Tez nedir? Hangi Bölümlerden Oluşur?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 авг 2024

Комментарии • 10

  • @MYCOMPUTER2018
    @MYCOMPUTER2018 2 года назад +1

    teşekkürler hocam.

  • @Furkan-nf1zk
    @Furkan-nf1zk Год назад +1

    İyi bir tezi nasıl anlarız? Sayfa sayısı mı, yaptığı atıf sayısı mı, özgün yazılmış kısımların çokluğu mu, konunun ilginç olması mı, sonuçlar ve öneriler kısmının dikkat çekici olması mı, bulguların güvenilirliği mi veya başka bir şey mi? Teze kaliteli tez diyebilmek için neleri barındırması gerekir? Teşekkür ederim emeğiniz için. Çok faydalı oluyorsunuz.

    • @Furkan-nf1zk
      @Furkan-nf1zk Год назад

      Ek olarak, intihal oranının az çıkması mı?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  Год назад +2

      Merhaba, kendi düşüncelerim olarak belirtmek isterim ki; iyi bir tez sayfa sayısının çok olması ile, kullandığı dil ile, konunun ilginç olması ile vs. anlaşılmaz. İyi bir tez, bittikten sonra aldığı atıf sayısı ile anlaşılır. Eğer tezi hazırladığınız alanda, sizden sonra yapılan akademik çalışmalar sizi kaynak olarak gösteriyorlarsa teziniz iyi bir tezdir. Bu, önemli bir çalışma yaptığınızı, işe yaradığınızı, yeni bir şeyler ortaya koyduğunuzu, benzerlerinizden farklılaştığınızı gösterir. Bundan dolayı sizden sonrakiler size atıf yapma ihtiyacı duyarlar.
      Bugün maalesef Türkiye'de sayfa sayısının çok olmasını, sayfalarca literatür bilgileri verilmesini halen önemseyen ciddi bir oranda meslektaşlarımız var. Bu hiç önemli değil. Evet, konuya hakim olmalısınız, okuyucuyu teze hazırlamalısınız. Ancak bunları sayfalarca tekrar etmenize gerek yok. Kendi araştırmanızda ne buldunuz bunları gerekiyorsa 30-40 sayfalık bir tezde vermeli ve ortaya orijinal bulgular koymalısınız.
      Bir not olarak da "intihal oranı" denilen konuda düşüncemi ifade edeyim. Öncelikle intihal oranı %1 dahi olamaz. Bugün belirtilen intihal değil alıntı oranı. Bu da ne kadar az olursa o kadar iyi olur. Ancak hem sayfalarca literatür isteniyor hem oran az olsun deniyor. Öğrencinin bunları kafasından yazacak hali yok. Tabi ki tanımları, teorileri vs. anlatacak. Bundan dolayı kısaca özetlemek yeterli görülmeli. Bu defa cümlelerle oynayıp oranı azalma çabası anlamsız metinlere dönüşüyor. Biraz uzattım ancak düşüncelerimi ifade edeyim dedim. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @Furkan-nf1zk
      @Furkan-nf1zk Год назад +2

      @@TezYardımPlatformu Tam olarak istediğim ve benim de aynı doğrultuda düşündüğüm bir cevap olmuş. Araştırma sonucunda; çok sayfalı tezleri iyimiş gibi algılayan kesim varken içeriğe önem verip sayfayı önemsiz olduğunu düşünenler de var. Ki ben de tamamen içerik odaklıyım. Başka çalışmaları merak etsem gider onları okurum. "Sen ne ortaya çıkardın? onu görmek istiyorum" bakış açısıyla yaklaşıyorum. Kendi tezime referans olması için konumla benzer tezleri araştırırken bazı tezlerde aynı cümlelerin farklı sayfalara tamamen kopyalandığını veya aynı anlama gelecek şekilde cümlelerin tekrarlandığını gördüm. Böylelikle sayfa sayısı arttırılmak istenmiş belli ki. Ama okurken sıkıyor laf kalabalığı oluyor. Ben de iyi tezleri bulup kendiminkini daha iyi yapmak için uğraşıyorum. O halde yeni yazılmış tezlerin iyi olup olmadığını anlamak daha güç. Aldığı atıf çok olanları bulup onları referans almak daha sağlıklı olacaktır o zaman. İntihal olarak ise katılıyorum. Zaten intihal dediğiniz gibi olamaz, alıntı diyelim. Bu oran farklı üniversitelerde farklı oranlarda uygulanabiliyor. Kendi tezimizde bu oranın ne kadar aşağıda olduğu da sanırım değerlidir. Mümkünse %0 alıntı olması.

  • @Chamchijjige
    @Chamchijjige 8 месяцев назад

    cok tesekkur ederim.

  • @MYCOMPUTER2018
    @MYCOMPUTER2018 2 года назад +1

    Hocam bu bölümleri tez şablonuna göre yapmamız şart mı; değiştirebiliyormuyuz bu bölümleri yani farklı adlandırmalar yapabilirmiyiz. Yoksa üniversitenin tez şablonundaki bölümlere göre yapmamız şart mı?

    • @TezYardımPlatformu
      @TezYardımPlatformu  2 года назад +2

      Farklı bir bölümlendirme yapamaz ve farklı isimler veremezsiniz. Tez Yazım Kılavuzu ne diyorsa onu yapmak zorundasınız. Ancak kılavuzun serbest bıraktığı alanlar mutlaka vardır.