Zit je zoveel jaren in dit vak, kan je nog geen lading zekeren hahaha! Het idee van de kunststof was ook zo moeilijk. Ipv het kunststof had je er ook rubberen stroken in kunnen leggen, dezelfde als op de bodem om meer wrijving te krijgen. Dan een spanband erover en vasttrekken.
Maar die chauffeur zegt geheel terecht dat zo'n spanbandje zo'n rioolbuis absoluut niet tegen gaat houden, als de boel dan toch aan het glijden komt.. Ik ben het met je eens dat helemaal niet vastzetten niet goed is.. Maar uiteindelijk is dit dus nogsteeds symbolisch... En dat is dus ook niet wat je wilt.
@@destructionnl8165 Dan moet hij beter inspannen. Zo buitenom de trailer gaat inderdaad geen zijlingse verplaatsing tegenhouden. Dat is voor voor/achter beweging (of vooral omhoog eigenlijk). Trek echter een bandje van links, door de buis en weer terug naar links. En hetzelfde aan de rechterkant en je hebt bescherming tegen zijlingse verplaatsing
@@timberleek Dat weet ik, maar ook dan.. Als die rioolbuis echt gaat schuiven kun je het gewoon vergeten met spanbanden. Die gaan zo'n buis absoluut niet tegen houden. Hoort u trouwens in de video ook die agent zeggen dat de voorste en achterste gezekerd moeten worden? Alsin, de rest hoeft niet vast? Krom, krom, krom... Net of de tussenliggende buizen niet aan het schuiven kunnen komen.
@@destructionnl8165 Als je fatsoenlijk kaliber banden/kettingen hebt en correct inspant kan dat prima. Dat blijft prima liggen. De bedoeling is ook dat het spul bijvoorbaat al op spanning staat. Je wil niet dat het eerst gaat schuiven voordat de spanbanden "ingrijpen". Alleen de voorste en achterste inspannen vind ik ook raar. Het enige waar dat tegen helpt is voor/achter verplaatsing (mits de banden sterk genoeg zijn om een aanvliegende buis tegen te houden). Zijlingse verplaatsing hou je totaal niet tegen.
Klopt, sommige ladingen zijn vrijwel niet te zekeren ivm breekbaarheid/kwetsbaarheid. Neem bijvoorbeeld staalrollen, die verticaal worden geladen in een speciale trailer met een kuil waar ze precies in passen. Al gooi je er banden of kettingen omheen, die dingen schieten ALTIJD los bij een ongeluk. Spanbanden met betonbuizen hebben echt 0 effect, het staat leuk en veilig, maar die buizen zijn zo zwaar dat een spanband niet zal helpen.
Heb je het einde van de video gezien? Daar hebben ze hem toch echt vast gelegt. Anti slip mat er onder. En 2 spanbanden per buis onder 45graden hoek. En met kunststof hoek veschermers.
Reken voor de grap even uit hoe veel kracht zo'n buis maakt bij een ongeluk. Vergeet geen rekening te houden met de enorme wrijving, de hoek waaronder die banden liggen etc. etc. En kijk dan of je de belading van die 2,5 ton spanbanden overschrijdt, laat staan als je nog dikkere van 10 ton pakt. Antwoord is nee, en je gaat al zeker niet over de breeksterkte die nog 1,5 keer hoger ligt dan wat er aan gewicht op staat.
Het is ook wel krom hoor... Als ik wat zand op mijn aanhanger gooi, en ik ga daarmee rijden zonder een net over de aanhanger, krijg ik een boete. Nou leg ik diezelfde laag zand in de aanhanger, en ik doe daar een net overheen. Dan ben ik volledig volgens de regels bezig. Maar zo'n net gaat nog geen korreltje zand tegen houden hoor...
Los zand met een net kun je ook gewoon een bekeuring voor krijgen. Iedereen blijft maar denken dat een net verplicht is, dat is het niet. fatsoenlijk zekeren is verplicht. Bij los zand is een niet niet fatsoenlijk, dus kans op een bekeuring. Een zeil is daarentegen weer prima. Grote objecten met enkel een slap netje kun je ook een boete voor krijgen. fatsoenlijk vastgezet met touwen/spanbanden is weer prima. Snoeiafval met een net erover is bijvoorbeeld wel prima. sterk genoeg om de boel binnen te houden, klein spul dwarrelt er niet uit, etc
@@timberleek Ik had ooit ook een zeil dat over mijn aanhanger kon, letterlijk een dicht net incl. de haken om het vast te maken. Dat net is helaas kapot gegaan, maar je moet dus niet denken dat je zo'n zeil nog ergens kunt kopen.... Zelf de nodige ervaring met het verslepen en vervoeren van spullen, van auto's en motoren tot meubilair en bouwmaterialen. De regelgeving zit krom in elkaar. Maar als ik zie hoe sommige mensen de weg op gaan met een gammel enkelassertje dat zodanig beladen is dat de combinatie in V-vorm over de weg slingert.... Ze moesten het rijden met een aanhanger voor alleen rijbewijs B helemaal verbieden. Mensen weten niet hoe het moet, en zo eindigen die mensen met een geschaarde combinatie in de berm.
@@destructionnl8165 "Dat net is helaas kapot gegaan, maar je moet dus niet denken dat je zo'n zeil nog ergens kunt kopen.... " Tuurlijk kan je dat kopen. Dat het lastig te vinden of te duur is is je eigen probleem.
@@wvwkssyy1oc7 Heb je een link? Het gaat me niet zozeer om kosten, maar om de vindbaarheid. Let wel, ik heb het hier over een zeil zoals je vroeger wel eens bij vouwwagens zag. Niet over een bouwzeil oid. Ik streef er altijd naar om de boel voor elkaar te hebben, dus als je iets weet.. Laat maar zien :)
Rubberen matjes tussen de 2 lagen leggen en hoekbeschermers onder de spanbanden. Desnoods nog stukken piepschuim onder de spanbanden. Het is sowieso beetje vreemd dat zo'n breekbare vracht los in die bak ligt.
Mooi verhaal, maar zo’n buis is dus 2300kg... het spanbandje kan 2500kg hebben... maar nu vergeten ze naar mijn idee het effect van de G krachten tijdens een noodstop. 2G zou al betekenen dat die 2300kg potentieel dus 4600kg aan kracht gaat uitoefenen op die band... dat houd die spanband dus ook niet, immers max 2500kg... Ik zou wel eens een test willen zien zowel met als zonder de getoonde zekering. Ik verwacht dat de uitkomst best wel eens verassend zal zijn voor alle partijen...
Paar puntjes: De breeksterkte van die banden ligt nog een flink stuk hoger dan de maximale belading, daar is een marge voor. Daarnaast heb je nog de wrijving, en de precieze richting die de kracht op werkt.Zo'n buis begint bij een noodstop niet ineens weg te accelereren in het luchtledige recht tegen de spanband in. Overigens zou ik zelf ook voor zwaardere spanbanden kiezen. Er zijn gewoon exemplaren van 10 ton op de markt.
En het is zo simpel , deze ervaren chauffeur vergeet , dat als hij vol moet remmen en uitwijken zijn 2 buizen van 2 ,2 t gewoon verliest , gewoon rubber of plastic beschermers , en dan geen spanband , maar een ratel en ketting blijft gegarandeerd liggen
Als de buizen gezekerd worden op een manier dat de buizen niet kunnen rollen zorgen de matten voor een verhoogde schuifweerstand in de rijrichting. De zijwaartse schuifweerstand wordt in alle gevallen verhoogd, dus het is zeker een toevoeging.
ik zit even met verbazing naar dit filmpje te kijken, hij laait altijd als ik het filmpje zo kijk 2 buizen boven op, waarom rijd hij niet met een frontstuur en een normale 13.60 stenentrailer, hoeft hij ook niks te stapelen, kan gewoon alles op de grond staan,
Zal wel zijn eigen auto zijn geweest, hij wilde per se die Volvo met Torpedo neus hebben. Ik had even gekeken, volgens mij woont hij nu in Canada. Mag hij ook een normale trailer achter zijn Volvo rijden 😅
iedereen kent wel het mozaïek hek waarom maken ze dat niet van staal kabel dat kan op meerdere plekken vast en kan die buizen makkelijk houden! trek daar voor de zekerheid een span band doorheen en het blijft liggen zelfs als de oplegger om gaat zo kan het ook niet links of rechts schuiven.
Dan moet jij een spanband in de lengte richting leggen op zo een platte oplegger, in deze richting worden er nooit sjorogen voorzien + u spanband zal zeer lang moeten zijn om de hele lengte van de oplegger te kunnen afleggen en dan boet je weer in qua sterkte... en dat de chauffeur zei dat de spanbanden knappen is geen regelrechte bullshit want hij sprak om de spanbanden door de buis te doen en dan aan de zijkanten vast te zekeren, de rand van de betonnen buizen zijn zeer scherp voor deze spanband en na een paar minuten rijden kan deze helemaal doorgesneden zijn... De enige goede manier is zoals men op het einde liet zien.
Maar dan gaat de schoen weer wringen aan de kant van het aantal dat je kunt vervoeren, wat ik dan ook wel weer begrijp. Veiligheid moet voorop staan, maar je wil ook voorkomen dat een chauffeur meerdere malen met zo'n vrachtje de weg op moet ipv van alles in één keer kunnen meenemen. Wij automobilisten nemen ook liever in één rit onze spullen mee op vakantie ipv 2x rijden om alle spullen mee te krijgen.
De baas van het transportbedrijf zal lachen wanneer je steeds met een halve lading op pad bent... En de consument zal zeker de meerprijs daar niet voor betalen
@@derbisenda1330In theorie is dat prachtig, in de praktijk is het alleen zo dat geen enkele spanband zo'n buis wel even gaat tegen houden als-ie komt te schuiven. Helemaal niks doen is niet goed, maar bij zo'n lading een paar spanbanden... Dat is symbolisch vast zetten.
@@derbisenda1330 Het is precies tegenovergesteld. Als je het vastmaakt volgens de regels en het valt er toch af krijg je géén straf. Daarom moet je de regels volgen, niet omdat het verder iets uitmaakt. En zoals de chauffeur aangeeft, met dergelijke spanbandjes ga je zowiezo niet dit blok beton tegen schuiven tegenhouden als dat niet vanzelf blijft liggen. Die spanbandjes zijn er dus alleen om aan de wet te voldoen, en niet om de lading vast te zetten.
''De gemeente vertelt mij niet hoe ik iets moet vervoeren, dus tot die tijd maar op een levensgevaarlijke wijze I.p.v. 2 buizen minder..''. Wat een triest figuur.. de domheid straalt er vanaf.
Mooi, hij staat open voor verbetering!, Niemand is perfect of te oud om te leren. 👍
Anti slip matten en spanbrandbeschermers kreeg ik al geleerd toen ik mijn C rijbewijs ging halen.
En dat was voor 2005.
Brulluhhh, dikke volvo!
Zit je zoveel jaren in dit vak, kan je nog geen lading zekeren hahaha! Het idee van de kunststof was ook zo moeilijk. Ipv het kunststof had je er ook rubberen stroken in kunnen leggen, dezelfde als op de bodem om meer wrijving te krijgen. Dan een spanband erover en vasttrekken.
heeft een meisje van 12 overreden, gaat nog in discussie over veiligheid.
Maar die chauffeur zegt geheel terecht dat zo'n spanbandje zo'n rioolbuis absoluut niet tegen gaat houden, als de boel dan toch aan het glijden komt.. Ik ben het met je eens dat helemaal niet vastzetten niet goed is.. Maar uiteindelijk is dit dus nogsteeds symbolisch... En dat is dus ook niet wat je wilt.
@@destructionnl8165 Dan moet hij beter inspannen. Zo buitenom de trailer gaat inderdaad geen zijlingse verplaatsing tegenhouden. Dat is voor voor/achter beweging (of vooral omhoog eigenlijk).
Trek echter een bandje van links, door de buis en weer terug naar links. En hetzelfde aan de rechterkant en je hebt bescherming tegen zijlingse verplaatsing
@@timberleek Dat weet ik, maar ook dan.. Als die rioolbuis echt gaat schuiven kun je het gewoon vergeten met spanbanden. Die gaan zo'n buis absoluut niet tegen houden. Hoort u trouwens in de video ook die agent zeggen dat de voorste en achterste gezekerd moeten worden? Alsin, de rest hoeft niet vast? Krom, krom, krom... Net of de tussenliggende buizen niet aan het schuiven kunnen komen.
@@destructionnl8165 Als je fatsoenlijk kaliber banden/kettingen hebt en correct inspant kan dat prima. Dat blijft prima liggen. De bedoeling is ook dat het spul bijvoorbaat al op spanning staat. Je wil niet dat het eerst gaat schuiven voordat de spanbanden "ingrijpen".
Alleen de voorste en achterste inspannen vind ik ook raar. Het enige waar dat tegen helpt is voor/achter verplaatsing (mits de banden sterk genoeg zijn om een aanvliegende buis tegen te houden). Zijlingse verplaatsing hou je totaal niet tegen.
Lijkt wel of geen van de reaguurders hier de video heeft afgekeken...
Haha, dat gebeurt bijna nooit. Net als op Facebook dat men bij nieuwsberichten alleen de titel leest en dan al reageert.
14 minuten, daar hebben ze tegenwoordig geen tijd meer voor......
Klopt, sommige ladingen zijn vrijwel niet te zekeren ivm breekbaarheid/kwetsbaarheid. Neem bijvoorbeeld staalrollen, die verticaal worden geladen in een speciale trailer met een kuil waar ze precies in passen. Al gooi je er banden of kettingen omheen, die dingen schieten ALTIJD los bij een ongeluk. Spanbanden met betonbuizen hebben echt 0 effect, het staat leuk en veilig, maar die buizen zijn zo zwaar dat een spanband niet zal helpen.
Heb je het einde van de video gezien? Daar hebben ze hem toch echt vast gelegt. Anti slip mat er onder. En 2 spanbanden per buis onder 45graden hoek. En met kunststof hoek veschermers.
Reken voor de grap even uit hoe veel kracht zo'n buis maakt bij een ongeluk. Vergeet geen rekening te houden met de enorme wrijving, de hoek waaronder die banden liggen etc. etc.
En kijk dan of je de belading van die 2,5 ton spanbanden overschrijdt, laat staan als je nog dikkere van 10 ton pakt. Antwoord is nee, en je gaat al zeker niet over de breeksterkte die nog 1,5 keer hoger ligt dan wat er aan gewicht op staat.
Vastleggen is zeer belangrijk.....
Het is ook wel krom hoor... Als ik wat zand op mijn aanhanger gooi, en ik ga daarmee rijden zonder een net over de aanhanger, krijg ik een boete. Nou leg ik diezelfde laag zand in de aanhanger, en ik doe daar een net overheen. Dan ben ik volledig volgens de regels bezig. Maar zo'n net gaat nog geen korreltje zand tegen houden hoor...
Los zand met een net kun je ook gewoon een bekeuring voor krijgen.
Iedereen blijft maar denken dat een net verplicht is, dat is het niet. fatsoenlijk zekeren is verplicht. Bij los zand is een niet niet fatsoenlijk, dus kans op een bekeuring. Een zeil is daarentegen weer prima.
Grote objecten met enkel een slap netje kun je ook een boete voor krijgen. fatsoenlijk vastgezet met touwen/spanbanden is weer prima.
Snoeiafval met een net erover is bijvoorbeeld wel prima. sterk genoeg om de boel binnen te houden, klein spul dwarrelt er niet uit, etc
@@timberleek Ik had ooit ook een zeil dat over mijn aanhanger kon, letterlijk een dicht net incl. de haken om het vast te maken. Dat net is helaas kapot gegaan, maar je moet dus niet denken dat je zo'n zeil nog ergens kunt kopen.... Zelf de nodige ervaring met het verslepen en vervoeren van spullen, van auto's en motoren tot meubilair en bouwmaterialen. De regelgeving zit krom in elkaar. Maar als ik zie hoe sommige mensen de weg op gaan met een gammel enkelassertje dat zodanig beladen is dat de combinatie in V-vorm over de weg slingert.... Ze moesten het rijden met een aanhanger voor alleen rijbewijs B helemaal verbieden. Mensen weten niet hoe het moet, en zo eindigen die mensen met een geschaarde combinatie in de berm.
@@destructionnl8165 "Dat net is helaas kapot gegaan, maar je moet dus niet denken dat je zo'n zeil nog ergens kunt kopen.... " Tuurlijk kan je dat kopen. Dat het lastig te vinden of te duur is is je eigen probleem.
@@wvwkssyy1oc7 Heb je een link? Het gaat me niet zozeer om kosten, maar om de vindbaarheid. Let wel, ik heb het hier over een zeil zoals je vroeger wel eens bij vouwwagens zag. Niet over een bouwzeil oid. Ik streef er altijd naar om de boel voor elkaar te hebben, dus als je iets weet.. Laat maar zien :)
DestructionNL een fijn mazig net is overal te verkrijgen en daar gaat echt geen korrel zand tussen door passen enkel is het niet waterdicht
Rubberen matjes tussen de 2 lagen leggen en hoekbeschermers onder de spanbanden. Desnoods nog stukken piepschuim onder de spanbanden. Het is sowieso beetje vreemd dat zo'n breekbare vracht los in die bak ligt.
Een rubbertje is altijd veiliger 😂
Hoe gaat dezelfde lading over het spoor vervoerd worden ?
Waarom zou je het niet zekeren? Veiligheid boven alles
Een spanband hout het niet
Heb je überhaupt de video wel gekeken?
@@claxeekhout1239 mischien deze video even kijken?
@@claxeekhout1239 Dan moet je het dus op een andere manier doen. Je kan wel "Hoe dan" gaan vragen maar dat is het probleem voor de vervoerder
Trouwens, de Praatpaal.. De logica die sommigen erop na houden...
Hoe heet dat transportbedrijf
Van Morssinkhof, die hebben steenfabrieken en vervoeren zelf hun lading zoals pallets met stenen en dus ook dit.
Prima oplossing
Mooi verhaal, maar zo’n buis is dus 2300kg... het spanbandje kan 2500kg hebben... maar nu vergeten ze naar mijn idee het effect van de G krachten tijdens een noodstop. 2G zou al betekenen dat die 2300kg potentieel dus 4600kg aan kracht gaat uitoefenen op die band... dat houd die spanband dus ook niet, immers max 2500kg...
Ik zou wel eens een test willen zien zowel met als zonder de getoonde zekering. Ik verwacht dat de uitkomst best wel eens verassend zal zijn voor alle partijen...
Paar puntjes: De breeksterkte van die banden ligt nog een flink stuk hoger dan de maximale belading, daar is een marge voor. Daarnaast heb je nog de wrijving, en de precieze richting die de kracht op werkt.Zo'n buis begint bij een noodstop niet ineens weg te accelereren in het luchtledige recht tegen de spanband in.
Overigens zou ik zelf ook voor zwaardere spanbanden kiezen. Er zijn gewoon exemplaren van 10 ton op de markt.
Maar geen praktijktest om te kijken of de rioolbuizen bij een uitwijkactie blijven liggen?
1:44 Veel verschillende meningen, maar het dekt de lading wel :).
En het is zo simpel , deze ervaren chauffeur vergeet , dat als hij vol moet remmen en uitwijken zijn 2 buizen van 2 ,2 t gewoon verliest , gewoon rubber of plastic beschermers , en dan geen spanband , maar een ratel en ketting blijft gegarandeerd liggen
Anti slip matten werken alleen maar voor vlakke lading, niet voor ronde ladingen zoals rioolbuizen, man man man...
Als de buizen gezekerd worden op een manier dat de buizen niet kunnen rollen zorgen de matten voor een verhoogde schuifweerstand in de rijrichting. De zijwaartse schuifweerstand wordt in alle gevallen verhoogd, dus het is zeker een toevoeging.
Dan moet er maar een andere manier gevonden worden. De lading moet gezekerd worden en dat het lastig of duur is is het probleem van de vervoerder
ik zit even met verbazing naar dit filmpje te kijken, hij laait altijd als ik het filmpje zo kijk 2 buizen boven op, waarom rijd hij niet met een frontstuur en een normale 13.60 stenentrailer, hoeft hij ook niks te stapelen, kan gewoon alles op de grond staan,
Zal wel zijn eigen auto zijn geweest, hij wilde per se die Volvo met Torpedo neus hebben. Ik had even gekeken, volgens mij woont hij nu in Canada. Mag hij ook een normale trailer achter zijn Volvo rijden 😅
Chauffeur het gewoan geliek
Man waar hebben we het over? Spanbandje nou zoveel werk?
Gewoon laden dat het niet uit de bak steekt en opgelost,dus niet opstapelen
iedereen kent wel het mozaïek hek waarom maken ze dat niet van staal kabel dat kan op meerdere plekken vast en kan die buizen makkelijk houden! trek daar voor de zekerheid een span band doorheen en het blijft liggen zelfs als de oplegger om gaat zo kan het ook niet links of rechts schuiven.
In de lengte richting leggen,dan kan er prima een spanband overheen.Dit argument dat die bandjes knappen van die rijder is regerechte bullshit.
Dan moet jij een spanband in de lengte richting leggen op zo een platte oplegger, in deze richting worden er nooit sjorogen voorzien + u spanband zal zeer lang moeten zijn om de hele lengte van de oplegger te kunnen afleggen en dan boet je weer in qua sterkte... en dat de chauffeur zei dat de spanbanden knappen is geen regelrechte bullshit want hij sprak om de spanbanden door de buis te doen en dan aan de zijkanten vast te zekeren, de rand van de betonnen buizen zijn zeer scherp voor deze spanband en na een paar minuten rijden kan deze helemaal doorgesneden zijn... De enige goede manier is zoals men op het einde liet zien.
EkiM nee, als de buizen in de lengterichting liggen kan je de spanband OVER de buizen heen leggen. Dan zit je ook niet met de scherpe randen
Maar dan gaat de schoen weer wringen aan de kant van het aantal dat je kunt vervoeren, wat ik dan ook wel weer begrijp. Veiligheid moet voorop staan, maar je wil ook voorkomen dat een chauffeur meerdere malen met zo'n vrachtje de weg op moet ipv van alles in één keer kunnen meenemen. Wij automobilisten nemen ook liever in één rit onze spullen mee op vakantie ipv 2x rijden om alle spullen mee te krijgen.
@@Kermit306TCI Hoe zeker je hem dan in de lengterichting?
@@markkalsbeek5883 zorgen dat je in midden voor en achter ogen krijgt. Daar kan de spanband dan op vast
En toch doen de fabrikanten er moeilijk over.
Gewoon 1 laag buizen laden. En niet twee... En ja, dan worden de buizen duurder. Nou en.
Betaal jij het verschil? Wij werken voor ons geld en als het goed vast zit is er niks aan de hand.
De baas van het transportbedrijf zal lachen wanneer je steeds met een halve lading op pad bent... En de consument zal zeker de meerprijs daar niet voor betalen
Gewoon vastmaken helemaal niks gezeik.
Als het er afvalt dan verdien je gewoon een passende straf.
@@derbisenda1330In theorie is dat prachtig, in de praktijk is het alleen zo dat geen enkele spanband zo'n buis wel even gaat tegen houden als-ie komt te schuiven. Helemaal niks doen is niet goed, maar bij zo'n lading een paar spanbanden... Dat is symbolisch vast zetten.
@@derbisenda1330 Het is precies tegenovergesteld. Als je het vastmaakt volgens de regels en het valt er toch af krijg je géén straf. Daarom moet je de regels volgen, niet omdat het verder iets uitmaakt.
En zoals de chauffeur aangeeft, met dergelijke spanbandjes ga je zowiezo niet dit blok beton tegen schuiven tegenhouden als dat niet vanzelf blijft liggen.
Die spanbandjes zijn er dus alleen om aan de wet te voldoen, en niet om de lading vast te zetten.
gast wa ne fucking uitleg
Regels zijn regels moet je niet voor gestudeerd hebben , als je na 20jaar uw vak nog niet 100% doorhebt stop er dan best mee
laatschotten verhogen,...opgelost
''De gemeente vertelt mij niet hoe ik iets moet vervoeren, dus tot die tijd maar op een levensgevaarlijke wijze I.p.v. 2 buizen minder..''.
Wat een triest figuur.. de domheid straalt er vanaf.
Er zijn dan ook maar heel weinig mensen op de wereld waar God om advies komt vragen. Jij bent waarschijnlijk de enigste.
jpsholland
Enigste...