Presentació del llibre "L'estudi del cost humà de la Guerra Civil a Catalunya", de Jordi Oliva

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 июл 2024
  • La presentació es va celebrar a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya i va comptar amb la presència de l’autor, Jordi Oliva, i del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. També hi van prendre part, el professor d’Història Contemporània de la UAB, Josep Puigsech i el doctor en Història Contemporània de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté. El cost humà de la Guerra Civil és el número 21 de la col·lecció “Referents”, un estudi sobre la mortalitat causada per aquesta catàstrofe.
    A Catalunya, l’estudi de la mortalitat causada per la Guerra Civil de 1936-1939 i tractat de manera absoluta, tenint en compte els àmbits, la cronologia i els bàndols contendents, recula a la darreria dels anys setanta del segle passat gràcies a les investigacions d’estudiosos i historiadors que, com Montserrat Roig, Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya, posaren les bases científiques de la recerca.
    I a partir dels anys vuitanta, també, gràcies als treballs d’estudiosos locals i del projecte de recerca que impulsà l’historiador Josep Benet des de la direcció del Centre d’Història Contemporània de Catalunya amb el nom de Cost humà de la Guerra Civil de 1936-1939.
    Fer balanç de les pèrdues humanes d’aquell conflicte, conèixer-ne el nom de les víctimes, directes o indirectes, i les circumstàncies de la seva mort i/o desaparició es troben en l’arrel de la recerca i en són objectius alhora. El present estudi n’és continuador i intenta contribuir-hi a partir de l’anàlisi dels resultats de la mortalitat en acció de guerra, les morts en el territori català de refugiats i desplaçats de guerra, i la mortalitat a l’exili a l’Estat francès, com a part d’una investigació molt més àmplia centrada en l’estudi de la mortalitat causada directament o indirectament per aquell conflicte. Cronològicament, l’estudi abraça des del cop militar del juliol de 1936 fins al maig de 1945, en el context de la fi de la Segona Guerra Mundial. La investigació analitza, des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu, quina va ser i quina repercussió va tenir aquella mortalitat, quin fou el seu comportament al llarg dels mesos que durà el conflicte i en l’inici de l’exili, i quines van ser les causes que provocaren aquelles morts en els àmbits d’estudi abordats. Amb tot, el treball deixarà encara interrogants oberts al voltant d’aquesta i altres mortalitats pendents d’estudi. En qualsevol cas, els interrogants i les valoracions finals només es podran tractar en conjunt a partir d’assegurar el tancament definitiu del treball de camp, incloent-hi fons, arxius i estudis, publicats o no, i la sistematització i la validació de totes les dades.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 1

  • @exili.cat.1939
    @exili.cat.1939 16 дней назад

    El titol fa pensar que es refereix a totes les víctimes, incloent les del llibre del dr.JM Solé, les de la reraguarda per bombes o lluites partidistes o les baixes catalanes a l'exèrcit franquista o passejos/ txeques. Sap greu. Però aplaudiments pel Sr. Oliva.Esperem a les futures historiadores, historiadors.😮