Legendarische Draaiorgel Momenten deel III: Limonaire Flevohof

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • Opname gemaakt in het Atelier van de Nederlandse draaiorgelbouwer Henk Veeningen (17 december 1941 - 5 januari 2012) van het schitterende 67 toets Limonaire orgel dat korte tijd in Nederland te bewonderen was.
    In 1976 hield de Nederlandse Vereniging van Draaiorgelvrienden haar Landelijke contactdag bij wijze van uitzondering in de Flevohof. De jaren ervoor vindt deze dag steeds plaats in Amersfoort en vanaf ‘77 zou ze steeds worden gehouden in Arnhem. Ten tijde van de Contactdag was er een spectaculaire stoomcarrousel in het park opgesteld waarin zich een zeldzaam mooi 66/67 toets Limonaire draaiorgel bevond dat behoort tot een serie van 4 waarvan ook de befaamde ‘Limonaire 1900’ deel uitmaakt. In het uitermate boeiende artikel van Fred Dahlinger, Jr. leest u er meer over:
    coaa.us/index_...
    Het orgel speelt drie typerende muziekstukken en u ziet tevens beelden die zijn gemaakt met mijn Super 8 camera van de draaiorgels die buiten in de Flevohof stonden opgesteld, zoals ‘de Windmolen’, de Ruth van Keyzer en ‘de Blauwe Pilaar’.
    De overdekte carrousel met het Limonaire orgel werd in 1909 gebouwd in de Franse stad Angers. De molen kwam in bezit van de familie Demeyer en was dertig jaar lang te bewonderen op verschillende kermissen in het noorden van Frankrijk. Na die periode belandde de carrousel in een opslagloods in Zwitserland. In 1990 kreeg de attractie een plaatsje in het Ecomusée d’Alsace in Ungersheim, boven de Franse stad Mulhouse. Ten tijde van de presentatie in Nederland siert de naam van de Familie Bakker Denies de spectaculaire en nostalgische kermis attractie. Tegenwoordig is de carrousel (met een ander draaiorgel) te bewonderen in Europa-Park te Rust vlakbij Freiburg, in Duitsland
    Er bestaan wereldwijd nog maar vier historische saloncarrousels, die kenmerkend zijn voor de kermissen uit het begin van de vorige eeuw. Eén van de vier overgebleven exemplaren staat sinds 1956 in de Efteling. Die overdekte stoomcarrousel toont opvallende gelijkenissen met de carrousel uit Angers. Het is een prachtig gedecoreerde draaimolen met steigerende paarden, koetsen en schuitjes, veel spiegels en houten decoraties.
    Het schitterende Limonaire orgel bevindt zich tegenwoordig in de Verenigde Staten en is in het bezit van Bob Gilson.
    De actuele foto van het orgel is genomen door Leslie Schwartz en afkomstig uit het boek ‘The Golden Age of Automatic Musical Instruments’ geschreven door Arthur A. Reblitz, en uitgegeven door Mechanical Music Press.

Комментарии • 10

  • @georgewhite6141
    @georgewhite6141 4 года назад +1

    If that is this Limonaire playing it sounds just like the Limonaire 1900, only without the xylophone.

  • @kringvandraaiorgelvrienden5923
    @kringvandraaiorgelvrienden5923 4 года назад

    Je hebt er veel werk van gemaakt Erik, mooi samengesteld document is het geworden !

  • @draaiorgel78
    @draaiorgel78 4 года назад

    De opname ken ik, maar het orgel helaas nog nooit live gehoord. Leuke film ook!

  • @siegdenijs7415
    @siegdenijs7415 4 года назад

    Leuke bijdrage Erik . Kan me die dag de Hagenaar en die "draak" Limonaire " nog goed herinneren.

  • @jeroenvanbaden
    @jeroenvanbaden 4 года назад

    Geweldig!

  • @BrantDisneyfan
    @BrantDisneyfan 4 года назад

    The limonaire organ sounded like a organ in sanfilippo

  • @jokevandevlught8137
    @jokevandevlught8137 4 года назад

    De Limonaire is nu eigendom van Bob Gilson in de USA en in prima staat.