nu este tarziu niciodata , nici eu nu stiu multe din istorie si aceste podcasturi al acestor baieti sunt minunate , pentru ca aflu lucruri noi , eu fiind toata viata cu istoria antica , restul partilor din istorie le stiu asa cum se zice din titluri :) deci , invatam , toata viata
@aureliananghel7236 Suntem foarte mândri de abonații noștri. :) Am pornit acest podcast relativ recent, în februarie, iar între mai și iulie n-am mai transmis. Ținând cont de asta și de faptul că nu plătim promovare și nici nu avem în spate vreun mare brand care să ne aducă notorietate, eu zic că e foarte bine. Creștem organic, adică pe cât producem, și asta ni se pare foarte OK.
@@colectionaruldeistorie Chiar dacă mă repet, având în vedere genul canalului și de cât timp a fost lansat, numărul de abonați este chiar OK și creșterea e una sănătoasă. Felicitări și la mai mare!
Bravo Mateiaș ( Vali) . Florin vecinul din Bușteni sunt. Mi am adus aminte de copilărie. Cum făceam noi reconstituiri fantastice ale unor bătălii. Îmi place cum vă completați unul pe altul. Parcă suntem noi doi în colbul copilăriei jucându-ne cu armate imaginare.👍
frumos , macar erati doi sau mai multi sa va imaginati batalii din istorie , eu mi le regizam singur , aveam zeci daca nu chiar 100 de figurine de soldati , pe care le imparteam in doua tabere si imaginatia isi facea loc :)
Va salut cu respect si va multumesc pentru toate podcasturile de pana acum si pentru cele viitoare.Prezent la fiecare dintre ele....re-invatam istoria. Multumesc!!!
Mulțumesc, frumos pentru toată munca depusă, pentru a învăța ceva nou legat de istorie!Chiar joi am dat test la istorie (profil filologie) .Fapt care prin materia noastră am avut și câteva lecții despre diferite teorii migraționiste și multe altele.Însa profa nu ne-a zis despre această bătălie și chiar eram curios să aflu informații noi despre aceastaa.Vă rog să mai faceți așa videoclipuri în continuare , chiar dacă nu conțin în exactitate istoria poporului român .😅🎉
cel mai tare podcast de istorie: punct! Felicitari... Era mare nevoie de asa ceva, pe langa dacomani, protocronisti, istorici semidocti. si alte prostioare...
Apreciez ce faceti si ma bucur ca se face si asa ceva, nu numai buze, tate si cur. Sunteti tari si faceti in continoare ce faceti, desigur cat puteti financiar. ❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥
Peter Mansfield in cartea lui A history of the Middle East face un comentariu foarte interesant : imperiile cad din aceleasi motive pentru care cresc. Apropo de starea economica a imperiului otoman, el zice ca in imperiu nu s-a dezvoltat niciodata un sistem feudal - adica nu ai avut mosii care sa treaca din tata in fiu, pentru ca tot teritoriul era detinut de sultan, care ti-l dadea tie ca recompensa pentru ceva acte de vitejie sau whatever, dar el putea si sa ti-l ia. Si, important, nu era ereditar. Adica mosia ta nu o lasai fiului tau etc. Ceea ce a insemnat ca nimeni nu a fost motivat sa creasca valoarea economica si viabilitatea pamantului - de ce sa o faci, daca il poti pierde oricand. Asta inseamna ca detinatorii de pamant au fost motivati numai sa extraga resurse, nu si sa gospodareasca terenul pentru generatiile următoare. Rezultatul a fost ca treptat terenul a devenit tot mai sarac - banii tot mai putini, saracia tot mai mare, si infrastructura sa cresti tot mai inexistenta. Nu stiu daca e tradusa in limba romana cartea, dar pentru cei care inteleg engleza o recomand cu caldura - cartea se opreste la sfarsitul anilor 80 in secolul trecut, dar e totusi o resursa foarte buna pentru cei care vor sa inteleaga haosul din Orientul Apropiat.
Salut! Va urmaresc cu mare interes. Respect pentru ceea ce faceti. Poate un subiect ar fi si acela al relatiilor polono-moldave si ulterior anumite momente din istoria medievala si moderna a Regarului Polon.
Am avut de ales intre meciul Romaniei si acest podcast,am zis sa ascult maxim 10 min.pana sa inceapa meciul dar de la 10 min.am ramas pana la final si nu imi pare rau,fiind un un ultras(numele confirma) pregatit cu tot arsenalul (bere si seminte 😂)pentru a urmari meciul am preferat sa va urmaresc pe dvs.Respect domnilor
Budapesta are primul metrou de pe continent, m-am plimbat cu el, e aproape de suprafața și încă funcționează, e diferit de celălalt metrou, e mai vintage 😁
Va mulțumesc pentru aceasta noua viziune asupra istoriei noastre. M ar interesa f mult o editie in care sa prezentati cronologic toate popoarele si populatiile care s au instalat sau doar au trecut pe si prin teritoriul României. Pentru ca nu exista carti care sa prezinte veridic, nepolitizat si documentat istoria. Sau exista? Am 60 de ani, am cerut repetat unor istorici, profesori de istorie un astfel de titlu. Am fost ridiculizata de fiecare data.
Salutare! Felicitari pentru podcasturi. Recomandari: 1. Daca intrebarile au "darul" de a afecta firul povestirii, e bine de facut pauze periodic pentru intrebari/discutii, sau la urma, astfel incat sa nu se divagheze prea mult cu pareri personale care poate nu au acuratete istorica. 2. Legat de intrebarea de la urma, ideal ar fi ca sa se trateze nu doar un aspect particular, ca si cum ar fi fost scos din contextul vremii, ci sa se ofere acel context mai larg, intr-o oarecare masura, pentru a intelege de exemplu de ce nu au primit ajutor, cine ar fi putut sa le ofere acel ajutor si care poate nu au facut-o din alte motive intemeiate, care erau vecinii/aliatii si situatia lor, etc. Intotdeauna contextul, atat cat poate fi cunoscut, face mare diferenta. 3. Sustin cu tarie o serie podcasturi doar cu prezentari contextuale ale Europei de exemplu, pe perioade de 50-100 de ani, asa cum ati sugerat, cu toate lucrurile relevante ale politicilor vremii, chiar daca nu se intra in multe detalii, pentru a avea o imagine a vremii.
Nu exista nici o justificare reala pt faptul ca maghiarii au fost abandonati in fata valului otoman. Poate prostia sa fie o scuza pt polonezi si austrieci.
Domnilor respect și un mare mulțumesc. Două sugestii:militari români în revoluția rusă 1917 și încă o temă românii din Ardeal în armatele Europei.Vă mulțumesc.
Trebuie precizat că declarația de război cu otomanii o prilejuiesc ungurii, lucru pe care Pogăciaș nu-l știe. Plin de trufie, regele Ungariei umilește și întemnițează solia turcă a lui Suleyman, trimisă după înscăunarea sultanului (1520), în scop diplomatic. A fost un afront peste care noul sultan nu putea trece. Iată cum un simplu gest a schimbat direcția de atac a Imperiului Otoman, care, în loc să se ocupe de Asia și Africa, va intra adânc în Europa, până la Viena. Spaima creștinilor e încapsulată atunci de Martin Luther și Erasmus, când apare "frica față de turci". Răscoala lui Doja (1514) începe în Ungaria, la Buda, și se îndreaptă spre Transilvania, unde e înfrântă de voievodul Janos Zapolya - alt lucru pe care cei doi nu-l știu.
@andreipogacias4244, de discutat ați discutat, că altfel nu vă făceam observația, dar nu ați aprofundat. Însă cauza invaziei lui Suleyman este inadmisibil să nu o știi la titlurile tale științifice!
Eu sunt din Vrancea, din Regat, si vreau sa va spun ca acum cu zilele astea de black friday chiar mi-am cumparat doua carti care trateaza relatiile romano-maghiare de-a lungul timpului. Poate ca etnicii romani din Transilvania recunosc repede anumitele "gogosi" scrise si spuse de anumiti maghiari (romani si/sau din Ungaria), dar banuiesc ca pentru multi din Regat sunt lucruri necunoscute. Faza e ca istorie am invatat la scoala, literatura mi-a placut, dar am realizat ca programa oficiala NICI ACUM nu cuprinde istoria convietuirii romanilor cu maghiarii si sasii din Transilvania si nu se preda nici literatura de limba maghiara scrisa in Transilvania! Deci, domnule Udrea, domnule Pogacias, romanii nu sunt constienti dar au mare nevoie sa cunoasca istoria REALA a oamenilor din Transilvania. Zici ca romanii din Regat refuza sa cunoasca istoria Transilvaniei asa cum etnicii maghiari din Transilvania refuza sa cunoasca limba romana! Un podcast despre crearea dualitatii austro-ungare (de unde pana unde de la Imp. Hansburgic s-a ajuns la Imp. Austro-Ungar?), despre revolutia lui Kossuth, despre lupta lui Avram Iancu, despre negocierile lui Kossuth cu Balcescu (de unde pana unde?), despre Unio triun nationum, despre Supplex Libellux Valachorum, trebuie sa ne invatati! Ajutati pe romanii din Regat sa ii inteleaga pe romanii etnici maghiari din Transilvania!
Trebuie sa pornesti la studiu fara idei preconcepute , altfel cazi in nationalism tamp si nu mai studiezi istorie ci propaganda . De exemplu , trebuie sa accepti , ca cel mai probabil , romanii nu au fost majoritari in Ardeal pana dupa batalia de la Mohacs - pt ca turcii au casapit o gramada de unguri de la 1526 pana pe la 1683 . Ca pana la 1366 , romanii au fost etnie acceptata , consultata si chiar avantajata, pt ca plateau taxe mai putine decat restul . Discriminarile incep cam dupa aceea si au mai multe motive, etnia fiind mai putin importanta - religia primeaza in perioada aia , dar si pozitia sociala . Perioada austriaca se caracterizeaza prin oprimarea si a ungurilor si a romanilor - e vorba de oamenii de rand, pt ca nobilii , stapanii pamanturilor, nu sunt oprimati niciodata . Ba chiar romanii obtin ceva drepturi sub austrieci . Dar elita ungara , reprezentata de magnatii se pastreaza si isi pastreaza drepturile de stapani ai pamantului . Perioada care se reflecta in constiinta noastra ca cea mai discriminatorie , pe buna dreptate, este cea de dupa instaurarea dualitatii austro-ungare cand ungurii se gasesc intr-o minoritate relativa in intreaga Ungarie - adica ei nu ajung la 50% si incep politica de maghiarizare , care probabil stii ce a insemnat . Oricum , toate raspunsurile la intrebarile tale, le gasesti chiar si pe Wikipedia , varianta in engleza . Iti recomand sa ocolesti varianta in romana, pt ca e de prea multe ori expresia nationalismului gaunos .
@@seaman5705, buna asta cu wikipedia in varianta engleza... Ce % din PIB au pompat maghiarii anual in wikipedia de-a lungul anilor? Nu, multumesc! :-))
@@Sxbby4Ever , citind paginile wikipedia in limba engleza despre Transilvania eu mereu am avut senzatia ca un "organism statal interesat" a scris pe acolo... Si nu la Romania ma refer. Poate e doar impresia mea...
Also, bravo pentru emisiune - ne prinde bine sa ne invatam istoria, chiar daca o facem tarziu. E tare importanta munca asta a voastra si sper din suflet sa o continuati. As fi tare bucuroasa daca ati "ataca" subiectul Gh. Dozsa ( cred ca asta e scrierea in maghiară, daca nu please correct me) si subiectul Iancu de Hunedoara. Edit : si HCC ( Horia, Closca si Crisan)
@andreipogacias4244 fain :) am văzut ca ați început sa publicați si pe Patreon materiale doar pentru noi ăștia cu figuri de maecena - deșteaptă mișcare. Spor sa aveți, si sper sincer sa ajungeți și la publicul tânăr către foarte tânăr.
Invitatul are informatii foarte interesante dar acest moderator face podcastul imposibil de ascultat prin interventii fara logica si prin intrebari fara noima
Strategia maghiara nu a fost proasta: batalii mici si rapide cu diferite corpuri de lupta turcesti prin care sa slabeasca forta generala otomana, dar fraierul ala de Ludovic a stricat totul. Inca n am urmarit emisiunea, dar o voi face cat de curand :)
@andrei pogacias Mica corectie. Approximativ 1/3 din teritoriul actual al Ungariei + zona Oradiei nu e cucerit niciodata, nici de austrieci nici de turci si va rezista ca regat tot timpul asta. Orase gen Debrecen, Komarom, Bratislava de azi, etc. Ba mai mult va exista si un razboi civil intre Szapolyai si Ferdinand pentru regenta (Ludovic are copil mic la Mohacs). Voievodul Transilvaniei prin traditie era fie fratele fie unchiul regelui curent, oricum relatie de rudenie grad 1 sau 2. Asa ca pretentia lui Szapolyai este valida la fel ca si a lui Ferdinand. Acest razboi civil se va prelungi prin 1552-1600 in marele razboi religios intre Hugenoti si Catolici. In 1541 nobilimea maghiara cheama sultanul impotriva lui Ferdinand. si devine un fel de "fiecare pentru el" 1 vs 1 vs 1.
mai citește despre pașalîcul de Oradea - 1660 - 1692... care zonă nu a fost cucerită? aia centrală? cu capitala unde? la Buda, unde era sediul pașei care conducea pașalîcul Ungariei?? nu există nici o tradiție că voievodul Transilvanjiei e rudă cu regele, de unde naiba ai scos asta? Ludovic a avut un fiu ilegitim, nu conta pt nimeni. ce legătură au hughenoții cu fosta Ungarie? Man, nush din ce benzi desenate îți iei informațiile, da' ar fi cazu ' să citești niște istorie reală. :))
De apreciat că tot mai mulți istorici profesioniști își fac timp să realizeze și materiale de popularizare destinate și unui public mai larg. Iar canalul va crește, chiar dacă are un caracter mai de nișă.
@@andreipogacias4244 De asta spuneam că e mai de nișă. Are un anumit profil. Dar sper că nu am deranjat cu "nișă", nu s-a dorit a fi vreun sens negativ. Ca să zic altfel, nu e genul ăla de șaorma cu de toate.
Interesant cum maghiarii pierd doi regi tineri la Varna & Mohacs, ambii lipsiti de maturitatea si intelepciunea necesara in asemenea momente critice ale istoriei
Așa a fost și în alte bătălii din Balcani cu turcii. Sârbii și bulgarii au pățit la fel. De aceea au și fost ocupați și făcuți pașalâcuri, până la urmă. Muntenii și moldovenii au reușit să scape cumva, de fiecare dată, chiar dacă au pierdut bătălii și au fost nevoiți să accepte suzeranitatea. Nu și-au pierdut niciodată toată elita politică într-o bătălie de anihilare.
@colectionaruldeistorie da, dezastrul sarbilor de pe râul Marița din septembrie 1371, o infrangere devastatoare si neasteptata. Ciudate lucruri se intampla in istorie
Batalie in stil clasic, fara nicio manevra tactica iesita din comun planificata de partea maghiara. Nimic care sa poata rasturna avantajul dat de diferenta de 2:1 sau chiar 3:1 in efective umane si artilerie... Cel mai bun strateg la fata locului (Pal Tomori) a dat dovada de subiectivism in alegerea locului bataliei (si i s-a permis sa manifeste subiectivism!), intrucat dorea sa protejeze Sudul Ungariei unde erau domeniile sale si ale locotenentilor sai. Deficiente si intarzieri in modernizarea armatei prin dotarea cu tehnicile nou aparute (armele de foc si instructia in folosirea lor). Toate acestea denota probleme in conducerea din acele vremuri. Probabil tendintele centrifuge ale magnatilor maghiari, dezbinare si slabire a statului centralizat, care au inceput sa se manifeste imediat dupa incheierea domniei competente si autoritare a lui Matei Corvin.
A fost o luptă în 9-12 Noiembrie 1330, la Posada, foarte foarte importantă pentru noi, românii. Era fain dacă făceați o dezbatere în perioada asta ... Mult mai importantă pentru noi decât bătălia de la Mohacs. : )
frumos, ca de obicei...nenea asta de gazda are momente cand intervine neinspirat si bate campii...si nu i caz singular...singura observatie nefavorabila
@@laurentiuc7830 am vazut...iobagia din transilvania care a fost abolita abia in 1918....si altele asemenea....ma asteptam ca totusi sa cunoasca macar istoria elementara....poata gresesc eu
@viorelforascu7778 Ați ascultat, dar n-ați înțeles. Nu am spus nicăieri despre iobăgia din Transilvania, ci din partea maghiară a Imperiului Austro-Ungar. Andrei nu m-a lăsat să termin. Țăranii aveau cel mai nenorocit statut din toată Europa, iar Ungaria era mult rămasă în urmă, cu un sistem arhaic de latifundiari. Chiar dacă, nominal, nu mai exista iobăgie, era aceeași situație ca și în Rusia. Pe hârtie fuseseră eliberați, practic aveau aproape același statut. Budapesta strălucea, proprietarii de moșii cheltuiau acolo extravagant, iar în țară era prăpăd.
MUSAI DE FACUT SI PENTRU 1526-1867! Prin 1711! P.S.: Voi va dati seama ca batalia asta a fost la 22 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare? Deci cat de aiuritoare sunt pretentiile actuale cu "Ungaria mare"?
@andreipogacias4244 ,:-). Are, are. Ca reper in timp. Tot "rumunu" stie cand a domnit "Saint Etienne", nu? Plus, eu credeam ca pretentiile revizioniste (si la Orban si la Putin) se bazeaza pe ceva mai recent (de pe la 1800 si), nu taman de pe timpul lui Stefan cel Mare. Asa, daca regatul Ungar a fost transfomat de turci pe vremea lui Stefan cel Mare, de unde "La voi 100 de ani, la noi 1000!"? Si mi-a devenit acum clar ca rol muuult mai important in istoria Transilvaniei l-au avut austriecii si nu maghiarii. (Scanteia revelatiei a aparut cand am citit intr-un articol cum un jurnalist maghiar isi intreba conationalii "De ce Horia a scris jalbe imparatului de la Viena?") Si iar ceva important care nu mi-e clar, pana la batalia de la Mohacs, 1526 (ca acum stiu usor anul), deci de la anul 1000 pana la 1526, care a fost regimul Transilvaniei vis a vis de Regatul ungar? A fost efectuv provincie maghiara, sau a fost tot principat?
@andreipogacias4244 , are logica reperului temporal. Cam toti romanii stim cand a domnit Stefan cel Mare. Si astfel intelegem ca ideile cu "Ungaria mare" isi au radacinile in ceva intamplat eheee, inainte de domnia lui Stefan cel Mare. De unde aia "1000 de ani"? Si ca Trianonul de care se plang maghiarii (in fapt pacea de la Versailles, ca numai ei o trag in sus si tare cu "Trianonul") a destructurat Imperiul AUSTRO-ungar, de la 1526 pana la 1918 austriecii au fost vioara intai in Transilvania, nu maghiarii.
A fost principat, dar supus coroanei maghiare. Adică șef era regele de la Buda. Sistemul feudal era complet diferit de cel actual. Nu e aproape nicio legătură între cele două. Spre exemplu, Carol al V-lea al Spaniei deținea posesiuni în Europa Centrală și chiar în Olanda de azi pentru că la un moment dat a devenit și împăratul Sfântului Imperiu Roman de origine germanică. Totul era pe persoană fizică. Regatul Croației aparținea de Ungaria pentru că era uniune personală, adică aveau același rege. Așa erau și Polonia și Ducatul Lituaniei. Era o uniune de state.
@@colectionaruldeistorie , la un momentdat in viitor vom fi chemati la referendum pentru implementarea reorganizarii teritoriale a Romaniei. Este imperativ ca romanii din vechiul regat sa inteleaga istoria Transilvaniei. Multumim pentru efortul de cercetare si pentru podcasturi. Rugamintea mea la dvs domnule Udrea e ca in podcasturi din cand in cand sa ne fixati in timp lucrurile prezentate despre istoria Transilvaniei folosind repere istorice din celelalte provincii istorice ale Romaniei. Cum mi-am fixat eu batalia de la Mohacs cu domnia lui Stefan cel Mare. A propos cu descoperirea porumbului de oamenii lui Columb... Tot in timpul lui Stefan cel Mare. Intelegeti ideea. Si puneti, puneti intrebari. Nu va temeti sa puneti intrebari, ca-s binevenite!
Andrei nu e invitat. Facem împreună emisiunea, poate fi chiar el gazda și aici e o discuție, cum am spus de nenumărate ori. Sunt întrebări de pus, lucruri de clarificat.
Armata maghiară chiar n-a fost foarte mare la Mohacs. N-au respectat regulile de bază ale artei militare. Una dintre ele, privind concentrarea forțelor, spune că la momentul decisiv trebuie să ai toată puterea militară la dispoziție. Ei n-au făcut o programare corectă, și-au disipat resursele.
@@PetricaIvanov cam asta parcă au spus și pe Wikipedia așa apare, Jan Stricovschi zice de o sută de mii de de morți, ăsta e exagerat, otomanii erau toți cam o sută douăzeci de mii
din ce am remarcat din aceste podcasturi , tarile europene , armatele europene , nu prea erau prietene unele cu altele cand venea vorba de otomani , de ce ?
@@andreipogacias4244 da ok , le stiu , dar sunt motive ca sa nu le zic absurde , mai degraba cred ca era un joc facut de otomani de ai tine dezbinati pe europeni , ma rog . sti , adica sa risti din diverse motive de 2 bani , sa pierzi ungaria in mijlocul europei ,adica practic aduci otomanii acolo, ca sti , eu am de dus fica la scoala , alalalt eu sunt la un gratar nu pot sa ajung ... e stupid , reiese ca nu era o uniune in europa , ci mai degraba fiecare cum se descurca
@@andreipogacias4244 da , corect , eu probabil gandesc cu mintea unuia din 2024 , adica total diferit de perioada acea , in fine . s au razbunat si ei pe noi europenii dupa perioada lui Alexandru Macedon ca sa fac un mic joc de imaginatie si fara nici o legatura :)
La harta de dupa 1526/1541 , avem un contur verde in teritoriul Transilvaniei care ar defini cam arealul Muntilor Apuseni . Insemna ca Apusenii au fost si ei sub dominatie/ocupatie Otomana ? Mai la sud avem un contur rosu care include Oltenia, Banatul Romanesc si cel Sarbesc pana la Tisa , sudul Panoniei si cu o extensie ca o limba spre Austria . Ce reprezinta acest contur ?
dunga verde e la vest de Apuseni, iar conturul roșu reprezintă teritoriile pe care le vor lua austriecii în 1718... ciudat pt o hartă care se termină la 1699, cică, da' no...
@@andreipogacias4244 Mersi dar trebuie sa te contrazic cu dunga verde , mai ales ca sunt din zona . Granita verde este la vestul Apusenilor , dunga verde ar cam inconjura Apusenii . Am avut aici in sudul Bihorului , pasalac pana pe la Vascau , din cate stiu eu - pasalicul de Oradea . Mai vad si o limba verde care merge pe valea Muresului pana dincolo de Deva probabil , care tine de teritoriul turcesc .
E trist pentru mine că am abia acum, la bătrânețe, ocazia să învăț istoria adevărată, dar vă mulțumesc oricum!
Vă mulțumim pentru cuvintele frumoase, dar nu e niciodată târziu. Învățăm tot timpul.
nu este tarziu niciodata , nici eu nu stiu multe din istorie si aceste podcasturi al acestor baieti sunt minunate , pentru ca aflu lucruri noi , eu fiind toata viata cu istoria antica , restul partilor din istorie le stiu asa cum se zice din titluri :) deci , invatam , toata viata
Foarte putini abonati, imi pare rau sa vad asta. Aveti un continut foarte valoros, va multumesc!
din pacate in vremea asta oameni nu mai au rabdare sa se uite la astfel de documentare. Majoritatea se uita pe shorts si tiktok...
@aureliananghel7236 Suntem foarte mândri de abonații noștri. :) Am pornit acest podcast relativ recent, în februarie, iar între mai și iulie n-am mai transmis. Ținând cont de asta și de faptul că nu plătim promovare și nici nu avem în spate vreun mare brand care să ne aducă notorietate, eu zic că e foarte bine. Creștem organic, adică pe cât producem, și asta ni se pare foarte OK.
@@colectionaruldeistorie Chiar dacă mă repet, având în vedere genul canalului și de cât timp a fost lansat, numărul de abonați este chiar OK și creșterea e una sănătoasă. Felicitări și la mai mare!
Respect pentru efort şi dedicație ! Îmi place mult stilul ironic a domnului Pogaciaș...umor de Ardeal
Răspund cu prezent pentru Colecționarul de istorie de fiecare dată! Sunt foarte recunoscător pentru ceea ce faceți!
Bravo Mateiaș ( Vali) . Florin vecinul din Bușteni sunt. Mi am adus aminte de copilărie. Cum făceam noi reconstituiri fantastice ale unor bătălii. Îmi place cum vă completați unul pe altul. Parcă suntem noi doi în colbul copilăriei jucându-ne cu armate imaginare.👍
Salve, Florin! :) Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru amintiri! :)
frumos , macar erati doi sau mai multi sa va imaginati batalii din istorie , eu mi le regizam singur , aveam zeci daca nu chiar 100 de figurine de soldati , pe care le imparteam in doua tabere si imaginatia isi facea loc :)
E o plăcere să vă ascult de fiecare data. Domnule Matei Udrea,vă admir ,va recomand sa faceți un canal și pe politica/sport că știm că va pricepeti
asta i-am zis și eu! :))))
Buna ziua stimabili, abia am aterizat la New York, pana in oras voi asculta podcastul. Sunteti o sursa inestimabila de cunoastere, multumesc
Va salut cu respect si va multumesc pentru toate podcasturile de pana acum si pentru cele viitoare.Prezent la fiecare dintre ele....re-invatam istoria. Multumesc!!!
Fantastic materialul. Felicitari!
Foarte frumos material. Așteptăm cu interes și asediul Rhodosului și bătălia de la Lepanto ❤ 👏
o să vină și alea :)
Cu mult respect va multumesc pentru munca depusa cu multa pasiune, pentru noi pasionati.
Va mulțumesc pentru tot ceea ce expuneți! Vreau sa va vad mult mai des😊
Foarte interesant documentarul. Aștept emisiunile LIVE.
Vă urmăresc cu mare drag 🫡👍
Mulțumesc mult și pentru acest episod! Sunteți doi feciori faini!
Mulțumesc, frumos pentru toată munca depusă, pentru a învăța ceva nou legat de istorie!Chiar joi am dat test la istorie (profil filologie) .Fapt care prin materia noastră am avut și câteva lecții despre diferite teorii migraționiste și multe altele.Însa profa nu ne-a zis despre această bătălie și chiar eram curios să aflu informații noi despre aceastaa.Vă rog să mai faceți așa videoclipuri în continuare , chiar dacă nu conțin în exactitate istoria poporului român .😅🎉
Foarte interesant , continuați
Tot timpul o placere
Super! Continuati orice istorisiri credeti ca merita, va rugam! Multumim.:)
Super! La cat mai multe episoade!
Salutare si multumes pentru acest episod
Mulțumim pentru acest material foarte bun :)
Bun episodul. Și nu ar fi rău să fie episode cu toate marile bătălii din istoria lumii.
Excelent. (Am scris asta inainte de a asculta, atentie!)
Si EU. 😂
cel mai tare podcast de istorie: punct! Felicitari... Era mare nevoie de asa ceva, pe langa dacomani, protocronisti, istorici semidocti. si alte prostioare...
Vă mulțumesc pentru podcast . Chiar este interesant!
Apreciez ce faceti si ma bucur ca se face si asa ceva, nu numai buze, tate si cur.
Sunteti tari si faceti in continoare ce faceti, desigur cat puteti financiar.
❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥❤️🔥
Peter Mansfield in cartea lui A history of the Middle East face un comentariu foarte interesant : imperiile cad din aceleasi motive pentru care cresc. Apropo de starea economica a imperiului otoman, el zice ca in imperiu nu s-a dezvoltat niciodata un sistem feudal - adica nu ai avut mosii care sa treaca din tata in fiu, pentru ca tot teritoriul era detinut de sultan, care ti-l dadea tie ca recompensa pentru ceva acte de vitejie sau whatever, dar el putea si sa ti-l ia. Si, important, nu era ereditar. Adica mosia ta nu o lasai fiului tau etc. Ceea ce a insemnat ca nimeni nu a fost motivat sa creasca valoarea economica si viabilitatea pamantului - de ce sa o faci, daca il poti pierde oricand. Asta inseamna ca detinatorii de pamant au fost motivati numai sa extraga resurse, nu si sa gospodareasca terenul pentru generatiile următoare. Rezultatul a fost ca treptat terenul a devenit tot mai sarac - banii tot mai putini, saracia tot mai mare, si infrastructura sa cresti tot mai inexistenta.
Nu stiu daca e tradusa in limba romana cartea, dar pentru cei care inteleg engleza o recomand cu caldura - cartea se opreste la sfarsitul anilor 80 in secolul trecut, dar e totusi o resursa foarte buna pentru cei care vor sa inteleaga haosul din Orientul Apropiat.
Am și eu acea carte de când eram copil, chiar o lectura introductivă frumoasă.
Admiratie,mereu interesant,urmaresc- invatam atatat de multe, intr un mod placut si fara sa ave ti un style " Hollywood" ; bravo!...
Mulțumim pentru apreciere! Ne străduim. :)
2 ore...va multumim, RESPECT
Salut! Va urmaresc cu mare interes. Respect pentru ceea ce faceti. Poate un subiect ar fi si acela al relatiilor polono-moldave si ulterior anumite momente din istoria medievala si moderna a Regarului Polon.
Super fain...multumim..
apreciez prezentarea obiectiva. si ca ziceti ca nu stiti unde nu stiti.
Un material.. masiv!
Am avut de ales intre meciul Romaniei si acest podcast,am zis sa ascult maxim 10 min.pana sa inceapa meciul dar de la 10 min.am ramas pana la final si nu imi pare rau,fiind un un ultras(numele confirma) pregatit cu tot arsenalul (bere si seminte 😂)pentru a urmari meciul am preferat sa va urmaresc pe dvs.Respect domnilor
no ăsta da compliment, mulțam fain! :)
Mulțumim pentru cuvintele frumoase! :)
Extrem de interesant!
Mulțumim!
Vă mulțumim!
Felicitari pentru demersul jurnalistic/ istoric!
Budapesta are primul metrou de pe continent, m-am plimbat cu el, e aproape de suprafața și încă funcționează, e diferit de celălalt metrou, e mai vintage 😁
Va mulțumesc pentru aceasta noua viziune asupra istoriei noastre. M ar interesa f mult o editie in care sa prezentati cronologic toate popoarele si populatiile care s au instalat sau doar au trecut pe si prin teritoriul României. Pentru ca nu exista carti care sa prezinte veridic, nepolitizat si documentat istoria. Sau exista? Am 60 de ani, am cerut repetat unor istorici, profesori de istorie un astfel de titlu. Am fost ridiculizata de fiecare data.
Tribut for the algorithm! Chapeau!
Multumesc
doi baieti minunati
Foarte buni!
Domnul Matei Udrea face o treaba excelenta, oferind educatie istorica poporului.
Mulțumesc, dar și Andrei face la fel.
@colectionaruldeistorie evident, dar dvs puneti masa si microfonul in fata D-sale.
Super!
Super. M ați omorât
:)))
Salutare! Felicitari pentru podcasturi. Recomandari:
1. Daca intrebarile au "darul" de a afecta firul povestirii, e bine de facut pauze periodic pentru intrebari/discutii, sau la urma, astfel incat sa nu se divagheze prea mult cu pareri personale care poate nu au acuratete istorica.
2. Legat de intrebarea de la urma, ideal ar fi ca sa se trateze nu doar un aspect particular, ca si cum ar fi fost scos din contextul vremii, ci sa se ofere acel context mai larg, intr-o oarecare masura, pentru a intelege de exemplu de ce nu au primit ajutor, cine ar fi putut sa le ofere acel ajutor si care poate nu au facut-o din alte motive intemeiate, care erau vecinii/aliatii si situatia lor, etc. Intotdeauna contextul, atat cat poate fi cunoscut, face mare diferenta.
3. Sustin cu tarie o serie podcasturi doar cu prezentari contextuale ale Europei de exemplu, pe perioade de 50-100 de ani, asa cum ati sugerat, cu toate lucrurile relevante ale politicilor vremii, chiar daca nu se intra in multe detalii, pentru a avea o imagine a vremii.
Nu exista nici o justificare reala pt faptul ca maghiarii au fost abandonati in fata valului otoman.
Poate prostia sa fie o scuza pt polonezi si austrieci.
Mulțumim pentru sugestii. Cel puțin ultima pare greu de pus în practică, e posibil să nu trezească foarte mare interes.
Salutari!
Salutări! :)
Domnilor respect și un mare mulțumesc. Două sugestii:militari români în revoluția rusă 1917 și încă o temă românii din Ardeal în armatele Europei.Vă mulțumesc.
Bravo baieti, tot respectul!
Faceți serile mai frumoase🎉🎉🎉
🚀🚀🚀
Trebuie precizat că declarația de război cu otomanii o prilejuiesc ungurii, lucru pe care Pogăciaș nu-l știe. Plin de trufie, regele Ungariei umilește și întemnițează solia turcă a lui Suleyman, trimisă după înscăunarea sultanului (1520), în scop diplomatic. A fost un afront peste care noul sultan nu putea trece. Iată cum un simplu gest a schimbat direcția de atac a Imperiului Otoman, care, în loc să se ocupe de Asia și Africa, va intra adânc în Europa, până la Viena. Spaima creștinilor e încapsulată atunci de Martin Luther și Erasmus, când apare "frica față de turci".
Răscoala lui Doja (1514) începe în Ungaria, la Buda, și se îndreaptă spre Transilvania, unde e înfrântă de voievodul Janos Zapolya - alt lucru pe care cei doi nu-l știu.
trebuie precizat că nu am discutat nici despfre 1520, nici despre răscoala lui Doja... e bine că ai observat, da :))))
@andreipogacias4244, de discutat ați discutat, că altfel nu vă făceam observația, dar nu ați aprofundat. Însă cauza invaziei lui Suleyman este inadmisibil să nu o știi la titlurile tale științifice!
Eu sunt din Vrancea, din Regat, si vreau sa va spun ca acum cu zilele astea de black friday chiar mi-am cumparat doua carti care trateaza relatiile romano-maghiare de-a lungul timpului. Poate ca etnicii romani din Transilvania recunosc repede anumitele "gogosi" scrise si spuse de anumiti maghiari (romani si/sau din Ungaria), dar banuiesc ca pentru multi din Regat sunt lucruri necunoscute. Faza e ca istorie am invatat la scoala, literatura mi-a placut, dar am realizat ca programa oficiala NICI ACUM nu cuprinde istoria convietuirii romanilor cu maghiarii si sasii din Transilvania si nu se preda nici literatura de limba maghiara scrisa in Transilvania!
Deci, domnule Udrea, domnule Pogacias, romanii nu sunt constienti dar au mare nevoie sa cunoasca istoria REALA a oamenilor din Transilvania. Zici ca romanii din Regat refuza sa cunoasca istoria Transilvaniei asa cum etnicii maghiari din Transilvania refuza sa cunoasca limba romana!
Un podcast despre crearea dualitatii austro-ungare (de unde pana unde de la Imp. Hansburgic s-a ajuns la Imp. Austro-Ungar?), despre revolutia lui Kossuth, despre lupta lui Avram Iancu, despre negocierile lui Kossuth cu Balcescu (de unde pana unde?), despre Unio triun nationum, despre Supplex Libellux Valachorum, trebuie sa ne invatati!
Ajutati pe romanii din Regat sa ii inteleaga pe romanii etnici maghiari din Transilvania!
Trebuie sa pornesti la studiu fara idei preconcepute , altfel cazi in nationalism tamp si nu mai studiezi istorie ci propaganda .
De exemplu , trebuie sa accepti , ca cel mai probabil , romanii nu au fost majoritari in Ardeal pana dupa batalia de la Mohacs - pt ca turcii au casapit o gramada de unguri de la 1526 pana pe la 1683 . Ca pana la 1366 , romanii au fost etnie acceptata , consultata si chiar avantajata, pt ca plateau taxe mai putine decat restul . Discriminarile incep cam dupa aceea si au mai multe motive, etnia fiind mai putin importanta - religia primeaza in perioada aia , dar si pozitia sociala .
Perioada austriaca se caracterizeaza prin oprimarea si a ungurilor si a romanilor - e vorba de oamenii de rand, pt ca nobilii , stapanii pamanturilor, nu sunt oprimati niciodata . Ba chiar romanii obtin ceva drepturi sub austrieci . Dar elita ungara , reprezentata de magnatii se pastreaza si isi pastreaza drepturile de stapani ai pamantului .
Perioada care se reflecta in constiinta noastra ca cea mai discriminatorie , pe buna dreptate, este cea de dupa instaurarea dualitatii austro-ungare cand ungurii se gasesc intr-o minoritate relativa in intreaga Ungarie - adica ei nu ajung la 50% si incep politica de maghiarizare , care probabil stii ce a insemnat .
Oricum , toate raspunsurile la intrebarile tale, le gasesti chiar si pe Wikipedia , varianta in engleza . Iti recomand sa ocolesti varianta in romana, pt ca e de prea multe ori expresia nationalismului gaunos .
@@seaman5705, buna asta cu wikipedia in varianta engleza... Ce % din PIB au pompat maghiarii anual in wikipedia de-a lungul anilor? Nu, multumesc! :-))
@@seaman5705 , va displace comentariul meu referitor la wikipedia in limba engleza? :-)
@@seaman5705 Wikipedia nu este o sursa credibila, chiar daca este in engleza oricine are dreptul sa isi de-a cu parerea
@@Sxbby4Ever , citind paginile wikipedia in limba engleza despre Transilvania eu mereu am avut senzatia ca un "organism statal interesat" a scris pe acolo... Si nu la Romania ma refer. Poate e doar impresia mea...
Also, bravo pentru emisiune - ne prinde bine sa ne invatam istoria, chiar daca o facem tarziu. E tare importanta munca asta a voastra si sper din suflet sa o continuati.
As fi tare bucuroasa daca ati "ataca" subiectul Gh. Dozsa ( cred ca asta e scrierea in maghiară, daca nu please correct me) si subiectul Iancu de Hunedoara.
Edit : si HCC ( Horia, Closca si Crisan)
o să urmeze...
@andreipogacias4244 fain :) am văzut ca ați început sa publicați si pe Patreon materiale doar pentru noi ăștia cu figuri de maecena - deșteaptă mișcare. Spor sa aveți, si sper sincer sa ajungeți și la publicul tânăr către foarte tânăr.
Va salut din Regat
Salutări!
❤
👍👍👍👍👍
Invitatul are informatii foarte interesante dar acest moderator face podcastul imposibil de ascultat prin interventii fara logica si prin intrebari fara noima
Strategia maghiara nu a fost proasta: batalii mici si rapide cu diferite corpuri de lupta turcesti prin care sa slabeasca forta generala otomana, dar fraierul ala de Ludovic a stricat totul. Inca n am urmarit emisiunea, dar o voi face cat de curand :)
like
@andrei pogacias Mica corectie. Approximativ 1/3 din teritoriul actual al Ungariei + zona Oradiei nu e cucerit niciodata, nici de austrieci nici de turci si va rezista ca regat tot timpul asta. Orase gen Debrecen, Komarom, Bratislava de azi, etc. Ba mai mult va exista si un razboi civil intre Szapolyai si Ferdinand pentru regenta (Ludovic are copil mic la Mohacs). Voievodul Transilvaniei prin traditie era fie fratele fie unchiul regelui curent, oricum relatie de rudenie grad 1 sau 2. Asa ca pretentia lui Szapolyai este valida la fel ca si a lui Ferdinand. Acest razboi civil se va prelungi prin 1552-1600 in marele razboi religios intre Hugenoti si Catolici. In 1541 nobilimea maghiara cheama sultanul impotriva lui Ferdinand. si devine un fel de "fiecare pentru el" 1 vs 1 vs 1.
mai citește despre pașalîcul de Oradea - 1660 - 1692... care zonă nu a fost cucerită? aia centrală? cu capitala unde? la Buda, unde era sediul pașei care conducea pașalîcul Ungariei?? nu există nici o tradiție că voievodul Transilvanjiei e rudă cu regele, de unde naiba ai scos asta? Ludovic a avut un fiu ilegitim, nu conta pt nimeni. ce legătură au hughenoții cu fosta Ungarie? Man, nush din ce benzi desenate îți iei informațiile, da' ar fi cazu ' să citești niște istorie reală. :))
VLC!!!! For the algorithm
In epoca Mohacs infanteria folosea archebuze cu fitil, cadenta ~ 1/min
La Culloden se foloseau muschete, la fel la Blenheim
🤗
Mulțumim! :)
De apreciat că tot mai mulți istorici profesioniști își fac timp să realizeze și materiale de popularizare destinate și unui public mai larg. Iar canalul va crește, chiar dacă are un caracter mai de nișă.
de ce ziceți că de nișă??
@andreipogacias4244: E de nișă pentru că nu e generalist.
@@andreipogacias4244 Nu e chiar Selly.
@@PetricaIvanov n-are nici o legătură ce facem noi cu ce face Selly sau alții care sînt în alte domenii...
@@andreipogacias4244 De asta spuneam că e mai de nișă. Are un anumit profil. Dar sper că nu am deranjat cu "nișă", nu s-a dorit a fi vreun sens negativ. Ca să zic altfel, nu e genul ăla de șaorma cu de toate.
Up
Interesant cum maghiarii pierd doi regi tineri la Varna & Mohacs, ambii lipsiti de maturitatea si intelepciunea necesara in asemenea momente critice ale istoriei
Da, m-am gândit și eu la paralela aceasta.
pt. algoritm, stiti ca oricum imi place canalul
Toata nobilimea maghiara rasa in cateva ore ! Uluitor.
Așa a fost și în alte bătălii din Balcani cu turcii. Sârbii și bulgarii au pățit la fel. De aceea au și fost ocupați și făcuți pașalâcuri, până la urmă. Muntenii și moldovenii au reușit să scape cumva, de fiecare dată, chiar dacă au pierdut bătălii și au fost nevoiți să accepte suzeranitatea. Nu și-au pierdut niciodată toată elita politică într-o bătălie de anihilare.
@colectionaruldeistorie da, dezastrul sarbilor de pe râul Marița din septembrie 1371, o infrangere devastatoare si neasteptata.
Ciudate lucruri se intampla in istorie
Batalie in stil clasic, fara nicio manevra tactica iesita din comun planificata de partea maghiara. Nimic care sa poata rasturna avantajul dat de diferenta de 2:1 sau chiar 3:1 in efective umane si artilerie... Cel mai bun strateg la fata locului (Pal Tomori) a dat dovada de subiectivism in alegerea locului bataliei (si i s-a permis sa manifeste subiectivism!), intrucat dorea sa protejeze Sudul Ungariei unde erau domeniile sale si ale locotenentilor sai. Deficiente si intarzieri in modernizarea armatei prin dotarea cu tehnicile nou aparute (armele de foc si instructia in folosirea lor).
Toate acestea denota probleme in conducerea din acele vremuri. Probabil tendintele centrifuge ale magnatilor maghiari, dezbinare si slabire a statului centralizat, care au inceput sa se manifeste imediat dupa incheierea domniei competente si autoritare a lui Matei Corvin.
algoritm
Puteti ruga colegii de la PressOne sa va mai lase o ora in plus pentru a reveni la episoadele de 3 ore? :D
:))))))))))))))))))))))))))))) depinde de subiect ;)
Salut! Intrebare pentru Andrei. Joci Europa Universalis 4? :))
nu am jucat niciodată
Ca intotdeauna , reusiti sa faceti subiectul interesant si sa livrati ceva serios si de calitate . Multumim
A fost o luptă în 9-12 Noiembrie 1330, la Posada, foarte foarte importantă pentru noi, românii. Era fain dacă făceați o dezbatere în perioada asta ...
Mult mai importantă pentru noi decât bătălia de la Mohacs.
: )
Si de ce anume..ce a-ti castigat?
@ziggyman6107 E complicat să înțelegi, nu cred că aș reuși să îți explic. : )
@@andreicosmin9703 incearca!Forteaza-ti aia doi neuroni!
Tu ai intales?
@@ziggyman6107 Cred că te cam plictisești ... Și am impresia că nici nu e locul tău pe aceste meleaguri ...
Ungariei i s-a acordat de multe ori șansa de a reveni pe harta Europei ! Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești !
serios?
cînd?
frumos, ca de obicei...nenea asta de gazda are momente cand intervine neinspirat si bate campii...si nu i caz singular...singura observatie nefavorabila
@@viorelforascu7778 , dimpotriva, foarte bune si pertinente intrebarile domnului Udrea.
@@laurentiuc7830 am vazut...iobagia din transilvania care a fost abolita abia in 1918....si altele asemenea....ma asteptam ca totusi sa cunoasca macar istoria elementara....poata gresesc eu
@@viorelforascu7778 , intrebati-l ce a vrut sa spuna cu asta. Anyway, intrebarile sunt bune intotdeauna.
@viorelforascu7778 Ați ascultat, dar n-ați înțeles. Nu am spus nicăieri despre iobăgia din Transilvania, ci din partea maghiară a Imperiului Austro-Ungar. Andrei nu m-a lăsat să termin. Țăranii aveau cel mai nenorocit statut din toată Europa, iar Ungaria era mult rămasă în urmă, cu un sistem arhaic de latifundiari. Chiar dacă, nominal, nu mai exista iobăgie, era aceeași situație ca și în Rusia. Pe hârtie fuseseră eliberați, practic aveau aproape același statut. Budapesta strălucea, proprietarii de moșii cheltuiau acolo extravagant, iar în țară era prăpăd.
MUSAI DE FACUT SI PENTRU 1526-1867! Prin 1711!
P.S.: Voi va dati seama ca batalia asta a fost la 22 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare? Deci cat de aiuritoare sunt pretentiile actuale cu "Ungaria mare"?
n-are absolut nici o logică ce zici :)))))))))))))))))
@andreipogacias4244 ,:-).
Are, are. Ca reper in timp.
Tot "rumunu" stie cand a domnit "Saint Etienne", nu?
Plus, eu credeam ca pretentiile revizioniste (si la Orban si la Putin) se bazeaza pe ceva mai recent (de pe la 1800 si), nu taman de pe timpul lui Stefan cel Mare. Asa, daca regatul Ungar a fost transfomat de turci pe vremea lui Stefan cel Mare, de unde "La voi 100 de ani, la noi 1000!"?
Si mi-a devenit acum clar ca rol muuult mai important in istoria Transilvaniei l-au avut austriecii si nu maghiarii. (Scanteia revelatiei a aparut cand am citit intr-un articol cum un jurnalist maghiar isi intreba conationalii "De ce Horia a scris jalbe imparatului de la Viena?")
Si iar ceva important care nu mi-e clar, pana la batalia de la Mohacs, 1526 (ca acum stiu usor anul), deci de la anul 1000 pana la 1526, care a fost regimul Transilvaniei vis a vis de Regatul ungar? A fost efectuv provincie maghiara, sau a fost tot principat?
@andreipogacias4244 , are logica reperului temporal. Cam toti romanii stim cand a domnit Stefan cel Mare.
Si astfel intelegem ca ideile cu "Ungaria mare" isi au radacinile in ceva intamplat eheee, inainte de domnia lui Stefan cel Mare. De unde aia "1000 de ani"? Si ca Trianonul de care se plang maghiarii (in fapt pacea de la Versailles, ca numai ei o trag in sus si tare cu "Trianonul") a destructurat Imperiul AUSTRO-ungar, de la 1526 pana la 1918 austriecii au fost vioara intai in Transilvania, nu maghiarii.
A fost principat, dar supus coroanei maghiare. Adică șef era regele de la Buda. Sistemul feudal era complet diferit de cel actual. Nu e aproape nicio legătură între cele două. Spre exemplu, Carol al V-lea al Spaniei deținea posesiuni în Europa Centrală și chiar în Olanda de azi pentru că la un moment dat a devenit și împăratul Sfântului Imperiu Roman de origine germanică. Totul era pe persoană fizică. Regatul Croației aparținea de Ungaria pentru că era uniune personală, adică aveau același rege. Așa erau și Polonia și Ducatul Lituaniei. Era o uniune de state.
@@colectionaruldeistorie , la un momentdat in viitor vom fi chemati la referendum pentru implementarea reorganizarii teritoriale a Romaniei. Este imperativ ca romanii din vechiul regat sa inteleaga istoria Transilvaniei. Multumim pentru efortul de cercetare si pentru podcasturi.
Rugamintea mea la dvs domnule Udrea e ca in podcasturi din cand in cand sa ne fixati in timp lucrurile prezentate despre istoria Transilvaniei folosind repere istorice din celelalte provincii istorice ale Romaniei.
Cum mi-am fixat eu batalia de la Mohacs cu domnia lui Stefan cel Mare. A propos cu descoperirea porumbului de oamenii lui Columb... Tot in timpul lui Stefan cel Mare. Intelegeti ideea.
Si puneti, puneti intrebari. Nu va temeti sa puneti intrebari, ca-s binevenite!
Executia prizonierilor si punerea căpățânilor in sulite ne obliga sa ne intrebam daca oamenii care au facut asta erau teferi la cap
nu mai intrerupeti invitatul, va rog! e extrem de deranjant.
Andrei nu e invitat. Facem împreună emisiunea, poate fi chiar el gazda și aici e o discuție, cum am spus de nenumărate ori. Sunt întrebări de pus, lucruri de clarificat.
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
Dacă ne uităm la câți morți au fost la Podul Înalt parcă armata ungară nu mai e așa mare, cel puțin din ce ați relatat
cîți morți au fost la Podul Înalt??
Armata maghiară chiar n-a fost foarte mare la Mohacs. N-au respectat regulile de bază ale artei militare. Una dintre ele, privind concentrarea forțelor, spune că la momentul decisiv trebuie să ai toată puterea militară la dispoziție. Ei n-au făcut o programare corectă, și-au disipat resursele.
@@andreipogacias4244 nu mai țin minte dar parcă mai mult de patruzeci de mii
@@catalin5674 Cred că un astfel de număr este exagerat și nu are surse credibile.
@@PetricaIvanov cam asta parcă au spus și pe Wikipedia așa apare, Jan Stricovschi zice de o sută de mii de de morți, ăsta e exagerat, otomanii erau toți cam o sută douăzeci de mii
din ce am remarcat din aceste podcasturi , tarile europene , armatele europene , nu prea erau prietene unele cu altele cand venea vorba de otomani , de ce ?
am explicat în fiecare episod în care vorbim despre conflictele cu otomanii...
@@andreipogacias4244 da ok , le stiu , dar sunt motive ca sa nu le zic absurde , mai degraba cred ca era un joc facut de otomani de ai tine dezbinati pe europeni , ma rog . sti , adica sa risti din diverse motive de 2 bani , sa pierzi ungaria in mijlocul europei ,adica practic aduci otomanii acolo, ca sti , eu am de dus fica la scoala , alalalt eu sunt la un gratar nu pot sa ajung ... e stupid , reiese ca nu era o uniune in europa , ci mai degraba fiecare cum se descurca
@@cocodaniel9729 nu erau motive absurde, erau chiar foarte pragmatice, nimeni nu știa atunci ce va urma...
@@andreipogacias4244 da , corect , eu probabil gandesc cu mintea unuia din 2024 , adica total diferit de perioada acea , in fine . s au razbunat si ei pe noi europenii dupa perioada lui Alexandru Macedon ca sa fac un mic joc de imaginatie si fara nici o legatura :)
La harta de dupa 1526/1541 , avem un contur verde in teritoriul Transilvaniei care ar defini cam arealul Muntilor Apuseni . Insemna ca Apusenii au fost si ei sub dominatie/ocupatie Otomana ?
Mai la sud avem un contur rosu care include Oltenia, Banatul Romanesc si cel Sarbesc pana la Tisa , sudul Panoniei si cu o extensie ca o limba spre Austria . Ce reprezinta acest contur ?
dunga verde e la vest de Apuseni, iar conturul roșu reprezintă teritoriile pe care le vor lua austriecii în 1718... ciudat pt o hartă care se termină la 1699, cică, da' no...
@@andreipogacias4244 Mersi dar trebuie sa te contrazic cu dunga verde , mai ales ca sunt din zona . Granita verde este la vestul Apusenilor , dunga verde ar cam inconjura Apusenii . Am avut aici in sudul Bihorului , pasalac pana pe la Vascau , din cate stiu eu - pasalicul de Oradea . Mai vad si o limba verde care merge pe valea Muresului pana dincolo de Deva probabil , care tine de teritoriul turcesc .
@@seaman-vy7mz tre să văd harta mai de aproape ;)
Mulțumim!
Și noi vă mulțumim pentru susținere!
👍👍👍