Folosește codul " RITTER " la checkout pe carVertical pentru a primi o reducere de 20% sau intră aici direct www.carvertical.com/ro/landing/ritter?a=ritter_ro&b=ebcaf039&voucher=ritter
Întrutotul de acord. Am avut deschis un atelier de reparații auto aproape 11ani (asociație familială) pe care l-am închis în 2007. Nu aveam angajați, doar câte 2-3 practicanți de la școală și asta pe scurte perioade. Lucram doar eu cu frate-meu, axați fiind mai mult pe tinichigerie-vopsitorie, deoarece se câștiga mult mai bine vizavi de mecanică, însă presupune și multă răbdare, scule scumpe dar și mâini pricepute în a le mânui, praf, fum, vapori de vopsea/lac, etc. Excluzând avantajul prețurilor mai ridicate datorită monopolului deținut în zonă, monopol dobândit prin calitatea lucrărilor, avantajos era și faptul că puteam oferi lejer garanție deoarece calitatea lucrării depindea în mare măsură de mine, plus că: Ai tamponat-o iar - alți bani, altă "distracție" Pe când la mecanică... majoritatea pieselor mecanice de Dacia erau extrem de proaste (după '90 majoritatea fostelor C.A.P.-uri¹ fabricau piese de Dacia) astfel că cedau foarte repede. N-am reparat doar Dacii, am reparat orice marcă, daciile însă predominau. De ce am închis? Deși eram ok pe profit încă, spun încă, deoarece legea, atât RAR-ul cât și fiscul impuneau îndeplinirea unor condiții extrem de absurde și costisitoare. De ex: RAR-ul cerea achiziționarea unui singur tip de aparat de reglat faruri "singurul omologat de R.A.R." - evident, cu "dedicație" și, lezne de înțeles - extrem de scump. Fiscul la fel, schimbau tipul caselor de marcat aproape de la o zi la alta. Și acestea erau extrem de scumpe. Legile erau tulburi, amenzile se înnăsprise tot mai rău. Să nu mai zic de toate rebuturile umane ce veneau în control (fisc, R.A.R, O.P.C, mediu, pompieri, poliție, etc.) care vezi-doamne te "scuteau" de amenzi, însă aveau pretenția să le repari gratuit "cadavrele" - că de! aflaseră și ei de calitatea lucrărilor. Și asta nu e totul. Își mai aduceau și neamurile, prietenii, vecinii, amicii de table și de șah din parc, etc. spunându-le pe un ton grandoman: "Lasă băi că te rezolv, știu eu meșter foarte bun, nu te costă nimic" Bineînțeles că n-am acceptat asta, expulzându-i ferm. Eject! Imediat am dat iama la registrul comerțului solicitând imediat radierea. Întrebat fiind de lucrătorul de acolo: "Ce veți face după ce închideți?" Răspunsul meu a fost: ILEGAL NON-STOP! ¹Cooperativă agricolă de producție/colectiv/colhoz.
Daca te pricepi cum spui si ai experienta, vino in Austria si nimeni nu iti va pune piedici, insa trebuie sa fi serios si sa faci treaba de calitate, in primul an nu vei plati impozite si vei avea si parte de consultanta de specialitate gratuita. Lasa-i pe comunistii jegosi din Romania sa dispara cu tot cu spumele lor, fiindca la un moment dat acel grup mafiot organizat va disparea de la sine nemaiavand obiectul muncii. Eu iti spun parerea mea din punctul unuia care a trait in Romania si a avut frme de prosuctie si comert si care a fost ruinat doar pentru ca nu a donat organelor de control, fisc, fitosanitar, mediu, etc si politicului si din locul doi pe judet la platitul taxelor am ajuns sa inchid si sa emigrez cu toata familia si am realizat in anii de emigrare incepand totul de la zero inzecit mai mult decat am facut-o in 22 de ani de munca cu firme in Romania, sincer !
Perfect de acord! Am un atelier și cred ca o sa lucrez doar cu ușa închisă. Asa zișii clienți cu pile sau care se plâng mereu de costuri trebuie evitati
Singura șansă a acestor service-uri este să nu ai angajați. Adică la service-ul unde merg eu sunt 5 băieți TOȚI PATRONI, adică 5 asociați cu părți egale care ei sunt mecanici. Singura șansă!
Ai spus-o cu mult mai bine, eu am vrut doar să nu jignesc, este strict treaba lui, dacă îi merge foarte bine, eu m-am simțit trădat ca am avut alte așteptări de la titlul publicației.
Mașini care se strică sunt multe, clienți sunt mulți și sunt nevoiți să le repare. Sunt peste 8.000.000 de autoturisme în România. La service-ul cu mecanic bun și corect, e tot timpul coadă. Problema principala a service-urilor auto mici este jecmăneala clientului Se duce o dată acolo că are nevoie, dar când vede pe deviz prețuri exagerate (+30-40% adaos la piese față de prețul din magazin) și manopere adăugate în plus, nu mai calcă pe acolo. Am avut la logan pe deviz, fulie arbore cu came de la dezmembrări cu 550 lei (un motor SH complet se vinde cu 1000) și fulia nouă OEM Renault este 511 lei. Dacă schimbi discurile și plăcuțele, pun manoperă schimbare discuri de frână și separat manoperă înlocuire plăcuțe de frână (de parcă ar putea să schimbe discurile fără să demonteze plăcuțele). Problema e că și treaba e de rahat, culisele de la etrieri nu le deblochează, nu le curăță, nu le ung - doar scot și bagă plăcuțele noi.
Deci la o lucrare cu schimb discuri și plăcuțe se cere pe deviz de către RAR sa se scrie toate operațiunile și timpii și costurile. Și normal ca se trece manopera la înlocuire plăcuțe, etrierii trebuie deblocati, curățați, plus ca se recomanda înlocuire lichid de frână.
@@iulianc9037 știu ca suna aiurea dar pe lângă orele de manopera fiecare lucrare trebuie sa aiba timpul ei. De exemplu pe deviz nu pot trece 2 ore de manopera înlocuire discuri pentru ca discurile le pun într-o ora,dar încă o ora stai sa cureți etrieri, culisanti, înlocuire lichid. Și sa știi ca și treaba cu roata este taxata, adică are costul ei. Eu trebuie sa ridic mașina, sa desfac roata, sa fiu atent sa nu lovesc janta sau etrierii, sa strâng roata la loc cu cheia dinamometrica pe care am dat 200 euro și 150 lei verificare metrologica... Deci nimic nu este gratis. Sunt mulți clienți care ar vrea sa le ridici mașina, sa te uiți, sa stai de vorba cu ei, jumătate de ora pierdută plus echipament și personal, cum se poate pe gratis?
Statistica asta e din N motive, nu că nu se câștigă bani. Sunt mii de service-uri in garaje, nu au scule, mașinile au evoluat, garajele nu! Nu mai sunt mașini care le repari cu un set de chei și un ciocan. Cât despre clienți sunt foarte dificili, iar ei vin la service pentru mecanici, nu pentru firmă, când pleacă un mecanic își ia cu el cam 70% din clienții lui. Și e mai bine să lucreze acasă după program, decât să intre în service, și nu e vorba de furat, că dacă le zici să îți de-a bani pentru materiale, uzura s.a.m.d îți dau, dar doamne feri se întâmplă un accident acolo... Atunci e bai mare!!! La mecanici dacă le oferi un procentaj corect și le arăți negru pe alb care sunt toate cheltuielile, și cât e profitul... Nu pleacă! Dar procentul trebuie să înceapă de la 50% în sus din manoperă. Nu pleacă nimeni pentru că dacă le arăți și cheltuielile, sunt conștienți că individual nu câștigă mai mult.
Alea sunt un fel de ateliere de hobby sa fim seriosi si clar ca dispar, plus ca majoritatea si-au inselat clientii sub toate formele posibile, nu mai enumar sunt cunoascute bine aceste practici !
Absolut irelevant ce spui.Simplul motiv ca tie nu-ti place surubaria ci hartogaria nu inseamna nimic.Nu suntem toti facuti la fel, si e bine ca e asa.Ce spui tu acolo e doar o preferinta personala si imi pare rau dar nu poti generaliza.Ce ar insemna ca toti sa lase ce au de facut si sa faca numai asigurari? Mau sunt si preferinte personale sau inclinatii spre un anumit domeniu,iar oamenii se simt bine pe domeniul lor chiar daca e mai dificil sau riscant.
Nu vreau sa fac pe desteptul, nici macar nu stiu cu se manca o astfel de afacere, dar este cler din declaratia ta ca nu ai nici-o inclinatie spre asa ceva, adica am inteles ca nu iti place sa faci genul asta de afacer, dar asta nu inseamna ca nu se merita sau cel putin asa reiese din toata vorbaria ta, sunt oameni dedicati si implicati pentru genul asta de munca/afacere, nu stiu daca este corect titlul tau de introducere nu este relevant nimic din ce ai spus, aceleasi probleme le regasesti aproape in toate domeniile de munca sau afaceri, corect, lucrul cu omul este o provocare, dar iar revin oamenii sunt peste tot...ma scuzi dar pentru astazi nu mi-a placut.
El este "omul birourilor" , nu ai sa-l vezi cu vreo cheie in mana intr-un service niciodata, este genul ce da sfaturi pentru tinere gospodine, face doar servicii cu ados comercial nu a inventat sau patentat ceva, ia un produs cu 5 lei si il da cu cat poate el mai mult. De la o asemenea persoana nu poti lua sfaturi, el merge pe linia evreiasca cat mai mult si cat mai repede, ci doar de la persoane califcate si cu experineta, restul este bla, bla sa ne aratam IQ-ul !
Nu am nimic cu omul dar ce spune este adevărat, adică a punctat bine toate defectele din acest business. Nu a spus plusurile, adică este foarte foarte mult de lucru, dar trebuie bine organizat sa ieși pe plus.
Folosește codul " RITTER " la checkout pe carVertical pentru a primi o reducere de 20% sau intră aici direct www.carvertical.com/ro/landing/ritter?a=ritter_ro&b=ebcaf039&voucher=ritter
Întrutotul de acord. Am avut deschis un atelier de reparații auto aproape 11ani (asociație familială) pe care l-am închis în 2007. Nu aveam angajați, doar câte 2-3 practicanți de la școală și asta pe scurte perioade. Lucram doar eu cu frate-meu, axați fiind mai mult pe tinichigerie-vopsitorie, deoarece se câștiga mult mai bine vizavi de mecanică, însă presupune și multă răbdare, scule scumpe dar și mâini pricepute în a le mânui, praf, fum, vapori de vopsea/lac, etc.
Excluzând avantajul prețurilor mai ridicate datorită monopolului deținut în zonă, monopol dobândit prin calitatea lucrărilor, avantajos era și faptul că puteam oferi lejer garanție deoarece calitatea lucrării depindea în mare măsură de mine, plus că: Ai tamponat-o iar - alți bani, altă "distracție" Pe când la mecanică...
majoritatea pieselor mecanice de Dacia erau extrem de proaste (după '90 majoritatea fostelor C.A.P.-uri¹ fabricau piese de Dacia) astfel că cedau foarte repede. N-am reparat doar Dacii, am reparat orice marcă, daciile însă predominau.
De ce am închis?
Deși eram ok pe profit încă, spun încă, deoarece legea, atât RAR-ul cât și fiscul impuneau îndeplinirea unor condiții extrem de absurde și costisitoare. De ex: RAR-ul cerea achiziționarea unui singur tip de aparat de reglat faruri "singurul omologat de R.A.R." - evident, cu "dedicație" și, lezne de înțeles - extrem de scump.
Fiscul la fel, schimbau tipul caselor de marcat aproape de la o zi la alta. Și acestea erau extrem de scumpe. Legile erau tulburi, amenzile se înnăsprise tot mai rău.
Să nu mai zic de toate rebuturile umane ce veneau în control (fisc, R.A.R, O.P.C, mediu, pompieri, poliție, etc.) care vezi-doamne te "scuteau" de amenzi, însă aveau pretenția să le repari gratuit "cadavrele" - că de! aflaseră și ei de calitatea lucrărilor. Și asta nu e totul. Își mai aduceau și neamurile, prietenii, vecinii, amicii de table și de șah din parc, etc. spunându-le pe un ton grandoman: "Lasă băi că te rezolv, știu eu meșter foarte bun, nu te costă nimic"
Bineînțeles că n-am acceptat asta, expulzându-i ferm. Eject!
Imediat am dat iama la registrul comerțului solicitând imediat radierea. Întrebat fiind de lucrătorul de acolo: "Ce veți face după ce închideți?"
Răspunsul meu a fost:
ILEGAL NON-STOP!
¹Cooperativă agricolă de producție/colectiv/colhoz.
Daca te pricepi cum spui si ai experienta, vino in Austria si nimeni nu iti va pune piedici, insa trebuie sa fi serios si sa faci treaba de calitate, in primul an nu vei plati impozite si vei avea si parte de consultanta de specialitate gratuita. Lasa-i pe comunistii jegosi din Romania sa dispara cu tot cu spumele lor, fiindca la un moment dat acel grup mafiot organizat va disparea de la sine nemaiavand obiectul muncii. Eu iti spun parerea mea din punctul unuia care a trait in Romania si a avut frme de prosuctie si comert si care a fost ruinat doar pentru ca nu a donat organelor de control, fisc, fitosanitar, mediu, etc si politicului si din locul doi pe judet la platitul taxelor am ajuns sa inchid si sa emigrez cu toata familia si am realizat in anii de emigrare incepand totul de la zero inzecit mai mult decat am facut-o in 22 de ani de munca cu firme in Romania, sincer !
Perfect de acord! Am un atelier și cred ca o sa lucrez doar cu ușa închisă. Asa zișii clienți cu pile sau care se plâng mereu de costuri trebuie evitati
Singura șansă a acestor service-uri este să nu ai angajați. Adică la service-ul unde merg eu sunt 5 băieți TOȚI PATRONI, adică 5 asociați cu părți egale care ei sunt mecanici. Singura șansă!
Ai spus-o cu mult mai bine, eu am vrut doar să nu jignesc, este strict treaba lui, dacă îi merge foarte bine, eu m-am simțit trădat ca am avut alte așteptări de la titlul publicației.
Mașini care se strică sunt multe, clienți sunt mulți și sunt nevoiți să le repare. Sunt peste 8.000.000 de autoturisme în România.
La service-ul cu mecanic bun și corect, e tot timpul coadă.
Problema principala a service-urilor auto mici este jecmăneala clientului Se duce o dată acolo că are nevoie, dar când vede pe deviz prețuri exagerate (+30-40% adaos la piese față de prețul din magazin) și manopere adăugate în plus, nu mai calcă pe acolo.
Am avut la logan pe deviz, fulie arbore cu came de la dezmembrări cu 550 lei (un motor SH complet se vinde cu 1000) și fulia nouă OEM Renault este 511 lei. Dacă schimbi discurile și plăcuțele, pun manoperă schimbare discuri de frână și separat manoperă înlocuire plăcuțe de frână (de parcă ar putea să schimbe discurile fără să demonteze plăcuțele). Problema e că și treaba e de rahat, culisele de la etrieri nu le deblochează, nu le curăță, nu le ung - doar scot și bagă plăcuțele noi.
Deci la o lucrare cu schimb discuri și plăcuțe se cere pe deviz de către RAR sa se scrie toate operațiunile și timpii și costurile. Și normal ca se trece manopera la înlocuire plăcuțe, etrierii trebuie deblocati, curățați, plus ca se recomanda înlocuire lichid de frână.
@@blackzxr6900
Să taxeze și "demontare roată" și "suspendare vehicul", în cazul ăsta, dacă trebuie fiecare operațiune trecută separat
@@iulianc9037 știu ca suna aiurea dar pe lângă orele de manopera fiecare lucrare trebuie sa aiba timpul ei. De exemplu pe deviz nu pot trece 2 ore de manopera înlocuire discuri pentru ca discurile le pun într-o ora,dar încă o ora stai sa cureți etrieri, culisanti, înlocuire lichid. Și sa știi ca și treaba cu roata este taxata, adică are costul ei. Eu trebuie sa ridic mașina, sa desfac roata, sa fiu atent sa nu lovesc janta sau etrierii, sa strâng roata la loc cu cheia dinamometrica pe care am dat 200 euro și 150 lei verificare metrologica... Deci nimic nu este gratis. Sunt mulți clienți care ar vrea sa le ridici mașina, sa te uiți, sa stai de vorba cu ei, jumătate de ora pierdută plus echipament și personal, cum se poate pe gratis?
Dacă vedeam clipul tău acum 7 luni, acum incq eram angajat
Respect pentru acest video
Bine punctat
Statistica asta e din N motive, nu că nu se câștigă bani. Sunt mii de service-uri in garaje, nu au scule, mașinile au evoluat, garajele nu! Nu mai sunt mașini care le repari cu un set de chei și un ciocan. Cât despre clienți sunt foarte dificili, iar ei vin la service pentru mecanici, nu pentru firmă, când pleacă un mecanic își ia cu el cam 70% din clienții lui. Și e mai bine să lucreze acasă după program, decât să intre în service, și nu e vorba de furat, că dacă le zici să îți de-a bani pentru materiale, uzura s.a.m.d îți dau, dar doamne feri se întâmplă un accident acolo... Atunci e bai mare!!! La mecanici dacă le oferi un procentaj corect și le arăți negru pe alb care sunt toate cheltuielile, și cât e profitul... Nu pleacă! Dar procentul trebuie să înceapă de la 50% în sus din manoperă. Nu pleacă nimeni pentru că dacă le arăți și cheltuielile, sunt conștienți că individual nu câștigă mai mult.
Alea sunt un fel de ateliere de hobby sa fim seriosi si clar ca dispar, plus ca majoritatea si-au inselat clientii sub toate formele posibile, nu mai enumar sunt cunoascute bine aceste practici !
Daca lucrezi cu asigurarile nu dai faliment niciodata
Absolut irelevant ce spui.Simplul motiv ca tie nu-ti place surubaria ci hartogaria nu inseamna nimic.Nu suntem toti facuti la fel, si e bine ca e asa.Ce spui tu acolo e doar o preferinta personala si imi pare rau dar nu poti generaliza.Ce ar insemna ca toti sa lase ce au de facut si sa faca numai asigurari? Mau sunt si preferinte personale sau inclinatii spre un anumit domeniu,iar oamenii se simt bine pe domeniul lor chiar daca e mai dificil sau riscant.
Nu vreau sa fac pe desteptul, nici macar nu stiu cu se manca o astfel de afacere, dar este cler din declaratia ta ca nu ai nici-o inclinatie spre asa ceva, adica am inteles ca nu iti place sa faci genul asta de afacer, dar asta nu inseamna ca nu se merita sau cel putin asa reiese din toata vorbaria ta, sunt oameni dedicati si implicati pentru genul asta de munca/afacere, nu stiu daca este corect titlul tau de introducere nu este relevant nimic din ce ai spus, aceleasi probleme le regasesti aproape in toate domeniile de munca sau afaceri, corect, lucrul cu omul este o provocare, dar iar revin oamenii sunt peste tot...ma scuzi dar pentru astazi nu mi-a placut.
El este "omul birourilor" , nu ai sa-l vezi cu vreo cheie in mana intr-un service niciodata, este genul ce da sfaturi pentru tinere gospodine, face doar servicii cu ados comercial nu a inventat sau patentat ceva, ia un produs cu 5 lei si il da cu cat poate el mai mult. De la o asemenea persoana nu poti lua sfaturi, el merge pe linia evreiasca cat mai mult si cat mai repede, ci doar de la persoane califcate si cu experineta, restul este bla, bla sa ne aratam IQ-ul !
Nu am nimic cu omul dar ce spune este adevărat, adică a punctat bine toate defectele din acest business. Nu a spus plusurile, adică este foarte foarte mult de lucru, dar trebuie bine organizat sa ieși pe plus.
@@blackzxr6900 Este corect si ce spui tu, dar nu este draku asa de negru !
Idee furata de la Răzvan... A făcut și el acum ceva timp un asemena video..