Am citit "De ce eșuează națiunile?" undeva prin 2017 și de atunci am oferit cartea în dar la cel puțin 10 persoane. Ar trebui să fie lectură obligatorie pentru orice candidat la o funcție publică. Te felicit Dragoș pentru podcast și sper să îl asculte cât mai mulți. Hai cu share!!!
Am citit acum vreo 3 ani ambele carti, la recomandarea voastra, confirm ca sunt cele mai bune carti citite. Asta pentru cine e interesat de economie, politica si istorie.
Cartea este foarte faină, m-a făcut să-mi pun tot felul de întrebări pe care nu mi le mai pusesem despre cum se dezvoltă în timp o nație și ce moștenește. Pentru cazul concret despre America de Nord vs America Latină, mi s-a părut mai completă explicația din cartea “The origins of Political Order” a lui Francis Fukuyama, unde vorbește mai pe larg despre colonialism și transplantarea de instituții - recomand cartea cu căldură.
Felicitări! Este productia mea favorită! Atâta timp cât profitul este pe primul plan în detrimentul politicilor publice pentru oameni, cu atât vom avea societăți tot mai polarizate si tot mai sărace. Este un subiect amplu si există multi factori care slăbesc tot mai mult democrațiile liberale și prospere.
Salut Dragos!Imi doresc sa nu crap pana nu te vad lund fraele tarii in mani alaturi de o echipa de oameni devotati dintre cei care sant colaboratori si altii de caracter si educati pt ca avem reurse umane...❤
Este o carte excepțională! M-a ajutat să înțeleg mult mai bine ce se întâmplă astăzi cu lumea în care trăim și mai ales cum pot ,prin implicare, să limitez puterea unei singure entități. Am înțeles mai ușor cum am evoluat, de ce deciziile politice și lipsa implicării societății în aceste decizii a întârziat progresul țării noastre. Am primit ieri pachetul de la SN ce conține printre altele și Putere și progres pe care intenționez să devorez foarte rapid. Mulțumesc echipei SN pentru toate aceste recomandări.
Excelent episod. Acum câțiva ani, tot la recomandarea ta, am început 'de ce eșuează națiunile' dar am renunțat constatând că nivelul ei era prea ridicat pentru înțelegerea mea. Motiv pentru care cred ca e prea mult recomandarea acestor cărți pentru tineri, că e clar că nu eram la prima carte citită, nici măcar la prima in domeniu. Așadar, cu ajutorul explicațiilor bune din acest podcast si după mult mai multe cărți citite de la precedenta încercare,o sa reiau lectura ei. Felicitări pentru tot ce faceți și țineți-o tot așa!
De ce noi, ca societate civilă, îi lăsăm să facă alegeri greșite? N-ar trebui ca societatea civilă să reprezinte, de fapt, opoziția? Sau nu opoziția, dar n-ar trebui să le cerem aleșilor să facă niște lucruri, iar dacă nu le fac, în 3 luni să-i dăm afară? Să existe o perioadă de probă, ca atunci când te angajezi. N-ar trebui ca statul să mai și producă, nu doar să consume? Și n-ar trebui să consume doar ce produce el?! Altfel, salariile și pensiile speciale cresc, taxele cresc și ele... Oare nu suntem în punctul în care putem regândi sistemul din temelii?
Pai tocmai, cam asta este si idea principala din Coridorul Ingust. Societatea noastra este extrem de slaba si nu tine statul sub control, iar statul, mai slab decat alti actori externi dar mai puternic decat societatea, ia constant decizii benefice doar pentru mentinerea puterii si a clasei politice. O astfel de procedura de proba deja exista. Atunci cand vedem ca noul guvern nu isi face treaba, avem posibilitatea sa iesim in strada si sa ii determinam sa demisioneze.
@@mihaidumitras2251 Mai adăugați la problema asta și faptul că sunt decizii care au efecte negative pe termen scurt, și nu vor fi luate de politicienii care evită orice decizii nepopulare.
Foarte faina cartea, am mers pe mana ta si am citit-o. E vorba despre "De ce esueaza natiunile". Ca sa o inteleg si sa imi dau seama ce am inteles gresit pana acum a trebuit sa accept ca aproape tot ce stiam pana acum despre cum functioneaza politica a fost gresit... sau, hai sa zicem mai cu blandete, asa, incomplet. Daca esti genul de persoana care nu-si poate schimba parerile nicicum, o citesti degeaba... 😅
Constat periodic ca, atunci cand o anumita institutie sau chiar o societate privata tind sa ignore cererile cetatenilor sau clientilor, daca se insista suficient de tare, se rezolva in cele din urma. Se pare ca noi, ca natie, suntem foarte docili, cu un simt civic amortit si de aia isi permit prea multi sa ne dea cu flit. Doar in cateva orase mari si din ce in ce mai rar se mai pot vedea cativa oameni cu pancarte, intr-o piata, cerandu-si drepturile.
Am avut sansa să citesc cele trei carti si da, schimba imaginea despre democrație. Cred ca aceste carti trebuie aduse si accesibilizate in universitatile din tara si, de ce nu, si in anii finali ai liceului, clasa XI sai XII.
În legătură cu inteligența artificială recomand Scary Smart de Mo Gawdat. Poate ajuta la documentarea episodului următor. Apreciez fiecare produs de pe ambele canale! Numai bine!
" Națiunile eșuează atunci când cei cu putere de decizie fac alegeri proaste de politici publice." Mult mai corect ar fi sa se spuna direct : Natiunile esueaza atunci cand ii aleg ,ii accepta sau ii sustin pe cei cere se constitue in factori de decizie !! De peste 100 de ani i se zice ,chiar i se canta ( v. imnul national ) omului obisnuit din tara asta : Desteapta-te romane !....iar rezultatul il vedem zi de zi !! Incercarea de a trezi constiinta publica este meritorie dar ma tem ca nu va fi incununata de succes pe termen scurt sau mediu ...poate pe termen lung ,adica asa peste vreo 50 de ani pentru ca tot se zice, mai in gluma ,mai in serios, ca asta e distanta in timp care ne separa de natiunile mai avansate !!
Natiunile cu politici extractive sunt ca dietele… merg pe moment pana la un punct! Dar in loc sa iti schimbi stilul de viata intru totul (politici inclusive) pe termen luni, revii la politici de tip fast food care iti asigura esuarea!
Poate nu suntem de acord cu taxarea progresivă, care nu încurajează munca. Patraru dorește să aibă taxare minimă pentru microîntreprinderi dar taxare progresivă pe veniturile din salarii?
În privința IA, nu cred că ar fi bine să întrebe populația. 70% dintre noi sunt analfabeți funcțional, pupă moaște și icoane și merg în genunchi în jurul bisericii.
În multe privințe ai dreptate,în șmecheria cu taxarea progresivă eu unul nu sunt de acord...încurajează lenea și delăsarea. Adică Gică care are 30 de ani , sănătos și bun de muncă se complace într-un job de portar la întreprindere, plătit cu salariul minim pe economie iar Ionel fierar betonist pe șantier care are mâinile bătătorite de muncă și câștigă 10000 de lei ,trebuie taxați progresiv,nu? Ca ce chestie? Pentru că Gică suferă de lene? Sunt generația 67, trăit și în perioada idioților de comuniști și în "democrație " și mă identific cu Ionel,așa că mai bine îndeamnă-i pe asistații sociali și pe majoritatea copchiilor din generația actuală, să aprecieze valoarea muncii , respectul față de muncă și față de societatea din care fac parte. În rest,ține-o tot așa pe celelalte canale , sunt și foarte multe lucruri pe care le faci excelent.
Recomand si cartea lui Oswald Spengler "Declinul Vestului".E putin mai complexa dar explica si din alte puncte de vedere de ce multe civilizatii inclusiv vestul comit seppuku la un moment dat.
citita e-book, iar de curand am gasit o intr-un anticariat pe Magheru si am luat-o. E de colectie. In schimb nu gasesc cateva titluri, ar fi bun un club de inchiriat intre cititori.
E chestie de cultură. Cultura pragmatica anglo-saxona, sau scandinavă, chiar si germana, ca ... sint cam toti de-un neam, si celelate culturi: latina si slavă. Petrol au si norvegienii, si rusii si venezuelenii. Au avut si au din nou americanii. Să punem arabii in ecuatia asta a cultutii si a dezvoltarii? Fireste. Deci.... Acum tot .... "nordicii" , cu sau fara petrol, trec la "green deal" si se pregatesc intens pentru saltul inafara planetei. Noua colonizare. Se mai chinuie si altii. Se chinuie. Căldura e un factor. Nu stiu daca ai avut ocazia să lucrezi zile in șir într-un mediu de mai mult de 35°C. Pe plantatie sau intr-o sală de mașini (intr-o nava cum am muncit eu citiva ani). Cu sala de mașini e mai bine cită vreme mai exista camere cu climatizare. Dar altfel...
Problema libertății în România: avem mulți ”cetățeni” cu perspectivele comuniste - nu în sensul politic, ci filozofic (statul ca providență atotputernică). Oameni cu o educație fie precară, fie excesiv de specializată: astfel de oameni spun ”șeful știe mai bine, ce să mă bag eu în politică”(șeful fiind secretarul BOB în comunism, și politicienii actuali). La asta adăugați pe cei care evită responsabilitatea alegerii, pe cei care votează în genul fanilor echipei de fotbal (”mie de ăla-mi place că vorbește pă limba boborului!), și în final pe cei care nu văd vreo utilitate, fie ea personală sau generală, în a se implica în politică și/sau a merge la vot. Cel mai rău lucru este că tinerii înclină spre o mână forte, iar asta arată că societatea românească, trecută succesiv prin dictatura carlistă, legionară, antonesciană, comunistă și semi-dictatura iliesciană nu este capabilă de învățare.
Asta cu salariile, asa este.. firme de tot felul incearca sa isi plateasca tot mai putin angajatii... fac asta neintelegand ca de fapt aia sunt consumatorii, clientii a ceea ce produc ei... duhhhh...! Prin europa se vehiculeaza mai recent idea ca 3000 de euro brut e un salariu foarte bun pentru un inginer... in acelasi timp firme constructoare de masini si alte bunuri se muta catre est, asia adica nu romania, la noi e pustiu, deci ziceam ca se muta catre est caci produsele lor sunt asa de scumpe, asteptand profituri tot mai mari, ca nu le mai cumpara nimeni.. de fapt nu mai e putere de cumparare, salarii mici spre mai mici... chiriile au plecat la cer.. si spre a stimula consumul se importa la greu emigranti.. asta e marea strategie europeana..!
Progresul tehnologic e strans legat de prosperitatea umanitatii de la manuirea focului incoace. Inteleg aversiunea pentru inegalitate sociala dar nu contrazice asta adevarul ca tehnologia a dus la prosperitate.
Interesant cum si la nivelul economiei academice (care e infectata nasol de tot de interesele bogatanilor) ajungem sa realizam cat de dezastruoase sunt politicile neoliberale specifice ultimilor 50 de ani.
Am citit "De ce eșuează națiunile?" undeva prin 2017 și de atunci am oferit cartea în dar la cel puțin 10 persoane. Ar trebui să fie lectură obligatorie pentru orice candidat la o funcție publică. Te felicit Dragoș pentru podcast și sper să îl asculte cât mai mulți. Hai cu share!!!
Mi-o puteti oferi și mie vă rog ? Nu o găsesc nicăieri pe internet...
@@rafaelghiunghius4507
V-o pot trimite deocamdată în format PDF. Rog e-mail!
Când revin în tara văd dacă mai am vreun exemplar tipărit
Sunteti geniali! Sa nu opriti niciodata productia asta. M-ati ajutat mai mult ca multi instructori/profesori
multumiri si respect pentru ceea ce faceti😊
Sa-ti creasca gainile acasa
Am citit acum vreo 3 ani ambele carti, la recomandarea voastra, confirm ca sunt cele mai bune carti citite. Asta pentru cine e interesat de economie, politica si istorie.
economie keynsiana, nu adevarata economie, adica ramura austriaca, singura care poate fi inteleasa de toata lumea si care are logica.
Sa nu te oprești niciodată din acest podcast. Cel mai bun.
Mai rar osmeni ca tine Dragose,cata rabdare ai sa ne explici toate astea pe intelesul nostru.❤❤❤
Felicitări,echipei Starea Nației!
Felicitări Domnule Dragoș și întregii echipe. Abia aștept să achiziționez cărțile în cauză și să le citesc.
Felicitări! Ceea ce prezentați d-voastră propun sā fie predatā în şcoli pentru ca tinerii sā învețe despre lumea în care trăiesc.
Eu cred ca ar trebui ținut cont și de faptul ca la tinerețe omul este revoluționar, iar la bătrânețe devine reactionar😢😢😢😮😮😢😢
Azi am reascultat acest videoclip.Mi se pare foarte la subiect având in vedere situația socială in care ne găsim.
Never stop mr. Pătraru 🎙️!!!
Frumos explicat!Cafeneaua Natiei,merita a fi vizitata!Multumesc pentru efort!
Superb
Vă mulțumesc!Am recomandat multor prieteni SN si am distribuit emisiunile voastre!
Cartea este foarte faină, m-a făcut să-mi pun tot felul de întrebări pe care nu mi le mai pusesem despre cum se dezvoltă în timp o nație și ce moștenește.
Pentru cazul concret despre America de Nord vs America Latină, mi s-a părut mai completă explicația din cartea “The origins of Political Order” a lui Francis Fukuyama, unde vorbește mai pe larg despre colonialism și transplantarea de instituții - recomand cartea cu căldură.
Felicitări!!! ❤️
Felicitări Starea Nației ❤🎉❤
Îmi place tot mai mult acest canal.
❤❤❤Salut domnule Dragoș și echipei dumneavoastră felicitări pentru emisiune
Felicitari, Starea Natiei!❤
Felicitări! Mulțumim mult pentru emisiune.
Mulțumim pentru aceste clipuri foarte importante
Felicitări! Este productia mea favorită!
Atâta timp cât profitul este pe primul plan în detrimentul politicilor publice pentru oameni, cu atât vom avea societăți tot mai polarizate si tot mai sărace. Este un subiect amplu si există multi factori care slăbesc tot mai mult democrațiile liberale și prospere.
să ajungă la cât mai mulți
Salut d le Dragoș, mulțumesc pentru podcastul prezentat ,felicitări .
Multumim mult, felicitari pentru Emisiune
Multumim pentru continut! Faceti o treaba exceptionala cu acest podcast!
Multumim Dragos si echipei SN !!!
Felicitari
Respect maxim pentru munca depusa !❤❤❤(pentru toate productiile)🙏🏼👏👏👏
Sunt in❤ de echipa nației și tot ce-a ce faceți !!!
Salut Dragos!Imi doresc sa nu crap pana nu te vad lund fraele tarii in mani alaturi de o echipa de oameni devotati dintre cei care sant colaboratori si altii de caracter si educati pt ca avem reurse umane...❤
Mulțam fain pentru explicațiile economice necesare pentru a înțelege lumea.
Mulțumesc
Este o carte excepțională! M-a ajutat să înțeleg mult mai bine ce se întâmplă astăzi cu lumea în care trăim și mai ales cum pot ,prin implicare, să limitez puterea unei singure entități. Am înțeles mai ușor cum am evoluat, de ce deciziile politice și lipsa implicării societății în aceste decizii a întârziat progresul țării noastre. Am primit ieri pachetul de la SN ce conține printre altele și Putere și progres pe care intenționez să devorez foarte rapid. Mulțumesc echipei SN pentru toate aceste recomandări.
Mulțumim!
Cel mai util podcast.❤🎉
Salutări trib
Excelent episod. Acum câțiva ani, tot la recomandarea ta, am început 'de ce eșuează națiunile' dar am renunțat constatând că nivelul ei era prea ridicat pentru înțelegerea mea. Motiv pentru care cred ca e prea mult recomandarea acestor cărți pentru tineri, că e clar că nu eram la prima carte citită, nici măcar la prima in domeniu. Așadar, cu ajutorul explicațiilor bune din acest podcast si după mult mai multe cărți citite de la precedenta încercare,o sa reiau lectura ei. Felicitări pentru tot ce faceți și țineți-o tot așa!
Merci Dragoș, foarte misto acest podcast!
Mulțumim frumos pentru tot ce faceți !
Salut! Multumesc frumos! ❤
foarte interesante informatiile prezentate
❤️❤️❤️ Sper sa faci acest podcast cat mai mult posibil!!
De ce noi, ca societate civilă, îi lăsăm să facă alegeri greșite? N-ar trebui ca societatea civilă să reprezinte, de fapt, opoziția? Sau nu opoziția, dar n-ar trebui să le cerem aleșilor să facă niște lucruri, iar dacă nu le fac, în 3 luni să-i dăm afară? Să existe o perioadă de probă, ca atunci când te angajezi. N-ar trebui ca statul să mai și producă, nu doar să consume? Și n-ar trebui să consume doar ce produce el?! Altfel, salariile și pensiile speciale cresc, taxele cresc și ele... Oare nu suntem în punctul în care putem regândi sistemul din temelii?
Coruptia nu exista doar in "sferele" puterii, ci la orice nivel al societàtii.
Ce e aia societate civilă? Cine o reprezintă? Cum?
Pai tocmai, cam asta este si idea principala din Coridorul Ingust. Societatea noastra este extrem de slaba si nu tine statul sub control, iar statul, mai slab decat alti actori externi dar mai puternic decat societatea, ia constant decizii benefice doar pentru mentinerea puterii si a clasei politice. O astfel de procedura de proba deja exista. Atunci cand vedem ca noul guvern nu isi face treaba, avem posibilitatea sa iesim in strada si sa ii determinam sa demisioneze.
@@mihaidumitras2251 Mai adăugați la problema asta și faptul că sunt decizii care au efecte negative pe termen scurt, și nu vor fi luate de politicienii care evită orice decizii nepopulare.
Multumim!🎉
Recomand peste tot SN cu toate producțiile sale ,eu personal am început sa înțeleg altfel viata
Multumim ❤
Bun😊
❤❤❤
❤️❤️
Mulțumesc !
Big up!
Mulțumim 😊
👏👏👏👏
Foarte faina cartea, am mers pe mana ta si am citit-o. E vorba despre "De ce esueaza natiunile". Ca sa o inteleg si sa imi dau seama ce am inteles gresit pana acum a trebuit sa accept ca aproape tot ce stiam pana acum despre cum functioneaza politica a fost gresit... sau, hai sa zicem mai cu blandete, asa, incomplet.
Daca esti genul de persoana care nu-si poate schimba parerile nicicum, o citesti degeaba... 😅
👏👏👏
👍👍👍
Drăgoșelu uauuuuuu 😍
Yupiiiiii emisiune ☺️☺️☺️☺️
Mai pe scurt, esueaza din cauza coruptiei
👍
Constat periodic ca, atunci cand o anumita institutie sau chiar o societate privata tind sa ignore cererile cetatenilor sau clientilor, daca se insista suficient de tare, se rezolva in cele din urma.
Se pare ca noi, ca natie, suntem foarte docili, cu un simt civic amortit si de aia isi permit prea multi sa ne dea cu flit.
Doar in cateva orase mari si din ce in ce mai rar se mai pot vedea cativa oameni cu pancarte, intr-o piata, cerandu-si drepturile.
Ca sa ai un stat democratic mai întâi trb sa ai o revoluție, nu o lovitura de stat.
Bine ai vn❤
❤🎉
❤
Am avut sansa să citesc cele trei carti si da, schimba imaginea despre democrație. Cred ca aceste carti trebuie aduse si accesibilizate in universitatile din tara si, de ce nu, si in anii finali ai liceului, clasa XI sai XII.
În legătură cu inteligența artificială recomand Scary Smart de Mo Gawdat. Poate ajuta la documentarea episodului următor. Apreciez fiecare produs de pe ambele canale! Numai bine!
mersi, sa aud idea asta in romana e wow. cate odata esti greoi dar acuma inteleg, eu te astept la baru natiei ;)
❤❤❤👏👏👏👏
" Națiunile eșuează atunci când cei cu putere de decizie fac alegeri proaste de politici publice."
Mult mai corect ar fi sa se spuna direct : Natiunile esueaza atunci cand ii aleg ,ii accepta sau ii sustin pe cei cere se constitue in factori de decizie !!
De peste 100 de ani i se zice ,chiar i se canta ( v. imnul national ) omului obisnuit din tara asta : Desteapta-te romane !....iar rezultatul il vedem zi de zi !!
Incercarea de a trezi constiinta publica este meritorie dar ma tem ca nu va fi incununata de succes pe termen scurt sau mediu ...poate pe termen lung ,adica asa peste vreo 50 de ani pentru ca tot se zice, mai in gluma ,mai in serios, ca asta e distanta in timp care ne separa de natiunile mai avansate !!
Like pentru video
Ptr ca nu sunt in stare sa mentina un stat de drept, au zis o cei care au castigat Nobelul
Natiunile cu politici extractive sunt ca dietele… merg pe moment pana la un punct! Dar in loc sa iti schimbi stilul de viata intru totul (politici inclusive) pe termen luni, revii la politici de tip fast food care iti asigura esuarea!
Poate nu suntem de acord cu taxarea progresivă, care nu încurajează munca. Patraru dorește să aibă taxare minimă pentru microîntreprinderi dar taxare progresivă pe veniturile din salarii?
🍀
🤝
Da,stim cafeneaua. E intunecoasa si è pt cine vrea sa-si taie venele ca nu te vede nimeni.
În privința IA, nu cred că ar fi bine să întrebe populația. 70% dintre noi sunt analfabeți funcțional, pupă moaște și icoane și merg în genunchi în jurul bisericii.
F f f bun subiect si totuși nu Nu prinde.
Buna sears
Respect
În multe privințe ai dreptate,în șmecheria cu taxarea progresivă eu unul nu sunt de acord...încurajează lenea și delăsarea. Adică Gică care are 30 de ani , sănătos și bun de muncă se complace într-un job de portar la întreprindere, plătit cu salariul minim pe economie iar Ionel fierar betonist pe șantier care are mâinile bătătorite de muncă și câștigă 10000 de lei ,trebuie taxați progresiv,nu? Ca ce chestie? Pentru că Gică suferă de lene?
Sunt generația 67, trăit și în perioada idioților de comuniști și în "democrație " și mă identific cu Ionel,așa că mai bine îndeamnă-i pe asistații sociali și pe majoritatea copchiilor din generația actuală, să aprecieze valoarea muncii , respectul față de muncă și față de societatea din care fac parte.
În rest,ține-o tot așa pe celelalte canale , sunt și foarte multe lucruri pe care le faci excelent.
Domnule Pătraru, dar embargoul total care este impus Coreei de Nord de peste 65 de ani, cum stăm cu această problemă ???
Ma pune pe ganduri emisiunea ta, Dragos. Cred ca e de bine
Recomand si cartea lui Oswald Spengler "Declinul Vestului".E putin mai complexa dar explica si din alte puncte de vedere de ce multe civilizatii inclusiv vestul comit seppuku la un moment dat.
Pana la exemplul cu Nogales, avem aproape aici Berlinul inainte de '89😬
Mulțumim!
🥂
citita e-book, iar de curand am gasit o intr-un anticariat pe Magheru si am luat-o. E de colectie. In schimb nu gasesc cateva titluri, ar fi bun un club de inchiriat intre cititori.
E chestie de cultură. Cultura pragmatica anglo-saxona, sau scandinavă, chiar si germana, ca ... sint cam toti de-un neam, si celelate culturi: latina si slavă.
Petrol au si norvegienii, si rusii si venezuelenii. Au avut si au din nou americanii. Să punem arabii in ecuatia asta a cultutii si a dezvoltarii? Fireste.
Deci....
Acum tot .... "nordicii" , cu sau fara petrol, trec la "green deal" si se pregatesc intens pentru saltul inafara planetei. Noua colonizare. Se mai chinuie si altii. Se chinuie.
Căldura e un factor. Nu stiu daca ai avut ocazia să lucrezi zile in șir într-un mediu de mai mult de 35°C. Pe plantatie sau intr-o sală de mașini (intr-o nava cum am muncit eu citiva ani). Cu sala de mașini e mai bine cită vreme mai exista camere cu climatizare. Dar altfel...
Problema libertății în România: avem mulți ”cetățeni” cu perspectivele comuniste - nu în sensul politic, ci filozofic (statul ca providență atotputernică). Oameni cu o educație fie precară, fie excesiv de specializată: astfel de oameni spun ”șeful știe mai bine, ce să mă bag eu în politică”(șeful fiind secretarul BOB în comunism, și politicienii actuali). La asta adăugați pe cei care evită responsabilitatea alegerii, pe cei care votează în genul fanilor echipei de fotbal (”mie de ăla-mi place că vorbește pă limba boborului!), și în final pe cei care nu văd vreo utilitate, fie ea personală sau generală, în a se implica în politică și/sau a merge la vot. Cel mai rău lucru este că tinerii înclină spre o mână forte, iar asta arată că societatea românească, trecută succesiv prin dictatura carlistă, legionară, antonesciană, comunistă și semi-dictatura iliesciană nu este capabilă de învățare.
🎉
Asta cu salariile, asa este.. firme de tot felul incearca sa isi plateasca tot mai putin angajatii... fac asta neintelegand ca de fapt aia sunt consumatorii, clientii a ceea ce produc ei... duhhhh...! Prin europa se vehiculeaza mai recent idea ca 3000 de euro brut e un salariu foarte bun pentru un inginer... in acelasi timp firme constructoare de masini si alte bunuri se muta catre est, asia adica nu romania, la noi e pustiu, deci ziceam ca se muta catre est caci produsele lor sunt asa de scumpe, asteptand profituri tot mai mari, ca nu le mai cumpara nimeni.. de fapt nu mai e putere de cumparare, salarii mici spre mai mici... chiriile au plecat la cer.. si spre a stimula consumul se importa la greu emigranti.. asta e marea strategie europeana..!
Progresul tehnologic e strans legat de prosperitatea umanitatii de la manuirea focului incoace. Inteleg aversiunea pentru inegalitate sociala dar nu contrazice asta adevarul ca tehnologia a dus la prosperitate.
Interesant cum si la nivelul economiei academice (care e infectata nasol de tot de interesele bogatanilor) ajungem sa realizam cat de dezastruoase sunt politicile neoliberale specifice ultimilor 50 de ani.
Sunt curios cum îți plătești tu angajații
😮
Bun, sa iau si Coridorul ingust.