Kitarahuollon tietopankki - Kitaran kaulan säätäminen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 янв 2025
  • Kaulan säätämiseen tarvittavat työkalut
    www.levytukku....
    www.levytukku....
    Levytukun nettikauppa:
    www.levytukku.fi/
    Levytukun Facebook
    / levytukku
    Levytukun Instagram:
    www.instagram....

Комментарии • 29

  • @jasujokelainen5073
    @jasujokelainen5073 3 года назад +5

    Kiitos asiallisesta videosta! 👌
    Tulee tarpeeseen nämä tiedot ja parasta että kuulee jostain myös suomeksi näitä juttuja, mulla menee aika paljon ohi seikkoja kun katson englanninkielisiä videoita.
    Ja kun asun sellaisessa paikassa missä ei taida olla ketään kelle viedä huoltoon niin täytyy yrittää räveltää sitten itse 🙂
    Kiitos!

  • @RojuOfficial
    @RojuOfficial 4 года назад +3

    Fiksu video. Ei monelle niin itsestään selvyyksiä!

  • @theproser559
    @theproser559 10 месяцев назад +1

    Kiitos hyvästä opasvideosta! Nyt on Ibanezin RG421AHM skitta ja ESP-LTD DF-404 kaulat timantissa! Yllättävän helpolta tuntui säätö itse näin ekaa kertaa. Kanava lähti tilaukseen! Keep On Rockin!

  • @teemuylamaki5840
    @teemuylamaki5840 4 года назад +4

    Hyvä Mikko!
    Mukava että tälle vanhalle koirallekin löyty vielä uusia jippoja! Oon nimittäin saanu takaraivoon jumittamaan ajatuksen 15-20 vuoden takaa,että ennen raudan säätöä pitää kielet löysentää ja säädön jälkeen vielä antaa asettua yön yli. Puuduttavan hidasta hommaa näin ja kerran jos toisenkin sitä on oikastu tässä asiassa.
    Mukava kuulla etten kuitenkaan oo altistanu skeboja sen kummemmin ylimääräselle vikaantumiselle näin tehdessäni.
    Tattis!

  • @caynyq
    @caynyq 3 года назад +2

    Tosi hyvä video. Rauhallisesti suomeksi selitetty . Paljon kitoksia

  • @jrosnell
    @jrosnell 3 года назад +1

    Helvetin hyvää infoa! Kiitos!

  • @frozenlandband6726
    @frozenlandband6726 2 года назад +1

    hyvät selkeät ohjeet

  • @einjarjar
    @einjarjar 4 года назад +6

    Tuttua asiaa, mutta hyviä kulmia ja muistutuksia tuli tällaiselle sunnuntai-säätäjälle.
    Pari aihetta voisin heittää: Kun Ibanezin äärellä ollaan, niin floikan korkeus ja kulman säätö, miksei myös kiinteän tallan korkeuden tsekkaaminen. Toisena; Kitaran mikkien korkeuden säätö ihan soundiesimerkkien kanssa.

    • @Levytukku
      @Levytukku  4 года назад +1

      Kiitos! Ja nuo floikan säädöt ovat hyvä idea.

  • @mrdimik4
    @mrdimik4 4 года назад +4

    Hyvä video! Miten ois intonaation säätö pätkä seuraavaksi?

    • @Levytukku
      @Levytukku  4 года назад +4

      Kiitos Dimitris! Intonaation säätö on erittäin hyvä idea jonka haluaisin ehdottomasti toteuttaa.

    • @jasujokelainen5073
      @jasujokelainen5073 3 года назад

      Minä komppaan myös sitä ideaa 👍🎸!

    • @danielallan8310
      @danielallan8310 Год назад

      ​@@LevytukkuHei. Teitkö koskaan tuota innovaatio videota? Onko sinulla videota jossa opastetaan mitä tehdä tehdas uudelle kitaralle? Ostin uuden Squier Sonic straton ja mietin jo valmiiksi mitä sille tulisi tehdä

    • @Levytukku
      @Levytukku  Год назад

      Intonaatio-videota ei olla tehty vielä. Tämä vuosi meni videoiden kanssa hieman penkin alle yllättävien esteiden vuoksi. Tarkoitus on taas aktivoitua jahka saadaan loppuvuosi pakettiin. Tuo uuden kitaran käyttöönotto on kyllä hyvä idea. Minulla oli jo jotain sen suuntaista mielessä, mutta kommenttisi antoi idealle selkeämmän suunnan. Kiitos vinkistä.💪
      @@danielallan8310

  • @pasikeskikukko
    @pasikeskikukko 2 года назад +1

    Mitä tehdään kitaralle sitten kun säätövara loppuu kaularangassa, onko muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa kaula uuteen? Omistin aikoinaan semmoinen fenderin enkä itse osannut muuta tehdä kun vaihtaa kitara toimivaan.

  • @Vestu
    @Vestu Год назад

    Hei siinähän on mun kitara!

    • @Vestu
      @Vestu Год назад

      Okei siis malli ja finish täysin samat mutta ei sama yksilö :) ostin noihin aikoihin tuon mallin teiltä. AZ226PB
      Vieläkin kovassa käytössä.

  • @shredd5705
    @shredd5705 3 года назад

    Hyvä tietopaketti ja tuli pari uuttakin juttua, mutta aina ihmetellyt miksi näissä työpajoissa käyttetään tuota telinettä, eikö kaularauta ja muutkin säädöt kannattaisi tsekata soittoasennossa, koska eikö tuossa vaakatason telineessä tulee periaatteessa kaulaan samaa vääntöä kuin 17:46 puhutaan. Samoin jos tallapäästä kielten korkeutta säädetään

    • @Levytukku
      @Levytukku  3 года назад +2

      Kiitos! Erittäin hyvä kysymys! Kaulatukea käytetään säädön aikana, koska ilman sitä esim. videolla näkyvä keltaisen RG550-mallin lavan kärki makaisi pöydässä kiinni ja kitaran paino olisi sitä vasten. Useassa kitarassa on tällainen taaksepäin kallistuva lapa. Lisäksi kitaran maatessa pöydällä työasento on vain koko huoltoa ajatellen käytännöllisempi, kuin jos se olisi jotenkin viritetty soittoasentoon.
      Käytännössä kaikki lavan alueella tehtävät huoltotoimet ovat helpompia kun lapa on ilmassa. Pelkkä kieltenvaihto olisi aikamoista tuhertamista, jos lapa ei olisi ilmassa. Kuten mainitsit - kaulan ja kielten säädöt kannattaa silti aina tarkistaa myös soittoasennossa. Hyvä huoltaja ei luota pelkkiin mittoihin, vaan käyttää kitaran vielä sylissään ja testaa tehtyjen säätöjen toimivuuden ihan käytännössä.
      Kaularaudan kääntämisen voi sinänsä tehdä missä asennossa haluaa, mutta sen vaikutuksen tarkistaminen on helpointa näyttämälläni tavalla. Videon yksi tärkein anti - ainakin palautteen mukaan - on ollut tapa jolla kaulan suoruuden pystyy itse havaitsemaan. Se tuntuu olevan suurimmalle osalle säätämisessä isoin epävarmuuden aihe. Ilman tätä tietoahan säätäminen on arpapeliä.

  • @ronnies9817
    @ronnies9817 4 года назад +1

    Kiitoksia hyvästä videosta! Pitkään pelotti kaulan säätöhommat, mutta tässä nyt viimeistään tuli hyvin selville. Etenkin silmillä kaulan tilanteen toteaminen on ollut jokseenkin hankalaa, ja onneksi videolla selkeästi kerrottiin miten se tehdään.
    Miten sitten ne säätöhommat sellaisten kaulojen kanssa, joissa kaularauta on piiloitettu kaulan ja rungon väliin? Sitä kun ei (oletettavasti) voi tehdä irroittamatta kieliä ja kaulaa.
    Toisena kysymyksenä vielä kielten paksuuden vaihdosta. Jos esim. kitaraan vaihdetaan 9-42 setin tilalle 10-46 setti, kannattaako sitten vaihdon jälkeen jo kiristää kaularautaa?

    • @Levytukku
      @Levytukku  4 года назад +1

      Tällainen on ihan parasta palautetta! Tarkoituksemme on poistaa mystisyyden harsoa näiden aiheiden yltä. Vaikka tämän jälkeenkään ei haluaisi itse tehdä huoltoja niin ymmärrys oman kitaran toiminnasta lisääntyy.
      Ne kitarat joissa kaularauta jää sinne rungon väliin vaativat enemmän töitä. Kaula pitää irrottaa tai ainakin löystää niin että kaularaudan saa näkyviin. Jos kaula pitää ottaa irti, se tarkoittaa myös kielten löysyttämistä. Sen jälkeen käännetään kaularautaa haluttuun suuntaan(pitää siis ennen irrottamista todeta tilanne). Sitten vain kaula takaisin kiinni ja kielet vireeseen. Jos kaula ei ole vieläkään kohdallaan eikun kielet taas löysälle ja kaula irti. Tässä on suuresti apua kokemuksesta. Kun on käännellyt kaularautaa paljon, pystyy aika hyvin arvioimaan miten se tulee vaikuttamaan. Tämä vähentää kaulan irrottelukertoja, mutta helposti voi joutua irottamaan neljäkin kertaa että osuu ihan nappiin.
      Kielten vaihtaminen ei aina tarkoita, että kaulaa pitää säätää. Vaihda kielet, viritä ne haluttuun vireeseen ja totea kaulan tilanne vaikka tuolla opettamallani tavalla. Sen näkee sitten ihan silmällä, onko kaulan säätämiselle tarvetta. Jokainen kaula on aivan oma pala puuta ja siksi saman mallin eri yksilötkin elävät ihan omaa elämäänsä. Kaulaa ei yleensä tarvitse säätää kovin usein. Enemmän kielten paksuuden vaihto vaikuttaa kitaran muihin säätöihin. Niistäkin olemme jo pohtineet videota...

  • @WilleArela
    @WilleArela 4 года назад +3

    Mites floikallinen kitara ?

    • @zylonchar
      @zylonchar 4 года назад

      Sama periaate.

    • @Levytukku
      @Levytukku  4 года назад +3

      Hyvä kysymys! Melkein harmittaa etten maininnut asiasta jo videolla. Mutta periaate on sama kuin kiinteätallaisessakin. Ei siis väliä mikä talla kitarassa on. Kun olet valinnut setin paksuuden ja virittänyt sen haluamaasi vireeseen, täytyy kaularaudan jännite vastata sitä. Raudalla siis haetaan vain tasapaino kielten vedolle. Floikka-talla voi sekoittaa päätä tässä kohtaa, koska myös sen kulma säädetään kielten jännitteen mukaan, mutta kyse on kuitenkin erillisestä asiasta.

  • @heikkipt
    @heikkipt Год назад

    Mitenkä jos kaulassa on pieni silmillä nähtävä notko ja 1-12 nauhavälien sointi ok, mutta 12-24 välillä kielet särisevät?

  • @Emilia-jasminSalminen
    @Emilia-jasminSalminen 10 месяцев назад

    oonko ostanu kitaran vähän väärästä paikasta vai miksi kitara pitää samaa BXZZBZBZBZBDJJSJS ääntä aina vaikka säädän toosi usein mut ei se ikinä toimi, ja tässä mun kaupungissa eioo mitää musiikki liikettä mihin voi viedä kitaraa sädäettäväksi

    • @Levytukku
      @Levytukku  10 месяцев назад

      Jos viittaat tuolla äänellä kielten särinään niin kaulan kireys/löysyys ei ole ainoa asia joka sitä voi aiheuttaa. Yläsatula, talla ja jopa kielet itsessään voivat olla syynä särinään.
      Enempää en voi näin etänä auttaa. Kannattaa hakea netistä kitaran korjaajia. alueeltasi voi hyvinkin löytyä kitaraseppä vaikka siellä ei olisi myymälää. Ei kannata loputtomiin itse taistella ja turhautua asian kanssa. Suurin osa tapauksista selviää ammattilaisen avulla.

  • @danielallan8310
    @danielallan8310 Год назад

    Sellainen video jossa neuvotaan säädöt tehdasuudelle kitaralle olisi hyvä. Intonaatiot jne.