EPISODUL 4: Există riscul să mă trezesc în timpul operației și să simt durere?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Dr. Ovidiu Lazăr, medic primar ATI în cadrul Life Memorial Hospital, explică ce se întâmplă în sala de operații și care este rolul medicului anestezist.
    Pregătirea unei anestezii începe cu documentarea precisă asupra cazului respectiv. Rolul medicului anestezist este de a se documenta temeinic asupra patologiei pentru care pacientul se adresează echipei chirurgicale, dar și asupra patologiilor asociate (cardiacă, respiratorie, renală sau de altă natură). Astfel, medicul poate alege tipul de anestezie potrivit intervenției chirurgicale și patologiei de care suferă pacientul.
    Anestezia presupune administrarea unei combinații de substanțe, o categorie aparte fiind reprezentată de substanțele analgetice. Intraoperator se folosesc substanțe care fac să dispară durerea, substanțe extrem de puternice, iar la finalul operației sunt administrate, de obicei, o combinație de substanțe al căror efect se prelungește în perioada imediat postoperatorie. Astfel încât, la finalul operației, pacientul nu trebuie să simtă durere.
    Una din temerile frecvente ale pacienților este aceea de trezire în timpul operației. Conform medicilor, acesta este un mit, trezirea în timpul operației fiind extrem de rară, de 1 la 50.000 de cazuri. În cazurile extreme în care pacienții se trezesc în timpul operației, aceștia descriu stări de presiune, discomfort, mișcare.
    În timpul anesteziei generale pacientul nu visează și nu poate vorbi, căile aeriene fiind protezate de sonda de intubație introdusă în trahee. De asemenea, nu își va aminti nimic din timpul intervenției chirurgicale întrucat substanțele anestezice administrate determină amnezie anterogradă.
    Dr. Ovidiu Lazăr, medic primar ATI - www.medlife.ro...

Комментарии • 1