Podcast #2 - Bir Hobi Olarak Oyun Geliştirmek

Поделиться
HTML-код

Комментарии • 3

  • @erhanertan6421
    @erhanertan6421 Месяц назад +1

    Merhaba,
    Podcast çekimi sırasında podcast için belirlediğiniz “Bir Hobi Olarak Oyun Geliştirmek” başlığı ve RUclips algoritması sayesinde yayınlarınızı izleyebildim. Çok keyifliydi, öncelikle bunu belirtmeliyim :)
    Tamda yabancı forum ve RUclips içeriklerinde, yazılımı, oyun geliştirmeyi HOBİ çerçevesinde merkezine alan içeriklerle olağan olarak karşılaşırken burada bunu konuşan ya da bunun üzerine sohbet yapan kimse yokmu diye düşünürken yayınlarınız karşıma çıktı. Yazılım ya da oyun geliştirme üzerine yapılan yayınların neredeyse hepsi bunu meslek ve para kazanma olarak düşünen hedef kitleye üretilmiş durumda. Bu da benim aradığım birşey değil. Hobi olarak bunu düşünme arifesinde olan ve kafasında sorular, merak ettiği şeyler olan insanlar bahsettiğim içeriklerden temel neden itibari ile ihtiyaç duyduğu karşılığı bulamıyor kanaatindeyim. Uzun lafın kısası bu HOBi merkezinde yaptığınız podcast’ler çok iyi bir yere demir attı kanaatindeyim. Yerlerimizi alalım, buralar değerlenecek :)
    “Yazılımcının Hobisi” ve “Bir Hobi Olarak Oyun Geliştirmek” bölümlerinden edindiğim kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum, belki sizler ve diğer izleyicilerde yorumlarıyla sohbeti zenginleştirir.
    Yazılım geliştirme yada oyun geliştirme süreçleri diğer pek çok meslekte olduğu gibi hem iyi hemde maalesef kötü manada tekil olarak üretilemeyecek kadar kollektifleşti. Kaldıki, üretilen ürünün pazarda kendine yer bulabilmesi de başka büyük bir sorun. Kendi uygulamanı tam olarak yazmak zor. Yazdın ama bitmedi UI/UX var. Hadi onuda yaptım daha bunun markette yer bulabilmesi için marketing vs vs saymakla bitmez aşaması var. 3D yazıcıdan figür oyuncak basmak içinde benzer süreçleri çeşitlendirebiliriz. Basmakla bitmiyor, renk bilgisi ve gölge, doku yetkinliğiniz olmayarak bu ürünleri “satın alınabilir caziplikte” boyayamayabilirsiniz. Dolayısıyla uğraşmak istediğimiz şeylere masumca bir hobi gözüyle bakabiliyor almak bence oldukça motive edici bir bakış açısı. Benzer birşeyi podcast içeriğinde sizde aranızda konuştunuz. Yaşam ihtiyaçlarını mevcut işinden temin eden bizlerin yazılım ya da oyun geliştirme hususunda bunlara birer hobi olarak bakabilmesi Türkiye için bir lüks. Diğer hobilerde bu lüks grubunun içerisine rahatlıkla girebilir. Ancak, sizin de sorduğunuz gibi “insan neden hobi edinir” sorusu canlı kanlı cevabıyla birlikte önümüzde dikilir. Mevcut hayat ve yaşamlarımızdan sıyrıldığımız, kısa molalar verdiğimiz ve yerine göre kendimizi gerçeklikten soyutlayarak var ettiğimiz alternatif kişilik ve yaşam dünyasında kendimizi bulduğumuz için hobi edinir ve hobi olarak birşey yaparız.
    Şimdilik hobi olarak unity ile oyun geliştirmeyi düşünme arifesindeyim, çok fazla soru ve berlirsizlik var ancak söz konusu olan şey hobi olunca ve şayet seversem de gerisi gelir diye düşünüyorum 🙂
    Sonraki yayınlarınızI bekliyorum emre ve gökhan bey.
    Teşekkürler.

    • @akademik-bilisim
      @akademik-bilisim  28 дней назад

      Çok teşekkürler kıymetli yorumunuz için. Gözümden kaçmış kusura bakmayın öncelikle. Söyledikleriniz çok değerli. Bence bizim kaçırdığımız nokta "keyif alma" noktası. Biraz motivasyon arayışı biraz da ülke koşulları gereği maddi gelire dönüştürmeye çalışıyoruz hobileri bile. Bunu kaçırmamak lazım öncelikle. İkincisi de profesyonel hale getirme isteği. Etrafımızda çok fazla güzel örnek olunca yaptığımız her şey bize kötü gözüküyor. Ama profesyonel olarak geliştirilen oyunlar çok sayıda kişinin çalıştığı ekiplerle geliştiriliyor. Hobi için yapılan bir oyunda bu arayış da olmamalı. Sadece arkadaşlarıyla oynamak için yaptığı browser game'in ünlü olduğu biriyle tanışmıştım mesela. Ne kadar güzel bir örnekti. Ne yaparsak yapalım, keyif almayı öğrenmemiz gerekiyor. Biz kendi işkencemiz haline getirme eğiliminde oluyoruz maalesef.

    • @erhanertan6421
      @erhanertan6421 27 дней назад

      Maalesef kendi kendine işkence etmeyi sever bir yanımız var :)