Am lucrat in agricultura program non stop ,verificati de organele de partid.....nu conta Sambata,Duminica ori zi de sarbatoare orele 12:00 erau comandamente de tragere la raspundere pentru productie.....
un salariat de rînd daca are 40 de ani de lucru are pensie de nimic iar un parlamentar daca a dormit in parlament 4 ani are pensie de 50 de ori mai mare si fără impozit ca el are imunitate
PENTRU CEI DIN PARLAMENT CARE TIMP DE 4 ANI AU DORMIT CA PURCEII AN PAIE , PRIMESC PENSII SPECIALE SI SALARII NEIMPOZABILE CA SA NU LE STRICE PREZENTA POLITICA LA LOCUL DE MUNCA .
De ce nu se adaugă la vechime sambatele lucrate până în 1989 + Oana in 1995 /30 ani care adunate dau 6 ani munciți pe care cei care au acum 25 ani vechime nu pot fi calculați la fel.Acum salariații beneficiază de sâmbete libere,zile cu minivacanțe,bonuri de masa,valcere de distracții.Credeti că faceți corectare la pensii în echilibru cu,condițiile de muncă până la 1989 și condițiile de acum? Sâmbetele lucrate acum trebuiesc ori plătite,ori adăugate la vechime.
De ce atunci când se primește decizia de pensionare, nu se anexează modalitatea de calcul. Adică pe noi statul ne obliga sa declarăm tot la termene fixe, dar statul îmi arunca o hârtie în care ma anunță că atât merit. O mârșăvie a unui stat putred, hoț, mincinos, cu oameni neprofesioniști puși pe funcții pe care nu le merita
@@georgetaalupoaie712 Ies la pensie anticipata. După 2 ani se indexează toate pensiile cu un coeficient. Cei de la anticipata nu l primesc de loc. După 10 ani de procese se hotărăște ca avem dreptul DAR nu se da retroactiv nimic. Ni se da din momentul în care judecătorul a considerat ca avem dreptate.Pai statul a greșit. De ce, care i logica că nu se da retroactiv. Asta nu mai este nici măcar gresala este furt. Miniștri care nu au profesie, nici coloana vertebrala ne conduc.
Pe deasupra te mai și trezești cu perioade numite ITM(incapacitate temporară de muncă), de fapt perioade pentru care nu s-a virat CAS. Adică, perioade de concediu fără plată, fără să fi fost vorba de așa ceva. Cei care au întocmit statele de plată în instituție sau cei de la Centru bugetar NU și-au făcut treaba.
Vorbim de pensii pe bază de contributivitate : ce se întâmplă cu cei care au avut grupa a întâia de muncă și grupa a doua de muncă ținând cont că contributiviratea pt. grupe de muncă a fost mult mai mare respectiv : 33 la sută la grupa a întâia , 22 la sută pt. grupa a doua ( condiții deosebite ) și 11 la sută pt condiții normale . Ce se întâmplă dacă un pensionar are intre 15 și 25 de ani la grupe ( unu sau doi ) ținând cont că a cotizat sume mai mari că cel de la condiții normale . Dacă mă poate lămuri cineva mulțumesc anticipat .
De unde se iau salariile brute ca a avut grija casa de pensii sa anunte institutiile sa elibereze adeverinte numai cu salariile de baza in cartea de munca sunt trecute numai salariu de baza
Daca puteti sa mi spuneti si mie de ce Sc.Profesionala nu se ia in calcul daca practica am facut o la locul de productie Si mai dureros in anul 2 am fost facute membru de sindicat am fost lasate in bataia vantului nu ni se ia in calcul
LEGEA ACTUALA A PENSIILOR ESTE FACUTA CA PENSIONARII SA SE SUFOCE DE SARACIE CA STATUL SA NU LE MAI PLATEASCA PENSIILE SI SA AI AJUTE SA PLECE MAI REPEDE AN EXCURSIE PE LUMEA CEALANTA . DAR LA SPECIALI SA LE DEA PENSII NESIMTITE SA POATA TRAI CAT BROASCA TRSTOASA 300 DE ANI DACA SE POATE , FIINDCA TARE S-AU CHINUIT CU MUNCA LA CALCULATOR SI AN CONDITII MIZERE LA AIR FREES .
Cei pensionați înainte de 2001 sunt condamnati de pesedei de la putere , la pensii mizere , deși au lucrat 6- 7 zile pe săptămână în acord global cu impizit oe salariul brut ,dublu de cel inscris în cartea de muncâ după care li s - a calculat pensia. Rușine hoților,ati furat și acum alegerile !!!! Din 2001 pănă acum , unde sunt banii care se cuveneau acestor pensionari??????????????????????????????????
De ce se anulează grupa de muncă?Nu noi am forțat statul să scoată legi care sa ne ajute pe cei care au lucrat in grupe sa beneficiem de ieșirea la pensie mai devreme .Asta nu ne face decît să acționăm statul în judecată .Una este sa lucrezi la birou alta e sa lucrezi in toxicitate .Am ieșit la pensie in 2021 și mă surprinde această lege care încearcă să ne denigreze grupele de muncă ,altfel nu as fi ești puțin mai devreme la pensie .Am 46 de ani de muncă dintre care 32 10 luni și 14 zile ,cum se calculează doamna ministru.Sintem foarte mulți ,nu ne incălcați niște drepturi .
Faptul ca nu i au in calcul grupele de munca este o mare prostie ...adica legea a fost facuta in ideia ca exista o uzura mai mare a organismului ,a persoanelor care care au prestat munca in grupe ..pai ,zic si eu daca in tinerete am avut conform legii o uzura mai mare ,de ce nu ma ajuti tu stat si financiar ,poate am nevoie de tratament ...
Oricum legea pensiilor este în favoarea lor.Niciodată în favoarea celor ce au muncit și contribuit la C.A.S.Bine că se dau pensii la cei care nu au lucrat și nu au contribuit cu nimic .Urmează să ieșim la drum să dăm în cap și să ne țină statu în pușcării .Atât ne-a mai rămas.😊
Sunt in pensie de invaliditate cu drept de munca de 4 ore. De ce nu se acorda puncte de stabilitate pentru anii lucrati in pensie de invaliditate cand s-a platit CAS si pentru aceasta perioada? De ce nu se considera acesti ani contributivi sau asimilat, de ce nu se considera vechime de nici un fel? De fapt nici nu incurajati acesti pensionari sa lucreze cat pot, ci eventual sa vireze contributii catre Pilonul II de unde macar li se va restitui contributia. Dar nici macar nu amintiti aceasta categorie de pensionari, sa va fie rusine!
De ce armata e numai 0,25 puncte? Am lucrat în armata la baza de reparații armament, 1,6 luni, din 1 8 luni,si nu mi au dat nimic, și acum primesc 30 lei.
Ideea era ca, dupa zeci de ani de munca sa obtii bani nu puncte ca la Zepter.... Ceea ce ar trebui sa inteleaga tot romanul este ca, in cazul salariilor mici, acest sistem de a acumula puncte, in loc de bani, in cote marginale mici (ex: orice an in plus, peste cei 15 ani, aduce 30 de lei in plus la pensie) nu conduce catre pensii decente ci doar la cateva sute de lei adaugate in plus ca urmare a contributivitatii. Prin urmare - daca muncesti pe salarii mici, practic nu merita sa cotizezi peste cei 15 ani de stagiu minim, pentru ca orice an in plus iti aduce o suma minimala la pensie iar sanatatea peste 50 de ani subrezeste cu fiecare an de munca in plus. Adica, e mai mare daraua decat ocaua..
@@Rhadoo89 ,e o realitate CRUDA,multi am avut salarul de incadrare mic si am fost nevoiti sa lucram cu mult mai multe ore)(250-350ore pe luna,si in cartea de munca sa fie declarate doar 8ore x5zile pe saptamana,fara sambete si duminici chiar daca sau lucrat .Si in declaratia angajatorului ,citez,orele suplimentare,orele de noapte,sambete si duminici si sarbatori legale ,si sporuri "sunt incluse in venitul brut
Hotii....iau puncte_bani de la cei cu grupele de munca 1 si 2 care sunt contributive si le dau la punctele de stabilitate care nu sunt contributive Halal echitate
Grupele de munca aduc și ele puncte : 0,25 puncte pe an grupa a2a de muncă și 0, 5 / an grupa1 de muncă. Eu am lucrat 6 ani si 9 luni în grupa 1 și 6 si cateva luni în grupa 2 și mi-au adăugat 5 puncte la punctajul total.
Cu punctele am înțeles cum vine treabă, dacă mă lămurește cineva cum se ține cont de salariu ,de sporuri , prime, de anii de grupă, la calculul pensiei? Mulțumesc.
Sunteți vinovați pentru că nu ați căutat alt loc de muncă și eu am fost dată în șomaj dar am căutat și mi-am găsi alt loc de muncă și am muncit 48 de ani!
Nu anteleg de ce 0,25 puncte pentru armata căci nu am făcut armata din placer,ci obligat! De ce pentru facultate și pentru profesionala nu iar cu doctoratul se știe cum au luat acest titlu majoritatea ,,dottorilor"!!!
O fac că sa mai fure cate ceva. Ce fel de calcul este daca te scot cu pensie egală sau mai mică ? Recurg la tot felul de artificii că sa evite majorarea , cum a fost în ianuarie 2024.
Va rugam sa ne explicați Dnna ministru cum se calculează pensiile speciale, salariile în magistratură, parlamentarilor chiar și salariile celor care lucrează în Banca. .Va rugam că de mina cu ministru de finanțe să ne explicați de unde aveți bani, nu cumva și de la noi astea care nu am văzut nici litoralul marii noastre, iar voi mărimile țării va lăfăiți in tot globul pământesc cu bani aia. măriți care am muncit foarte mult pentru ei.
Această lege este facuta pentru scaderea nivelului de trai al pensionarilor! Legea anterioară era mult mai echitabilă! Analizați mai în profunzime și îmi veți da dreptate! Se măresc într-adevăr pensiile minime însă oamenii care au muncit peste limita de vârsta vor avea pensii mai mici, calculate cu noua lege!
Si cei cu contributivitate mare pierd sau nu au cresteri. Valoarea punctului la cei cu contributivitate mare este mai mare decat VPR-ul de 81 lei si prin inmultire cu nr. de puncte dau sume mai mici. Exact la cei cu contributivitate mare pensiile scad, se degradeaza moral si material. Am vazut decizii cu cresteri de pensie la persoane cu vechime mai mica de 25 de ani. Scopul real al acestei recalculari este plafonarea si uniformizarea.........indiferent de contributivitate.
Perioada dintre 15 ani până la 25 unde se încadrează ? 10 ani sunt lucrați degeaba ? Eu am plătit la stat pentru 24 ani și 7 luni ! Îmi vreau banii cotizați înapoi !
In perioada curenta sunt aplicati diferiti coeficienti pentru a compensa introducerea taxelor in salariul brut care se ia in calcul la calculul numarului de puncte aferente fiecarui an. Am inteles ca acesti coeficienti nu se vor mai lua in considerare la recalcularea pensiilor. Deci pentru cei care vom iesi la pensie sau au iesit la pensie in perioada afectata de acest fapt (introducerea taxelor in salariu brut si cresterea artificiala a salariului brut mediu fata de care se calculeaza punctajul) calculul punctelor de penise ai va dezavantaja fata de cei care au iesit la pensie inainte de aceasta decizie (introducerea taxelor in salariu) in sensul ca numarul de puncte va scadea in mod artificial . Cum se va aplica noua recalculare a punctelor de pensie referitor la acest fenomen daca acei coeficienti de corectie se vor elimina din modul de calcul.
Am 67 de ani și sunt pensionar. salariul nu este singura măsură a bogăției. Sunt adesea uimit de modul în care am trecut de la un stil de viață obișnuit la a câștiga peste 180000RON pe lună în investiții; Piețele financiare sunt pline de o mulțime de oportunități. Multumesc, Mihaela Silvia Otil, strategii de top fara ea nu as fi avut aceasta ocazie. Creșterea este un proces. împuternicire financiară
Sincer să fiu, acest lucru este foarte informativ și îmi trezește interesul pentru investiții, dar cum investesc când sunt în belgia sau ar trebui să o fac la nivel internațional?
Am aproape 65.000 de euro investiți și totul merge bine. Ma simt in siguranta.. metoda ei functioneaza ca prin magie, ma bucur si sper sa lucrez mai mult!. salutari din Germania
Salutare cu respect ! Sunt începătoare in investiții. Am mare rugăminte: un contact, cum pot lua legătura cu doamna Mihaela Silva ? Vă mulțumesc anticipat !
De ce trebuie să fie diferența atît de mare între salarii și pensii?Oare nu fie are manînca tot cu o gură?❤️ Aduceți salariile cît de cît să nu fie așa diferență,iar anii de pensie nu mai măriți, micșorații,că oamenii să se bucure de pensie,nu să moară iar voi să vă bucurați 😡😡😡😡😡De ce trebuie să facem tot ce spune UE?😡😡😊
Buna ziua ,am lucrat in gradu intăi la lucru ,dar nu am stagiu minim de cotizare deore-ce am picat bolnav si am trecut in pensie de invidualitate ,si nu am mai putut lucra ,acum vreau daca pensiea de boala se calculeaza la pensie
D-ul Virgil, din pacate iti spun de acum ca vei avea probleme. Vei avea pana la 65 ani, cand te vei pensiona regulamentar, acei ani vor fi calculati necontributivi. Vei avea pensie ff nica (daca vb de aproximativ 20 ani necontributivi). Vei putea alege pensia cea mai mare. Cea de acum, sau cea calculata dupa ce iesi la pensie normala. Am patit cu Tata aceeasi poveste
Cum se aplică legea....mai puțin inportant,intresant ete :dacă se aplică!!!! Noi am mai fost păcăliți o dată,întrebarea este: ce vom face dacă nu se aplică?😮😢😢
Cu aceste puncte acordate,un paznic care știm ce face poate depăși un învățător Gr 1 cu o vechime de peste 30 de ani și a ieșit la pensie la 31 martie 2001 conform unei legi!
DAR PE SACALII DE LA PENSII SPECIALE CUM LE-ATI CALCULAT PENSIILE ? SI CE FEL DE PUNCTAJ LE-ATI ACORDAT , DE AU IESIT LA PENSIE LA VARSTA DE 45 DE ANI ? SI AU PENSII NESIMTITE DE MII DE EURO . AICI NU AU MAI FOLOSIT NICI PUNCTE DE CONTRIBUTIVITATE SI NICI PUNCTE DE STABILITATE . SAU PENTRU PENSIONARII SPECIALI S- A FOLOSIT ALTE LEGI LA IESIRE LA PENSIE CA: LEGEA BUNULUI PLAC SI LEGEA VIITORULUI ASIGURAT PENTRU CA SE FAVORIZEAZĂ UNII PE ALTII .
Ce să vorbim de contributivitate când alte persoane au salarii de pe vremea lui Nea Nicu...iar alții de 10 ori mai mari.....unde este dreptatea,și atunci se întreabă omul din ce pensie să trăiască și a muncit 15-20 de ani dar a avut un salariul de nimica.Unde este adevărata problemă. .....De ce alții trebuie să ia salariul de 5-10 ori mai mare , să trăiască în lux,iar alții să trăiască de azi pe mîine, oare nu tot așa a muncit?De ce trebuie să facem întotdeauna ce spune UE?De ce trebuie să crească anii de pensionare?,ca voi parlamentari să nu,mai dați pensiile la oameni,de abia apucați să moară cît de repede, să nu mai dați pensiile la oameni.😡😡😡😡😡Aici este toată politica, să crească anii de pensionare și oamenii să nu se mai bucure mult de pensie.Rusine să vă fie😡
am inteles cu totii urmatoarele: (1) pensiile speciale se calculeaza altfel, asta e calcul pt fraieri; (2) cine n-a muncit deloc, va avea pensie cat cel care a muncit 15-20 ani, pt ca cel pe ajutor social este masa de manevra la votare, deci trebuie recompensat de politicieni pe banii fraierilor ca de unde alti bani; (3) cine a lucrat inainte de 1989 avand sambata in program normal de lucru, e luat in calcul ca acum cu 5zile lucratoare ; (4) cei care se pensioneaza dupa anul in care (ca sa dea bine la Brussel) au marit artificial salariul brut prin includerea CAS si CASS in sarcina angajatului, acestia pierd bani la calculul pensiei; (5) cei cu grupe de munca pierd bani la calculul pensiei ; (6) au inventat puncte de stabilitate ca sa nu mai iesim la pensie si sa aiba ce taxa ani intregi, iar contributivitatea este practic anulata, deci lucrati romani pe salariul minim si restul veti lua la negru ca sa puteti trai si sa va taxeze mai putin ; "incurajam munca"se traduce, incurajam munca FARA iesire la pensie vreodata, ca intram in colaps daca mai iesiti la pensie (6) contributivitatea nemaifiind importanta, pasul urmator este impozitul progresiv pe salariu, ca sa nu mai vrem salarii mari , dar sa lucram pana la 70 ani ca sa luam pensia minima (7)decizia de pensionare nu are si nu va avea atasat si calculul care a stat la baza acelei fitzuici, deci romani duceti-va imediat si faceti cerere prin care sa-i obligati sa va dea si calculul; si cei cu eroari de calcul adunati-va si dati in judecata casa de pensii pentru calcul gresit cu cerere de recalculare retroactiva (dupa implementarea acestei legi va creste numarul de avocati care se vor specializa in litigii cu ca casa pensiilor, absolut sigur) , si poate apucati sa va traiti sa vedeti ca v-ati catigat drepturile dupa 5-6 ani de judecata cu decizii date de *specialii care vor lua pensii speciale ca d-aia sunt asa de speciali (8) am vazut unul la TV care bate toba ca au cumparat un soft sa faca calcularea pensiilor, nu va bucurati, ca softul va scoate calcule in functie de ce criterii sunt bagate in soft si criteriile le baga desteptii de la casa de pensii, iar de acum pana in august nu au timp sa faca teste, or sa dea vina pe soft pana in ziua de dupa alegeri (9) nu va duceti la casa de pensii sa cereti sfaturi, ca au ordin sa va descurajeze sa iesiti la pensie, sa va calculeze pensia fara sa valorifice nimic in plus (nu vor lua in calcul NIMIC din oficiu, ca nu exista asa ceva, trebuie sa aveti documente justificative, vorbele cu din oficiu sunt basme electorale), doar nu credeti ca va ajuta angajatul statului sa luati bani mai multi de la stat ca meritati, statul a decis ca nu meritati nimic si pensia e pomana, nu un drept, si e unealta cu care sa va moaie inima in an electoral sa nu iesiti in starda, ca alegerile oricum sunt castigate tot cu un *soft (10) veti vedea in sept cum vor da o ordonanta de urgenta de extindere legea actuala si intarziere legea noua 360, pe motiv ca nu au apucat sa calculeze pensiile romanilor , si sa va ingramaditi sa-i votati pe aia care v-au facut promisiuni; dupa alegeri, aceiasi cu promisiunile vor spune "aoleo"nu sunt bani la biget, mostenirea grea, Comisia Europeana ne obliga....sa taiem pensiile, deci taiem si marirea din Ianuarie 2024 ca nu se poate altfel, aoleo aoleo . PARIU ca asa va fi.
Un cetățean care a plătit lunar CAS - ul în valoare de 1.100 lei și altul care a plătit CAS în valoare de 3.000 lei pt ca a avut salariul brut mai mare primește tot 1 punct pe an.Daca ai un salariu brut de 30.000 vei avea aceeași pensie cu un cetățean cu salariul brut de 6.000 lei?....Rog clarificare în aceasta chestiune....
De ce UN CETATEAN are un venit brut de 30.000 in timp ce altul are un venit brut de doar 6000 ?? Puterea de cumparare a primului este incomparabila. Pensia se calculeaza diferit. Intrebarea e alta: CUM reuseste primul sa obtina astfel de venituri care sa-i permita o asemenea contributie si un asemenea trai in timp ce altul ....?
@@Lenna3544 OMUL CARE ARE 30.000 LEI A MUNCIT MULT, ESTE DOCTOR, INGINER, INFORMATICIAN SAU POATE CHIAR ACADEMICIAN....A FACUT MAI MULTE FACULTATI, DOCTORATE, ETC...NU TREBUIE SA FI INVIDIOASA...DE CE NU AI LUCRAT SI TU ASA CUM PREVEDE SI LEGILE SOCIALISMULUI SI COMUNISMULUI?...IN EPOCA DE AUR SE MUNCEA MULT.....
Daca ati avut salariul prea mare l-ati avut pe nedrept, sunteti definitia unui semianalfabet functional, spune destul de clar ca un cetatean cu salariul mediu din anul respectiv prineste 1 punct pe an.
Eu nu inteleg . Pai daca un salariat a cotizat lunar la un salariu mare si are aceiasi vechime , respectiv aceleasi puncte ca si unul care a cotizat la salariul minim , se deduce ca au aceiasi valoare a pensiei . Sa inteleg ca trebuie sa muncesti pana pui mainile pe piept ca sa ai puncte cat mai multe sau sa cotizezi cat mai mult ca sa ai o pensie acceptabila. Ceva imi scapa , nu inteleg. Doamna ministru ce lege e asta ? Milioane de romani vor avea aceiasi pensie ?
dar daca muncesti 37 de ani cu salariu mare se pune , cum se face diferenta daca eu am cotizat de 5 ori cat unul cu aceiasi vechime. Nu inteleg abordarea dvs.
A-ți fost norocoasă.Ar trebui să fiți mulțumită de salariul mare.!!!!!!!La noi a fost ca nicăieri în lume, cine muncea mai mult avea salariului mai mic iar cel care muncea mai puțin,se plimba așa de ici colo,venea la sfârșitul zilei și intreba cât s-a produs ?La noi nu se plătea munca,statul degeaba se plătește bine.!
Prezentatorul este neatent la ceea ce comunică doamna în cauză !Când voi vedea noua adeverință dată de locul unde am lucrat și apoi recalcularea făcută după nouă lege atunci voi vedea diferența!Eu după această prezentare nu prea am înțeles!
Și eu mi am calculat foarte repede ,dar surpriza va fi când ne trezim că au modificat indicele de corecție de 1.41 cu care am ieșit . Nu prea s a pomenit despre asta,așteptăm surpriza.
1. CE PENSIE vor primi tinerii asupriti astazi de sistemul care permite sa le fie incalcat dreptul la munca (implicit principiul contributivitatii) pentru care opteaza?? 2. Sunt OBLIGATI acesti tineri sa contribuie la BUGETUL DE STAT pentru a se asigura plata veniturilor (din salarii, din alte surse, din pensii speciale sau nu) celor care le incalca drepturi/etc. ? DA. Este echitabil ? Cum se repara sau cum se indreapta inechitatile in acest caz? Solicit sa raspunda ministrul. Personal, refuz sa contribui pentru a li se asigura altora venituri mai mari decat ale mele. Consider ca este nu doar discriminator!!!
@@Likeforalln 🤗 , sunt persoane care poate nu vor sa fie "hartuite ani de zile" in justitie unde oamenii se intrec in minciuni (argumente) pentru "a castiga" o hartie definitiva si irevocabila care se executa sau nu.... Bla, bla. Unii pur si simplu nu isi permit (din mai multe puncte de vedere ori sunt constransi) sa duca astfel de lupte ani de zile. Prin urmare, la anii in care STATUL nu RESPECTA DREPTURILE cetatenilor sai, se adauga si cei "pierduti intr-o tergiversare" in dosare. Din punctul meu de vedere, JUSTITIA = JOC (de PUTERE) si atat. Unii orchestreaza cazuri pentru justitie si isi continua apoi nestingheriti activitatile remunerate, justitia se face ca repara inechitatile pagubitului ...in realitate, in tot acest timp, pagubitul este dublu pagubit/asuprit/etc. Personal, nu cred in JUSTITIE. Intr-o alta ordine de idei, veniturile asigurate de altii (care nu au legatura cu tinerii) de la nastere pana la salariu sunt infime. Adica, situatiile sunt oarecum incomparabile. 😊
@@Likeforalln Am apreciat raspunsul dumneavoastra raportat la situatia supusa in atentia publica (o situatie cu care se confrunta multi tineri fara pile/relatii/etc.). Fata de acesta am exprimat un punct de vedere. Nu stiu cum l-ati perceput, insa pot sa va asigur ca nu cochetez cu nicio ideologie sau mai stiu eu ce alte conspiratii...😊 Consider ca subiectul abordat este mult mai amplu. Sunt binevenite opiniile pro si contra.
@@Likeforalln 😊, niciodata nu vom muncii doar pentru noi! Este doar o iluzie. De exemplu, un atreprenor munceste NON STOP pentru a li se asigura veniturile (din mai multe surse si aici ma refer la venituri asimilate salariilor, la contracte cu norma intreaga pt. functii de conducere [munca de birou] ocupate simultan, la pensii speciale, etc.) celor care ocupa, prin PUTEREA DE INFLUENTA A ALTORA, un loc la STAT .........degeaba. Cred ca este inechitabil. Pe de alta parte, aceasta nu cred ca este o solutie in a rezolva situatia. Adica, nu consider ca un tanar ar trebui sa se resemneze si sa accepte ca "asa este sistemul" care il constrange sa aleaga alte directii in munca ...doar pentru ca acesta nu are pile/relatii/etc. ca sa-si poata urma visul. Desigur, acesta este doar un punct de vedere. Succes si dumneavoastra in tot! 😉
Dar nu e corect acela care Nu lucra deloc și tot e indemnizația Socială și acela care a lucrat 15 17 ani tot aceeași pensie nu este corect care Nu lucra nicio zi și aceeași pensie ca acela care a lucrat și a avut patru copii😢
Am 36, 4 luni de ani contribuiti, șomaj 1,6 luni, armata 1,8 luni. Cât voi lua la1 sept? La fel cu cel care are 36 ani munca+facultate? Eu neavând facultate.
fă-le draqu' de calculări și recalculări ! Faceți/ refaceți economia ! Refaceți industria siderurgică, chimică, de construcții de mașini și mașini unelte etc ! Noi nu producem nimic, dar discutăm vorbe !
Considerați ca e corect ca timpul pe care unii bărbați au fost fortati prin legi militare sa,, satisfacă stagiul militar obligatoriu" sa fie compensat cu un 0.5 la calcularea pensiei ? Bărbați ce ați făcut armata OBLIGATORIE va satisface acest punctaj ???
Gata, sau primit noile decizi. Dezastru! Ce altceva sa așteptăm de la ăștia. Cred ca asta urmăresc. Crearea de probleme noi și niciodată rezolvarea lor. 🤮🤮🤢🤢
Rusineee , schimbati legille doar pentru a ne umili de ce ?!. , fortati pana la maxim romanul , sa " munceasca " pana la limita vietii , pentru ce beneficii ???!. pentru " voi " asta inseamna respect , echitatee ... Unde esti tu Tepes Doamne ??! ...😘🤔😡
@@Likeforalln Virarea se face tot din contribuția nostra de la pensii, nu ne da nimeni degeaba , tot șmecherie ptr.politicieji, am înțeles ca au dispărut sume de bani.
Ministru muncii va face recalcularea după vechime cir și după calificarea care am avut-o la thr marea neagra cum se ia în considerație salariul brut s au net
Dacă am muncit 30 de ani cotizații și am 18 ani perioade asimilate (pensie invaliditate )cit mi se adaugă la puncte de stabilitate ? Am adeverință cu salari brut se ia în calcul acum s au după 1 septembrie ?
Nu mi convine sa plătesc tributul celor care nu vor sa muncească și cei care nu au vrut sa învețe o meserie nu vreau sa încurajez pe cei care m au discriminat și vor sa ma discriminare în continuare
Așa este in tara asta condusă de hoți , de la un muncitor ,statul îi ia aproape jumătate din venit ,iar la unul care nu face nimic ,îi dă ajutor social
Soțul meu a ieșit la pensie cu o pensie de 1000 in anul 2009 a muncit 42 de ani are grupe de munca cum sa calculat pensia lui de a ieșit cu aceia pensie de mizerie rușine să le fie cum a calculat va mulțumesc frumos și cu respect
La vîrsta de 29 de anii,am fost operată de neoplasm ovarian(cancear) este vina mea??am stat la pensie mai mult de 10 ani,calculat la pensie am 31 de anii, DAR NU AM PUNCTE..unde ma încadrez???
DOAMNA MINISTRU , ODATA BAGI IN CALCUL VECHIMEA 36 × 81 = , APOI PUNCTELE DIN DECIZIA DE PENSIE ×81 , ODATA LIMITA DE VECHIME ESTE 25 ANI , APOI 30 ANI , SPUNE ODATA CLAR CE SI CAT SE DA MAJORARE LA PENSIE ... PANA LA URMA CRED CA SE ALEG PENSIONARI CU BORTA COLACULUI.....🤥🤥🤥🤥
Da, primesti puncte de stabilitate in locul punctajului anual cumulat din ce ai platit, dar e praf in ochi, asta trebuie sa intelegi. Punctele astea sunt facute sa muncesti mult si sa acumulezi putin. Orice an in plus de cotizare iti aduce prafu de pe toba, asta ar trebui sa inteleaga toti romanii.
@@PetracheRadu-q1n El intreba de punctaj. Anii cumparati la salariul minim au punctajul lor dar nu te ajuta si la bani doar la vechimea minima. Ca idee, toti cei care muncesc pe salarii mici nu aduna mare lucru la puncte, au avut baietii grija.
Din câte imi dau seama , nimeni nu stie să explce corect și concret, dedesubturile acestei ,,legi misterioase ", a pensiilor...! Eu am inteles in viața aceasta , ca orice lege , se aplică în viitor..., nu bulversează tot ,,trecutul " , si mai ales in detrimentul pensiilor .Eu să fiu în locul d- nei respective , nu as mai apărea la tv. ...! Totul este o aiureală..., nimc sigur ,totul este o ,, încâlceală...! Au pus alegirile in iunie , cele locale , pentru ca stiu sigur că legea pensiilor , va fi un fiasco , si in toamnă nu ii va mai vota nimeni...!
Doamna ministru ,dece evitati sa raspundeti populatiei cum calculati pensiile speciale, dece pentru cs au salarii mici fata de munca prestata atit la politicieni cit si la justitiarii si cei din banca.,muncedc foarte mult si nu le ajunge salariile pentru iesiri in tarile straine. , acestea ce ministru al munci are, si de unde are ministerul de finante atitea bani sai sature pe ei ca saraci mai si fura. ce sa faca, daca ii prinde cineva,merg in instanta ii condamna asa de gura lumii si ei ramin cu averea. intreaga.Cone nu ar face asa ? 5:09
A trecut 30 de ani si nici acum nu ati reusit sa rezolvati aceasta problema a pensiilor ,avem oameni cu masterate,doctoranti in economie oameni cu facultati in Anglia si nu stiu sa rezolve aceasta problema de pensii .. Nelly
Ati lucrat cumva si cu oameni care inainte de 1989 au lucrat 6zile +duminicile
Am lucrat in agricultura program non stop ,verificati de organele de partid.....nu conta Sambata,Duminica ori zi de sarbatoare orele 12:00 erau comandamente de tragere la raspundere pentru productie.....
Ar trebui sa se ia in calcul si faptul ca multi au lucrat 6 zile pe saptamana,nu 5 zile ca acum.
Și eu am lucrat pe acea vreme,să le fie rușine
Cat e stadiul complet de cotizare?Ca ,,specialii,,intra in pensii la 40-45deani.Asta inseamna ca au muncit de la 9 ani si au cotizat?Nu va e rusine?🤮🤮
@@LucicaPopovici Da. Chiar cu mine insumi si cu alte sute de oameni. Boule.
un salariat de rînd daca are 40 de ani de lucru are pensie de nimic iar un parlamentar daca a dormit in parlament 4 ani are pensie de 50 de ori mai mare si fără impozit ca el are imunitate
Aicia aveti dreptate si nu fac nimic doar pt ei sa isi ia bani.
PENTRU CEI DIN PARLAMENT CARE TIMP DE 4 ANI AU DORMIT CA PURCEII AN PAIE , PRIMESC PENSII SPECIALE SI SALARII NEIMPOZABILE CA SA NU LE STRICE PREZENTA POLITICA LA LOCUL DE MUNCA .
Aveti dreptate asa este .
87
@@dumitrunicolai1021
Lp nu😅😅😅@@dumitrunicolai1021
De ce nu se adaugă la vechime sambatele lucrate până în 1989 + Oana in 1995 /30 ani care adunate dau 6 ani munciți pe care cei care au acum 25 ani vechime nu pot fi calculați la fel.Acum salariații beneficiază de sâmbete libere,zile cu minivacanțe,bonuri de masa,valcere de distracții.Credeti că faceți corectare la pensii în echilibru cu,condițiile de muncă până la 1989 și condițiile de acum? Sâmbetele lucrate acum trebuiesc ori plătite,ori adăugate la vechime.
Corect... !!!!
😊
Corect
Și sâmbetele,duminicile,orele suplimentare,nu sunt trecute în cartea de muncă.!Prea mult ne-au furat.!
Si duminicile cand ne ducea la muncile agricole!
Dar pensiile speciale cu cât vor creste și cum se calculează
La ăștia cu pensiile speciale?Fără număr,au mult,vor avea și mai mult!Logic!
....CUM VOR EI, NU ȚI E CLAR❗😲
NU MAI VOTAȚI MAFIOȚII❗✌️
De ce atunci când se primește decizia de pensionare, nu se anexează modalitatea de calcul. Adică pe noi statul ne obliga sa declarăm tot la termene fixe, dar statul îmi arunca o hârtie în care ma anunță că atât merit. O mârșăvie a unui stat putred, hoț, mincinos, cu oameni neprofesioniști puși pe funcții pe care nu le merita
Excelent comentariu
Excelent comentariu
@@georgetaalupoaie712 Ies la pensie anticipata. După 2 ani se indexează toate pensiile cu un coeficient. Cei de la anticipata nu l primesc de loc. După 10 ani de procese se hotărăște ca avem dreptul DAR nu se da retroactiv nimic. Ni se da din momentul în care judecătorul a considerat ca avem dreptate.Pai statul a greșit. De ce, care i logica că nu se da retroactiv. Asta nu mai este nici măcar gresala este furt. Miniștri care nu au profesie, nici coloana vertebrala ne conduc.
Exact cum e asta care nici habar nu are ce vorbeste
Pe deasupra te mai și trezești cu perioade numite ITM(incapacitate temporară de muncă), de fapt perioade pentru care nu s-a virat CAS. Adică, perioade de concediu fără plată, fără să fi fost vorba de așa ceva. Cei care au întocmit statele de plată în instituție sau cei de la Centru bugetar NU și-au făcut treaba.
cum se calculeaza pensia in functie de contributie caci nu toti au contribuit cu aceeasi suma ?
Bună observație!
Nu se respectă principiul contribitivitatii. Doar declară..
Vorbim de pensii pe bază de contributivitate : ce se întâmplă cu cei care au avut grupa a întâia de muncă și grupa a doua de muncă ținând cont că contributiviratea pt. grupe de muncă a fost mult mai mare respectiv : 33 la sută la grupa a întâia , 22 la sută pt. grupa a doua ( condiții deosebite ) și 11 la sută pt condiții normale . Ce se întâmplă dacă un pensionar are intre 15 și 25 de ani la grupe ( unu sau doi ) ținând cont că a cotizat sume mai mari că cel de la condiții normale . Dacă mă poate lămuri cineva mulțumesc anticipat .
De unde se iau salariile brute ca a avut grija casa de pensii sa anunte institutiile sa elibereze adeverinte numai cu salariile de baza in cartea de munca sunt trecute numai salariu de baza
D voastra schimbati regula in timpul jocului
Ce se spune sunt povesti nemuritoare inechitatile sunt mai multe daca nu iau nimic eu stau pe loc cum nu scade va auziti ce spuneti .?
Daca puteti sa mi spuneti si mie de ce Sc.Profesionala nu se ia in calcul daca practica am facut o la locul de productie Si mai dureros in anul 2 am fost facute membru de sindicat am fost lasate in bataia vantului nu ni se ia in calcul
LEGEA ACTUALA A PENSIILOR ESTE FACUTA CA PENSIONARII SA SE SUFOCE DE SARACIE CA STATUL SA NU LE MAI PLATEASCA PENSIILE SI SA AI AJUTE SA PLECE MAI REPEDE AN EXCURSIE PE LUMEA CEALANTA . DAR LA SPECIALI SA LE DEA PENSII NESIMTITE SA POATA TRAI CAT BROASCA TRSTOASA 300 DE ANI DACA SE POATE , FIINDCA TARE S-AU CHINUIT CU MUNCA LA CALCULATOR SI AN CONDITII MIZERE LA AIR FREES .
Se calculează pana după Alegeri...
Apoi vine FMI ul, stam rău...
DEMISIA !
Această lege încurajează munca la negru.
De 5 ani calculați și recalculați și rezultate 0 Rușine să vă fie
Cei pensionați înainte de 2001 sunt condamnati de pesedei de la putere , la pensii mizere , deși au lucrat 6- 7 zile pe săptămână în acord global cu impizit oe salariul brut ,dublu de cel inscris în cartea de muncâ după care li s - a calculat pensia. Rușine hoților,ati furat și acum alegerile
!!!! Din 2001 pănă acum , unde sunt banii care se cuveneau acestor pensionari??????????????????????????????????
Dati legea sotului supravietuitor
Legea încurajează munca... pentru a fi plătiți cei care nu au muncit de loc.... Bravo.....
😮
De ce se anulează grupa de muncă?Nu noi am forțat statul să scoată legi care sa ne ajute pe cei care au lucrat in grupe sa beneficiem de ieșirea la pensie mai devreme .Asta nu ne face decît să acționăm statul în judecată .Una este sa lucrezi la birou alta e sa lucrezi in toxicitate .Am ieșit la pensie in 2021 și mă surprinde această lege care încearcă să ne denigreze grupele de muncă ,altfel nu as fi ești puțin mai devreme la pensie .Am 46 de ani de muncă dintre care 32 10 luni și 14 zile ,cum se calculează doamna ministru.Sintem foarte mulți ,nu ne incălcați niște drepturi .
Va rog sa ma contactați și pe mine , și eu vreau sa dam guvernul în judecata pe legea pensiilor.
Aștept legea sa pot actiona
@@popapetruta3974 Doamne ajuta, va rog sa ma contactați.
Eu nu mai pot ieși, am 14 ani de grupa I- a , înainte de 2001 , i nu am 35 contributivi și nu mai pot ieși cu reducere de grupa.
Faptul ca nu i au in calcul grupele de munca este o mare prostie ...adica legea a fost facuta in ideia ca exista o uzura mai mare a organismului ,a persoanelor care care au prestat munca in grupe ..pai ,zic si eu daca in tinerete am avut conform legii o uzura mai mare ,de ce nu ma ajuti tu stat si financiar ,poate am nevoie de tratament ...
Marea păcăleală , cei cu grupe de munca din start sunt dezavantajați cu toate că cas a plătit angajtul și angajatorul și nu se recunoaște acest lucru
Oricum legea pensiilor este în favoarea lor.Niciodată în favoarea celor ce au muncit și contribuit la C.A.S.Bine că se dau pensii la cei care nu au lucrat și nu au contribuit cu nimic .Urmează să ieșim la drum să dăm în cap și să ne țină statu în pușcării .Atât ne-a mai rămas.😊
Noi romani vrem pensia marită inainte de votare ...?
Sunt in pensie de invaliditate cu drept de munca de 4 ore. De ce nu se acorda puncte de stabilitate pentru anii lucrati in pensie de invaliditate cand s-a platit CAS si pentru aceasta perioada? De ce nu se considera acesti ani contributivi sau asimilat, de ce nu se considera vechime de nici un fel? De fapt nici nu incurajati acesti pensionari sa lucreze cat pot, ci eventual sa vireze contributii catre Pilonul II de unde macar li se va restitui contributia. Dar nici macar nu amintiti aceasta categorie de pensionari, sa va fie rusine!
da noi am muncit duminicile cum se iea hn calcul
Super greoaie in exprimare! Imi pare rău, nu i ce trebuie. Nu am nici o orientare politică, dar Olguța Vasilescu, e top!
La cei 25 ani 7 luni.. se ia in calcul .. sporurile .. orele de noapte. .. am lucrat ca vatman.. am esit la limită de vârstă..vă mulțumesc.
De ce armata e numai 0,25 puncte? Am lucrat în armata la baza de reparații armament, 1,6 luni, din 1 8 luni,si nu mi au dat nimic, și acum primesc 30 lei.
Da dar aveam și soldă 15 lei și sergentul 30 de lei.
EU am lucrat 6 zile pe saptamina iar acum se lcreaza doar 5 zile pe saptamina,nu ni seia si noua cele 8 ore pe saptamina sa ni se alature la vechime
poate ati lucrat, nu contesta nimeni, insa conteaza cat ati contribuit. Pensia trebuie sa fie contributiva!!
Ideea era ca, dupa zeci de ani de munca sa obtii bani nu puncte ca la Zepter....
Ceea ce ar trebui sa inteleaga tot romanul este ca, in cazul salariilor mici, acest sistem de a acumula puncte, in loc de bani, in cote marginale mici (ex: orice an in plus, peste cei 15 ani, aduce 30 de lei in plus la pensie) nu conduce catre pensii decente ci doar la cateva sute de lei adaugate in plus ca urmare a contributivitatii.
Prin urmare - daca muncesti pe salarii mici, practic nu merita sa cotizezi peste cei 15 ani de stagiu minim, pentru ca orice an in plus iti aduce o suma minimala la pensie iar sanatatea peste 50 de ani subrezeste cu fiecare an de munca in plus. Adica, e mai mare daraua decat ocaua..
Pai daca muncesti pe salarii mici, de unde te astepti sa acumulezi multi bani? Putin contribui, putin primesti, mi se pare corect.
@@Rhadoo89 ,e o realitate CRUDA,multi am avut salarul de incadrare mic si am fost nevoiti sa lucram cu mult mai multe ore)(250-350ore pe luna,si in cartea de munca sa fie declarate doar 8ore x5zile pe saptamana,fara sambete si duminici chiar daca sau lucrat .Si in declaratia angajatorului ,citez,orele suplimentare,orele de noapte,sambete si duminici si sarbatori legale ,si sporuri "sunt incluse in venitul brut
Hotii....iau puncte_bani de la cei cu grupele de munca 1 si 2 care sunt contributive si le dau la punctele de stabilitate care nu sunt contributive Halal echitate
Grupele de munca aduc și ele puncte : 0,25 puncte pe an grupa a2a de muncă și 0, 5 / an grupa1 de muncă. Eu am lucrat 6 ani si 9 luni în grupa 1 și 6 si cateva luni în grupa 2 și mi-au adăugat 5 puncte la punctajul total.
Cătă zăpăceală? Cum socotesc pentru pensi speciale de es la 42 de ani la pensie?
Cu punctele am înțeles cum vine treabă, dacă mă lămurește cineva cum se ține cont de salariu ,de sporuri , prime, de anii de grupă, la calculul pensiei?
Mulțumesc.
Se bate monedă pe 25 de ani de contributie!
Cu ce suntem vinovati,cei care am fost dati in somaj dupa'89prin privatizarea intreprinderilor?
Sunteți vinovați pentru că nu ați căutat alt loc de muncă și eu am fost dată în șomaj dar am căutat și mi-am găsi alt loc de muncă și am muncit 48 de ani!
Nu anteleg de ce 0,25 puncte pentru armata căci nu am făcut armata din placer,ci obligat! De ce pentru facultate și pentru profesionala nu iar cu doctoratul se știe cum au luat acest titlu majoritatea ,,dottorilor"!!!
Deoarece esti un sclav, Neo, de aia... !
Acordul individual se va lua in calcul??
Ei in fiecare zi fac legea pensiei
O fac că sa mai fure cate ceva. Ce fel de calcul este daca te scot cu pensie egală sau mai mică ? Recurg la tot felul de artificii că sa evite majorarea , cum a fost în ianuarie 2024.
Vreu votați de aceia urcă pensia ca șăi votam ................rusineeeeee
Va rugam sa ne explicați Dnna ministru cum se calculează pensiile speciale, salariile în magistratură, parlamentarilor chiar și salariile celor care lucrează în Banca. .Va rugam că de mina cu ministru de finanțe să ne explicați de unde aveți bani, nu cumva și de la noi astea care nu am văzut nici litoralul marii noastre, iar voi mărimile țării va lăfăiți in tot globul pământesc cu bani aia. măriți care am muncit foarte mult pentru ei.
❤
Această lege este facuta pentru scaderea nivelului de trai al pensionarilor! Legea anterioară era mult mai echitabilă! Analizați mai în profunzime și îmi veți da dreptate! Se măresc într-adevăr pensiile minime însă oamenii care au muncit peste limita de vârsta vor avea pensii mai mici, calculate cu noua lege!
Recalculare râcă dezbinare alt ceva greu de priceput
Si cei cu contributivitate mare pierd sau nu au cresteri. Valoarea punctului la cei cu contributivitate mare este mai mare decat VPR-ul de 81 lei si prin inmultire cu nr. de puncte dau sume mai mici. Exact la cei cu contributivitate mare pensiile scad, se degradeaza moral si material. Am vazut decizii cu cresteri de pensie la persoane cu vechime mai mica de 25 de ani. Scopul real al acestei recalculari este plafonarea si uniformizarea.........indiferent de contributivitate.
Perioada dintre 15 ani până la 25 unde se încadrează ? 10 ani sunt lucrați degeaba ? Eu am plătit la stat pentru 24 ani și 7 luni ! Îmi vreau banii cotizați înapoi !
7:57 ....
Slăbuț! Se poate mai bine...
In perioada curenta sunt aplicati diferiti coeficienti pentru a compensa introducerea taxelor in salariul brut
care se ia in calcul la calculul numarului de puncte aferente fiecarui an. Am inteles ca acesti coeficienti nu se vor mai lua in considerare la recalcularea pensiilor. Deci pentru cei care vom iesi la pensie sau au iesit la pensie in perioada afectata de acest fapt (introducerea taxelor in salariu brut si cresterea artificiala a salariului brut mediu fata de care se calculeaza punctajul) calculul punctelor de penise ai va dezavantaja fata de cei care au iesit la pensie inainte de aceasta decizie (introducerea taxelor in salariu) in sensul ca numarul de puncte va scadea in mod artificial . Cum se va aplica noua recalculare a punctelor de pensie referitor la acest fenomen daca acei coeficienti de corectie se vor elimina din modul de calcul.
Tam, tam, tam, tâmp de păcălit seniorii pentru campanie electorală.
Cu pensia de urmasi cum se calculesza. Sotul meu a murit la virsta de 41 de ani si avea 21 de ani in cinpul munci si cu 4 copii
Deci în loc de facultate mai bine te duci la servici în fabrică....vei primi 1 punct pe an în loc de 0.5, rușine.
0,25 pe an
Sănt pensionară de mostenitor după soț si nu stiu de ce am pensie socală.nu anțeleg de ce????????????
Bună Seara vă rog frumos să întrebați pe Damna Ministru dice vrea să taie spor de noapte , și spor de vechime, vă mulțumesc aștept răspuns..
care e pensia pentru 10 ani și 6 luni vechime?
Asta vreau să știu și eu.
Am 67 de ani și sunt pensionar. salariul nu este singura măsură a bogăției. Sunt adesea uimit de modul în care am trecut de la un stil de viață obișnuit la a câștiga peste 180000RON pe lună în investiții; Piețele financiare sunt pline de o mulțime de oportunități. Multumesc, Mihaela Silvia Otil, strategii de top fara ea nu as fi avut aceasta ocazie. Creșterea este un proces. împuternicire financiară
Sincer să fiu, acest lucru este foarte informativ și îmi trezește interesul pentru investiții, dar cum investesc când sunt în belgia sau ar trebui să o fac la nivel internațional?
Am aproape 65.000 de euro investiți și totul merge bine. Ma simt in siguranta.. metoda ei functioneaza ca prin magie, ma bucur si sper sa lucrez mai mult!. salutari din Germania
Salutare cu respect !
Sunt începătoare in investiții.
Am mare rugăminte: un contact, cum pot lua legătura cu doamna Mihaela Silva ?
Vă mulțumesc anticipat !
@@SophieAnastasia-o3n Vă rog mult, cum pot lua legătura cu doamna Mihaela Silva ?
Vă mulțumesc.
Ea folosește adesea Telegram
De ce trebuie să fie diferența atît de mare între salarii și pensii?Oare nu fie are manînca tot cu o gură?❤️ Aduceți salariile cît de cît să nu fie așa diferență,iar anii de pensie nu mai măriți, micșorații,că oamenii să se bucure de pensie,nu să moară iar voi să vă bucurați 😡😡😡😡😡De ce trebuie să facem tot ce spune UE?😡😡😊
Am 48 anii. Până la așa zisa pensionare, va fii la 80 anii
Casa de pensii a furat banii noștrii. Unde sunt banii ???
Buna ziua ,am lucrat in gradu intăi la lucru ,dar nu am stagiu minim de cotizare deore-ce am picat bolnav si am trecut in pensie de invidualitate ,si nu am mai putut lucra ,acum vreau daca pensiea de boala se calculeaza la pensie
D-ul Virgil, din pacate iti spun de acum ca vei avea probleme. Vei avea pana la 65 ani, cand te vei pensiona regulamentar, acei ani vor fi calculati necontributivi. Vei avea pensie ff nica (daca vb de aproximativ 20 ani necontributivi). Vei putea alege pensia cea mai mare. Cea de acum, sau cea calculata dupa ce iesi la pensie normala. Am patit cu Tata aceeasi poveste
Cum se aplică legea....mai puțin inportant,intresant ete :dacă se aplică!!!! Noi am mai fost păcăliți o dată,întrebarea este: ce vom face dacă nu se aplică?😮😢😢
De ce nu se tine cont si de ramura industriei in care un muncitor își desfășoară activitatea
Nimeni nu face un calcul clar si corect.
De unde a rezultat calculul punctelor de contributivitate?
Cu aceste puncte acordate,un paznic care știm ce face poate depăși un învățător Gr 1 cu o vechime de peste 30 de ani și a ieșit la pensie la 31 martie 2001 conform unei legi!
DAR PE SACALII DE LA PENSII SPECIALE CUM LE-ATI CALCULAT PENSIILE ? SI CE FEL DE PUNCTAJ LE-ATI ACORDAT , DE AU IESIT LA PENSIE LA VARSTA DE 45 DE ANI ? SI AU PENSII NESIMTITE DE MII DE EURO . AICI NU AU MAI FOLOSIT NICI PUNCTE DE CONTRIBUTIVITATE SI NICI PUNCTE DE STABILITATE . SAU PENTRU PENSIONARII SPECIALI S- A FOLOSIT ALTE LEGI LA IESIRE LA PENSIE CA: LEGEA BUNULUI PLAC SI LEGEA VIITORULUI ASIGURAT PENTRU CA SE FAVORIZEAZĂ UNII PE ALTII .
@@dumitrunicolai1021Degeaba comentam noi,daca nu iesim cu totii peste ei,asa murim,prosti si saraci!
Ce să vorbim de contributivitate când alte persoane au salarii de pe vremea lui Nea Nicu...iar alții de 10 ori mai mari.....unde este dreptatea,și atunci se întreabă omul din ce pensie să trăiască și a muncit 15-20 de ani dar a avut un salariul de nimica.Unde este adevărata problemă. .....De ce alții trebuie să ia salariul de 5-10 ori mai mare , să trăiască în lux,iar alții să trăiască de azi pe mîine, oare nu tot așa a muncit?De ce trebuie să facem întotdeauna ce spune UE?De ce trebuie să crească anii de pensionare?,ca voi parlamentari să nu,mai dați pensiile la oameni,de abia apucați să moară cît de repede, să nu mai dați pensiile la oameni.😡😡😡😡😡Aici este toată politica, să crească anii de pensionare și oamenii să nu se mai bucure mult de pensie.Rusine să vă fie😡
Nu scapa de pensionari dacă moare vin altii în urma
Sunteti buni de calculat pt a injumatati munca celor de jos.
Pentru cei care au muncit pana la 25 de ani, încă nu aveți o " poveste"!?
am inteles cu totii urmatoarele: (1) pensiile speciale se calculeaza altfel, asta e calcul pt fraieri; (2) cine n-a muncit deloc, va avea pensie cat cel care a muncit 15-20 ani, pt ca cel pe ajutor social este masa de manevra la votare, deci trebuie recompensat de politicieni pe banii fraierilor ca de unde alti bani; (3) cine a lucrat inainte de 1989 avand sambata in program normal de lucru, e luat in calcul ca acum cu 5zile lucratoare ; (4) cei care se pensioneaza dupa anul in care (ca sa dea bine la Brussel) au marit artificial salariul brut prin includerea CAS si CASS in sarcina angajatului, acestia pierd bani la calculul pensiei; (5) cei cu grupe de munca pierd bani la calculul pensiei ; (6) au inventat puncte de stabilitate ca sa nu mai iesim la pensie si sa aiba ce taxa ani intregi, iar contributivitatea este practic anulata, deci lucrati romani pe salariul minim si restul veti lua la negru ca sa puteti trai si sa va taxeze mai putin ; "incurajam munca"se traduce, incurajam munca FARA iesire la pensie vreodata, ca intram in colaps daca mai iesiti la pensie (6) contributivitatea nemaifiind importanta, pasul urmator este impozitul progresiv pe salariu, ca sa nu mai vrem salarii mari , dar sa lucram pana la 70 ani ca sa luam pensia minima (7)decizia de pensionare nu are si nu va avea atasat si calculul care a stat la baza acelei fitzuici, deci romani duceti-va imediat si faceti cerere prin care sa-i obligati sa va dea si calculul; si cei cu eroari de calcul adunati-va si dati in judecata casa de pensii pentru calcul gresit cu cerere de recalculare retroactiva (dupa implementarea acestei legi va creste numarul de avocati care se vor specializa in litigii cu ca casa pensiilor, absolut sigur) , si poate apucati sa va traiti sa vedeti ca v-ati catigat drepturile dupa 5-6 ani de judecata cu decizii date de *specialii care vor lua pensii speciale ca d-aia sunt asa de speciali (8) am vazut unul la TV care bate toba ca au cumparat un soft sa faca calcularea pensiilor, nu va bucurati, ca softul va scoate calcule in functie de ce criterii sunt bagate in soft si criteriile le baga desteptii de la casa de pensii, iar de acum pana in august nu au timp sa faca teste, or sa dea vina pe soft pana in ziua de dupa alegeri (9) nu va duceti la casa de pensii sa cereti sfaturi, ca au ordin sa va descurajeze sa iesiti la pensie, sa va calculeze pensia fara sa valorifice nimic in plus (nu vor lua in calcul NIMIC din oficiu, ca nu exista asa ceva, trebuie sa aveti documente justificative, vorbele cu din oficiu sunt basme electorale), doar nu credeti ca va ajuta angajatul statului sa luati bani mai multi de la stat ca meritati, statul a decis ca nu meritati nimic si pensia e pomana, nu un drept, si e unealta cu care sa va moaie inima in an electoral sa nu iesiti in starda, ca alegerile oricum sunt castigate tot cu un *soft (10) veti vedea in sept cum vor da o ordonanta de urgenta de extindere legea actuala si intarziere legea noua 360, pe motiv ca nu au apucat sa calculeze pensiile romanilor , si sa va ingramaditi sa-i votati pe aia care v-au facut promisiuni; dupa alegeri, aceiasi cu promisiunile vor spune "aoleo"nu sunt bani la biget, mostenirea grea, Comisia Europeana ne obliga....sa taiem pensiile, deci taiem si marirea din Ianuarie 2024 ca nu se poate altfel, aoleo aoleo . PARIU ca asa va fi.
Școala profesională de doi,trei ani de ce nu se ia în calcul.
ESTE GRESIT CE SPUNE FEMEIA AST.
Un cetățean care a plătit lunar CAS - ul în valoare de 1.100 lei și altul care a plătit CAS în valoare de 3.000 lei pt ca a avut salariul brut mai mare primește tot 1 punct pe an.Daca ai un salariu brut de 30.000 vei avea aceeași pensie cu un cetățean cu salariul brut de 6.000 lei?....Rog clarificare în aceasta chestiune....
De ce UN CETATEAN are un venit brut de 30.000 in timp ce altul are un venit brut de doar 6000 ??
Puterea de cumparare a primului este incomparabila. Pensia se calculeaza diferit.
Intrebarea e alta:
CUM reuseste primul sa obtina astfel de venituri care sa-i permita o asemenea contributie si un asemenea trai in timp ce altul ....?
@@Lenna3544 OMUL CARE ARE 30.000 LEI A MUNCIT MULT, ESTE DOCTOR, INGINER, INFORMATICIAN SAU POATE CHIAR ACADEMICIAN....A FACUT MAI MULTE FACULTATI, DOCTORATE, ETC...NU TREBUIE SA FI INVIDIOASA...DE CE NU AI LUCRAT SI TU ASA CUM PREVEDE SI LEGILE SOCIALISMULUI SI COMUNISMULUI?...IN EPOCA DE AUR SE MUNCEA MULT.....
@@Lenna3544Pai tu vrei ca toata lumea sa primeasca salariul egal?
Daca ati avut salariul prea mare l-ati avut pe nedrept, sunteti definitia unui semianalfabet functional, spune destul de clar ca un cetatean cu salariul mediu din anul respectiv prineste 1 punct pe an.
⁹8@@Lenna3544
Eu nu inteleg . Pai daca un salariat a cotizat lunar la un salariu mare si are aceiasi vechime , respectiv aceleasi puncte ca si unul care a cotizat la salariul minim , se deduce ca au aceiasi valoare a pensiei . Sa inteleg ca trebuie sa muncesti pana pui mainile pe piept ca sa ai puncte cat mai multe sau sa cotizezi cat mai mult ca sa ai o pensie acceptabila. Ceva imi scapa , nu inteleg. Doamna ministru ce lege e asta ? Milioane de romani vor avea aceiasi pensie ?
Toți am vrut salarii mari,dar așa erau salariile.... nu poți să lucrezi 10 ani pe salar mare și să vrei pensie cât unul cu 40 de ani muncă
O lege foarte bună pentru cei care au muncit o viață.!
dar daca muncesti 37 de ani cu salariu mare se pune , cum se face diferenta daca eu am cotizat de 5 ori cat unul cu aceiasi vechime. Nu inteleg abordarea dvs.
A-ți fost norocoasă.Ar trebui să fiți mulțumită de salariul mare.!!!!!!!La noi a fost ca nicăieri în lume, cine muncea mai mult avea salariului mai mic iar cel care muncea mai puțin,se plimba așa de ici colo,venea la sfârșitul zilei și intreba cât s-a produs ?La noi nu se plătea munca,statul degeaba se plătește bine.!
Unul cu sapa,zece cu mapa cei cu mapa aveau salarii mari.!
Dacă pensia pe caz de boala se ia în considerare la Iimita de vârstă și cum se punctează?
Da deocamdata au zis ca se ia si se puncteaza cu 0,25 puncte pt. fiecare an...
Prezentatorul este neatent la ceea ce comunică doamna în cauză !Când voi vedea noua adeverință dată de locul unde am lucrat și apoi recalcularea făcută după nouă lege atunci voi vedea diferența!Eu după această prezentare nu prea am înțeles!
Dar nu toată lumea contribuie cu același cuntum.
sa va dea Dumnezeu sanatate. mi-am calculat pensia in 10 minute. multumesc. sa vedem decizia. surprize surprize
Și eu mi am calculat foarte repede ,dar surpriza va fi când ne trezim că au modificat indicele de corecție de 1.41 cu care am ieșit .
Nu prea s a pomenit despre asta,așteptăm surpriza.
Ce se ia in consideratie: vechimea sau contributivitate ?
Se va lua in calcul vechimea si contributivitatea.
Cu aceasta lege nu tine ti seama de LEGEA SALARIZARII SI LOCUL DE MUNCA
In speciale de ce nu va bagati va e frica ,?
Ne este frica la toti,niste scl@veti!Asa ne trebuie,sa ne calce pe cap pana le sarim la c@p!
1. CE PENSIE vor primi tinerii asupriti astazi de sistemul care permite sa le fie incalcat dreptul la munca (implicit principiul contributivitatii) pentru care opteaza??
2. Sunt OBLIGATI acesti tineri sa contribuie la BUGETUL DE STAT pentru a se asigura plata veniturilor (din salarii, din alte surse, din pensii speciale sau nu) celor care le incalca drepturi/etc. ? DA.
Este echitabil ? Cum se repara sau cum se indreapta inechitatile in acest caz?
Solicit sa raspunda ministrul. Personal, refuz sa contribui pentru a li se asigura altora venituri mai mari decat ale mele. Consider ca este nu doar discriminator!!!
@@Likeforalln 🤗 , sunt persoane care poate nu vor sa fie "hartuite ani de zile" in justitie unde oamenii se intrec in minciuni (argumente) pentru "a castiga" o hartie definitiva si irevocabila care se executa sau nu.... Bla, bla. Unii pur si simplu nu isi permit (din mai multe puncte de vedere ori sunt constransi) sa duca astfel de lupte ani de zile. Prin urmare, la anii in care STATUL nu RESPECTA DREPTURILE cetatenilor sai, se adauga si cei "pierduti intr-o tergiversare" in dosare. Din punctul meu de vedere, JUSTITIA = JOC (de PUTERE) si atat. Unii orchestreaza cazuri pentru justitie si isi continua apoi nestingheriti activitatile remunerate, justitia se face ca repara inechitatile pagubitului ...in realitate, in tot acest timp, pagubitul este dublu pagubit/asuprit/etc.
Personal, nu cred in JUSTITIE.
Intr-o alta ordine de idei, veniturile asigurate de altii (care nu au legatura cu tinerii) de la nastere pana la salariu sunt infime. Adica, situatiile sunt oarecum incomparabile. 😊
@@Likeforalln Am apreciat raspunsul dumneavoastra raportat la situatia supusa in atentia publica (o situatie cu care se confrunta multi tineri fara pile/relatii/etc.). Fata de acesta am exprimat un punct de vedere. Nu stiu cum l-ati perceput, insa pot sa va asigur ca nu cochetez cu nicio ideologie sau mai stiu eu ce alte conspiratii...😊
Consider ca subiectul abordat este mult mai amplu. Sunt binevenite opiniile pro si contra.
@@Likeforalln 😊, niciodata nu vom muncii doar pentru noi! Este doar o iluzie.
De exemplu, un atreprenor munceste NON STOP pentru a li se asigura veniturile (din mai multe surse si aici ma refer la venituri asimilate salariilor, la contracte cu norma intreaga pt. functii de conducere [munca de birou] ocupate simultan, la pensii speciale, etc.) celor care ocupa, prin PUTEREA DE INFLUENTA A ALTORA, un loc la STAT .........degeaba. Cred ca este inechitabil.
Pe de alta parte, aceasta nu cred ca este o solutie in a rezolva situatia. Adica, nu consider ca un tanar ar trebui sa se resemneze si sa accepte ca "asa este sistemul" care il constrange sa aleaga alte directii in munca ...doar pentru ca acesta nu are pile/relatii/etc. ca sa-si poata urma visul. Desigur, acesta este doar un punct de vedere.
Succes si dumneavoastra in tot! 😉
Sa mearga acasa doamna ministru sa traiasca cu un salariu de 2000lei.😢😢😢😢😢😮😢😢😮
Dar nu e corect acela care Nu lucra deloc și tot e indemnizația Socială și acela care a lucrat 15 17 ani tot aceeași pensie nu este corect care Nu lucra nicio zi și aceeași pensie ca acela care a lucrat și a avut patru copii😢
Legea cu handicap la ce varsta adica cu cati ani se scade ...?
Si concediu medical bolnav de cancer nu se ia in considerare la vechime ?
Am 36, 4 luni de ani contribuiti, șomaj 1,6 luni, armata 1,8 luni. Cât voi lua la1 sept? La fel cu cel care are 36 ani munca+facultate? Eu neavând facultate.
in jur de 3000 lei
Nu știu de ce se ia în calcul numai facultatea,nu si școala profesională?
Cu respect care este diferența dintre stat și funcționarul statului deoarece folosiți hitii tipizate
Noi nu vrem pucte vrem bani noi nu am mers la servici pentru pucte am mers pentru bani de unde ne plateam datorile si mîncare
Rasufa din greu.nici ea nu mai crede ce spune.
fă-le draqu' de calculări și recalculări ! Faceți/ refaceți economia ! Refaceți industria siderurgică, chimică, de construcții de mașini și mașini unelte etc ! Noi nu producem nimic, dar discutăm vorbe !
Aicia aveti dreptate pt ca ne trebuie.
Am nevoie după 41 ani de munca sa mi dați voi puncte după cum vreți voi!!
Considerați ca e corect ca timpul pe care unii bărbați au fost fortati prin legi militare sa,, satisfacă stagiul militar obligatoriu" sa fie compensat cu un 0.5 la calcularea pensiei ? Bărbați ce ați făcut armata OBLIGATORIE va satisface acest punctaj ???
Gata, sau primit noile decizi. Dezastru! Ce altceva sa așteptăm de la ăștia. Cred ca asta urmăresc. Crearea de probleme noi și niciodată rezolvarea lor. 🤮🤮🤢🤢
😮
...Cine stâ râu cu vederea dintre pensionari, trebuie sâ vâ faceți rost de o lupâ (10X) pentru a putea vedea ”mârirea” pensiei !...
Adevarat ne trebuie o lupa
Explicati ne si noua ati introdus pilonul 2 este GARANTAT DE CINEVA DACA DISPARE REVENITI LA PILONUL 1 ? CINE PLATESTE ?
Rusineee , schimbati legille doar pentru a ne umili de ce ?!. , fortati pana la maxim romanul , sa " munceasca " pana la limita vietii , pentru ce beneficii ???!. pentru " voi " asta inseamna respect , echitatee ... Unde esti tu Tepes Doamne ??! ...😘🤔😡
Da si la cei cu dizabilitati cum este schimbata ?
Bravo ați mărit ajutorul social din luna 6 2024 este cel mai important
...NORMAL, MITĂ ELECTORALĂ🫢😲
Nu aveti incotr-o cei ce au contribuit la stat vor primi banii lor
Mai bine munceam la negru sa nu îmi mai furati voi contribuția!
@@Likeforalln Sunt persoane care își asigura bătrânețea!
@@Likeforalln Virarea se face tot din contribuția nostra de la pensii, nu ne da nimeni degeaba , tot șmecherie ptr.politicieji, am înțeles ca au dispărut sume de bani.
@@Likeforalln Eu nu am optat ptr.pensie privata ca să mi fure ăștia banii.
@@Likeforalln nu știu, vedeam, dar aveam satisfacția ca nu mi o mai furau mincinoșii ăștia.
De ce nu se calculeaza si anii din strainatate la vechime?
Ministru muncii va face recalcularea după vechime cir și după calificarea care am avut-o la thr marea neagra cum se ia în considerație salariul brut s au net
Dacă am muncit 30 de ani cotizații și am 18 ani perioade asimilate (pensie invaliditate )cit mi se adaugă la puncte de stabilitate ?
Am adeverință cu salari brut se ia în calcul acum s au după 1 septembrie ?
Dar. Care. Au. Cotizat. La. Capeuri. Și. Nu. Lisa. Pus. În. Calcul
Nu mi convine sa plătesc tributul celor care nu vor sa muncească și cei care nu au vrut sa învețe o meserie nu vreau sa încurajez pe cei care m au discriminat și vor sa ma discriminare în continuare
Așa este in tara asta condusă de hoți , de la un muncitor ,statul îi ia aproape jumătate din venit ,iar la unul care nu face nimic ,îi dă ajutor social
Soțul meu a ieșit la pensie cu o pensie de 1000 in anul 2009 a muncit 42 de ani are grupe de munca cum sa calculat pensia lui de a ieșit cu aceia pensie de mizerie rușine să le fie cum a calculat va mulțumesc frumos și cu respect
La vîrsta de 29 de anii,am fost operată de neoplasm ovarian(cancear) este vina mea??am stat la pensie mai mult de 10 ani,calculat la pensie am 31 de anii, DAR NU AM PUNCTE..unde ma încadrez???
Dl Baciu, nu a luat in calcul somajul, d na ministru l a luat, care e adevarul?
CE CE AU DECIZIA DE 1785 DE UN AN VOM LUA ACUMA DUPA CALCULU
DOAMNA MINISTRU , ODATA BAGI IN CALCUL VECHIMEA 36 × 81 = , APOI PUNCTELE DIN DECIZIA DE PENSIE ×81 , ODATA LIMITA DE VECHIME ESTE 25 ANI , APOI 30 ANI , SPUNE ODATA CLAR CE SI CAT SE DA MAJORARE LA PENSIE ... PANA LA URMA CRED CA SE ALEG PENSIONARI CU BORTA COLACULUI.....🤥🤥🤥🤥
@@teodoradumitru9575 HABAR NU ARE DE CAPUL EI.REPETA CA UN PAPAGAL CE I S-A SPUS,DAR NU CRED CA INTELEGE CE SPUNE.
Cum se depun documente necesare pentru pensia de urmaș corect
Contractele cu CP , care au cumparat vechime se iau in calcul in vre un fel la punctele de stabilitate?
Da, primesti puncte de stabilitate in locul punctajului anual cumulat din ce ai platit, dar e praf in ochi, asta trebuie sa intelegi. Punctele astea sunt facute sa muncesti mult si sa acumulezi putin. Orice an in plus de cotizare iti aduce prafu de pe toba, asta ar trebui sa inteleaga toti romanii.
CE sa se ia ? Daca ai cumparat vechime ai minimul de cotizatie adica 15 ani.Cei care au peste 25 , 30 si 35 de ani se iau in calcul.
@@PetracheRadu-q1n El intreba de punctaj. Anii cumparati la salariul minim au punctajul lor dar nu te ajuta si la bani doar la vechimea minima.
Ca idee, toti cei care muncesc pe salarii mici nu aduna mare lucru la puncte, au avut baietii grija.
@@kikiryki17:14
Am lucrat si sambata si 3:53 duminica in campanie .
Cum este cu calculatea retroactiva...este legal.....constitutional..
Din câte imi dau seama , nimeni nu stie să explce corect și concret, dedesubturile acestei ,,legi misterioase ", a pensiilor...!
Eu am inteles in viața aceasta , ca orice lege , se aplică în viitor..., nu bulversează tot ,,trecutul " , si mai ales in detrimentul pensiilor .Eu să fiu în locul d- nei respective , nu as mai apărea la tv. ...!
Totul este o aiureală..., nimc sigur ,totul este o ,, încâlceală...!
Au pus alegirile in iunie , cele locale , pentru ca stiu sigur că legea pensiilor , va fi un fiasco , si in toamnă nu ii va mai
vota nimeni...!
E o întreaga bâlbâieli, intenționat sa nu ne mareasc nimic, doar la speciali.
Se face de ras, e o penibila în haine scumpe!
Doamna ministru ,dece evitati sa raspundeti populatiei cum calculati pensiile speciale, dece pentru cs au salarii mici fata de munca prestata atit la politicieni cit si la justitiarii si cei din banca.,muncedc foarte mult si nu le ajunge salariile pentru iesiri in tarile straine. , acestea ce ministru al munci are, si de unde are ministerul de finante atitea bani sai sature pe ei ca saraci mai si fura. ce sa faca, daca ii prinde cineva,merg in instanta ii condamna asa de gura lumii si ei ramin cu averea. intreaga.Cone nu ar face asa ? 5:09
A trecut 30 de ani si nici acum nu ati reusit sa rezolvati aceasta problema a pensiilor ,avem oameni cu masterate,doctoranti in economie oameni cu facultati in Anglia si nu stiu sa rezolve aceasta problema de pensii .. Nelly
Vorbește așa de repede, parca este sora cu Iohannis, zDiferenta este că unul vorbește de pe scris iar cealaltă are o poezie că o spune tot timpul.