Muraturi asortate la borcan pentru iarna, reteta simpla, ieftina si delicioasa a soacrei
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Muraturi asortate la borcan pentru iarna, reteta cu otet
Aceste muraturi asortate sunt specialitatea soacrei mele, le gateste dintotdeauna. Sunt simplu de facut, gustoase si ieftine.
Eu ma pus legumele pe care dansa le pune in mod normal dar reteta e foarte generoasa si ne permite sa jonglam cu ingredientele la aceasta etapa asa ca puteti experimenta adaugand alte legume pe gustul vostru -personal as prefera niste morcov si conopida dar nu am mai pus - chiar imi place aceasta reteta asa simpla cum e.
Ingrediente muraturi asortate la borcan
legume in cantitati egale
gogonele
castraveti
ardei grasi rosii sau gogosari
ceapa alba
De obicei la o tura de muraturi, folosim circa 1 kg din fiecare din legumele de mai sus si rezulta circa 15 borcane de 720 ml capacitate. Zic asta cu aproximatie, s-ar putea sa fie ceva mai mult, de obicei punem si doua borcane mai mari pe care le mancam primele.
In borcan, pe langa legumele de mai sus punem pentru aroma si putere de conservare:
frunze de telina
hrean - radacina si tulpina curatate si taiate subtire
frunze de visin
cimbru si marar uscat
usturoi
ardei iuti intregi daca vreti sa fie mai picante nitel
Saramura
1 litru apa rece, curata
1 litru otet neaparat de 9°
3 linguri sare mare, de muraturi, fara iod + 1 lingura pe care am ps-o peste legume dupa ce le-am taiat pentru a le inmuia si a elimina din apa din tesuturi
3 linguri zahar
2 - 3 lingurite piper boabe
Borcanele folosite pentru a pune muraturile trebuie foarte bine spalate inainte. Eu recunosc ca scap ieftin la faza asta, folosesc masina de spalat vase pentru asta.
Si capacele trebuie sterilizate. Cel mai usor o puteti face fierbandu-le la foc mic intr-o cratita cu apa clocotita pe aragaz. Inainte de a le pune la sterilizat, e bine sa le verificati, sa nu fie ruginite si sa nu aiba defecte care sa impiedice inchiderea etansa a borcanelor.
In ce priveste sterilizarea, se face la aburi - bain marie. Pentru aceasta, se pune intr-o oala incapatoare un prosop mai gros, se aseaza borcanele si se umple cu apa pana la 2/3 din inaltimea borcanelor. Daca vreti sa faceti sterilizarea pe aragaz, trebuie sa intindeti peste borcane inca un prosop - sau folie de aluminiu - pe care sa o aranjati pe interior la margini in asa fel incat sa se tina interiorul ermetic. Asta va impiedica aburul sa iasa iar sterilizarea in baie de abur va fi mult mai eficienta. Focul va trebui sa fie mediu spre mic cat sa bolboroseasca apa din oala dar sa nu fiarba puternic
De data asta, am sterilizat borcanele la cuptor. De fapt, prefer metoda asta de multe ori pentru ca mi se pare mai comoda. Cand sterilizam la cuptor, nu mai este nevoie sa punem un prosop peste borcane care sa inchida continutul. Nici nu este nevoie, caldura din cuptor este constanta si nu se pierde caldura cum se intampla la sterilizarea pe aragaz.
La cuptor poate dura mai mult pentru ca introducem borcanele in cuptorul rece, aprindem focul in cuptor la 150°C, asteptam sa dea apa din oala in clocot, moment in care scadem temperatura focului la 120°C si cronometram 30 de minute. Cand acestea au trecut, oprim focul, intredeschidem usor usa cuptorului si lasam sa se raceasca incet - de obicei las asa peste noapte.
Ok, trebuie sa recunosc ca uneori si la sterilizarea la cuptor mai trisez. Pun oala cu borcanele si apa gata pregatite pe aragaz si cand ating punctul de fierbere, bag oala la cuptorul rece si aprind focul. Asa mai scurtez perioada in care apa se incalzeste inainte de a incepe sterilizarea propriu-zisa.
A doua zi, pun borcanele in pivnita, la rece. Murarea va dura circa 10 zile pana va fi gata.
Alte conserve si muraturi pentru iarna, gasiti aici ruclips.net/p/PL7ogFGXcAvWcfOLZ58anuQ_Kyw4cYuh1I
Mulțumesc frumos!
Minunat!
Gând la gând! Exact asta am de gand sa fac si eu săptămâna viitoare 😄
Mulțumesc frumos pentru rețeta
Cu mult drag!
Ok, Abea v-am gasit astazi, si vreau sa va spun, sunteti favorita mea gospodina depe youtube. Asa de mult imi place ce alegeti sa gatiti, si cum explicati totul, si cele detalile cu informati extra. Success, si Domnul sa-ti dea sanatate in contiuare, sa continui ce faci. ABEA ASTEPT sa incerc foarte multe din retetele tale!
Multumesc frumos, ma bucur ca va plac retetele mele si ca va pot fi de folos. De asta si fac video in fond, multumesc mult de mesaj.❤🤗😊
Super explicat!
Unora le va părea prea multă vorbă dar dai explicatii ptr cei ce nu știu de ce!
Anul asta incerc reteta ta!
Multumesc pentru reteta 🌻
Cu mare drag! Sper sa va placa.
Super 👍👍👍
🌺
Arată bine! Nu iese prea acră cu 1 litru de oțet la doar 4 borcane?
Aș vrea să o fac și eu...
Noua ne place asa, nu iese acra pentru ca otetul e indoit cu apa si gustul e reglat de zahar. Puteti testa cu mai putin otet, daca le vreti crocante, puneti o pastila de aspirina pisata in loc de sterilizare in dunst, ultima poate duce la inmuiere daca sta prea mult.
@@Laura_Seicean vă mulțumesc!
Buna seara se poate pune si varza multumesc
Da, cum sa nu, varza taiata fideluta.
Multumesc pentru reteta!
Va cer si o parere: in loc de ardei gras rosu ar merge gogosar?
Da, cum sa nu, gogosarul e chiar mai bun ca e carnos! Si pentru conservare aveti doua variante, cea cu bain marie - e clasica dar e riscul daca o sterilizati prea mult sa se inmoaie muraturile sau a doua metoda - sa puneti o aspirina pisata in fiecare borcan sterilizat (borcanul se sterilizeaza inainte de a pune muraturile)inainte de a-l inchide. Soacra mea prefera a doua metoda pentru ca se pastreaza muraturile crocante.
🌹🌹🌹
Buna, m-am abonat cu drag..imi plac retetele. Te invit si pe canalul meu,daca doresti 😊
❤❤
😘😘😘
🤗🌺❤
saramura e cu sare,,,,nu are treaba cu otetul...iar 1 litru de apa cu un litru de otet????????? sincer nu am vazut in viata mea,,,e ceva gresit din ce zic? multumesc,,,,
Mă tentează această rețetă însă nu e cam mult oțet?
Nu e mult, puteți în erca o tura mai mica și vedeți cum va place
quest: pana la urma cum ai inchis borcanele ? cu 1) celofan? 2) capac 3) borcane cu capac cu sarma ?
Capac si unde sunt borcane cu sarma, punem capacul de la borcan. Alea cu capac de sarna sunt borcanele mele preferate dar nu am destule pentru toate muraturile.
Pun ceolofan daca capacul nu e nou, e mai sigur asa, ceolofanul asigura izolare.
in Cluj am gasit de o saptamana vinete cu 3,5 lei KG...si cand erau oltenii cu cortu cu libenitza "din Dabuleni" erau vinetele la ei 4 lei kg..amu ' e mai ieftin :)..ma bate un gand sa pun vinete la borcan, ca mai am ceva borcane de 820 gr cu capac :)...dar imi e groaza pe urma sa curatz aragazul :)..vinetele le fac in tava la LER-cuptor...acolo se stropeste cu vinete..si am ce curata...sa ma bag?
Dava aveti oale de fonta sau o tigaie de fonta, puteti incerca sa coaceti in ele, e mai putina mizerie si se coc uniform. La cuptor am facut o data si nu mi-a placut dar am vazut ca multa lume face la cuptor. Daca vreti o reteta noua si buna cu vinete, poate incercati vinetele mele cu ardei, noi suntem innebuniti dupa reteta asta 😉☺ ruclips.net/video/kKi9BxuK_kc/видео.html
@@Laura_Seicean nu am..asa mare de fonta....am una mica in care intra 2-3 vinete maxim...ma gandeam sa le fac la cuptor in tava de prajituri si sa le acopar cu staniol...folie de AL...dar tat o sa murdaresc aragazul...amu' stiu ca la padure pe plita de tabla..sau gratar..da cine Dzo mere amu' la padure..in Cluj ploua...iarba uda...lemne ude+ transportul pana acolo...vad io..cumpar un sul mare de AL..si tapitez cuptorul pe interior ... joke :)
Daca nu va suparati,cat de mare va este lingura?😃...
25 g, asta e cantitatea standard, acum sunt linguri si linguri dar standardul e 25 g.
Saramura acestor rețete ma pune în dilemă...
Această rețetă rezistă, am văzut, și cu apă cu sare, și cu 500 ml oțet /1l apă, și și cu 1l oțet /1l apă..
Oare jumătate - jumătate nu e prea acru? 🤔🤔🤔
Asa sunt retetele babesti, nu exista varianta exacta si varianta cea mai buna sa gustati saramura cand o faceti si sa o acriti fix cat va place. Se mai pune si zahar si asta da in final un gust dulce-acrisor. Mie imi plac sa fie si crocante, asa de de multe ori nu le sterilizez la bain marie, ci doar pun o aspirina pisata inainte de a inchide capacul. Doar ca sa va lamuriti, puteti incepe cu otet apa 1:1, nici nu puneti 1 l, doar sa zicem 250 ml de fiecare si de acolo puteti ajusta si experimenta.
Pepenimurati
Super 👍👍
❤🌺☺ Soacra este responsabila 🤗