Krijg het heen en weer! | Met de pont... | SLOEPTV

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 мар 2023
  • In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. We varen een paar keer heen en weer met pontbaas Durk Bakker die er nog niet het heen en weer van heeft gekregen…
    De oorsprong
    Met mijn eigen boot voer ik hier vaak langs van Leeuwarden naar Heerenveen. De pontbaas kende mij daardoor. Door een gezamenlijke kennis kwamen we in contact. De vraag was of ik af en toe wilde invallen op een pont. Vervolgens ben ik op gesprek gegaan bij de gemeente en dat viel bij beide kanten heel goed. Inmiddels vaar ik nu het derde jaar op deze pont. Ik was eerst zes jaar schipper op een rondvaartboot. In Eernewoude is ook een pontje waar ik al eens als invaller op gevaren had. Ik vind het heel mooi werk. Vooral het contact met mensen is ontzettend leuk. De mens achter de mens is boeiend. Mensen zijn heel open over waar ze naar toe gaan en vandaan komen.
    Vaar relaxed
    Niet iedere sloepvaarder is een watersporter. Daar bedoel ik mee: sommigen gebruiken de sloep net als een auto. Hard rijden doe je misschien voor je eigen plezier. Als je hard vaart vliegt de koffie uit de kopjes en de soep uit de borden van andere boten. Mensen die een sloep huren hebben er vaak nog minder kijk op. Het zou goed zijn als daar iets meer aandacht aan besteed wordt. Ik heb eigenlijk nooit iets geks meegemaakt. Gelukkig niet. Want dat gaat toch vaak over iets wat niet goed gaat.
    Vaargebied
    Het vaargebied staat natuurlijk bekend om natuurgebied de Alde Feanen. Maar ook het Pikmeer en de Wijde Ee. Het natuurgebied de Prinsenhof bestaat nog steeds en was het lusthof van de vroegere stadhouders. Die konden hier jagen dat het een lieve lust was. Ook de ‘Oranjes’ waren natuurlijk van de partij. Grou is een gezellig dorpje met leuke horeca aan het water. Het is een echt vakantiedorp.
    Tips
    • Let goed op de beroepsvaart (ze varen harder dan je denkt)
    • Houd rekening met de wind
    • Pas je snelheid aan zodat je geen overlast bezorgt
    De Burd
    Veerpont De Burd is een veerpont over het Prinses Margrietkanaal, die het dorp Grouw verbindt met het eiland De Burd. De pont heeft een geschiedenis die nauw verbonden is met die van de ontwikkeling van het eiland.
    Toen in 1956 werd besloten het gebied, waarvan het eiland De Burd deel uitmaakt, te ontsluiten door het aanleggen van wegen, moest er een keuze worden gemaakt voor een pont of een brug. Het werd een motorpont die 80 duizend gulden kostte en in 1959 in gebruik werd genomen. De pont werd gevaren door twee pontwachters die deels werden betaald door de gemeente en deels door de bewoners van De Burd, voor wie het gebruik verder kosteloos was. Nadat er in 1964 problemen gerezen waren over de lange werktijden van de pontbazen, werden de vaartijden verminderd zodat de roeiboten, die voor zelfbediening klaarlagen, vaker gebruikt moesten worden om het eiland 24 uur per dag bereikbaar te houden. In 1970 werd een gebruikerscoöperatie opgericht, die de rechten en verplichtingen van de bewoners op zich nam.
    In 1998 ging de provincie meebetalen aan de exploitatie van de pont, waardoor er meer vaaruren mogelijk waren. In een convenant werd afgesproken dat ook de bewoners en recreanten meer gingen betalen.
    Bron: Wikipedia

Комментарии • 1