Makine mühendisi olarak sizin emeğinize teşekkür ediyorum. Hoş bir insansınız. Termodinamik kanunlarına göre kapalı sistemde ısı kaynağı değişmediğiden normalde bakır veya demir farketmez. Olsun sizin araştırmacı yüreğinizi gönülden destekliyorum . Sağolun . Var olun. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Ne olur bana gúcenmeyin..
Makine mühendisl olarak. Enerjinin korunumu kanunu ok de termodinamik 1. Kanun. burada termodinamik 2. Kanun a gore bakarsan farklı atom yapısına sahip metallerde entropi farkı ortaya çıkar. Bakır malzeme nin uçlarına koyulacak tesisat ile çay kahve ısıtmak mümkün olacaktır. AHH ısı transferi dersi. Termodinamik tüm kanunları ile bütünsel bakmak gerekir. Selâm ve dua ile...
@@alisETiN kapalı sistemlerde , sistem dengeye geldiğinde bakirda demirde aynı sıcaklık değerine gelir. Isı kaynagindan ısı cekisi hızı değişir ama verdiği enerji ancak ısı kaynaginin verdiği kadardır. Selamlar..
Termodinamik 2. Kanun önemlidir. Buradaki amaç mercek mantığı ısıyı odaklamak tabiki odayı ısıtmada eşit sürede alsa ısınmak için odaklanmak önemlidir de kime anlatıyorum?
Serdar Başkan ellerine sağlık. Ben bunun saksıyla olan versiyonuyla 5 mumla 3 yıldır 30 metrekare odayı ısıtıyorum. Havalar çok soğuduğunda iki tane saksılı soba yani 10 mum kullanıyorum. Bir mum ortalama 8 saat yanıyor. Burada yorum yapan arkadaşlara tavsiyem önce yapıp deneyin sonra yorum yapın. Bence on numara bir çalışma olmuş.
Saksılı soba denilen şeyi siz nasıl yaptınız biraz anlatır mısınız
Год назад+1
Merhaba, varsa yeğeniniz, çocuğunuz, onun fizik öğretmenine burada yazdığınız cümleyi söyleyin lütfen, o size gerekli yanıtı verir. Yanıt size yanlış gelirse, ona da "önce deney yap, sonra yorum yap" demeyi düşünürseniz bence çocuğunuzu da o okuldan alın, öyle ya: o öğretmen daha bunu bile bilmiyordur :)
@ yok ben boş konuşanlari bir yerde toplayıp hayır bir potansiyel var ama işime yaramıyor en iyisi kinetik enerjiye çevirmek o zaman mahsunun filmi gibi güneşi görüp ısı ve ışık kaynağına erişmiş olucam
Baskan eline emegine saglik, keske termometreyi mumlardan uzak biryere koyup ölcseydin, daha iyi olurdu. 27° sadece masanin üstü. odanin sicakligi 27 olsa tisörtle bile terlerdin.
Baskan bu seriye devam et lutfen en buyuk sorun isitma, ev olsun, sera olsun, kulibe olsun. Bunlara ucuz yollu isinma yapmamiz lazim. Lutfen elektroliz ile hidrojen elde edip onu yakmayi ve maliyetinide hesapla lutfen. Bu yaptigini hic gormemistim oncesinde. Lutfen daha fazla denemeler yap. Kolay gelsin.
Termodinamiğin 1. yasasına göre üstüne bakır, soba borusu vs koymanın bir şey değiştirmemesi lazım. 5 tane mum üstü açık halde ne kadar ısıtırsa odayı o kadar ısıtır bu da. Normal bir şekilde mum yakıp da aynı etkiyi görürdünüz. :D
Mumları borusuz şekilde yaksan da odaya aynı miktarda enerji girecek. Borunun tek faydası ise ısının direkt tavana doğru yükselmesi yerine, oda içerisine bir nebze daha fazla yayılmasını sağlamak.
@@canarslan12kapalı ortamda düzeneksizken ısıtmada pek fark eden birşey olmaz fakat düzeneksizken ortam is olur çünkü fazla miktarda mum uzun süre yanıyor!
Bence yararlı bir uygulama olmuş elektirğin olmadığı dağ evlerinde mumla aydınlatma yaparken aynı zaman ortamıda ısıtma yapması ikincil işlevselliği ile başarılı buldum. Belki başkalarına da farklı fikirler verecektir.
Bunun kilden yapılan versiyonlarını görmüştüm. Ters çevrilip içe geçmiş iki küp gibi düşünürsek en içteki küp tek mumla bille aşırı ısınıyor. Kil ısıyı uzun süre muhafaza ettiği için de kullanışlı bir malzeme. Bakır borunun üzerinde daha geniş yüzeye sahip ikinci bir katman olsa yanlardaki ve üstten ısı kaybını azaltarak ciddi bir ısıya ulaşmasını sağlayabilir. Üzerini yarım bir silindir ile kapatarak deneseniz daha yüksek performans alabileceğinizi tahmin ediyorum. Güzel çalışma. Tebrikler.
Makine mühendisl olarak. Enerjinin korunumu kanunu ok de termodinamik 1. Kanun. burada termodinamik 2. Kanun a gore bakarsan farklı atom yapısına sahip metallerde entropi farkı ortaya çıkar. Bakır malzeme nin uçlarına koyulacak tesisat ile çay kahve ısıtmak mümkün olacaktır. AHH ısı transferi dersi. Termodinamik tüm kanunları ile bütünsel bakmak gerekir. Üstad emeğine sağlık. Selâm ve dua ile...
Rus sobasının minimal hali. Büyük metrekareli birkaç işletmede görmüştüm Rus sobasını; ısınan havanın yükselmesi prensibiyle çalışan ve oda içerisinde doğal hava sirkülasyonu yaparak ortamı ısıtan bir sistem. Sizin yaptığınız minik hali olmuş.
Год назад
Ne alakası var? Rus sobası baca yoluyla kaybedilen ısıyı odaya dahil etmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bunun onunla uzaktan yakından hiçbir alakası yok.
Bakır boru ile geliştirdiğiniz versiyon çok verimli görünüyor. Sağdan soldan bakır boruları yukarıya doğru S şeklinde kıvırıp bir petek şeklinde devam etse yüzey alanını arttırabilir, odayı daha verimli ısıtabilir kanaatindeyim. Vaktiniz olursa bu şekilde de bir deneme yapıp paylaşır mısınız?
Kesinlikle 👍 arkadaşlar termodinamikten filan bahsetmiş... Burada olay enerjiyi yükseltmek vs değil, ısıyı pratik bir şekilde verimli dağıtabilmek. Bir petek gibi düşünülürse daha verimli olabilir. Hatta sıva içerisine veya boya üzerine dekoratif şekilde işlenip beslenebilir. Kimse termodinamik yasalarına aykırı bişey demiyor burada. Ortaya çıkan enerjinin dağılımı sadece. Elbette ısı kaçışlarını engellemenin büyük etkisi olacaktır...
:) mumun ürettiği ısı her hal ve durumda mekan yayılır zaten. boşuna yorulmuşsun :) borunun tek katkısı ısıyı istediğin bir noktada yoğunlaştırma imkanı sağlar, bu yönüyle güzel fikir. 👏👏👏
yalnızca mumları yaksan da içerisi aynı derecede ısınır. Bacanın - borunun odanın ısınması konusunda hiçbir fonksiyonu yok. Bakır borunun tek fonksiyonu, mumdan çıkan sıcaklık, bu metallerin içinden geçerken birinden daha yavaş geçiyor, diğerinden daha hızlı. Hemen odaya yayılmıyor. Boru olmasa, ısı odaya dağılacak. Borular bu işlemi geciktiriyor. Ama odanın ısınmasına bir etkisi olmaz. Termometreyi odanın diğer ucuna götürürsen, borunun uzağında sıcaklığın daha düşük olduğunu görürsün. Mumların üzerine boru koymazsan, oda daha iyi ısınır. Mumdan çıkan ısı sabittir. Bu ısıyı ne yaparsan yap arttıramazsın.
Mumun etrafına bakır koyulması ısının biraz daha hızlı yayılması dışında hiç bir şeyi değiştirmez. Ve kullandığınız termometre muma yakın olduğundan sıcaklık artışı gözüktü , yoksa odanın daha uzak noktalarında ısı artışı neredeyse hiç olmamıştır.
ortam sıcaklığı ölçümü hatalı, ısı kaynağından uzakta ve yükseklik/2 olan bir yerde yani oda yüksekliğinin yarısı olan bir yerde ölçüm yapılmalı, ama güzel bir deneme olmuş , emek her zaman yücedir, tebrikler
Mum ile yapmak karlı olmayacaktir ancak 2 sistemde de hem bakır hem boruda, mum yerine evdeki atık kızartma yağlarını değerlendirebiliriz.atik yağlara evi kokutmasin diye biraz aromatik bitki esansı katılır biraz bez parçası eski kandiller gibi yakılır üzerine bakır boru,soba borusu veya bakır masrafa büyüklüğünde küçük bir tencere vs olabilir bence Tony house karavan gibi ortamları isitabilir.ama mutlaka bu ortamlara havalandirma koyun havalandirmasix ortamda denemeyin yoksa uyuyakalirsiniz ortamda oksijen kalmaz zehirlenirsiniz.bence iyi bir çalışma olmuş.gelistirilebilir👍
Bence güzel bir video olmuş. Tabiki asıl olan Fizik kanunlarıdır. Fakat çoğu insanın yapmak isteyipte yapamadiğı ve sonucunu merak ettiği deneyi beyefendi eglenceli bit şekilde sunmuş. Ortada emek var. Elinize sağlık. 😊
Kamp ve geçici dağ evi tarzı gibi yerlerde kullanmak ne kadar faydalı olur bilemem fakat evde bu tarz bir şey kullanılması mümkün değil.Çünkü kullandığınız o tarz mumların 10 adet satışı 50 tl ile 60 tl bandında. Ve onları her akşam 1 kez kullanımını varsayarsak ortaya maliyet açısından yüksek bir meblağ çıkar 1 aylık sadece ortalama 1.000 tl ile 1.500 tl arası ödemiş olduğumuz bir tutar ile karşılaşabiliriz. Hemde doya doya ısınamamış olmamıza rağmen ayrıca o mumların yanış süresi ortalama azami 3 saattir. Tabi bu sizin açınızdan bir deneme sonucuydu ve biz bu sonucu izledik emeğinize sağlık.
mantık iyi olsa da zararlı olabilir. Mum yakmanın potansiyel zararları şunlardır: Solunum yolları rahatsızlıkları: Mumların dumanı ve buharı, göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürük, nefes darlığı ve astım atağına neden olabilir. Baş ağrısı: Mumların dumanı ve buharı, baş ağrısına neden olabilir. Daha ciddi sağlık sorunları: Mumların dumanı ve buharı, uzun süre maruz kalındığında, kalp hastalığı, kanser ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
mumları doğrudan yakmak ile üzerine soba borusu veya bakır boru koyarak yakmak arasında ortaya çıkan ısı açısından bir fark olmayacağı kesin. soba borusu koyulduğunda değişen şey büyük ihtimalle ısının odayı terk ederken izlediği yol oluyor. mumları doğrudan yakarsanız ısı hızla yükselip tavandan ısı tranferi yolu ile odayı terk ederken soba borusu ısıyı absorbe edip daha geniş bir alana yayılmasını ve ısının odayı daha yavaş terk etmesini sağlıyor olmalı. Dolayısıyla ne kadar büyük çapta boru kullanılırsa ısıyı yayma etkisi de o kadar artacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda bakır borunun daha iyi iletken olması soba borusuna göre bir dezavantaj olacaktır çünkü zaten yapılmak istenen şey ısı transferini yavaşlatmak.
mumların yanarak verebilecekleri maksimum enerjiye denk ısınma sağlayabilir, bunun fark edilebilir olabilmesi için tamamen yalıtılmış bir mekan lazım. 5 adet mumun bir odayı ısıtacağını düşünmüyrosunuzdur herhalde.
Zaten ısıtan sadece mum değil üzerine yaptığı düzenek,hava ısındıkça hareket etmeye başlar boru içinde sirküle olan hava geçiş esnasında yüzeydeki ısıyı emer ve ısınarak boruyu terk eder,burada boru çapı biraz daha genişletilir ve birleştirme için kullandığı T yerine istavroz olanı kullanırsa dikey olarak daha fazla sürkilasyon oluşur ortam daha çabuk ve etkili ısınır, kalorifer peteği de aynı mantık ile ısı yayar,her ne olursa olsun bu sistem diğer ısı kaynaklarına alternatif değildir çünkü ekonomik değil,ama doğalgaz ve eletriğin olmadığı yerlerde iyi iş görür.
Bir metreye yakın Çanak Anten Tepsisine Benzer bir Bakırı Birkaç modifikasyon ile Evin Köşesine Mini Soba Misali yapılır Hatta aksesuar gibide şekillendirilebilir. İlham oldun be hocam yaaa. Bakırdan amma pahalı be.
Ekkonomik olduğuna eminmisin? 1 mum 5tl.8 mum 40 tl.maksimum 8 saat yanarak 30 m2 odayı ısıtmak için ayda 1200 tl mum parası yapar.1200 tl doğalgaz ile 90 m2 evi 30 gün 24 saat ısıtırsın.
Mum 12 saat yanar hepsini hesap ettim 2400 lira aylık 😂 her şeyi ekonomik sananlar var yazık 😂 dağda soba yoktur vs vs aklımızda bulunsun boru altı mum bulursak günü kurtarıcı tedbir ama onada pek gerek olacağını sanmam
bakır borulu olanda boru içindeki hava hacmi küçük olduğundan ısınması daha yüksek olacaktır bakır borulu için şöyle bi tavsiye verebilirim bir tarafına aşağıya doğru bakan dirsek bir tarafına yukarıya doğru bakan dirsek bağlayarak soğuk havayı vakumlama etkisi ile çekerek kendi içindeki hava sirkülasyonunu arttıracaktır bulunduğu ortamın sıcaklığını daha hızlı değişmesine sebep olabilir fakat bakır borularının çapının küçük dediğim olayın verimlilik kısmında ne kadar farkı olur denemeden bir sonuç söylemem zor olur güzel bi düşünce soğuk havaların dekoratif kurtarıcısı olabilir.
8 adet mum evin havasını bozar. Oksijen miktarını düşürdüğü gibi zararlı maddeler içeren duman verir. Bence mumun isinin baca ile dışarı atılması lazım. boru değil de radyatör gibi bir şey yapılıp önüne de pervane konulursa ısıyı daha çok yaymaz mı?
çok şık bir ısıtıcı ve dekoratif oldu elinize sağlık. ama kücük bir tavsiyede bulunayım izlinizle : bakır borunun etrafına silindirik tel bir kafes korsanız gelen misafirleriniz elini yakmaz üstadım.. malum ilk elleyecekleri o bakır borular olacaktır. çok ciddi bir şekilde ellerini yakabilirler. tekrar ellerinize ve emeğinize sağlık.....
Hocam üzerine alüminyum soğutucu blok ekleyip ( usp içinde bulunanlar gibi ) blokların üzerinede mini usp fanları taksanız daha verimli olur. Hatta boruların üzerinde bir su tankı olup, aleminyum blok ve fanlar onun üzerinde olsa dahada verimli olur. İyi çalışmalar. Benim vaktim yok, yoksa uğraşmayı seviyorum 😊
Soba borusunun içinden daha fazla hava geçeceği için ortamı daha iyi ısıtır, burada daha iyi bir iletken aramaya gerek yok, zaten ısının kaynağı mum da odanın içerisinde, Q=m.c.ΔT gereği odada sadece mum yakmakla bu aparatların içerisinde yakmak arasında sadece dekoratif olarak fark var. Bakır olan çok dekoratif duruyor gerçekten. küçük bir fan ile bakır borunun içine üflense daha hızlı ortam sıcaklığı artışı sağlanabilir. Mumun içindeki ip kalınlaştırılırsa daha büyük bir alev ile daha hızlı ısıtabilir. Kanalınızı beğendim abone oluyorum.
Süper zeka! Mumlarla termometre arasında ne kadar mesafe var ki yapılan deney oda sıcaklığına etkisi olmaz. Ayrıca mevsimsel olarakta hava henüz soğumadı. 😂😂😂
Abicim bakırın çapı soba borusu çapında olursa kıyaslamayı öyle yapın bu kıyaslama uygun değil soba borusu ince olduğu için hızlı ısınır hızlı soğur döküm metaller geç ısınır geç soğur sistem budur çalışmalarında başarılar dilerim
Elektrik kesintileri söz konusu ya, bu türlü icatların üstünde yoğunlaşın. Bizler de sizlerden çalalım. Süper fikir vallahi. Dairelerimizde baca yok, elektrik giderse ne ile ısınırız diye düşünüyordum. Yapın, satın alalım.
Ikinci ısıtıcı yanlardan yukarı çıkışlar devam ederse ortada birleşip tüzelerinde mini deliklerden sıcak hava çıkarsa deme keyfine. Bu durumda sıcak hava içeride yoğun halde dışarı akacak bir üfleme de olacak. Biz buna benzer bir uygulamayı yaptık çok güzel ısıttı. 250watt indüksiyon ısıtıcısı kullanarak bakır borular içerisinde suyu dolaştırıp ısıttık o daha da verimli oldu. Bence ikinci yöntem mantıklı. İlkinde yanlar kapatılıp ince delikler açılırsa boru daha hızlı ısınır.
Başkanım, video yu izleyince 75 cm soba borusu ve 10 mum kullanıp aynısını bi arkadaşıma yaptırıp karavanımda denedim (17m3 ducato) aynı kalın mumlar 3,5 saat civarı dayandı mumları 30 lu 100 liraya aldım tanesi 3,3 lira 10 mum yaklaşık 5 saat kadar (söndükten sonra içi soğuyana kadar) içeriyi hem çok ısıttı hem sıcak tuttu, ama mazot pahalı olmasına rağmen vebasto daha ucuz maliyetli... Ama serin havalarda dekoratif olarak kullanılır güzel durdu, eline emeğine sağlık... Önemli not: karavanda kamp hayatında, hayat kurtarır...
üstüne bir adet peltier(Termoelektrik) koyup çıkışını da fana bağlarsanız, ısı ile elektrik üretecek ve fan da ısıyı yayacak.
Год назад+284
X tane mumu, istediğiniz şekle sokun(borunun içi dışı üstü altı); o şekilsiz de odayı dümdüz yanarken ısıttığı kadar ısıtır. Termodinamiği geçtim, fizik bilimiyle uzaktan alakası olan bir kişi bile şu yazdıklarımın aksini asla düşünmez. Videolarınızı eğlenceli olduğu için izliyordum ancak "bilim anlatıyorum" video açıklamasındaki şu kısım gerçekten komik. Sizden ricam çevrenizde bir lise fizik öğretmeni varsa ona bu videoyu izletmeniz ve yüzündeki ifadeyi izlemeniz. Isıyı bir yerde toplamak ve sadece ve sadece o toplanan yerde hissedilen sıcaklığı arttırmaktan başka hiçbir şey değil bu. "Bilim"den bahsetmek için şu videoda, "süper deney" demek için (bu da sizden alıntı) bu yaptığınızla odanın uzak köşesinde sıcaklığı ölçmeniz, sonra aynı sayıda mumu, dümdüz yakarak aynı noktada sıcaklığı ölçüp karşılaştırmanız gerekirdi ki kendiniz de görürdünüz en ufak fark olmazdı. Sonrasında da "evet arkadaşlar gördüğünüz gibi bu yaptığımız alet odayı ısıtmaya falan yaramıyor, ben zaten bilime dayalı bilgilerime göre bunu biliyordum, sizlerle de beraber gözlemlemek istedim. Bu alet sadece ısıyı bir yerde topluyor ve o bölgede hissedilen sıcaklığın daha yüksek olmasını sağlıyor. Böyle bir aletin odayı ısıtacağına inanmak cehaletten öte bir şey değildir" diye videoyu bitirmenizi beklerdim, "yatırım tavsiyesi" falan diyerek değil. Yine videonuzu baz alarak yazıyorum, fikirlerinizi yorumlarda belirtin demişsiniz, iddia ediyorum yazdıklarım fikir değil, bilgi. Basit bir bilgi daha vereyim: soba evi ısıtmaya yarayan bir araç değildir, içinde yakılan şey evi ısıtır, soba sadece yanma işlemi sonucundaki bize zararlı gazları evin dışına atmayı sağlayan bir araçtır.(konuyu tamamen lise seviyesindeki nşa, sürtünmesiz ortam vs.. seviyesinde ele aldım. Yoksa ısının doğrudan tavana yükselip, oradan kaybını engellemek 0.0001 derece farklılık gösterebilir ki o da mumların masa üstünde yakılması/yerde yakılması kadar bir farka eşdeğerdir)
sonuç olarak çadırda etrafa dağınık mumlar yerine yandıkça mumun ateşi dışında ekstra ısıyı bi nevi depolayıp ve arttırıp ikinci ısı kaynağı oluşturan yararlı bi icat (ortamda elektirik kaynağı varsa ısınmanın mumdan daha ucuza geleceğine şüphe yok mumlar 20 tl tutsa aylık 600 yaparki hesabı düşünmeyenler için yazmak istedim)
Bunlar ne termodinamik nede fizik yasasi biliyor eline boru alan ya sonsuz enerjiyi yada ucuza isitmayi buldum diye ortaya cikiyor burdaki amaç sadece bu videoya begeni gelmesi bilimle alakasi yok bunlar meeee
Bu tür "mumla oda ısıtma" safsatası çok iyi satıyor. Sizin yorumunuz dışındakilere bakıp ta bu insanlar neden bu kadar cahil demeden kendimi alamıyorum, herkes teşekkür etmiş. Ancak siz, olayı çok güzel anlatmışsınız. Tebrik ediyorum. Serdar Başkan'ın buradan para kazanma derdinde olduğunu bildiğim için, kanal sahibini mazur görüyorum. Esas önemli olan takipçilerin, "Atma Serdar, kimi kandırıyorsun?" dememeleri. Saygılar.
Aradığım yorumu buldum. 4 tane mumun çıkardığı kalori neyse oda okadar ısınır işte. Üstüne koyacağın bu bakır düzenek sadece estetik olmuş, sıcaklığın milyonda 1 derece bile artmasına sebep olmaz.
Mumlardan açığa çıkan enerji düzenekle de düzeneksiz de aynı olacağı için kapalı bir odanın içerisindeki toplam ısı iki koşulda da değişmez. Enerjiyi belli bir bölgede daha uzun süre tutarak düzeneğin yakın çevresini ısıtmak için kullanılabilir.
@@pozitronn Zaten mantıkla da alakası yok enerji yoktan var edilemeyeceği için mumun yanmasıyla ortaya çıkan enerji her şekilde aynı olacak. Evrende termodinamik kanunları çiğnenemez. Ancak ısıyı belli bir bölgede daha uzun süre tutacağı için çok yakın bölgelerde el ısıtmak veya su ısıtmak gibi pratikte işe yarayabilecek şeyler yapılabilir ama oda ısıtmaz.
Termodinamik yasa no:1 Sinek kanadından yağ çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bu mümkün değildir. Enerji yok edilemez veya yoktan var edilemez fakat bir türdeki enerjiyi farklı enerji türlerine dönüştürmek mümkün. kapalı (izole) bir mekanda mevcut enerjiyi değiştiremezsiniz. Yanan mumun enerjisi ısı enerjisidir ve olayda tek enerji çeşidi olarak kalıyor. Bu mumların ısı enerjisiyle bir buhar motoru çalıştırabilirsiniz ama enerjinin sadece türü değişmiş olur. yanan mumun ısısı izole odada artışa sebep olur ama araya konulan borularla enerji miktarı artmaz.
o bakır boruyu soba borusunun icine aynı düzende yerleştirip ufak pilli bi vantilatörle bi tarafından hafif yine mumlar deliklerin altında kalacak şekilde üfletsen daha da etkili olabilir
Sürekli beğendiğim kanallardan birisi de sizinki. Bazen konu güzel olunca videoyu izlemeden beğen tuşuna basıyorum. Bir küçük önerim olacak bu mumlu sistemlerle ilgili. Bunların en büyük sıkıntısı karbonmonoksit yayması ya; bu mumların 3-4 santim üzerinde sallanacak kadar bir yüksekliğe, hava geçişini de engellemeden bulaşık için kullanılan çelik topların küçüklerinden assanız, katalitik konvertör etkisi sağlayıp yanmayan yakıtı da bunun içerisinde yakabilir misiniz? Madem serinin devamını yapacaksınız, belki denersiniz dedim :)
Güzel olmuş mumun yaptığı is nekarı boruda kalıyor ne kadar havayı zehirliyor ortamda ne kadar oksijen ve karbondioksit var mum yanınca birde onları ölçüm yapa bilseydiniz
serdar başkan senin yaptığın tam deprem zamanı ışık ve ısı sıkıntısı çekenler için çok iyi bir icat bence çadır türü bir şeyin içinde ısıtma için kullanılabilir bir nebze.
@@MB-oe9iz aileleri kollasın kardeşim onu da ben depremzedeyim yemin olsun soğuktan ne yapacağımızı şaşırdık donmak üzereydik az daha soğuk olsaydı ölmüştük o korkuyla evin içine koştum darmadağandı zaten içerisi zorla alabildiğim kumaş falan ne var hepsini alıp dışarı kaçtı böyle bir şey olsa daha iyi olurdu.
Başkanım boruyu vidaya sabitlemeden önce zemine indirip boruda ki delikleri tahtaya çiziverseydin çok daha nokta atışı olurrdu sanki. Güzel çalışma ellerine sağlık.
Hocam mrb. Öncelikle video ve emek için tşkler. Bakır ile yaptığınız modele küçük bir vantilatör yada küçük akvaryum hava verme motorları ile hafif hızda dönecek şekilde monte edilse o sıcaklığı ortama uflemesi ile daha verimli olabilirmi acaba ?
olmaz kapalı sistemde o mumlar dümdüz yanarken de aynı ısıyı verir, odaya soğuk hava girişi olmadıkça üstüne bakır da koysan demir de koysan çinko da koysan hep aynı ısıtır yani üstündeki metal ısıyı artırmaz mumun verdiği enerji ne ise odur; fizik kanunları değişmez
Mumun isi için bir çözüm üretmek icab eder mi? Isınan metallerin soluduğumuz havaya nasıl bir etkisi olur ? Bu konularda da bizi bilgilendirirseniz çok harika olur.Emekleriniz için teşekkür ederim.
kapalı mekan için uygun değil gibi. mumun yaydığı duman, is ve karbondioksit ya da karbonmonoksit ciddi sorunlar yaratacaktır. güvenlikte ayrı bir sorun.
ortamın oksijenini sömüren bir sistem olmuş , akşam bunları yakıp yattığınızda, sabah müthiş bit baş ağrısıyla uyanacağınızdan %100 eminim, birde camlarda oluşacak olan buhar cabası :)
sonuçta mumun verdiği bi ısı var. üstüne eklediğimiz parça nasıl evin ısınmasını sağlıyor? yani bu sistemin sadece 4 tane mum yakmaktan avantajı nedir?
@@orhanturgut9438 hiç bir avantajı olmadığını, mumun verdiği enerjiyi arttırmayacağını biliyorum. sadece bunun neden yapıldığını soruyorum madem avantajı yoksa?
@@bilgialp8827 Nasıl anlatayım insanlar kendi kendini kandırıyor mu desem bilemiyorum, bu yağmurda ıslanmamak için hızlı koşmaya benzer, ne kadar hızlı koşsanda yağmurda yine aynı miktarda ıslanırsın sadece kendini kandırırsın
Odanın üst kenarlarına tavan ile duvarların birleşim yerlerine biraz dolandırıp bazı birleşim yerlerinin arasına da hava çıkışı için ağız bırakıp mumun da ısı vermesi için bazı yerlerde duvara saksı rafı gibi mum yuvası yapılabilir. Raflar aynı yüksekliklerde ve aynı yerlerde olmayacak şekilde farklı duvarlarda random yer alabilir. Bu şekilde çok çok daha verimli ve dekoratif durur. Duvarda kararma yapar mı bilemiyorum. Taş evlerde falan daha denenebilir. Ya da tuğla duvar üstüne.
Boruların uç kısımlarını aşağıya doğru bir miktar kıvırıp, borunu tam orta noktasında delik açmanız daha fazla ısı verimi sağlar gibime geliyor. ısınan hava yükselir tezinden boru uçları soguk havayı vakumlayıp üst delikden ısıtılarak çıkmasını saglar..
Hayır. Havanın sadece mum ile ısınıp sonrasında ısınan sıcak havanın mum ateşi doğrultusunda yukarı çıkıp etkin bir ısıtma olmaması yerine soba borusu kullanarak metali ısıtıp bir hava sirkülasyonu da oluşturarak mumun açığa çıkardığı enerjiyi odaya daha homojen bir şekilde yaymayı hedeflemişler. Bütün odayı ısıtmasa da sadece mumlu bir sistemden daha iyi çalışacaktır.
Amaç küçük bir bölgeyi daha fazla ısıtmak ise geçerli bir yöntem olabilir ama odayı ısıtmak ise bir derece bile değişiklik olmaması gerekir. Sonuçta toplam ısı belli ve ısıyı yayma yöntemi dışında denklemde bir değişen yok. Hani mesela mantıksız ama mumdan yayılan ışık yarıya düşüp bu fark ısıya dönüşse, boruda bir tepkime olup borudaki demir havadaki elementlerle elektron alışverişine girip bir yeni bir bileşik oluştursa ve bu arada ısı açığa çıksa vs. o zaman toplam ısıda bir değişim olurdu. Ama mesela amaç tüm odayı ısıtmak değil de elinizi ısıtmak ise lokal bölgedeki ısıyı artırıp elinizi daha fazla ısıtabilirsiniz.
Serdar bey, videonun sonunda bu tür safsataların sadece göz boyama olduğunu söylemenizi beklerdim. Çünkü bakır boru yada soba borusu olmadan sadece mum ile odayı ısıtsaydınız, aynı sonuca ulaşacaktınız. Her iki deneyi de yapıp, sonuçları paylaşsaydınız, anlamlı bir video olacaktı. Şu haliyle, sadece eğlencelik....
Yaptığın yorum okadar sacma ki anlatamam. Yahu mumun ısıttığı alan ile boru aynı olur mu!? Sendeki benzetme lazer ışını ile araba farı benzetmesi gibi bişey. Borunun amacı etrafa yayması. Bakır ise iletkenliği arttırıyor yani derece daha yüksek olur kendide diyo zaten videoda. Mum ise cok kısıtlı alanı ısıtır hatta hissetmeyecek kadar verimsiz diyebilirim
Bakir ısıyı cabuk ilettiği icin daha cabuk ısınıyor demirde aynı dereceye saatler sonra gelir fakat enerji korunumu kanununa gore bir mumun yayacagi enerji 100kcal ise ustune soba borusuda koysanız bakir tesisatta cekseniz yine odaya aynı derecede ısıtır hocam ama boru bir faydasi gormus olduk isiyi bütün noktalara esit dagitmak yerine 2 noktadan çıkarıyor buda sagina yada soluna oturdugunuz sizi ısıtır
Dikkat edin arkadaslar . Mumda paraffin vardir bir süre sonra mum yanmaya baslar ve söndürmeye çalışırken su kullanırsanız adeta ateş patlaması olur. Sakın suyla söndürmeyın .
Çok ilginç düzenek. Ama ateş açıkta yandığı için odada oksijen miktarında azalma karbondioksit miktarında artma yapacağından uzun süreli kullanımda sağlık açısından sakıncalı olacağını düşünüyorum
Dostum alev olduğu sürece ister açık olsun veya kapalı olsun oksijen tüketmektedir. Normal soba da aynı ocaktaki alev de aynı mum da aynı şekilde oksijen tüketmektedir. Sağlık açısından oksijen miktarında yaşanacak bu düşüş çok ufak olduğu için bir sorun teşkil etmez. Büyük hacimde oksijen kaybı oluşması için soba yanmalı ve odanın her yeri tam yalıtımlı kapanmalı. Özet olarak oksijen azalması söz konusu değil.
Emeğinize sağlık yanlız hatırlatması gereken bir kaç konu var fikir güzel ama oksijeni dışarıdan alması lazım ve mumdan çıkan kokunun dışarı çıkması gerekiyor benzeen formaldehyde var mumun içinde ve bir çok mumun aynı zamanda yanması göz yanması baş ağrısı gibi semptomları görebilirsin. Kısaca bu fikri şöyle ifade edebiliriz bu sistem kombi mantığına göre kullanılabilir umarım dediğimi araştırıp bu videoyu güncellersiniz, kolay gelsin
Elinize emeğinize sağlık Allah kolaylık versin harika enerjiniz insanlığınız harika işler yapıyorsunuz Allah sizi sevdiklerinize Sevdiklerinizi size bağışlasın inşaAllah 🤲 Allah a emanet olun 👋 🇹🇷
@@emreince1 Duadan Allah kelamı dan rahatsızsan bu ülkeyi terket yaşama haddine değil senn haince burda hadsizce yazmak Dua Müslümanlarının silahıdır sen belliki Müslüman dğeilsin Adam ol bari. Din düşmanları
Bakır versiyonun aslında bir ucunu yere 10cm kalacak şekilde aşağı doğru uzatırsanız sistem bir vakum gibi aşağıdaki soğuk havayı çekip yukarı sıcak hava olarak verecek. Bu sirkülasyon ortam ısısını daha hızlı ve etkili artıracaktır.
Bu videoyu izler izlemez aklıma da bu dediğiniz gelmişti. 1- Soğuk hava, sıcak havayı takip eder. 2- Isınan hava yükselir. Dediğiniz yöntem Rus sobalarında da kullanılır. Bu iki kural ile mum ısısının kısa sürede tüm odaya yayılması sağlanabilir. Tabi ortamın ısı yalıtımının çok iyi olması gerekir. Yoksa sıcak hava odanın diğer ucuna gidene kadar soğur ve düzenek soğuk hava üflemekten başka işe yaramaz.
bakırdan yaptığınızı 1-dikey borulu yapıp üstüne kontrollü kapatma kısma kelebeği yapsanız 2-helezon boruları dikey olarak yapsanız daha verimli olabilir belki.
Fikir; Tezek ile bir şekilde oturup düşünülüp sistem yapılabilir. Böylece gerçek anlamda köy gibi yerde yaşıyor evin üst katı adam akıllı ısınmıyorsa bedavaya üretilebilir. Başka fikir ise uzun büyük mumlar çok daha ucuz büyük ve ateşi güçlü. Bakır araca mumlar eridikçe borunun aşağı inmesini sağlayacak bir düzenek yapılabilir basit aslında. Bakır boru ayrıca süs gibi duruyor yerden yukarı tavana doğru duvar kenarında aşağı sarkıtılarak güzel bir atmosfer verebilir 👍
Abi doğru test etmiyorsun küçük odada ayrı ayrılıkda test edib doğru sonusa vara bilirdin hacimler farklı tesleride ona uyğun yapılmalı yine çok güzeldi teşekürler devamı gelsin
Başkanım 1 kg parafin yaklaşık 10bin kalori ısı veriyormuş. Linyit kömürünün kilosu ise kalitesine göre 4 bin 6bin kalori veriyormuş. Ortalama 5 bin kalori diyelim sobaya 1 kg kömür attığımızda bir kaç saat idare ediyor. Yorumlarda bir arkadaş mumum 8 saat yandığını söylemis. Mumların tanesi 50g olsa 8 yuvadan 400 gram parafin eder bu da ısı olarak yaklaşık 1 kg kömüre denk. Avantajı daha uzun sürede bu ısıyı veriyor. Dezavantajı ise fiyatı 1 kg kömür 20 lira, 1 kg parafin 80 lira bunu ısı olarak düşünürsek 32 liraya geliyor. Söylediğiniz gibi dağğ evi için ya da kamp için ya da evin bir odasına ilave bir ısı kaynağı olarak düşünülebilir. Kabaca hesapladım, makine mühendisi bir arkadas daha net hesaplayabilir. Bu arada odun parasını ve onun da verdiği enerjiyi dei hesaplamak lazım. Ancak yine de en uygunu doğalgaz gini duruyor.
Merhabalar aslında kombinin de yaptığı iş buna benziyor...sonradan sizin yaptıgınız bakır borunun içerisinden su tesisatı geçirip ve ilerisine bir pompa koysanır suyu itmesi için kapalı devre olarak daha çok verim alınabilir.
borular olmadan da sadece mumla da aynı ısı yayılır,hatta bu şekilde önce boru ısınıyor sonra ev ısınıyor bu kadar çabanız aslında sadece evi daha uzun sürede ısıtmak için ,hea dekoratikf olarak düşünüyosanız bişey diyemem ama fayda olarak düşünüldüğünde faydası yok zararı var ama güzel görünüyor :)...
Mum 200 derecede alev alıyor dikkat edin. Ben mum sobası yapmak istedim. Zeytin tenekesinden kapalı bir mum sobası yapmaya çalıştım. Mum malzemesi alıp mumu kendim döktüm. Ton balığı kutusu büyüklüğünde ve 6 fitilli bir mum yaptım. Bunu yaptığım sobanın içinde yaktıktan bir süre sonra mum tamamen tutuştu. Yani fitiller değil mumun yüzeyi komple alev aldı. Ciddi bir sorun atlattım kesinlikle evde böyle şeyler denemeyin. Ve mumun 200 derecede alev alacağını unutmayın.
Hocam eline emeğine sağlık yıllardır otobüs fabrikasında bütün otobüslerin kolarufer borçlarını dosedim hepsi bakirdan olduğu için bakira bir hayranlığım var iletkenlik olayını çok iyi bilirim cok başarılı bir çalışma tebrik ediyorum sizi
Sizi seyrederken aklıma Nasrettin hoca nın fıkrası geldi. Mum ile kazanı kaynaması. Mumların ısıl değeri ne ise, ortamda ancak o kadar ısı transferi sağlar. Bunu sadece görsel bir mum ışığında azda olsa ısınmak olarsk değerlendirmek doğru olur. 22 dereceden 25 dereceye çıkan yerin soba sistemine yakınlığını unutmayalım.
kolay gelsin ama fikrimce bu kullanılan soba borusu yerine daha ince bir sacdan yapılabilir ince olması demek daha fazla ısı yayması anlamına gelir .ve sac parlak olanlar var daha fazla ısıyı yansıtabilir .
Ne kadar geniş metal alan o kadar ısıtma alanı büyüklüğü, önemli olan ısınan havanın geniş bir hacime dolup metali ısıtması. Tek sıkıntı ortamdaki oksijeni yakarak azaltması. Onun için o hacimdeki havayı - yolunu uzatarak- daha ucuz bir boruyla dışarıya ulaştırmak,
Selam her zaman dediğim gibi yapılanın üzerine konuşmak kolay düzeneğe biraz değişiklik ve ekleme yaparak daha işlevsel olabilir boruya delik açmadan boru direk ısınacak mum ile mumun bir tarafına bilgisayar egzos fanı bağlayarak borunun içinde ısınan havayı istediğimiz yöne yönlendirerek sıcak hava fanı yapılabilir. Ellerine sağlık. sizin bakır boru versiyonu gayet iyi ikea nın mumluğundan var bakırı ayarlarsam yapacağım Fethiye de evin soğuğunu kırar gibi
Serdar başkanım bı tavsiye de benden. Bir bilgisayar fanı yada benzeri bir fan sende vardır 🙂 tek taraflı bı yönden çalıştırsan verim çok artar. Isınan havanın yükselmesinden dolayı yer değiştirme prensibi ile çalışıyor aslında yaptığın düzenek. Bunu fan ile hızlandırırsan daha kısa sürede daha sıcak hava elde edersin. Ben evde kalorifer peteğinin altından düşük devirde fan çalıştırıp çok faydasını gördüm. Ama ses yaptığı için geri söktüm 😂
başgan mumların üstüne boru koymanın sebebi mumların islerinin odaya yayılmaması, kaç mum yaktıysan o kadar ısıtır, üstüne boru koyunca daha fazla ısıtmıo.
Emeğe saygısızlık yapmayalım ama Abimiz ne güzel denemiş denemede güzel kendisi de güzel. ama küçük bir hacimli odada bu sekilde ısı üretmek ve havada yakılan O2 nin yerine yeni temiz havayı tamamlayacak küçük hava girişleri olmazsa , odadaki kişide baş ağrısı yapabilir. bir keresinde bir fotoğraf çekimi için 40 adet küçük yuvarlak aliminyum kaselerde olandan 30-40 mum yakmıştım, çekimden sonra üsküfra yaptım baş dönmesi 3-5 saat devam etmişti. Odayı soğum hava ile havalandırmam derseniz 1-2 saat 20 derecede tutttu 25-30 m2 yi
aslinda cadir ve karavan icin acil durum aparati olarak kullanilabilir.balkonlardada sogugu kirmak icin kullanilabilir .misafir geldiginde cigars molalarida falan
Makine mühendisi olarak sizin emeğinize teşekkür ediyorum. Hoş bir insansınız. Termodinamik kanunlarına göre kapalı sistemde ısı kaynağı değişmediğiden normalde bakır veya demir farketmez. Olsun sizin araştırmacı yüreğinizi gönülden destekliyorum . Sağolun . Var olun. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Ne olur bana gúcenmeyin..
fizik mutlak değildir
Makine mühendisl olarak. Enerjinin korunumu kanunu ok de termodinamik 1. Kanun.
burada termodinamik 2. Kanun a gore bakarsan farklı atom yapısına sahip metallerde entropi farkı ortaya çıkar.
Bakır malzeme nin uçlarına koyulacak tesisat ile çay kahve ısıtmak mümkün olacaktır.
AHH ısı transferi dersi. Termodinamik tüm kanunları ile bütünsel bakmak gerekir.
Selâm ve dua ile...
@@alisETiN kapalı sistemlerde , sistem dengeye geldiğinde bakirda demirde aynı sıcaklık değerine gelir. Isı kaynagindan ısı cekisi hızı değişir ama verdiği enerji ancak ısı kaynaginin verdiği kadardır. Selamlar..
Örneğin demir radyatör ile alüminyum radyatör gibi.
Termodinamik 2. Kanun önemlidir.
Buradaki amaç mercek mantığı ısıyı odaklamak tabiki odayı ısıtmada eşit sürede alsa ısınmak için odaklanmak önemlidir de kime anlatıyorum?
Serdar Başkan ellerine sağlık. Ben bunun saksıyla olan versiyonuyla 5 mumla 3 yıldır 30 metrekare odayı ısıtıyorum. Havalar çok soğuduğunda iki tane saksılı soba yani 10 mum kullanıyorum. Bir mum ortalama 8 saat yanıyor. Burada yorum yapan arkadaşlara tavsiyem önce yapıp deneyin sonra yorum yapın. Bence on numara bir çalışma olmuş.
Görselini görebileceğimiz bir instagram adresiniz var mı?
Başkan meraktan soruyorum bu boru sistemini yapmayınca da aynı etki olmuyor mu çünkü mumun vereceği işi aynı diye düşündüm sadece
Saksılı soba denilen şeyi siz nasıl yaptınız biraz anlatır mısınız
Merhaba, varsa yeğeniniz, çocuğunuz, onun fizik öğretmenine burada yazdığınız cümleyi söyleyin lütfen, o size gerekli yanıtı verir. Yanıt size yanlış gelirse, ona da "önce deney yap, sonra yorum yap" demeyi düşünürseniz bence çocuğunuzu da o okuldan alın, öyle ya: o öğretmen daha bunu bile bilmiyordur :)
@ yok ben boş konuşanlari bir yerde toplayıp hayır bir potansiyel var ama işime yaramıyor en iyisi kinetik enerjiye çevirmek o zaman mahsunun filmi gibi güneşi görüp ısı ve ışık kaynağına erişmiş olucam
Baskan eline emegine saglik, keske termometreyi mumlardan uzak biryere koyup ölcseydin, daha iyi olurdu. 27° sadece masanin üstü. odanin sicakligi 27 olsa tisörtle bile terlerdin.
Baskan bu seriye devam et lutfen en buyuk sorun isitma, ev olsun, sera olsun, kulibe olsun. Bunlara ucuz yollu isinma yapmamiz lazim. Lutfen elektroliz ile hidrojen elde edip onu yakmayi ve maliyetinide hesapla lutfen. Bu yaptigini hic gormemistim oncesinde. Lutfen daha fazla denemeler yap. Kolay gelsin.
Isıtmada ne kadar ekmek o kadar köftedir. Tek yapabileceğin izalasyonu iyileştirip, kalori başına en ucuz enerji cinsine yönelmek.
Güneş enerjisi ucuz ve kalitelidir.
Sera'yı ısıtıp napcan 🫡
cigara üretcek :D@@tahirdeniz7461
@@tahirdeniz7461 kışın seralar ısılıyor ki domates vs gibi yaz bitkileri olsun
Termodinamiğin 1. yasasına göre üstüne bakır, soba borusu vs koymanın bir şey değiştirmemesi lazım. 5 tane mum üstü açık halde ne kadar ısıtırsa odayı o kadar ısıtır bu da. Normal bir şekilde mum yakıp da aynı etkiyi görürdünüz. :D
O yasalar hepsi fasa fiso. Batil inanc
Mumları borusuz şekilde yaksan da odaya aynı miktarda enerji girecek. Borunun tek faydası ise ısının direkt tavana doğru yükselmesi yerine, oda içerisine bir nebze daha fazla yayılmasını sağlamak.
Evet bence de 2-3 saatlik bir ölçüm yapılsa borusuz yanan mumlu oda da aynı sıcaklığa gelecektir.
Bakır olanı bir odaya, soba olanı başka bir odaya koyup aynı sürede odayı kaç derece ısıttığı testini de yaparsan başkan süper olur.
1 odayı da sadece mumlarla, düzenek olmadan ölçmeli.
bakır ısıtıldığında zehirleme etkeni var kömürde karbonmonoksit gibi düşün.
@@bekirkoksal4942O kadar ısınmıyor zaten,o dediğin erime noktasına yakın olur,ayrıca direk bakır ile temas eden sıcak yemeklerde olur.
@@canarslan12kapalı ortamda düzeneksizken ısıtmada pek fark eden birşey olmaz fakat düzeneksizken ortam is olur çünkü fazla miktarda mum uzun süre yanıyor!
Çok güzel sera larda deneme yapılabilr.
Bence yararlı bir uygulama olmuş elektirğin olmadığı dağ evlerinde mumla aydınlatma yaparken aynı zaman ortamıda ısıtma yapması ikincil işlevselliği ile başarılı buldum. Belki başkalarına da farklı fikirler verecektir.
Bunun kilden yapılan versiyonlarını görmüştüm. Ters çevrilip içe geçmiş iki küp gibi düşünürsek en içteki küp tek mumla bille aşırı ısınıyor. Kil ısıyı uzun süre muhafaza ettiği için de kullanışlı bir malzeme. Bakır borunun üzerinde daha geniş yüzeye sahip ikinci bir katman olsa yanlardaki ve üstten ısı kaybını azaltarak ciddi bir ısıya ulaşmasını sağlayabilir. Üzerini yarım bir silindir ile kapatarak deneseniz daha yüksek performans alabileceğinizi tahmin ediyorum. Güzel çalışma. Tebrikler.
Makine mühendisl olarak. Enerjinin korunumu kanunu ok de termodinamik 1. Kanun.
burada termodinamik 2. Kanun a gore bakarsan farklı atom yapısına sahip metallerde entropi farkı ortaya çıkar.
Bakır malzeme nin uçlarına koyulacak tesisat ile çay kahve ısıtmak mümkün olacaktır.
AHH ısı transferi dersi. Termodinamik tüm kanunları ile bütünsel bakmak gerekir.
Üstad emeğine sağlık.
Selâm ve dua ile...
Rus sobasının minimal hali. Büyük metrekareli birkaç işletmede görmüştüm Rus sobasını; ısınan havanın yükselmesi prensibiyle çalışan ve oda içerisinde doğal hava sirkülasyonu yaparak ortamı ısıtan bir sistem. Sizin yaptığınız minik hali olmuş.
Ne alakası var? Rus sobası baca yoluyla kaybedilen ısıyı odaya dahil etmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bunun onunla uzaktan yakından hiçbir alakası yok.
Bakır boru ile geliştirdiğiniz versiyon çok verimli görünüyor. Sağdan soldan bakır boruları yukarıya doğru S şeklinde kıvırıp bir petek şeklinde devam etse yüzey alanını arttırabilir, odayı daha verimli ısıtabilir kanaatindeyim. Vaktiniz olursa bu şekilde de bir deneme yapıp paylaşır mısınız?
Kesinlikle 👍 arkadaşlar termodinamikten filan bahsetmiş... Burada olay enerjiyi yükseltmek vs değil, ısıyı pratik bir şekilde verimli dağıtabilmek. Bir petek gibi düşünülürse daha verimli olabilir. Hatta sıva içerisine veya boya üzerine dekoratif şekilde işlenip beslenebilir. Kimse termodinamik yasalarına aykırı bişey demiyor burada. Ortaya çıkan enerjinin dağılımı sadece. Elbette ısı kaçışlarını engellemenin büyük etkisi olacaktır...
Bakırdan ısınınca çıkan toxic gazında hesabını yaptınız mı?
:) mumun ürettiği ısı her hal ve durumda mekan yayılır zaten. boşuna yorulmuşsun :) borunun tek katkısı ısıyı istediğin bir noktada yoğunlaştırma imkanı sağlar, bu yönüyle güzel fikir. 👏👏👏
Aradığım yorum 😂 bilmukabele
Metal Boru ile isiyi hem daha yavas ve daha büyük bir yüzeye yayior, kalirofer gibi düsün.
yalnızca mumları yaksan da içerisi aynı derecede ısınır.
Bacanın - borunun odanın ısınması konusunda hiçbir fonksiyonu yok. Bakır borunun tek fonksiyonu, mumdan çıkan sıcaklık, bu metallerin içinden geçerken birinden daha yavaş geçiyor, diğerinden daha hızlı. Hemen odaya yayılmıyor. Boru olmasa, ısı odaya dağılacak. Borular bu işlemi geciktiriyor. Ama odanın ısınmasına bir etkisi olmaz. Termometreyi odanın diğer ucuna götürürsen, borunun uzağında sıcaklığın daha düşük olduğunu görürsün. Mumların üzerine boru koymazsan, oda daha iyi ısınır. Mumdan çıkan ısı sabittir. Bu ısıyı ne yaparsan yap arttıramazsın.
Mumun etrafına bakır koyulması ısının biraz daha hızlı yayılması dışında hiç bir şeyi değiştirmez. Ve kullandığınız termometre muma yakın olduğundan sıcaklık artışı gözüktü , yoksa odanın daha uzak noktalarında ısı artışı neredeyse hiç olmamıştır.
ortam sıcaklığı ölçümü hatalı, ısı kaynağından uzakta ve yükseklik/2 olan bir yerde yani oda yüksekliğinin yarısı olan bir yerde ölçüm yapılmalı, ama güzel bir deneme olmuş , emek her zaman yücedir, tebrikler
Mum ile yapmak karlı olmayacaktir ancak 2 sistemde de hem bakır hem boruda, mum yerine evdeki atık kızartma yağlarını değerlendirebiliriz.atik yağlara evi kokutmasin diye biraz aromatik bitki esansı katılır biraz bez parçası eski kandiller gibi yakılır üzerine bakır boru,soba borusu veya bakır masrafa büyüklüğünde küçük bir tencere vs olabilir bence Tony house karavan gibi ortamları isitabilir.ama mutlaka bu ortamlara havalandirma koyun havalandirmasix ortamda denemeyin yoksa uyuyakalirsiniz ortamda oksijen kalmaz zehirlenirsiniz.bence iyi bir çalışma olmuş.gelistirilebilir👍
Bence güzel bir video olmuş. Tabiki asıl olan Fizik kanunlarıdır. Fakat çoğu insanın yapmak isteyipte yapamadiğı ve sonucunu merak ettiği deneyi beyefendi eglenceli bit şekilde sunmuş. Ortada emek var. Elinize sağlık. 😊
Kamp ve geçici dağ evi tarzı gibi yerlerde kullanmak ne kadar faydalı olur bilemem fakat evde bu tarz bir şey kullanılması mümkün değil.Çünkü kullandığınız o tarz mumların 10 adet satışı 50 tl ile 60 tl bandında. Ve onları her akşam 1 kez kullanımını varsayarsak ortaya maliyet açısından yüksek bir meblağ çıkar 1 aylık sadece ortalama 1.000 tl ile 1.500 tl arası ödemiş olduğumuz bir tutar ile karşılaşabiliriz. Hemde doya doya ısınamamış olmamıza rağmen ayrıca o mumların yanış süresi ortalama azami 3 saattir. Tabi bu sizin açınızdan bir deneme sonucuydu ve biz bu sonucu izledik emeğinize sağlık.
mantık iyi olsa da zararlı olabilir.
Mum yakmanın potansiyel zararları şunlardır:
Solunum yolları rahatsızlıkları: Mumların dumanı ve buharı, göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürük, nefes darlığı ve astım atağına neden olabilir.
Baş ağrısı: Mumların dumanı ve buharı, baş ağrısına neden olabilir.
Daha ciddi sağlık sorunları: Mumların dumanı ve buharı, uzun süre maruz kalındığında, kalp hastalığı, kanser ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
zaten bu gösteriş için işlevsellik konusunda pek iyi değil yılda bir kez yakacağın bir sobamsı aygıt
mumları doğrudan yakmak ile üzerine soba borusu veya bakır boru koyarak yakmak arasında ortaya çıkan ısı açısından bir fark olmayacağı kesin. soba borusu koyulduğunda değişen şey büyük ihtimalle ısının odayı terk ederken izlediği yol oluyor. mumları doğrudan yakarsanız ısı hızla yükselip tavandan ısı tranferi yolu ile odayı terk ederken soba borusu ısıyı absorbe edip daha geniş bir alana yayılmasını ve ısının odayı daha yavaş terk etmesini sağlıyor olmalı. Dolayısıyla ne kadar büyük çapta boru kullanılırsa ısıyı yayma etkisi de o kadar artacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda bakır borunun daha iyi iletken olması soba borusuna göre bir dezavantaj olacaktır çünkü zaten yapılmak istenen şey ısı transferini yavaşlatmak.
mumların yanarak verebilecekleri maksimum enerjiye denk ısınma sağlayabilir, bunun fark edilebilir olabilmesi için tamamen yalıtılmış bir mekan lazım. 5 adet mumun bir odayı ısıtacağını düşünmüyrosunuzdur herhalde.
Zaten ısıtan sadece mum değil üzerine yaptığı düzenek,hava ısındıkça hareket etmeye başlar boru içinde sirküle olan hava geçiş esnasında yüzeydeki ısıyı emer ve ısınarak boruyu terk eder,burada boru çapı biraz daha genişletilir ve birleştirme için kullandığı T yerine istavroz olanı kullanırsa dikey olarak daha fazla sürkilasyon oluşur ortam daha çabuk ve etkili ısınır, kalorifer peteği de aynı mantık ile ısı yayar,her ne olursa olsun bu sistem diğer ısı kaynaklarına alternatif değildir çünkü ekonomik değil,ama doğalgaz ve eletriğin olmadığı yerlerde iyi iş görür.
Düşünüyor maalesef insanlar. Karbonhidrattan zengin beslenme sonuçları maalesef.
Bir metreye yakın Çanak Anten Tepsisine Benzer bir Bakırı Birkaç modifikasyon ile Evin Köşesine Mini Soba Misali yapılır Hatta aksesuar gibide şekillendirilebilir. İlham oldun be hocam yaaa. Bakırdan amma pahalı be.
Tebrikler. Böyle ekonomik işleri çok severim.
Bu artık ekonomiklik değil, hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Survivor 😂
Ekkonomik olduğuna eminmisin? 1 mum 5tl.8 mum 40 tl.maksimum 8 saat yanarak 30 m2 odayı ısıtmak için ayda 1200 tl mum parası yapar.1200 tl doğalgaz ile 90 m2 evi 30 gün 24 saat ısıtırsın.
Mum 12 saat yanar hepsini hesap ettim 2400 lira aylık 😂 her şeyi ekonomik sananlar var yazık 😂 dağda soba yoktur vs vs aklımızda bulunsun boru altı mum bulursak günü kurtarıcı tedbir ama onada pek gerek olacağını sanmam
hocam burda ne geziyorsun yoksa aynı şeyi mi düşünüyoruz :) (tedbir)
bakır borulu olanda boru içindeki hava hacmi küçük olduğundan ısınması daha yüksek olacaktır bakır borulu için şöyle bi tavsiye verebilirim bir tarafına aşağıya doğru bakan dirsek bir tarafına yukarıya doğru bakan dirsek bağlayarak soğuk havayı vakumlama etkisi ile çekerek kendi içindeki hava sirkülasyonunu arttıracaktır bulunduğu ortamın sıcaklığını daha hızlı değişmesine sebep olabilir fakat bakır borularının çapının küçük dediğim olayın verimlilik kısmında ne kadar farkı olur denemeden bir sonuç söylemem zor olur güzel bi düşünce soğuk havaların dekoratif kurtarıcısı olabilir.
8 adet mum evin havasını bozar. Oksijen miktarını düşürdüğü gibi zararlı maddeler içeren duman verir. Bence mumun isinin baca ile dışarı atılması lazım.
boru değil de radyatör gibi bir şey yapılıp önüne de pervane konulursa ısıyı daha çok yaymaz mı?
Bende yorum yazdım uyardım bu konuda. Millet olarak birşey yaptığımızda sonuçları hesaplamıyoruz maalesef.
çok şık bir ısıtıcı ve dekoratif oldu elinize sağlık. ama kücük bir tavsiyede bulunayım izlinizle : bakır borunun etrafına silindirik tel bir kafes korsanız gelen misafirleriniz elini yakmaz üstadım.. malum ilk elleyecekleri o bakır borular olacaktır. çok ciddi bir şekilde ellerini yakabilirler. tekrar ellerinize ve emeğinize sağlık.....
Hocam üzerine alüminyum soğutucu blok ekleyip ( usp içinde bulunanlar gibi ) blokların üzerinede mini usp fanları taksanız daha verimli olur. Hatta boruların üzerinde bir su tankı olup, aleminyum blok ve fanlar onun üzerinde olsa dahada verimli olur. İyi çalışmalar. Benim vaktim yok, yoksa uğraşmayı seviyorum 😊
İyi fikir
Üstüne de makineli tüfek taksa, taraya taraya gider.
@@viran474😂
Soba borusunun içinden daha fazla hava geçeceği için ortamı daha iyi ısıtır, burada daha iyi bir iletken aramaya gerek yok, zaten ısının kaynağı mum da odanın içerisinde, Q=m.c.ΔT gereği odada sadece mum yakmakla bu aparatların içerisinde yakmak arasında sadece dekoratif olarak fark var. Bakır olan çok dekoratif duruyor gerçekten. küçük bir fan ile bakır borunun içine üflense daha hızlı ortam sıcaklığı artışı sağlanabilir. Mumun içindeki ip kalınlaştırılırsa daha büyük bir alev ile daha hızlı ısıtabilir. Kanalınızı beğendim abone oluyorum.
Süper zeka! Mumlarla termometre arasında ne kadar mesafe var ki yapılan deney oda sıcaklığına etkisi olmaz. Ayrıca mevsimsel olarakta hava henüz soğumadı. 😂😂😂
Abicim bakırın çapı soba borusu çapında olursa kıyaslamayı öyle yapın bu kıyaslama uygun değil soba borusu ince olduğu için hızlı ısınır hızlı soğur döküm metaller geç ısınır geç soğur sistem budur çalışmalarında başarılar dilerim
Biz kampçılar için çok faydalı bir video daha olmuş başkan ellerine sağlık
Evet kamp için çok mantıklı.
Çadırda yapmayın oksijeni tüketir hata edersiniz
Elektrik kesintileri söz konusu ya, bu türlü icatların üstünde yoğunlaşın. Bizler de sizlerden çalalım. Süper fikir vallahi. Dairelerimizde baca yok, elektrik giderse ne ile ısınırız diye düşünüyordum. Yapın, satın alalım.
Günde 100 tl yakarak bir odayı sıcak tutmak yerine soba yak onun da üzerine kalorifer sulu sistem yap tüm ev aynı paraya ısınır.
Ikinci ısıtıcı yanlardan yukarı çıkışlar devam ederse ortada birleşip tüzelerinde mini deliklerden sıcak hava çıkarsa deme keyfine. Bu durumda sıcak hava içeride yoğun halde dışarı akacak bir üfleme de olacak. Biz buna benzer bir uygulamayı yaptık çok güzel ısıttı. 250watt indüksiyon ısıtıcısı kullanarak bakır borular içerisinde suyu dolaştırıp ısıttık o daha da verimli oldu. Bence ikinci yöntem mantıklı. İlkinde yanlar kapatılıp ince delikler açılırsa boru daha hızlı ısınır.
Bu işi birde alüminyum borularla deneseniz daha çok ısınma ve kısa zamanda ısınma sağlarsınız.😊
Başkanım, video yu izleyince 75 cm soba borusu ve 10 mum kullanıp aynısını bi arkadaşıma yaptırıp karavanımda denedim (17m3 ducato) aynı kalın mumlar 3,5 saat civarı dayandı mumları 30 lu 100 liraya aldım tanesi 3,3 lira 10 mum yaklaşık 5 saat kadar (söndükten sonra içi soğuyana kadar) içeriyi hem çok ısıttı hem sıcak tuttu, ama mazot pahalı olmasına rağmen vebasto daha ucuz maliyetli... Ama serin havalarda dekoratif olarak kullanılır güzel durdu, eline emeğine
sağlık...
Önemli not: karavanda kamp hayatında, hayat kurtarır...
8 tane mum yakınca ısı üretilmiyor da, mumların ateşi soba borusunun deliklerinden içeri girince mi ısı ütetiliyor? İlginççç. İşte bilim!
💯
Isıtoyor mum ancak ısıyı tutmak bu sistemle mümkün
ısıyı ortama direkt yaymıyor . önce onu bi alanda sabit tutup sonra yayıyor bu çok önemli.
Güneş direk olarak yerde duran bir kağıt parçasını yakmıyor ama araya bir cam girdiğinde yakabiliyor, işte bilim..
@@aykpalmiye6464 direk mi yapmışlar kağıtlardan?
üstüne bir adet peltier(Termoelektrik) koyup çıkışını da fana bağlarsanız, ısı ile elektrik üretecek ve fan da ısıyı yayacak.
X tane mumu, istediğiniz şekle sokun(borunun içi dışı üstü altı); o şekilsiz de odayı dümdüz yanarken ısıttığı kadar ısıtır. Termodinamiği geçtim, fizik bilimiyle uzaktan alakası olan bir kişi bile şu yazdıklarımın aksini asla düşünmez. Videolarınızı eğlenceli olduğu için izliyordum ancak "bilim anlatıyorum" video açıklamasındaki şu kısım gerçekten komik. Sizden ricam çevrenizde bir lise fizik öğretmeni varsa ona bu videoyu izletmeniz ve yüzündeki ifadeyi izlemeniz. Isıyı bir yerde toplamak ve sadece ve sadece o toplanan yerde hissedilen sıcaklığı arttırmaktan başka hiçbir şey değil bu. "Bilim"den bahsetmek için şu videoda, "süper deney" demek için (bu da sizden alıntı) bu yaptığınızla odanın uzak köşesinde sıcaklığı ölçmeniz, sonra aynı sayıda mumu, dümdüz yakarak aynı noktada sıcaklığı ölçüp karşılaştırmanız gerekirdi ki kendiniz de görürdünüz en ufak fark olmazdı. Sonrasında da "evet arkadaşlar gördüğünüz gibi bu yaptığımız alet odayı ısıtmaya falan yaramıyor, ben zaten bilime dayalı bilgilerime göre bunu biliyordum, sizlerle de beraber gözlemlemek istedim. Bu alet sadece ısıyı bir yerde topluyor ve o bölgede hissedilen sıcaklığın daha yüksek olmasını sağlıyor. Böyle bir aletin odayı ısıtacağına inanmak cehaletten öte bir şey değildir" diye videoyu bitirmenizi beklerdim, "yatırım tavsiyesi" falan diyerek değil. Yine videonuzu baz alarak yazıyorum, fikirlerinizi yorumlarda belirtin demişsiniz, iddia ediyorum yazdıklarım fikir değil, bilgi. Basit bir bilgi daha vereyim: soba evi ısıtmaya yarayan bir araç değildir, içinde yakılan şey evi ısıtır, soba sadece yanma işlemi sonucundaki bize zararlı gazları evin dışına atmayı sağlayan bir araçtır.(konuyu tamamen lise seviyesindeki nşa, sürtünmesiz ortam vs.. seviyesinde ele aldım. Yoksa ısının doğrudan tavana yükselip, oradan kaybını engellemek 0.0001 derece farklılık gösterebilir ki o da mumların masa üstünde yakılması/yerde yakılması kadar bir farka eşdeğerdir)
sonuç olarak çadırda etrafa dağınık mumlar yerine yandıkça mumun ateşi dışında ekstra ısıyı bi nevi depolayıp ve arttırıp ikinci ısı kaynağı oluşturan yararlı bi icat (ortamda elektirik kaynağı varsa ısınmanın mumdan daha ucuza geleceğine şüphe yok mumlar 20 tl tutsa aylık 600 yaparki hesabı düşünmeyenler için yazmak istedim)
Bunlar ne termodinamik nede fizik yasasi biliyor eline boru alan ya sonsuz enerjiyi yada ucuza isitmayi buldum diye ortaya cikiyor burdaki amaç sadece bu videoya begeni gelmesi bilimle alakasi yok bunlar meeee
Bu tür "mumla oda ısıtma" safsatası çok iyi satıyor. Sizin yorumunuz dışındakilere bakıp ta bu insanlar neden bu kadar cahil demeden kendimi alamıyorum, herkes teşekkür etmiş. Ancak siz, olayı çok güzel anlatmışsınız. Tebrik ediyorum. Serdar Başkan'ın buradan para kazanma derdinde olduğunu bildiğim için, kanal sahibini mazur görüyorum. Esas önemli olan takipçilerin, "Atma Serdar, kimi kandırıyorsun?" dememeleri. Saygılar.
Aradığım yorumu buldum. 4 tane mumun çıkardığı kalori neyse oda okadar ısınır işte. Üstüne koyacağın bu bakır düzenek sadece estetik olmuş, sıcaklığın milyonda 1 derece bile artmasına sebep olmaz.
Aradığım yorum. Kafası çalışan insanlar az da olsa var anlaşılan.
Bakır çok güzel görünüyor, ama o sabit tutan ayak halkaların metal rengini de uyumlu yaparsanız bakırla çok daha süper görünür 👏🏼👍
Mumlardan açığa çıkan enerji düzenekle de düzeneksiz de aynı olacağı için kapalı bir odanın içerisindeki toplam ısı iki koşulda da değişmez. Enerjiyi belli bir bölgede daha uzun süre tutarak düzeneğin yakın çevresini ısıtmak için kullanılabilir.
:)) size katılmıyorum
@@icmimar9743 Termodinamik yasaları bunlar katılıp katılmamanın bir önemi yok. Yerçekimine katılmayınca uçulmuyor.
tüm yorumlarda aradığım cevap bana da mantıklı gelmedi o mumların o ısıyla tüm odayı ısıtması
öyle olsa sobaya odun yerine piknik tüpü koyup haftalik oduna piknik tüpü alırız 😅😅😅
@@pozitronn Zaten mantıkla da alakası yok enerji yoktan var edilemeyeceği için mumun yanmasıyla ortaya çıkan enerji her şekilde aynı olacak. Evrende termodinamik kanunları çiğnenemez. Ancak ısıyı belli bir bölgede daha uzun süre tutacağı için çok yakın bölgelerde el ısıtmak veya su ısıtmak gibi pratikte işe yarayabilecek şeyler yapılabilir ama oda ısıtmaz.
Termodinamik yasa no:1 Sinek kanadından yağ çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bu mümkün değildir. Enerji yok edilemez veya yoktan var edilemez fakat bir türdeki enerjiyi farklı enerji türlerine dönüştürmek mümkün. kapalı (izole) bir mekanda mevcut enerjiyi değiştiremezsiniz. Yanan mumun enerjisi ısı enerjisidir ve olayda tek enerji çeşidi olarak kalıyor. Bu mumların ısı enerjisiyle bir buhar motoru çalıştırabilirsiniz ama enerjinin sadece türü değişmiş olur. yanan mumun ısısı izole odada artışa sebep olur ama araya konulan borularla enerji miktarı artmaz.
Serdar abi bu boruların çıkış nokrasına ufak bir fan takılarak hava odanın içerisine dağıtılarbilir aynı fön makinesinde olduğu gibi
usb ile çalışan bir pervane olabilir benimde aklıma geldi denemek lazım
@@motrex8613 12v yeterli zaten 24v 36v ve üzeri ısınan havayı soğutarak yollar
gereği yok ısınan hava zaten çıkıyor dışarıya
hatta bakır borunun ısısını da düşürebilir ısıyı dışarı tahliye ederse
o bakır boruyu soba borusunun icine aynı düzende yerleştirip ufak pilli bi vantilatörle bi tarafından hafif yine mumlar deliklerin altında kalacak şekilde üfletsen daha da etkili olabilir
Sürekli beğendiğim kanallardan birisi de sizinki. Bazen konu güzel olunca videoyu izlemeden beğen tuşuna basıyorum. Bir küçük önerim olacak bu mumlu sistemlerle ilgili. Bunların en büyük sıkıntısı karbonmonoksit yayması ya; bu mumların 3-4 santim üzerinde sallanacak kadar bir yüksekliğe, hava geçişini de engellemeden bulaşık için kullanılan çelik topların küçüklerinden assanız, katalitik konvertör etkisi sağlayıp yanmayan yakıtı da bunun içerisinde yakabilir misiniz? Madem serinin devamını yapacaksınız, belki denersiniz dedim :)
Güzel olmuş mumun yaptığı is nekarı boruda kalıyor ne kadar havayı zehirliyor ortamda ne kadar oksijen ve karbondioksit var mum yanınca birde onları ölçüm yapa bilseydiniz
serdar başkan senin yaptığın tam deprem zamanı ışık ve ısı sıkıntısı çekenler için çok iyi bir icat bence çadır türü bir şeyin içinde ısıtma için kullanılabilir bir nebze.
Son derece tehlikeli, yanıklara yol açar , herkesi her zaman kollayamazsın, hele küçük çocukları ve yaşlıları
@@MB-oe9iz aileleri kollasın kardeşim onu da ben depremzedeyim yemin olsun soğuktan ne yapacağımızı şaşırdık donmak üzereydik az daha soğuk olsaydı ölmüştük o korkuyla evin içine koştum darmadağandı zaten içerisi zorla alabildiğim kumaş falan ne var hepsini alıp dışarı kaçtı böyle bir şey olsa daha iyi olurdu.
Başkanım boruyu vidaya sabitlemeden önce zemine indirip boruda ki delikleri tahtaya çiziverseydin çok daha nokta atışı olurrdu sanki. Güzel çalışma ellerine sağlık.
Hocam mrb. Öncelikle video ve emek için tşkler. Bakır ile yaptığınız modele küçük bir vantilatör yada küçük akvaryum hava verme motorları ile hafif hızda dönecek şekilde monte edilse o sıcaklığı ortama uflemesi ile daha verimli olabilirmi acaba ?
olmaz kapalı sistemde o mumlar dümdüz yanarken de aynı ısıyı verir, odaya soğuk hava girişi olmadıkça üstüne bakır da koysan demir de koysan çinko da koysan hep aynı ısıtır yani üstündeki metal ısıyı artırmaz mumun verdiği enerji ne ise odur; fizik kanunları değişmez
Güzel olmuş. Elinize sağlık. Bende yıllar önce üst üste saksı koyarak içinde mumları yakmıştım. Tek sorun mumlar koku yapıyordu
Mumun isi için bir çözüm üretmek icab eder mi? Isınan metallerin soluduğumuz havaya nasıl bir etkisi olur ? Bu konularda da bizi bilgilendirirseniz çok harika olur.Emekleriniz için teşekkür ederim.
kapalı mekan için uygun değil gibi. mumun yaydığı duman, is ve karbondioksit ya da karbonmonoksit ciddi sorunlar yaratacaktır. güvenlikte ayrı bir sorun.
Usb şarjlı giyilebilir ısıtıcılar candır. Güneş enerjisi ile de şarj edersiniz misss. Mum da fantezi olarak dursun sakınca yok
ortamın oksijenini sömüren bir sistem olmuş , akşam bunları yakıp yattığınızda, sabah müthiş bit baş ağrısıyla uyanacağınızdan %100 eminim, birde camlarda oluşacak olan buhar cabası :)
Serdar abi senin el becerin ve yeteneğin bende olsa neler yapardım be
Helal olsun estetik 10/10 👏🏻👏🏻
sonuçta mumun verdiği bi ısı var. üstüne eklediğimiz parça nasıl evin ısınmasını sağlıyor? yani bu sistemin sadece 4 tane mum yakmaktan avantajı nedir?
Hiç bir avantajı yok, belki sadece boru kullanmak ısının odaya daha çabuk yayılmasını sağlar o kadar. Mumun verdiği ısı artmaz.
@@orhanturgut9438 hiç bir avantajı olmadığını, mumun verdiği enerjiyi arttırmayacağını biliyorum. sadece bunun neden yapıldığını soruyorum madem avantajı yoksa?
@@bilgialp8827 Nasıl anlatayım insanlar kendi kendini kandırıyor mu desem bilemiyorum, bu yağmurda ıslanmamak için hızlı koşmaya benzer, ne kadar hızlı koşsanda yağmurda yine aynı miktarda ıslanırsın sadece kendini kandırırsın
Odanın üst kenarlarına tavan ile duvarların birleşim yerlerine biraz dolandırıp bazı birleşim yerlerinin arasına da hava çıkışı için ağız bırakıp mumun da ısı vermesi için bazı yerlerde duvara saksı rafı gibi mum yuvası yapılabilir. Raflar aynı yüksekliklerde ve aynı yerlerde olmayacak şekilde farklı duvarlarda random yer alabilir. Bu şekilde çok çok daha verimli ve dekoratif durur. Duvarda kararma yapar mı bilemiyorum. Taş evlerde falan daha denenebilir. Ya da tuğla duvar üstüne.
*Serdar başkan kum mucit in soba borusunu inceler misin gerçekten iş görüyor mu*
Yapmak isteyip te zaman ve tembellikten yapamadığımız her şeyi bizim için yapan Serdar Başkan...♡👍
Tembellikten degil parasizliktan.
aslında bu çok maliyekli bi şey değil evdeki eski mumlar depodaki soba bacası ile yapılabilir@@EmI2eChane
Boruların uç kısımlarını aşağıya doğru bir miktar kıvırıp, borunu tam orta noktasında delik açmanız daha fazla ısı verimi sağlar gibime geliyor. ısınan hava yükselir tezinden boru uçları soguk havayı vakumlayıp üst delikden ısıtılarak çıkmasını saglar..
Borunun ne faydası var ? Sadece mum yaksak aynı hesaba gelir.
Hayır. Havanın sadece mum ile ısınıp sonrasında ısınan sıcak havanın mum ateşi doğrultusunda yukarı çıkıp etkin bir ısıtma olmaması yerine soba borusu kullanarak metali ısıtıp bir hava sirkülasyonu da oluşturarak mumun açığa çıkardığı enerjiyi odaya daha homojen bir şekilde yaymayı hedeflemişler. Bütün odayı ısıtmasa da sadece mumlu bir sistemden daha iyi çalışacaktır.
Amaç küçük bir bölgeyi daha fazla ısıtmak ise geçerli bir yöntem olabilir ama odayı ısıtmak ise bir derece bile değişiklik olmaması gerekir. Sonuçta toplam ısı belli ve ısıyı yayma yöntemi dışında denklemde bir değişen yok. Hani mesela mantıksız ama mumdan yayılan ışık yarıya düşüp bu fark ısıya dönüşse, boruda bir tepkime olup borudaki demir havadaki elementlerle elektron alışverişine girip bir yeni bir bileşik oluştursa ve bu arada ısı açığa çıksa vs. o zaman toplam ısıda bir değişim olurdu. Ama mesela amaç tüm odayı ısıtmak değil de elinizi ısıtmak ise lokal bölgedeki ısıyı artırıp elinizi daha fazla ısıtabilirsiniz.
Serdar bey, videonun sonunda bu tür safsataların sadece göz boyama olduğunu söylemenizi beklerdim. Çünkü bakır boru yada soba borusu olmadan sadece mum ile odayı ısıtsaydınız, aynı sonuca ulaşacaktınız. Her iki deneyi de yapıp, sonuçları paylaşsaydınız, anlamlı bir video olacaktı. Şu haliyle, sadece eğlencelik....
Yaptığın yorum okadar sacma ki anlatamam. Yahu mumun ısıttığı alan ile boru aynı olur mu!? Sendeki benzetme lazer ışını ile araba farı benzetmesi gibi bişey. Borunun amacı etrafa yayması. Bakır ise iletkenliği arttırıyor yani derece daha yüksek olur kendide diyo zaten videoda. Mum ise cok kısıtlı alanı ısıtır hatta hissetmeyecek kadar verimsiz diyebilirim
Bakir ısıyı cabuk ilettiği icin daha cabuk ısınıyor demirde aynı dereceye saatler sonra gelir fakat enerji korunumu kanununa gore bir mumun yayacagi enerji 100kcal ise ustune soba borusuda koysanız bakir tesisatta cekseniz yine odaya aynı derecede ısıtır hocam ama boru bir faydasi gormus olduk isiyi bütün noktalara esit dagitmak yerine 2 noktadan çıkarıyor buda sagina yada soluna oturdugunuz sizi ısıtır
Dikkat edin arkadaslar . Mumda paraffin vardir bir süre sonra mum yanmaya baslar ve söndürmeye çalışırken su kullanırsanız adeta ateş patlaması olur. Sakın suyla söndürmeyın .
Çok ilginç düzenek. Ama ateş açıkta yandığı için odada oksijen miktarında azalma karbondioksit miktarında artma yapacağından uzun süreli kullanımda sağlık açısından sakıncalı olacağını düşünüyorum
Dostum alev olduğu sürece ister açık olsun veya kapalı olsun oksijen tüketmektedir. Normal soba da aynı ocaktaki alev de aynı mum da aynı şekilde oksijen tüketmektedir. Sağlık açısından oksijen miktarında yaşanacak bu düşüş çok ufak olduğu için bir sorun teşkil etmez. Büyük hacimde oksijen kaybı oluşması için soba yanmalı ve odanın her yeri tam yalıtımlı kapanmalı. Özet olarak oksijen azalması söz konusu değil.
mukemmel olmuş abi 🤗
Emeğinize sağlık yanlız hatırlatması gereken bir kaç konu var fikir güzel ama oksijeni dışarıdan alması lazım ve mumdan çıkan kokunun dışarı çıkması gerekiyor benzeen formaldehyde var mumun içinde ve bir çok mumun aynı zamanda yanması göz yanması baş ağrısı gibi semptomları görebilirsin. Kısaca bu fikri şöyle ifade edebiliriz bu sistem kombi mantığına göre kullanılabilir umarım dediğimi araştırıp bu videoyu güncellersiniz, kolay gelsin
Elinize emeğinize sağlık Allah kolaylık versin harika enerjiniz insanlığınız harika işler yapıyorsunuz Allah sizi sevdiklerinize Sevdiklerinizi size bağışlasın inşaAllah 🤲 Allah a emanet olun 👋 🇹🇷
Bir Yasin falan da okusaydınız bari, olmadı hatim matim indirin ya hu çekinmeyin, elinizi korkak alıştıyorsunuz bakın sjhjhs 😅😂
@@emreince1 Duadan Allah kelamı dan rahatsızsan bu ülkeyi terket yaşama haddine değil senn haince burda hadsizce yazmak Dua Müslümanlarının silahıdır sen belliki Müslüman dğeilsin Adam ol bari. Din düşmanları
Güzel bir adamsın . Allah cc çocuklarını Sana bagislasin hayırlı ve iyi evlatlar olsunlar
Bakır versiyonun aslında bir ucunu yere 10cm kalacak şekilde aşağı doğru uzatırsanız sistem bir vakum gibi aşağıdaki soğuk havayı çekip yukarı sıcak hava olarak verecek. Bu sirkülasyon ortam ısısını daha hızlı ve etkili artıracaktır.
Bu videoyu izler izlemez aklıma da bu dediğiniz gelmişti.
1- Soğuk hava, sıcak havayı takip eder.
2- Isınan hava yükselir.
Dediğiniz yöntem Rus sobalarında da kullanılır.
Bu iki kural ile mum ısısının kısa sürede tüm odaya yayılması sağlanabilir.
Tabi ortamın ısı yalıtımının çok iyi olması gerekir. Yoksa sıcak hava odanın diğer ucuna gidene kadar soğur ve düzenek soğuk hava üflemekten başka işe yaramaz.
Mumların etrafına cam boru koyup bakır ile bağlandığında görsel olarak çok daha güzel olur camda ısıyı yayar. Bende evde deneyeceğim.
bakırdan yaptığınızı 1-dikey borulu yapıp üstüne kontrollü kapatma kısma kelebeği yapsanız 2-helezon boruları dikey olarak yapsanız daha verimli olabilir belki.
Düzenek olmasa da 7 adet mumun 30 m2 odayı 4 derece ısıtması mümkün..Romantik bir süs olarak güzel bir çalışma ..Emeğinize sağlık..
Sonraki yapmış olduğunuz aparatı soba borusunun içine koyup yaksanız bence daha çok ısıtır diye düşünüyorum hocam denemekte fayda var.
Onun üstüne birde su kabı olacak aynen boru gibi hem nemlendirici olur hemde oda ısıtır
Fikir;
Tezek ile bir şekilde oturup düşünülüp sistem yapılabilir. Böylece gerçek anlamda köy gibi yerde yaşıyor evin üst katı adam akıllı ısınmıyorsa bedavaya üretilebilir.
Başka fikir ise uzun büyük mumlar çok daha ucuz büyük ve ateşi güçlü. Bakır araca mumlar eridikçe borunun aşağı inmesini sağlayacak bir düzenek yapılabilir basit aslında. Bakır boru ayrıca süs gibi duruyor yerden yukarı tavana doğru duvar kenarında aşağı sarkıtılarak güzel bir atmosfer verebilir 👍
Yada o bakır boruları yukarı doğru uzatıp daha farklı versiyonlar olabilir çok iyi bir fikir, geliştirilebilir
Abi doğru test etmiyorsun küçük odada ayrı ayrılıkda test edib doğru sonusa vara bilirdin hacimler farklı tesleride ona uyğun yapılmalı yine çok güzeldi teşekürler devamı gelsin
Başkanım 1 kg parafin yaklaşık 10bin kalori ısı veriyormuş. Linyit kömürünün kilosu ise kalitesine göre 4 bin 6bin kalori veriyormuş. Ortalama 5 bin kalori diyelim sobaya 1 kg kömür attığımızda bir kaç saat idare ediyor. Yorumlarda bir arkadaş mumum 8 saat yandığını söylemis. Mumların tanesi 50g olsa 8 yuvadan 400 gram parafin eder bu da ısı olarak yaklaşık 1 kg kömüre denk. Avantajı daha uzun sürede bu ısıyı veriyor. Dezavantajı ise fiyatı 1 kg kömür 20 lira, 1 kg parafin 80 lira bunu ısı olarak düşünürsek 32 liraya geliyor. Söylediğiniz gibi dağğ evi için ya da kamp için ya da evin bir odasına ilave bir ısı kaynağı olarak düşünülebilir. Kabaca hesapladım, makine mühendisi bir arkadas daha net hesaplayabilir. Bu arada odun parasını ve onun da verdiği enerjiyi dei hesaplamak lazım. Ancak yine de en uygunu doğalgaz gini duruyor.
Merhabalar aslında kombinin de yaptığı iş buna benziyor...sonradan sizin yaptıgınız bakır borunun içerisinden su tesisatı geçirip ve ilerisine bir pompa koysanır suyu itmesi için kapalı devre olarak daha çok verim alınabilir.
Uzun zamandır izlediğim en keyifli youtube videosu. Teşekkürler Serdar Başkan.😊
borular olmadan da sadece mumla da aynı ısı yayılır,hatta bu şekilde önce boru ısınıyor sonra ev ısınıyor bu kadar çabanız aslında sadece evi daha uzun sürede ısıtmak için ,hea dekoratikf olarak düşünüyosanız bişey diyemem ama fayda olarak düşünüldüğünde faydası yok zararı var ama güzel görünüyor :)...
O bakır boru daha büyük bir enni yada birkaç bakır borular olsa daha ısı yüksel olur BEĞENDİM ÇOK GÜZELLL OLMUŞ
Mum 200 derecede alev alıyor dikkat edin. Ben mum sobası yapmak istedim. Zeytin tenekesinden kapalı bir mum sobası yapmaya çalıştım. Mum malzemesi alıp mumu kendim döktüm. Ton balığı kutusu büyüklüğünde ve 6 fitilli bir mum yaptım. Bunu yaptığım sobanın içinde yaktıktan bir süre sonra mum tamamen tutuştu. Yani fitiller değil mumun yüzeyi komple alev aldı. Ciddi bir sorun atlattım kesinlikle evde böyle şeyler denemeyin. Ve mumun 200 derecede alev alacağını unutmayın.
5 adet mumu ocağin üstüne demliği koyar gibi ayarlayıp koyun, demlikte su kaynadiğinda odayı daha çok ısıtır diye düşünüyorum
bakır olan cidden hem görünüş açısından hemde iletkenlik açısından dediğiniz gibi daha güzel oldu elinize sağşık serdar abi.
Hocam eline emeğine sağlık yıllardır otobüs fabrikasında bütün otobüslerin kolarufer borçlarını dosedim hepsi bakirdan olduğu için bakira bir hayranlığım var iletkenlik olayını çok iyi bilirim cok başarılı bir çalışma tebrik ediyorum sizi
Sizi seyrederken aklıma Nasrettin hoca nın fıkrası geldi. Mum ile kazanı kaynaması.
Mumların ısıl değeri ne ise, ortamda ancak o kadar ısı transferi sağlar.
Bunu sadece görsel bir mum ışığında azda olsa ısınmak olarsk değerlendirmek doğru olur. 22 dereceden 25 dereceye çıkan yerin soba sistemine yakınlığını unutmayalım.
kolay gelsin ama fikrimce bu kullanılan soba borusu yerine daha ince bir sacdan yapılabilir ince olması demek daha fazla ısı yayması anlamına gelir .ve sac parlak olanlar var daha fazla ısıyı yansıtabilir .
Ne kadar geniş metal alan o kadar ısıtma alanı büyüklüğü, önemli olan ısınan havanın geniş bir hacime dolup metali ısıtması. Tek sıkıntı ortamdaki oksijeni yakarak azaltması. Onun için o hacimdeki havayı - yolunu uzatarak- daha ucuz bir boruyla dışarıya ulaştırmak,
Tebrik ediyorum her ne kadar külfetli olsa da başarılı bir çalışma....
Tek oda için gayet mantıklı duruyor. Değerlerle gelmesen abartıyorsun diyecektim.
Selam her zaman dediğim gibi yapılanın üzerine konuşmak kolay düzeneğe biraz değişiklik ve ekleme yaparak daha işlevsel olabilir boruya delik açmadan boru direk ısınacak mum ile mumun bir tarafına bilgisayar egzos fanı bağlayarak borunun içinde ısınan havayı istediğimiz yöne yönlendirerek sıcak hava fanı yapılabilir. Ellerine sağlık. sizin bakır boru versiyonu gayet iyi ikea nın mumluğundan var bakırı ayarlarsam yapacağım Fethiye de evin soğuğunu kırar gibi
Serdar Başkan harika işler, imreniyorum size..
Teşekkürler ☺️
Bu faydali video için cok tesekkurler. Bu mumlari dogalgaz kombisinin icinde yaksak daha guzel isi elde edebiliriz.
Serdar başkanım bı tavsiye de benden. Bir bilgisayar fanı yada benzeri bir fan sende vardır 🙂 tek taraflı bı yönden çalıştırsan verim çok artar. Isınan havanın yükselmesinden dolayı yer değiştirme prensibi ile çalışıyor aslında yaptığın düzenek. Bunu fan ile hızlandırırsan daha kısa sürede daha sıcak hava elde edersin. Ben evde kalorifer peteğinin altından düşük devirde fan çalıştırıp çok faydasını gördüm. Ama ses yaptığı için geri söktüm 😂
başgan mumların üstüne boru koymanın sebebi mumların islerinin odaya yayılmaması, kaç mum yaktıysan o kadar ısıtır, üstüne boru koyunca daha fazla ısıtmıo.
Emeğe saygısızlık yapmayalım ama Abimiz ne güzel denemiş denemede güzel kendisi de güzel. ama küçük bir hacimli odada bu sekilde ısı üretmek ve havada yakılan O2 nin yerine yeni temiz havayı tamamlayacak küçük hava girişleri olmazsa , odadaki kişide baş ağrısı yapabilir. bir keresinde bir fotoğraf çekimi için 40 adet küçük yuvarlak aliminyum kaselerde olandan 30-40 mum yakmıştım, çekimden sonra üsküfra yaptım baş dönmesi 3-5 saat devam etmişti. Odayı soğum hava ile havalandırmam derseniz 1-2 saat 20 derecede tutttu 25-30 m2 yi
Bakır ile olan düzeneği çember gibi olup birleşmeden kenarlara gidecek gibi ayarlarsak bunun üzerinde tava falan da kullanılabilir muhtemelen
aslinda cadir ve karavan icin acil durum aparati olarak kullanilabilir.balkonlardada sogugu kirmak icin kullanilabilir .misafir geldiginde cigars molalarida falan
Fahri askerlik arkadaşım, buna iki tane ince çelik halat ile tavana as hem ışık versin hem ısı.. Güzel iş