Waarom Belgrado NIET INGREEP toen Macedonië de onafhankelijkheid uitriep

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Macedonië, nu bekend als Noord-Macedonië, werd op een opmerkelijk vreedzame manier onafhankelijk van Joegoslavië in vergelijking met andere republieken die ontstonden na het uiteenvallen van Joegoslavië. Dit zijn de belangrijkste stappen en factoren die hebben bijgedragen aan deze vreedzame overgang:
    Begin jaren negentig werd de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië geconfronteerd met ernstige politieke en economische crises. Nationalistische bewegingen wonnen aan kracht in verschillende republieken, wat leidde tot een verzwakking van de federale controle.
    Op 8 september 1991 werd in Macedonië een referendum gehouden over onafhankelijkheid van Joegoslavië. De vraag aan de kiezers was of ze een soeverein en onafhankelijk Macedonië steunden. De opkomst was hoog en de overgrote meerderheid (meer dan 95%) stemde voor onafhankelijkheid.
    Na het referendum riep het Macedonische parlement op 25 september 1991 formeel de onafhankelijkheid uit. Deze verklaring was een duidelijk signaal van de intentie van Macedonië om zich af te scheiden van Joegoslavië.
    In tegenstelling tot andere Joegoslavische republieken, zoals Kroatië en Bosnië en Herzegovina, had Macedonië geen last van noemenswaardige Joegoslavische militaire interventie. Een van de redenen hiervoor was de afwezigheid van een grote Servische bevolking in Macedonië, waardoor er minder een voorwendsel was voor militaire actie onder het mom van het beschermen van Servische belangen.
    Macedonië volgde een diplomatieke aanpak om internationale erkenning te krijgen. Hoewel Griekenland bezwaar maakte tegen het gebruik van de naam “Macedonië”, wat leidde tot een langdurig geschil, slaagde Macedonië erin erkenning te krijgen van verschillende landen en uiteindelijk van de Verenigde Naties onder de voorlopige naam “Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië” (FYROM).
    Het Macedonische leiderschap, onder leiding van president Kiro Gligorov, legde de nadruk op een vreedzame overgang en probeerde conflicten te vermijden. Het Joegoslavische Volksleger (JNA) trok zich zonder noemenswaardig verzet terug uit Macedonië en de overgang naar onafhankelijkheid werd door onderhandelingen geleid in plaats van door oorlogsvoering.
    De internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Naties, steunde de vreedzame oplossing van het conflict. De vreedzame aanpak van de Macedonische regering genoot internationale sympathie en steun, waardoor militaire interventie verder werd ontmoedigd.
    In het algemeen zorgde de combinatie van een beslissend referendum, het uitblijven van grote etnische conflicten, diplomatieke inspanningen en het vermijden van het uitlokken van een militaire interventie ervoor dat Macedonië onafhankelijkheid kon bereiken zonder het geweld dat andere delen van het voormalige Joegoslavië teisterde.
    STEUN DIT KANAAL VIA PATREON ► / historyhustler
    STEUN DIT KANAAL VIA PAYPAL ► www.paypal.com...
    ABONNEER ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    TWITTER ► / hustlehistory
    BRONNEN
    - The Balkans. Nationalism, War and the Great Powers, 1804-2012 (Misha Glenny).
    - Macedonia, A Voyage through History (Vol. 2, From the Fifteenth Century to the Present) (Michael Palairet).
    - history.state.... (29-05-2024).
    - www.bbc.com/ne... (29-05-2024).
    IMAGES
    Images from commons.wikimedia.org.
    MUSIC
    "Prelude and Action" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons...
    "Crusade" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons...
    SOUNDS
    Freesound.org.
    E-MAIL
    historyhustle[at]gmail.com

Комментарии • 28

  • @HistoryHustleNederlands
    @HistoryHustleNederlands  Месяц назад +5

    PLAYLIST Joegoslavië:
    ruclips.net/p/PLrVZ8ve0XR90wLICiKf8C85Qm0ujFdYp2&si=SQStE70TP_kWTA0W

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld Месяц назад +6

    Heel interessant om dat helaas zo weinig publiek bekend is en ook nog eens zo weinig over gesproken, waardeer ik deze episode hoog.

    • @martijnsinninghedamste253
      @martijnsinninghedamste253 Месяц назад

      @@LucWijdeveld Helemaal mee eens. Ik denk dat de Macedonische onafhankelijkheid, vooral.omdat die geweldloos was, volledig overschaduwd werd door de Joegoslavische oorlogen. Met uitzondering natuurlijk van de veeg uit de pan die wij van de Grieken kregen omdat we het land erkenden.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Месяц назад +1

      Top!

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel8138 Месяц назад +3

    Als o zo vaak weer een onderwerp waar ik zo goed als niets van wist ! Geweldig Stefan 👍
    Groet'n oet Grun', TW.

  • @wolframhuttermann7519
    @wolframhuttermann7519 19 дней назад +1

    Thank you for that video. Greetings from Northern Germany.

  • @jonno_bon
    @jonno_bon Месяц назад +4

    Ontzettend interessant stukje moderne geschiedenis dat denk tot op vandaag nog altijd niet helemaal is opgelost(ondanks een overeenkomst/bestand met Griekenland), ik vroeg mij nog af of er nog mogelijke namen zijn voor Noord-Macedonië zonder Macedonië in de naam want ik kwam na wat kort speurwerk nog niet veel tegen? En ga zo door, je video's over minder bekende historische gebeurtenissen zijn reuze interessant!

    • @karpoezi
      @karpoezi Месяц назад +2

      dat gebied tot de 2de wereld oorlog hete Vardarska en daarna Tito had het makedonie genoemd juist voor toekomstige eisen op grieks makedonisch grondgebied, de gehele naamkwestie is dus gecreëerd juist om rechten op griekse makedonia te "ontlenen" en daarom voor hun een andere naam is geen optie.
      Trouwens, Bulgarije en de Albanezen zijn er ook niet blij mee.
      Maar om het simpel te houden, als EU en NAVO er geen belangen bij hadden dan zou noord makedonie niet bestaan

    • @Iamjustabirdinthesky
      @Iamjustabirdinthesky Месяц назад +1

      Dat gebied heet Vardarbanaat of zoals ze zelf zeggen Vardarska Banovina eigenlijk het zuidelijke gebied van het voormalige Joegoslavië. Niet te verwarren met Makedonia wat de grootste regio van Griekenland is.

    • @user-tu5bx6yz5p
      @user-tu5bx6yz5p 27 дней назад +1

      In het land zelf is een groot van de bevolking al heel groot tegenstander van het gebruik van de term "Noord-Macedonië". Er is weliswaar een referendum gehouden waarbij de meerderheid de wijziging accepteerde, maar dat is ook omdat dit referendum werd geboycot door de tegenstanders. De opkomst was daardoor ook te laag om volgens de Macedonische wet geldig te zijn. De term "Noord-Macedonië" geldt daar al als een enorm compromis, want in Griekenland waren er juist felle protesten dat de term Macedonië überhaupt gebruikt werd.
      Een naam waar Macedonië helemaal niet in voorkomt (in Griekenland noemt men het hele land soms "Skopje") zal er nooit doorkomen. Het land ligt natuurlijk op de Balkan. De nationale trots is te groot.
      De nieuwe presidente Gordana Siljanovska heeft onlangs nog tijdens haar beëdiging, waar zij "de Republiek Noord-Macedonië" moest nazeggen, het bij "Macedonië" gehouden. Haar partij, VMRO-DPMNE, is vrij nationalistisch en haalt bij verkiezingen steevast meer dan 40% van de stemmen. Vergeet daarbij niet dat zeker een kwart van de bevolking van Albanese afkomst is. Daaruit kun je concluderen dat een flinke meerderheid van de etnische Macedoniërs op deze partij stemt. Het recht om het land Macedonië, de mensen Macedoniërs en de taal Macedonisch te noemen staat hoog op de agenda van deze partij.

    • @Iamjustabirdinthesky
      @Iamjustabirdinthesky 27 дней назад

      @@user-tu5bx6yz5p klopt allemaal wat je zegt. In Griekenland zijn ze trots op hun identiteit geschiedenis cultuur etc. Het is alsof een ander land napoleon van de Fransen claimt. Nu is het wel zo dat de jeugd daar dus de toekomst ook in kan zien dat er geen claim op het antieke (Griekse Makedonia) kan zijn er is geen enkele basis. Het is dus voor Grieken een grote schande dat dat landje Noord macedonie heet. De Grootste regio van Griekenland is Makedonia ik ken Griekse Makedonen zijn hele trotse mensen

  • @IvoVandenReek
    @IvoVandenReek Месяц назад +2

    Top!

  • @sjaakvandervrande9414
    @sjaakvandervrande9414 Месяц назад +1

    Weer een interessante video.
    Mij raakt dit wel,ik heb verschillende collega's van Noord Macedonische afkomst.
    Sympathieke mensen zijn het.
    Groeten Sjaak

  • @emmanuelo1983
    @emmanuelo1983 12 дней назад +1

    Hallo Stefan ,weer een mooie video dank voor dat! Dat land heet eigenlijk ' Vardarska Banovina' .

  • @aminoacids13
    @aminoacids13 Месяц назад +3

    Ik ben er 2 maanden geleden nog geweest. Mooi land en goedkoop.

  • @hermandebruin9847
    @hermandebruin9847 Месяц назад +1

    Van montenegro kon ik het wel verklaren, maar nu begrijp ik het ook hoe marcedonie er zonder kleerscheuren van af kwam

  • @EliteBadFrog
    @EliteBadFrog Месяц назад

    Arkan mogelijk een onderwerp voor een volgende video? Best een interessant figuur, heeft ook misdaden in Nederland gepleegd, tot aan oprichten van Arkans tigers, naar het bezitten van een voetbal club

  • @martijnsinninghedamste253
    @martijnsinninghedamste253 Месяц назад +2

    Ik herinner me nog levendig hoe de Grieken reageerde op Nederlandse erkenning van Noord-Macedonië met gespierde taal over Nederlandse producten boycotten en "als Nederland naast ons lag was het nu oorlog ". Gelukkig is het met die Griekse vijandigheid losgelopen.
    Overigens zijn de redenen ook interessant, want als er een land economisch belang bij het voortzetten van Joegoslavië was, dan was het Macedonië wel. Maar in de zomer van 1991 zullen ze zich gerealiseerd hebbrn dat dat niet realistisch meer was. Wellicht daarom dat zinspelen op een confederatie.
    Ik denk overigens dat er ook nog een andere reden was dat Belgrado Macedonië ongemoeid liet, en dat is dat Macedonië geen kustlijn heeft, in tegenstelling tot Kroatië en Montenegro.