Teşekkürler güzel özetlediniz.. trafik lambalarında ve ledli reklam tabelalarında LEDlerin bozulmasıda bu sebeple.. Eendüstriyel tasarımcıyım ve tasarımlarımda buna dikkat ettiğim için hiç bir sorun yşanmamaktadır en az 35 yıldır. aynı seriden alınan ledler bile farklı iç dirence sahip oldukları halde aşırı yüklendiği halde o oranda ışık vermiyor.. Geliştirdiğim özel bir cihazla güvenlik eşiğini belirleyip öyle oygulama yapıyorum..
Özellikle aydınlatma ürünlerini sinir değerde çalıştırmak hem daha fazla ışık vermiş gibi görünüyor, hemde ömrün kısalması yönünden satıcıya avantajı varken, alıcı bu keyfi Kemal bey in söylediği gibi kısa sürmekte. Bende hep düşünmüşümdür, bu 10 bin veya 20 bin saatlik ömürlü lambalar nerede diye. Bir üretici göz açıklığı daha. Kemal bey elinize sağlık
İlk çıkan Led lambalar da üreticilerin bu hinlik aklına gelmemiş olacakki 12 sene önce aldığım (marka söylemeyeceğim çünkü bu gün aynı kalitede olduğunu sanmıyorum) led ampuller hâlâ çok güzel çalışıyor. Üzerine diğer ampulleri belki 10 defa değiştirdim. Yani kontrollü eskitme dedikleri durum bu.
Dogru. Dikkat etmeniz gereken konu 11W'lik ampulun bu sekilde 7.5W olarak calistigi. Urettigi isik %70'e dusuyor boyle olunca. 11W'lik yerine 20W alip 14W olarak calistirmak isik kaybina neden olmaz. Basta biraz daha fazla odersiniz ama uzun yillar calisip kara gecirir.
@@Remzi_Kibar Yanlis. 11W ampul ile 20W ampul fiyatlari arasinda %10 fark var. Uc dort kat olsa dediginiz dogru olurdu. Bir konu hakkinda fikir belirtmeden once bilginizin dogru oldugunu teyit etmelisiniz.
Selamu aleykum. Insan bencil olmayacak.Allah icin insanlara faydali olan en guzel insandir.Allah sizlerden razi olsun.Ulkemizde sizin gibi insanlarimiz cogaldikca , bizim millet olarak gelecekte sirtimiz yere dusmez insaallah.Sag olun var olun.Emeginize saglik. Salahattin inel Samarkant -Ozbekistan
1 yıldan beri bu sorunla uğraşıyorum led arasına seri olarak beş ohm luk direnç koydum fayda etmedi Led ampül almaya tövbe etmek üzereyken tesadüfen aynı işlemi yaptım sorun çözüldü anlatımınız içi teşekkürler.
Bilgi için teşekkürler. Akkor flaman ampuller aslında LED ampullerden çok daha uzun ömürlüdür lakin 2000 saati geçmeyecek şekilde imal edilirler. LED'ler doğru kullanılırsa 50.000 saate kadar ömürleri vardır.
Kemal bey kardeşim youtube üzerinden bunun gibi bir sürü video izledim. Ama senin gibi bu konuyu anlatan (izahlı bir biçimde) görmemiştim. Kendi adıma teşekkür ederim. Başarılar dilerim. ( böyle videolar gelmesi dileğiyle)
Direnci artırmak ışığın azalmasına neden olacaktır. Üreticiler led leri sınırında çalıştırırki söyledikleri lümen değerlerine ulaşsınlar. Aynı ışığa ulaşmak için led sayısını artırmak gerekirki üretici için ekmaliyet demektir. Bu dediğinizi mağazalarda uygulanabilir ancak evinde tek lamba kullananlar için ışığın azalması bu da yeterli aydınlatma olmaz. Bilgi ve uygulama için teşekkürler.
Işığın azalan parlaklığı çekilen watt ile orantılı değil. Daha doğrusu göze orantılı gelmiyor. Yani çekilen gücü %35 düşürdüğünde parlaklık %10 azalmış gibi geliyor. Bir de yeterli aydınlatma olmadığında bir üst watt'lı ürünü alıp ya da ikinci bir led ampul alıp ona da aynı işlemi yapabilirsiniz.
yaklasık %33 ışık kaybı oldu.. ne kadar ekmek o kadar köfte. (1-26/39) x 100 yine de pratik bilgiye ulaştığı ve bizi bilgilendirdiği için teşkkür ediyoruz, eline ağzına sağlık.
Aldığım led ampüllere kurşun kalemle tarih yazarım. Ortalama 1.5 ila 2, 5 yıl gidiyor. Arızalanan bir led ampülü söktüğümde ledlerden birinin yandığı diğer led lerin sağlam olduğunu tesbit ettim. Hatta arızalı ledin bağlantı noktalarını şase yaptırınca lesin diğerleri yanıyor. Halbuki bizler ne yapıyoruz led patladı diye atıyoruz. Ancak bu led lerin yedeği nerede satılır bilmiyorum. Ayrıca elimdeki kalem havya, ledin lehimini eritemedi. Baya bir profesyonel havya gerekli. Video güzel bilgilendirici. Daha detaylı elektronik malzemem olsa uğraşırım. 👏🏻👏🏻👏🏻
Ampülün ledi yandıktan sonra tamiratın faydası yok. Defalarca denedim kısa süre sonra başka bir LED arıza yaptı..Ampül yeniyken hocamın anlattığı direnç değişimini yapmak lazım.
yedek led aramayın. bir led bozulduğunda led paneli saklayın. başka bir led ampülünüz bozulduğunda led panelden çalışan ledler ile tamir edebilirsiniz.
çıraklıktan yetişme elektrikçiyim. uzun zamandır aldığım ampulü patladığında çöpe atıyordum şimdi bir havya makinem var hem herşeyi tamir edebiliyorum. hemde bir çeşit hobi gibi oluyor. eşimin babasından kalan şarjlı matkabın pillerini değiştirme ile başladım şimdi oldukça stabil şekilde çalışıyor.ampulüm patladığındada aynısını yapıcağım teşekkür ederim iyi çalışmalar üstadım.
Evet güzel yöntem ve doğru. Daha basit olarak direnci değiştirmek yerine üzerindeki siyah kısmı kazıyarak direnç değerini büyütebilirsiniz. Birkaç ay önce 40W led bar alıp içindeki akımı ölçen paralel bağlı iki dirençten birini söktüm. Gücü 22 Watt'a indi. Tahminimce 10 yıl çalışır. :) Philips, Osram harici tüm led lambalara uygulanması gereken bir yöntem.
Buna ayarlama yapıldığını ve çaresinin olduğunu hep düşünmüşümdür ama nasıl yapıldığını sizin sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim krdeşim, aelinize dilinize sağlık, Allah razı olsun!
Kemal hocam, emeğine sağlık, çok güzel bir anlatım tekniği, amatör bir kişi bile gayet güzel anlayabilir. inanın bir sürü led ampulu, yanmıyor diye çöpe attık, belkide çoğu tamir olabilirdi. Teşekkür ederim, selamlar.
Led ampullerin kısa ömürlü olmasının en önemli sebeplerinden birisi de yetersiz soğutma ve dandik besleme kartlarıdır.Iyi dizayn edilmiş bir besleme ve yeterli soğutma ile bir led 30 yıl kesintisiz çalışabilir.
12 yıl önce led ampullerin yeni çıktığı zamanlar henüz markette bakkalda ledler değil de akkorlu ampuller satılırken internetten 27 TL bir led ampul almıştım. Verbatim marka. ampul hala çalışıyor evde. hala şaşarım. şimdilerde philips al, osram al, ne alırsan fark etmiyor. en iyisinin ömrü 2 seneyi geçmiyor. diğer odalardaki ampulleri belirli sürelerde değişirken bu odadaki Verbatim yatırım maliyetini çoktan çıkardı. şimdi baktım da fiyatı 400 TL ye yanaşmış. diğerleri ile bariz görünen farkı ne derseniz ampulün sap kısmının neredeyse tamamı soğutucu olması. bu ürünler tamamen elektronik olduğundan uzun süreli çalışmalarda ısınıyor ve arızalanıyorlar. ama bu ampulde aşmış adamlar bu konuyu. ampulün modeli "Verbatim Led Classic A B22 7.7w" şeklinde aratırsanız görselii görürsünüz. diğerlerinden farkı bariz ortada. yani videodaki denilen sınır akım değerini led üzerinden geçiriyorsan da adam gibi soğutursan yine sıkıntı olmayacak. ama bunlar hep maliyet. soğutmak için koyulacak alümiinyum malzeme ampulün fiyatını dörde beşe katlar en az.
Cok haklisiniz piyasaya ilk cikanlar daha dayanikli oluyor.Ilk aldiklarim cok daha agirdi simdikiler hafif dediginiz gibi sogutucu farkindan kaynaklaniyor.(heat sink)
Tabii ki kullanılabilir.Direnç pasif bir elemandır yönü de yoktur. Sadece smd olandan biraz daha büyük olacaktır ama lehimlenmesinin dikkat edildiği takdirde zor olacağını sanmıyorum.
SMPS devreler için bozuk LED'in bu şekilde kısadevre edilmesi uygundur ama bu kart lineer tipte bir akım regülatörü kullanıyor. Arızalı LED'i kısadevre ettiğinizde harcanan toplam güç sabit kalacaktır, önceden LED'in harcadığı gücü entegre devre harcayacaktır. Bu yüzden entegrenin ömrü kısalacaktır. Yani bu tip devreler için en uygunu bozuk LED'i yenilemektir.
ayrıca , bu led ampullerde hic hava dolasımı olacak en ufak acıklıgı yok. ısınan komponentin de ömrü kısalır..ampulun mat ve seffaf kısımlarına birer ufak acıklık 2mm lik deilk delmek de ömrü uzatmaya fydası olur
@@EnderDemir1980 ampülün üst beyaz kısmı. Elinize alıp parmağınızla iyice bastırın. İçeri çöktüğünü göreceksiniz. Dolayısıyla sert bir cisim ile delinebilir. Bir iğne ısıtılarak bu delik delme işi yapılabilir. Ben BİM den aldığım led lerin üzerine tarih yazıyorum. Ortalama 2 Yıl gidiyor. Ama bu delik delme işini mutlaka deneyeceğim. Delikleri duya yakın kısma delin çünkü ısınan bölge oraya yakın olduğu için kolay soğuma yapar.
@@EnderDemir1980 ışığın çıktığı yer transparan .ampulun alt kısmi mat ve ışık geçirmez değil mi ? Mat alt kısımda devre var. Üst şeffaf tarafta da Ledler var
Güzel fayfalı bir uygulama emeğine sağlık..bu konuyu Electronica kanalı çok işliyor...tüm lambalara yapmak lazım ama beceri, bilgi ve ekipmana sahip olanların işi...selametle kal.
Direnci değiştirmek yerine üzerindeki led sayısı kadar paralel birer led daha eklesek hem lümeni sabitlemiş oluruz hem de her led üzerine düşen akım azalmış olur. Yanlış mı düşünüyorum.
26/40=0.65 Eğer 9 w lık lamba olsa 6watt ışık verecektir. Ledlerin bir diğer bozulma sebebi ısınma, bu yüzden o plakanın takıldığı yerde, lambanın konik kısmında da alüminyum soğutucu var. İkisini ben parçalamadan bir türlü ayıramıyorum, kaynaklanmış gibi sıkıştırılmışlar.
Evet arızanın başlıca sebebi ısınma. Ben genelde 30-40 watt lık LED ampul alıyorum ısınmamasını sağliyorum bu arada ışık şiddetinden bir miktar feragat ediyorum ve ledlerim yıllarca arızalanmadan işini yapmaya devam ediyor. Işık şiddetinden feragat ettiğim için yüksek wattlı ampul alıyorum mesela salona 30 wattlık ampul takıyorum ama watt olarak 30 değil de 20 oluyor kemal hocamın yaptığı gibi buda ledin uzun yıllar gitmesini sağlıyor.
@@gurkandemirtas7673 LED PCB nin geçtiği yuva varya yani led ampulü takarken elimizle tuttuğumuz kısım oraya tamamen etrafına 8 mm lık matkapla delik deliyorum o deliklerden ısıyı daha rahat atmasını sağlıyorum bu sayede daha az ısınıyor.
Teknik açıdan doğru fakat akımı düşürdüğünüz için lambanın vereceği ışık miktarı da düşecektir. Çünkü ledler aldıkları güç oranında ışık verirler..Aynı şekilde verdikleri ışık oranında da elk tüketirler..
Çok teşekkürler sayın hocam, ben de iki tane ampulü seri bağlamak suretiyle voltajı düşürmek yoluyla denedim. Daire girişinde gece boyunca açık kalan ampuller sorunsuz çalışıyor. Önceden akkor ampullerle bu sistemi yapmıştım. Yıllarca hiç ampul değiştirmedik. Özellikle avizelerde bu sistem yapılabilir bence. Ancak elektronik bilgim olmadığı için düşük voltajdan dolayı led ampullerin kartlarına zarar verir mi bilemiyorum. Çünkü ampul üreticileri dimmer ile kullanmayınız uyarısı yazmış kutulara. Dolayısıyla siz deneyim sahibi elektronikçilerin yorumu nedir bu konuda. Bilgilendirme için çok teşekkürler...
Valla ustam yorumlara baktım kimse konuya deginmemis ben ekleyim dedim normal bir LED lamba ömrü 25.000 saattir tasarruflu LED lambaların ömrü 8500 saate düşüyor sebebi de sizin anlattığımız konu ya denk geliyor bu lambaların ömrünü bilerek kisaltiyorlar aslında o kadar voltaja bile gerek yok normal voltajı 12v dusurup paralel yarı seri bağlantıda 12v ile lambaların ömrü 20.000 saatlere kadar çıkabilir benim kendi düşüncem selametle hayırlı işler ustam 👍❤️
Ustam eline emeğine sağlık bu konuda ledlerin arıza nedeninin yetersiz soğutmadan kaynaklı olduğunu düşünüyordum ancak öyle değilmiş çok sağolun güzel bir video olmuş
Teşekkürler ustacım eline sağlık. ancak bir sorum var kullandığınız 15 ohm luk o minik direnç piyasada var mı? direnç deyince klasik renklerle işaretli dirençler geliyor.
selamlar, led ampüllerin içindeki bu devreyi çıkartmak da çok ayrı bir dert. sağolsunlar her yerine yapıştırıcı sıkıyorlar. duyu parçalamadan çıkartamıyorsunuz.
40 dan 26 ya değil de 35 e düşürseydin parlaklık çok düşmezdi sanırım. Ama uğraştırıcı bir iş olduğu ve arkadaki kabloları kopartmadan yapmak filan zor işler.
Led ampul tamiri defalarca yaptım. Lakin istediğim sonucu alamadım. Bir çıkış noktası olarak LED LED ampul içindeki ısının fazla olduğunu fark ettim. Çözüm olarak ısıyı düşürmek için ampulün sağından ve solundan olmak üzere iki adet 3 mm çapında delik açtım. Sonuç şimdilik iyi tavsiye ederim.
Çok değerli bilgiler. Neden bu kadar kısa sürede bozuluyor yada aydınlatma gücü zayıflıyor merak ediyordum. Bundan sonra sıfır ampullerin direncini değiştirip kullanacağım. Teşekkürler.
Emeğinize sağlık hocam da bir led orda zaten iptal edilmiş yani tüketim yapmıyor bunu hesaba katarak planlama yaptınız mı eğer o çalışıp güç tüketse idi zaten bu kadar sınır bir değer çıkar mıydı hocam ?
Hocam bu tür videolarda birde dirençleri nerede bulabiliriz yada bu tür anlatimlarinizda parça teminlerinde de bir işaret göstermeniz iyi olir. Teşekkürler
Saygi deger boyugum kolay gelsin bilgiler icin tsk eder saygilar sunarim Sizden ricam bi oto anfisi tamiri videosu cekermisiniz transistor diyot vs olcumlerini gosterin lutfen selamlar
İki sorum olacak. 1) Bu led ampuller ilk aldığımızda güzel aydınlatıyor, zamanla soluyor. Doğru/Yanlış 2)1 metrelik iki adet alüminyum led ampul almıştım tezgah altı için önce 9 voltuk adaptör le denedim soluk yandı. 12 voltluk adaptörle ışıl ışıl parladı. Acaba 15. Voltluk bir adaptörle daha fazlamı parlar? Teşekkürler.
Hocam tesekkur ederim dusunup dusunup bulamadıgım bir sorunun cevabını vermissiniz isin bir hilleye donustugunu tahmin ediyordum ama nasıl olurda kaliteli diye aldıgım bir ampul 1-2 ayda bozulur nasıl bir hille var anlamayordum sebebini ohrenmis oldum sayenizde ama bunu kendim yapabilirmiyim biraz denemeliyim degistirdiginiz parcayı nasıl temin ederim elektrikculerdenmi alacagım.
Güvenlik amacıyla (dış ortamda ve içine yağmur suyu girmesin diyedonanma duyu ile kullandığım)sürekli yanan led ampülüm var.hiç aç kapa yapmıyorum. 1,2 sene sürüyor. Ayrıca doğru bilgi mi , 220 volt akkor ampullerimiz, 210 volt veya daha aşağısı ile çalışırsa uzun süre kesilmiyorlar.
Akımı sınırlayarak LED ampulün kullanma zamanı artıyor olabilir. Peki akım düştüğünde LED ampullerdeki parlaklık seviyesi ne olacak. Lütfen cevaplayın. Kimse gece lambası gibi yanan LED ampul istemez.
Kemal bey elinize sağlık. Kendi çekimlerinizde kullandığınız yansıma engelleyici ışığın bir marka modeli var mıydı? Işık altında lehim yaparken parlama olunca bende rahatsız oluyorum. Kolay gelsin
Oğlum,ben 84 yaşında biradamım.Az biraz elektrikten de anlıyorumama senin anlatıkların Amper,direnç vs bunu halktan kaç kişi anlayacak da yapacak. Kısa yola git benim ayarladığım ampullerden alın, hem siz kâr edin hem de ben ampul satayım. Fahiş fiyata değil sürümden kazanayım. Bence bu yolu tercih et bir dene.Bizim millet kolayı ve rahatı sever. Yoksa verdiğin bilgi mükemmel.
Bu durumda 20 wattlık ampulün verdiği ışığı elde etmek için 30 wattlık ampul alıp direnç değişimiyle 20 watt'a düşürmek gerekiyor ki uzun ömürlü olsun. Neticede akım düşünce ışık miktarı da düşecektir. Gidip de 30 wattlık ampul almaya kalksan 20 wattlık ampulün fiyatının 2 katı para ödeyeceksin. Dolayısıyla 2 katı paraya 2 tane 20 wattlık ampul alıp orjinalini kullansan ampulün ömrünü 2 katına çıkarmakla aynı hesaba gelir, uğraştığın da cabası. Kısacası ampulü satan zaten bunu biliyor ki ona göre fiyatlama yapıyor.
Lumen degeri duser ama olsun. Lambanin fiyati onemli degil, 2 gunde yanip degistirmekten kurtulunur,asap bozuklugu. Bir kademe yuksek lamba alinip yapilir. Panel tavan armaturlerde de ayni sorun var. Ledler sınır degerde calistiriliyor. Tesekkurler bilgi icin.
Teşekkürler güzel özetlediniz.. trafik lambalarında ve ledli reklam tabelalarında LEDlerin bozulmasıda bu sebeple.. Eendüstriyel tasarımcıyım ve tasarımlarımda buna dikkat ettiğim için hiç bir sorun yşanmamaktadır en az 35 yıldır.
aynı seriden alınan ledler bile farklı iç dirence sahip oldukları halde aşırı yüklendiği halde o oranda ışık vermiyor.. Geliştirdiğim özel bir cihazla güvenlik eşiğini belirleyip öyle oygulama yapıyorum..
Ampül üreticileri bunu beğenmedi. 😀 Elinize sağlık hocam.
Özellikle aydınlatma ürünlerini sinir değerde çalıştırmak hem daha fazla ışık vermiş gibi görünüyor, hemde ömrün kısalması yönünden satıcıya avantajı varken, alıcı bu keyfi Kemal bey in söylediği gibi kısa sürmekte.
Bende hep düşünmüşümdür, bu 10 bin veya 20 bin saatlik ömürlü lambalar nerede diye. Bir üretici göz açıklığı daha.
Kemal bey elinize sağlık
İlk çıkan Led lambalar da üreticilerin bu hinlik aklına gelmemiş olacakki 12 sene önce aldığım (marka söylemeyeceğim çünkü bu gün aynı kalitede olduğunu sanmıyorum) led ampuller hâlâ çok güzel çalışıyor. Üzerine diğer ampulleri belki 10 defa değiştirdim. Yani kontrollü eskitme dedikleri durum bu.
Dediğine katılıyorum rahat beş sene oldu LED ampul hala yanıyor ama yeni LED ampuller kısa sureli
Buna kaliteli eskitme deniyor son 5 6 yılda iyice yaygınlaştı
klasik eski tip sarı lambalar ve florasanlar niye üretilmiyo sanıyosunuz !?
Kapitalizm böyle bir şey işte. Adamlar 10 yıl yanan ampül yapsınlar sonrasında taş mı yesinler?
Güya led ampulleri bize enerji tasarrufu ve uzun kullanım için teşvik etmişlerdi :-( Çok yakan ama uzun yanan lambayı tercih ederim
Dogru. Dikkat etmeniz gereken konu 11W'lik ampulun bu sekilde 7.5W olarak calistigi. Urettigi isik %70'e dusuyor boyle olunca. 11W'lik yerine 20W alip 14W olarak calistirmak isik kaybina neden olmaz. Basta biraz daha fazla odersiniz ama uzun yillar calisip kara gecirir.
yüksek enflasyonun etkisiyle yıllar sonunda hiçbir kara geçemezsin, zamanında daha pahalı bir ampul almış olursun sadece.
@@Remzi_Kibar Yanlis. 11W ampul ile 20W ampul fiyatlari arasinda %10 fark var. Uc dort kat olsa dediginiz dogru olurdu. Bir konu hakkinda fikir belirtmeden once bilginizin dogru oldugunu teyit etmelisiniz.
11 w lık ampül 7,5 w çalışırsa elektriği aynımı çekiyor az mı çekiyor?
@@superbilgi815 Elektrigi az cekiyor, isigida daha az veriyor. Ama 2 yil yerine 10 yil calisiyor.
Bahsedilen bu direnç nerden alınır
Selamu aleykum.
Insan bencil olmayacak.Allah icin insanlara faydali olan en guzel insandir.Allah sizlerden razi olsun.Ulkemizde sizin gibi insanlarimiz cogaldikca , bizim millet olarak gelecekte sirtimiz yere dusmez insaallah.Sag olun var olun.Emeginize saglik.
Salahattin inel
Samarkant -Ozbekistan
Allah razı olsun cümlesini her önüne gelen için kullanmayın imandan bile eder dikkat edin
HELAL OLSUN SİZE VE SİZİN GİBİ, BİLGİSİNİ KARŞILIKSIZ PAYLAŞABİLEN USTALARA.... PAYLAŞALIM, ÖĞRENELİM, GELİŞELİM Kİ ÜLKEMİZ GÜÇLENSİN!! :)
1 yıldan beri bu sorunla uğraşıyorum led arasına seri olarak beş ohm luk direnç koydum fayda etmedi Led ampül almaya tövbe etmek üzereyken tesadüfen aynı işlemi yaptım sorun çözüldü anlatımınız içi teşekkürler.
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM ❤
Bilgi için teşekkürler. Akkor flaman ampuller aslında LED ampullerden çok daha uzun ömürlüdür lakin 2000 saati geçmeyecek şekilde imal edilirler. LED'ler doğru kullanılırsa 50.000 saate kadar ömürleri vardır.
Hocam bence siz alimsiniz profesorsünüz vallahi işinizin uzmanısınız hep var olun çok yaşayın hocam sizin gibiler hep var olsunlar
Kemal bey kardeşim youtube üzerinden bunun gibi bir sürü video izledim. Ama senin gibi bu konuyu anlatan (izahlı bir biçimde) görmemiştim. Kendi adıma teşekkür ederim. Başarılar dilerim. ( böyle videolar gelmesi dileğiyle)
Direnci artırmak ışığın azalmasına neden olacaktır. Üreticiler led leri sınırında çalıştırırki söyledikleri lümen değerlerine ulaşsınlar. Aynı ışığa ulaşmak için led sayısını artırmak gerekirki üretici için ekmaliyet demektir. Bu dediğinizi mağazalarda uygulanabilir ancak evinde tek lamba kullananlar için ışığın azalması bu da yeterli aydınlatma olmaz. Bilgi ve uygulama için teşekkürler.
Işığın azalan parlaklığı çekilen watt ile orantılı değil. Daha doğrusu göze orantılı gelmiyor. Yani çekilen gücü %35 düşürdüğünde parlaklık %10 azalmış gibi geliyor. Bir de yeterli aydınlatma olmadığında bir üst watt'lı ürünü alıp ya da ikinci bir led ampul alıp ona da aynı işlemi yapabilirsiniz.
Emeğinize sağlık hocam çok önemli bir konuya temas ettiniz bu LED lambaların tamiri çok önemli yoksa cok ciddi oranda lamba çöpe gidiyor
Teşekkürler değerli hocam. Allah ne muradınız varsa versin 🇦🇿🇹🇷♥️
yaklasık %33 ışık kaybı oldu.. ne kadar ekmek o kadar köfte. (1-26/39) x 100 yine de pratik bilgiye ulaştığı ve bizi bilgilendirdiği için teşkkür ediyoruz, eline ağzına sağlık.
Evet yorumlarda belirtmiş LED ampulü 11 lik yerine 20 lik alın yıllarca kullanın karlı çıkın
LED ampül 11lik nedemek 20 Lik nedemek 20 Lik ampül neresine bakıp alacağız aydınlatır mısınız teşekkürler
Aldığım led ampüllere kurşun kalemle tarih yazarım. Ortalama 1.5 ila 2, 5 yıl gidiyor. Arızalanan bir led ampülü söktüğümde ledlerden birinin yandığı diğer led lerin sağlam olduğunu tesbit ettim. Hatta arızalı ledin bağlantı noktalarını şase yaptırınca lesin diğerleri yanıyor. Halbuki bizler ne yapıyoruz led patladı diye atıyoruz. Ancak bu led lerin yedeği nerede satılır bilmiyorum. Ayrıca elimdeki kalem havya, ledin lehimini eritemedi. Baya bir profesyonel havya gerekli. Video güzel bilgilendirici. Daha detaylı elektronik malzemem olsa uğraşırım. 👏🏻👏🏻👏🏻
Çok kaliteli bir havyaya gerek yok. Sizin elinizde çok kötüymüş.
Ampülün ledi yandıktan sonra tamiratın faydası yok. Defalarca denedim kısa süre sonra başka bir LED arıza yaptı..Ampül yeniyken hocamın anlattığı direnç değişimini yapmak lazım.
yedek led aramayın. bir led bozulduğunda led paneli saklayın. başka bir led ampülünüz bozulduğunda led panelden çalışan ledler ile tamir edebilirsiniz.
Şu ürünleri sen satsan da senden alsak Kemal Bey, süper olur. İçerik için ellerine sağlık.
çıraklıktan yetişme elektrikçiyim. uzun zamandır aldığım ampulü patladığında çöpe atıyordum şimdi bir havya makinem var hem herşeyi tamir edebiliyorum. hemde bir çeşit hobi gibi oluyor. eşimin babasından kalan şarjlı matkabın pillerini değiştirme ile başladım şimdi oldukça stabil şekilde çalışıyor.ampulüm patladığındada aynısını yapıcağım teşekkür ederim iyi çalışmalar üstadım.
Evet güzel yöntem ve doğru. Daha basit olarak direnci değiştirmek yerine üzerindeki siyah kısmı kazıyarak direnç değerini büyütebilirsiniz. Birkaç ay önce 40W led bar alıp içindeki akımı ölçen paralel bağlı iki dirençten birini söktüm. Gücü 22 Watt'a indi. Tahminimce 10 yıl çalışır. :) Philips, Osram harici tüm led lambalara uygulanması gereken bir yöntem.
Biraz daha ayrıntılı anlatır mısınız
Nasıl yapmak gerekiyor. Ayrıntı lütfen.
Led firmaları bu işe kızacak :D Zaten yapmak istedikleri devamlı yeni ürün alınsın ve firmalar karını arttırsın. Emeginize sağlık.
Buna ayarlama yapıldığını ve çaresinin olduğunu hep düşünmüşümdür ama nasıl yapıldığını sizin sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim krdeşim, aelinize dilinize sağlık, Allah razı olsun!
Hocam Allah razı olsun artık ampül degistirmekten bıkmıştım, çok çabuk bozuluyordu simdi sizin yapmış oldugunuz gibi direnci degistirecegim.
Hocam emeğinize sağlık. Aynı konu otomobil piyasasında kullanılan iç aydınlatma ledileri içinde geçerlidir.
Öğrendik tsk
teşekkürler hocam faydalı olmak ne demek hem ekonomiye hem bilgiye hem tecrübeye faydası saymakla bitmiyen bir video olmuş
Kemal hocam, emeğine sağlık, çok güzel bir anlatım tekniği, amatör bir kişi bile gayet güzel anlayabilir. inanın bir sürü led ampulu, yanmıyor diye çöpe attık, belkide çoğu tamir olabilirdi. Teşekkür ederim, selamlar.
Led ampullerin kısa ömürlü olmasının en önemli sebeplerinden birisi de yetersiz soğutma ve dandik besleme kartlarıdır.Iyi dizayn edilmiş bir besleme ve yeterli soğutma ile bir led 30 yıl kesintisiz çalışabilir.
Ben led ampulü fanlı yaptım lamba yandıgında fan çalışıyor
Eline saglik
@@MehmetEren-nu8svben soğutucu taktım ama fan nasıl nereye taktınız bana resim atabilirmisin iz
tasarruflu oluyormu 😁@@MehmetEren-nu8sv
12 yıl önce led ampullerin yeni çıktığı zamanlar henüz markette bakkalda ledler değil de akkorlu ampuller satılırken internetten 27 TL bir led ampul almıştım. Verbatim marka. ampul hala çalışıyor evde. hala şaşarım. şimdilerde philips al, osram al, ne alırsan fark etmiyor. en iyisinin ömrü 2 seneyi geçmiyor. diğer odalardaki ampulleri belirli sürelerde değişirken bu odadaki Verbatim yatırım maliyetini çoktan çıkardı. şimdi baktım da fiyatı 400 TL ye yanaşmış. diğerleri ile bariz görünen farkı ne derseniz ampulün sap kısmının neredeyse tamamı soğutucu olması. bu ürünler tamamen elektronik olduğundan uzun süreli çalışmalarda ısınıyor ve arızalanıyorlar. ama bu ampulde aşmış adamlar bu konuyu. ampulün modeli "Verbatim Led Classic A B22 7.7w" şeklinde aratırsanız görselii görürsünüz. diğerlerinden farkı bariz ortada. yani videodaki denilen sınır akım değerini led üzerinden geçiriyorsan da adam gibi soğutursan yine sıkıntı olmayacak. ama bunlar hep maliyet. soğutmak için koyulacak alümiinyum malzeme ampulün fiyatını dörde beşe katlar en az.
Cok haklisiniz piyasaya ilk cikanlar daha dayanikli oluyor.Ilk aldiklarim cok daha agirdi simdikiler hafif dediginiz gibi sogutucu farkindan kaynaklaniyor.(heat sink)
Normal direnç kullanılabilir mi?
Gitmemesi nin sebebi ampullerin arızalanıp daha fazla ampül satmak onlarda karlarına kar eklemek istiyor artık sistem böyle
Tabii ki kullanılabilir.Direnç pasif bir elemandır yönü de yoktur. Sadece smd olandan biraz daha büyük olacaktır ama lehimlenmesinin dikkat edildiği takdirde zor olacağını sanmıyorum.
alüminyum govdesi var gibi görünüyor
Hocam emeğine sağlık. Takdir edilecek o kadar çok paylaşımın var ki. Beğenerek izliyorum. Aynı zamanda bilgi ediniyorum. Kendi adıma teşekkür ederim.
SMPS devreler için bozuk LED'in bu şekilde kısadevre edilmesi uygundur ama bu kart lineer tipte bir akım regülatörü kullanıyor. Arızalı LED'i kısadevre ettiğinizde harcanan toplam güç sabit kalacaktır, önceden LED'in harcadığı gücü entegre devre harcayacaktır. Bu yüzden entegrenin ömrü kısalacaktır. Yani bu tip devreler için en uygunu bozuk LED'i yenilemektir.
En uygunu akım ölçen direnci büyütmektir. LED'i değiştirmek ömrünü 1 hafta ya da ay uzatır.
ayrıca , bu led ampullerde hic hava dolasımı olacak en ufak acıklıgı yok. ısınan komponentin de ömrü kısalır..ampulun mat ve seffaf kısımlarına birer ufak acıklık 2mm lik deilk delmek de ömrü uzatmaya fydası olur
İyi fikir bi deneme yapacağım. 👏🏻
Mat ve şeffaf derken tam olarak nereye ampulün şekline göre filan tarif verir misiniz
@@EnderDemir1980 ampülün üst beyaz kısmı. Elinize alıp parmağınızla iyice bastırın. İçeri çöktüğünü göreceksiniz. Dolayısıyla sert bir cisim ile delinebilir. Bir iğne ısıtılarak bu delik delme işi yapılabilir. Ben BİM den aldığım led lerin üzerine tarih yazıyorum. Ortalama 2 Yıl gidiyor. Ama bu delik delme işini mutlaka deneyeceğim. Delikleri duya yakın kısma delin çünkü ısınan bölge oraya yakın olduğu için kolay soğuma yapar.
@@EnderDemir1980 ışığın çıktığı yer transparan .ampulun alt kısmi mat ve ışık geçirmez değil mi ? Mat alt kısımda devre var. Üst şeffaf tarafta da Ledler var
Güzel fayfalı bir uygulama emeğine sağlık..bu konuyu Electronica kanalı çok işliyor...tüm lambalara yapmak lazım ama beceri, bilgi ve ekipmana sahip olanların işi...selametle kal.
Kemal usta iyiki varsın, sayende baya birşeyler ögrendim. Eline emegine sağlık olsun.
Direnci değiştirmek yerine üzerindeki led sayısı kadar paralel birer led daha eklesek hem lümeni sabitlemiş oluruz hem de her led üzerine düşen akım azalmış olur. Yanlış mı düşünüyorum.
26/40=0.65 Eğer 9 w lık lamba olsa 6watt ışık verecektir.
Ledlerin bir diğer bozulma sebebi ısınma, bu yüzden o plakanın takıldığı yerde, lambanın konik kısmında da alüminyum soğutucu var.
İkisini ben parçalamadan bir türlü ayıramıyorum, kaynaklanmış gibi sıkıştırılmışlar.
Evet arızanın başlıca sebebi ısınma. Ben genelde 30-40 watt lık LED ampul alıyorum ısınmamasını sağliyorum bu arada ışık şiddetinden bir miktar feragat ediyorum ve ledlerim yıllarca arızalanmadan işini yapmaya devam ediyor. Işık şiddetinden feragat ettiğim için yüksek wattlı ampul alıyorum mesela salona 30 wattlık ampul takıyorum ama watt olarak 30 değil de 20 oluyor kemal hocamın yaptığı gibi buda ledin uzun yıllar gitmesini sağlıyor.
@@fatihkirimli474 ısınmamayı nasıl sağlıyorsunuz?
@@gurkandemirtas7673 LED PCB nin geçtiği yuva varya yani led ampulü takarken elimizle tuttuğumuz kısım oraya tamamen etrafına 8 mm lık matkapla delik deliyorum o deliklerden ısıyı daha rahat atmasını sağlıyorum bu sayede daha az ısınıyor.
Teknik açıdan doğru fakat akımı düşürdüğünüz için lambanın vereceği ışık miktarı da düşecektir.
Çünkü ledler aldıkları güç oranında ışık verirler..Aynı şekilde verdikleri ışık oranında da elk tüketirler..
Teşekkürler. Aferin size. Ben bir ampülü dediyiniz gibi yapdım. 10 yıl sonra buraya sonucu yazacağım 🙂
Çok teşekkürler sayın hocam, ben de iki tane ampulü seri bağlamak suretiyle voltajı düşürmek yoluyla denedim. Daire girişinde gece boyunca açık kalan ampuller sorunsuz çalışıyor. Önceden akkor ampullerle bu sistemi yapmıştım. Yıllarca hiç ampul değiştirmedik. Özellikle avizelerde bu sistem yapılabilir bence. Ancak elektronik bilgim olmadığı için düşük voltajdan dolayı led ampullerin kartlarına zarar verir mi bilemiyorum. Çünkü ampul üreticileri dimmer ile kullanmayınız uyarısı yazmış kutulara. Dolayısıyla siz deneyim sahibi elektronikçilerin yorumu nedir bu konuda. Bilgilendirme için çok teşekkürler...
Çok güzel bir tüyo vermişsiniz. Arasak bulamayız. Elinize sağlık.
WOW!!! Thank you so much for sharing your tips and tricks with all of us and I’m very impressed 😊
Valla ustam yorumlara baktım kimse konuya deginmemis ben ekleyim dedim normal bir LED lamba ömrü 25.000 saattir tasarruflu LED lambaların ömrü 8500 saate düşüyor sebebi de sizin anlattığımız konu ya denk geliyor bu lambaların ömrünü bilerek kisaltiyorlar aslında o kadar voltaja bile gerek yok normal voltajı 12v dusurup paralel yarı seri bağlantıda 12v ile lambaların ömrü 20.000 saatlere kadar çıkabilir benim kendi düşüncem selametle hayırlı işler ustam 👍❤️
Bu bilgileri veren ustada gördük çok şükür teşekkürler
Video oldukça yararlı oldu. Birgün el atmak lazım evdeki ledlere...
Ustam eline emeğine sağlık bu konuda ledlerin arıza nedeninin yetersiz soğutmadan kaynaklı olduğunu düşünüyordum ancak öyle değilmiş çok sağolun güzel bir video olmuş
Yeterli soğutma sağlanırsa ömür kısalmaz, soğutma yetersiz olduğu için burda watt düşürerek sorun çözülmeye çalışılmış sadece
paylaştığın bilgi için tşkler hocam. Peki bu işlem den sonra parlaklık nasıl etkileniyor? ışığın parlaklığını gözlemledin mi?
Teşekkürler.
Usta, 10 ohmluk direncin yerine 12 ohmluk omik direnç koyulsa aynı sonuç alınabilinir mi?
ısınma sorununu çözecek pratik bir soğutma yöntemi olabilir mi üstad. yani ampule sonradan monte edilebilecek aliminyum plaka gibi.
Çok teşekkür ederim ustam bir de yanarken pır pır yapan ampüle cözüm var mıdır acaba
Teşekkürler ustacım eline sağlık. ancak bir sorum var kullandığınız 15 ohm luk o minik direnç piyasada var mı? direnç deyince klasik renklerle işaretli dirençler geliyor.
Bilgi makbule geçti. Teşekkür ederim. Ampule uygun direnci elektrikçiden mi alacağım?
selamlar, led ampüllerin içindeki bu devreyi çıkartmak da çok ayrı bir dert. sağolsunlar her yerine yapıştırıcı sıkıyorlar. duyu parçalamadan çıkartamıyorsunuz.
tşk..peki sonrasında ışık gücü de düşmüyor mu..sanki düşüyor gibi geldi bana ?
40 dan 26 ya değil de 35 e düşürseydin parlaklık çok düşmezdi sanırım. Ama uğraştırıcı bir iş olduğu ve arkadaki kabloları kopartmadan yapmak filan zor işler.
Merhaba hocam bu uygulamayı led projektörlere de yapabilir miyiz.projektörler de çabuk bozuluyor
hemen Led ampulleri toplayıp bunu uygulayalım:) ama bu videodan sonra ampul üreticileri kanala misilleme yapmaz umarım:d
o direnci nerteden bulacagiz ayrica bu islemi yeni ampulemi yapacagix bi zahmet
VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, O DİRENÇ
NEREDEN TEMİN EDİLEBİLİR, SELAMLAR.
Japonyada çok varmış
ayrıca led ampulün etrafındaki plastiğe delikler açıyorum daha verimli bir soğutma sağlasın diye bunu da tavsiye edebilirim
Ağzına, eline sağlık. Yalniz bu işlemi yapınca watt kaçtı ve kaça düşüyor? Teşekürler.
Led ampul tamiri defalarca yaptım. Lakin istediğim sonucu alamadım. Bir çıkış noktası olarak LED LED ampul içindeki ısının fazla olduğunu fark ettim. Çözüm olarak ısıyı düşürmek için ampulün sağından ve solundan olmak üzere iki adet 3 mm çapında delik açtım. Sonuç şimdilik iyi tavsiye ederim.
Bravo, Cok basarili anlatim.
Çok değerli bilgiler. Neden bu kadar kısa sürede bozuluyor yada aydınlatma gücü zayıflıyor merak ediyordum. Bundan sonra sıfır ampullerin direncini değiştirip kullanacağım. Teşekkürler.
Direnç değişim işlemi led ampullerinizinizi garanti kapsamı dışında bırakır. 😔
@@samsungnoteseries1983sanki ampulü garantiye veren var da
Emeğinize sağlık hocam da bir led orda zaten iptal edilmiş yani tüketim yapmıyor bunu hesaba katarak planlama yaptınız mı eğer o çalışıp güç tüketse idi zaten bu kadar sınır bir değer çıkar mıydı hocam ?
Merhaba, Peki bu işlem yerine dimerli kullanıp full den düşük kullansak, aynı etkiyi sağlar mı? tşk.ler
Herkes zaten bu kadarcık elektronik bilgisine sahip olduğundan ve her evde bulunan ekipmanlarla evinde kolayca bu işlemi yapabilir :)
Hocam bu tür videolarda birde dirençleri nerede bulabiliriz yada bu tür anlatimlarinizda parça teminlerinde de bir işaret göstermeniz iyi olir. Teşekkürler
Benim anlamadığım direnci nereden bulacağını bilmeyen o direnci oraya nasıl takacak
Hocam peki 100-200 watt projektörler için ne yapılabilir. Onlarda böyle bir devre yok.
Saygi deger boyugum kolay gelsin bilgiler icin tsk eder saygilar sunarim
Sizden ricam bi oto anfisi tamiri videosu cekermisiniz transistor diyot vs olcumlerini gosterin lutfen selamlar
Merhaba, benim LED ampulumde BR2 yazıyor hangi drrnc ile değiştirmek gerekiyor
İki sorum olacak. 1) Bu led ampuller ilk aldığımızda güzel aydınlatıyor, zamanla soluyor. Doğru/Yanlış
2)1 metrelik iki adet alüminyum led ampul almıştım tezgah altı için önce 9 voltuk adaptör le denedim soluk yandı. 12 voltluk adaptörle ışıl ışıl parladı. Acaba 15. Voltluk bir adaptörle daha fazlamı parlar?
Teşekkürler.
Cok kısık yanan .yani patlak diyebilecegimiz led lamba da sorun nedir acaba.
Hocam tesekkur ederim dusunup dusunup bulamadıgım bir sorunun cevabını vermissiniz isin bir hilleye donustugunu tahmin ediyordum ama nasıl olurda kaliteli diye aldıgım bir ampul 1-2 ayda bozulur nasıl bir hille var anlamayordum sebebini ohrenmis oldum sayenizde ama bunu kendim yapabilirmiyim biraz denemeliyim degistirdiginiz parcayı nasıl temin ederim elektrikculerdenmi alacagım.
Güvenlik amacıyla (dış ortamda ve içine yağmur suyu girmesin diyedonanma duyu ile kullandığım)sürekli yanan led ampülüm var.hiç aç kapa yapmıyorum. 1,2 sene sürüyor. Ayrıca doğru bilgi mi , 220 volt akkor ampullerimiz, 210 volt veya daha aşağısı ile çalışırsa uzun süre kesilmiyorlar.
Akımı sınırlayarak LED ampulün kullanma zamanı artıyor olabilir. Peki akım düştüğünde LED ampullerdeki parlaklık seviyesi ne olacak. Lütfen cevaplayın. Kimse gece lambası gibi yanan LED ampul istemez.
Philips led ampul kullanıyorum kolay bozulmuyor masallah demek ki kaliteli yapılmış 😊
Beni en çok uğraştıran ampul
Hocam emeğine sağlık, lehim tutsun diye sürdüğün malzeme adı nedir teşekkür
Mevcut ledlere seri 1 adet daha led eklesek akımı da düşürmüş olmazmıyız ? Hatta ışık şiddetimiz azalmaz çoğalır.
Size teşekkür ediyorum birde led ampuller yanıp yanıp sönüyor bu durumda ne yapmalıyız bu konu da bi video yaparsanız çok memnun olurum teşekkür
Merhaba sensörlü iki duylu ampul tamiri nasıl yapılır?
peki kemal hocam biz bu direnci ayarlı yapsak dimmer gibi kullanabilir miyiz?
O parcayi baska leddenmi.söktünüz yoksa satilimiyormu tek olarak beyfendi?
Kemal bey elinize sağlık. Kendi çekimlerinizde kullandığınız yansıma engelleyici ışığın bir marka modeli var mıydı? Işık altında lehim yaparken parlama olunca bende rahatsız oluyorum. Kolay gelsin
kemal bey bozuk ledleri hepsini değiştiriyorum 2835 ledlerle ama orjinal parlaklıkta yanmıyor, sebebini anlayamadım.
BİLGİ PAYLAŞIMINIZ VE EMEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...
Selamun aleyküm hayırlı sabahlarımız olsun o beyaz kaployla kirmizi kaployu nereye bagladin goerbilirmiyiz❤❤❤❤❤
Kesilen fanusun hava ve nem sızdırmazlığı nalsıl sağlanıyor?
Süpersiniz, tebrikler teşekkürler 🍀😊
Ustam eline sağlık. Bu şekilde ampulün ışığı aydınlatması zayıflar mı yoksa aynımı kalır?
Oğlum,ben 84 yaşında biradamım.Az biraz elektrikten de anlıyorumama senin anlatıkların Amper,direnç vs bunu halktan kaç kişi anlayacak da yapacak. Kısa yola git benim ayarladığım ampullerden alın, hem siz kâr edin hem de ben ampul satayım. Fahiş fiyata değil sürümden kazanayım. Bence bu yolu tercih et bir dene.Bizim millet kolayı ve rahatı sever. Yoksa verdiğin bilgi mükemmel.
Ben 2012 den beri işyerinde onlarca var kullanıyorum.
Sonradan kaç tane aldıysam. Bozuldu.
İlk aldıklarım bozulmuyor.
Hiç açmayın ömür boyu gitsin :) İşin şakası da bu "bilinçli eskitme" her üründe kullanılmakta.
Emeğine sağlık ustam smd. Direnç in herhangi bir. numarası varmı 1206 %1 olan cinsindenmi yoksa başka bir numarası varmı
Bu durumda 20 wattlık ampulün verdiği ışığı elde etmek için 30 wattlık ampul alıp direnç değişimiyle 20 watt'a düşürmek gerekiyor ki uzun ömürlü olsun. Neticede akım düşünce ışık miktarı da düşecektir. Gidip de 30 wattlık ampul almaya kalksan 20 wattlık ampulün fiyatının 2 katı para ödeyeceksin. Dolayısıyla 2 katı paraya 2 tane 20 wattlık ampul alıp orjinalini kullansan ampulün ömrünü 2 katına çıkarmakla aynı hesaba gelir, uğraştığın da cabası. Kısacası ampulü satan zaten bunu biliyor ki ona göre fiyatlama yapıyor.
Lumen degeri duser ama olsun. Lambanin fiyati onemli degil, 2 gunde yanip degistirmekten kurtulunur,asap bozuklugu. Bir kademe yuksek lamba alinip yapilir. Panel tavan armaturlerde de ayni sorun var. Ledler sınır degerde calistiriliyor. Tesekkurler bilgi icin.
teşekkürler hocam bu direnc parçasını biz nasıl temin edebiliriz teşekkürler
Bunun yerine bir dimmer aynı işi görür mü acaba?
selam ustam... Aynı uygulamayı led h4 ampüller üzerinde yapmanız mümkünmü aynı sonuca ulaşılırmı yani teknolojisi ve mantığı aynımı
Hocam burada U1 adlı komponentin ismi nedir acaba? Led yanıp sönüyor acaba sorun çipte mi
Video için teşekkürler ,bu 15om luk smd direnç yerine normal direnç kullansak sorun olurmu
Olur
Merhabalar 48 volt aydınlatma kullanıyorum güç kaynağına direk bağlanmakta her hangi devre yok ledlerde normal şartlarda devre olöası gerekiyor mu
Cok guzel anlattiniz hocam, sagolun varolun..