Documentaire "Geld stinkt niet: Hoe de Nederlandse staat eigenaar werd van dé bank" (2015)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 сен 2024
  • Eind september 2008 speelde zich een voor onmogelijk gehouden scenario af. De Nederlandse regering moest onder zware tijdsdruk onderhandelen met de Belgen om ABN Amro van de ondergang te redden. en strijd vol botsende ego's, machtsspelletjes en cultuurverschillen, die vanuit Nederland de codenaam kreeg 'Pecunia non olet' ('geld stinkt niet').
    In de politieke documentaire Geld stinkt niet: hoe de Nederlandse staat eigenaar werd van de bank blikken de Nederlandse en Belgische onderhandelaars voor de eerste keer terug op deze moeizame en zenuwslopende onderhandelingen, die uitdraaide op een klassieke derby van de lage landen.

Комментарии • 10

  • @AK-yx4wc
    @AK-yx4wc 3 года назад +21

    en weer een top upload...dank!

  • @jerryw1608
    @jerryw1608 11 месяцев назад +6

    Ze hebben de Nederlandse delen gekocht, en dezelfde dag nog het vertrouwen in de bank volledig hersteld. De bank draait sindsdien goede cijfers en de aandelen worden langzaam verkocht. Uiteindelijk profiteert de Nederlandse burger ook van deze investering en is het inderdaad een hele goede deal geweest.

    • @bramvanderwolf4153
      @bramvanderwolf4153 Месяц назад +1

      Er staat nog steeds verlies op dit heeft de samenleving alleen maar extra geld gekost

    • @jerryw1608
      @jerryw1608 Месяц назад

      @@bramvanderwolf4153 de overname heeft een domino aan omvallende banken voorkomen. Misschien dat de overname geld gekost heeft, maar dat staat niet in relatie met de kosten die zouden komen kijken bij een omvallende bank (depositie garantie stelsel uitkeringen vanuit overheid, verlies van gelden boven 100k voor de bedrijven en consumenten).

    • @JJVernig
      @JJVernig 13 дней назад

      @@bramvanderwolf4153 Yep, al kan ik het de toenmalige regering niet aanrekenen. Ze hebben in een week tijd een overname die normaal > 1 jaar duurt gedaan. Dat dit niet goed gaat, teveel betaald wordt snap ik wel. Al denk ik dat de Nederlandse Bank de inschatting van ongeveer 8 miljard wel heel netjes gedaan had..
      De rol van Wouter Bos is nog wel een aandachtspunt. In een Belgische commentaar was al eerder aangegeven dat Wouter eigenlijk heel passief was, totdat de pers erop stond. Of dit natrappen is n.a.v. de opmerkingen "beste delen eruit getrokken", of in werkelijkheid is lastig aan te geven, maar ja.
      De terughoudenheid van de Belgische regering om de Nederlanders erbij te halen is echt ook een groot probleem. Door de wantrouwigheid die dat gecreëerd had, zorgde in de week erna voor allerlei ellende...

  • @soetaloo
    @soetaloo Год назад +7

    Trots om Nederlander te zijn

  • @dariolamela2231
    @dariolamela2231 2 года назад +2

    Het boek "Bank Roet" Legt alles heel mooi in detail uit. Absurd verhaal hoe het toen allemaal gelopen is.

  • @ijustatemydog980
    @ijustatemydog980 6 месяцев назад +2

    en wat had Wouter Bos gelijk