𝐌𝐈𝐇𝐀𝐈 𝐌𝐀̆𝐍𝐈𝐔𝐓̦𝐈𝐔 𝐥𝐚 𝐅𝐈𝐂𝐓 𝟐𝟎𝟐𝟒

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 ноя 2024
  • Vineri, 27 septembrie, de la 20:00 - 21:00
    Întâlnirile FICT: invitat special Mihai Măniuțiu (România)
    Lansare de carte: 𝑺𝒐𝒂𝒓𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒐𝒈𝒍𝒊𝒏𝒅𝒂̆ (𝐚𝐧𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫 𝟏𝟗𝟗𝟖-𝟐𝟎𝟐𝟑) de 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐚̆𝐧𝐢𝐮𝐭̦𝐢𝐮 (Editura Școala Ardeleană). Ilustrații de 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬̦ 𝐏𝐚̆𝐭𝐫𝐚𝐬̦𝐜𝐮.
    Prezintă: Ion Pop, Ion Mureșan, Vasile G. Dâncu.
    Expoziție Dragoș Pătrașcu: din ilustrațiile volumului. Prezintă: Mara Rațiu.
    𝐍𝐨𝐭𝐚 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢
    Selecţia poemelor și prozopoemelor din această antologie a fost făcută de către autor din următoarele volume: „Istorii pe care n-am să le scriu” (Allfa, București, 1998), „Scene intime. Scene de masă” (Idea, Cluj, 2001), „Il rauco suon” (Casa Cărţii de Știinţă, Cluj, 2006), „În Balkanya, eu și ceilalţi demoni” (bybliotek, Cluj, 2011), „Până una-alta” (bybliotek, Cluj, 2012), „Vertij” (Charmides, Bistriţa, 2014), „TU” (Tracus Arte, București, 2016), „Avionul fantomă” (Tracus Arte, București, 2017), „urmuz. 23 noiembrie 1923” (Tracus Arte, București, 2018), „și încă ceva” (Tracus Arte, București, 2019), „Bufonerii și litanii” (Tracus Arte, București, 2020), „celelalte lucruri inutile” (Tracus Arte, București, 2022).
    𝐍𝐨𝐭𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢
    Ilustraţiile care însoțesc această antologie de poeme reprezintă, în sine, și ele „o antologie” artistică, fiind realizate de Dragoș Pătrașcu între anii 1995 și 2021, cu alte cuvinte, aproape în aceeași perioadă în care au fost scrise și aceste poeme.
    𝐒𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐠𝐥𝐢𝐧𝐝𝐚̆ e, uneori, la fel de orbitor ca soarele de pe cer. Nu însă la fel de neîndurător. Cu oglinda te poți juca, poți chiar să te ascunzi în spatele ei. Dacă alegi unghiul potrivit, ți se permite să jonglezi, fără temeri, cu ceea ce pare de neîndurat. Oglinda e, totodată, o deschidere și un văl. Revelând, temperează. Estompând, îndeamnă privirea să-și creeze propriile-i lumi. Și, mai ales, îngăduie ca soarele să palpite și în regim nocturn. Deoarece acolo, în noapte, ai șansa să te întâlnești cel mai des cu dublii și cu semenii tăi. Acolo, în noapte, se spun poveștile cu miez enigmatic și se aud litaniile care ne mângâie și ne rezidesc.
    Așadar, Soarele din oglindă. Sub acest titlu se înșiruie cei 25 de ani de poezie ai mei. Primesc această antologie, cu recunoștință, ca pe un magnific dar din partea Editurii Școala Ardeleană, cu speranța că se vor bucura și alții de el. (MIHAI MĂNIUȚIU)
    Capacitatea de a inventa și regiza situații - macabre, dramatice, funambulești, spiritualizate -, de a suprapune planului dilematic serii de constelații simbolice, în care mitul puterii divin-despotice, erosul energetic, singurătatea și jertfa Alesului generează situații-limită, alături de capacitatea de a transfera imaginarul în acțiune și ideile în viziuni de o covârșitoare plasticitate conferă teatrului și textelor lui Mihai Măniuțiu o adevărată forță de șoc. [...]𝐸𝑢 baroc, manierist, om de 𝑚𝑒𝑟𝑎𝑣𝑖𝑔𝑙𝑖𝑎 și 𝑎𝑔𝑢𝑑𝑒𝑧𝑧𝑎, Măniuțiu este un artist cu 𝑠𝑒𝑛𝑧𝑜𝑟𝑖𝑢𝑚 cultural și intelectualism palpitând de carnalitate. (DAN C. MIHĂILESCU)
    Pot repeta, pe scurt, ce spuneam altădată despre excelentul regizor, eseist, prozator, poet Mihai Măniuțiu: poemele lui coboară, cu fiecare plachetă, tot mai adânc și mai dez-vrăjit spre interioare vulnerate, proza exersează derâderi la lumea care (pe)trece, iar regia caută locul de mijloc, răscrucea în care 𝑖̂𝑛𝑎̆𝑢𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 și 𝑖̂𝑛 𝑎𝑓𝑎𝑟𝑎 s-ar putea reconcilia. [...] Cărțile sale, excelente, se succed una după alta fără a impune cu forța cuvenită acest scriitor de raftul întâi. [...] De citit Mihai Măniuțiu neapărat. (IRINA PETRAȘ)
    „Cerebralul” Măniuțiu se înfățișează în literatura sa ca un „vizionar” fără limite, artist al fanteziei și al „himerelor”... (ION BOGDAN LEFTER)
    Prestigiosul regizor de teatru Mihai Măniuțiu [...] s-a ilustrat la cote înalte și ca prozator și poet. În această a doua ipostază a manifestat o mobilitate a fanteziei și a formelor discursive remarcată în toate glosele critice care i s-au consacrat, cu accente pe o „artă a dedublării”, a jocului cu măștile și convențiile literare, în general, fapt deloc surprinzător la cineva care are evidenta vocație a înscenărilor de momente de viață și de destine în „marele teatru al lumii”. (ION POP)
    Vrăjire și dez-vrăjire a realității, cărțile lui Mihai Măniuțiu închipuie o rostire dedusă din straturile difuze ale cotidianului și din paradoxurile unei suprarealități exuberante și ludice, prin care este expusă linia de întâlnire dintre lumi, fisura inconsistentă din lucruri, dar și jocul inconstant dintre interioritate și exterioritate. (IULIAN BOLDEA)
    Detalii despre carte și comenzi: s9.ro/256y

Комментарии •