Venitul de bază universal. Rezultatele celui mai recent studiu schimbă povestea. Vocea Nației

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 312

  • @LucianGrosu
    @LucianGrosu Месяц назад +1

    Mulțumim frumos pentru tot ce faceți!

  • @IleanaVasilescu-b3q
    @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад +27

    Bunăstarea ar trebui să reflecte nivelul de trai real și nu un anumit grad de supraviețuire, fiindcă a trăi cu adevărat este mult mai mult decât a supraviețui ! Vă mulțumesc pentru o emisiune foarte interesantă,de excepție ! Felicitări, Dragoș Pătraru și Vocea Nației !👍🎉❤🎉👍💫👩‍❤️‍👨♥️👩‍❤️‍👨🥇💎🎩

  • @sergiuosan8674
    @sergiuosan8674 2 месяца назад +41

    Studiul cred ca are o eroare sistematică importantă care trebuie luată in calcul: toți participanții știau că studiul o sa se termine la un moment dat. Oamenii au continuat sa lucreze aproape la fel de mult poate si pentru ca au preferat sa stranga ceva bani pe perioada studiului (sau au preferat sa isi plătească niste datorii, rate, sa isi cumpere o masina noua, etc). Sau poate unii dintre ei nu au vrut sa renunte la locul de munca pentru ca dupa terminarea studiului ar fi ramas fara venit si ar fi trebuit sa isi caute altul. Ecuația se modifică puțin atunci când știi că venitul respectiv îți e garantat pe toată perioada vieții.

    • @nicuchitineac1950
      @nicuchitineac1950 2 месяца назад

      Nu e chiar așa. Au participat din categoria celor care oricum își schimbă job-ul în fiecare an, au joburi temporare. Nu a fost niciunul cu salariul peste medie, carora o mie in plus nu le schimbă nivelul de trai. Acolo ar fi interesant sa vedem ce fac cu banii.

    • @SomogyiCosmin
      @SomogyiCosmin 2 месяца назад +1

      Good point

    • @eduarddinea
      @eduarddinea Месяц назад +1

      Pe aceeasi nota de variabile, care ar trebui luate in calcul: cum gestionam schimbarea pretului la serviciile de baza? Cum sa evitam accelerarea inflatiei, prin reglementarea pretului pentru produse si servicii? Consider ca studiul a fost facut la o scala mult prea mica, ca efectele sale sa poate fi scalate macro si sa se pastreze alegerile oamenilor. Daca apar mai multi bani in piata, atunci producatorii vor considera ca este posibil sa se mute mai multa presiune pe umerii consumatorilor. Adica, statul poate sa forteze colectarea unei taxe aditionale de la toata populatia (persoane fizice si juridice deopotriva), dar va avea responsabilitatea sa reglementeze in piata o pledorie de bunuri si servicii, astfel incat pretul sa nu creasca artificial. Este genul de responsabilitate care implica multa munca si cred cu tarie ca majoritatea decidentilor o vor evita.

    • @sergiuosan8674
      @sergiuosan8674 Месяц назад

      @@eduarddinea Eu cred că o aplicabilitate reală a acestui model poate fi făcută în comunități locale, mici, care să aibă un sistem economic mai controlat, ceva asemănător cu kibutzurile israeliene, dar cu pastratea drepturilor la proprietate. Ar putea fi un model bun pentru astfel de comunități, dar pe plan global, mai greu, că inflația ar face banii ăia lipsiți de valoare.

  • @mirelahua6477
    @mirelahua6477 2 месяца назад +5

    Asa cum doctorii sau profesorii spun pe buna dreptate ca daca sunt mai bine platiti au timp sa se perfectioneze sa isi faca munca mai bine fara a avea stresul zilei de maine, asa este valabil pentru orice meserie. No comment.

    • @oricalin857
      @oricalin857 2 месяца назад +1

      😂😂😂😂

    • @zenoviciobanu2480
      @zenoviciobanu2480 2 месяца назад +2

      Doctorii și profesorii primesc șpagă ,fac pregătire contra cost

    • @buzzhawk
      @buzzhawk 2 месяца назад

      @@zenoviciobanu2480 Păi dacă nu sunt destul de bine plătiți, iși iau tainul de unde pot. Te găsești imediat, Dorele, să ataci două categorii de intelectuali absolut cruciale, prin mâna cărora treci tu și puradeii tăi, să nu crăpați și să nu fiți complet analfabeți.

  • @LucianL2024
    @LucianL2024 2 месяца назад +35

    Cu 2000 lei in plus pe luna eu as plati leasing pentru un microbuz cu care as plimba la diverse evenimente copii, adultii si batranii fara posibilitati financiare din comuna mea ... planuiesc s-o fac oricum 😅

    • @emarizea
      @emarizea 2 месяца назад +8

      Felicitari pentru frumoasele intentii, acest venit neconfitionat ar face ca oamenii sa fie mai buni.

    • @Maria-e1q7c
      @Maria-e1q7c Месяц назад

      E intenție buna dar nu prea cred

  • @geticwolf1975
    @geticwolf1975 2 месяца назад +20

    Viitorul va fi exact ecuația imaginației , voinței și acțiunilor noastra. Ce fel de ecuație va fi încă depinde de noi. Una din constantele din această ecuație este economia circulară de mediu. Dacă voi avea un venit garantat fara nicio conditie atașată, i-as folosi pentru organizarea de cursuri de economie circulară în special pentru copii.

    • @buzzhawk
      @buzzhawk 2 месяца назад

      Ești puțin cam prea constant în ecuație...

  • @rcp9240
    @rcp9240 2 месяца назад +11

    Ma bucur ca exista oameni ca dumneavoastra care au posibilitatea de a fi ascultati si care atrag atentia asupra acestor elemente ale vietii care sunt "la mintea cocosului", dar pe care nimeni nu le vede, sau nu vrea sa le vada. Sunt cel putin 10 ani de cand ma macina aceste idei, dar nu vrea nimeni sa ma asculte, sunt un nimeni in ochii lor. Sper sa fie adusa aceasta discutie din ce in ce mai des si, sper ca in viata mea, sa apuc aceste "utopii". Mult succes in continuare Dragos, felicitari pentru emisiune!
    Legat de raspunsul intrebarii de la final (considerand ca voi avea si timpul liber care ar veni la pachet), i-as utiliza pentru a ma dezvolta, arta, muzica, calatorii, pe scurt, sa ma bucur de viata si sa schimb in bine cat mai multe persoane pe care le intalnesc.

    • @emarizea
      @emarizea 2 месяца назад

      Aveti dreptate, ce bine ar fi sa fie cati mai multi cei care sa gandeasca ca Dvs si realizatorul acestor emisiuni exceptionale.

  • @virginiagrigore7840
    @virginiagrigore7840 2 месяца назад +4

    Mulțumesc mult, Dragoș!Invatam atît de mult de la voi!

  • @claudiuiordache3403
    @claudiuiordache3403 2 месяца назад +5

    Incredibil. Tot ceea ce faceti voi acolo. De fiecare data gasiti subiecte foarte bune. Imi place foarte mult de Dragos Patraru. Un om inteligent. Cat despre intrebarea lui legata de ce am face cu 2000 de lei pe luna in plus, cred ca raspunsul este simplu. Nu prea am sti. Notiunea de viata cat de cat normala inca ne este necunoscuta intr-o tara in care politicienii promit case oamenilor in conditiile in care Romania este incapabila sa sustina o economie europeana. Am ajuns sa spunem atat de multe lucruri mari doar de dragul de a ajunge sus si a suge de la tata.. Trist! Va salut si va stimez.

  • @axelfiraxa
    @axelfiraxa 2 месяца назад +32

    Nu inteleg de ce venitul de baza universal este ceva vazut pozitiv, dar 0 taxe pe salariul minim e luat in deradere.

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 месяца назад +4

      @@axelfiraxa Pentru ca o floare e insuficienta ca sa faci un buchet. Smecherii de la USR au propus doar ceva care sa nu ii afecteze pe cei cu venituri mari. Normal ar fi fost sa susțină impozitarea progresiva la declaratia de venit anuala sau bianuala, cu posibilitatea deducerilor de cheltuieli pentru cei saraci.

    • @luciantarba6436
      @luciantarba6436 2 месяца назад +3

      deci cei lenesi sunt scutiti de taxe sau cum?

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 месяца назад +4

      @@luciantarba6436 Cuidat, nu poți sa dormi ca nu plătesc impozit cei saraci dar nu te nelunisteste ca cei bogati plătesc relativ mai putin decit cei saraci, ba chiar primesc bani de la stat

    • @4skipp700
      @4skipp700 2 месяца назад

      ​@@luciantarba6436​stai sa inteleg, cei lenesi sunt cei fara bani? Sau cum vine asta ? Da aia care muncesc 10 ore pe zi si isi rup spatele pentru salariu minim plus cateva ore suplimentare sa faca un 2000 lei pe luna ? Si aia sunt lenesi? Nu au carte, banuiesc ca asta urmezi sa zici. Supriza, nu toti au posibilitati fie financiare fie familiale sa poate avea o diploma. Munca e munca si trebuie rasplatita. Nu poti avea o societate de doctori si avocati ca cine plm iti mai matura strada pe care se caca cainele tau, sau iti desfunda teava dupa ce te caci. Dar na, e usor sa arati cu degetul si sa te crezi mai bun decat altii. Mai greu sa pui materia cenusie la lucru. Stii ce iti propun? Voi astia bogatii cu diplome sa va faceti orasele voastre, da sa nu vina astia saracii sa le curete si sa le intretina, va ocupati voi de tot, ca tot nu sunteti lenesi.

  • @grigoriuandrei1058
    @grigoriuandrei1058 2 месяца назад +7

    Dragoș, eu te urmăresc de mulți ani și te apreciez în tot ceea ce faci! Aș vrea să te ajut/susțin financiar, dar din păcate nu-mi permit, (PS ) e primul meu comentariu la un clip, mult succes în continuare și toate cele bune!!!

  • @luciagaspar7667
    @luciagaspar7667 2 месяца назад +4

    Felicitări și mulțumesc pentru tot ce faceți voi Starea Nației 😮😊👍🙏🙏🙏❤🎉❤

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад +2

      🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏❤

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад +2

      🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎩

  • @carmencristea5986
    @carmencristea5986 2 месяца назад +7

    După 40de ani de muncă, m-am gândit să ies la pensie anticipat partial , sa ma pot ocupa de nepotelele. Cu studii superioare mi s-a calculat 2300 lei. Atentie la ce ne asteapta pe toti, o pensie mizerabilă.

  • @cristivarlan449
    @cristivarlan449 2 месяца назад +2

    Cea mai buna emisiune, din punctul meu de vedere.
    Ar fi bun un sondaj: ce teme de discuție, mai pot fi abordate.

  • @emarizea
    @emarizea 2 месяца назад +6

    Va salut, domnule Dragos Patraru ! Venitul de baza universal trebuia sa fie de mult considerat o necesitate, in nici un caz un moft. Asa cum spuneti si Dvs, lipsurile, stresul si saracia dezumanizeaza inraiesc oamenii. In ziua de azi traiul de zi cu zi, nevoile de baza nu ar fi trebuit sa mai fie principala problema, dar din pacate multi ne zbatem in saracie si punem accent pe cat mai multa munca, in loc sa fim mai des aproape de cei dragi. Din pacate eu nu lucrez din motive de sanatate si am fost nevoita sa imi platesc din mana, cu ajutorul familiei, desigur, asigurarile de sanatate, suma de 2000lei pe an, pentru a avea acces la servicii medicale de baza si sa nu platesc totul din mana in cazul vreunei interventii chirurgicale. Este absolut revoltator ca Statul nu pare sa asigure din oficiu astfel de neceitati medicale, care fac diferenta intre viata si moarte, pana la urma. In Romania pare sa fie impamantenit conceptul ca cei care nu pot sa lucreze din diverse motive, sa li sa nu aiba acces la nevoile de baza, adica i se ia dreptul la viata. Nu cred ca dreptul la viata in conditii decente trebuie neaparat conditionat de un job, mai ales cand persoana in cauza nu poate sa munceasca. Exista oare vreo lege care sa impuna munca pentru a putea supravietui in Romania? Normal, cei care sunt apti de munca trebuie motivati sa lucreze ceva ce li se potriveste, Sper sa nu se inteleaga ca toata lumea sa stea numai acasa si sa huzureasca. Fiecare dintre noi trebuie sa aiba dreptul la un trai decent.

  • @oricalin857
    @oricalin857 2 месяца назад +19

    Nu mai pot ei de grija oamenilor. In momentul in care oamenii vor accepta asta, pa libertate!

    • @mariamoldovan7318
      @mariamoldovan7318 2 месяца назад +2

      Pa liberate, pa agoniseala de.o viata:::proprietate, si tot ce detii.....,
      Un paria, tolerat o perioada de timp....
      Fereasca Dumnezeu!!!!

    • @purple66666
      @purple66666 2 месяца назад +1

      Pe ce te bazezi cand zici asta? Cu ce echivalexi tu libertatea?

  • @xjuliussx
    @xjuliussx 2 месяца назад +3

    Multumim pentru o reclama utila si inteligenta. O sa urmarim magazinul server-config si o sa comandam daca merita. Success!

  • @lidia8664
    @lidia8664 2 месяца назад +1

    Felicitari ptr.emisiune.Excelenta.!! Luati seama, fratilor....

  • @victoriailinca1968
    @victoriailinca1968 2 месяца назад +1

    Mulțumesc pentru tot ❤

  • @danielneamtiu707
    @danielneamtiu707 2 месяца назад

    Multumim pentru episod!

  • @lucianicoleta5378
    @lucianicoleta5378 2 месяца назад +1

    Mulțumim!❤

  • @simonica06021997
    @simonica06021997 2 месяца назад +6

    Cu 2.000 lei as avea curajul sa imi deschid propriul birou de arhitectura, la care as putea sa ma dedic 100% si sa il dezvolt. As selecta clientii cu care lucrez, in functie si de valorile mele personale. As pastra etica in arhitectura de care am invatat la facultate, dar care nu mi-am permis niciodata sa o practic. As avea timpul necesar sa dezvolt unelte digitale pentru arhitecti la care ma gandesc mereu cand am de facut munca de robotel. Mi-as permite sa dedic mai mult spatiu mintal creatiei si grijei pentru utilizatorii cladirilor care le proiectez. Lista poate continua…. Doar in domeniul arhitecturii pot gasii 100 de motive pentru care un venit universal ar schimba radical, in bine, situatia!

  • @irinavoicu3412
    @irinavoicu3412 2 месяца назад +3

    Am conversatii cu fratii mei mult mai profunde de cand va urmaresc. Suntem toti tineri si vrem sa dezbatem intre noi lucruri despre care ne pasa si sa fim cat mai activi civic

    • @Liviu-g5g
      @Liviu-g5g Месяц назад

      Cum veți face asta?

  • @mlx917
    @mlx917 2 месяца назад +22

    Cu 2000 de lei cred ca as plăti chiria și utilitățile pentru a scăpa de grija locuinței și mi-as concentra veniturile în dezvoltarea mea și în ai ajuta pe alții!

    • @kurtjames9461
      @kurtjames9461 2 месяца назад

      Prostule tu ii donezi lui Patraru poponarul !!!!

  • @LucianL2024
    @LucianL2024 2 месяца назад +10

    Abia aștept să văd toate concluziile studiului!

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад +2

      😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊🎩

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍🇧🇪

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад

      🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪👩‍❤️‍👨

  • @wj9647
    @wj9647 2 месяца назад +3

    Ce as face cu 2000 de lei lunar ? As investi in bursa, as mai pune deoparte, as mai repara ceva din casa, as mai ajuta si prietenii care au nevoie de bani. Nu as renunta la munca. Sa stai acasa si sa nu faci nimic...nu e viata. La un moment dat vrei sa faci ceva , orice, voluntariat, low cost travel, ceva ce sa dea sens vietii. Nimeni nu vrea sa traiasca in saracie!

  • @ojicaioan9671
    @ojicaioan9671 2 месяца назад +1

    Felicitări pentru tot ce faceți! Eu merg la muncă și pentru a face mișcare...pe lângă bani fac și peste 13.000 de pași pe zi...😂 ...ma-ș plictisi sa nu fac nimic....! Fain ar fi sa avem două luni de concediu pe an...cel putin😂😂!

  • @mitimiti1465
    @mitimiti1465 2 месяца назад +11

    Ce este gratis e'... foarte scump!

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 месяца назад

      @@mitimiti1465 Cel mai adevărat comentariu!

  • @danieldaniel9274
    @danieldaniel9274 2 месяца назад +4

    Bravo,domnule Dragos!

  • @ioanprotopopescu5438
    @ioanprotopopescu5438 2 месяца назад +2

    Adică nu sunt bani pentru pensii dar vrem să implementăm venit de bază universal.

  • @adrian53
    @adrian53 2 месяца назад +4

    Doamne ajută să deschideți și în Iași ❤

  • @monicaoprescu8675
    @monicaoprescu8675 2 месяца назад +1

    Foarte bun subiectul abordat. 2000 lei i as pune la saltea pt pensie. Si desigur ajutor pt oameni care au nevoie, in special batrinii. Ca viata e grea la pensie.

    • @catalin600
      @catalin600 2 месяца назад

      cred ca n-ai inteles ca toti vor primi acei bani si nu prea mai au nevoie de ajutorul tau.

  • @lauradrumia6326
    @lauradrumia6326 2 месяца назад +4

    MULȚUMIM MULT DE TOT!!!!!!!!

  • @LiviuAurelian-d3f
    @LiviuAurelian-d3f 2 месяца назад +2

    Foarte frumos cum explici. Felicitări ❤❤❤

  • @DragosTrifanescu
    @DragosTrifanescu 2 месяца назад +2

    Superb episod. Multumim!

  • @daniela-mihaelanagy1770
    @daniela-mihaelanagy1770 2 месяца назад +3

    Mulțumim

  • @gelcumaksutovici4214
    @gelcumaksutovici4214 2 месяца назад

    Felicitari! (pt a nu stiu cata oara) Poate merita explicat in emisiunile dumneavoastra diferenta dintre salariul mediu si salariul median.

  • @gabrieladanciu190
    @gabrieladanciu190 2 месяца назад

    Foarte bun material! Mulțumesc, dragilor!

  • @theodorcosminvoicu9240
    @theodorcosminvoicu9240 2 месяца назад +3

    Intrebarea este , de ce vor asta? Cine a propus asta(puterea)? La inceput anilor 1900, au facut ca femeile sa mearga la munca, si sa nu mai fie langa copii. Scopul, taxarea dubla, si copiii sa fie in scoli si guvernul sa-i invete ceea ce el considera. Efectul: familia a fost lovita , copiii in loc sa fie langa mamele lor, au fost luati, si dezvoltarea le-a fost impiedicata. Parintii venind de la servici obositi , nu mai puteau sa se ocupe de copii, de toate nevoile lor. Este explicat intr-un video cu planul Rothschild. Acum o noua revolutie industriala( inteligenta artificiala), care este scopul? Nu vor mai avea nevoie de noi, pentru ca masiniile ne vor face munca. Atunci vor sa introduca ceva, ca sa te tina acolo, sa taci , sa ai nevoile de baza si sa joci cum iti spun ei. Acum vom fi iobagi , dar cu acte! Nu stiu, este doar o parere, considerand istoria!

  • @corne334
    @corne334 2 месяца назад

    Multumim ❤

  • @Adi_gacha1
    @Adi_gacha1 2 месяца назад +4

    ❤ Felicitări!

  • @crystic3924
    @crystic3924 2 месяца назад +1

    E o perspectivă.
    Mai sunt cateva mai complexe si mai aplicate. Care nu iau in calcul doar cateva ore pe an ci factori psiho-socio-economici complexi.
    Una sin abordarile importante e diferenta dintre atirudinea participantilor pentru o anumită perioadă v.s. a primi o sumă for ever...

  • @dumitrudumitriu5973
    @dumitrudumitriu5973 2 месяца назад +1

    D-le Pătraru Dragoș!
    A ți spus exact ce gândesc eu de mult timp,eu neavând posibiltatea s o fac public.Cred ca e una din cele mai tari emisiuni ale d-voastră. Dar cîți ascultă?Va mulțumesc

  • @reluvesa1954
    @reluvesa1954 2 месяца назад +4

    Ești un om de nota 10

  • @madavasilache636
    @madavasilache636 2 месяца назад +1

    Idea este genial, dar e greu sa lupti cu corporatile, fabrici si patroni ce tanjesc dupa profit. Lumea intreaga ar trai la un alt nivel!

  • @ioanermalai3211
    @ioanermalai3211 2 месяца назад +5

    Dacă se făcea studiul în România, aveam alte rezultate!

  • @razvun
    @razvun 2 месяца назад +5

    Să vezi aci controverse...Mi-am luat popcornul

  • @MihaiIonescu-m3i
    @MihaiIonescu-m3i 2 месяца назад +2

    Venezuela. Studiați decăderea unui popor care a primit un venit "garantat", redevențe din petrol, zeci de ani.
    Nu s-au mai dus la școală, nu mai știu să-și repare drumurile, spitalele, echipamentele.

  • @hmaria8998
    @hmaria8998 Месяц назад

    Bravoooo 👍

  • @gabrielabalabasciuc9245
    @gabrielabalabasciuc9245 2 месяца назад +3

    Mulțumesc,respect❤

  • @ioanazamfir9782
    @ioanazamfir9782 2 месяца назад +1

    Yeeey veniti la Bucuresti !!!

  • @play4peace423
    @play4peace423 2 месяца назад +1

    Va salut! Pe cand Starea Natiei va ajunge o organizatie care nu urmareste profitul? Multumesc!

  • @danpopescu71
    @danpopescu71 2 месяца назад +3

    VBU pare o idee buna. Insa - ca de obicei! - Dragos evita sa abordeze laturi mai problematice ale solutiilor-minune. Cum va creste inflatia in momentul in care toata populatia va primi 1.000 $ (in US) sau 2.000 lei, la noi? Va mai asigura suma un necesar de subzistenta sau va antrena o spirala a cresterii continue a preturilor? Suma se va acorda doar adultilor sau si progeniturilor minore (ce i-ar determina asta sa faca pe iresponsabilii cu minima educatie a reproductiei va puteti da seama)? Ce s-ar intampla daca dupa - sa zicem - 20 de ani de VBU statul nu si-ar mai permite sa-l aloce, cu cei care in tot timpul asta nu si-au dezvoltat/exersat nicio aptitudine cautata pe piata muncii?

    • @mihaitanita
      @mihaitanita 2 месяца назад

      UBI nu inseamna si Bugetul National Minim Garantat :)

  • @techzone962
    @techzone962 2 месяца назад +2

    Sunt sigur ca nu o sa prind asta în timpul vieții mele. Ba mai mult, eu cred ca lucrurile se vor înrăutății, iar oamenii vor munci și mai mai mult și viata o sa fie și mai grea. Dar sper sa ma înșel...

  • @ovidiuciuparu6421
    @ovidiuciuparu6421 2 месяца назад +3

    Dragos, sunt de acord cu ce spui ca va fi intr-un final necesat. Argumentele cu care vi 90% nu au legatura cu realitatea. Din pacate observ ca tu te uiti foarte mult pe studii, pe date care nu au relevanta in viata reala. Da toata lumea ar fi de acord cu reducerea numărului de ore de munca. Din pacate nu cred ca iti dai seama ce a iesit real din studiul acela. $1000 pentru cineva din Texas… 100% nu iti permite sa renunti la locul de munca. Nu stiu ce joburi au cei 1000 de oamnei dar acei $1000 abea le permite sa traiasca normal. Cu siguranta nu pot sa renunte la job. De ce zic ca tu nu prea le ai cu ce se intampla in realitate este pentru ca un om normal lucreaza la o eficienta de 60-56% …. Pai daca renunti la cateva ore unde te duci cu eficiența? 2. Sa zicem ca toate sunt bune.. toti avem un venit universal. Pai cine mai munceste. De unde luam mancarea? Fac totul robotii? Pai si iti place sa mananci mancare aia ultra procesata? Sunt foarte multe lucruri care nu se leaga. Principiu este ok dar eu cred ca in ziua de azi chiar cu o gandire diferita este imposibil de implementat…

  • @ForgottenKnight1
    @ForgottenKnight1 2 месяца назад +13

    Ce frumos. Deci 1000 de oameni din 300 de milioane (aprox populatia Statelor Unite) au primit o alocatie de 1000 de dolari. Ok, mare branza. Acum hai sa vedem pe 100 de milioane, sau de ce nu pe 200. De ce studiile astea nu se fac pe un numar foarte mare de indivizi ? UBI imi suna a comunism cu extra pasi, adica mai multe taxe ca sa redistribuim banii la toata lumea (da, veniturile alea nu o sa fie scoase din vreo palarie magica). Robotii care fac lucruri aduc profit capitalistilor care detin fabricile unde robotii fac treaba, deci canci, ala micu tot atata primeste, sau mai rau, nu mai primeste nimic ca il concediaza astia si il inlocuiesc cu roboti, deci nu as zice ca e un argument foarte bun. Daca UBI ar fi conditionat de munca as fi de acord, dar cum nu e, cei care vor UBI se bazeaza ca oamenii vor continua sa mearga la munca (chiar daca teoretic, ar putea sa nu mai mearga). Din pacate, mergem tot in directia gresita pentru ca lumea functioneaza cu bani ( nu cu colaborare - in capitalism nu exista colaborare, doar exploatare, iar in comunism e si mai rau, acolo e exploatare pe bani putini sau chiar deloc).

    • @nicolaemihai3581
      @nicolaemihai3581 2 месяца назад +4

      Având în vedere ca în ultimii 50-70 de ani creșterea de productivitate s-a dus preponderent către conducerea și actionariatul companiilor, iar avansul AI va fi tot mai mare în viitor, trebuie sa se facă ceva. Iar cu inflatia continua marii miliardari sunt conștienți ca masa de oameni de jos va ajunge la un punct limită.
      Eu de exemplu cu vreo 2000 lei în plus as putea ori sa fac o rata la primul meu apartament, ori sa aleg sa stau vinerea cu familia, fără sa fiu afectat de orele în minus lucrate

    • @razvanvlad6885
      @razvanvlad6885 2 месяца назад +2

      nu orice forma de socialism (da, UBI este o politica socialista) este comunism. avem exemplul tarilor nordice care au multe politici socialiste si un nivel de trai foarte ridicat. fara comunism. ce vreau sa zic e ca nu poti sa arunci ideea de UBI doar pentru ca e comunism. in plus, ce ai zis tu aici a primit raspuns in video, pe care nu stiu daca l-ai vazut. altele raman dezbaterile in urma lui, nu ca daca e comunism sau nu. pe scurt, tot ai nevoie sa muncesti daca vrei mai mult decat doar sa supravietuiesti cu parizer si paine. doar ca obtii niste libertate in a alege ce si cat lucrezi. daca tu conditionezi UBI de munca atunci e mai aproape de comunismul la care te gandesti, plus ca nu toti vor putea mai ales cu evolutia tehnologica si nu s-ar mai numi "universal", mno?

  • @Woot-Zee
    @Woot-Zee 2 месяца назад +4

    Ai analizat si cu inflatia? Eu zic sa ii sustineti voi :))

    • @radumarginean9850
      @radumarginean9850 2 месяца назад

      Îmi explici te rog la ce te referi cu inflația?

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 2 месяца назад +16

    Din pacate cred ca UBI va crea o societate distopica, in care cei bogati vor da niște bani ca să tina săracii la marginea societatii. Astfel înclin sa dau dreptate sindicatelor care spun ca prin UBI vom pierde puterea de negociere în relația cu ce-i ce detin puterea economica și implicit cea politica. Adica problema este cuantumul acestui UBI, pentru ca odata ce pierzi puterea de negociere, ce îți garantează ca vei putea trai decent din aceast ajutor social? Din contra, dacă se va reduce perioada de lucru se vor putea angaja mai mulți oameni pe salarii decente, în timp ce se va păstra puterea de negociere, adică dreptul de a face greva, obligându-i pe angajatori sa plateasca salarii decente și sa asigure condiții bune de munca.

    • @non-of-your-bussines
      @non-of-your-bussines 2 месяца назад

      Comentariu foarte interesant observând mentalitatea îngrădită și bazată doar pe sistemul actual ce este de fapt stricat și funcționează doar pentru o mică parte a populației și doar in câteva locuri in lume. Mirosul de doctrină de la o poștă distanță.
      Nu am văzut încă comentariul celui ce spune că cel de sus va decide si va da s.a.m.d 😂
      Apropo, făptul că se va implementa UBI oferă mare putere de negociere și de decizie asupra vieții proprii și se elimină intermediarii ce stau căpușe pe sistemul actual unde se va obține efectul despre care vorbești fără a sta îngrădit in ce nu funcționează și e stricat.
      Oportunitățile sunt nelimitate. Sunt studii în diferite limbi ce demonstrează efectul asupra populației alese pentru UBI in faza de prototip.
      UBI nu este ajutor social. Mai informațivă.

    • @catalin600
      @catalin600 2 месяца назад +1

      mai multi de unde?

    • @paulcibotariu7459
      @paulcibotariu7459 2 месяца назад +2

      Asta-i problema ta că ne marginalizează ?! Gândește-te că ar putea să ne lase să murim de foame doar ognorându-te din moment ce nu mai au nevoie de noi .

    • @catalin600
      @catalin600 2 месяца назад

      @@paulcibotariu7459 doar ceausescu v-a lasat sa muriti de foame si pana la urma a murit el. deci scenariul asta nu prea e valabil. mai incearca. nevoie de tine nici eu nu cred ca am. nu stiu.. cu ce te ocupi?

    • @paulcibotariu7459
      @paulcibotariu7459 2 месяца назад

      @@catalin600 citesc contoare

  • @andreistavarache7334
    @andreistavarache7334 2 месяца назад +2

    Unde este CCR-ul de duminica?

  • @miscareagresita3335
    @miscareagresita3335 2 месяца назад +2

    Sincer, nu neg că am putea cheltui acești bani și pe lucruri mai puțin utile - să merg la o cafenea sau să-mi cumpăr o haină. În primul rând însă m-aș simți mai liber având bani să merg la medic, să dau analize, să adun mai repede banii pe tratament, am cumpăra produse alimentare mai bune, am alege să fac un curs sau trening profesional

  • @AdrianTaba
    @AdrianTaba 2 месяца назад

    Felicitari. Un episod genial🙏🏽

  • @Mike-zh7xe
    @Mike-zh7xe 2 месяца назад +3

    Nu vad unde ar fi motivația sa mai meargă omul la școală și la facultate să devină medic, inginer, etc , daca supraviețuiesc bine și cu job care nu necesita ani pe băncile școlii. Plus care ar fi efectele economice. Când se mărește salariul minim cresc prețurile.

    • @mikimouse3001
      @mikimouse3001 2 месяца назад

      Pai e logica de bun simt. Te intrebi daca nimeni nu munceste si nu produce plus valoare atunci de unde vin banii (valoarea) , si cu banii aia ce vei cumpara daca nimeni nu munceste si nu produce nimic.

    • @CelZen28
      @CelZen28 2 месяца назад +1

      Medicii si inginerii de calitate o fac din pasiune si alte surse de motivare (cineva din familie a murit de cancer si copilul vrea sa studieze si sa gaseasca o solutie, da pare scenariu de film, dar poate fi realitate daca nu trebuie sa-ti faci griji pentru supravietuire), nu pentru bani.
      Este adevarat ca vor fi mai putini medici si ingineri, dar vor fi mai bine pregatiti pentru ca sunt motivati de altceva.
      Cat despre impactul economic de care vorbiti, cresterea preturilor nu ar trebui sa depinde de cantitatea de bani din piata ci de costul de priductie + marja de profit. Iar costul de productie ar trebui sa fie relativ constant sau chiar sa scada pe masura ce produsele / serviciile sunt oferite de roboti. Iar marja de profit este influentata de cat de avari sunt detinatorii companiei care ofera acele produse sau servicii. Deci tot la conditia umana ajungem, dar pot fi impuse limite (ex: marja de profit fixa, ca procent din costul de productie).
      Acest gen de gandirr este influentat de capitalismul exacerbat in care ne aflam, unde totul este o cursa pentru si mai multi bani cu care sa cumparam si mai multe lucruri inutile.
      Din punctul meu de vedere oamenii ar trebui sa se concentreze pe un scop comun fara sa se gandeasca ce le dau copiilor de mancare, ar trebui sa tintim sus si sa gasim solutii pentru explorare spatiala, colonizarea altora planete, metode defensive in cazul calamitatilor (asteroizi, inundatii, eruptii vulcanice, secete etc).
      Cresterea populatiei este inevitabila, dar de la un anumit punct in colo daca ramanem aici tuturor ne va fi mult mai greu, poate nu generatiei noastre, sau a copiilor nostri, dar naiba stie ce vor trai nepotii nostri

    • @Mike-zh7xe
      @Mike-zh7xe 2 месяца назад

      Îmi pare rau. Da, caz trist.
      Dar sa fim realiști. Cine se duce la facultate și își face o carieră o face pentru a se susține financiar pe el și poate sa își permită să își întemeiască o familie. Majoritatea ne-am uitat în jur, am văzut cam la ce suntem buni și ce job putem sa avem.
      Prețurile sunt dictate de elementele unei piețe libere. De cerere și ofertă, de cantitatea de bani aflați în circulație și așa mai departe. Acolo unde a fost creștere economică a dus și la creșterea bunăstării generale a oamenilor. Înainte nu găseam pâine la raft, acum nu știi ce să mai alegi.
      De asemenea, toate elementele care ne îmbunătățesc viața, de la medicamente, la calculatoare, la cele mai mici soluții tehnologice găsite pentru viața noastră de zi cu zi au fost rezultatul urmăririi unui scop economic. Inventez o soluție pentru o problema că sa o pot împacheta și vinde. Asta este capitalismul.

    • @Bogdan-e6d
      @Bogdan-e6d 2 месяца назад +1

      Pentru ca oamenii vor sa fie importanti, sa faca lucruri, sa aiba o meserie si un rost in lume + UBI nu te duce in vacante, nu iti cumpara ultimul Iphone si schimba masina. Va exista motivatie in continuare

  • @gurubivolaru5114
    @gurubivolaru5114 2 месяца назад +1

    Venitul minim garantat este încercarea de a păcăli regula de bază a pieței libere. Poți să discuți cât vrei despre UBI, rezultatul final va fi același. Oferta se va ajusta în funcție de posibilitățile cererii. Va exista probabil tendința de a impune limitări ofertanților, dar asta va mai fi piață liberă?

  • @GranceaCristian1
    @GranceaCristian1 2 месяца назад

    Multumesc!

  • @casianbals6950
    @casianbals6950 2 месяца назад

    Mulțumim!❤🎉

  • @iulianmone
    @iulianmone 2 месяца назад +1

    Sustin

  • @apa-nsmoc610
    @apa-nsmoc610 2 месяца назад +1

    Eu am renunțat la muncă că după 20 de ani de plătit taxe nu am primit nimic nici șomaj.

  • @alotlater1905
    @alotlater1905 2 месяца назад +1

    De ce nu ar funcționa venitul de bază garantat? Pentru ca noi ca organisme avem comportament de virus. Ne înmulțim și epuizam resurse.

  • @laurentiuciuca5922
    @laurentiuciuca5922 2 месяца назад +2

    RESPECT 👏👏

    • @IleanaVasilescu-b3q
      @IleanaVasilescu-b3q 2 месяца назад +1

      😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊🇧🇪

  • @mihaelabanai4203
    @mihaelabanai4203 2 месяца назад +3

    Domnule Patraru când ți se da ceva frumos împachetat sigur cadoul e otrăvit. Cine Dumnezeu are încredere în ăștia de ne conduc acum?

  • @cristinaberchiu4641
    @cristinaberchiu4641 2 месяца назад +3

    Daca s-ar implementa un astfel de venit, ( putin probabil datorita lacomiei patronilor ) prima data as merge la dentist.

  • @Uni955
    @Uni955 2 месяца назад +2

    Fabulos

  • @mariacalugar5679
    @mariacalugar5679 2 месяца назад +2

    MULTUMESC FRUMOS .

  • @iulianarion8694
    @iulianarion8694 2 месяца назад +2

    Pentru cei 1,000 $ primiti lunar, cineva trebuie sa produca bunuri si servicii. Inteligenta artificiala este doar o unealta care stocheaza, indexeaza, ordoneaza si furnizeaza informatii. Trebuie ca oameni educati sa proiecteze, realizeze conditiile necesare pentru ca programele software sa faca ceea ce oameni le-au programat sa faca. Am dezvoltat subiectul in postarea anterioara pe care mi-ati sters-o.

  • @LiviuAurelian-d3f
    @LiviuAurelian-d3f 2 месяца назад +2

    Eu mi-aș ajuta fica, e normal sa fie așa. Bravo

  • @ralucam5836
    @ralucam5836 2 месяца назад

    Waaaa. La Romana la București? Nu mai trebuie să venim până la Ploiești. Frumos

  • @Bhaalkanwoman
    @Bhaalkanwoman 2 месяца назад +1

    Va rog puneti subtitrari in engleza!!! Vreau sa trimit acest video unei persoane nevorbitoare de romana.

    • @mihaiserban5746
      @mihaiserban5746 2 месяца назад

      da de ce nu cauti studiul in sine pentru ca e facut in AMERICA, tara vorbitoare de limba ENGLEZA! doamne unii aveti doar 3 neuroni si aia ocupati grav.

  • @alexg2089
    @alexg2089 2 месяца назад +1

    cafeneaua natiei in Bucuresti...cool

  • @BiancaTudor-nw3ip
    @BiancaTudor-nw3ip Месяц назад

    Ok,o intrebare insa de unde banii pentru acest venit de baza?

  • @elenagheorghe7908
    @elenagheorghe7908 2 месяца назад +2

    Problema nu este la cei care muncesc deja ,problema este la cei abonati la ajutorul social care nu vor avea niciodata dorinta gasirii unui loc de munca ,deoarece venitul universal le-ar ajunge ptr un trai decent. Deci vor fi din start 2 categorii de oameni. Cei ce vor sa munceasca si cei care vor spune ,,Slava Domnului,,ca nu ma mai stresez. Pentru ca oricum nu aveau chef de treaba. In rest numai bine.

    • @chaosoro
      @chaosoro 2 месяца назад

      Studiile, pe bune, se fac tocmai ca sa se vada daca anumite concluzii sunt trase din emotie sau chiar sunt adevarate. Asta cu asistatii de exemplu, e fenta pe care o folosesc din cand in cand politicienii ca sa mai fure cate un vot de la naivi. Stii ca in Romania sunt in jur de 200k asistati si asta inseamna in jur de 1% din populatia totala, iar majoritatea primesc venitul pentru ca au diferite forme de handicap si chiar de ar vrea sa munceasca nu ar putea. Te-ai gandit ca poate rahatul ala de ajutor, pe care probabil nici nu te-ai apleca dupa el, daca l-ai gasi pe strada, ii tine pe acei oameni sa nu se apuce sa fure sau sa dea in cap pe strada de foame? Ura fata de ei, spune mai multe despre tine, decat despre ei.

  • @ionelcondor5119
    @ionelcondor5119 2 месяца назад +3

    Am si eu aici in zona niste “vecini” care traiesc pe venit minim garantat. Unul nu lucreaza, “ca e greu si salariile mici, nu se merita”, dar venitul ala e bun pentru bere si tigari. Vivat Marx!
    Laudabila oricum impachetarea: cica mai mult timp cu familia :), smiorc.
    Hai mai bine sa aplicam alta zicere: cine nu munceste, desi poate, nici sa nu manance!

    • @Bogdan-e6d
      @Bogdan-e6d 2 месяца назад +2

      Nici eu nu as lucra pentru salariul minim, mai bine imi pun o gradina si lucrez cu ziua.

  • @IoanRobicek
    @IoanRobicek 2 месяца назад +1

    Multumim !

  • @florinnichifiriuc
    @florinnichifiriuc 2 месяца назад +1

    Dacă va fi acest venit, cum se va asigura că nu o să mărească toți preturile in așa fel încât el să fie inutil?

  • @romulusmirceastere1269
    @romulusmirceastere1269 2 месяца назад +2

    Atât timp cât îți place ceea ce faci,munca e o plăcere. Dacă nu-ți place : Hai pă Anglia că ne dă...!

  • @constantinrazvan9094
    @constantinrazvan9094 2 месяца назад +6

    Salutare. Ce părere aveți de supărarea politicienilor și a autorităților după ce David Popovici a criticat condițiile din România? Nu l-a așteptat nimeni la aeroport

    • @smcmarius
      @smcmarius 2 месяца назад +5

      David Popovici are dreptate și politicienii știu asta. Dacă de exemplu s-ar fi dus vreun politician să-l aștepte și era întrebat de ziariști sau de David de condițiile din România ce ar fi zis?

    • @constantinrazvan9094
      @constantinrazvan9094 2 месяца назад +2

      @@smcmarius știu că sunt deranjați, dar puteau măcar să trimită o secretară

  • @GiuliaRO
    @GiuliaRO 2 месяца назад +5

    Oooo....dar ce direcție neo-comunista ați luat în ultimul timp!! Sau așa a fost mereu și nu ne-am dat seama?!....🥴 Și "sponsorul" nici nu vrea reclamă.....

  • @samiRomania
    @samiRomania 2 месяца назад +1

    Care ar fi oare costul UBI în termeni de libertate individuală?
    Ce drepturi și libertăți ne-ar confisca statul în schimbul acestui venit?
    Este socialismul o boală?
    Singur nu găsesc răspunsurile.

  • @eye776
    @eye776 2 месяца назад +2

    Pentru ce țară e emisiunea asta?😅 “Tinerii vor mai mult decât un salariu decent”.
    La noi nici salariile nu sunt decente. Chiriile tot cresc, prețurile la piață sunt ca în vest. Salariile sunt de 2, 3 chiar și 4 ori mai mici.

  • @warchildalex
    @warchildalex 2 месяца назад +10

    Cand vreau sa imi iau doza zilnica de socialism vin aici.

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 месяца назад

      @@warchildalex Ce este socialismul?

    • @mantenimientonorte4611
      @mantenimientonorte4611 2 месяца назад

      Ceausescu PCR

    • @mirelahua6477
      @mirelahua6477 2 месяца назад +2

      Nu este vorba de socialism ci de respect față de omul care muncește, ... Epoca sclavagistă a trecut, dar din păcate este prezenta sub alte forme. Am observat că patronii sunt interesați de muncitori mediu pregătiți. O calificare prea bună și un specialist este considerat periculos, oamenii trebuie ținuți intr.o permanenta dependenta. Dacă ești superspecializat nu mai poți fi ținut în dependenta.

  • @AdelinaMRC
    @AdelinaMRC 2 месяца назад +2

    Abia astept sa merg la Cafeneaua Natiei in Bucuresti🎉

  • @Swump87
    @Swump87 2 месяца назад

    Salut, conceptul de UBI este unul defectuos din punct de vedere economic. Primul punct, care este sursa venitului? Doua posibilitati: taxe sau guvernul imprima acesti bani. Problema cu taxele este ca vei avea clasa muncitoare a unui stat care tine in spate someri si alti net detractori. Altfel, daca banii sunt imprimati, guvernul creste fluxul de bani in circulatie accelerand inflatia drastic. Indiferent de provenienta banilor, inflatia va creste exponential fiindca civili vor avea mai mult venit residual iar corporatile ajusteaza preturile la cererea ridicata. Astfel, totul e mai scump iar venitul tau suplimentar nu face o schimbare in traiul de viata. Pe langa asta, vei avea anumite clase sociale care exploateaza sistemul. Cineva din lumea 1 nu este satisfacut cu un trai de viata minimalist si de acea va continua sa munceasca pentru un venit mai mare dar aceasta nu poate fi spusa pentru de ex o familie de tigani din Vaslui cu 7-8 copii care vor beneficia cel mai mult de acest sistem dar ii va dauna altuia din cauza inflatiei. Defapt, sistemul ii ajuta pe cei cu veniturile cele mai joasa in acelasi timp ii incurajeaza sa nu lucreze iar pe cei cu venituri medi sau mari, ii dauneaza. Cat despre orele de munca, cultura din Europe este una a l'aise (cum imi convine si mie) iar cea din SUA si mare parte din Asia, sunt concentrate pe munca bruta 60+ ore pe saptamana. E de observat ca tarilea astea sunt si cele mai dezvoltate din lume...

  • @johndoe-hi8ms
    @johndoe-hi8ms 2 месяца назад +1

    Motivarea legata de munca mi se pare gresita pentru anumite tari cel putin. Mai degraba sistemul actual este problematic, exemplu Germania unde pentru cateva sute de euro in plus intre a munci si a sta acasa oamenii prefera sa stea acasa (folosind "venitul social"). In schimb atunci cand oportunitatea de a munci inseamana sa dublezi venitul este altceva. Pe langa asta un beneficiu mare este faptul ca ar putea reloca o parte din populatie in zone cu chirii mai joase sau cost alt vietii mai scazut lucru care ar putea duce la o distribuire mai buna a job-urilor si a econimiei in general.

  • @razvanvlad6885
    @razvanvlad6885 2 месяца назад +1

    din fericire 2000 lei nu imi schimba viata si nu stiu daca as face ceva diferit. dar daca aveam jumatate din salariul actual, probabil ca de banii aia luam concediu fara plata si invatam ceva sa cresc venitul per total. poate in contextul actual as investi mai mult pentru o pensionare timpurie care arata ca un UBI dar personal, nu colectiv. si sigur as lucra ceva dar pentru care remuneratie nu ar mai intra in top 5 criterii.

  • @klaudiaerdo8764
    @klaudiaerdo8764 2 месяца назад

    Eu cred că în acest studiu foarte multe elemente nu au fost luate în calcul. Rezultatul este ceva idealizat, realitatea ar arăta diferit pe scară largă.
    Cu timpul, roboții vor învăța să repare roboții stricați. Mă gândesc la singularitate, ca idee. Desigur asta într-un viitor....
    Ați văzut serialul "Westworld" ?
    Poate că m-am dus prea departe.

  • @mariapusca3392
    @mariapusca3392 2 месяца назад

    ❤❤❤ Respect

  • @Alex_Wizard2003
    @Alex_Wizard2003 2 месяца назад

    Viitorul va fi cum ni-l facem fix noi :)

  • @ioansava28
    @ioansava28 2 месяца назад +2

    Felicitări pentru video, Dragoș.
    Legat de cum aș folosi cei 2000 de lei în plus, cel mai probabil i-aș investi (în titluri de stat de exemplu).

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 месяца назад

      @@ioansava28 Probabil e ca va fi inflatie. Ca atunci cind coana Firea a dat bonuri pentru biciclete, rezultatul a fost ca au crescut preturile.

  • @iontica4216
    @iontica4216 2 месяца назад +2

    Respect

  • @GabyD10
    @GabyD10 2 месяца назад +2

    Foarte frumos discurs....Dar as lucra in Ro de e un trai cat de cat ok..Sa fie decent as veni acasa..ca mi-so luat de WEST UE

  • @abc-pb6mo
    @abc-pb6mo 2 месяца назад

    Produsul intern brut, acest indicator de bunastare, se compune din veniturile statului (38%) + veniturile angajatilor (32%) si veniturile companiilor. De ce ar vrea cineva sa muncim mai putin?