyonunda bulunan hava pompasıyla tankları doldurulabiliyor. Ne elektriği? Ne bataryası? Bas havayı devam et. Ama bu araba ilgi görmedi. Neden? Kimse bu soruya mantıklı bir yanıt veremiyor.
      Şu anda moda elektrikli arabalar. Herkes bu trendi bir yerinden yakalamak ve satış yapmak istiyor. İyi de daha iyi alternatifler olabilir... Alternatif, satılabilecek bir meta değil. Elektrikli araba ise satılabilir bir meta.
      Bir teknolojinin ne kadar "harika" olduğu, piyasayı belirlemiyor. Piyasayı halkın bu teknolojiyi benimseme ve satın alma refleksleri belirliyor.
      Otomobil şirketlerinin yöneticileri şuna bakıyor: Bu sene kaç araba satabiliriz? Elektrik, hidrojen, hibrit... geçiniz bunları diyorlar. En iyi araba satılmış arabadır ilkesi geçerli oluyor.
      Elektrikli araba yerine başka bir alternatifi halka anlatacağız da, benimseteceğiz de, halk da bunları anlayıp satın alacak da ... bunlar uzun yollar.

    • @BilgeBaykusTOL
      @BilgeBaykusTOL 29 дней назад

      Çok haklısınız.
      Bu şartlarda. Hele ki işten anlayacak yatırımcı bulamadıkça... gelişim çok zor.

  • @ozgozb1637
    @ozgozb1637 28 дней назад +1

    Zeekr 07 örneği ile bir kaç cümle:
    770 km menzil.. %10->80 şarj hızı10,5 dk.
    Xiaomi Su7 800 km menzil %10->80 şarj hızı 15 dk.
    Bu örnek verdiğim araçlar gibi 3-4 araç daha var. Bu arabalar 800V mimarisi ile üretiliyor.. 1000V mimari ve daha verimli anot katot ile bu süreler 4-5 dk. Düşecek..Ve bu 10 yıl sürmez 3-4 yıl içinde bekliyorum. Ülkemizdeki DC şarj istayonu sayısı 8 bin 259.. her yıl 2 ila 3 kar artıyor bu sayı.. Ben 3 aydır Ev araba kullanıyorum.. Şehir dışı şehir içi harika .. Mg4 Luxury WLTP 435 km.. Şehirler arası 360-380 gidebiliyor. Ortalama 40 km'de bir DC şarj istasyonu var. 28 dakikada %10-80 şarj yapıyor..

    •  28 дней назад

      ... her şey şu %80 şarj düzeyinde düğümleniyor. Yukarıdaki yorumlardan birine de yazdım. %80 şarj kısmı işin kolay kısmı. Aynı bir bardağa su doldurur gibi, bardağın büyük kısmına suyu hızlıca boşaltabiliriz. Ama taşmayacak kadar "tam" doldurmaya çalışsaydık, kalan %5 lik kısmını damla damla eklemek zorunda kalırdık.
      Yine de %80 şarj düzeyine 15 dk. içinde ulaşmak çok umut verici.
      "Ülkemizde" bugüne kadar tek bir şarj istasyonuna denk gelmedim. Nedeni, elektrikli arabamın olmaması olabilir. Ama konuyla ilgili olduğum için (algıda seçicilik) fark etmem gerekirdi herhalde. Hayır, tek bir şarj istasyonu görmedim.
      %80 şarj konusu için şunları söylemiştim: ruclips.net/video/XqYTAeIR_sY/видео.html

  • @SuheylBey
    @SuheylBey 29 дней назад

    Peki sizce gelecek kesin olarak pilli arabalarda mı?

  • @kagan6226
    @kagan6226 27 дней назад

    akü olsa bitince istasyona gitsek boşalan sıvıyı oraya versek onlar da dolu sıvıyı akuye doldursa

    •  27 дней назад

      ... iyi fikir. Ama kurşun asit akülerde yıpranmanın tek nedeni asitin azalması değil. Kurşun da öz niteliğini kaybediyor.

  • @canorak4801
    @canorak4801 27 дней назад

    Elektrikle giden Bisikletinizi satıyor musunuz?

    •  27 дней назад

      ... henüz öyle bir kararım yok. Belki sistemi küçük bisikletime aktarabilirim.

  • @mkenans
    @mkenans 28 дней назад

    Sıfır benzinli araba aldım. Bir yılda 10 bin km kullanmışım. Yani 1000 km 3 kez şarj etseydim. Bir yılda 30 kez şarj etmem gerekirdi. Bence çok yüksek bir oran değil.

    •  28 дней назад

      ... sıfır benzinli arabanın ne olduğunu ben bilmiyorum.

    • @mkenans
      @mkenans 28 дней назад

      Cümle düşük olmuş. Yani benzinle çalışan sıfır bir araba aldım demek istemiştim nacizane.

  • @alisolar4156
    @alisolar4156 20 дней назад

    Abi konuşurken aşırı gergin gördüm sanki nefes nefese kalıyorsun bir sağlık problemin var mı?

    •  20 дней назад

      ... muhtemelen vardır, bilmiyorum. Sorduğun için sağ ol.

    • @alisolar4156
      @alisolar4156 19 дней назад

      Rica ederim dikkat et.

  • @yasin1zara
    @yasin1zara 28 дней назад +1

    Hocam Hızlı şarj olayı'da aşıldı!
    800km, 600km, 400km'ler için 30dk, 20dk, 10dk gibi hızlılık küçümsenemez.
    Ortada kalan asıl sorun bataryaların ağırlığı, menzil için kapasite büyüdükçe batarya ağırlıkları pek düşürülemedi. Ve yarış burada başlıyor hem daha hızlı şarj saniyeler veya dakikalar için ve hafif bataryalar için😉
    Ama buyurduğunuz gibi geleceğin araçları elektrikli araçlar hemde her alanda.
    🇩🇪Almanya'dan 🇹🇷Selamlar❤

    •  28 дней назад +1

      ... hızlı şarj işi, %80 dolum oranı şartlarına göre gerçekleşiyor. Çünkü %80 e kadar çok yüksek dc akım vermek mümkün. Ama devamında aynı yüksek akım ile şarja devam edilemiyor. Çünkü batarya bir anda % 200 - 500 şarj aşamasına gelebilir. Dolayısı ile kalan %20 lik şarjda akımın düşürülmesi ve çok dikkatli verilmesi gerekir. İşte bu kısım saatlerce sürebilir.
      Kendi lityum bataryalarımda da aynı gözlemi yapıyorum. Bitik bir batarya 2 amperle şarja başlamış olsa da, dolmaya yakın amper 0,1 ampere düşüyor ve bu aşama epey uzun sürüyor. Çünkü bardağı doldururken, sona doğru döktüğümüz suyu yavaşlatırız azaltırız ki, taşmasın... gibi.
      Diğer yandan 10 dk içinde şarj yapan istasyonlar yeteri kadar yaygın değil. Çünkü bu tür bir şarj istasyonu pahalı bir yatırım gerektiriyor. Anlık olarak 400 - 500 amper, çok büyük bir iş!
      Asıl sorun... ile ilgili saptaman doğru. Boyut, ağırlık, kapasite ve şarj döngüsü şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu olacak mı? Kesinlikle bir çözüm bulunacak ve bence çözüm grafen ve süper kapasitörler ile gelecek.
      Viele grüsse zurück nach Deutschland.