Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

İhraç Kaydıyla Teslimlere Ait Bildirim | İhraç Kaydıyla Teslimler | KDV1

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 сен 2021
  • İnraç kaydıyla teslimlere ait bildirimde bilmemiz gereken iki temel kavram: dahilde işleme izin belgesi ve yüklenilen KDV olmalıdır.
    KDV1 beyanname kılavuzunun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz:► • KDV Beyannamesi Hazırl...
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    ► / @aydin_tuzcu
    Kanalıma abone olarak yeni videolardan ilk siz haberdar olabilirsiniz:
    ► / @aydin_tuzcu
    Udemy üstündeki kurslarıma ulaşabilirsiniz:
    ► Bilmeyene Muhasebe (Muhasebenin Mantığı - Teorik eğitim) (1.5 saat) ► www.udemy.com/course/muhasebe...
    ► Anlatımlı Muhasebe Kayıtları (Örnekli Çözümler) (12 saat) ► www.udemy.com/course/muhasebe...
    ► Mali Tablolar Analizi (3 saat) ► www.udemy.com/course/mali-tab...
    Kısaca ihraç kaydıyla teslim şudur. İhracatı teşvik amacıyla ihracatlarda KDV istisnası vardır, yani KDV hesaplanmaz. Bu nedenle ihracatçıların fazladan KDV yükü almamaları için, belli koşullar dahilinde, ihracata konu malın veya malın bünyesine girecek malzemelerin alımında kendilerine KDV'siz teslim yapılır. Bu koşullar nedir, bakalım.
    İşlem türü menüsüne tıkladığımızda seçilebilecek iki işlem türü, yani biraz önceki söylemimle, iki türlü koşul vardır.
    701 kodlu işlem, "Dahilde İşleme İzin Belgesine sahip" ihracatçı olan müşterimize, bizim imalatçı olmamız ve sattığımız malın kendi imalatımız olması şartıyla, ihraç kayıtlı fatura keserek yaptığımız teslimlerdir. İndirimler bölümünde de kısaca bahsetmiştim. Bu tarz satışlarda imalatçı satıcı olarak biz, KDV hesaplarız ama ihracatçı müşteri bu KDV'yi bize ödemez. Biz ihracat gerçekleşinceye kadar tecil, gerçekleştikten sonra terkin yaparız. Yani KDV hesaplamayı önce dondururuz, sonra iptal ederiz.
    702 nolu kod Geçici 17. maddeye dayanır ve bir üst satırdaki KDV Kanunu'nun 11/1-c kapsamındadır. Kod 701'e göre en önemli farkı şudur. Kod 701'e göre dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracat süresi üç ay iken, Kod 702'ye göre dahilde işleme izin belgesi üstünde yazan süre kadardır. Ayrıca dahilde işleme izin belgesinin kapatılması ve KDV iadesi konusunda bazı yeni kurallar getirmiştir.
    İhraç kaydıyla teslimler bilgisini yukarıya girdikten sonra alt kısma bazı hesaplamalar gelecektir. Bu toplamları açıklamadan önce bu toplamın aritmetiğine etki edecek olan bir diğer unsuru da tanıtmalıyım. Yurtiçi ve yurtdışı KDV ödemeksizin temin edilen mal bedelinden bahsediyorum. Nedir bu? Eğer ki yukarıda listelediğim, dahilde izin belgesine sahip ihracatçı müşterimize yaptığımız KDV'siz teslime konu olan malı, daha öncesinde alıcı olarak, kendi sahip olduğumuz dahilde işleme izin belgesine istinaden KDV'siz aldıysak, satın aldığımız bu malzemenin alış tutarını buraya yazarız. Birazdan ilgili toplamı gösterirken matematiğinden de bahsedeceğim.
    Bir başka doldurmamız gereken alan yüklenilen KDV'dir. Yüklenilen KDV, kısaca, istisna kapsamındaki tesliminin bünyesinde satış yapanlar, satış esnasında KDV hesaplamazken, alış esnasında KDV öderlerse, ödedikleri bu KDV kendilerine yük olur. Yani KDV yüklenmiş olurlar. Bu durumda, belli şartlar ve sınırlar içerisinde KDV iadesi alma hakları doğar. Hesapladığımız yüklenilen KDV tutarını buraya yazarız. Bu hakkın mahsuben veya nakden iadesinin talep edilmemesi halinde “Yüklenilen KDV” alanına sıfır yazılır. Boş bırakılmamalıdır.
    #kdv #kdv1 #ebeyanname

Комментарии • 4

  • @islbalkis7005
    @islbalkis7005 8 месяцев назад

    hocam tecil rakamı aşağıya otomatik gelmiyor sebebi ne olabilir ?

  • @su1139
    @su1139 2 года назад

    Hocam teşekkürler. Normal satışım kumulatife geldi, ihrac kayitli teslim matrahi bdp de aylik ve kumulatife eklenmiyor, neden

    • @muhf
      @muhf Год назад

      1 yil olmus ama suan ayni sorunu yasiyorum ne yapmam lazim

    • @ibycn
      @ibycn Месяц назад

      @@muhf Tevkifat uygulanmayan işlemlere dahil etmeniz gerekiyor