Tester elektryczny Fluke T6 1000

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 дек 2024

Комментарии • 15

• @samsungbd
    @samsungbd Год назад

12:53 mowisz o pradzie stalym , a ten tester nie mierzy pradu stalego.

• @waldekb8549
    @waldekb8549 3 года назад +1

Zmierz tym miernikiem napięcie akumulatora samochodowego przykładając sondę czerwoną do plusa akumulatora a sondę czarną do minusa. Zapisz wynik i zamień sondy kolejnością t.j. czerwona do minusa akumulatora a czarna do plusa. Porównaj wyniki. Naturalnie za drugim razem dostaniesz ujemny wynik pomiaru ale czy wartości napięcia będą takie same? Mój pokazuje różnicę 1 V:). Inny tani miernik nie ma z tym żadnego problemu. Jak na Fluke to słabo to wygląda:).

• @SzaraeminencjaNaczelnegoWodza
      @SzaraeminencjaNaczelnegoWodza  3 года назад +1

Zrobiłem dokładnie jak napisałeś na akumulatorze samochodowym 12V DC i dodatkowo na zasilaczu 24V DC od Siemens Logo. Zaokrągla do 11V lub w drugim przypadku do 23V zamieniam sondę i zaokrągla do 12V i 24V dla zasilacza. Sprawdzam specyfikację w Internecie. Napięcie DC Dokładność ±(1% + 2) czyli dokładność: ±( [% odczytu] + [liczba najmniej znaczących cyfr]). Dokładność jest określana dla 1 roku po kalibracji przy temperaturze od 18°C do 28°C i wilgotności względnej do 90%. Kalibracji nie robiłem

• @waldekb8549
      @waldekb8549 3 года назад

@@SzaraeminencjaNaczelnegoWodza Dzięki za odważny wpis co uważam na plus że jest Pan wiarygodny. Czyli jest jak u mnie. Nie potrafię na razie wyjaśnić z czego to wynika. Prawdopodobnie ten typ tak ma. Tak mi robił kiedyś stary tani miernik który wyrzuciłem. Tutaj automatycznie wykrywa czy jest prąd stały czy przemienny. Być może jakieś zabezpieczenie w szeregu to powoduje. Inne moje stare i nowe mierniki nie robią takich numerów. Żadnego miernika nigdy nie kalibrowałem. Kupuję tylko co jakiś czas nowy.
      Prawdopodobnie ten Fluke jest bardziej testerem AC niż dokładnym urządzeniem pomiarowym jak multimetr. Napięcia pokazuje bez miejsc po przecinku co też już o czymś świadczy. Przykładowo test ciągłości w tym Fluke działa najlepiej w porównaniu do mierników które posiadam. Jest też bardzo wygodny i poręczny. Ale pomiar napięcia DC jakby na siłę tu dodany potraktowany po macoszemu. Gdzie wyprodukowano Pana egzemplarz?

@@waldekb8549 Mój został wyprodukowany w Chinach. Postaram się skontaktować z odpowiednim działem w tej firmie dlaczego tak jest ale to jest duża korporacja i z doświadczenia wiem, że kontakty zwykłych użytkowników są pomijane albo gdzieś giną po drodze. Według mnie to będzie celowe pogarszanie parametrów przez producenta, gdy na rynku jest jeden uniwersalny produkt do wszystkiego to nikt nie będzie zwracał uwagi na pozostałe. W tym przypadku np. multimetry. Na stronie Internetowej producent na pierwszym miejscu wskazuje AC, wzmianka o napięciu DC pojawia się głębiej w specyfikacji. To może być tak jak Pan wskazuje, dodane na siłę aby wyróżnić ten ten produkt.

• @waldekb8549
      @waldekb8549 3 года назад

@@SzaraeminencjaNaczelnegoWodza Generalnie nie powinno być różnicy w wyniku przy zmianie polaryzacji. U mnie wynik jest bardziej prawidłowy właśnie przy odwróconej polaryzacji. Jak przykładam sondy zgodnie z polaryzacją to napięcie DC zmierzone jest o 1 V za niskie w stosunku do rzeczywistości. Jak ma Pan kontakty z kimś z tej firmy to można ich zapytać dlaczego tak jest w tym mierniku.

@SzaraeminencjaNaczelnegoWodza  3 года назад +2

@@waldekb8549 Dostałem odpowiedz z Fluke.
      Dla przyrządu T6-1000 takie wskazanie jest dopuszczalne. Proszę spojrzeć na specyfikację:
      www.fluke.com/pl-pl/produkt/testowanie-instalacji-elektrycznych/podstawowe-przyrzady-pomiarowe/fluke-t6-1000
      Dopuszczalny błąd pomiaru jest definiowany jako ±(1% odczytu + 2 cyfry na ostatniej liczbie znaczącej)
      Wykonując kalkulację dla 24V dopuszczalny błąd pomiaru to ±2,24 V , a w praktyce dla rozdzielczości która ma ten przyrząd , czyli 1V przyjmujemy po zaokrągleniu dopuszczalne wskazanie jako 24V ± 2V. Wyniki mogą być różne dla różnej polaryzacji, ale powinny mieścić się w tym zakresie.
      Proszę zauważyć że dla zakresu 1000V mierzone 24V to początek skali tego woltomierza stąd też pochodzi duży błąd zakresu. Źródłem błędu jest również błąd wynikający z małej rozdzielczości wskazań tego przyrządu - 1V. Głównym zastosowaniem serii T6 jest wykorzystanie przyrządu jako wskaźnika.
      Jeśli potrzebuje Pan wykonywać pomiary o większej dokładności dla 24V, należałoby przynajmniej zaopatrzyć się w przyrząd dysponujący większą liczbą zakresów pomiarowych, większą rozdzielczością i mniejszym błędem podstawowym. Jeden z najprostszych multimetrów Fluke spełni doskonale te warunki:
      www.fluke.com/pl-pl/produkt/testowanie-instalacji-elektrycznych/multimetry-cyfrowe/fluke-117

• @michawyzlic1099
    @michawyzlic1099 3 года назад

Super

• @JaMiky
    @JaMiky 3 года назад

i kmitočet-hustý, to vědět dřív než jsem měl šestistovku,tak jdu po ní.No hledat,hledat chjo

• @corpltd505
    @corpltd505 3 года назад +1

Mam i dobry sprzęt, ale nie zastąpi no t110-150, wystarczy ze potrzebujemy sprawdzić na szybko istnienie napięcia a nie mamy dostępu do toru n. Jedna sonda pomiarowa nie wykrywa napięcia, sprzęt nie ma tej funkcji, czyli np szybkie sprawdzenie podstawy topika przedlicznikowego odpada.

To prawda, ja też zakupiłem dodatkowo Fluke T110, najprostszy model. Dodam jeszcze, że dzięki T110 sprawdzimy kierunek wirowania faz oraz przetestujemy wyłącznik różnicowoprądowy.

• @corpltd505
      @corpltd505 3 года назад

@@SzaraeminencjaNaczelnegoWodza najprostszy jest t90 i on właśnie jest już „za prosty”. T110 ma wszystko co potrzebne, następny etap to już testowanie sieci, a do tego wolę konkretny kombajn niż dopłacać do wyświetlacza na t150.
      Ogólnie jak się wie co gdzie użyć, to jednak trochę tego sprzętu potrzeba. Same bezdotykówki mam obie, tj lvd2 i 1AC II. Zasadniczo używam 1ac, ale są sytuacje kiedy duza czułość lvd2 (wykrywa napięcie na przewodach w ścianie, na aparatach bez otwierania rozdziałki, na zaciskach licznika bez rozplombowywania) jest przydatna. Nie zawsZe mamy wszystkie graty z sobą (np ja używam Bosch dtect 120) i wtedy taki lvd2 jest idealny. Sytuacja z praktyki, załączone Ski przedlicznikowe i jest zasilanie na przewodach za nimi na klatce, a licznik w mieszkaniu martwy i brak zasilania. Dzięki LVD2 szybka diagnoza, telefon do Taurona o zgodę na zdjęcie plomb, gdyż ich instalator wsadził przewody pod zaciski bez sprawdzenia i poszedł 2 dni wcześniej. Przejście na stykach było dopóki chłopaki nie włączyli małego inwertora na budowie do pospawania cienkich blaszek. Pstryk i prądu brak. Zanim zdjąłem plomby miałem pewność ze do licznika prad dochodzi.
      Dzisiaj miałem rozdzielnice u klienta w mieszkaniu, której górna cześć ktos zabudował obniżonym sufitem. Można zapomnieć o otwarciu :/. Lvd2 szybko rozwiał wątpliwości, klient ma już zasilanie we wszystkie 3 fazy.

• @krism3151
    @krism3151 2 года назад

👍

• @tadeuszcwielong-p5f
    @tadeuszcwielong-p5f 2 месяца назад

nie prad staly ac, tylko zmienny..