Acarianul galicol la vita de vie - simptome atac, profilaxie si schema de tratament

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 мар 2024
  • Cum arata atacul de acarian galicol la vita de vie, ce masuri putem lua, ce tratamente aplicam si cand?
    In urma atacului acarianului galicol (Eriophyes vitis) la vita de vie, acesta reactioneaza formand niste umflaturi pe suprafata superioara a frunzelor. De aceea mai este numita si erinoza sau basicarea vitei de vie. Acarienii se situeaza pe dosul frunzei in niste adancituri acoperite cu o textura pufoasa si albicioasa (denumita erineum).
    Ierneaza in ochii de iarna ai vitei de vie sau sub scoarta iar primavara incep sa se hraneasca cu primele frunzulite.
    Atacul nu afecteaza productia de struguri, cu exceptia unor parcele si a unor soiuri, insa prin sindromul numit „erinoza” poate afecta cantitatea si calitatea productiei.
    Ca masura profilactica se recomanda adunarea si arderea frunzelor cazute la sol sau aplicarea unor araturi adanci, aplicarea ingrasamintelor in mod rational.
    Aplicarea tratamentelor cu acaricide sau cu insecticide, se aplica rareori, deoarece tratamentele contra fainarii (cu sulf) din perioada de repaus, diminueaza mult populatiile acestor acarieni galicoli. In cazul viilor la care in anul precedent s-a produs un atac masiv al acestor acarieni, se aplica tratamente specifice.
    Primul tratament in repaus vegetativ se face cu polisulfura de calciu (zeama sulfocalcica) in repaus vegetativ complet in concentratie de 15-20% (1,5-2l la 10l de apa). Poate fi cumparat de la l.profitshare.ro/l/12935490
    Al doilea tratament se face la aparitia primelor 2-3 frunze doar daca anul precedent a fost un atac puternic. Se foloseste un acaricid precum Nisorun 10 WP care poate fi achizitionat de la l.profitshare.ro/l/8795681
    Al treilea tratament se face inainte de inflorit (impreuna cu tratamentul fungicid) cu un insecticid-acaricid care sa combata si molia vitei de vie cu un produs precum Vertab: l.profitshare.ro/l/10891525
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Despre pomi fructiferi si arbusti: • Pomi fructiferi si arb...
    Doneaza pentru copiii nevoiasi: worldvision.ro/implica-te/per...
    Disclaimer: Unele linkuri sunt de afiliere - prin ele castig un mic comision daca cumparati ceva (fara un cost aditional pentru voi).
    #acarian #galicol #vitadevie

Комментарии • 20

  • @ileanapetrache8484

    Mulțumim,seară frumoasă!

  • @cornels267

    Mulțumim!

  • @barbuion8242

    Salutare! Mulțumesc pentru informatii.

  • @corneliacraciunescu5792

    Mulțumesc frumos pentru videoclip și vă doresc sănătate

  • @alexmilan55

    De aceea la primul tratament al sezonului cu substante de contact trebuie adaugat Nissorunul sau Vertimecul. E o idee si cu uleiul horticol amestecat cu Nissorun, de fapt e cam recomandat uleiul horticol in amestec cu insecticid/acaricid atat toamna cat si primavara devreme la pomi si la vite, pentru ca sunt daunatori/oua care se ascund sub coaja, pe coarde, etc. Daca e sa faci totul ca la carte. Daca vrei mai BIO, nu le faci. De asemenea, sulful ( Kumulus de exemplu ) sau polisulfura au efect, dar secundar, pe acarieni, efectul primar e pe fainare. De aceea, cand ai un efect secundar pe ceva, e bine sa nu te bazezi 100 la suta pe acel efect. Exact cum unele fungicide au efect pe mana si fainare si efect secundar pe putregaiul cenusiu ! La tara am avut ceva atacuri de erinoza, acasa nu, in schimb colcaie paienjenii rosii !

  • @friteasergiumarian1258

    Salut am o viță de vie din zona Moldovei Frăguță albă ceva de genu, Este plantată in zona Timisoarei ,și problema este că frunzele sunt ingelbenite 70 % nu stiu ce săi mai fac ,,,nici nu mă prea pricep ,,,un sfat poți sami dai multumesc .

  • @daniflorin8054

    Salut,dar se poate stropi la umflatul capuselor cu ulei horticol si un insecticid ,adica peste vreo 2 saptamani??