Lupte tataresti(Tatar Kureşleri) Albesti, Constanta, 2012
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- TRINTA. Urmasii lui Gingis-Han de pe pamintul Dobrogei n-au uitat de trinta in care stramosii lor isi aratau barbatia. Kures-ul e un amestec de amestec de arte martiale, apropiat de genul judo sau sumo. In fiecare sat tatarasc, mai tineri sau mai batrini, mai voinici sau mai pirpirii, tatarii se incing la kures. Fiecare la categoria lui.
DE PRIMAVARA PINA TOAMNA. Sezonul luptelor tatarasti tine de primavara (inceputul lunii mai), pina toamna (octombrie). In acest interval, fiecarei localitatI in care traiesc turco-tatari ii vine o data rindul sa organizeze kures-ul. In octombrie, la marea finala, se intrec toti cistigatorii kures-urilor din acel an.
In mod traditional, kures-ul se desfasoara pe iarba, cel mai adesea pe un teren de la marginea localitatii, insa in toiul verii, luptele se mai muta si pe nisip, linga mare.
Lupta tatarasca incepe doar dupa ce arbitrul a legat mijlocul celor doi luptatori cu cite un briu. Fiecare apuca briul adversarului si nu-i da drumul nici o clipa, pe parcursul luptei. Sint permise orice fel de miscari -- important e sa-ti trintesti adversarul pe spate.
CU MUZICA. Lupta se desfasoara pe ritmuri tatarasti. Muzicantii isi potrivesc ritmurile dupa cum e lupta: mai domoala in unele momente, apriga in altele. Instrumentele traditionale care tin isonul acestor lupte sint zurnaua (un fel de clarinet) si daula (toba).
PREMIUL. Invingatorul primeste un batal (berbec), pe care trebuie sa-l ridice pe umeri si sa danseze cu el. Luptatorii mai primesc culde (ornamente pentru vestimentatie) si bayrac-ul (un steag sau un pom, impodobit cu obiecte de vestimentatie). - Спорт