【4K】Kumyaka (Siği) eski Rum köyü , Bursa’da turunçgillerin yetiştiği tek bölge DJI OSMO POCKET 3
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- instagram : goserkoo
E-mail : goserkoo@gmail.com
#bursa #bursacity #kumyaka #mudanya
Camera: DJI OSMO POCKET 3
Bursa sahillerinin incisi Mudanya’nın ruhunda büyük bir tarih saklayan değerlerinden biri de Kumyaka. 10 kilometre uzunluğunda Mudanya-Tirilye hattı üzerinde, yemyeşil bir doğa ve masmavi bir deniz manzaralı bir yol bekliyor sizi. Tam da bu yolun ortalarında şirin ve narin eski bir Rum yerleşkesi Kumyaka.
Tirilye ve Mudanya arası kıyı kasabası olan Kumyaka; Bursa merkeze 35 km, Mudanya ilçesine 6 km uzaklıktadır. Eski adı Siği’dir. 1325 tarihli bir Portolan Haritasında kentin ‘Sequino’ olarak adlandırıldığını görüyoruz. (Portolan haritası, 14. ve 15. yüzyılda Avrupa'da kullanılan, kıyılar ve limanlara dair bilgiler içeren el yazması denizcilik haritalarıydı. İtalyanca "liman" anlamına gelen porto'dan türetilmiş olan portolano, "kılavuz kıtabı" anlamına gelir.)
1725 yılında Wheler isimli bir araştırmacının da bu ismi kullandığı ve bu adlandırmanın muhtemelen yabani incir ağacı anlamına gelebileceği bilgilerine rastlanır. Ünlü gezgin Texier de köyün isminin incir anlamına gelebileceğini savunur.
Sygi, Rumca hem incir ve hem de sessizlik anlamları taşımaktadır. Her iki anlamı da üzerinde taşıyan eski bir Rum köyü. Bizans döneminde “Siguino” olarak geçiyor. Sessizliğin ve dinginliğin, deniz ve doğayla harmanlandığı yer diyebiliriz. Nüfusu 700’dür. Bozulmamış doğal güzelliği ve eski Rum evleriyle, dar ve kesme taş sokakları, birbirinden renkli bahçeleriyle göz kamaştıran, görülmesi gereken tarih kokan mahallelerinden biri.
Kumyaka’yı Dünyaca tanınır hale getiren özelliklerinden biri de, Dünyanın ayakta kalan en eski 3. kilisesi olan Baş Melekler Kilisesi de bu köydedir (Hagios Taxiarchoi). Bizans İmparatoru IV. Konstantin (Porphyrogennetos) tarafından 780 yılında inşa edilen kilise 1241 yaşındadır. 1448 yılında ve 1819 yılında II. Mahmud döneminde restore ediliyor. Bu kilisenin halk arasında efsaneye dönüşmüş bir de yapılış hikayesi vardır.
Bizans İmparatoru IV. Konstantin’in bulunduğu gemi bu bölgede fırtınaya yakalanıyor ve bu köydeki keşişler tarafından kurtarılıyor. O da şükran borcu olarak bu kiliseyi yaptırıyor. Kare planlı ana kilisenin üzeri kubbe ile örtülü olup yanlarda beşik tonozlu dört haç kolundan oluşur. Duvarları tuğla ve taş ile örülü bulunan yapının çatısı da tuğla ile örülmüştür.
Bu kilisenin enterasan bir özelliliği var. 1922 Mudanya Mütarekesine kadar önemini koruyan kilise; tarih boyunca akıl hastalarının tedavisi işlevi de görmüştür. Akıl hastaları için yapılmış özel bir hücre var (Su ve musiki ile tedavi.). Şu an özel bir mülkiyettir ve Bursa Metropoliti olan Lambriniadis tarafından satın alınmıştır. Restorasyon çalışmaları devam etmekte olan kilisenin çalışmalar bitince ziyarete açılacağını umut ediyoruz.
Neredeyse tamamı sit alanı olan köy, Bursa’da turunçgillerin yetiştiği tek bölgedir. Birbirinden güzel evlerin bahçesindeki mandalina, portakal ve limon ağaçlarının kokusuyla denizin iyot kokusunu harmanlamak; bu bölgeyi ayrıcalıklı bir rota haline getiriyor. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açmaya başlayan ağaçlar, bölgenin ne kadar verimli olduğunun en büyük kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.
M.Ö. 5. yüzyılda yazıldığı varsayılan “Argonotlar Efsanesi” bu bölgeden bahseder. Bu da bu beldenin Antik Çağ'daki önemini bizlere gösterir.
Elimizde bir belge olmasa da İspanya’ya ilk zeytin fidanının Siği’den gittiğine dair rivayetler mevcuttur.
Hagios Taxiarchoi Kilisesi (Baş Melekler Kilisesi)
Eski bir Rum köyü olan Kumyaka’da (Siği) en öne çıkan tarihi yapı Hagios Taxiarchoi (Baş Melekler Kilisesi) adında yapım tarihi 780 olan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Kilisenin İmparator Konstantin Porphyrogennetos tarafından inşa ettirildiği 1448 yılında Konstantin Palaiologos devrinde tamir gördüğü ve 1819 yılında Sultan 2. Mahmut’un izni ile tekrar restore edildiği bilinmektedir. Bursa Baspiskoposu Panaretos döneminde de ikinci bir onarım geçirmiştir. Bu onarımda batıdaki çevre duvarları, kuzeydeki H. Charalambos Şapeli ile güneydeki H. Nikolaos Şapeli inşa edilmiştir. H. Nikolaos Şapeli’nin doğu duvarındaki iki kitabenin 1818 tarihini verdiği bilinmektedir. Yapıda 1862 yılında üçüncü bir onarım gerçekleşmiş ve güneybatıdaki giriş mekanı ile portal eklenmiştir. Portalın üzerindeki dört satırlık kitabe 1862 tarihini vermektedir. Yapı günümüze sağlam gelebilmiştir ancak herhangi bir işlev görmemektedir.
🎉🎉👍👍👍👍
Değerli Yorumlarınız Ve Videolarınız İçin Çok Tşk Ederiz BURSAMIZA Selamlar Sevgiler💚🤍
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bursa'dan selamlar saygılar😊🙋♂️🙏
Selam keyifle izliyorum güzel bursamıza selamlar ❤bizde Çanakkale’nin güzel köylerini geziyoruz bekleriz sevgiler 🍀🌹dip not evler çok güzeldi 😍