På Mæl startet siste etappe for tungtvannet

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Den mest berømte tungtvannsaksjonen, operasjon Gunnerside, fant sted i februar 1943. Aksjonen vakte beundring og respekt, selv hos tyskerne.
    Ett år seinere, i februar 1944, fant den siste tungtvannsaksjonen sted. Den var vellykket i den forstand at militære motstandsmenn klarte å senke jernbaneferja "Hydro" som fraktet jernbanevogner med kalilut i tønner. Kaliluten skulle i Tyskland destilleres til tungtvann. Det skulle Hitlers vitenskapsmenn bruke som moderator i sine forsøk på å lage verdens første atombombe.
    Det lyktes å senke ferja, men det gikk med 18 menneskeliv; 14 nordmenn og fire tyske soldater.
    Rjukanbanen er en jernbane som strekker seg fra Vemork kraftverk, der også hydrogenfabrikken befant seg, til Mæl stasjon ca. 20 km lenger nede, ved Tinnsjøen. Den ble innviet i 1909, elektrifisert i 1911, og den ble nedlagt i 1991. Da ble jernbanesporet fra fjernet på strekningen Rjukan sentrum - Vemork. I dag er jernbanen en del av Norsk Industriarbeidermuseum.
    Jeg besøkte Mæl stasjon en fin sommerdag. Selv om sola stod høyt på himmelen, fornemmer man likevel verdenshistoriens dystre sider.
    Heldigvis klarte ikke Hitler å lage en atombombe, men andre har klart det seinere. Kanskje, dessverre.

Комментарии •