Cumhuriyet'in 100. Yılında TEKEL/1933 Yılından Günümüze Ankara Bira Fabrikası (Dördüncü / Son Bölüm)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 июл 2024
  • Noktalarken...
    Ankara Bira Fabrikasının 1933'de Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu ile başlayan, 1939 yılında İnhisarlar Umum Müdürlüğü ile devam eden yolculuğu 2016 yılında Tekel Genel Müdürlüğü ile Sümerbank Holding AŞ'nin birleştirilmesi ile sürüyor.
    Uzun bir yolculuk bu...
    Ankara Bira Fabrikasının 1933 yılından 2024 yılına değin etkinliğini ele alan video dört bölümden oluştu ve yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.
    Bu çalışmadan amacım;
    Ankara Bira Fabrikasının yazılı ve görsel medyada yer alan bölük pörçük kayıtlarını birleştirmekten öte etkinliğini müfettişliğim sırasında kayda almış olduğum video kayıtları ile zenginleştirmek, kütüphanemin/arşivimin tozlu rafları arasında kalan evrak ve belgelerimle destekleyerek Türkiye ekonomisinde önemli yeri olan TEKEL'in ve Ankara Bira Fabrikasının faaliyetlerini o günleri yaşayan, fabrikada görev alan kişilerin canlı anlatımlarıyla gelecek nesillere aktarmak olmuştur.
    İnsan uzun bir süreç sonucunda mezuniyetin getirdiği yaşam basamaklarında ilerlerken; mesleğini, çalıştığı kurumu, insanlarla üretimin, yönetilenlerle yönetilenler arasındaki ilişkiyi sevince güzel sonuçlara ulaşıyor, mutlu oluyor, mutlu ediyor. Bu yolda ilerlerken edindiğimiz bilgi ve tecrübe korkunç bir kaynak ki, nesillerin bugününü yarın daha iyi anlaması için bilmesi, anlaması, yorumlaması gerekiyor.
    İnsanlar statükonun ötesinde, kurumunu, mesleğini sevdiği ortamda, kurumsal kültür yaşar, kurumun faaliyet gösterdiği binadan/sokaktan geçerken heyecanlanır, geçmişe gider, anıları tazelenir, yaşam sevinci artar.
    Araştırmanın, bilgi edinmenin, eksiklerini tamamlamanın yaşı yoktur, yeter ki o heyecanı içimizde yaşatalım, sürdürelim, söndürmeyelim.
    İnanın, 30 yıllık bir TEKEL emekçisi olarak genç Cumhuriyet'in ilk yıllarda Ankara Bira Fabrikasından İstanbul ve İzmir'e tecrit edilmiş ve buz kalıpları ile soğutulmuş pastörize edilmemiş bidonlarla biranın özel vagonlarla gece yolculuğuna çıktığını araştırmalarım sırasında öğrendim. Teknolojinin ulaştığı günümüzde bunun anlamının derin olduğu düşüncesindeyim.
    Sonuç olarak;
    Ankara Bira Fabrikasının serüvenine ilişkin videonun hazırlanmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle de Sümer Holding Teftiş Kurulu Başkanı, Tekel'den meslekdaşım Sevgili Arif Ünlü'ye, Ankara Koordinatör Başmüdürü Hasan Sönmez'e, Bira Fabrikası Müdürleri Cemal Çetin'e, Salih Kayael'e, Mehmet Çetin'e, Erol Tercan'a, Civan Tunaboylu'ya, seslendirmeyi gerçekleştiren Uğur Demircioğlu'na şükranlarımı sunuyorum.
    Umut ederim ki, Ankara Bira Fabrikasının Başkente yakışır şekilde bir müze, daha ötesinde kültür ve sanat alanı olarak değerlendirilir. Ankaralıların dışında Türkiye'de yaşayan herkesin bu düşünceyi destekleyeceğine ve bu yolda destek vereceğine gönülden inanıyorum.
    Sağlıcakla kalın.
    09 Temmuz 2024

Комментарии • 4

  • @nerminbayraktar6585
    @nerminbayraktar6585 23 дня назад

    Çok başarılı olmuş, ellerine sağlık. 👏👏

  • @merveduymazdincer8403
    @merveduymazdincer8403 22 дня назад

    Emeğinize sağlık! Devamını bekleriz.

  • @mehmetkarakulak9016
    @mehmetkarakulak9016 20 дней назад

    Amatör işinin ötesi, geçmişten geleceğe bırakılan 10 numara 5 yıldız profesyonelce bir çalışma.
    En son bölüm konuşması başka bir güzel ...

  • @aysenkarakulak6885
    @aysenkarakulak6885 23 дня назад

    Emeklerine sağlık. Ne güzel bir arşiv çalışması olmuş.