#2i​

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 окт 2024
  • Urmareste aici toata seria "Dicţionarul de idei şi ideologii" (2i) din care acest video face parte:
    • Dicţionarul de idei şi...
    În una din intervențiile sale de săptămâna trecută, discutam de faptul că viața în satul său natal era liniștită, predictibilă, cu granițe și vecinătăți clar definite. Toată lumea știa aproape pe toată lumea si parcă structurile de sens erau limpezi, nesofisticate. Nimic nu se modifica profund pe neașteptate. Știai ușor cine ești si in mare măsura știai ce fac alții sau ce ai tu de făcut.
    Toate acestea par a fi pierdute, concluziona Cristian. Care sunt dimensiunile “satului” în care trăim acum cei mai mulți dintre noi? Care-i sunt granițele? Cine ne sunt vecinii? Cum ne raportăm la noi înșine și la aproapele nostru? Ceva mai pretențios spus, de unde ne extragem acum structurile de plauzibilitate? Ce înseamnă pentru noi “satul global”? Mai mult chiar, cum mai putem să navigăm strategic, în siguranță si cu sens într-o lume in care spațiul si timpul par a fi într-o continua implozie, generând incertitudini din ce în ce mai generalizate?
    Aceste întrebări se pot extinde de la individ, la grup sau chiar la entități statale. Discutând despre globalism si globalizare, vom încerca împreună sa cartografiem lumea in care trăim, sperând astfel să oferim posibile direcții de abordare a acestui gen de întrebări. Vom opera astfel pe mai multe paliere ale existenței noastre: economic, cultural, social, identitar, tehno/biologic.
    Vom încerca să identificăm tensiunea dinamică dintre local si global. Vom identifica si analiza câțiva dintre principalii actori activi pe scena “satului global”, evaluând noile provocări aduse de revoluțiile tehnologice ale așa numitei “a patra revoluție tehnologică”. Nu in ultimul rând, sperăm să reușim să identificăm un nou set de întrebări pe care ar trebui să ni le punem in măsura în care suntem interesați sa înțelegem cât mai bine lumea in care trăim.
    Silviu Eugen Rogobete este Profesor universitar in Departamentul de Științe politice al Universității de Vest din Timișoara. In perioada 1992-1998 a parcurs un ciclu complet de pregătire academică in Marea Britanie (BA, PhD, Universitatea Brunel, Londra) iar în vara din 2001 si 2002 a beneficiat de stagii de pregătire postdoctorală la Universitatea Oxford, St. Hugh’s College, sub îndrumarea Profesorului David Robertson. In perioada 2006-2013 a fost Consul General al Românei in Africa de Sud.
    Înaintea acestei perioade a fost Director al Departamentului de Științe politice iar in prezent este Director al Școlii doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe politice al Universității de Vest. Domeniul general de interes academic este filosofia morală aplicată la științele sociale, printre cursurile predate fiind: The Moral Self and Contemporary Politics (nivel de doctorat), Fundamentele si Practica Drepturilor Omului, Religie și politică, Diplomacy and Globalisation (MA level). In 1998 a înființat Centrul de educație creștină și cultură contemporană Areopagus și mai apoi Centrul regional de integrare sociala si dezvoltare umană, ambele în Tmișoara. A îndrumat cu succes studii doctorale la Middlesex University (UK) si University of Western Cape (Africa de Sud). In 2019 a fost distins cu titlul de Honorary Professor al Stellenbosch University, School of Public Leadership din Africa de Sud. Linkul la pagina profesională: doctorat.uvt.ro....

Комментарии • 21

  • @sacotafiruta2348
    @sacotafiruta2348 3 года назад +5

    Salut Timișoara și pe Silviu Rogobete, nu îmi vine să cred ce surpriză!

  • @claudiuadam3656
    @claudiuadam3656 3 года назад +6

    Abia aștept sa-l văd. Vroiam doar sa întreb pe cand ediție despre naționalism ?

    • @ciprianmihali
      @ciprianmihali 3 года назад +7

      Emisiunea despre nationalism este programata in 22 aprilie. Invitat: profesorul Marius Turda.

    • @claudiuadam3656
      @claudiuadam3656 3 года назад +3

      @@ciprianmihali Nemaipomenit ! Faceți o treabă bună, felicitări

  • @misupopescu8379
    @misupopescu8379 3 года назад +1

    Va urmaresc cu mare interes

  • @rngoodvibes4775
    @rngoodvibes4775 3 года назад +2

    Un video despre NFT ? A fost foarte bun cel despre Bitcoin si cred ca ar fi la fel de util avand in vedere amploarea fenomenului NFT. ✌️

  • @Shegherap
    @Shegherap 2 года назад

    Da i doamne putere ! Lu’ Presura !

  • @PARINTELEMIHAIL
    @PARINTELEMIHAIL 3 года назад

    La min. 2:40, numele corect al centrului este AREOPAGUS, totuși...

  • @MihaiLEONTE.
    @MihaiLEONTE. 3 года назад

    👍👏👏👏

  • @bogdanbuturuga4972
    @bogdanbuturuga4972 3 года назад +1

    1:09:54 "sa judeci trecutul cu ochelarii prezentului"
    Cred ca unul dintre cele mai bune sfaturi e cel care spune sa-i tratezi pe cei din jur asa cum ti-ai dori sa fii tu insuti tratat, sfat care constituie si criteriul pe baza caruia poti sa judeci fapte rele din trecut ca fiind justificabile in contextul vremurilor respective sau ca fiind condamnabile si inumane indiferent de contextul istoric. De exemplu, in trecutul indepartat, multi doctori ii recomandau pacientului o gaura in craniu "ca sa aiba pe unde sa iasa spiritul rau care da boala" sau o hemoragie indusa "ca sa-l curete de sangele rau". Cel mai probabil ca un astfel de medic ar fi urmat si el insusi o astfel de terapie cu consecinte catastrofale, fiind in totalitate increzator ca asta aduce vindecarea, fapt care nu ne permite sa acuzam medicii de atunci de rea vointa sau de lipsa de consideratie fata de semeni. Asa cum probabil medicii dintr-un viitor indepartat se vor uita la medicina din 2021 ca fiind foarte inapoiata.
    De cealalta parte, sa rapesti oameni, sa-i vinzi ca sclavi, sa le negi orice demnitate umana, sa-i maltratezi fara niciun pic de mila desi ii vezi cum sufera la fel ca tine, toate astea doar cu scopul de a avea forta de munca pentru ambitiile tale economice, nu vad cum astfel de fapte pot fi vreodata tolerabile si justificate de vreun context istoric, nu cred ca vreun astfel de tortionar ar fi acceptat vreodata sa fie el insusi tratat asa pe baza culorii pielii sau a altor trasaturi pe care nu le decizi.
    Deci in timp ce nivelul de cultura si eruditie sunt intr-adevar limitate si dependente de contextul in care te-ai nascut si ai trait, omenia si empatia au fost si vor fi mereu la fel de valoroase, iar lipsa lor la fel de condamnabila in toate epocile. Lipsa princiului astuia cred ca ne-ar duce la concluzia ca scopul de a ne fi noua bine scuza orice mijloc.
    Dar, asa cum foarte bine a punctat si Silviu Rogobete, un obicei imoral nu anuleaza neaparat contributia acelui personaj la istoria lumii, de exemplu o formula inovatoare in chimie nu trebuie aruncata la cosul de gunoi pentru simplu fapt ca chimistul era rasist

    • @sergius8562
      @sergius8562 3 года назад +1

      Bună intervenția ta, ai dreptate, unele fapte nu sunt scuzabil niciodată dar nu trebuie sa subestimam filozofia/ideologia vremii. Conchistadorii credeau sincer ca băștinașii nu au suflet, sau ca unele populatii sunt alcătuite din ființe inferioare. . Poate în viitor o sa fim și noi judecați cum ne purtam cu animalele pe care le creștem pentru mâncare. Nu este o scuza, este o circumstanță atenuanta pentru proces.

  • @calinionut-alin2154
    @calinionut-alin2154 7 месяцев назад

    Eu nu știu ce economie puternica are SUA, dar acolo că sa ai o viață decentă ai nevoie de 2-3 joburi.

  • @Shegherap
    @Shegherap 2 года назад

    Si Ciprian… 🤦🏼‍♂️😍

  • @ionragalie9294
    @ionragalie9294 3 года назад

    Parole, parole, parole...?

  • @mihaimoraru263
    @mihaimoraru263 3 года назад +4

    Voi nu ar trebuii sa va numiti romani...

    • @aiureantramvai
      @aiureantramvai 2 года назад

      Ce bine ca nu decizi tu cine este sau nu cetatean roman. Constitutia Romaniei le ofera tuturor cetatenilor dreptul de a-si exprima liber convingerile.

    • @ionutraducanu3456
      @ionutraducanu3456 2 года назад +1

      Habar n-ai ce inseamna globalism omule...Daca n-ar exista globalismul am muri de foame...

    • @mihaimoraru263
      @mihaimoraru263 2 года назад +1

      @@ionutraducanu3456 Te rog sa ma luminezi tu ce inseamna si sa imi zici si de ce as murii de foame... iar dupa iti explic eu ce inseamna cu adevarat...