Diyabet ve Tiamin (B1) İlişkisi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • B1 vitamini ya da tiamin suda erir; dokulardaki depolanma kapasitesi sınırlı (30 mg) olduğu için devamlı günlük alım önemlidir.
    Tiamin vücudumuzda enerji üretiminde önemli rol oynar. Tiamin glikoz metabolizmasını ve pankreas işlevlerini düzenler.
    Beynimizin fonksiyonları ve sağlıklı olma halinin sürdürülmesinde tiamine ciddi gereksinim vardır. Bağışıklık sisteminin çalışmasına, büyüme ve gelişmeye katkıda bulunur.
    Tiamin yüksek kan şekerinin özellikle damarlarımızda yarattığı hasarı engelleyebilir veya geri çevirebilir. Bu nedenle diyabetik hastalarda önemlidir.
    Tiamin başlıca tam tahıllar, baklagiller, et, balık, ayçekirdeğinde bol bulunur. Normal bir beslenmeyle günlük tiamin ihtiyacı karşılanır.
    Günlük belirlenen alım miktarı 1,1-1.2 mg’dır. Bağırsaklarımızdaki bakteriler de tiamin sentezleyebilirler. Genellikle güvenlidir; ama günde 3 g ve üzeri alımlar toksik olabilir.
    Tiamin pişirme uzunluğu, alkali ortam, kurutulan meyvelerdeki sülfit nedeniyle eksilir. Pişirme suyuna geçer.
    Eksikliği genellikle yetersiz alım, bariatrik opreasyon geçirenlerde ve diğer sindirim sistemindeki emilim bozukluklarında, kronik alkoliklerde, kanser, AIDS, gebelik diyabeti, folat eksikliği, yüksek miktarda çay ve kahve tüketimi, ve uzun süren beslenme bozukluğunda, çağımızın temel sorunu olan işlenmiş, rafine gıdalar, yüksek şekerle beslenerek yüksek kalori alan, ancak besin öğeleri açısından fakir beslenenlerde ortaya çıkabilir.
    Diyabetik hastalarda düşük tiamin seviyelerine daha sık rastlanır.
    Tiamin eksikliği kalp-damar, sindirim, sinir sistemi ve beyni etkiler. Beyinde tiamin eksikliğine bağlı inflamasyon ve hasarlanma olur; bu da Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlar. Tiamin eksikliğinin en tipik hastalıkları beriberi ve Wernicke-Korsakof sendromu’dur. El ve ayaklarda, baldırda karıncalanma, ağrı, yanma veya hissizlikle seyreden polinöropati en sık bulgudur.
    Degede ve Mutlu Kalın!
    Kaynaklar: Kitap: Thiamine Deficiency Disease, Dysautonomia, and High Calorie Malnutrition-ISBN 978-0-12-810387-6; J Clin Med Res 2012; 4(3):153-160; Acta Diabetologica (2021) 58:1433-1439.
    #vitamin #nutrition #mikrobesin

Комментарии • 4

  • @serpil1500
    @serpil1500 10 месяцев назад

    Teşekkürler hocam

  • @coskunsakar6992
    @coskunsakar6992 Год назад

    Hocam tip2 diyabet hastasıyım. Takviye olarak kullandığım bir ürün var elimde. Her kapsül 100 mg. Normal olarak günde ne kadar kullanabilirim.Video da 3 Gr a kadar toksik etki gözlemlenmemiştir demişsiniz biliyorum ama.Normal olarak kaç mg kullanmalıyım sizce

  • @haydardemir7191
    @haydardemir7191 Год назад

    :)

  • @serhanuren
    @serhanuren Год назад

    Teşekkürler hocam